login |

Klondike

2014. 01. 25. 16:01 - Írta: superpityu

16 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat, pilot-mustra,

…because the truth is, you don’t need anything, except maybe hope.

A Discovery Channel első saját gyártású sorozata az elvárásoknak megfelelően magasra tette a lécet. A Klondike nem csak történetben erős, hanem látványban is rettentően szép. Mindössze egy 6 részes minisorozatról van szó, amit a csatorna event-jelleggel 3 nap alatt le is adott, ez a formátum egy kicsit meg is ölte, hiszen néha eléggé belassul a történetmesélés.

Szóval 1897-et írunk a történet az utolsó nagy aranyláz idején játszódik Alaszka környékén – Bill Haskell és barátja ebbe a környezetbe csöppen bele. A helyszínünk Dawson City ahol hőseink mellett még számos karaktert ismerhetünk meg. S mivel aranylázról van szó, nem túl meglepő módon a kapzsiság és a hataloméhség nagy szerepet kap a történetben.

A események középpontjában természetesen Bill áll, viszont az egész történet katalizátora nem maga az arany keresése, hanem egy gyilkosság, ami megváltoztatja az események sodrát. Innen indul el a karakterek építése, s láthatjuk, hogy ki miként változik a történtek hatására.

Mint írtam, a történetmesélés néhol nagyon belassul, de egyébként sem kapkodnak sehol a készítők. A karaktereket szépen kidolgozták a rövid idő alatt, nem nagyon van rossz szavam senkire. Tim Roth remek volt a befolyásos ellenség személyében, ugyanakkor Richard Madden-nel sem volt semmi gond, sokkal erősebbnek éreztem a jelenlétét, mint a GoT-ban bármikor.

Akit viszont csak isteníteni tudok az Abbie Cornish, aki Belinda szerepében lubickol – egyik percben hozza a kemény üzletasszonyt, a következőben pedig a szerelmes, aggódó nőt. De a másik női szereplőnk Conor Leslie – eddig év felfedezettje – sem volt rossz választás a kacér örömlány szerepére. Mellettük talán még Johnny Simmons volt az aki jobban megmaradt, bár ő leginkább azzal vívta ezt ki, hogy végre nem tinédzser karaktert keltett életre.

A színészek tehát magas átlagszínvonalon teljesítettek, viszont ezzel kapcsolatban szerintem érdemes jelezni, hogy néhol elég zavaró az a rendkívül erős akcentus, volt pár jelenet amibe simán beletört a bicskám, alig értettem az ízesen beszédet. Ezzel érdemes tisztában lenni, s persze semmiképp sem negatívum, csak zavart, hogy talán lemaradok közben valamiről. (Egyébként Tim Blake Nelson pipázós beszédei sem voltak annyira fülbemászóak.)

A három dupla rész közül talán csak a középső sikeredett egy kicsit gyengébbre, de ez vajmi keveset ront az egész sorozat megítélésén. Ráadásul lehet, hogy csak azért éreztem azt gyengébbnek, mert akkor csak a városban és a bányánál játszódott a történet. Szerencsére a másik kettőben olyan látványorgiát kapunk, hogy ihaj, le a kalappal – összességében még akkor is gyönyörű volt az egész, ha olykor látszódott a vetített háttér.

A Klondike minisorozat-jellegének köszönhetően szépen le van zárva, minden karakter megkapja a saját kis befejezését. Az utolsó pár perc annyira egyben volt, hogy talán ennek köszönhetően 8/10-es élménynek könyvelném a sorozatot. Néhol kicsit megakadt, olykor pedig kicsit tömör, de szépen átgondolt lett a végeredmény. Remélhetőleg a Discovery a későbbiekben is legalább ilyen színvonalú szériákkal fog próbálkozni, mert ez így elsőre telitalálat.

Mutasd, mit tudsz még 2014! Így elsőre jól indult az idei év.

16 hozzászólás Ne habozz!

NitRo - 2014. 01. 25. 16:25

Tegnap néztem meg az első részt. Nagyon bejött és hamar elrepült az a másfél óra. Kíváncsi vagyok mi lesz a továbbiakban, ma következik a második és holnap este a harmadik rész.

Lemoni - 2014. 01. 25. 16:43

Tehát a Discovery is beállt a sorba, milyen jól tette! Megmondom őszintén, nem nagyon kedvelem a hideg, sáros, szutykos képvilágú filmeket, viszont ha erős hozzá a történet, nagyon tudom szeretni, ez a helyzet a Klondike-kal is. A hangulat igazi Jack Londonos, ami persze nem véletlen, a hangsúlyos, sokszor naturalista ábrázolások néha már dokumentumfilm-szerűek és a jól kiválasztott színészek tovább erősítik a hatást. Richard Madden remekül hozza a naiv, idealista, elszánt aranyásót, méltó párja Abbie Cornish, jó látni egy egyszerre erős és mégis nőies karaktert egy ilyen erősen férfiközpontú történetben. És öröm volt újra látni filmes legendákat, mint Sam Shepard és Tim Roth. Vannak apróságok, amibe bele lehet kötni (pl. a legnagyobb hidegben sincs párás lehelet vagy főhős a mínuszokban kikászálódik a folyóból, de pár perc múlva száraz a ruha rajta stb.), de igazából ezek nem befolyásolják az élményt. Remélem, folytatja a csatorna a hasonló sorozatok készítését, ahogy olvastam, a nézőszám is erre biztatja őket.

superpityu - 2014. 01. 25. 18:10

Lemoni: a párás dolog nem is igaz, Bill és Belinda búcsújánál is durván látszódik :D

Lemoni - 2014. 01. 25. 18:18

superpityu: ott a tekintetek párásak, nem-e? :D

David R. Blake - 2014. 01. 25. 20:35

Én mondjuk még csak az első részt láttam, mivel várok a magyar feliratra, de nagyrészt egyet tudok érteni a kritikával!

Ja, és Jack London karakterét (ha már említve lett Lemoni által, hogy ez tényleg olyan, mintha ő írta volna.) szerintem nagyon eltalálták!
“What you looking at here is a walking, talking novel!” És eddig tényleg az! :)

Tommy - 2014. 01. 26. 00:17

Az első részt láttam és tényleg baromi jó volt! Egyetlen percét se untam, pedig elég hosszú volt. Jó színészek, sztori és gyönyörű látvány. Nagyon kívàncsi vagyok a maradèk két részre.

symor - 2014. 01. 26. 06:53

Hát, szerintem bőven lehetett volna jobb is.

Kicsit mocskosabb és tényleg rengeteg marhára feltűnő véletlen volt benne. Belinda és Bill például csak úgy összeakadt, több száz ember között a kocsmában, merthogy miért ne.

Aztán néhány megmagyarázatlan dolog:
Belinda, hogyan érte el mindezt ennyi idősen, miért mindent maga csinál, ha már ilyen befolyással bír és a többi…

Jack London ábrázolása sem tetszett igazán, mivel ő ennél jóval masszívabb, keményebb figura volt a valóságban, itt meg egy beszédes ficsúr.

Egyébként korrekt egy sorozat volt, csak keserűen eszembe juttatta, hogy a Discovery sohasem lesz olyan bátor, hogy úgy ábrázoljon egy történelmi kort, mint azt a nagyszerű Deadwood tette egykor :/

szubi - 2014. 01. 26. 09:11

Le sem tagadhatják a készítők, hogy a Discoverynek készült.

fm! - 2014. 01. 28. 08:44

Nagyon jó lett, azt hiszem tényleg ideje hanyagolnom az országos sorozatokat és csak a kisebb adók felé kacsintgatni…

_Peter - 2014. 01. 29. 01:12

Arra jó volt, hogy kicsit utána olvassak a Klondike aranyláznak. És kiderült az indiánok nem támadtak a városra, Bill és Belinda nem is találkoztak, a Count nem is volt egy hidegvérű gyilkos, sőt Belinda a Counthoz ment feleségül. Párizsba utaztak meg ilyenek, később elváltak. A film szerint Belinda egy vas nélkül halt meg, amit találtam szöveget aszerint amikor megszorult “csak” ki kellett adnia a kastélyát amit építetett. Dawson City sem volt ennyire vadnyugat, a kanadai hatóságok viszonylag rendet tartottak.
Soapy egy másik városban verte át az embereket sokkal komolyabb bűnöző volt nagy bandával, nem ilyen pitiáner egyedül és egy nagy lövöldözésben halt meg. Ha tényleg based on true story lett volna a sorozat, sokkal érdekesebb lenne azok alapján amit egy óra utánaolvasással találtam információkat. Jack Londont nem is említve. A táj és a szövegek persze tetszettek, csak a sztoriban volt túl sok nagy véletlen és giccs.

Tommy - 2014. 02. 08. 12:47

Tegnap végeztem a sorozattal, jó volt. Az viszont igaz, hogy feltűnően sok volt a véletlen, és a sztoriból tényleg lehetett volna a egy tökösebb sorozatot is készíteni, de nem a Discovery-n.

Viszont a színészek, karakterek, a látvány és a hangulat nagyon sokat dobott a sorozaton. Én még elnéztem volna pár részt belőle.. Összességében egy 8/10 volt nálam a sorozat. Ha ilyen jó lesz a Five Families is akkor az már bőven jó, bár remélem azért az durvább lesz.

Ja és a végén mondják, hogy Haskell 1901-ben visszatért Dawson City-be és soha nem látták utána. De minek ment vissza? Az aranyláz már addigra rég lecsengett..

geszt - 2014. 02. 09. 18:24

A sokszor megismételt snittek ugyanazokról a hegyekről nem fedik a ritka gyenge forgatókönyvet. A konzekvencia hiánya az, ami a legjobban idegesítő, az utolsó részt végigröhögtük.
A fickó arról papol, hogy elérje az erdőt, erre szemmel láthatóan hosszában gyalogol a befagyott folyón, és majd megfagy, mikor 100 m- az erdő oldalra.
A haverja megölésével foglalkozik a rend őre, a többi utcán, tanúk előtt meggyilkolt emberrel nem.
A börtönt megtámadó indiánok a rendőrökön kívül pont az utcán sétáló egyik főganyé torkát vágják el, másét nem.

Jence4 - 2014. 02. 09. 21:30

A hangulat rendben volt, a színészek főleg Bellinda jók voltak, Geszt által felsorolt problémák engem is zavartak, pl a Count hogy öl meg valakit, tanuk előtt , amikor se pénze, se semmije, és csak annyit tud mondani, hogy honnan lopjuk el, ja és persze a rendőrséget ez nem érdekli , ezek tényleg durva hibák. Ennek ellenére a sorozat tettszett , nagyon jó hangulatot teremtettetek.

krisztián - 2014. 02. 12. 20:57

Többször írtad, hogy “belassul”, ezzel mit akarsz mondani? Lelassul a történet, vagy hogy érted? Mi ez a szó?

superpityu - 2014. 02. 13. 18:48

Igen néhol nagyon döcögött az egész, lassú volt, kevésbé érdekes.

Yooha - 2014. 02. 22. 18:08

Most fejeztem be, nekem jobban tetszett, mint amire számítottam. A vége kicsit olyan keserédes, főleg, hogy Haskell 1901-ben meghalt(?). Én valami Hollywood-i befejezést vártam, hogy összejön Bellindával és vígan élnek valahol még 50 évet, de hát ha nem ez történt, akkor nincs mit tenni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz