login |

A hét kérdése(i)

2014. 01. 31. 21:12 - Írta: winnie

111 hozzászólás | kategória: a hét kérdése, elmélkedés

Nem kell konkrétan a kérdésre válaszolni, lehet bármit írni a blog-olvasó viszonyról általánosan is, de már rég izgat a dolog lélektana. És nyilván a bepróbálóktól kérdezem, és nem számonkérésről van szó.

Miért nem nézted az elejétől a Breaking Bad-et? Miért csak a 3-4-5. évad idején kezdted el? Miért kapcsolódtál be?

Nem, ne rohanjatok el, ez most komoly. Mert nyilván más sorozattal is helyettesíthetném a címet, hiszen rengeteg széria tábora nő évről-évre. De olyan nézettségnövekedést, mint amit a Breaking Bad ért el az 5. évad második felére, szinte még sosem láttunk. És nem csak az amerikai népszerűség növekedéséről van szó (azt még lehetett magyarázni a Netflix-szel, csak nem érdemes, hiszen 2,5M-s átlagról 10M-ra nőtt a fináléra a nézettség), hanem a hazairól is.

Igazából a kérdés lényege az lenne, hogy mi mit tehetnénk (vagy más mit tehetne) azért, hogy népszerűsítsünk egy olyan sorozatot, amiről TUDJUK, hogy sokaknak bejönne. Hogy ki mi alapján dönt arról, hogy elkezd nézni egy 4-5. évados cuccot? Mert nyilván csak az nem elég, ha az ember sokszor leírja, hogy jó. És az sem, hogy ha sokan leírják, hogy jó.

Nyilván, aki nem olvas sorozatkritikákat, az máshonnan tájékozódik, de aki mondjuk olvas minket, az is úgy döntött valamiért eleinte, hogy a Breaking Bad nem nézős vagy bepróbálós. És később meg azt mondta, hogy mégis. A Breaking Bad sikerében természetesen hatalmas szerepe volt a hype-nak (nem kiakadni, ez nem rossz dolog. és a hype csak a nézés elkezdéséért felel. onnantól már a sorozat minősége számít.), de már korábban is hype-os volt. De valamiért csak az 5. évadra, főleg annak második felére lépett szintet. Talán a közvetlen, személyes ajánlások miatt?

Valamilyen szinten persze mi is “hibásak” vagyunk. Oké, volt Breaking Bad-pilotkritka (ősnézők, szevasztok!) és évadkritika, sőt, a 2×01-ről is írtunk, de utána sokáig semmi (csak egy 3. évados és 4. évados premierkritika). Pedig, már akkor is volt “Az egyik legjobb?” című posztunk, ami után 2010. elején megírtuk a blog talán első hype-posztját (emlékszem, még a Better Off Ted kapott ilyet), amiben egy csomó, istenítő olvasói idézettel próbáltuk jelezni, hogy milyen jónak tartjátok a sorozatot. (És ekkor derült ki, hogy ez a sorozat az a kategória, ami minket is izgat, a “Tudjuk, Hogy Tetszene Sokaknak, De Azok Mégsem Próbálják Be”.)

A lényeg, hogy az a célunk, hogy jobban rálássunk arra, hogy mi kell ahhoz, hogy bizonyos, szerintünk sokak ízlésének megfelelő sorozatok biztosabban eljussanak az olvasókhoz, legalább egy bepróbálás erejére. (Tehát nem azok, amiket mi szeretünk, hanem azok, amik szerintünk nagyon sok olvasónak bejönnének.)

Tényleg.

Melyik lehet az a mostani 1-2. évados sorozat, ami most még kevésbé hype-os, még csak egy kisebb kör élvezi nagyon, de a 4-5. szezonra már sokkal szélesebb körben lesz ismert?
Ld. Breaking Bad vagy Sons of Anarchy.

ui: És most nem arról van szó, hogy a Breaking Bad jó vagy nem, még mielőtt az “mi ebben a jó?”-kommentek jönnének. Nyilván rétegsorozatról van szó. Olyanról, ami döbbenetesen kinőtte magát. Mint ahogy az “elején nem volt jó”-kommenteket sem érdemes túlzásba vinni, hiszen linkeltem fent a kezdeti istenítéseket, no meg aki eljutott a végéig, az az első évadoknál nem kaszálta a sorozatot.

111 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2014. 01. 31. 21:17

A másodikra csak azt tudom mondani reménykedve, hogy a Broen és a Fresh Meat. Egyelőre nem nézik őket elegen, de simán el tudom róla képzelni, hogy sok nem nézőnek nagyon bejöjjön. (Nagyon halkan teszem hozzá, hogy a pónik is lehetnének ez a kategória, de ott talán még mindig az előítélet vezet a kíváncsisággal szemben a szkanderversenyben).

A többi minőségi cucc vagy túl réteg ahhoz, hogy idővel átszakadjon a gát (The Fall pl ilyen volt tavaly, és az sem segített rajta, hogy csak 5 részes az S1, de ide sorolhatnám a Tremet is).

Felipe - 2014. 01. 31. 21:23

Tudom, hogy ez beteges és perverz, de nemhogy nem szeretek népszerűsíteni sorozatokat, de szeretem eltitkolni a kincseket. :-)
Pont a Breaking Bad-nél volt, hogy olyan ismerősök, munkatársak véleményezték az én imádott sorozatomat, akiknek a Barátok közt a sorozatok csúcsa.

ThomasCrown - 2014. 01. 31. 21:24

Ez egyszerű. Mert akkor még nem voltam Junkie. 2008-ban még egyáltalán nem néztem sorozatokat. Aztán meg nem volt annyira közbeszéd téma a második évad után. Láttam itt párszor de még annyira nem beszéltek róla sokan. Aztán mikor le ment aharmadik évad, akkor kezdtem el látni itt is, és máshol is hogy ez egy jó sorozat lehet. Köszi egyébként az oldalnak, mert hatalmas élmény volt, főleg a vége felé.

Lengabor - 2014. 01. 31. 21:29

Amikor 2011. januárjában jött a hír a magyar premierről, akkor megnéztem angolul a pilotot. Nem sok mindent értettem meg belőle, ráadásul dögunalmas is volt. Egy pelenkás 50 éves csávó mászkál a sivatagban. Mondom mit akar ez? Soha életemben nem voltam reál beállítottságú, utáltam a természettudományokat, így a kémiát is. Aztán február 1-jén bemutatta az RTL Klub. Hát mondom úgysincs jobb dolgom, megnézem még egyszer. Még mindig nem volt az igazi, de már elérte azt a szintet, hogy hétről hétre megnézzem, persze szinkronnal. Az első évad első 5-6 része szerintem simán kihagyható – ezt mondtam már korábban is, de lehurrogtam érte. Vontatott, lassú, monoton, nagyon rágyúrtak az alapozásra, de inkább idegesítő időhúzás lett belőle. A hetedik rész aztán meghozta az áttörést, de még mindig nem érdekelt annyira, hogy beérjem a kinti tempót. Aztán 2012. május végén folytatta az RTL a második évaddal. Ez már sokkal jobban tetszett, de még mindig nem annyira, hogy azt mondjam: ez nekem azonnal kell. Maradtam a szinkronos tempónál. 2013. január elején eljött a harmadik évad, azt is végignéztem. Na ez már egy brutál jó szezon volt. Aki látta az évadzárót, az szerintem érti, hogy ott miért éreztem azonnal úgy, hogy érdekel a folytatás. Ez velem baromi ritkán történik meg, de váltottam az angolra és a negyedik + ötödik évadot már úgy néztem meg. Kb. akkor zárkóztam fel, amikor kint az 5×09 indult. Egy hatalmas élmény volt így nézni a sorozatot. A kezdeti unalmas, lassú, történet nélkülinek tűnő sorozatot felváltotta az izgalom, az egyre mélyebbre süllyedés a hazugságok és a mocsok világában, érdekelt a karakterek sorsa, aggódtam értük vagy a halálba kívántam őket. A világ legjobb sorozata lett és szerintem az is marad. A lezárással is maximálisan meg voltam elégedve. Beteljesítette azt, amit 2010-ben a Lost-tól vártam volna, csak azt elcseszték. Minden olyan esszenciát megvalósítottak, amit egy sorozat alapelemének tekintek: lehet rajta gondolkodni, nem néznek hülyének, átívelő szálas, nagyon erős a színészi játék, egy nagy utazás része voltam és elképesztően jól válogatták meg a zenéket.
A szinkronnal semmi bajom sincs ezek után sem, és biztos, hogy a maradék két évadot is végig fogom nézni még egyszer – ezúttal magyarul.
A magyar címmel ellentétben ez a sorozat nem totál szívás, hanem totál tökéletesség.

Lui - 2014. 01. 31. 21:30

breaking bad. hajh.. a pilotot 2szer láttam, több éves különbséggel.. De most már a 4. részig is eljutottam. Ennek ellenére egy semmi. Úgyhogy.. ha csak nem mondja azt nekem valaki, hogy a 3.4. évadot nézzem mert az isten és a sorozat eleje nézhetetlen csak.. akkor több esélyt nem vagyok hajlandó adni neki..

Unom, h az agyonhype-olt sorozatok egyik sem jön be kb..

Wire
Trónok harca
Shameless
Modern family
brooklyn 9-9
new girl
Sons of anarchy is lapos nekem 2-3 rész után..
Spartacus s2-vel sem haladok.. pedig.. az s1 jó volt.

áh :S MI A FENÉT NÉZZEK, ami esetleg majd tetszik is? :D

Lui - 2014. 01. 31. 21:31

the killing, southland.. stb stb. :(

Picideli - 2014. 01. 31. 21:33

Kb. a 2.-3. évadjánál járt mikor hallottam a BB-ről,az egyik barátom kezdte el nézni,de rögtön rávágta,hogy szerinte nekem nem fog tetszeni,így hagytam. Aztán mikor az utolsó évad ment, már a nővéremék is elkezdték isteníteni,én is nagyobb junkie lettem,szóval bepróbáltam.Sajnálom,hogy nem kezdtem el előbb,más lett volna évekig nézni,mint 3 hónap alatt ledarálni,de így is berántott rendesen.

winnie - 2014. 01. 31. 21:36

lui: ne a hype-oltakat, hanem azt, amit senki sem néz. hátha:) egyébként meg nem sorozatot kell, hanem csak pilotokat. 40-ből találsz ötöt, máris elvagy velük sokáig.

Bruzsy - 2014. 01. 31. 21:37

csak egy tanács: ha nem tudsz mit írni, a kérdésre válaszolni, nem kötelező megnyomni a ‘Küldés gombot’. ez az a kérdés, ami engem speciel iszonyatosan foglalkoztat, a sorozatnéző lélektanába nyújt betekintést, itt senkit sem érdekel, hogy neked miért tetszett vagy nem tetszett XY sorozat. kérlek. köszi.

habba - 2014. 01. 31. 21:40

Maradjunk a témánál…Breaking Bad. Nem néztem, mert követek heti jópár más sorozatot. Úgy harmadik évadtól már olvastam elég sokat róla innen-onnan. Junkie, redditen folyamat tolták a kontentet. Aztán mikor ténylegesen vége lett a sorinak a hype már akkora gecinagy volt hogy gondoltam tényleg csak nem lehet szar. Úgyhogy kipörgettem 2 hét alatt az egészet és tényleg jó volt. Egyébként még van 1-2 ilyen sorozat amit a hype hatására vállaltam csak be és tényleg nem bántam meg, szóval lehet valami a dologban- pl twitteren talán bruzsy siránkozott hogy House of Cards nem lett top JAWS-ban, szóval gondoltam belenézek, aztán sikerült is pár éjszakát nem átaludnom mert kurvára bejött.

winnie - 2014. 01. 31. 21:43

mondjuk én is válaszolhatnék, mert engem nagyon érdeklő, később hype-ossá váló sorozatot nem kezdek el, csak nem vagyok jó alany, mert azok zömét még mindig nem kezdtem el, tehát nincs olyan, hogy átbillenek és csak elkezdem.

de ennek csak az az oka, hogy mást is kell néznem, meg hogy “ej, ráérünk arra még!”, vagyis nem szalad el és már előre élvezem, amikor egy nyaram pár alapsorozat darálására megy rá.

vidor - 2014. 01. 31. 21:46

Breaking Bad:
Én először is azért, mert arra vártam, hogy egybe tudjam majd végignézni. Hogy miért? Mert alapból jobban szeretek darálva nézni sorozatokat, számomra jóval intenzívebb így az élmény. Nem telik el sok idő 1-1 rész között, nincs időm agyalni rajta, így a meglepetés faktor is nagyobb. Meg jobban is beletudok mélyedni, mivel semmi nem ránt ki az aktuális világból amíg darálom. Azzal fekszem, azzal kelek, amíg darálok nem is nézek mást.
Meg alapból kb. 1 vagy 2 évvel ezelőtt keltette fel az érdeklődésemet, és ekkorra már kb. tudták mennyi van még hátra, én meg úgy voltam vele, hogy akkor már kivárom a végét. (És milyen jól tettem! – most talált be úgy igazán, lehet, ha előbb kezdek neki, nem lettem volna elég érett hozzá, vagy csak a témája aktuális most igazán nálam, nem tudom, de örülök, hogy vártam vele, és egybe néztem végig.)

khaos - 2014. 01. 31. 21:49

nem néztem az elejétől mert nem volt még net,így fogalmam nem volt a sorozatról,hogy egyáltalán létezik
mért kezdtem el nézni? leadta az rtl a pilotot,amit véletlen pont láttam,annyira hatásos volt h nézni kellett

Smash - 2014. 01. 31. 21:52

Én a harmadik évadtól kezdtem el nézni. Még amikor kezdődött, akkor megnéztem a pilotot, de nem jött be. Egyrészt lassú volt, másrészt úgy voltam vele, hogy Weeds koppincs lesz belőle 45 perces formátumban (tévedni emberi dolog :D). Aztán ahogy folyamatosan olvastam az éltetéseket, úgy döntöttem, hogy adok neki még egy esélyt. A pilot másodjára tényleg jobban ütött, de az még nem rántott be teljesen akkor sem. Kb. az első évad utolsó részeire jutott el nálam odáig, hogy rögtön le kelljen daráljam a teljes lemaradásomat, és heti váróssá váljon.

A második kérdésre nem igazán tudok válaszolni, mert amik még újak, és nagyon jók jelenleg, azok hype-osak is. Gondolok itt a Netflix sorozatok szinte mindegyikére.
Talán a Teen Wolf-ot említhetném, ami junkie körben nem hype-os (kint szerintem az), és amiből nem nézné ki az ember, hogy 25 év feletti férfi fejjel nézhető, de valahogy minden idők egyik kedvenc természetfeletti sorozatommá vált. Mondjuk az már bőven a harmadik szezonjában jár, és szerintem hiába lehet belőle még akár tizedik is, az előítéletek miatt sokan nem fogják bepróbálni, akiknek egyébként szerintem nagyon bejönne. Pláne, hogy adni kell annak is egy kis időt, mire beindul.

A. - 2014. 01. 31. 21:54

nem emlékszem, mikortól kapcsolódtam be, az első évad végétől, második elejétől. Őszinte leszek: a téma miatt nem az első résztől. Öregség, betegség, szenvedés, kb ezeket gondoltam róla a junkie-n látottak/olvasottak alapján.
És hogy miért kezdtem el mégis: a Last House on the Leftben láttam Aaron Pault, és kíváncsi lettem rá más szerepekben is.
Utána persze rájöttem, hogy Cranston mekkora zseni, nem beszélve a sorozatról magáról.

Csigusz - 2014. 01. 31. 21:55

nálam egyszerű: az elején nem ismertem, az s3 körül meg már annyira undorítóan nagy volt a hype, (utána meg pláne) amit én soha életemben nem tudtam tolerálni. az s5 második része tetőzött ez az egész.
most januárban elkezdtem darálni, lement 3 évad, és tényleg minőségi a cucc, csak hát a “hype intézménye” mint olyan nekem mindig az ellenségem volt.
(egyébként pont jelen esetről a Family Guy is csinált egy fél perces szösszenetet amikor csúcson ment a hype, érdemes, aki még nem látta :D http://www.youtube.com/watch?v=zIom3LSbB0I)

liberatore - 2014. 01. 31. 21:56

Tulajdonképpen pont 2010 körül fedeztem fel a sorozatjunkiet és pont a BB hype posztra figyeltem fel akkor. Gondoltam megpróbálom. Emlékszem, hogy mikor elkezdtem nézni a pilottól kezdve, akkor odakint a harmadik évad a felénél tartott. Az elején még nem rántott be teljesen, de a második évad darájától már odaszegeztek a székhez és a harmadik évadot beértem, aztán már hetiben néztem. Lehetetlen volt kivárni. Még most is a BB az egyetlen sorozat, amit alig vártam, hogy hétfőn hazaérkezés után már nézhessek.

A második kérdésre meg én is a Broent mondanám. Esetleg még az Utopia.

ALDO - 2014. 01. 31. 21:58

Nekem valahogy teljesen kimaradt a Breaking Bad az életemből, pedig már annyian ajánlották, mindig hozzátéve, hogy az első évad még gagyi, de a másodiktól már érdemes nézni.
Hogy melyik sorozat növi majd ki magát, amit még csak kevesen néznek? Amilyen gyengék mostanában az országos csatornán lévő újoncok, szerintem valamelyik kábeles sorozat pályázhat erre a címre.
Szerintem a True Detective kinőheti magát.

Böszi - 2014. 01. 31. 21:59

Az indulásakor még én se voltam rákattanva a sorozatokra, majd miután már kezdtem egyre több mindent nézni, egy másik junkie ismerősöm ajánlott egy tucatnyi nézni valót, és köztük volt a BB is. Sokáig csak tologattam, de végül sorra került ez is.
Egy gyors dara után kapcsolódtam be a heti nézésbe, nagyjából a harmadik évad vége felé.

cegtli - 2014. 01. 31. 22:06

Remélem a The Mindy Project majd a 4-5. évadra kinövi magát és imádni fogja mindenki, mert egyszerűen imádnivaló sorozat! A legelején Mindy Kaling nagyon irritált (főleg a hangja:D), de mára már nagyon megszerettem. Hihetetlen jó humora van, jó a dumája, aranyosak a karakterei.

Benjy - 2014. 01. 31. 22:06

Én kétszer rugaszkodtam neki Breaking Badnek, először ha jól emlékszem a 6.-ig részig jutottam még 2012 nyarán. Nem azért hagytam abba mert nem jött be, hanem mert volt más érdekesebb, meg amúgy is mindenki ismeri azt az érzést hogy “majd holnap megnézem” , csak ez végtelenített ciklusban ment. Egy hónapja karácsonykor ugrottam neki ismét, de akkor már ettem mint a cukrot. Kerek egy hónap alatt daráltam le.

Na de a lényeg, nekem egyik nagyon jó barátom ősszel kezdte el nézni, és nyaggatott is rendesen, hogy nézzem már, nézzem már, plusz ugye a szokásos ajnározás. Szóval szerintem itt az is közrejátszhat, hogy hiába olvastam én is több helyről hogy milyen jó a Breaking Bad, kellett egy személyes megerősítés egy olyan személytől akiben bízok, és akinek a véleményére alapozok. Plusz az ízlés is ott van ugye. Hiába írja Cyclo hogy “Húha de jó a Broen, aki nem nézi annak szétrúgom a seggét”, ha az én ízlésem teljesen másmerre húz.

Én amúgy arra vártam hogy mikor lesz a Justified szélesebb körökben elismert, de már kezdek lemondani róla. De még van millió és egy ilyen sorozat. A mostaniak közül én mondjuk a Bates Motelről tudnám elképzelni hogy 2-3 év múlva már eléggé felkapott lesz.

Csilla - 2014. 01. 31. 22:07

Aktuális a kérdés. :)
Én a végén, az 5. évad elején-közepén figyeltem fel a sorozatra, mert rengeteg posztot láttam róla és a kommentekbe beleolvasgatva az jött le, hogy az emberek többsége isteníti a sorozatot, hát gondoltam majd bepróbálom, ha 1. véget ér, 2. lesz rá elég időm.
Aztán a barátom nemrég elkezdte nézni, mert sokan ajánlották neki (én is, pedig egy részt sem láttam még akkor :D). Valamikor a 3. évad közepe körül én is megnéztem vele 2-3 részt és tetszett. A napokban kezdtem el nézni a legelső résztől és már a pilot közepén felmerült bennem a kérdés, hogy én ezt eddig miért nem néztem.
Az én figyelmemet pl. azzal hívtátok fel a BB-re, hogy (szerintem) sokat posztoltatok róla és a kommentekben/kibeszélőkben is csupa pozitív dolgot olvastam róla.

TorrenteXY - 2014. 01. 31. 22:08

Breaking Bad: Én konkrétan akkor kezdtem el, mikor volt egy cikk itt a junkien, hogy más sorozatok szereplői erről twittelnek, hogy mekkora jóság ez.

Amúgy hatni szokott a hype, legalábbis nekem, kivéve olyan sorozatoknál amiknek a témája egyáltalán nem köt le. Pl. Friday Nights Lights, focisorozat, érzelmek, csak akkor próbáltam volna be ha minden más nézős sorozatom megszűnt. :D

De pl. a motoros műsorok se érdekeltek, aztán megtalált egy jó könyv a mögöttes filozófiáról ===> Sons Of Anarchy-t ledaráltam. :) Ha nem lett volna, ma se tudnám mennyire jó sorozat ez.

Én azt mondom, írjatok hype cikkeket, főleg daraszezonban, aztán remélem pont olyankor olvasom amikor van is időm új dolgokat nézni, és bumm.

De persze a hype-ot azért meg kellene válogatni jobban, és tényleg csak azokat nyomni amik jók is, nem csak a nép kedvenceit. Pl. Scandal! Elsőre jónak néz ki, aztán mikor végiggondolod bűnrossz klisétenger az egész. Nem is értem miért próbálok be Shonda Rhimestól bármit is!?! Minden szereplő vérprofi, az amerikai elnök azért nem fekete, mert egy geciember, a kemény főszereplő valójában érző nő, sír, stb….. Életem legelpocsékoltabb másfél epizódja. Vagy OUAT: Full mese. Csak én nőttem ki ezekből? Pont annyira elviselhető mint egy Minimax-maraton.

A. - 2014. 01. 31. 22:09

az első kérdéshez visszatérve (mit lehetne tenni..), nekem a Mad Men jut eszembe ilyenkor mindig (és sokszor fel is hozom), de nem tudom, mit lehetett volna tenni az ügy érdekében.
Szerintem ha minden rész kapott volna kibeszélőt, az sem segített volna, egyszerűen nem közönségbarát.
Viszont, és ez érdekes dolog, a legtöbb talán a kritika minőségén múlik. Nekem van kedvencem a junkie-szerzők közül (nem nevezem meg:D), akinek számít a véleménye, hogy bepróbáljam-e, vagy sem az adott sorozatot.
Nyilvánvalóan egy érdekes, jól megírt, ütős ajánló jobban meghozza a kedvet egy sorozathoz.

Willow - 2014. 01. 31. 22:12

Én a 4. és 5. évad között kapcsolódtam be, aminek utólag nagyon örülök, mert egy ilyen pörgős sorozatot szerintem különösen jó darálva nézni. (Volt egy éjszaka, amikor hét részt néztem zsinórban, nagyon intenzív élmény volt.) Az apró utalásokat is könnyebb így észrevenni, meg számomra maradandóbbá is válik az egész. Azért kezdtem el, mert beleszerettem egy srácba, aki egy időben mindenhová Heisenberges dolgokat posztolt. Fogalmam sem volt, mi az, de persze érdekelt, és emlékszem, hogy az egyik poszter is nagyon megtetszett (nagy poszter-rajongó vagyok). Innentől már nem volt megállás, bekerült az örök kedvenc sorozatok közé. Sokakkal ellentétben nekem az első évad is nagyon tetszett, szerintem kellett a kezdeti lassúság ahhoz, hogy később igazán nagyokat üssön.

Szerintem a True Detective lehet ilyen nagyon hypolt dolog később, de annak persze teljesen más a szerkezete, hisz évadonként más lesz a sztori. Mindenesetre számomra a TD lett a Breaking Bad pótlék, a BB vége óta ez az első sorozat, amit annyira élvezek, mint azt. Persze BB-ből csak egy van. :) Az biztos, hogy magasra pakolta a lécet.

psychocska - 2014. 01. 31. 22:13

BB első résztől nézem, úgyhogy arra nem tudnék válaszolni, viszont a második nálam egyértelműen Banshee. Első szezon iszonyat beszívott, most a második valahogy annyira nem, de már berendelték a harmadikat is, úgyhogy van esélye kinőni magát.

sook jai - 2014. 01. 31. 22:14

Ez azért nagyon elgondolkodtató kérdés – és nem a BB-s részére gondolok.

Hiába hoz bármilyen sorozat 4-5. évadra kiemelkedő nézettségemelkedést, ha az elejétől kezdve nem kelti fel az érdeklődésemet, mert nem tetszik az alapsztori, vagy megnézem a szereplőket, és egyik sem szimpatikus, akkor nem fogok rááldozni 3 évadot az időmből. Mert van más, aminek esélyt adtam, és bejött.

Példaként hozom a Banshee-t. (de említhetném az Arrowt is). Hiába láttam 4-5 részt, egyszerűen képtelen vagyok végignézni úgy, hogy számomra sem egy szerethető karakter nincs benne, sem hangulat, amivel magával ragadna. Akkor minek erőltessem? És ha teszem azt, 3 év múlva kinövi magát igazi sikersorozattá, akkor sem fogom sajnálni, hogy nem adtam meg neki a plusz esélyt.

A hype amúgy kétélű. Egy agyondícsért sorozathoz már alapból úgy ül le az ember, hogy tele van előre generált elvárással. De nem vagyunk egyformák, mások a preferenciáink, mások a szűrőink, és idővel változnak a sorozatnézős szokásaink is. Szóval az, hogy mondjuk több poszt érkezik egy ilyen “sokaknak bejönne, de mégsem nézik” darabról, nem biztos, hogy eléri azt a célt, hogy mégis nézzék. Mert ha 4-5 rész után sem érzi a néző, hogy ez kell, és annyira jó, mint mondják, akkor csalódottan kaszál, és legközelebb lehet, hogy esélyt sem ad az ily módon népszerűsített másik sorozatnak.
Szerintem annál többet, amit tesztek, nem nagyon lehet tenni. :) És átbillenni sem jó a másik oldalra, mert az meg kicsit tukmálásnak hathat, ami ellen nagyon sokan be vannak oltva tapasztalatom szerint.

Bogi - 2014. 01. 31. 22:18

Én tavaly ősszel kezdtem nézni. Hogy miért nem csatlakoztam a nézők táborához korábban,így utólag fogalmam sincs. Talán, mert túl sok időt nem töltök sorozatnézéssel (a nagy átlaghoz képest) és volt más, ami lekötött. Aztán meg nem volt. És az 5. évad ideje alatt, egyre több helyen futottam bele a Breaking Bad-et éltető, vagy éppen a miatta hitetlenkedő kommentekbe, szóváltásokba. Épp ez a kettősség, meg maga a tény, hogy ennyi embert foglalkoztatott, vetette fel bennem a kérdést, hogy nem maradok-e le valami jóról.

eLaNoR - 2014. 01. 31. 22:21

Nagyjából a BB 2. évada környéke óta követem a blogot, és általában nem pilotkritikákat csak akkor olvasok, ha követem is az adott sorozatot, és képben vagyok, de pl. dara során visszaolvasom a nézéssel párhuzamosan. Tehát ha volt is róla dicsérő kritika, azt egyből átugrottam, mert nem nézem és nem pilotkritika. Viszont emiatt soha nem értettem a BB plakátokat és egyéb kampányokat a blogon, ezért gőzöm sem volt, melyik sorozat, vagy mitől poén, vagy hogy engem ez miért kéne érdekeljen. Aztán ez az ördögi kör eredményezte szerintem, hogy csak az utolsó évadánál esett le, hogy jé, ilyen is van. Így én is most a záróévad vége felé tettem vele próbát, és bár nem jött be, ha bejött volna, én is csak most növeltem volna a hazai nézőszámot.

Általában első évadjukat befejező / másodikat kezdő sorozatok között keresem a saját újoncaimat, amiről jót írtatok végig az évad során, azt meg szoktam lesni. Így találtam meg itt a Game of Thrones-t, a Spartacust, a Sherlockot, a Terápiát, a Once Upon a Time-ot, a Glee-t, a The Killinget, a Társas Játékot, az American Horror Story-t. Kb. a sorozatjunkie miatt elkezdett sorozataim 70%-át.

Vannak kivételek persze, néha észreveszek már rég lezárult gyöngyszemek említését itt, vagy nagyon ritkán mondjuk veszem a bátorságot egy-egy pilot megnézésére a kritikával együtt, de általában, ha egy sorozatról nem áradoztok túl jókat 1-2. évados korában, vagy nekem nem tűnik fel, akkor utána már hidegen hagy minden más poszt arról a sorozatról, hacsak valami extra dolog nem motivál arra, hogy elkezdjem (pl. ha sci-fi témájú).

bMj - 2014. 01. 31. 22:21

@felipe : teljesen ugyanezt érzem a féltett, dédelgetett sorozataimmal kapcsolatban, nem szeretem ajánlgatni kedvenceimet. :)

Hogy a kérdésre is válaszoljak, akkor léptem a sorozatjunkieság előttem még kikövezetlen útjára, mikor a Breaking Bad, SoA harmadik évadjukat kezdték. Valahogy erre az oldalra keveredtem és szinte válogatás nélkül kezdtem el nézni az itt említett sorozatokat, persze azóta már többet elhagyva és felfedezve a saját ízvilágomat.

pappjano - 2014. 01. 31. 22:24

A Breaking Bad eslő évadot végig néztem, nem vitt rá semmi a folytatásra, az utolsó évadhoz kapcsolódó nagy dicshimnuszok miatt valamikor majd pótolom…

A második kérdéshez kapcsolódóan:
Szerintem marha sok az új sorozat, hatalmas a választék és nagyon kevés az idő. Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy nincs időm kipróbálni mindet, hogy bejön-e vagy sem. Aztán a következő kör, hogy marha sok sorozat jól kezd de nagyot zuhan. Ezen segítenek az évadközi kritikák. Aztán a következő lépés szerintem az, hogy sokan kapnak kaszát, hiába jó sorik (pl a Luck mai napig iszonyúan fájó seb), így lehet hogy sokan vannak akik várnak 2-3 évadot hogy bepótolják.
Ugyanis, ha nincs valami kötődés ami az első körben kialakul, szerintem nagyon meg kell válogatni hogy mit néz az ember, egyszerűen nem pazarol olyanokra amikről nem tudja hogy nem zuhan-e hatalmasat… Szerintem…

napocskin - 2014. 01. 31. 22:25

Nekem egy külföldi ismerős ajánlotta úgy a második évad közepe felé anno, olyan valaki, akinek adok a véleményére, és sok sorozatot ő ajánlott, amikről amúgy nem biztos, hogy hallottam volna. Na mindegy, elkezdtem, és három epizódig jutottam el, aztán úgy döntöttem, ez nem nekem való. És jegeltem, és azóta se vettem elő, de tudom, hogy majd egyszer megint megpróbálom, pont a hype miatt.
Ezzel kapcsolatban jutott eszembe, hogy én hiányolom a junkie-ról a hosszabb, mélyebbre menő elemzéseket. Sok sorozatról írtok, de a népszerűbbek néha többet érdemelnének szerintem egy tíz-húszsorosnál (szerencsére vannak ilyenek is, és azoknak mindig nagyon örülök, és akkor is elolvasom, ha nem nézem azt a sorozatot).

Leslie01 - 2014. 01. 31. 22:25

Már a pilotról posztot is olvastam itt, és már akkor elraktároztam magamban, hogy ezt majd valamikor kipróbálom. Az olvasós “hype-poszt” végleg meggyőzött, hogy ezt nézni kell, de akkor egyrészt túl sok aktuálisan nézős sorozatom volt, másrészt láttam, hogy a BB kevés epizódos évadokkal jön, így nem fog felhalmozódni túl sok, úgyhogy ráér.
2010-ben aztán kifutott a 3 nagy kedvencem (24, Lost, Nip/Tuck), valamint ezzel párhuzamosan végleg csalódtam a network tévés high concept drámákban. (Epizódikus drámát meg alapból nem nézek.) Úgyhogy 2010/2011 fordulóján jutottam el oda, hogy átállok a kábeles drámákra. A BB-nél az utolsó lökést a magyar szinkronos 1. évad adta meg. Így 2011 tavaszán daráltam le szinkronosan az 1., majd feliratosan a 2-3. évadokat. Szinte ezzel egyszerre kezdtem el a Damagest és a GOT-ot is, és azóta is kábeles dráma fan vagyok. A BB pedig akkor aktuális kedvenc lett, majd a 4-5. évadok során all time-kedvenc.

Delilah - 2014. 01. 31. 22:29

2. kérdésre nekem rögtön a Balck Sails jutott eszembe, ha nem megy valami nagyon félre… lassan, de biztosan be fog indulni, vagy legalábbis remélem. Másik Sleepy Hollow, mondjuk azt már most is elég sokan nézik, de azt tudom még elképzelni.

az 1. kérdésen már jobban elgondolkoztam, mert nekem a Breaking Bad, Spartacus, The Walking Dead így egy csoportba tartozik: junkie létem előtt kezdődtek, sokak szerint tényleg jó, nézőszám, főleg TWDnél brutális emelkedést ért el és soha nem érdekeltek különösebben, Spartacus pilotjának már 2x futottam neki (még nem sikerült a végére érnem), TWDnél 3. résznél elakadtam, Breaking Badhez meg úgy állok hozzá, h vége van ráérek még vele, talán soha nem kerül elő. Pedig szeretném megnézni őket, és látni, ahogy egyre jobbak lesznek, de valahogy nem jutok egy pontnál tovább, mert amíg van más, nincs türelmem kivárni, hogy majd valamikortól igazán jó lesz…

Leslie01 - 2014. 01. 31. 22:37

Még annyit az előző kommentemhez:
Elsőre a sztori keltette fel az érdeklődésemet, mert úgy tűnt, hogy olyam mint a Weeds, csak dráma és nem dramedy.
Aztán csak azt láttam, hogy ez a Cranston nevű ismeretlen fickó minden évben elviszi az Emmyt a noname nevű AMC sorozatáért. :) Mondom ez a pasas és aez a sorozat tudhat vmit. :) Tudott is.

polovcev - 2014. 01. 31. 22:55

Úgy emlékszem ráúntam a Weeds-re s nem volt kedvem még egy hasonló sorozatba belevágni. Mindig akad 15-20 amit nézek így időm sem igen volt.
A második évad végének a kritikáját olvastam, de ha nem Cranston neve áll ott soha nem állok neki. Kiváncsi voltam mire képes a Malcolm… után, mennyire különbözik Hal karakterétől.

Nem bántam meg. Még szép, hogy nem :)

spire69 - 2014. 01. 31. 23:00

Én 2012 végén, már nem tudom miért, de a Person of Interest kivételével az összes sorozatot kaszáltam, amit addig néztem és ezen az oldalon kerestem helyettük újakat. Konkrétan valami újszerűt és merészet kerestem és végül a Breaking Bad-et és a Sons of Anarchy-t szemeltem ki. Az utóbbi nem jött be, de a BB már az őrült Pilot-al berántott. Egyszerűen még csak hasonlót sem láttam soha, így maradtam és néhány hullámvölgytől eltekintve nem is bántam meg.

spire69 - 2014. 01. 31. 23:06

Ja igen, a 2. kérdésre válaszolva én a Hannibal-ban reménykedem, hogy a 2. évad végre nézett lesz. Nekem eddig jobban bejön a BB-nél és szeretném, ha végigvihetnék a készítők az eredeti terveiket.

schray - 2014. 01. 31. 23:08

Én pont az első két évadot láttam és azóta nem folytattam, de mindig tervben van, csak nem tudom… meg akarom adni a módját (már az egyetem végén járok, dolgozok, nem tudok darálni, szóval lehet a Breaking Bad lesz a Nagy Utolsó Dara, pár nap szabadság árán :D )

Viszont nálam hasonló volt a Person of Interest, amit kb most kezdtem el, még csak 4 részt láttam, de nagyon bejött és sok helyen azt írtátok, hogy még jobb lesz. :) Hogy anno miért nem kezdtem el az jó kérdés, a koncepció tetszett, de akkoriban a többi pilot nem jött be és már nem volt kedvem újhoz. Amiért most elkezdtem a Johnny Cash montázs volt.

A mostani sorozatok közül a Sleepy Hollow, Viking, Intelligence az, aminek van esélye, ha a koncepcióval okosan élnek. Ami még befuthat az Elementary, főleg ha minőségben folytatja azt a növekedést, amit az első rész óta stabilan hoz.

Shyllard - 2014. 01. 31. 23:11

Én azért csak a 3. évadtól néztem a Breaking Bad-et, mert addig nem is hallottam róla, csak egy gyakran látogatott blogger írt róla, kipróbáltam és nagyon meg is szerettem :D

Amik szerintem később nagy eséllyel hatalmas népszerűségre tehetnek majd szert: Hannibal, Vikings és Brooklyn Nine-Nine. Bennük meg van az, ami kell a sikerhez.

Dark.Lion - 2014. 01. 31. 23:27

Person of Interest junkie körben népszerű, de amúgy nem. Pedig zseniális sorozat. 2 évadot láttam, de agyeldobós. Hiába ajánlom az ismerőseimnek, az 5.részig jutottak csak, pedig körülbelül a 6-7.résztől lesz iszonyú jó a sorozat.

Sleepwalker77 - 2014. 01. 31. 23:30

Szerintem az Arrow. 2. évad nagyon sokat fejlődött már az elsőhöz képest. Én dc comics rajongó vagyok, szóval az is kötelezően nézős volt, de ha így folytatják, akkor a 3. évad már szerintem még több embernek be fog jönni.

Petyo - 2014. 01. 31. 23:30

Breaking bad-et első évad közepén kezdtem amikor felfedeztem hogy van ilyen.
A dexter volt az amit csak a második évadnál kezdtem. Az első évadnál néztem hogy mennyi idióta tölti azt a gyagyi mesét, a másodiknál már utánaolvastam hogy egy rendes sorozat ami egy sorozatgyilkosról szól :D
A többi sorozat esetébnn szimplán csak akkor fedeztem fel, vagy szimplán csak cím alapján eldüntöttem hogy nem nekem való, amíg itt nem olvastam róla hogy ilyen meg olyan jó.

Csimalo - 2014. 01. 31. 23:35

Pappjano hozzászólását osztom én is. Egy átívelő történettel rendelkező sorozatnak jó, ha már kinőtte magát, és van legalább 2-3 évad, mert akkor van esély arra, hogy méltó befejezést kapjon.
A második kérdésre remélem, hogy a Shameless lesz a válasz, igen jó úton jár…

kidjoe - 2014. 01. 31. 23:38

folmentem imdb-re, top series menupont, BB a 4. volt 9.4gyel es meg soha nem hallottam rola. Gondoltam elkezdem, es voila:)
Ha a Ray Donovant osszeszedit jobban, akkor abban latok potencialt h nepszeru lesz , bar nekem az elso evad is marhara bejott.

Orso-borso - 2014. 01. 31. 23:41

Soha nem nézek sorozatot a közepéről. Vagy pilottól, vagy sehonnan. BB-t pl. bepróbáltam, kétszer is, de a főcímig se jutottam el.

hirnalon - 2014. 02. 01. 00:01

Én annak idején a harmadik évadot követően kezdtem el darálni. Akkoriban szinte csak az országos sorozatokat néztem a Dexter kivételével, előtte pont ledaráltam a Deadwoodot, és sopánkodtam egyik haveromnak, hogy sajnos nincs manapság ilyen jó karakterorientált sorozat, mint a Deadwood volt. Mondta, hogy próbáljam ki a BB-t, ami engem azon nyomban berántott, le is pörgettem először egyedül, majd haverommal is az első három évadot, majd tűkön állva vártam a folytatást.

Szerintem egyrészt szükség van arra, hogy ne nézzen túl sok sorozatot egyébként is az ember, különben nem tudja hova bepasszírozni az ilyen BB-féle kincseket. Másrészt meg az embernek meg kell érnie, hogy nyisson az ilyen drámák felé.

Egyébként én az ismerősi körömben sikerrel promotáltam a BB-t, sokan rákaptak, igaz ők csak az ötödik évad második felére, amikor már amúgy is nagy volt a hype.

clegane - 2014. 02. 01. 00:14

nem igazán vagyok ideális alany erre a kérdésre, mert az elejétől néztem és nagyon tetszett is a BB; de ha már itt tartok megragadom az alkalmat és hozzáteszem a kérdés második feléhez hogy nekem nagyon sok remek sorozatot a Junkie promótált be és miattatok kezdtem el nézni. hogy hogy lehet még ennél is jobban eljuttatni az emberekhez a sorozatokat, na azt nem tudom. osztogassatok az ajánlók mellé szabadidőt is :)

na jó egy konstruktív ötlet: töltsetek fel belőle szerintetek nagyon jellemző, különösen jól sikerült, figyelemfelkeltő részleteket. bár azt a youtube úgyis leszedi. akkor az indavideóra. gyakran úgyis azzal kezdem ha megtetszik cikk alapján egy sorozat, hogy a youtubeon keresgélek belőle részleteket hogy mégis miez, de az úgy elég random dolgokat szokott eredményezni.
*ja ha ti töltitek fel, akár magyar feliratot is rakhattok alá.

Szaladam - 2014. 02. 01. 00:19

Körülbelül 1,5-2 éve fedeztem fel a sorozatjunkie-t, már előtte is néztem sorozatokat, de ez felnyitotta előttem a világot. a Negyedik évad végefelé kezdtem látni Breaking Bad-es posztokat, kritikákat és utánanéztem. Leszedtem az első évadot, és egyik nap mikor beteg voltam és nem mentem iskolába, el kezdtem nézni. Egybe ledaráltam az elsőévadot, azt a 7 részt, de sokakkal ellentétben számomra egyáltalán nem volt unalmas, sőt én már a második rész végén (a fürdőkádas jelenetnél) éreztem, hogy ezt nekem néznem kell. És ezután szépen ledaráltam a 4 évadot, aztán jött az 5. első fele és utána vártam a második felére egy évet és mára a kedvenc sorozatom lett.

Isteee - 2014. 02. 01. 00:33

1. – Én elakadtam a 2. évad elején. Nekem nagyon “sötét”, lehúzós a hangulata. Amellett, hogy azért néha hangosan felröhögtem.

2. – Remélem sok ilyen lesz – Orphan Black, DaVinci’s Demons, Sleepy Hollow :)

friendsfan - 2014. 02. 01. 00:38

Emlékszem még a pilotkritikára, pláne, hogy most beleolvastam, még inkább. :)
Akkor még human sem úgy írt róla, mint, ami kihagyhatatlan, őszintén szólva a pilot nem is volt az, így nem rántott be rögtön. Akkor sok showt futtattam, ezért nem lettem heti néző. De ez egyedi eset. Az évad darában viszont teljes élmény volt, a 7 rész már elég volt hozzá, hogy a sorozat a saját tempójában kibontsa a két fő karaktert és elindítsa őket az útjukon. De az egész nézve is azt mondom, hogy a BB olyan, amit darálva vagy legalábbis tömbösítve jó nézni, az egyedi hangulatát sokkal jobban magadba szívhatod.

Másrészt meg nem mindenki olyan, hogy a kijövő érdekességekre ráveti magát. A BB-nek a végére rengeteg olyan nézője lett, akik nem tudatosan válogatnak maguknak sorozatokat, pilotokat. Nem fognak minden rétegcsatornán (az AMC pláne az volt 2008-ban) futó, rétegsorozatot bepróbálni. Maga a téma is máshogy lett felkonferálva: átlagos kémiatanár rákos lesz és meth készítésbe fog pénzért. Teljesen máshova is nőtte ki magát a sorozat, mint ahogy indult. Ettől is olyan érdekes, és megalapozott az utazás, változás, amin végigment Walter, a sorozat és vele a néző is. Ahogy haladt előre, egyre több emberhez szólt a show (változatosabb, akciódúsabb lett, Walter badass-é válik, maffiaharc, erőszak, közel a lebukás, nyomozás stb.) talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy nőtt az érdeklődés, ezzel nőtt a hype is. Nem mondom, hogy jobb lett a sorozat, imádom az első évad lassabb építkezését, de elhiszem, hogy sokan nincsenek ezzel így. Akik bepróbálták sem tudhatták mivé válik, sokan talán meg azért nem próbálták be, mert hallották, hogy milyen az eleje és az nem az ő ízlésük. (Aztán ez a sorozatboom sem volt még 2008-ban, elég megnézni, hogyan népszerűsödött a junkie is). Ha filmről volna szó, lehet, hogy maradnak az első lassabb, építkezős fél óra után, de ez sorozat, hosszabb az út. És azért ma sem megszokott formátum a BB-é, sőt pont attól egyedi a zsenialitása, amiből amivé lett a részek alatt.

Orange_Green - 2014. 02. 01. 00:45

Régebben sokszor volt olyan, hogy egy-egy sorozatról kb. nem is hallottam semmit, vagy csupa rosszat, vagy túl sok jót (ami mindig gyanús, mert mindig tömegpszichózist sejtek mögötte, olyan ugyanis nincs, hogy mindenkinek egyformán hudenagyon jajjdetetszik, és nulla kritikával rajongja végig az egészet) de valamelyik adón, vagy valahol a neten belefutottam egy 2-3-4. évados részébe, az nagyon megtetszett, onnantól egyrészt bekapcsolódtam, másrészt darával felhoztam magam, hogy értsem az eseményeket. Ilyen volt anno pl a CM. Vagy a Veronica Mars. Vagy a Buffy.
Kizárólag nagy hájp vagy sok lájk miatt soha nem kezdtem el nézni semmit (főleg azért nem, mert az ilyen mindenki által imádott dolgok nekem sose szoktak bejönni, csak a megosztóbb tartalmak). Valószínűleg nem is fogok. Tökéletes példa erre a Trónok harca, amit akkor se néznék, ha fizetnének érte. Egy részbe belepillantottam még az elején (a könyvek miatt), a víz kivert tőle kb. Nem az én világom. Hiába kult. Szóval engem főleg a spontán kísérletezgetés, meg a vak véletlen vezet. Sosem a nyáj (ezt most nem dehonesztáló jelentéstartalommal írtam, senki se sértődjön meg rajta.) Engem pl jól eltalált részletekkel, ütős promóvideókkal lehet/lehetne bevonzani. Véleményekkel nem igazán.

A második kérdésre válaszolva, fogalmam sincs mi lesz nézett igazán, gondolom olyan sorozatok, amiket nem nézek. Van belőle pár. De szeretném, ha pl a Hannibal, vagy az ezer sebből vérző, ám mégis összességében szerethető Sleepy Hollow feljönne, és lenne jövője… Valószínűleg esélyük sincs. Sajnos.

kukulkan - 2014. 02. 01. 00:50

Én speciel sokáig azért tartózkodtam a BB-től, mert nem igazán fogott meg története, plusz mindenki annyira odavolt érte, én meg általában messziről kerülöm azokat a filmeket/sorozatokat, amik ennyire agyon vannak hypolva, mivel ezekkel nagyrészt csak rossz tapasztalatom van. (Én pl. a The Dark Night Rises-on majd eluntam az életem, a Community pedig, amit sokan a legjobb vígjátéksorozatnak titulálnak egy fél mosolyt nem bírt kicsikarni belőlem.)

Végül valamelyik uborkaszezonban kezdtem el nézni húgom ajánlására (akivel ilyen téren közös az ízlésünk, szóval gondoltam ha neki tetszik, akkor annyira nem lehet rossz), és így utólag örülök, hogy “megtörtem”, mert nálam simán benne van az öt legjobb sorozatban, amit eddig láttam. :)

h3x0r - 2014. 02. 01. 03:04

En korulbelul masfel eve kovetem rendszeresen a blogot, elotte csak par hirt olvastam el.

A fo problema az, hogy rengeteg sorozat van, amire keves idonk jut. Jelenleg is egy csomo nagy sorozat van, amit el szeretnek kezdeni, csak nem nagyon van ra idom (homeland, sopranos, shield, soa, poi, lost, 24, wire, dexter, jericho). Tehat sok a jo sorozat es ezert nem fer bele, hogy elkezdjek egy teljesen ujat, ami vagy megtetszik vagy nem, ha az elso reszben latok is fantaziat, semmi nem biztositja hogy a kovetkezokben jobb lesz.

Viszont ha van egy tobb evados sorozat, amirol tobb helyen is azt olvasom hogy milyen vagany, akkor minimum beprobalom.

A Breaking Bad-et azert kezdtem el, mert folyamatosan lattam a cimet a het legjobb sorozat epizodja rovatban. Gondoltam ha mar annyi embernek tetszik, csak nem lehet rossz. Es ugyan igy voltam a Suits-al meg a Walking Dead-el is.

Egyebkent ev vegen lehetne ilyen poszt hogy melyik sorozat hany “het legjobb epizodja” dijat zsebelt be.

winnie - 2014. 02. 01. 06:12

“2. – Remélem sok ilyen lesz – Orphan Black, DaVinci’s Demons, Sleepy Hollow :)”

ezek mindegyike már most népszerű. na jó, a da vinci talán nem, de az meg nem fog elérni az 5. évadig.

winnie - 2014. 02. 01. 06:42

“Egyebkent ev vegen lehetne ilyen poszt hogy melyik sorozat hany “het legjobb epizodja” dijat zsebelt be.”

van:) vagyis nem összegzem, csak felsoroltam.

Zsu - 2014. 02. 01. 07:03

Én tavaly decemberben daráltam az egész Breaking Bad-et. Valahogy addig sosem vitt rá a lélek, hogy elkezdjem. Előtte egyáltalán nem gondoltam, hogy bejön majd ez a téma: drogok meg kémia?? mi ez?? De mindenki annyira imádta, hogy év végén csak rávettem magam, hogy legalább a pilotot megnézzem… és ott elvesztem teljesen :D totálisan magába szippantott már a pilot is és onnan nem volt megállás :) zseniális sorozat tényleg :)
A másik kérdésre meg talán én is az amerikai Shameless-t tudnám írni. Imádom ezt a sorozatot is, de valahogy nincs olyan nagy felhajtás körülötte, amilyet megérdemelne. Szerintem nagyon jók a színészek és s sztori is :)

rechter - 2014. 02. 01. 07:38

Bocsi, de én itt olvastam, hogy a Sons of Anarchy mekkora király sorozat. Megnéztem a pilotot és olyan szinten untam magamra én is meg a párom is, hogy elment a kedvem a folytatástól. Így ha úgy érzem valamit nagon hypeoltok, inkább már elkerülöm. Tudom hülyén hangzik de ti kérdeztétek. Nem néztem a Breaking Badet majd talán valamikor bepróbálom egy részre és nem nézem a Walking Dead-et sem. Ha jól emlékszem azzal egyidőben jártam úgy, mint a BB-el. Lényeg: inkább magam döntöm el a leírás (sztori) alapján esetleg bemutató alapján, hogy mit próbálok be. Ha úgy érzem egy rész után, hogy egyrészt nem volt unalmas, másrészt a sztoriból karakterekből lehet mit kihozni, akkor adok még neki néhány résznyi sanszot, de ha továbbra unalmas számomra, se nekem tetsző sztori, se karakterek, akkor max 4-5 rész után kasza. Az meg nem érdekel ha egy sorozat a 2. vagy 3. évadban kezd el kibontakozni, azt már úgy megette a fene.

winnie - 2014. 02. 01. 07:39

rechter: ne kérj bocsánatot sose a véleményedért:) viszont as kerdes nagyon nem erre vonatkozik, pont ezt akartam elkerulni. a lenyeg nem az, hogy mit kezdesz el, hogy mi tetsik, hanem hogy ha hallgatsz masok velemenyere, akkor miert nem az 1-2. evadban kezded el a sorozatot, miert az 5. evadban.

azert reagalok az altalad irtakra is:

“mekkora király sorozat. Megnéztem a pilotot és olyan szinten untam magamra”

oké, ezek most alapvető félreértések, nem is értem a gondolatmenetet. ha egy sorozat király, az nem azt jelenti, hogy neked tetszeni fog. például egy sons of anarchy a többségnek nem fog tetszeni, hiszen nagyon réteg sorozat.

egyébként meg azt olvastad, hogy király a sorozat. és nem azt, hogy király a pilot. legalábbis itt biztos nem, hiszen a pilotkritikában közepes körülinek tituláltuk:) más szerint meg király a pilot is. megint más szerint gyenge.

egy kritikából sosem fogsz rájönni arra, hogy mi tetszene neked. csak valószínűségeket ad jó esetben.

“Így ha úgy érzem valamit nagon hypeoltok, inkább már elkerülöm.”

nyugodtan, de ebben nincs semmi logika. épp úgy bejöhet valami, ami tetszik XY-nak, mint ami nem tetszik. (mármint arra gondolok, hogy minden egyes sorozatot imádnak rengetegen. azokat is, amiket te nézel. az teljesen random, hogy pozitív vagy negatív véleményt olvasol róla először. nézd meg, hogy milyen sorozatokat nézel. nem egy közülük nevezhető hype-osnak. szóval ez így nem törvényszerű.)

“Lényeg: inkább magam döntöm el a leírás (sztori) alapján esetleg bemutató alapján, hogy mit próbálok be.”

hidd el, mindenki ezt teszi. de. ha valaki csak erre hagyatkozik, akkor szinte biztos, hogy élete potenciálisan legjobb sorozata elmegy mellette. ami persze nem fogja zavarni, mert ami nincs, az nem hiányzik. de ha valaki nem akarja, hogy ez történjen, az vagy megnéz minden pilotot, vagy pedig elolvassa mások véleményét.

megnyugtató, ha az ember csak azt próbál be, ami őt érdekli, de valójában magával tesz kvázi rosszat. sosem baj, ha szélesít a létókörén.

“Az meg nem érdekel ha egy sorozat a 2. vagy 3. évadban kezd el kibontakozni, azt már úgy megette a fene.”

ez így van, a többség ezt teszi, főleg, ha real time néz valamit. ráadásul a 2-3. évados kibontakozás sokszor csak illúzió, hiszen az ember addigra vagy megszokja a sorozatot, vagy engedékenyebb lesz és 9nmagának is igazolni akarja azt, hogy van értelme annak, hogy nézi.

de ezt például a breaking baddel kapcsolatban mindig is írtuk, hogy szó sincs arról, hogy “később indulna be”, hiszen már a kezdetek óta remek dolgokat olvasni róla. (mint ahogy azt is, hogy sokaknak nem jött be. ami nem meglepő. az lenne a durva, ha mindenki csápolna:)

Vazul - 2014. 02. 01. 07:44

Egyszerű a válasz: nem szeretek várni. A minőségi cuccokat szeretem darálni, mivel általában megkövetelik, hogy ráhangolódjon az ember, és könnyen kizökkenhetünk, ha várni kell heteket, vagy rosszabb esetben (Khm… Sherlock) éveket az új részekre.

A BB-be a negyedik évad végeztével kapcsolódtam be. Éppen egy drámát kerestem (általában szitkomokat nézek, és csak időnként kapok elő egy-egy 40 perces cuccot), és megláttam az évad plakátját (Extremely Volatile), ami annyira bejött, hogy egyből nekiestem a sorozatnak. Imádtam, azonban utána jött a pofára esés, mert rengeteget kellett várnom az új részekre. Más sorozatnál ezt már nem fogom eljátszani, így mehet akármekkora hype, csak akkor fogom nézni, ha már lement az összes rész.

Ez a bajom egyébként a Game of Thrones-szal is. Akármennyire jó a sorozat, szimplán rossz egy évet várni két évad között.

lappa - 2014. 02. 01. 08:11

1. még most sem nézem :) az ok, hogy rengeteg dolog van, amit nézek, és nincs időm belekapni egy többévados sorozatba.

2. szeretném a True Detective-et vagy a Broent mondani, de azok mindig is rétegcuccok maradnak. a Bates Motelre vagy az Orphan Blackre viszont sokan rákaphatnak.

procsek - 2014. 02. 01. 08:19

Én ugyan nem néztem a BB-t de az elsőre könnyen lehet az, hogy megnézték előről, de csak mikor hype-os lett tünt fel nekik, ezért letöltve nézték meg az első évadokat, és ezért volt akkor még gyengébb a nézettség. Én ha új sorozat érdekel egy-két rész miatt akkor megnézem az elejétől. Nálam a Parks and recreation volt ilyen. Láttam a 3. évadból az esküvős részt, tetszett így elkezdtem az első évadtól.

A második nehezebb kérdés mert mostanában pont hogy mindent hypeolnak szinte az újoncok közül. Ha nem is kritikai elismerés szintjén de minből sok a reklám. Nekem talán ilyen az ELEMENTARY sokan nem akarják nézni a Sherlock miatt, de eddig bárki akivel beszéltem ha egyszer elkezdte leragadt nála.

narrow - 2014. 02. 01. 08:32

Azért nem kezdtem a BB-t rögtön az első évadnál, mert volt az a hülye plakátja amin sárga védőruhában voltak valami hordó mellett és azt hittem ez a Mythbusters vagy valami Discovery környezetvédelmi sorozat és ugrottam is át. Végül nem tudom mi vett rá – biztos itt olvastam valami dicshimnuszt – de egyben daráltam az első három évadot. Most az utolsó évadra még nem volt időm (igazából csak tartogatom mint a drága piát :))

A második kérdésre: nincs olyan sorozat jelenleg, ami 1-2 évados lenne és bárkinek jó szívvel ajánlanék.

castro - 2014. 02. 01. 09:35

Én most kezdtem el nézni a The Wire-t a Cinemaxon a nagy hype miatt. Ez az első évad eddig elég nagy csalódás, a karakterábrázolás, a történetszálak … sok más sorozat klasszisokkal jobbakat hoz(ott) ennél. Reménykedem, hogy a későbbi évadokból megértem, miért is titulálják sokan a világ legjobb sorozatának.

LaCRossE - 2014. 02. 01. 09:42

2008-ban még csak a Lost/The Mentalist/House triót néztem. :) Egyébként azért hoztam fel magam az 5. évad közepe után, mert már amúgy is sok jót hallottam róla, plusz, éppen nem volt mit nézni, hát úgy döntöttem, bepróbálom. Életem legjobb darás döntése volt.

zolkó - 2014. 02. 01. 09:55

Azért nem néztem BB-t,mert első blikkre nem tetszett.Gondoltam : Ez nem az én sorim lesz ! Aztán amikor a 3.évad végén olvastam valahol,hogy Mindy Kaling, és Aziz Ansari milyen lelkesedéssel tweetelnek róla,akkor elkezdtem újra nézni. Jobban tetszett mint először,végig is néztem az első 3 évadot darálva.A 4. évadtól pedig változó sűrűséggel. DE : Az hogy minden idők legjobbja,na ez a része nálam nem állja meg a helyét.Jó volt,tény és való,de nálam még mindig a BSG és (lehet fújolni BB fanok),a The Wire a két legnagyobb. A második kérdésre : Örülnék ha a Broen,a House Of Cards,és a True Detective hozna nekünk még néhány jó évadot. +1 @ procsek : Az Elementary kapcsán ugyanezt tapasztaltam. Először: Fújolás,Bú-hú,ebben nem Cumberbatch játszik,ergo szar. Utána :Jaj de jó , JLM is van olyan jó,mint BC,stb.

h3x0r - 2014. 02. 01. 10:29

winnie: valoban, olvastam is a posztot de valahogy megfeledkeztem rola :P

holloway - 2014. 02. 01. 10:44

a breaking bad-et elejétől fogva néztem.

ebben a pillanatban nincs olyan sorozat ami el fogja érni a breaking bad színvonalát az ötödik évadra.
elég nagy lehet az american horror story és a true detecive.

m76 - 2014. 02. 01. 11:31

szerintem vendég kritika kell minél több önmagában a hype posztok nem érnek semmit. több szem többet lát alapon lehet olyat is leírnak ami Miatt más is beprobalja

engem sem győznek meg a nézzétek mert jó posztok önmagukban.

Ami még hasznos az a hét legjobb sorozat epizódja posztokban a komment idézetek. Azok is egyfajta mini kritikák.

Saturn - 2014. 02. 01. 11:33

Felipe megfogalmazta az én véleményem is. Kicsit talán abszurd ugye mert annó én is értesültem róla valahonnan. De egyszerűen rühellem mikor ízléstelen emberek rajonganak azért amiért én is. Legyen az film, sorozat, zene… :D Persze ha nem lennének ilyen tömegemberek talán nem jutott volna el idáig a sorozat, ahogy sok másik sem.

Hogy a második kérdésre is válaszoljak: ugyanez történik most az American Horror Story-val, Sherlock-kal. A Doctor Who eddig is hatalmas tömegeket vonzott de úgy látom ezt is egyre több majom nézi. Valamint kiváncsi vagyok hogy milyen számokat hoz majd az Utopia következő évada.

CyClotroniC - 2014. 02. 01. 11:38

“Ami még hasznos az a hét legjobb sorozat epizódja posztokban a komment idézetek. Azok is egyfajta mini kritikák.”

Szerintem a legjobb ötlet volt a junkien az utóbbi években winnie részéről, hogy kiemelt párat mindig, amik régi sorozatokra buzdítottak néhány sorban. Eddig a legjobban azok rangsoroltak nálam a várólistámon belül.

recoveringjunkie - 2014. 02. 01. 11:44

2 ok a BB-t illetően. eleve olyan sorozatnak tűnt amit inkább darálni szeretek másrészt jelenleg 60+ sorozatot nézek és akkoriban sem volt sokkal kevesebb abszolválni való a naptáramban.

Zsoly - 2014. 02. 01. 12:13

Én a harmadik évad fináléja után fogtam neki a Breaking Bad-nek. Addig is rengeteg jó véleményt és kritikát olvastam róla, viszont valamiért mégsem kezdtem el. Viszont akkor fejeztem be a “The Shield”-et és szükségem volt egy valamennyire hasonló minőségű és témájú sorozatra és csak a The Wire, The Sopranos és a Breaking Bad bukkant fel. The Sopranos-t már láttam, The Wire-t későbbre terveztem (azóta persze, hogy már láttam) így tehát maradt a BB.

Nagyon reménykedek abban, hogy a True Detective tartja a minőséget az évadonként változó jellege ellenére és akkor sikeres lehet. The Fall, Utopia, Orphan Black, Banshee és sok mással az a baj, hogy túl réteg… Esetleg a The Americans, ha eléri kb azt a minőségi szintet amit a Justified hoz és úgy fejlődik, akkor akár az is jóval nézettebb lehet.

Worb - 2014. 02. 01. 12:14

Már a pilot idején felfigyeltem a sorozatra és tudtam, nekem ez tetszeni fog, de 2008 eleje/közepe pont egy olyan időszak volt, amikor szinte semmi szabadidőm nem volt (ezt persze a junkieságom eléggé megszenvedte). Néhány héttel/hónappal később egyik éjjel gondoltam, hogy bepróbálom a sorozatot, de olyan fáradt voltam, hogy 5 perc után le kellett állítanom az epizódot. Utána minden évadnyitó előtt gondoltam rá, hogy fel kéne hozni magam, de sosem sikerült. Majd megfogadtam, hogy ha vége lesz a sorozatnak inkább egyben ledarálom az egészet. Így is lett. Néhány nappal a finálé után nekiálltam, és mivel nagyon ráértem, kb. 1,5 hét alatt ledaráltam az egész BB-t.

Hunnenkoenig - 2014. 02. 01. 12:19

Pilotot +1 reszt megneztem “Malcolm Apukája” miatt.
Tetszett, de feledesbe merült, mert tul brutalisnak tartottam es nem erre szamitottam a plakat alapjan es mert nem fogott meg annyira, hogy heti nezös legyen.

Aztan egyre többet olvastam rola, hogy BB igy, meg BB ugy, mondom megnezem mar a pilotot.

Akkor jött a felismeres, hogy “jaaa, en ezt mar lattam! Szoval ez az a BB!?”

Aztan ugy voltam, hogy ok, mar lehet daralni, akkor adok neki egy evadnyi eselyt.

A többi törtenelem.

sesztei - 2014. 02. 01. 12:30

a Breaking Bad-et ugyan még nem nézem (de listán van!) ezzel együtt a legtöbb sorozatot azért próbálom be, azon túl mert alapvetően érdekelhet a téma, mert Ti jókat írtok róla :) aztán már én döntöm el marad-e vagy sem, de az elmúlt években kicsit hozzátok idomult az ízlésem

a második kérdéskörre nekem a nagy reményem a Broen-en kívül a The Legend of Korra. vmiért úgy érzem nem kap annyi figyelmet, mint az Avatar, pedig szerintem bőven megérdemelné!

Marcipáncica - 2014. 02. 01. 12:30

Emlékszem valamikor 2-3 évvel ezelőtt megnéztem az első két részt és félretettem. Nem fogott meg elsőre, furcsálltam is hiszen szinte kizárólagosan jókat olvastam itt róla, bár az is igaz hogy akkor már a junkie-sok többsége jóval előrébb tartott. Tavaly ősszel kezdtem el újra csak és kizárólagosan az itt olvasott kritikák és hozzászólások miatt, de nem bántam meg. Pár hét alatt ledaráltuk itthon, és nem csak engem szippantott be teljesen. Mikor véget ért az évad és maga a sorozat is hirtelen el sem tudtam képzelni mivel lehet majd ezt a keletkezett sorozatos-űrt betölteni! :D

Másik: vannak kedvenceim, de tisztában vagyok azzal hogy ezek nem azok amik valószínűleg nagy karriert fognak befutni. A True detective-et még nem próbáltam be, csábító amiket olvastam róla és így látatlanban azt gondolom hogy márcsak a főszereplők miatt is nagy hírnév-esélyes. Nekem amit javasolnék erre a listára az talán a Sherlock.

wildart - 2014. 02. 01. 13:05

Én évek óta népszerűsítem a sorozatokat is,és a junkie-t is,ismerősök,barátok,munkatársak,filmrajongók körében egyaránt.Nem nagy érdem,de tucatjával tudnék írni sorozatokat,amiket miattam – vagyis inkább miattatok – ismertek meg,néztek végig,aztán lett belőle karácsonyra Dexteres bögre,vagy Sherlockos póló.A BB-s kérdés azért is remek,mert több ismerősöm is elkezdte végre,és az általános tapasztalatom,hogy NEM IS TUDTÁK,hogy ilyen van.Nyilván fontos a minőség,hiszen az egyenlő a pozitív írásokkal,ami meg kedvcsináló,tehát valahol az egész önmagát generálja,de ha valaki valamiről nem tud,akkor az esélytelen.

Keltem már “ömlengő” sms-re (konkrétan múlt hét,BB 3.évad 11. rész után csak ennyit kaptam:Baaazdmeg),van aki minden egyes epizód után felhív és kidumáljuk,mert ők is részei lettek valaminek,ami jó,látják a díjakat,olvashatják a dicséreteket,de hogy miért most..?Haverom múltkor TŐLEM kérdezte,hogy Ő eddig erről a sorozatról (BB) miért nem hallott?

Talán sokan azt nézik,amit kapnak a kertvéken meló után,nem blogolnak,nem hasonló érdeklődési körű a párjuk,nem tudom,akárkinek ajánlottam,mindenki végignézte,vagy végig fogja nézni,aztán hálálkodik.Persze lehet hogy ebben tudat alatt az is benne van,hogy eleve olyan embereknek dicsértem,akikről TUDTAM,hogy tetszeni fog.

Piemaker - 2014. 02. 01. 13:34

Azért néztem meg mert egyre többször szerepelt a blogon a Breaking Bad.
Gondoltam,ha valami ennyire népszerűvé válik akkor csak be kéne pótolni.
Viszont az,hogy melyik mostani válik ilyen népszerűvé azt nehéz megjósolni.Azt sem tudjuk hány évadot él meg az adott sorozat.
Ha a BB 2 évadot élt volna akkor nem itt tartana.
Tudom,hogy ennél picit összetettebb a jelenség de ez is hozzátartozik.A tévében töltött idő nagyon számít a felfedezés szempontjából.

Eni - 2014. 02. 01. 14:31

Nekem valahogy kimaradt ez az egész Breaking Bad dolog… Egyszerűen nem keltette fel az érdeklődésemet. Lehet, hogy nyáron ha nagyon nincs mit néznem belekukkantok, de túl sok késztetést nem érzek rá.

Hasonlóan vagyok a AHS-val és a TWD-el. Bár az elöbbit bepróbáltam, az első évadból sikerült 3 részt megnéznem, de nem annyira jött be. A TWD-ről meg csak annyit h nem csípem a zombikat. :)

coligny - 2014. 02. 01. 15:13

Én már háromszor kezdtem el a BB-t, de eddig egyszer se jutottam túl a második részen, egyszerűen élvezhetetlen számomra. Érdekes, hogy a SoA, amit ugyanakkor próbáltam be, szintén a sorozatjunkie hatására, a legnagyobb kedvencem lett.

Annatar - 2014. 02. 01. 15:14

A legtöbb sorozat, amit most rendszeresen nézek, olyan, amit 2-3 évad csúszással kezdtem el. Először kivárom, hogy milyen kritikákat kap, aztán meg találni kell időt arra, hogy az ember behozza a lemaradást. Aztán van pár olyan, ami a listán van, hogy majd egyszer, mint pl. a Braking Bad is :P

Lemoni - 2014. 02. 01. 15:20

Érdekesen működik nálam a hype. Ha még a hype előtt bepróbálok valamit és nem tetszik – ilyen volt egyébként a BB is -, akkor lehet akármekkora hype később, hogy “hű de jó lett a x. résztől, y.évadtól, z színész belépésétől stb.”, ha a fene fenét eszik, akkor sem tudok már rámozdulni. Ha még a bepróbálás előtt ér el a hype, akkor sem a hype a fő szempont, hogy elkezdem nézni, hanem csak egy ráerősítés a kialakuló vagy már meglévő érdeklődésemre. Kicsit olyan ez az egész folyamat nekem, mint amikor kis eldugott üzletekben néha exluzívabb árukat tudok beszerezni, mint az agyonreklámozott boltokban, azaz kicsi, visszafogottabb, de érdekes ismertetők inkább keltik fel az érdeklődésem, mint az ipari mennyiségben zúdított ömlengés.
Elfogult Hannibal-fanként csak remélni tudom, hogy hype-pal vagy anélkül, de évadról évadra egyre sikeresebb lesz a sorozat.

rea022 - 2014. 02. 01. 15:27

“Mert nyilván csak az nem elég, ha az ember sokszor leírja, hogy jó. És az sem, hogy ha sokan leírják, hogy jó.”
hát nekem pont hogy ez kell :D Általában a hét legjobb sorozatepizódja posztokat szoktam megnézni és ha vmit többször is agyon dicsérnek, akkor utána olvasok hogy miről van szó, megnézem a pilotot. De pl a 2013-as kedvenceiteket felsoroló posztokból is szemezgettem és találtam is pár nekem valót, ami mellett év közben simán elmentem. Pl Broadchurch, The Fall. De tavaly ilyenkor a Banshee-t se próbáltam volna be, ha a többség nem választja többször is a hét legjobbjának, most meg a legnagyobb kedvencem :)

djangyu - 2014. 02. 01. 15:57

én azért választok egy sorozatot, mert vagy passzol az érdeklődési körömhöz, vagy van benne valami plusz, valami szokatlan… tudom, hogy engem nem fognak meg az olyan egy főügy több hónapon/évadon keresztül típusú show-k, mint a Twin Peaks és tsai, tehát ilyeneket nem nézek. A drogos sorozatok közül meg tetszik nem tetszik csak azok tetszenek, ahol a rendőrön keresztül tárul fel a világ (mint a The Wire) de semmiképp sem a drogot készítőkön keresztül.

A drogok fogyasztását, meg az egész ilyen miliőt maximum 90 perc erejéig bírom (mint Félelem és Reszketés Las Vegasban, Rekviem egy álomért stb.) tehát az én filmes nyelvembe inkább belefér mint a tévésébe :D

jky - 2014. 02. 01. 17:28

2. kérdésre a válaszom:

Remélem, hogy a Legend of Korra. Csodálatos animációs sorozat, volt már róla itt is szó, de az Archer és hasonlókhoz képest talán nem annyira népszerű mégsem…

CyClotroniC - 2014. 02. 01. 17:40

Szerintem a Korra csak azért nem annyira hypeolt, mint az Avatar, mert kevésbé varázslatos mint az elődje volt, ettől függetlenül nem rossz, de nem egy nagyon hardcore Avatar fantől hallottam, hogy ez már csak szimplán jó számukra is.

Paladin - 2014. 02. 01. 17:41

Breaking bad:
Egyrészt először nem annyira érdekelt, aztán ami komoly, nagyon odafigyelős sorozat, az nálam sokszor halogatva van, amíg nem kerülök hangulatba.

Balee - 2014. 02. 01. 17:43

Én is tavaly daráltam le. Nem azért, mert hype volt, az nem érdekel soha. Évek óta hallottam innen-onnan, hogy jó sorozat. Elvből nem olvasok SOHA, SEMMILYEN cikket arról, amit még nem néztem meg (félek a spoilerektől, hátha egyszer bepróbálom azt, ami eddig nem érdekelt). Nem vagyok fent FB-on, tehát az sem befolyásolt. Egyszerűen most jött meg a kedvem, mikor elkezdtem azt sem tudtam, hogy most fejezik be, de az utolsó 3 részt már heti szinten lázasan néztem. Fantasztikus sorozat, elejétől a végéig lekötött. Nekem nem volt unalmas az első évad sem, imádtam a fekete humorát, később hiányzott is egy kicsit.

Olyan szinten homály volt előttem minden a sorozattal kapcsolatban, hogy pilot után megkérdeztem tesómat, hogy komolyan ez a szerencsétlen bajszos faszi lesz a főszereplő?

Nagyon sok sorozatot darálok így, pár napja fejeztem be a The Killinget, mindhárom szezont. Az is nagyon jó volt.

Métely - 2014. 02. 01. 19:54

Számomra a Tv-vel kezdődött minden(Csillagkapu,BSG….).
Majd mikor ráeszméltem hogy lehetséges másként is sorozatot nézni(változik a világ és az emberek),eredeti nyelven,darálva….valahogy rátaláltam az oldalra ami addigi sorozat függésemet “Sorozatjunkie”-vá fokozta.

ungabunga - 2014. 02. 01. 19:56

BB-t próbáltam a hype előtt, nagyon nem fogott meg. Azon kevés sorozatok egyike amelyiknek a pilotját sem bírtam végignézni.

A fő kérdésre válaszolva, amíg utol nem értem magam a “jobb” sorozatokkal (eltartott pár évig;>), addig sok ilyen volt. A 24-től kezdve (s5 belépés) szinte minden évben van egy-kettő. A két legújabb a Doc Martin és a Republic of Doyle (előbbit itteni kritika, utóbbit mmeg unalomból kezdtem el nézni).

Számomra a hype az “kicsit” negatív. Pl mai napig nem tudom megérteni a “Lost első plakátjának a tervezőjének a szomszédjának a kisfiának a haverja megette ma este a vacsorát” jellegű híreket. (tudom enyhe túlzás;>).

Ami viszont nálam működik az az, hogy nagyjából megvan melyik hírezővel/kommentelővel esik egymáséhoz közel az ízlésünk itt és máshol.
Ímhol az ötlet:
Adott egy hypeolt/ígéretes sorozat, tfh nézi elég sok őskommentelő, hírező. Évadnyitó-záró után egy 2-5 sor/fő összefoglaló pontszámmal, ahogy a “winnie/human szerint” értékelések szoktak lenni. Így látom, hogy X/Y/Z szereti, és mit szeret benne azonnal tudom, hogy próbálós, vagy sem:) (ennek egy verzióját említettem már az angol sok “rövid” sorozat ajánlására CCC számára, aki talán az egyetlen aki szinte naprakész belőlük itt)

Újak közül? Elég fos a kínálat(számomra), True detective egész jó, kétlem a nagy sikert, Orphan Black már rég az (ezt sem értem;>), esetleg talán az Arrow és a Banshee ami még durranhat (más fórumok kommentjei alapján, mert mindkettő gyors kasza volt nekem:) ). A főzőcske show (hannibal) meg talán túl erős, ahhoz hogy a tömegek ráugorjanak.

Tempes - 2014. 02. 01. 20:35

Banshee és a Ray Donovanban látok potenciált, de remélem nem lesz igazam mert én sem szeretem ha egy rétegsorozat nagyon felkapott lesz és tömegek kezdik nézni. :)

tiktak - 2014. 02. 01. 22:26

A BB-t konkrétan azért nem néztem az elejétől, és csak akkor kezdtem el, amikor a harmadik évad kezdődött, mert tartottam attól, hogy egy rákos beteg szenvedéseit kell nyomonkövetnem, és hogy nagyon nyomasztó a sorozat.

viszont most már sokszor azért nem kezdek el bizonyos sorozatokat, mert szeretnék két évadot egyben megnézni, darálni, jobban berántanak úgy bizonyos sorozatok.7
viszont vannak olyanok, ahol meg igénylem a heti részeket.

Raziel Anarki - 2014. 02. 02. 00:34

szerencsére “veletek” együtt kezdtem, asszem pont az itteni pilotkritika (meg a weeds első pár évados tapasztalataim) miatt kezdtem el az elején.
(érdekes amúgy h, (sztem) az elején érződik a weeds hatása… sokkal több viccesjelenet/helyzetkomikum van, persze mordbidabb, pl kádas)

újak közül? PoI, de fingom sincs hogyan lehetne népszerűsíteni egy high-concept nyomozósnak induló, és most már-nár hardscifibe átcsapogató mitológiájú sorozatot eladni a “népnek”. főleg hogy én is a téliszünetben daráltam le az eddigi részeket :)

pompee - 2014. 02. 02. 00:58

A BB-t azok után kezdtem el nézni, hogy megláttam azt a plakátot, mikor Jesse és a White házaspár egy ágyban fekszik és mellé elolvastam a sztorit. Onnantól pedig egy szuszra.

Második kérdésre pedig nem tudom miért mondom ezt mindenkinek, de ezt mondom: The Blacklist és Person of Interest. Az első valami brutál fantáziadús számomra, hogy hihetetlen, és ehhez szerintem idő kell ,hogy szélesebb körben megismerjék. De akkor tuti sokan fogják nézni. A második (PoI) mindig képes megújulni, és eddig sok ember volt, akivel beszélgettem róla, nem ismerte, mondtam neki, hogy csekkolja a pilotot legalább és azóta nagy rajongója a sorozatnak. Én is amúgy így kezdtem, csak engem faterom ismertett meg vele. Aztán lehet ezeket rosszul látom és csak elfogult vagyok. Az is lehet, hogy feledésbe merül mind a kettő, de szerintem nagy esélyük van.

Az Arrow-t pedig azért nem írom ide, mert már így is nagyon sokan szeretik és sok helyen foglalkoznak vele, ahhoz képest, hogy csak a második évadját tapossa.

Danesdzsu - 2014. 02. 02. 08:27

Én az első évadban kezdtem nézni.

Vikings.

Danesdzsu - 2014. 02. 02. 08:29

(És a Luther, bár az nem felel meg a nyitófeltételeknek)

sleepwalker - 2014. 02. 02. 09:04

Breaking Bad: igazából engem csak az utóbbi időben kezdett el foglalkoztatni a gondolat, hogy esetleg bele kellene nézni. Pusztán azért, mert mostanában nagyon sok jót olvastam itt az oldalon róla, de most elolvastam a régebbi posztokat újra és rájöttem, hogy még mindig nem érdekel a story. Szóval nálam lehet egy sorozat bármekkora hype, írhattok róla bármennyi jót, azt biztosan sikerül elérni, hogy komolyan elgondolkozzak egy sorozat megtekintésén,de ha az alap történet nem érdekel, akkor általában már a pilotig sem jutok el.

fm! - 2014. 02. 02. 10:03

Én a hype miatt kétszer futottam neki a sorozatnak, mindkétszer a 2. évad elején egyszerűen nem bírtam tovább nézni. Folyamatosan az “ez engem nem érdekel” érzés volt bennem, nem tudom miért. Szóval többet én neki nem futok, bőven elég volt belőle ennyi.

sesztei - 2014. 02. 02. 12:38

látom én is h nem annyira varáslatos a Korra, mint az Avatar volt, de sztem a minőség megmaradt szerencsére.
ezen kívül sztem nagyon szépen rá-rácsatlakozik a korábbi, Avatarból ismert történelemre, ezeket a kis belső utalgatásokat meg én mindig is nagyon szerettem :)
sokan azért nem is adtak neki bizalmat sztem, mert tényleg nem feltétlenül Avatar-szerű a hangulata. de ettől még lehet jó, és sztem az is! csak kicsit más szemüvegen keresztül kell nézni és nem csak a spin-off jelleget elvárni tőle.

Nella - 2014. 02. 02. 14:51

A Breaking Bad esetében nálam annyi votl a történet, hogy a baráti körömben kb 6 hónapja kezdte el modani sok ember, hogy milyen jó, nézzem. Én addig át is siklottam a sorozat felett, a hype ellenére sem néztem volna meg a sorozatot.

Elkezdtem nézni, és mivel azt az infot kaptam a sorozat mellé, hogy az 1. évad csak felvezető, és uncsi lesz, de nézzem tovább, mert utána jön a “móka”, ezért nem hagytam abba (enélkül az info nélkül a képzeletbeli kukámban végezte volna a sorozat pár rész után).

Őszintén szólva, nálam ritka az, hogy egy sorozatot az indulással egy időben kezdek el nézni. Szinte mindig késéssel nézem meg ezeket a sorozatokat, egyrészt mert darálva jobb nézni (idővel persze heti nézős lesz, de az elején jobban szeretem így), másrészt szeretem ha kicsit utána tudok olvasni, hogy mennyire forrt ki a sorozat, és jó irányba halad e.

ilcsi. - 2014. 02. 02. 17:22

szerintem viszonylag egyszerű a képlet: személyes ajánlás. a BB-t már csak azért sem akartam nézni, mert a csapból is ez folyt (ez inkább csak olyan fura, nem akarok mainstream sorozatot elkezdeni bullshit.. mikor nyilván megvan a hype oka), aztán a párom elkezdte, és mivel ő is összeroskadt nagysága előtt, könnyebb volt behódolnom.
azt már sosem fogom megtudni, hogy az asszisztálása és az izgatottsága nélkül túljutottam volna-e a piloton…

Jackbauer - 2014. 02. 02. 18:54

Én az 5.évad közepénél kezdtem el nézni a munkatársak ajánlására. Nem is igazán értem hogy maradt ki anno a pilot, pedig abban az időben (is) nagy junkie voltam, néztem heti szinten 6-7 sorit+dara. Lehet pont ezért mert erre nem volt idő, meg úgy egyszerűen nem is fogott meg a dolog. De annyira ajánlották, én meg pont sorozatszűkében voltam, hogy gondoltam bepróbálom. MOndták csak eredeti nyelven nézzem, mert jó dumák vannak benne (Jesse, Skinny P. stb.), de egyáltalán nem bántam meg, 2 hét alatt ledaráltam az első négy évadot+ az ötödik felét. Azóta is ez az egyik kedvencem, az utolsó részek egyszerűen zseniálisak voltak.
Nem bántam meg, hogy darálva néztem, igy lehet sokkal nagyobb élmény volt :D

Jackbauer - 2014. 02. 02. 18:57

Jah és all hail the king! :D

Legnagyobb badass jelenet: http://www.youtube.com/watch?v=y0gf684n8Z0

Sragi - 2014. 02. 03. 09:51

Én 1x elkezdtem úgy 1 éve.De abba hagytam most elővettük a barátnőmmel.Na azóta nincs megállás.Miért csak 5 évad???? miért???? :(

b - 2014. 02. 03. 12:06

ez a népszerűsítési dolog elég nehéz, honnan tudod, h valakinek tetszeni fog? onnan, h ismered a másik ízlését, illetve mi fontos neki egy sorozatban.

én amikor olvasok egy új vagy akár futó sorozatról, megnézem ki mit ír róla, azok közül akik sok másról is írnak. így egy idő után tudom, h milyen az ízlése (ehhez perzse kellenek közös sorozatok) és ez alapján el tudom dönteni, h érdekelhet-e.

pl ha X -ről Y azt írja, h jó tuti nem nézem, vag épp fordítva :)

tehát a válasz leegyszerűsítve XY -al lehet promotálni, h figyelj már neki bejött, azaz neked is fog.

a megvalósíthatóság már más kérdés … :)

winnie - 2014. 02. 03. 12:18

nem egyes személyre kell lebontani, hanem tömegre, vagy egy bizonyos csoportra. akinek van tapasztalata, az azért tudja, hogy mi jöhet be egy bizonyos érdeklődési körrel rendelkezőknek _jó eséllyel_.

az embernek nem azt kell másoknak ajánlania, ami neki tetszik, hanem ami nekik tetszene.

TUDTUK, hogy a breaking bad – főleg a weeds és a dexter sikere után. ez be is bizonyosodott. de tudtuk anno, hogy a how i met í your mother is mennyire tetszene, hogy a prison breaket el kell kezdeni nyomni – ez szerintem nem ördöngösség. és persze közel sem jön be mindig, bár a legtöbb alkalommal ezt nem tudni, mert vannak olyan sorozatok, amikről tudjuk, hogy bejönnének, de sosem lesznek itthon népszerűek – de az sem derül ki, hogy a többségnek nem jöttek be.

Brynden Rivers - 2014. 02. 03. 12:45

1. A pilot nem fogott meg annyira – aztán a 3. évados premierkritika átlendítette a megnézendők közé.

2. Justified remélem :)

panzerlaci - 2014. 02. 03. 13:45

1, amikor indult azért nem néztem mert nem voltam ekkora sorozat fan, ezt a honlapot sem ismertem. Körülbelül a negyedik évadnál járt amikor felfigyeltem rá, de akkor még nem kezdtem el nézni, csak megjegyeztem a nevét, majd egyszer ha lesz sok időm akkor elkezdem.
Aztán telt az idő, elég gyakran belebotlottam, netes mémekbe, megnyerő promó képekbe, pozitív kritikákat láttam, ezek után egyre erősebbé vált a vágy hogy csak el kéne kezdeni. Az el kezdésre az ötödik évad fináléját követően határoztam el magam, többek közt a finálét és az egész sorozatot érintő rendkívül pozitív kritikák hatására, na meg addigra rendkívül bele itta magát a jelenkor kultúrájába, szinte túl nőtt önmagán a sorozat.

2, A Banshee-ben látok még nagy potenciált, ha tudják hozni a készítők a mostani formát, vagy esetleg még tovább növelni, akkor biztos vagyok benne hogy sok néző fog majd még rá találni

sziki - 2014. 02. 03. 17:30

Én sem nagyon tudok olyan sorozatot mondani, max. 1-2 gyengébb tippet elereszteni ami magasra nőhet.
Pl. Orange is the new black. Igaz kicsit be kell homorítani a storyt hozzá, ha fenn akarják tartani. Ergo ő veszi át a börtönön belül a diktálást, bedurvulnak a dolgok, kevesebb humor, kevesebb love. Szerintem lehet az írók is készülnek meglépni ezt, nem tudom. Persze így is voltak hard dolgok benne.

A True Detective sem tűnik olyan nagyon túlságosan hosszú ideig elhúzható dolognak, pedig odavágna.
Szerintem kevés az olyan sorozat, ami nagyon egy személyre épül. Általában azok lettek sikeresek az elmúlt években. SoA, BrBa, TWD, The Sopranos. Itt tényleg lényegében egy főhőst követünk végig és a legtöbb dolog rá hat vissza. A GoT még tény, hogy megjelenik a színen, de az meg annyira egyedi, hogy az besz*rás. A sokszereplős (értsd: valóban sok főszereplő van) sorozatokat lehet még eladni, de azok nem mondanám, hogy a legjobbak közé nőnek fel. Persze itt is vannak, meg voltak kivételek.

mivanmar - 2014. 02. 10. 13:55

Ha kíváncsi leszek egy sorozatra, én mindig az elejétől kezdem nézni, szerintem akkor is így lenne, ha azt olvasnám, hogy az első évad gyenge a későbbiekhez képest. Különben úgy érezném, hogy lemaradok valami fontos információról, alapozásról.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz