login |

American Horror Story: Coven: vége az évadnak

2014. 01. 30. 21:40 - Írta: superpityu

72 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

És egyben az eddigi leggyengébb AHS-évadnak. Hiába volt elfogadható a zárás, az egész történet egy nagy massza lett, amelyet nem tudtak kellőképpen kihasználni az írók. Míg az első részek után abban reménykedtem, hogy ez a szezon bizony földhöz fog vágni és nem hagy majd nyugodni, addig a végére az egész mindössze egy délutáni matiné részét képezte.

Talán az első 3-4 rész volt amit nagyon tudtam szeretni, azután az egész annyira kisiklott, hogy nem is tudom, mit akartak kezdeni az egésszel a készítők. Tele volt a történet potenciállal, de szinte semmit sem aknáztak ki. Elég csak Kathy Bates szerepére gondolni, ami egyáltalán nem azt hozta amit Ryan Murphy beharangozott. De ugyanígy ki lett kukázva Angela Bassett és a vudus szál, amiből alig láttunk valamit, pedig ott is nagyon erős karaktert kaptunk – ő szintén elsikkadt a szezon végére.

Legnagyobb szívfájdalmamra Taissa Farmiga annyira semmilyen volt mindvégig, hogy a végére már magam sem tudtam, mit keresett itt. Ennél unalmasabb szerepet nem nagyon tudtak volna kitalálni neki – pedig nem rossz színésznő ő sem, tessék csak megnézni a Bling Ringben. Nála már csak Evan Peters-szel bántak mostohábban a készítők – neki most fura egy karakter jutott.

Talán ott siklott ki az AHS: Coven, amikor kvázi viccet csináltak a halálból. Egyiknek sem volt ugyanis súlya – egészen a fináléig. Az is sajnálatos volt, amilyen nevetségesen gyorsan lezárták boszorkányvadász és a szomszédok szálát. Azokban sokkal több is lehetett volna, de így kár volt őket beleerőltetni a történetbe.

Ami viszont a negatívumok ellenére is pozitívabb irányba billenti azt a bizonyos patikamérleget az a színészi játék és a rendezés. Habár egyik sem kompenzál teljes mértékben senkit a történetben esett csorbán, valamiért mégis jó visszagondolni arra, hogy mennyi remek alakítást láttunk, valamint azokra a részekre amelyeket Alfonso Gomez-Rejon rendezett.

Maga a finálé nem volt rossz – de maximum csak közepesnek mondanám. Keserű szájíz fogott el utána, mert alig akadt benne meglepetés. Az egész Supreme-téma annyira nem volt érdekfeszítő, hogy erre egy egész részt elpazaroljunk. Na de a részletekkel a tovább mögött folytatom, spoilerekkel.

Tehát a Supreme keresés belekerült pár lány életébe, ezek közül pedig Misty sorsa lett a legszomorúbb, igaz a karakterrel sem kezdtek sok mindent az évad során, de nem erre a sorsa szántam volna őt. Madison hiába volt jó karakter, azt kapta amit megérdemelt. Ja, és Zoe is meghalt, de rajta tudták alkalmazni a már agyonhasznált feltámasztós trükköt.

A kevés karakter miatt nem is számítottam arra, hogy meglepnek a supreme kilétével, sokakban felmerült az ötlet, hogy majd Cordelia fog oldalágon befutni, így is lett.  Igaz rá hegyezték a finálé felét, de így sem lett szebb az összkép róla, Sarah Paulson megtett mindent amit tudott, hozott is pár kellemes pillanatot a végén.

Myrtle pedig amilyen sebesen jött a történetbe, ugyanolyan sebesen ki is ment a fősodorból. Hiba volt ennyire parlagon hagyni egy olyan karaktert akinek feltett célja volt tönkretenni Fionát. Az újfent bekövetkező máglyahalál meglepett, de róla sem tudnék többet mondani.

Talán ez az évad lezártabb lett, mint az előző kettő, nincsenek lezáratlan szálak, igazából nem is maradt semmi fináléra. Fiona halála végleg bekövetkezett, nem volt meglepő, hogy visszatért még egyszer utoljára. Valamint a boszorkányok rendje is újjáépült Cordelia által.

Egyébként néhol vicces volt, hogy a régebbi ötletekkel töltötték ki az időt, mint Myrtle megégetése, vagy a tavalyi fináléból az interjú. Többet nem nagyon tudnék hozzáfűzni az évadhoz, nálam nem talált be annyira, mint az eddigiek, de talán a 4. évad majd szépít a dolgokon, addig is törhetjük a fejünket, hogy mi is lesz az akkori koncepció.

72 hozzászólás Ne habozz!

zedtheant - 2014. 01. 30. 21:51

óriási csalódás nekem is, főleg az első fele után.

a legjobban igazából az cseszte fel az agyam, h megint belekényszerítették a részbe fionát, aki már másodjára (!) tért vissza a halálból, miközben rég el kellett volna takarítani végleg és vmi más főgonoszt felhúzni helyette. pl. kathy bates-t. és mindezt azért, hogy kiszolgálják jessica lange-et erőltetett jelenetekkel? ha tényleg így van, az nagyon szomorú. nah majd a 4. évad. talán.

Sebbbastian - 2014. 01. 30. 21:52

Oh, Cordelia ♥ Supreme!

nagyon remélem, hogy a cirkusz lesz a kövi évad témája, mert azt már tavaly is peddzegették, de állítólag a 11.részben inkább a kommonizmusra utaltak.

csernakakos - 2014. 01. 30. 21:53

Kb. ugyanugy velekedunk a dologrol.
Remelem nem gond, ha belinkelem, amit en irtam rola:
http://goo.gl/giFJ3i
Azert, hogy Spalding mit muvelt kesobb a csecsemovel, az erdekelt volna…

csernakakos - 2014. 01. 30. 21:55

Hat amit legutobb nyilatkozott Murphy a 4. evadrol (hogy ezt a vicces vonalat megtartanak, es elegge unsure a komor hangulattal kapcsolatban), nem varazsolt el. :(
Persze ez meg keplekeny, bizzunk a legjobbakban!

bencehrh - 2014. 01. 30. 22:09

csernakakos: ugyanez az indok arra, hogy nem tudok egy ilyen szar evad utan a 4. hez pozitivan allni, mert ezt az interjut kozvetlen a lezaras utan olvastam es hat nem lettem felcsigazva. mi baja az embereknek az asylum nyomaszto hangulattal? legalabb nem fel oran keresztul marad bennem az elmeny.

Nif - 2014. 01. 30. 22:09

Következő évadról mit tudunk? Annyit hogy 1950, Jessica Lange tanulja a német akcentust, Marlene Dietrich típusú szereplő lesz és biztos, hogy nem cirkusz. Valamint a netet feltúrva ezeket a tippeket találtam. Nagyrészt egy western ufó dologra tippelnek.

“- Orlando
– The theremin
– A colorful poster in the background during Queenie’s conversation with Cordelia
– Conspicuously UFO-like overhead lamps during the conference
– Several German name drops
– Pruning shears
– A doll with bloody tears
The most conspicuous for me:

– Harrison’s line about “Ridding the State Department of Communists” (in 1950, the Red Scare was in full force).”

bencehrh - 2014. 01. 30. 22:12

Ja es hat egy kis toredek a nevetseges jelentekbol, de komolyan gondoltak a “nem szeret a zombifiu” poklot a Zoenak? Miert akarnak egy nem letezo szerelmi szalat ledugni a nezo torkan? Azert ennel tobb gondolatot is fordithattak volna erre, mert Queenie es Mistye sokkal meggyozobb es otletesebb volt. Madison Zoe meg csak gyorsan le lett rendezve. Marmint ebben a “forduloban”.

csernakakos - 2014. 01. 30. 22:13

Igen, Murphy cafolta a cirkuszos tematikat. Azt mondta, senki sem talalta el pontosan (igaz, az Asylum utan is ezt mondta:). Azt mondta, az utolso resz allokepe az uj temaval zarul – lehet, hogy a Fiona-nak szant pokol, a halszagtol buzlo erdos kornyezet lenne az? (Epp most nezem A falut, nem is lenne rossz…). De abban a jelenetben meg egy falo is felbukkant, ugyhogy tenyleg lovesem sincs. Nagyon orulnek viszont a red scare-nek, akore lehetne olyan jo kis megszallott hangulatot epiteni, mint Dr Arden es az ot lehallgato mikorchipek. :)

superpityu - 2014. 01. 30. 22:16

mivel idén robbentott nézettségben a sorozat nem lenne meglepő ha megint valami lágyabb “tinibarátabb” évaddal foglalkoznának. viszont ha a kommunizmus lenne, abból sok jóságot kihozhatnának. ha a színészek egy része tényleg marad, akkor már csak pár férfi színészt kellene visszahívni az előző évadokból.
ezzel pedig tényleg az a volt a gond, murphy nem tudott lakatott tenni a szájára, túl sokat beszélt, miközben köszönőviszonyban sem voltak a dolgok a történettel.

Nif - 2014. 01. 30. 22:19

“However, there is a possible connection, here — and her name is Brigitte Höss. Brigitte was — well, is, since she’s still alive — the daughter of the notorious Rudolf Höss, the commandant of Auschwitz where more than one million Jews were exterminated. Brigitte eventually escaped Nazi Germany and eventually modeled for — you guessed it! — Balenciaga, in the 1950s.”

Na jó, ha Auschwitz-ban lenne a köv. évad, az nagyon menő lenne :D

csernakakos - 2014. 01. 30. 22:22

Nif, ez a Balenciaga-s talalat dobbenet! Ez tuti bejon, nem lehet veletlen. ;)
Igen en is attol felek, hogy a nezettseg tul nagy ur… Az Asylum idejen kozel nem erkeztek ilyen jo szamok, nem csoda, ha Murphy ezek utan nem akar visszatancolni a horrorba, de ha ezzel a kedvenc sorozatom vesztet okozza, akkor viszont kapzsi es vegleg elpartolok attol amit csinal. :)

kanka - 2014. 01. 30. 22:25

“a német akcentust tanulja” mondat felbukkanása óta nekem is egyből auschwitz ugrott be..annál a helynél nagyobb horror nemigen van!

csernakakos - 2014. 01. 30. 22:28

Igy van, bar ott egesz biztos nem fog jatszodni, elvegre American Horror Story. Igaz, ha a cimen mulna minden, ez az evad sem lett volna comedy. :D

jky - 2014. 01. 30. 22:28

Nevetségesen gyenge volt a finálé, ahogyan az évad is. Stevie Nick-es videóklipnél az elején nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, már önmaga paródiája lett az egész. Kezd ez is a Nip/Tuck sorsára jutni, csak ennek az a szerencséje, hogy most megint vége és új sztori jön.

Myrtle újra elégetése, hú de jó, hát ez tényleg kellett… *sóhaj* Fiona, jaj Istenem… *sóhaj* Új Supreme, de jó, megtudtuk a nagy titkot… *sóhaj*

Borzalom volt az egész, örülök, hogy vége.

_Peter - 2014. 01. 30. 22:29

American boring non-story

Kritikán aluli évad. Feküdjenek Zoe alá az írók, ha ezt élvezték. Az első pár rész még oké és Madison szövegei. Ennyi jó volt benne. Aztán se történet, se horror, se feszültség, se karakterek, semmi. Sehova nem vezető szálak, vudu-vadászok-szomszédok és a supreme téma is már kit érdekelt komolyan. Súlytalan halálok stb. Lana Banana most már tud szülni akkor? A TV interjú és a villalakók castingja is nevetséges volt a végén.

Hanadix - 2014. 01. 30. 23:23

Nekem az utolsó rész nézése közben megint csak az ugrott be, hogy bárcsak olyan hangulatú, tónusú lett volna az egész mint az opening. Zseniális lehetett volna, ehelyett viszont csak egy ilyen “meh, volt ilyen is” évad lett…

Cápi - 2014. 01. 30. 23:34

Opening alapján valami sokkal “elvetemültebbet” vártam volna. Ha az interjő alapján Murphy olyasmit csinál a 4. évaddal, mint evvel, háááát… Az a baj evvel a pasassal, hogy a sorozatai valahogy a 3. évad alatt zuhanórepülésbe kezdenek és lassú kínhalált hal a színvonal, lásd Glee. Pedig képesek jó dumákat írni, nagyon erős a színészgárda. Mindegy, legalább nekiültem végre a 2. évadnak is, annyira azért a 3. se volt rossz, hogy elkaszáljam, bizakodom, hogy a 4. jobb lesz.

bencehrh - 2014. 01. 30. 23:35

Az egyik legerosebb pillanat volt az elso cold openje az evadnak, fura belegondolni mi lett az egeszbol. Annyira nem volt rossz az utolso, annyira gyenge volt es annyira rossz iranyba vittek a feletol hogy nem letezik erre jo lezaras.

Shyllard - 2014. 01. 30. 23:57

Nem tett jót nekik a hirtelen jött hatalmas hype, valahogy kimaradt az egészből a “horror”. Az évadot én a legjobban a TVD-hez tudnám hasonlítani történetileg, mert végére teljesen súlytalan és érdektelenné vált, nomeg összevissza volt az egész. Reménykedjünk hogy vissza fognak térni a gyökerekhez a 4. évaddal.

CyClotroniC - 2014. 01. 30. 23:57

Ryan Murphy legnagyobb baja valóban az, hogy remek ötletei vannak, jól tud világot és karaktereket teremteni, de utána nehézkesen játszik velük, ráun vagy elfogy a kreatív szufla, nem tudom, de mindig így jár. Picit Bryan Fuller is ilyen amúgy, de ő most szerintem a Hanniballal kinőtte ezt, legalábbis remélem. Szóval Murphy kapcsán én pont ezért örültem az antológiai jellegnek, de eddig minden szezonban kiszaladt a kezük közül a gyeplő. Általános problémának érzem, hogy az ütős jeleneteknek alárendelik a nagyobb képet, a sztori főívét és az építkezést. Mindegyik AHS évadban közös volt, hogy részeit tekintve baromi sokat adtak, összképüket nézve viszont eléggé szétesős látványt nyújtottak. Ez nem jelenti azt, hogy rossz, csak tudatos átgondolással és feszesebb történetvezetéssel sokkal többet ki lehetne hozni a koncepcióból. A színészek, a rendezők, az operatőrök remekek, sőt még az írókra se lehet panasz, ha a dialógusokat nézzük, csak meg kéne tanulniuk nem belegyilkolni az összes ötletüket a sztoriba, akár passzolnak, akár nem.

paranoid android - 2014. 01. 31. 00:13

Nincs is különösebb gondolatom a finálét illetően – azt hiszem ez a legrosszabb kritika, amit mondhatok. Még ha tudnék panaszkodni, akkor legalább lett volna valami, ami megragadott, lettek volna elvárásaim, lett volna meglepetés.

Az évad jól indult, bár már az elején is sejtettem, hogy ezt fogom a legkevésbé szeretni, viszont csak a téli szünet utáni részekben éreztem azt az elveszettséget írói oldalról, ami a fináléra odáig süllyesztette a történetet és a karaktereket, hogy egyszerűen nem érdekelt már az egész. Sajnos úgy tűnik, hogy Murphy elégedett a végtermékkel, és a nézettség is alátámasztja ezt, így vannak kételyeim a következő évaddal kapcsolatban, de persze reménykedek is.

len90 - 2014. 01. 31. 00:32

Nekem nagyon bejott az alapkoncepcio, a kepi vilag, a karakterek, a tortenet viszont tenyleg nagyon kisiklott a 3. resz utan. Szerintem a boszorkanyvadaszokat egy az egyben kihagyhattak volna, a supreme temakornek a szezon elso feleben kellett volna kibotakoznia, es a vegere egy epic boszorkany-woodoo harcban kellett volna kiteljesednie, remelhetoleg a boszorkak gyozelmevel. Kathy Bates es a szomszedok kozben csendesen alkothattak volna, de igazabol azt nem ertem, hogy miert mindenki azon csamcsog, hogy oket nem jol hasznaltak ki. En az elejetol nem ertettem Madame LaLaurie karakterenek a jelentosseget, mar a maga idejeben is csak a rangja miatt tudott kretenkedni, tudni lehetett, hogy a jelenkorba helyezve, egy kover oregasszonykent a boszorkanyoknak nem sok fejtorest tud majd okozni, meg a halhatatlansagaval sem, tenyleg eleg berakni egy ketercbe es mar semmi vizet nem zavar, nincsenek szolgai, szovetsegesei, akik segitsek, keressek. A vallasos szomszedok ugyanez a kategoria, egyszeru halandokent maximum felfedhettek volna a boszorkanyok titkait, de engem ez a tortenetszal sem erdekelt volna tulsagosan…

Ami a legjobban zavart a finaleban az a logikatlansag volt. Latszott, hogy a drama kedveert szabadon kevertek a dolgokat. A Seven Wonders teljesen logikatlan volt, ahogy Myrtil is mondta nem a konnyebbtol a nehezebbek fele haladtak, mert ha igy tettek volna, senki sem hal meg. Pedig amikor egy coven eleve csak 6 tagot szamlal, akkor szerintem nem lehetnek olyan konnyelmuek, hogy felaldozzanak egyeseket annak az oltaran, hogy megtalaljak az uj supremet. Madison a “divination”-on, Queenie a “vitalum vitalis”-en bukott el, Zoe kizarasos alapon pedig a “pyrokinesis”-en bukott volna el (az en mercem szerint a “transmutation” teszten atment, tobbszor is sikeresen teleportalt, mielott feltuzte volna magat a kapura, szoval a kepesseg benne van, csak meg nem tanulta meg uralni), egyertelmu volt, hogy amibe bele lehet halni az a “decensum”, amit eppen ezert a vegere kellett volna hagyni: akkor addigra Zoe, Madison es Queenie is kiestek volna, Misty pedig a korabbi reszekben csak a “resurgence”, “telekinesis”, “concilium” kepesseget villantotta, szoval a “pyrokinesis”-en es a ” divination”-on, “transmutation”-on meg siman elbukhatott volna, es akkor nem feltetlenul kenyszerult volna ra a “descensum” probara, tehat eletben maradhatott volna. Ugyanigy Zoe halala is teljesen eroltetett es ertelmetlen volt, hiszen sikeresen transmutalt, csak rossz helyre. Es ahogy irtam tok logikatlan volt a probak sorrendje, a lanyoknak pyrokinesis-sel kellett volna kezdeni, foleg mivel a gyertyak adottak voltak, rohejes volt, hogy Kyle gyujtogatta oket sorra gyertyaval, amikor elobb-utobb ugyis tuzet kellett vona csiholniuk, ugy ezt csak azert oldottak meg igy, hogy Zoe ne essen ki az elejen, mert akkor nem tudjak megolni, hogy 5 perccel kesobb feltamasszak… rohely… az epizod egyetlen csucspontja Madison feltamasztas probaja volt, ahogy megtagadta Zoe feltamasztasat es helyette lecsapott egy legyet, az NAGYON NAGY volt, neki kellett volna a supremenek lennie… :D

Gatts - 2014. 01. 31. 00:53

Az kiderült végül, hogy Cordelia-t ki locsolta képen savval? Valahogy úgy rémlik, efölött is elsiklottak.

len90 - 2014. 01. 31. 00:55

A pontos identitasa nem derult ki, de nem is lenyeg, a lenyeg, hogy a boszorkanyvadaszok kuldtek, hogy vakitsa meg.

CyClotroniC - 2014. 01. 31. 01:30

“Össze sem lehet hasonlítani őket mind teljesen más.”

Mindent össze lehet hasonlítani. Sőt érdemes is. :P

winnie - 2014. 01. 31. 01:38

“Össze sem lehet hasonlítani őket mind teljesen más.”

kettő közülük jó, egy gyenge?:) akkor tényleg össze sem lehet haosnlítani. de minden sorozatot össze lehet mindegyik más sorozattal. akkor 3 ahs-évadot a lehető legkönnyebben össze lehet.

anto - 2014. 01. 31. 02:18

Hát ez az évad záró eléggé felhúzott…Nem lenne baj ha valami teljesen más néven próbálkoztak volna vele íde erről így egy az egyben az a jelenet jut eszembe amikor Indiana Jonest meghágják a flipperen a South Parkba …
Egyébként az Auschwitz-es dolog elég ingoványos talaj lenne kint az amcsiknál(illetve elég kicsi lenne a mozgástér a “jók” és “rosszak” mozgatására az oldalak között) ,ráadásul ezzel az évaddal szereztek maguknak egy kazal tinipicsa “rajongót” akik sikítva ugrálnának ki csapatostul az ablakon valami súlyosabb dologtól szóval én elég borúsan és pesszimistán várom a következő évadot…(de reménykedem ,hogy tévedek és kapunk megint valami finom csemegét mint az előző 2 évadnál)

Poghy - 2014. 01. 31. 03:16

Én még nem láttam az uccsó 3 részt (bepótolom), de némi elégedettséget érzek a negatív kritika alapján. Úgy értem, nekem az elejétől fogva nem jött be ez az évad, és mindenhol csak a dícséretet olvastam a junkien, nem egy “a hét legjobb része” szavazást nyert meg, vagy lett dobogós, és szerintem sokkal gyengébb volt mint a 2. évad, nem adtam volna semmi díjat erre az évadra. Nem volt különösebben rossz, de nem is volt jó. Remélem összekapják magukat a következő évadra, és nem hagyják ki Zachary Quinto-t sem.

Saturn - 2014. 01. 31. 04:59

Nem nyűgözött le ez az évad egyáltalán.

thomas - 2014. 01. 31. 05:22

A 9. részig még reménykedtem de a 10-11-12-13. rész olyan gyenge és semmilyen lett, hogy azt kell mondanom a készítők se tudták szerintem mit akarnak. A supreme-t meg jól tippeltem meg, annyira kiszámítható volt, hogy Cordelia lesz az…csak egyedül őt nem hozták szóba. Viszont rémgyenge lett ez a záró epizód, nevetséges hogyan lett lezárva néhány karakter története. A leggyengébb évad lett ez, pedig sokat vártam tőle, kegyetlen rosszul lett megírva forgatókönyv.

Bandido - 2014. 01. 31. 08:16

Kb az évad felénél abbahagytam és semmi de semmi nem tud rávenni, hogy folytassam. Magasan a legunalmasabb, legsemilyenebb, legvacakabb témájú, legszarabb évad.

S84 - 2014. 01. 31. 08:34

Nekem tetszett a zárás.
A Cordelia=Supereme pedig kezdetektől az orrunk előtt volt egy óriási utalással, de nem vettük észre.
Külföldi fórumokon is csak nemrég figyeltek fel rá:
Amikor az Intro-ban Sarah Paulson neve szerepel: http://imageshack.com/a/img198/1940/05ck.jpg
A mögötte lévő figura: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/45/Muerte-Blanca_6.jpg/220px-Muerte-Blanca_6.jpg
A Santa Muerte: http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Muerte
Vagy másnéven: Lady of the Seven Powers !

Cseho - 2014. 01. 31. 08:34

Misty Daynek nem kellett volna feltámadnia? Porrá válásból nem megy neki?
Korrekt lezárás volt bár semmi meglepő nem volt benne.

Ekrü - 2014. 01. 31. 09:17

Azt vártam, hogy amikor Zoe-t támasztották fel, és Madisont épp gyilkolászták, hogy Madison valahogy Zoe-ban landol. Mekkora lett volna már! :D Amúgy ez az évad nem igazán kedvezett a horror rajongóknak (nagyon sajnálom), de ha belegondolunk, színvonalra még mindig az egyik legjobb sorozat, ami a repertoárban van!

Shannen - 2014. 01. 31. 09:26

Abszolút csalódás volt az évad a korábbiakhoz képest. Főleg, miután az első néhány rész (bár nem voltam elájulva tőlük), kifejezetten ígéretesnek tűnt. Jó a sztori, New Orleans, jó karakterek, aztán passz.Semmi.

A finálé kifejezetten rossz lett. A rész eleji videóklip, hát nem tudom… értem én, hogy miért, de Stevie Nicks már volt egyszer és elég volt.
Hogy Cordelia lett a Supreme nem hinném, hogy sokakat meglepett. És különben is tök érdektelen volt ez a rész, meg a tinikarakterek a végére.

A legnagyobb kár pedig, hogy Kathy Bates és Angela Bassett, valamint a szomszédok, boszorkányvadászok szálat simán ki lehetett volna hagyni, kb. semmit nem adtak a sztorihoz, a végkifejlethez.
És persze továbbra is Evan Peters-t sajnálom a legjobban,akit idén szimplán díszlet-funkcióra vettek fel, Farmiga-val együtt.
Viszont Jessica Lange és Sarah Paulson továbbra is fantasztikusak, a közös jeleneteiket végig imádtam.

Az a jó az AHS-ban, hogy a következő évad egy új kezdet, úgyhogy bár most kicsit haragszom Murphy-ékre, de legalább van lehetőségük tiszta lappal kezdeni.

astrid - 2014. 01. 31. 09:40

Nekem ugyan nem volt annyira nagy csalódás ez az évad, mint itt sokaknak, ugyanakkor a finálétól sokkal többet vártam volna.
Számomra elég egyértelmű volt, hogy Cordelia lesz az új Supreme, így ez végül nem okozott meglepetést. Viszont végig azt vártam, hogy történni fog valami. Aztán jött a stáblista, és nem is értettem, most komolyan vége?
Áhh, igazából nem is tudom mire számítottam, de nem ilyen lezárásra, az biztos.
Azét tényleg sajnálom, sok lehetőség volt a sztoriban és a karakterekben, de ezt nem nagyon akarták/tudták kihasználni, főleg így a végére.

_Peter - 2014. 01. 31. 10:07

Szerintem többeknél felmerült Cordelia, Fiona által elnyomott jókislány, az elejétől látható volt a különbség, ez nagy utalás volt. Csak hát az írók etettek minket, hogy egészségesnek kell lennie a jelöltnek meg ilyenek. Azért kérdeztem én is, hogy most már akkor tud szülni? Igaz, Queenie-nél sem mértek koleszterinszintet.

Madisont legalább megmagyarázták a feltámadásával helyrejött a baja és lehet jelölt. Meg az is vicces az egyik pillanatban még bábuként mozgatja Kyle-t a teszt során, de amikor fojtogatja semmit nem tesz. Ha következetesek, akkor Madison egy gondolatára, kézmozdulatára Kyle röpül a falhoz. Vagy ahogy fogócskáztak, Madison teleportál messze Kyle-tól.

superpityu - 2014. 01. 31. 10:09

én valahol ott kezdtem el bizakodni a fináléban, amikor myrtle elkezdett cigizni, meg martinit inni. mondtam is mekkora ziccer lett volna ha fiona utolsó erejével beleszáll myrtle testébe, aztán még jött a cordelia myrtle beszélgetés… mondom igen, majd most, majd most… aztán nem lett semmi. semmi kavarás nem volt benne, amit sajnálok.

a próbák sorrendje szerintem nevetséges volt, kár volt mistyt megölni, mert sokkal többet érdemelt volna a karakter és lily rabe is, akivel hiába bántak mostohán idén nagyon jól gazdálkodott azzal amit kapott.
mondjuk én valamiért zoe-t bent hagytam volna végig, eleve közte és cordelia között ment az a beszélgetés, hogy ki a supreme, még a legelején.

Risi92 - 2014. 01. 31. 10:10

jaj de tudtok nyavajogni :D nem mondom hogy tökéletes volt az évad, sőőőt.. de olyan rossz sem volt mint állítjátok. szerintem az első évadnál még így is sokkal jobban sikerült, a karakterek nagyon erősek voltak, és Cordelia mint supreme jó lezárás volt. örültem a korábbi visszakacsintásokra (pl a Cordelia-Lana interjú).. egyedül az bosszantott a fináléban, hogy Madison kb egy kis karlegyintéssel elröpíthette volna Kylet, vagy felgyújthatta volna vagy akármi, ehelyett kvázi hagyta hogy megfojtsa. na mindegy. nem lesz a Coven a legjobb évad, szerintem is lehetett volna sokkal jobb, de ez van, hátha jövőre. :)

A. - 2014. 01. 31. 12:04

Risi92: a fojtogatás közben Cordelia Zoet élesztette, és ha jól értettem, az a lényege ennek a varázslatnak, hogy az életerőt máshonnan (más élőlényből) szívja el. Vagyis Madison életerejét használta fel, ez magyarázat lehet talán a passzivitására. Bár valóban zavaró volt, hogy nem védekezett egyáltalán.

Lucky!? - 2014. 01. 31. 12:04

Hát ez az évad még rosszabb lett, mint a második.
Ez se nem horror, se nem story, simán csak american…

új - 2014. 01. 31. 12:27

ú, a cordelia-fiona beszélgetés alatt végig azt vártam, hogy a sok “szörnyű anya-elnyomott gyerek” szál (majdnem az összes mellékszereplő sorsa is erre volt példa) megkoronázásaként fiona meghatódottan bár de hátba döfi cordeliát, hogy visszakapja az erejét, ezzel megismételve a korábbi supreme megölési jelenetet…
kicsit csalódtam, hogy az egésznek TÉNYLEG annyi szerepe lett, hogy f. melodramatikusan sírdogálva belenyugodott a sorsába megható vallomások elmormolása után.

így kicsit olyan érzésem volt, hogy lana egész előző évados szívásáért cserébe kapott egy győzedelmeskedő főnixmadár-karaktert bármiféle történeti következetesség helyett.

a másik nagy csalódást a myrtle szál jelentette, az egész önfeláldozós szitu teljesen hiteltelen volt, nagyon vártam az elnyomásból (+korábbi koholt vádak alapján elégetésből)való kitörését, a hatalom iránti igazi érzéseinek kibomlását. lehet, hogy túl sok nyomozós/következtetős/agyalós filmet nézek, de egy csomó dolgot (pl. cordelia sosem olvasott a gondolataiban, mert kesztyűben volt végig) további izgalmas szálakra/indíttatásokra való utalásnak lehetett venni korábban, amik végül nem hogy nem futottak ki sehova, de értelmük sem volt.

nagyon nagyon remélem, hogy nem a sokat emlegetett új tinirajongók ízlése szerint folytatódik a lánc, hanem csak egy könnyebb, pihenő évadot akartak az asylum töményen bizarr komorsága után…
plusz, ha már kívánságlista, jessica langet már szívesen megnézném az eddigi 3 évad dominánsan szexuális, manipulatív, gátlástalan de nagyon mélyen belül persze megtört és emberi karaktere után valami totál másban. értjük, ezt kiválóan teljesíti, de még egy ugyanilyen némber már nem lesz igazán érdekes.

lehet, hogy naivan, de várom a következő, asylumi nyomdokon haladó évadot!

S84 - 2014. 01. 31. 16:14

Jessica Lange nem hinném, hogy más stílusú karaktert kap már csak azért sem mert a leköszönő évada lesz már előre várom milyen “búcsút” terveznek neki.

geben - 2014. 01. 31. 17:10

Hali:)Csak,hogy több pozitív kommentet is legyen. Nekem tetszett az évad!!! Nem volt hibátlan de melyik sori az!!!! Akinek meg sìr a szája az meg írjon jobbat vagy tényleg ne kezdjen bele a 4.évadba!!!! Ez még ìgy is ver jócskán néhány középsz..r sorit amit mostanában nyomatnak!!!

sherlock20 - 2014. 01. 31. 17:53

Nem mondom, hogy rossz volt az évad, de az előző ismeretében keserű szájíz maradt csak a finálét végignézve…Pedig olyan jól indult, de nagyon kisiklott. Egy jópont csak, hogy tényleg Cordelia lett amiben végig reménykedtem.

Viszont ha meglépnének egy kemény kommunista/nácis-auschwitzos évadot, és minimum az Asylumban elsütött puskapormennyiséget belevinnék… Az túl szép lenne, hogy igaz legyen…
Csak legalább horrorból ne tündérmesébe menjünk át…

Amúgy rájöttem, hogy leginkább az össze-vissza ugrások hiányoztak az időben/térben/dimenzióban stb. A kusza képhez tavaly is sokat hozzáadott, ennek hiányában idén viszont kaptuk ezt a semmi.

Tommy - 2014. 01. 31. 21:43

Bántóan középszerű volt ez az évad, egyértelműrn ez volt eddig a leggyengébb. A legtöbb szállal és karakterrel sajnos semmit nem kezdtek vagy ha kezdtek is semmit se hoztak ki belőle. De ami a legszomorúbb, hogy ebben az évadban semmi horror nem volt… Ez az évad jó indulattal is csak 6,5/10.

BobaFett - 2014. 01. 31. 22:46

Hát ez a befejezés épp olyan gyengusz lett mint az egész évad. Engem is leginkább Madison passzivitása és fiona erőltetett még egyszeri visszahozatala idegesített.

Benjy - 2014. 01. 31. 23:29

Nagyon mérges vagyok a készítőkre, hiszen annak tükrében amilyen jól indult az évad a végére hatalmas csalódás lett. És igen az idei évaddal is megcsinálták hogy bedobtak egy tucat jó szálat, melyeknek a felét csak úgy a semmibe írták, vagy csak belekaptak egy kicsit. Én speciel egy előételt, egy főételt, és egy desszertet akarok, nem pedig mindegyikből 3 középsz*rt. A feltámasztások hosszú soráról nem is tépem a számat, szerintem a végére már az írók is rendesen belegabalyodtak. Jó indulattal sem volt jobb 5/10-nél az évad, egy hajszállal sem.

“Egyébként néhol vicces volt, hogy a régebbi ötletekkel töltötték ki az időt”
Vicces hogy a szellemesdit kihagytad. Nekem nagyon bökte a csőröm, főleg amikor olyan pofátlanul az arcunkba nyomták Spaldinggal, amikor megmentette Fionát.

len90 - 2014. 02. 01. 02:34

Érdekes, hogy mindenkinek az interview tűnt Asylum-os utalásnak, nekem ez abszolút nem tűnt fel, ellenben Misty Day elporladásával, ami szerintem nagyobb utalás, hiszen tavaly sister Mary Eunice-t is végül elhamvasztotta Dr. Alden… Apropó Dr. Alden, én meg az ő történetszála után a náci témát érezném egy kicsit önismétlésnek!

ninilss - 2014. 02. 01. 09:46

Beállok a csalódottak sorába…egyszerűen nem hiszem el,pedig olyan jól indult!kihagyott lehetőségek szezonja volt ez,az évad második felében káosz uralkodott.És a finálé sem győzött meg,szerintem középszerű volt.Mikor leültem az utolsó rész elé reménykedtem,de végül úgy álltam fel a gép elől mintha csak egy barátok közt epizódot láttam volna.Bár maradok hű az American Horror Storyhoz,keserű a szájízem.

Welt - 2014. 02. 01. 12:25

Ez az évad szerintem eddig a leggyengébb, az első két évadnál alig vártam a következő hetet, de ez a boszorkányos marháskodás már szinte unalomba fullasztott, a szezonzáró rész meg minden várakozást alulmúlóan gyengére sikeredett. Reméljük a 4. évad visszahozza a megszokott színvonalat.

lolol - 2014. 02. 01. 14:19

én az első résztől kezdve azt hittem, hogy Cordelia is supreme csak eltitkolják a tanoncok elől. összességében a legjobb évad eddig, sajnos a fináléra már nem maradt érdekesnek mondható elvarratlan szál. a story kevésbé nyomasztó hangulata miatt a horror részek is hangulatosabban hatottak mint az előző évadokban.

Near93 - 2014. 02. 01. 14:35

Nekem teljesen bejött az évad. Durvábbat vártam, de ennek is megvolt a maga hangulata. Nem lehet minden évadban tocsogni a vérben. És szerintem is külön kell kezelni az évadokat. Mindegyik a más jellegű történetet mesél el. Mint a filmeket.

Ez az évad az első kettő közé esik hangulatban.

De az is igaz, hogy az Asylum-ot képtelenség felül múlni, mert azzal nagyon magasra tették a lécet.

Az American Horror Story Még mindig a legjobb horror sorozat, és várom a negyedik évadot.

VanillaSky - 2014. 02. 01. 16:23

Most őótoltam az utolsó 3 részt. Örülök nagyon a szünetnek, mert ez rettenetesen rossz volt! Kell idő míg újra az AHS lenne az egyik heti várós sorozat. A címből a horror kifejezés eltűnt, bugyutábbnál-bugyutább történetszálak. Egyedül Madison karakterét sajnálom, Őt sem karaktere mélysége miatt, hanem mert megfelelő poénforrás volt.

demona - 2014. 02. 01. 16:25

Nagyon mostohán bántak ebben az évadban a karakterekkel, főleg Evan Peters szerepe volt semmilyen.
Annyi lehetőség lehetett volna a történetben de mindenből csak egy kicsit kaptunk amiből káosz lett. Érdekelt volna a voodoo, a boszorkányvadászok,több flashback, szellemek, a boszorkányok képességei.

A Stevie Nickes hangától meg rosszul vagyok. A South park jut eszembe mindig róla mikor összekeverték egy kecskével.

Kathy Bates karakterétől vártam a legtöbb változást amire volt remény az évad közepén ami sajnos nem történt meg mert egyszerűbb lehetett az íróknak újra kegyetlen szadistává tenniük.

Remélem a következő évadban a kevesebb több elvet fogják követni.

Hunnenkoenig - 2014. 02. 01. 19:36

Az eneklö libat minek kellett mar megint?
Azt teljes mertekben attekertem.

A zaroresz olyan semmilyen volt, mint az egesz evad.
Volt nehany jo pillanat, de azon kivül csak egy vallranditasra erdemes.

Mar csak azert neztem meg, hogy teljes legyen. Örülök, hogy vege.

Remeljük a következö jobb lesz.

StevenHyde - 2014. 02. 01. 20:35

Ez első négy rész kb. jó volt, de az a koncepciónélküli maszlag amit utána előadtak… te jó ég…

superpityu - 2014. 02. 01. 21:34

Benjy: valamelyik korábbi poszthoz beírtam a szellemeket úgy emlékszem. de az lehet az axemanes volt. mindenesetre ha fináléban ez nem is zavart, de engem piszkosul idegesített, hogy ugyanazt az ötletet bedobják 0 csavar nélkül.

Desperate HOUSEwife - 2014. 02. 01. 21:39

Fantasztikus volt az atmoszférateremtés az évadban, New Orleans, boszorkányság, történelem és fikció összefonódása, a divat, a vizuális világ, meg az egésznek a hihetetlenül elegánsan dívás “classy” hangulata, Jessica Lange vezetésével, de a történet….hát az csúnyán elvérzett.

Ami legjobban zavart, hogy totál súlytalan lett az egész. Egy ilyen történet nem tud úgy hatni, hogy a halál jelentőségét kiveszik belőle, amikor meg úgy döntenek, hogy visszahozzák, akkor már szinte furcsának, idegennek hat a sorozatban. Valahol Kyle összerakásánál éreztem azt, hogy ez nem fog működni, ha így eltörlik élet és halál szabályait, még akkor sem, ha boszorkányos sztorival van dolgunk, és sajnos így is lett. Pl. az elején mekkora szám volt Misty képessége, aztán kiderült, hogy nem hogy gyakorlatilag mindegyik lány képes rá, de annyira természetes képesség a boszorkányoknál a feltámasztás, hogy a Seven Wondersből is csak egy feladatként szerepel.

Ezzel párhuzamban az is félrevitte a történetet, hogy olyan szinten nem voltak ennek a világnak szabályai, hogy már bármi elképzelhető volt, annak az ellenkezője és eltörlése is. Szellemek, feltámadás, gyógyulás, képességek szerzése és elvesztése, testrészek visszaforrasztása, stb. Minden úgy jött, ahogy éppen az aktuális rész WTF fordulata kívánta, csak hogy a következőben totál súlytalanná tegyék a dolgot egy olyan húzással, mint hogy Queenie simán összerakta Madame LaLaurie-t. Egy fantasy csak akkor működik, ha annak jól átgondolt szabályai vannak, és a néző érzi a határait, tehát a szereplők nem mindenhatók, magyarul a mágia csak akkor érdekes, ha van tétje a dolognak.

Az tetszett, hogy Cordeliát hozták ki supreme-nek végül, de ezzel együtt sem tetszett a befejezés. Fiona visszatérése volt még jó, de annyi elpazarolt lehetőséget érzek az egész évadban…a Minotaurusz történet, Marie Laveau halhatatlansága,a woodoo világ, valami magyarázat, hogy Queenie mégis hogy tudta Madame LaLaurie-t megölni, a szellemvilág kicsit árnyaltabb bemutatása, a boszorkányvadászos szál és még rengeteg dolog.

Összességében hangulatilag a Coven ütött, történet szempontjából megbukott szerintem. Színészeket már fel sem hozom mert remekeltek mindannyian.

Benjy - 2014. 02. 01. 23:36

Engem Queenie feltámasztása zavart a legjobban. Az annyira erőltetett volt hogy az hihetetlen.

chetory - 2014. 02. 02. 16:46

Azt árulja már el valaki, hogy ha valaki tudja egy másik ember elméjét irányítani, azt hogyan képes valaki megfojtani? Abban a pillanatban elveszti a képességeit?

Hunnenkoenig - 2014. 02. 03. 11:46

@chetory: en is ezen gondolkodtam a jelent közben, de aztan tultettem magam, mert annyira erdektelenne valt a sorozat szamomra, hogy meg chill-pill se kellett hozza, hogy egy vallranditassal elintezhessem.

Benjy - 2014. 02. 03. 23:14

chetory: Én ezt azzal magyaráztam, hogy akit fojtogatnak éppen az nem tud úgy koncentrálni, hogy a másik elméjét tudja irányítani. Erőltetett, de jobb magyarázatot nem tudok.

jim455 - 2014. 02. 07. 19:35

én már az első rész után mondtam, hogy ez szar lesz, de azt azért nem hittem, hogy ennyire. ez már az a szint amit képtelen vagyok nézni, az utolsó pár rész ki is marad.

Cinna - 2014. 02. 08. 22:35

Lange vitte a hátán az egészet, nézzétek meg eredeti hanggal, senki nem hangsúlyoz és beszél úgy, mint ő. Persze szinkronizáltan ez sem jön át. A többivel egyetértek a poszttal. Remélem a következő évadban újra jönnek a pasik: McDermott, Quinto, na jó Levine is kaphat egy kis mellékszerepet.

dannnnnn - 2014. 02. 11. 19:31

sokáig gondolkoztam, milyen is volt ez az évadzárás, most jöttem rá a megfelelő jelzőre: bugyuta.

rengetegen felsoroltátok már a kivetnivalókat, és vérzik a szívem, de sajnos egytől egyig helytálló minden kritika. ebben az évadban volt a legtöbb potenciál, az első 2 rész annyira überbrutáljó volt, hogy a többibe már beletört a bicska. sokat akart a szarka?

baromira haragszom az írókra, mert ilyen vállalhatatlanná tenni ezt a remek koncepciót egyenesen kegyetlenség volt a rajongókkal szemben. olyan világklasszist, mint Bates így parlagon hagyni, el kótyavetyélni????

összességében a treaserek csilliószor jobbak voltak, mint maga az évad. nem tudom milyen pr fogás kell, hogy belenézzek a következő évadba :((((

(Zoé pokoljárós sztorijánál már kínomban röhögtem. )

szuper lexii - 2014. 02. 13. 19:45

Ennél tökéletesebben meg sem fogalmazhattad volna a véleményemet…5*ös!! :)

madisonmontgomery - 2014. 07. 28. 01:25

Azt a mindenit emberek! :D
Hát ez engem rendesen sokkolt!
Micsoda?! Hogy a leggyengébb évad az AHS-től?
Na ne vicceljetek, az első évad volt a leggyengébb, amilyen jól kezdödött olyan unalmas is lett a közepétől, és olyan kíszámítható volt az egész évad, nem is izgultam az utolsó 3részben amikor felpörögtek egy kicsit az események, mert úgy is lehetett tudni hogy mi lesz a vége az egésznek! -.-
A második évad meg tele volt pszichopatákkal, meg sok szex jelenettel, és perverzekkel, kicsit túlzásba vitték ott az egészet, pedig kitalálhattak volna jobbat is, ezért az évad felénél abba is hagytam, mert nem kötött le, és bele kezdtem a 3évadba hátha jobb lesz az AHS, és igen ez volt az ami megmentette az egész sorozatot, mert végre valami izgalmas történet volt, ami lekötötte az embert, és mindig történt valami a az összes részbnen, tehát egyáltalán nem lehet azt mondani hogy a leggyengébb, hiszen a 3évadra kapta meg az EMMY DÍJAT! ;) És itt már voltak érdekes karakterek is, mint pl. Madison, engem teljesen megfogott, nagyon jól alakított, viszont nem kellett volna megalni az utolsó részben, jobb befjezés lett volna ha kicsit megjavul, és magához tér, ami nagy hiba volt hogy folyton mindenki meghalt, a végére az egész coven kihalt! És azt sem értettem mondjuk hogy Nan-t miért nem hozták vissza? Miért temették el? Hiszen mindenkit feltámaszottak csak őt nem? A másik nagy baki, Madison miért hagyta magát hogy megölje őt, miért nem használta a varázs erejét? hiszen nem csak egy volt neki! XD De ettő le számítva szerintem a legjobb évad volt, akárki akármit mond! DE EZ MIND CSAK AZ ÉN VÉLEMÉNYEM! ;) <3 Remélem a 4évad is erős lesz!

madisonmontgomery - 2014. 07. 28. 01:44

Hozzá teszem az Amerikaik is hasonló képpen gondolják! Sok hozzászolást olvastam, és kritikákat, és a hivatalos oldalát is megnéztem az AHS-nek!
Az elsőt rakják az utolsó helyre, a másodikat a második helyre, és a harmadikat az első helyre, amivel teljes mértékben egyet értek! :)
Az első olyan sablonos volt, már sok filmben lehetett ehez hasonlót látni, de amúgy jónak indult tényleg, de aztán a 6résznél valami történt, ezért szünetet tartottam, és csak nagy nehezen tudtam folytatni, és az évadvégére sem lett sokkal jobb! Mert kiszámítható volt, tudni lehetett hogy a végén mind meghalnak és ott ragadnak!
A második évad meg azért nem tetszett mert ilyen semilyen, nem volt olyan izgalmas, eltért az egész sorozattól, a karakterek sem tetszettek, inkább tényleg igazi horror lehetett volna ha jól megcsinálják, és ijesztőbbre is, mint ilyen pedofilosra, pervezre, pszichopatára! XD szerintem! de majd most megnézem az utolsó pár részt, kiváncsi vagyok hogyan zárják!
A harmadik évad pedig azért tetszett, mert voltak végre szerethető karakterek, aki miatt nézi az ember ember, és voltak benne valós személyek, igaz történet, lehetett izgulni is, mindegyik részben történt valami, nem hagyták elveszni a sorozatot, és azért még is csak jobban lekötött mint az első két évad! Bár hozzá teszem, igaz hogy az első 3évad közül egyik sem HORROR-STORY! XD
A 4évad-ban reménykedek hogy most már tényleg végre jön egy igazi HORROR-STORY, és szerencsére továbbra is láthatom EMMA ROBERTSET! :) <3

madisonmontgomery - 2014. 07. 28. 01:47

És persze ami még nagy vicc Madisont pont az a személy öli meg aki való életbe a barátja, jegyese! :D
Jól kicsesztek vele, ha ezt nézzük! És még csak nem is tett ellene semmit, csak hagyta magát! pff -.-“

winnie - 2014. 07. 28. 07:37

“Micsoda?! Hogy a leggyengébb évad az AHS-től?
Na ne vicceljetek, az első évad volt a leggyengébb”

remélem, nem meglepő, hogy ahány ember, annyi vélemény. elég sokat írtunk a szezonról, láthatod, hogy a többségnek ez az irány nem jött be annyira. másoknak meg pont ez jött be. nincs ezzel semmi gond, de meglepődni sem szabad rajta.

“Hozzá teszem az Amerikaik is hasonló képpen gondolják! Sok hozzászolást olvastam, és kritikákat, és a hivatalos oldalát is megnéztem az AHS-nek!”

azon ne lepődj meg, hogy lesz, ahol az éppen aktuális a legjobb. de tény és való, hogy ez a szezon érte el a legjobb nézettséget, ami azt jelenti, hogy ez lett a legkommerszebb, legkönnyebben fogyaszthatóbb, és pontosan ez az, ami sokaknak nem tetszett.

az meg, hogy sablonos az 1. évad?:) éppen ez volt az egész sorozat célja. a klasszikus horrorkliséket dolgozta fel.

suni - 2015. 01. 09. 22:21

Jobbra számítottam, bár nem nézek alapvetően horrort, a téma miatt vonzónak véltem. Műkritikus :-) nem vagyok, “szakmai” szemmel néztem, az elején érdekfeszítőnek találtam.. de tény, tényleg szétesett a vonalvezetés. Amondó vagyok, készült egy ilyen is… szerintem egy ilyen témában bőven van még kiaknázni való lehetőség, élni kell vele.. fel kell dolgozni. Jobban, profibb módon! Hajrá! :-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz