login |

Pilot: Babylon

2014. 02. 17. 14:50 - Írta: human

11 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Az a helyzet, hogy a Babylon rögtön a készítőivel magasra teszi a lécet, hiszen a Peep Show és a Fresh Meat íróinak munkáját Danny Boyle rendezte nekünk tévéképernyőre. De ezek csak nevek, amik miatt esetleg ránézünk a Babylon-ra. Aztán maradunk is, mert a sorozat nyitánya jó.

A történet nagyjából a rendőrség friss PR-osa körül forog (Brit Marling), aki előtte az Instagramnál volt hasonló pozícióban, és elvileg érti a technológia fejlődése miatt átalakult szakmát. Legalábbis ezért vették fel, aztán kénytelen szembesülni a “régimódi”, szivárogtatásos rendszerben hívő kollégáival. Hiába, egy nap alatt nincs forradalom.

Ez alapból nem hangzik olyan érdekesen, elismerem. Mondjuk engem érdekel a téma, de elhiszem, hogy nem feltétlenül rántana be mindenkit rögtön. Ezzel a készítők is tisztában vannak, ezért is van heti ügy, amit a rendőrség lereagál: látjuk a zsarukat, de nem tipikus nyomozásban, a munkájukról pedig a PR osztály tudósít a köz számára. Összetett folyamat. A most látott pilotban egy mesterlövész ámokfutó okozott pánikot az utcákon.

A pilot hibája igazából az, hogy mindenkit igyekezett bemutatni, így kicsit túl sok történet keveredett: a nagymenőző kis zsaru, a rohamosztagos, a PR-osztály öregei és még a rendőrfőnök sleppje is kapott bőven játékidőt. Ezt azért is emelem ki, hiszen a folytatás csak hónapok múlva érkezik, egyelőre ezt a 80 percet forgatták és vetítették le, így lehet kicsit erősebben kellett volna fókuszálni valami maradandóbb mozzanatra.

A rendezés viszont kihozhatta a túlzsúfolt forgatókönyvből a legtöbbet. Persze Danny Boyle, valaki tuti felhorkan, hogy “muszáj imádni?”, de érdemes megnézni még akár azt is, amit itt alkotott. Leginkább a tavalyi filmjére, a Trance-re hasonlít a képi világ, olyan digitális kinézetű, feszes anyag, ami illik is a “mindent rögzít valaki”-világba.

Bár a Babylon elvileg dramedy, de az elejét eltekintve, nem sok kifejezett poén van benne, sokkal inkább a szatíra felé oldalaz. A Thick of It ugrik be a nagyobb nevek közül, csak itt kicsivel több a terep rész az irodai húzások mellé. Részemről 8/10, most rögtön nézném tovább.

(Egyelőre csak a pilot ment le odakint, a folytatás 6 epizódját tavasszal kezdik el forgatni, s mutatják be őket még idén.)

11 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2014. 02. 17. 15:01

Dannyt imádtam egészen a Trance-ig, de hogy az mekkora rettenetes pocsék film lett, az elmondhatatlan.

winnie - 2014. 02. 17. 15:15

nálam tavaly az év egyik legjobbja volt. naná, hiszen heist film.

ez is jó volt. bizonyos részleteiben nagyon, nagyon, olykor meg kevésbé. de a szereplők jók. remélem, a folytatás már feszesebb lesz és kevesebbet fog hullámvasutazni, de egyébként nézős, simán.

(de tényleg, vannak eszméletlen jó aspektusai a pilotnak.)

napocskin - 2014. 02. 17. 15:48

Nekem is tetszett a Trance, de nem tudom, megnézem-e ezt addig, amíg nincs meg a többi rész.

Lemoni - 2014. 02. 17. 17:27

Én 7/10-t véstem be a nyitóra, csak azért voltam “szőrösszívű”, mert a rendőrségi PR nem éppen érdekes téma nekem és a főszereplő hölgy sem hagyott mély nyomokat bennem színészileg. Viszont az egyéb karakterek és a szituációk tetszenek, meg a humor is kellően adagolt hozzá. Várom a folytatást :)

JRC - 2014. 02. 17. 18:02

Beharangozó alapján biztos meg fogom nézni a pilotot. Nagyon régen vetített “The District” sorozatnak http://www.imdb.com/title/tt0247087/ volt hasonló megközelítése csak ott új PR-os helyett új rendőrfönök érkezett. Remélem ez is legalább annyira fog tetszeni.

piszkosfred - 2014. 02. 17. 18:03

Hmm… Trance nagyon tetszett, kiváncsian várom ezt is…

ray33 - 2014. 02. 17. 18:21

Nálam a Trance egy tragédia volt a mozi hanyatlásának legfőbb példája a költségvetést fordíthatták volna inkább jótékony célokra rendesen idegbeteg lettem hogy ekora baromsággal elraboltak 2 órát tőlem,viszont Brit Marling mint színésznő Író és nő is csodálatos.

cinty - 2014. 02. 17. 19:25

Basszus ment a moziban a bemutatója és nem tudtam eldönteni, hogy ez milyen film is akar lenni, de meglehetősen tetszetős volt.
Az hogy sorozat lenne, fel se merült bennem.

JKJ - 2014. 02. 17. 19:30

Alapvetően tetszett, de hanyagolniuk kellett volna a humor vonalat. Egyáltalán nem illett sem a sztorihoz, sem a karakterekhez, sem a környezethez. Emiatt nem fogom nézni ha folytatják.

CyClotroniC - 2014. 02. 18. 10:01

Én is hasonlóan vagyok, CSAK azért 7.5, mert a True Detective pilotra 8-ast lőttem, bár banánt krumplival nehéz hasonlitgatni azért. Igazából a részemről már ez az író-rendező házasság vakon siker volt. Érződik rajta nagyon, hogy a Fresh Meatesek írták és a rendezésen és Danny Boyle keze. Az első 5 perces uptempo zenés nyitányt le sem tagadhatná. Én biztosan nézni fogom, remek darab lett. A Trance meg messze nem Boyle élete munkája, de ettől még egy jó film, a Babylon csomagolása pedig valóban hasonlít arra.

csernakakos - 2014. 02. 18. 10:50

Brit Marling egy szenzacios iro- es szineszno, trilogiajatol (Another Earth, The East, de mindenek felett a Sound of My Voice, ami egy igazi kincs) hanyattestem. Nem is tudtam, hogy sorozatozik is, de ezek utan nem kerdes, hogy nezni fogom a szeriat. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz