login |

Pilot-mustra: Bosch – 1×01

2014. 02. 11. 18:57 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Az Amazon pár hónapja ismét pilotokat rendelt be (2 dráma + 3 komédia) , melyek a napokban kerültek fel a honlapjukra (bővebben erről itt). Hogy ezekből melyiket folytatják, az a nézettségtől és/vagy a fogadtatástól is függ.)

Már máskor is leírtam, de itt muszáj ismét: nagyon kevés kivételtől eltekintve meg szoktam érteni, hogy miért sikeres egy sorozat, még akkor is, ha nekem abszolút nem jön be, sőt, szerintem ezzel nagyon sokan így vannak. A Bosch remek fogadtatását is úgy ahogy értem, de ettől még muszáj tátott szájjal néznem, hogy az 2014-es Amazon-os pilotok közül nem csak, hogy magasan ezt nézték meg eddig legtöbben, de még értékelések szintjén is nagy fölénnyel vezet.

BOSCH – 1×01 – 2,5/10

Mondom, részben azért értem a sikert, hiszen Hieronymus “Harry” Bosch Michael Connelly (ld. még The Lincoln Lawyer, Blood Work) krimiregényeinek nyomozója, szóval adott egy jókora rajongótábor, akik rendelkeznek előtudással a témában. Éppen ezért ők lehet, hogy teljesen más szemmel nézték ezt a pilotot (felteszem, hű az adaptáció), ami engem, olyan nézőt, aki teljesen nulláról indult neki, egy pillanatig sem hozott lázba. Pedig azért az új nézőkre is illene tekintettel lenni.

Mert mit is láttam én a Bosch-ban? Egy teljesen tipikus nyomozós sorozatot, amit sokak szemében csak az menthet meg, hogy átívelős. Főhősünk egy unalomig ismert antihős, aki előszeretettel szegül ellen a parancsnak és lő le csak úgy random menekülő, fegyvertelen sorozatgyilkosokat, majd csempész a kezükbe pisztolyt, hogy ne legyen tette feltűnő.

A pilot elején éppen ez történik, majd ugrunk 2 évet a sztoriban és meg is kapjuk az egyik átívelő szálunkat: ez lesz Bosch tárgyalása a fegyverhasználat jogosságának kérdésében. A másik szál pedig a kvázi felfüggesztett nyomozó egy ügye lesz, amibe véletlenül botlik bele – Hershel hívja a rendőrséget azzal, hogy emberi csontokat talált a birtoka melletti erdőben – kiderül, hogy egy jó régen meggyilkolt gyereké. (Ami duplán pech, mert a gyerek bántalmazása Bosch-ból rángatózós flashback-eket csal elő, meg egyébként is folyamatosan dúl a lelke…)

Ennyi. Illetve nem ennyi, mert ennél a továbbiakban (ha lesznek továbbiak!) több fog kelleni, hiszen csak egy lassú nyomozás és a bírósági hercehurca nagyon vékony sztori, ha sem hangulat, sem jó karakterek nem egészítik ki az összképet. A pilotban ugyanis egyikből sem kapunk – egyedül a járőrcsaj tűnik érdekesnek. Titus Welliver jó főhős zsaru lenne, nem az ő hibája, hogy a szkript csak minimálisan mutatja be Bosch-t, ráadásul az első percekben rohadtul nehéz együtt érezni egy ismeretlen figurával, így a “drámája” falra hányt borsóként pereg le rólunk.

A Bosch menthetetlenül érdektelen és régimódi lett. És tudom, hogy ez utóbbi akár pozitívum is lehetne, de ezúttal nem az, mert a régimódiság minden negatívumát is magával hordozza. Persze a karakter 90-es évekbeli születése miatt akár azt is mondhatnám, hogy nem meglepő, de ezt semmiképp sem tudom mentő körülményként felfogni.

(Könyveseknek: a pilot eleje a The Concrete Blonde sztorija, míg a folytatás a City of Bones-é (Csontok városa – A föld sötét titkot rejt). Azt viszont nem tudom, hogy egész évadra szólna-e a sztori, vagy mondjuk dupla részekben dolgoznák-e fel a könyveket.)

15 hozzászólás Ne habozz!

m76 - 2014. 02. 11. 19:02

Belenéztem, de 10 percig bírtam. Ha azt mondom, hogy amatőr munka az sértő lenne az amatőr filmesekre nézve. Valami szánalom. Pocsék színészi alakítás, pocsék kamera, pocsék színek, kliséhegyek, és még a sound mixing is kritikán aluli alig érteni a beszédet néha.

sidewinder - 2014. 02. 11. 19:02

Pedig sokat ki lehetett volna hozni a Bosch-ból!Titus Wellivert is bírom,hát nem tudom.Lehet később beindulna,magára találna a story!

rkmaier - 2014. 02. 11. 19:03

Nekem a Bosch tetszett. Nem az a lebutított, tipikus pörgős sorozat. Aki szereti a lassú sorozatokat, jó karakterekkel azoknak tetszhet

Lemoni - 2014. 02. 11. 19:04

Ez 60+ nézőknek való, ugyanazt csinálja, mint ezer már PD-sorozat,csak más korosztállyal és több f*ckozással.

winnie - 2014. 02. 11. 19:04

(áthoztam a másik poszthoz írt pár bosch-kommentet ide.)

Farkas Lemma - 2014. 02. 11. 19:11

Lost-reunion: MiB és Abaddon újra együtt! :D

Lajosék a másodikról - 2014. 02. 11. 19:31

Azt lehet valahonnan tudni, hogy az ötből végül hányat rendelnek be?

winnie - 2014. 02. 11. 19:37

szerintem rugalmasak. ha kell, akkor akár hármat is, de ha kell, passzolják mindet.

Lajosék a másodikról - 2014. 02. 11. 20:30

A két drámának ~négyszer annyi review-ja van, mint a “komédiáknak”, ergo sokkal többen látták őket, azaz a komédiák ilyen alapon szinte esélytelenek.

winnie - 2014. 02. 11. 20:48

igen, ez így van – egyrészt mert drámák, másrészt mert chris carter ls posztapok, valamint a bosch is húzónév.

de biztos, hogy nem ez dönt, hiszen a zombielandet is magasan a legtöbben nézték, és mégis két másikat kértek be.

vbalazs91 - 2014. 02. 11. 20:49

20 percig bírtam, elég is volt. Remélem nem rendelik be, de a The Aftert és a Mozart in the Jungle-t annál inkább.

szk - 2014. 02. 11. 23:58

“És lő le csak úgy random menekülő, fegyvertelen sorozatgyilkosokat” Egyelőre ezt még nem tudjuk biztosra, hiszen kétféleképpen is mutatták ezt. Szerintem mind a bírósági tárgyalás, mind a nyomozás egész évadon keresztül menni fog párhuzamosan. Amúgy nekem tetszett, azt hogy régimódi nem igazán értem mit jelent (mihez képest?, mennyire régi?). És még a könyveket sem olvastam, tehát elfogult sem vagyok.

winnie - 2014. 02. 12. 06:02

szl: persze, csak annyit írtam, amennyit tudunk – gondolom, nem véletlenül nem mutattak mindent.

régimódinak azt éreztem, ahogy előadták magukat. még véletlenül sem a sok odavetített hátteret, vagy ilyesmit, hanem egyszerűen a stílust, nem volt benne semmi modern lendület. (ami nem összetévesztendő a tempóval. tehát nem az a bajom, hogy lassú.)

thomas - 2014. 02. 12. 12:04

3. képen azt a néger csávót nagyon szeretik játszatni hasonlóan Lost-os szereplőkkel :D

czildi - 2014. 02. 22. 18:30

Nekem tetszett, bár a könyv után, + amit írtál róla féltem. Az biztos, hogy nem sok köze van a mai krimikhez, de a hangulatot- főleg a boncnok bemutatójára gondolok-, meg amikor az erdőben bénázik, eddig hozta.Nekem T. Welliver is bejön Boschként. Nagyon remélem, hogy kap lehetőséget, de az is lehet, hogy nektek lesz igazatok, és a többi unalomba fullad. Végül is amikor Jack Reacher szerepét (195 cm/110 kg)egy kerti törpére bízták…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz