login |

Downton Abbey: vége a 4. évadnak – írta vamivan

2014. 01. 24. 15:05 - Írta: vendegblogger

31 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A szokásos karácsonyi különszámmal véget ért a Downton Abbey 4. évadja – és aligha kétséges, hogy nem sokan vannak, akiknek ez lenne a kedvence. Részemről például azért is, mert ebből az évadból kevesebb dolog jut eszembe, mint bármelyik korábbiból. Azért megpróbálom összeszedni magam.

Egy éve ilyenkor az utolsó 1 perc sokkhatása után voltunk, ez az évad pedig arra volt hangolva, hogy onnan kilábaljunk. Az első epizód a mélyebb részt fel is dolgozta, az évadnyitó végétől kezdve Mary is elindult egy irányba, ami egész évadban nem nagyon változott.

Kaptunk két udvarlót, így az írók most abba a szituációba keveredtek, hogy meg kell küzdeniük ezzel a szerelmi háromszöggel – remélhetőleg okosan teszik, mint ahogy abban is csak bízni lehet, hogy a következő szezon nem csak erre a szálra fog épülni, hisz ahhoz azért nem erős ez a vonal, igaz most az is furcsa lenne, ha hamar elkötelezné magát egyik oldalra. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Ez az évad, ahogy az előző 3 is, szánalmas Edith-t hozott (néha a pejoratív, de általában a tényleg szánni való értelemben), szegény megint végigszenvedte az évadot, mi nézők meg az ő jeleneteit. Kemény, amin átmegy, az ő életét keseríti meg a legjobban mindaz, amit Downtonnak hívunk, főleg az özvegy Lady Grantham világa. A folytatásban már nehezen hihető lenne, ha két ember titka maradna ez a bizonyos titok, de a kibontás is sem veszélytelen vállalkozás, könnyen el lehet “barmolni”.

Ahogy könnyen el lehet barmolni Mr. Carson és Mrs. Hughes sokak által oly epekedve várt szálát. Személy szerint abban látom a nagy potenciált, ha összerúgnák a port, és odalent kicsit állna a bál, két részre szakadna a tábor, Thomas, bocsánat Mr. Barrow is lubickolhatna, és békén hagynák végre Bates-éket (vagy ők is ellentétes oldalra keverednének).

Mert persze Edith kapott minden évadban hideget-meleget, de Anna és Mr. Bates életében sincs soha megnyugvás, és az idei évad számukra kirótt történéseit se kívánom legádázabb ellenségeimnek se.

Ami még a Downton Abbey jolly jokere, és amit lassan minden epizódban be is vetnek, a Lady Grantham és Mrs. Crawley (vagy épp Mrs. Levinson, ha erre jár) csipkelődése, ezeken még mindig jókat lehet mulatni. No, meg továbbra is a díszletek és jelmezek, amik sokat adnak a sorozathoz, de egyedül továbbra sem viszik el azt.

Az évadba behozott új figurák alapvetően jól sikerültek. Mary két udvarlója ízlés szerint lehet szimpatikus vagy sem, ahogy Rose, az új kor megtestesítője is; a gazembereket viszont kifejezetten jól írták meg, az utolsó részre pedig Paul Giamatti önmagában plusz pont, ahogy a leveles história a későbbi VIII. Eduárd királlyal, ekkor walesi herceggel is finom megoldás volt, ráadásul kicsit bepillanthattunk a felsőbb arisztokráciába is.

Most igazán nagy cliffhangert nem kaptunk, Bates szála talán teljesen elvarródik, egyébként meg csak apróbb iránymutatást adtak a jövő évadra vonatkozóan, mind Edith és a gyermek; Barrow és Baxter; a Mary-Gilingham-Blake trió; Mr. Carson és Mrs. Hughes, vagy akár Branson és Sarah Bunting szála kibontásra vár. De álmatlan éjszakát aligha okoz bármelyik őszig.

31 hozzászólás Ne habozz!

AJ - 2014. 01. 24. 15:14

Ez az évad tényleg nem volt annyira izgalmas, mint az előző, ahol nem egy jelenettel sokkolt Downton Abbey. Összességben szórakoztatott, és nekem a karácsonyi különkiadás tetszett a legjobban, a vendégszereplők is jól voltak megírva, a cliffhanger meg kellett is meg nem is. Azzal, hogy nem húztak semmi meglepőt úgy zárták az évadot, ahogy az egészet vezették.

A Lady Grantham-Mrs. Crawley-Mrs. Levinson hármas meg a kedvencem, azok a beszólások, amiket egymásnak, meg másolnak mondanak, zseniálisak.

Valar morghulis - 2014. 01. 24. 15:23

Igazából mostantól nehéz lesz szerintem olyat sokkolni, mint korábban, Sybill halálánál durvábbat nem tudok elképzelni mert ő volt talán az egyetlen teljes mértékben pozitív karakter, Matthew pedig- szerettük vagy nem- azért elég fontos szereplő volt mint örökös. Engem most senkinek a halála nem ütne úgy szíven mint a korábbiak, úgyhogy kíváncsian várom mivel sokkolnak jövőre. Ez egy optimistább évad volt, ami azért kijárt mindenkinek.
Na jó,Lady Grantham halála kiakasztana.

Vattacukor - 2014. 01. 24. 15:49

Paul Giamatti tényleg nagyon jó volt, azt viszont sajnáltam, hogy szegény Shirley McLaine nagyon keveset szerepelt, ennyi jelenlétért minek hozták vissza? A szolgálók között viszont most két ember is idegesít, az egyik Daisy, a másik Mr. Molesley, a lánynál az állandó nyafogás a pasik miatt (no meg az idősebb hölgyek igyekezete, nehogy szegény lány szenvedjen, a pasinál meg az állandó szerencsétlenkedés. Ha orosz sorozat lenne, akkor ő lenne az állandó “felesleges ember” mint Ivanov. Mary udvarlóiban nem látok igazán nagy fenyegetést, szerintem lesz egy sokadik jelölt, akit majd ő választ ki. Hiányoltam még Branson-t, persze bejött ez a tanítónéni, de alapvetően nem nagyon tudtak mit kezdeni vele az évadban.

Dee - 2014. 01. 24. 15:54

Kíváncsi vagyok mit lépnek a következőben, mert ez a mostani az Annas részeken kívül nem nagyon sokkolt.
Azért örülök h Mary nem egyből vetette oda magát egyik pasinak sem. Azt gondoltam h Edith pasija beáll a német oldalra (Hitler és társai) és így szakadnak majd szét.

nyau - 2014. 01. 24. 15:54

Nekem tetszett az evad, szerintem kello merteku volt az izgalom is! Vegre nyoma sincs haborunak vagy mas nyomaszto dolognak, ugyhogy a hangulat sokszor olyan igazi Downtonos volt, mint regen.

clegane - 2014. 01. 24. 15:54

no, de ne már hogy abban rejtőzzön minden drámai potenciál, hogy valaki meghal. ennél azért sokkal többet várnék az íróktól.
az évaddal amúgy elvoltam, kicsit soványabb volt a korábbiaknál, de még azért bőven szórakoztató.

Pudli - 2014. 01. 24. 17:15

Tényleg nem volt az igaz ez az évad. De szerencsére azért a minőség nem csökkent jelentősen. Edith-el igazán kezdhetnének valami, az a szál hogy eltűnt a pasi elég gagyi volt és azt se értem hogy Bates olyan mint valami főszereplő ráadásul állandóan szenved.
A karácsonyi rész viszont nagyon tetszett és Paul Giamatti-t egyenesen imádom zseniális.! :)

pearl - 2014. 01. 24. 17:41

Én már félve vártam a karácsonyi számot és igazán megkönnyebbültem, hogy nem történt semmi tragédia. Mr. Batest féltettem igazán. Jó hogy túl vagyunk ezen a dolgon. Igaz, hogy így nem annyira várós a következő évad, de nem azért, mert gyengébb volt. Még mindig nagyon jó a sorozat, és nagyon szerethető. Az öreg hölgyek imádni valóak, és legyen többet Shirley McLaine!Engem valahogy Edith pasija már nem is nagyon izgat, hogy hova tünt, izgalmasabb lesz a másik vonal. Rose néha idegesítő, de aranyos. Mary pasijai nem túl izgalmasak, remélem egy harmadik lesz a nyerő.

vamivan - 2014. 01. 24. 17:53

szerintem olyasmivel mennek tovább, amit eddig is vezettek, mégpedig az idő múlása, és ennek hatása az arisztokráciára. eddig is ilyennel újítottak, a háború önmagában, de a birtok körüli ügyek, a társadalmi osztályok közti viszonyok változása, de ebbe a zenét is belevették. kíváncsi vagyok amúgy, hogy Lady Granthamre milyen forgatókönyvet írtak, a sztori szerint kb. az 1840-es években született, és bár ugye ezek szerint az első évadban még 70 se volt (Maggie Smith ekkor már 75 éves volt), de lassan a sztori utoléri vagy már el is hagyta életkorban. egyben arra is kíváncsi vagyok, hogy részint évadra, részint kronológiailag meddig akarják elvinni a sorozatot, kicsit azért kilóg a lóláb, ha továbbra is 3 évente megy előre a sztori évadonként (bár ugye a 24-ben is legalább 15 év legurult minden probléma nélkül a 8 évadban)

Dark Energy - 2014. 01. 24. 19:54

A fényképezés továbbra is félelmetesen gyönyörű.
Az évad kicsit felemás volt, a karácsonyi rész viszont kárpótolt mindent.
Maggie Smith-t pedig eddig is nagyon szerettem, hát ezek után is fogom.

lostgab - 2014. 01. 24. 20:59

A legjobb rész a karácsonyi volt, de ezen kívül sajnos nem sok jót lehet elmondani az évadról. A hangulat sajnos nem a régi nekem, viszont imádom a briteket, úgyhogy mindeképp maradok a végéig. Természetesen Maggie Smith zseniális továbbra is, ahogy Shirley McLain is, belőlük szívesen néztem volna még többet.
Anna-ék sztorija nekem már sok volt, Daisy-ből marhára elegem lett, jobb lett volna, ha elmegy Amerikába. Edith-tel egyetemben, nem értem, hogy miért kell ennyire kiszúrni szerencsétlen karakterrel…
Mary amennyire szerelmes volt Matthew-ba, pont olyan hamar kezdte “bíztatni” új udvarlóit, ami azért visszatetsző volt, mert akkor nem is volt annnnnyira nagy szerelem az övék? (Tudom, hogy tovább kell lépni, stb, stb, de azért ilyen gyorsan?!)
Más nem is jut eszembe erről az évedról, Rose számomra nagy pozitívum lett, végig ő volt a legérdekesebb, annak meg még jobban örülnék, ha visszajönne a néger énekes, és lenne valami köztük :D
Az első évadoknak csak árnyéka ez az új Matthew-mentes Downton, remélem a következő évad ennél jobban sikerül majd.

adam - 2014. 01. 24. 22:04

Edith udvarloja ha jol emlekszem zsido volt, ugye?
1938-ban vette kezdetet hivatalosan a zsidouldozes nemetorszagban, de egyeb tortenelmi tudasom hianyos a kezdeteket illetoen. Lehet mar elobb is elkezdodott valami?

Velma Kelly - 2014. 01. 24. 22:15

Spoiler kezdete

Itt szeretném megköszönni az íróknak, hogy a kedvenc áriámról (O mio babbino caro) mostantól fogva az fog eszembe jutni ami Annaval történt.
Még egyszer köszi.

Spoiler vége

giruy - 2014. 01. 24. 22:26

Nálam erősen átcsúszott a guilty pleasure/vasaláshoz kell egy sorozat kategóriába a sorozat gyarkolatilag egyre jobban a második évad kezdete óta, de a cselekmény teljes hiánya talán a 4. évadban zavart leginkább, a melodramatikus fordulatokról nem is beszélve. Julian Ovenden jelenlétének örültem (legalább ellenpontozta, hogy hősszerelmes pincsit csináltak az amúgy kifejezetten tehetséges Tom Cullen karakteréből) ahogy tényleg üdítő volt Paul Giamatti a végén, de ő akkor is szuper, ha végig egy karosszékben szundikál. Bates/Anna viszont kifejezetten érdektelen a számomra, Edith állandó szerencsétlensége mostmár tényleg szánalmas (ennyi anyagi lehetőséggel, most komolyan), Thomas összevissza jellemfejlődései és még sorolhatnám.

Miss Keamy - 2014. 01. 25. 02:32

Nekem az nem tetszik, hogy a Mary és Sybil babáit alig szerepeltetik. Pedig nagyon jól bele lehetne épiteni a sztoriba, és nem az új udvarlók köré épiteni mindent Mary esetében. Carson és Mrs Hughes esetét sokan boncolgatják, összejöhetnének, de szerintem nagyon jó barátok, nem lenne szép elrontani egy románccal, van itt elég kavar. Rose és a néger esete nagyon bejött:) Edith-et nagyon sajnálom, mégis azt mondom érdekes a gyerek körüli mizéria. Thomas kavarhatna jobban, kicsit erőltetett volt az idei évadban…Lady Grantham nagyon nagy, abszolút favorit. Nekem tetszett ez a lazább, haláleset nélküli évad.

Vödör - 2014. 01. 25. 03:09

Az első rész feléig bírtam, utána kasza. Ez az évad olyan nyögvenyelősen indult, hogy kapartam az arcom. Mondjuk nekem a harmadik évad sem tetszett (ki az a Sybill, valami kétdimenziós papírmasé…), azért reméltem, hogy a forgatókönyvíró a negyedik évadra elkezd megint történetet írni, de mint olvasom tévedtem.

Dee - 2014. 01. 25. 08:40

Mivel 20as évek vége, már tetőződik a gazdasági válság, müncheni sörpuccs kipipálva, lassan Hitler is hatalomra jut, emiatt gondoltam h érdekes lehet ez az Edith vonal, de lehet nem erőltetik bele.
Kíváncsi vagyok, h a birtokok is milyen sorsra jutnak, hogy alakul át ez az egész helyzet. Daisyt én is bántam, h nem ment Amerikába, szegényke már nagyon irritáló.

vamivan - 2014. 01. 25. 09:09

érdekes, nekem Daisy kicsit jobb, mint eddig, legalábbis az, hogy nem ő a semmirekellő lótifuti (basszus legalább 15 éve ott van, de a karakter szinte semmit nem változott)

Shannen - 2014. 01. 25. 10:55

Ez a 4.évadot szinte csak a hangulat miatt néztem. Még mindig elvarázsol az egész környezet, a kor, a díszlet, a ruhák. Történések szempontjából nem volt túl erős az évad, nem is voltak olyan jól megírva a részek, de bizakodó vagyok, hogy a következőben majd szépen tovább bontogatják az itt elkezdett szálakat. Mondjuk a Mary+2 udvarlója szál kifejezetten tetszett, mert mindkét új karakter szimpatikus volt, remélem ezzel még foglalkoznak a továbbiakban.

EveLin - 2014. 01. 25. 19:29

Én alapjába véve félve kezdtem bele nézni ebbe a sorozatba,de olyan sokan ajánlották,hogy “nézd meg jó lesz”,”te szereted az ilyen kosztümös sztorikat”,hogy úgy voltam vele egye fene egy próbát megér hiszen ha nem tetszik akkor maximum nem nézem tovább. Az első rész első felében úgy voltam vele,hogy bealszok olyan lassan bontakoznak ki a karakterek és maga a történet. Fél óra után feladtam…ezután pár hét múlva egy idegesítő nap után úgy éreztem,hogy pont ilyen angolos agyzsibbasztó sorozatra van szükségem mint a Downton Abbey. Új esélyt adtam neki és csodák csodájára valahogy DA-függő lettem. Nos az első rész valóban nyögve nyelős volt,de után csak úgy faltam az új részeket és évadokat. Igazi rajongója lettem a sorozatnak ami szerintem úgy jó ahogy van. Voltak érhetetlen döntései a(Sybill és Matthew halála)a kreatív teamnek,de bízok benne,hogy nem hagyják majd ellaposodni az új évadot,mert ez a mostani évad valóban vérszegényebbre sikeredett. Néhány karakter jellembeli fejlődéseinek a csapongása már kezd idegesítő lenni(lásd Mr. Barrow). Mary udvarlóiban nem látok sok potenciált(mellesleg Mary kezd elmenni ellenszenves irányba számomra) én ezt az egész Matthew nélküli DA-t már csak egy Branson-Mary szerelmi szállal tudnám újra a réginek érezni. Csak én látok kettejük párosában fantáziát? Mr. Bates és Anna kapcsolatát már túlterhelték tragédiákkal gondolom azért,hogy érdekes legyen,de pont az ellenkezőjét érik el ezzel. Kell már nekik egy kis boldogság mindig csak depiznek…kopogtathatna náluk a gólya. És nem,nem olyan értelemben hogy jaj vajon ki a gyerek apja. Edith karakterével nekem sosem volt különösebb bajom,hiába erőltették az elején a “jaj de gonosz Maryvel” énjét számomra akkor sem volt ellenszenves sokkal inkább szánni való a szó jó értelmében. Jelenleg az ő és Gregson -féle ” német kapcsolat” szerintem történelmi szempontból lesz érdekes illetve a gyermek szál is jól kihozható. Lady G. nekem is az abszolút kedvencem :)

EveLin - 2014. 01. 25. 19:35

Az előző kommentembe sajnos már nem fért ki de összességében nagyon várom már az 5. évadot és bízok benne,hogy erősebb lesz mint a 4. illetve nem csapják össze a sorozatot.
Elviselnék még belőle egy pár évadot :D
Kellemes sorozat,szép környezet, gyönyörű ruhák és frizurák,kiváló zenék: egyszóval remek múlt idézés.
Az én 10-es skálámon:10/9-es sorozat hatalmas nagy elfogultsággal a korszak iránti rajongásom miatt :D

cathy - 2014. 01. 26. 18:46

Ah, Paul Giamatti isteni volt! Én is úgy belepistultam, mint a kiscsaj! :-D

Mary szerintem annyira Blake-hez való, hogy személyszerint értelmét nem látom a háromszögnek, de mindegy. Remélem jövőre több lesz a gyerekekből is (Sybbie és George ^^) Én Edith szálának később látom értelmét, bevett drámai fordulat, amikor mondjuk egy huszonakárhány éves fiatal megtudja, ki az anyja-apja satöbbi, itt most kis előzményt is kapunk, szóval II. vh. végének környékére érik meg majd a kislány agy még hamarabb, hogy megtudja, honnan származik (Legalábbis ha jól számolom Sybbie-ék lesznek húsz évesek a negyvenes években, Edith lánya nem sokkal lesz náluk fiatalabb)

Anna-Bates, az az érzésem, hogy ők sosem úsznak meg egy évadot balhé nélkül, én kezdem unni Bates rejtelmességét, más lehetőség is lenne a karakterben.

Rose nagyon jó, pedig nem gondoltam tuti Sybil-pótléknak, de hálistennek nem is az, hanem tök önálló és vicces is. Thomas-t imádom változatlanul a legjobban, habár az ő szemétség-faktorát is visszább vették.

Bransonnal meg nagyon nem tudnak mit kezdeni, nekem Sybil nélkül abszolúte súlytalanná vált :-(

cathy - 2014. 01. 26. 18:56

Mondjuk én úgy fűzném tovább a dolgokat, hogy Edith összejön Bransonnal vagy Gillingham-el. Bransonnal kicsit sorstársak, Gillingham meg tipik az, aki bele tudna idővel szeretni Edith-be és fordítva. Blake,- habár meg se csókolhatja Matthew lábnyomát- még mindig jobban illik Maryhez az iróniájával meg az érdességével, én őket bírom nagyon együtt :-)

cathy - 2014. 01. 27. 14:01

lostgab: Csomó idő telik el a karácsonyi részik, hónapok, még mondja is valamelyik karakter. Szóval csak nekünk gyors, mert egymás után nézzük, de elvileg el kéne hinnünk, hogy hónapok óta nem találkoztak és Mary úgy mondja ezt :-)

cathy - 2014. 01. 27. 14:02

résziG bocs nem résziK

Bella - 2014. 01. 28. 18:22

nekem még mindig hiányzik Sybil és Matthew :/ szerintem simán szerepelhetnének visszaemlékezésekben, még ha csak 30 mp-ig is, én már nagyon boldog lennék!
ez az évad szerintem is laposabb volt, Downtown már rég nem az a hely, ami volt. érdekes, hogy ebből az évadból csak a gazdasági megbeszélések jutnak eszembe, hogy mi van a sertésekkel, a farmerekkel, stb. és hát ez nem túl izgalmas :D én sajnálom, hogy a régi karakterek teljesen eltűntek, pl. Gwenny simán visszajöhetne egy részre!
Az Anna- Bates szál kifejezetten idegesített. Először megdöbbentő volt, de aztán már nagyon vontatott és unalmas lett. Ha Bates keze is benne lenne Green halálában, na, az feldobná egy kicsit, de így… ráadásul azon nagyon ki voltam bukva, hogy mikor Anna elmondta Bates-nek, mi történt, még Anna mondta, hogy “jajj, nagyon sajnálom!” meg hogy “milyen szégyentelen vagyok, blablabla…” szörnyű volt hallgatni! Egy megerőszakolt nő kérjen bocsánatot a férjétől??? há’mi van???? ááá, nagyon kibuktam.
régebben Jimmy normálisabbnak tűnt, de mostanában egyre furább… jó lenne, ha a személyzet egyszer igazán összefogna, mindenki együtt, mondjuk, ha lenne egy közös ellenség, vagy valami ilyesmi, mert most annyira szét van hullva az egész banda… kéne egy kis frissülés oda, mert Bexter karakterétől sem vagyok elájulva. Azt hittem, valami nagy cselszövő, de hát… Thomas is nagyon langyi (hih) mostanában.
Rose karakterétől többet vártam, néha mintha ott sem lett volna… én még mindig reménykedek egy Tom+Rose szálban, szerintem briliáns lenne! :)
Edith elég szerencsétlen, igazán történhetne vele valami jó is. A vőlegénye otthagyja az oltárnál, a majdnem vőlegénye eltűnik Németországban ( vagy ki tudja, hol?), a sorozat előtti szerelme a nővérének a vőlegénye,… ez kezdi elveszíteni a valóságalapját, nem de?
nem volt rossz az évad, de sokkal jobb is lehetett volna. a karácsonyi részt még nem láttam, hátha az dob majd a véleményemen.

vamivan - 2014. 01. 28. 19:30

“Ha Bates keze is benne lenne Green halálában, na, az feldobná egy kicsit” – ??? Bates ölte meg Green-t ez elég egyértelművé lett téve :)

mivanmar - 2014. 01. 29. 00:30

Bella: Még ma is köveznek meg nőket azért, mert megerőszakolták őket…

Zora - 2014. 03. 22. 10:44

Igen, a karácsonyi részben elhangzik, hogy Edith 8 hónapot volt Európában, szóval Matthew halála óta kb 1 év telt el.
Amúgy 1×1: 1912 ápr., karácsonyi: 1924 dec.
Mivel cselédlányok/konyhalányok 15 évesen már dolgoztak, én el tudom képzelni, hogy Daisy most 27. Mondjuk mindenképpen vénlánynak számít akkori gondolkodással…
A 3 lány meg szerintem kezdéskor: 16-17-18 évesek.
Nagyon szeretem ezt a sorozatot.

Bettygirl - 2014. 07. 28. 23:07

Ebben a pillanatban értem a végére a Downton Abbey darámnak. Az első rész felét kb. 1 évvel ezelőtt láttam, de akkor – legnagyobb meglepetésemre – egyáltalán nem fogott meg. Nemrég tettem még egy próbát és teljesen beleszerettem! Sajnos ez a 4. évad azonban valóban nem közelíti meg az első 3 színvonalát. Nem hittem volna, hogy ennyire hiányozni fog Matthew és Sybill karaktere, de nélkülük annyira más Downton Abbey… :(
Remélem az 5. évadban lesznek változások, például behozhatnának Mary-nek egy valóban izgalmas lovagot, aki nem mellesleg lesz olyan jóképű, mint Matthew volt, vagy kiírhatnák a sorozatból Daisy-t, mert már a hangjától égnek áll a hajam.

vamivan - 2014. 09. 29. 21:38

a 2. rész egy fél egységgel jobb volt, de a körmeimet nem igazán rágtam le

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz