login |

Pilot: Rake

2014. 01. 26. 17:14 - Írta: human

13 hozzászólás | kategória: 2013/14, kritika, pilot-mustra,

All my clients are guilty.

A főhős szájából hangzik el, és basszus, remélem igaza lesz, ezzel egy viszonylag jó jogi sorozatot hozva a tévébe nekünk.

A történet egy ügyvédről szól, bizonyos Keegan Deane-ről, aki eléggé antipatikus ember. Ez konkrétan azt jelenti, hogy természetesen elvált, nincs hol laknia, ezért a testvérénél lóg, teljesen nárcisztikus, szerencsejáték-függő és van még pár negatív dolga. Olyan valódi seggfejszerűség, de azért van lelke.

A “pilot” megtekintése előtt a sorozat igazából úgy nézett ki, mintha az új House megalkotása lett volna az írók célja, de végül más irányba mentek, és ez szerintem jó döntés volt. Itt nincs jelen semmiféle zsenialitás, bár hősünk okos, de nem ez a lényeg. Bárki csinálhatná a munkáját, hiszen csak egy los angeles-i ügyvéd. A sorozat érdekes része inkább az lehet majd, ha valóban igazzá válik a fenti idézet, és minden védence bűnös.

Igyekszem nem elspoilerezni a részt, de érdekes húzások vannak benne. Úgy tűnik heti ügyek lesznek, de nagyon remélem, hogy hasonló módon forgatják majd ki a kliséket később is, mint itt tették. A rossz embereknek is kell ügyvéd! És pont emiatt nem tudom lehúzni a nyitányt, hiába volt eléggé össze-vissza amit láthattunk. S mint kiderült, ennek is volt oka.

Konrkétan ugyanis nem ez volt az eredeti pilot. Bár minden fontosabb karakter kap játékidőt, és el is helyeződnek a kapcsolati hálóban, de más bemutatást tervezhettek nekik. Ez szerencsére azt jelenti, hogy nem a tipikus módon lettek bemutatva a mellékszereplők sem — még csak újonc munkatárs sincs sehol, rögtön kilőve ezzel a legagyonhasználtabb sorozatos klisét.

Ami viszont nem tetszett, hogy a főszereplőnek sosincs szerencséje. Oké, rossz ember, megérdemli a megpróbáltatások jelentős részét, és nem is az ügy alakulására gondolok, hanem arra, hogy lekapcsolják a zsaruk, mert rossz a hátsó lámpája; rendben, aztán megkér valakit, hogy szállítsa, az sem jön össze; aztán megkér még valakit, és még mindig történik valami, hogy az se jöjjön össze.

Kicsit sok volt ez már, és mivel ez a komédia a dramedynek szánt részben, így meglehetősen agyonhasznált poénnak tűnt, még ha a végére tett hab a tortán jó is lett. Az évadelőzetes alapján ez hasonlóan lesz folytatva, bár remélem jobban.

Az tuti, hogy maradok, mert a szórakoztató ügyvédes sorozatok jelenleg nem tolonganak a tévében, és Greg Kinnear talán a legjobb casting volt a szerepbe, annyira illik rá a karakter végig. A pilotra olyan 7/10 megy, nagy jóindulattal, de jöhet a következő rész.

(A Rake egyébként egy mostani ausztrál sorozat alapján készült.)

13 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2014. 01. 26. 17:47

Bejött a pilot, igazából én mondjuk csak 6/10-re értékelném, bár nem tudom, miért. Talán az volt tényleg érezhető, hogy ez nem egy igazi pilot rész, és bár ennek hatására a furcsa formula megadta azt, hogy a szokásos kliséket elfelejtsük, mégsem éreztem az igazinak. Greg Kinnear nem okozott csalódást, és úgy igazából a többiek sem, többször is hangosan felnevettem, ami azt illeti, többször, mint együtt véve bármelyik 2013/14-es országos újonc sitcomon, ami szomorú. Maradok, az tuti, mert szeretem a jogi drámákat, és ez a dramedy formula pedig hiánypótló.

Az eredeti, ausztrál verziót is be kéne próbálni egyszer.

Casey Novak - 2014. 01. 26. 18:48

Nem is tudom. Az egyik legvártabb sorozatom volt, a pokróc főszereplő, meg a jog miatt, a Deane túl pokróc, a jog meg nagyon kevés. Maradni maradok, de picit csalódtam.

Junkieka - 2014. 01. 26. 18:25

“Hal a tortán.” hehe.

Nekem is tetszett és szerintem is eltúlozták kissé a szerencsétlenkedést.

Maradok, mert tényleg nem a szokásos rutinforgatókönyv alapján megy. Greg Kinnear nagyon jó, a többi szereplő is.
Ha csak ennyire lesz jó a folytatás, nekem az is elég. :)

Lemoni - 2014. 01. 26. 18:46

20 percig bírtam. A fő karakterrel még nem is lenne gond, de Greg Kinneart sosem bírtam, ettől függetlenül meglephetett volna, de nem tette. A történetvezetés nem dinamikus, hanem irritálóan harsány. Ez nekem nem kell.

Leadfoot - 2014. 01. 26. 18:49

Nem vagyok GK-rajongó, és az ügyvédes sorozatokat se szeretem, de ez bejött. Nem volt nagy durranás, de teljesen nézhető és kellemes kikapcsolódás.

A 7/10-et én is megadom.

JKJ - 2014. 01. 26. 19:10

Ezen írás alapján néztem meg az első részt és tetszett. Sajnos a rész végén ízelítőt mutattak az évadból, ami teljesen lehúzta a lelkesedésem. Az biztos, hogy nem akarom nézni egy évadon keresztül, ahogy szenved a prostituált barátnője, a pókerezés és a bukméker verőlegénye között. Itt-ott egy-két tárgyalóteremmel megspékelve. Ebből bőven elég volt egy rész is.

Visszagondolva, tényleg komolyan gondolták ezt a halat hurcolászok téámát? Nagy hülyeségnek tűnik…

paranoid android - 2014. 01. 26. 21:40

Nem volt rossz, és akár valami jó dolog is kisülhet belőle, mert érdekes az alapötlet és a főhős, de nem fogott meg annyira, hogy beleférjen a sűrű programba. Azért a későbbi véleményeket figyelemmel kísérem, hátha mégis érdemes lesz egy darára.

gromit - 2014. 01. 26. 23:45

Én láttam az eredetit is, ami egyszerre előny és hátrány is. Előny, mert így azért könnyebben tudtam követni a ki-kicsodát elsőre is (elég sok a mellékszereplő), de hátrány is, mert az eredeti azért elég magasra rakta a lécet. Nem is sikerült átvinni, de azért nem lett rossz. Mondjuk ezt is Peter Duncan írta, ráadásul teljesen új üggyel, nem tudom, az amerikai íróktól mit lehet majd várni.

Sok a mellékszereplő és kevés az idő, nem lehetett ennél jobban kibontogatni mindenkit. Sőt én gyanítom, h odaszóltak nekik, h a mégse lenne jó, ha kannibál lenne a pilotban, és inkább írtak egy másikat. Nem hinném, h egyszerűen csak felcseréltek részeket, mert némely karakter az ausztrálban is így lett felvezetve az ottani pilotban. Vagy újraírtak-forgattak pár jelenetet, h ne lógjon ki, de akkor az eredeti pilothoz is muszáj volt hozzányúlniuk. Majd meglátjuk, de sztem volt idejük épkézláb módon megoldani.

(Ja, és barát lesz az, nem tesó, bár nem minden karakter maradt meg. Hiányzik pl Harry-sorry-David Potter :D )

gromit - 2014. 01. 26. 23:55

human, jó hír: ha az eredeti koncepciót akarják követni, akkor tényleg lehet számítani arra, h “all my clients are guilty” na jó, esetleg csak 99%-ban :)

(nem tudom, ez spoilernek minősül-e. bár amíg nem láttuk a folytatást, nem tudhatjuk, h igazam van-e :) )

gromit - 2014. 01. 26. 23:57

Lemoni,
próbáld be az ausztrál verziót. Richard Roxburgh sztem jobb pasi, mint Greg Kinnear :)

Lemoni - 2014. 01. 27. 00:58

gromit,
köszi, gondoltam rá, mert a téma érdekelne, RR-t meg már a Van Helsing-filmben is nagyon bírtam :)

gromit - 2014. 02. 01. 23:49

Nahát, hiányoltam Harry-sorry-David Pottert, és lám, a karakter megjelent a 2. (másodikként leadott) részben, de azért hihetetlen, h direktbe meg kellett magyarázniuk a névkeverős poént… ennyire régen lett volna már a Harry Potter? vagy csak mert a castingosnak nem igazán sikerült a szereplőválogatás?

gromit - 2014. 02. 17. 11:28

az első trailerek még az eredeti pilotra épültek, ami végül csak a 4. rész lett, de azt hiszem a 4. rész nem teljesen egészében volt az eredeti pilotjuk. nem lógott ki a magánéleti szálak időbeli kontinuumából, sőt, szépen beleillett. gondolom minimum utószerkesztették.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz