login |

Emlékeztető: Emberi tényező 1. évad

2014. 02. 20. 19:45 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: ajánló,

Ma. 21:20. VIASAT3. Almost Human – 1×01 (pilotkritika – 6/10  (winnie) + pilotkritika – 7/10 (human) + magyar promó)

Elsőnézős- és szinkronvélemények jöhetnek! (Magyar hangok itt.) És szabadjon megjegyezni, nálam az utóbbi idők legkorrektebb magyar címét kapta a sorozat.

Itt a jövőben játszódó krimisorozat, amiről sok mindent lehet elmondani a kritikákban is ismertetett alapsztorin kívül. Egyrészt azt, hogy bár nem kaszálta, én még nem folytattam, de human, ha jól veszem ki, akkor nézi. Ami jó pont. Ugyancsak jó pont, hogy bár a pilot túlzott krimiszerűsége sokakat kiábrándított, de a véleményeitek alapján, aki maradt, az nagyjából elégedett. Nem szakítja le a ház tetejét az Almost Human, de nem is köpködik a maradók, mint mondjuk a The Following-ot.

Ezen kívül a nézettségben is benne van a második évad. És persze meg kell jegyezni itt is, hogy nem időrendi sorrendben adják az epizódokat (többeket eléggé zavar…), leírom ide is az eddigi sorrendet – ki tudja, talán ennek köszönhető, hogy még vannak esélyei a túlélésre? Sosem tudjuk meg:

1. – 1×01, 2. – 1×05, 3. – 1×06, 4. – 1×07, 5. – 1×08, 6. – 1×03, 7. – 1×10, 8. – 1×02, 9. – 1×09, 10. – 1×04. Utána már jön sorrendben a 11-12-13. A VIASAT3 az amerikai sugárzással megegyező sorrendben fogja adni a sorozatot.

Ebből valószínűsítem, hogy a pilotban feldobott átívelő szálat nem erőltetik (az elején?). S minderre gondolom, azért volt szükség, mert a második showrunner részeit akarták inkább adni előbb. Viszont, ahogy olvasom a kibeszélőben, az elmúlt részekben kiderült egy-két igen érdekes dolog a világról, illetve a városról – hátha ezekre akarnak később koncentrálni.

25 hozzászólás Ne habozz!

NPeete - 2014. 02. 20. 20:16

Junkien a korábbi hírek nem hatottak meg róla (még USA vetítés), de hétvégén láttam a tv-ben az előzetest, egész érdekesnek tűnt – szerintem azt jól összerakták. Viszont ahogy látom, az epizodikusság miatt nem igazán bevállalós számomra…

Lengabor - 2014. 02. 20. 20:21

Korrektebb a címe, mint A híd, a The Walking Dead, a Klondike, a Da Vinci démonai, az Elveszett lány, a Hello Ladies vagy a Web-Terápia esetén? :D
Nálam nem nézős, csak ez a félmondat keltette fel a figyelmemet.

tobias88 - 2014. 02. 20. 20:22

Kis Firefly effect :D Nem értem miért kell variálni. Persze elmondják, de én nem hiszem hogy ez tényleg annyira fontos lenne. (Firefly-nál is hogy bejött)

Llew - 2014. 02. 20. 20:29

Vicces ezt a képet nézni így ~10 epizód után.

SPOILER

A főszereplők mellett a jobb szélső kettő (főnök és technikus) még csak csak feltűnik rendszeresen, de a bal oldalnak szerintem egy kézen megszámolható jelenléte van. Illetve Minka Kelly minden részben benne van kb. 5 percre, de minek, mikor a szerepe nem oszt, nem szoroz és még csak eyecandynek sem használják.

winnie - 2014. 02. 20. 20:35

tobias88: sosem lehet tudni, hogy ha minden marad eredetiben, akkor nem kasza-e meg korabban:)

lor - 2014. 02. 20. 20:53

Ritka hogy egy magyar tv-s promo ennyire felkeltse az érdeklődésem, de a viasat3 most megcsinálta. Nagyon jó lett

Izellajos - 2014. 02. 20. 21:42

nagy pacsi a szinkron szinvonaláért. (Hegyi Barbara, Lippai László mostanában nem gyakori. szóval ez most uniqum)

Dark.Lion - 2014. 02. 20. 21:43

“Illetve Minka Kelly minden részben benne van kb. 5 percre, de minek, mikor a szerepe nem oszt, nem szoroz és még csak eyecandynek sem használják.”
Miatta akartam volna elkezdeni, de így akkor látom nem érdemes. :S

Trolljaegeren - 2014. 02. 20. 22:01

Csak a Fringe-t tudom felhozni példának. Az első évadban ott sem nagyon volt erőltetve a főszál, aztán tudjuk mi lett később belőle… én ezért bízom nagyon ebben a sorozatban, mert már most tetszetős. Mi lehet belőle később? Nagyon remélem, hogy a kasza nyele nem errefelé húz. Akkor már inkább a The Following essen ki, pedig Bacon-t mindig is imádtam, és jó látni őt a képernyőn.

winnie - 2014. 02. 20. 22:07

így van. simán benne van, sőt, szinte biztos, hogy változni fog. a kérdés, hogy ki tart ki, ki bízik ebben.

wildart - 2014. 02. 20. 23:34

Eddig három rövidebb promót csíptem el a tévében,és mindhármon szakadtam,jó értelemben.A humor fő forrása természetesen ember kontra “gép”,óriási.Fura ezt két srácra mondani,de van köztük valamiféle kémia,szóval én drukkolok az alkotóknak is,a sorozatnak is.Jó a szinkron,jó a magyar cím,tetszik ahogy “bánnak vele” a csatornánál,nekem ennyi pont elég.Karl Urban meg legenda.

Dregnarr1 - 2014. 02. 20. 23:49

Hmm, egész gyorsan behozták az országba, szép.

Zsanna - 2014. 02. 21. 06:09

Szerintem abszolút nem lehet észrevenni, hogy megcserélgették a részeket. Pont az volt vele a lényeg, hogy az átívelő szálat nyújtsák el. Mivel akkor az első 4 részben nagyon sok infonk lett volna, így meg érdekesebb volt. Szerintem jót tett a sorozatnak. Nekem nagyon bejött, pedig csak Karl miatt kezdtem el nézni… Ahhoz képest alig várom, hogy legyen új rész, és kiderüljön, mi van a fal mögött, miért árulta el Kennexet a nője, és miért kellett az érzelmes robotok feltalálójának a sok-sok robot alapanyag meg a rendőrség átverése… Nagyon sok rejtélyt bedobtak. Ha nem cserélgetik be a részeket, akkor mindent egyszerre toltak volna a pofánkba.Így meg szépen elosztották, és megismertük Kennexet, meg a többieket is… Valakit jobban, valakit kevésbé. (Megjegyezném, hogy annyira nem karakterizál a sorozat, még a főszereplőről sem tudunk sokat az alapszituját leszámítva)

winnie - 2014. 02. 21. 06:12

zsanna: én nem láttam, de mondjuk azt, hogy te nem vetted észre, mert egyébként elég sokan írták, hogy ennek így nincs értelme, vagy úgy nincs értelme. és olyan írta, aki nem tudta, hogy cserélgetik,

egyébként nem az volt a lényege, hogy elnyújtsák az átívelést, hiszen akkor úgy írják eleve meg. inkább az, hogy vannak olyan szálak, amikkel mégsem akarnak foglalkozni, s lehet, hogy eltüntetik őket.

nagyonnagyon - 2014. 02. 21. 07:54

Én naprakészen nézegetem az eredetit és azon kívül hogy megbolygatták az epizódok sorrendjét, és az kicsit fura, nekem simán elfér a ReGenezis dara mellett :)

Margo - 2014. 02. 21. 08:48

Hááát egyelőre két dolog miatt fogom nézni:

-Karl Urban (Éomer!)
-nagyon kevés a sci-fi manapság

A robotot játszó hapsi feje engem kifejezetten irritál, az “emberi érzelmekkel rendelkező robot” klisét Asimov óta kb. 10000x ellőtték…
A “mentális problémákkal és/vagy fizikai sérüléssel küzdő alkoholista/drogfüggő rendőr” kliséről nem is beszélve. Van még “erőskezű főnök”, “csinos, de kemény nyomozó csaj”, “bunkó munkatárs”, “titokzatos barátnő”, “geek technikus” – tisztára, mint egy Zskategoria blog szemelvény.
Ami nincs, az ötlet, kreativitás, 1 dimenzióstól különböző karakter (egyelőre)

Mellesleg nekem a pilotból egyáltalán nem jött le, hogy a néger fickó konkrétan robot. Ennyi erővel lehetne egy genetikai úton feljavított szuperképességű ember is.

zolij - 2014. 02. 21. 08:58

Ugyan észrevehető apróságokból, hogy nem az eredeti sorrendben megy, de nem vészes. Átívelő szállal kapcsolatban: komolyabban csak az első és a kilencedik (gyártásilag a negyedik) részben foglakoznak vele, úgyhogy ha csak nem hanyagolják a maradék három részben, akkor az átívelő szállal kapcsolatos dolgokat pont hogy áttették az évad végére.

Sophie - 2014. 02. 21. 13:55

Engem sem zavart, hogy nem sorrendben adták le a részeket, sőt az átívelő szál miatt még talán jobb is így. Az ügyek meg a karakterek tényleg tipikusak, a két főszereplő szerethető annak ellenére, hogy csak igen keveset tudunk a múltjukról/róluk. Az összecsiszolódásuk pedig kifejezetten szórakoztató. Az elég egyértelmű, hogy az Almost Human attól másabb, mint a legtöbb nyomozós sorozat, hogy a jövőben játszódik. Szerintem az évad során az írók a kreativitásukat inkább a sci-fira és a jövőbeli technológiákra – amik egyébként elég hihetőre sikerültek – használták el, mint a karakterekre vagy a story-ra. Mindennek ellenére nekem idén a kedvenc újoncom, minden héten vártam az új részeket és nagyon remélem, hogy lesz második évada, mert látok benne potenciált.
A szinkron kifejezetten jól sikerült. Széles Tamás – Karl Urban párosítás első olvasásra fura volt, de Széles ezzel a “keménykedős” hanggal jól vissza tudta adni Kennex karakterét.

wildart - 2014. 02. 21. 22:15

Sophie:

igen,én is lehúztam szegény Széles Tamást első hallásra,de szerencsére tévedtem. :-)

Reea - 2014. 02. 22. 22:39

Ugye azt se fog rontani az élményen, ha sorrendben nézném a sorozatot???

Sophie - 2014. 02. 23. 17:47

Reea

Még nem próbáltam ki, bár szerintem nem ront az élményen, de az biztos, hogy az átívelő szálat hamarabb letudod, ha az eredeti, nem megbolygatott sorrendbe nézed.

Petrus - 2014. 03. 06. 21:16

Sziasztok,

Én most szeretném elkezdeni.
Megkérhetnék valakit, hogy segítsen ebben a sorrend mizériában? :)

1. Mi számít eredeti sorrendnek? Amerikában úgy ment, ahogy minden más sorozat? 1×01, 1×02, 1×03 stb…? És csak itthon keverték meg, vagy már Amerikában is így meg volt keverve és azt a sorrendet vette át a Viasat is?

2. Az Imdb-n a számszerinti helyes sorrend van vagy ez a “megbolygatott” féle?
(http://www.imdb.com/title/tt2654580/episodes?season=1&ref_=tt_eps_sn_1)

3. Hogy érdemes nézni? “Megbolygatva” vagy helyes sorrendben, mint ahogy minden más sori megy?

Köszike és bocs ha kicsit értelmetlen voltam :)

winnie - 2014. 03. 07. 09:43

ennél konkrétabban nem tudom leírni:)

az eredeti sorrend az, ahogy le tudod tölteni. így adták le ott is, itthon is. van egy másik sorrend, a részek írásának és forgatásának sorrendje, az a logikusabb. ezt soroltam fel fent. a másodiknak leadott részt ötödiknek forgatták, stb.

az imdb-vel ne foglalkozz, ott bárki írhat hibás dolgokat, nem ellenőrzik az olvasói feltöltéseket.

úgy nézed, ahogy akarod. ahogy az írók elképzelték, vagy ahogy a csatorna. nincs olyan, aki mindkettőben megnézte, szerintem:) nyilván a logika sorrend üdvözítőbb, de simán meg lehet, hogy egy-egy korábbra tervezett jelenetet átcsippentettek más epizódba, hogy valamennyire konzisztens legyen a sugárzás a részcsere ellenére.

(tehát például valamit a 9. részként említett 2. részből áttettek a 2. részként adott 5. részbe.)

jerrycomovie - 2014. 04. 02. 13:05

A DRN néger pasi nem robot, könyörgöm, hanem egy android.

wovbagger - 2014. 04. 10. 21:44

Nem rossz sorozat, a háttérvilágot nagyon pöpecül kidolgozták, de a sztorik jó része az évad kétharmadáig vagy unalmas, vagy annyira egyszerű, hogy max 10 perc után kitaláltam a végét. A buddy guy-szerű riposztok Dorian és Kennex között gyakran nagyon erőltetettek/fárasztóak.
Becsületükre legyen mondva, hogy az uccsó 4-5 rész viszont egyre inkább tetszett, és remélem, hogy lesz második évad.
Urbant és Ealyt mindig is kedveltem (utóbbit a Sleeper Cellben ismertem, ami a kétezres évek egyik legjobb politikai thrillere), de Minka Kelly rém gyenge színésznő – szerintem csak a mosolyáért kapta meg a szerepet.
A szinkron különösebben nem izgat, filmet és sorozatot angolul kell megnézni.
Nálam kb. 7/10, a folyamatos javulás miatt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz