login |

Glee: folytatódott 5. évad – írta cyborgwings

2014. 02. 27. 17:22 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: kritika,

Now, unlike some members of the Glee Club who come and go for months at a time with no explanation, you two losers are always in that choir room. Even if for an entire week the only thing you have to do is say something inconsequential, like “Kitty’s right” or “Blaine, are you serious?

Kérem, oszoljanak, nincs itt semmi látnivaló – akartam kezdeni a megemlékezést, de a végére egész jól összerázódott ez a hosszabb kihagyás után visszatérő epizód.

Ha valahol van értelme az előző részek tartalmából szekciónak, az biztos, hogy a Glee. Én konkrétan semmire sem emlékeztem abból, hogy mi történt a szünet előtt, azt leszámítva, hogy volt egy morbid visszaemlékezős-karácsonyos epizód, aminek a részleteiről szintén nem sok fogalmam van. Persze ezt nem azért írom, mert büszke vagyok rá, sőt, még én szégyellem magam, de azért mégiscsak sokat elmond, hogy ennyire nem fogott meg az utóbbi néhány rész.

Na de majd most! Ugyan a New York-i eseményeket aligha nevezhetnénk meglepő fordulatnak, mégis működőképesnek és érdekesnek tűnik ez a felállás. Amikor már azt hittük, a szereplők túllépnek a középiskola dedós szintjén, akkor behozzák ugyanezt a viselkedést a Broadwayre.

Persze hol is lehetne máshol jobb helyen, ha nem feltörekvő, a sikerért bármire képes színészpalánták és kevésbé palánták között? Nyilván senkit sem lep meg, legföljebb csak kissé idegesít Rachel drámakirálynős túlreagálása a kialakult szituációra, de nem is lenne önmaga, ha nem így tett volna.

Ami viszont számomra kellemes kis plusz volt, az a Santana szemében tükröződő bizonytalanság és talán némi bánat. Nem játszik rosszul Naya Rivera.

Nem úgy, mint Adam Lambert, aki ugyan popsztárként biztos sikeres, de az alakítása inkább csak közepeske. Ennek ellenére mégis egész jól megállja a helyét — na, nem játékilag, hanem inkább karakterileg. Kifejezetten tetszett a Kurttel közös gitárüzletbeli duettjük, csak a megpendített féltékenykedős szálat lenne jó csírájában elfojtani, mert még egy kivert kiskutya tekintetű Blaine szólót nem bírna el a szervezetem. A tovább mögött folytatom.Apropó, Blaine. Még mindig olyan szomorúnak tartom, hogy Artie és Tina ennyire a háttérbe szorultak az újak érkezésével. Persze a kezdetekkor sem álltak soha igazán a középpontban, de nem is voltak ilyen mélyre ásva, hogy most, a gimnáziumi pályafutásuk végén kelljen őket szinte a halottaikból föltámasztani. Nem is tudom, számolnak-e velük a készítők a sorozat New Yorkba költözése után is, de azért kár lenne értük, volt pár kedves pillanatuk – nekem például az egyik legjobb emlékem a Glee kezdőévéből az a jó kis flash mobos Safety Dance.

És ha már emlékek, nem mehetünk el szó nélkül Don’t Rain on My Parade fölmelegítése mellett sem. Jöhetnék a káposztás hasonlattal, de úgy vettem észre, nem különösebben nyerő kajákat emlegetni egy sorozatkritikában… de ha egyszer igaz!

Santana fölbukkanása a válogatáson nem ért váratlanul, ellenben az, ahogy megtette és az, amivel előállt, engem bizony meglepett. És hiába szeretem Naya telt, mély, érzéki hangszínét, ehhez a dalhoz nagyon nem passzolt. Jól énekelt ugyan, kihozta belőle, amit csak tudott, de szintén a legkedvesebb első évados emlékeim egyike ez a muzsika és annyira hozzánőtt már a fejemben Lea Michele-hez, hogy Rachel szavaival élve, tényleg neki kell továbbvinnie ennek a dalnak az örökségét, és nem lenne szabad többet más szájába adni, énekeljen bármilyen fergetegesen az illető.

Az epizód döcögősen indult, de a végére New York és Lima is rúgott egy-két gólt, akadt pár jól eltalált zene és a záródal újfent fölidézte a minden alkalommal emlegetett első évados feelgoodságot. Ez az érzés még mindig nem tudott kikopni belőlem és azóta is várom és reménykedek, hogy visszatér, és bevallom, minden egyes ilyen morzsa arra késztet, hogy maradjak és kitartsak. A mostani rész nekem megérte.

14 hozzászólás Ne habozz!

Cápi - 2014. 02. 27. 17:50

Jó kritika, egyett kell értsek. A szereplők nagy részéből komplett hülyét csinálnak, Rachelből is akkora egy attention wh*ore lett, no meg egy elég undok pi… Khm. Santanat sajnáltam baromira (Naya tényleg jól játszott), de a Don’t raid on my parade abszolúte nem illett hozzá, ráadásul egyáltalán nem egy Fanny Brice, bár elég durva volt Rachel részéről, attól még igaz, hogy Fanny egy zsidó lány és nagyon furcsán nézne ki, ha egy Santana karakter alakítaná egy Rachel karakter helyett (érthető gondolom, mire gondolok). Ettől független Sanata feltűnése így meglepett engem is, érdekes húzás, merem remélni, hogy kitaláltak valami komolyabb okot is azon kívül, hogy valamit kezdjenek a karakterrel (mert sok minden amúgy nem történik vele pár jó beszóláson kívül), deeza feleslegesen csúnya drámázást szükségtelennek érzem.

A gimis részek rém unalmasak, az ottani dalokat már szívfájdalom nélkül tekertem át. Tine és Artie konkrétan kb. az egész sorozat alatt háttérbe volt szorítva, főleg Tina, ez így 5 év után már nem bír zavarni. Örülök neki, hogy pár részen belül végre leérettségiznek és búcsút mondhatunk az ottani bagázsnak végleg. Akit nagyon érdekel, a glee wikia-n megtalálja, hogy kik költöznek át New Yorkba és kik nem, itt nem akarok annyira spoilerezni.
Samet könyörgöm valaki küldje el fodrászhoz, komolyan nem néznek az emberek néha tükörbe, hogy észrevegyék, milyen borzalmasan néznek ki full más hajhosszúsággal? :S

Adam Lamberttől, mint színész, nem vágtam magam hanyatt, túlságosan sok színt nem vitt a sorozatba számomra. Demi Lovato karaktere is eltűnt az éterben, bekukkant 1-1 szám meg 3 mondat erejéig és hello…

Valahogy nem érzem, hogy annyira képesek lennének összekapni magukat a hátralévő részekben és a 6. évadban, hogy úgy el tudjak merülni az epizódokban, mint anno az 1-2. évadban. Szomorú ez, de még szomorúbb, hogy Ryan Murphy mindig így elbaltázza pár évad után :S

bb - 2014. 02. 27. 20:44

ebben a részben engem sokkal jobban idegesített santana, mint rachel…nagyon kijárt már az a pofon neki… kivételesen most utóbbival értek egyet. összességében nekem azért ez az évad az emlékezőepizód kivételével felejthető, mind sztori, mind dalok terén is…

LaCRossE - 2014. 02. 27. 21:53

A pofon kijárt Santanának, de Rachel kiakadása is tök értelmetlen… mármint ok, Rachelhez illik, de nincs igaza.
Lima idegesített, ha ledobnának egy atombombát rájuk, talán megszeretném azt a helyszínt is.

Memari - 2014. 02. 27. 21:55

a 3. rész óta nem néztem a Gleet. Az első 3 évadot nagyon szerettem, a 4.ben már többször áttekertem a dalokat is (korábban soha). Volt vmi az évad eddigi részében amiért megéri folytatni? Vmi a régi szép időkből?

goodjohnwin - 2014. 02. 27. 22:54

Már csak a dalok miatt nézem, de most azok is bénák voltak, kivéve a Santana-féle “Don’t rain on my parade”-t.
A gimis rész übersz*r volt, a NY-i rész elmegy (sok felesleges hiszti).
Ezen a ponton egyszerűen NEM ÉRTEM, hogy vehette át ezt a Fox forgatókönyv szinten. NEM MŰKÖDIK, érdektelen, felesleges. Ráadásul van egy csomó szereplő, és nincs részük a cselekményből!
Valahol túlnőtt magán ez a sorozat, telepakolták karakterekkel és tehetségekkel, de Murphy nem bírja azóta sem kézben tartani, az egész szétfolyik és ellaposodik.
Kár érte.

Kjubi - 2014. 02. 28. 02:48

@Cápi:

Sam levágatja a haját a 14. részben a glee wikia szerint ;)

cyborgwings - 2014. 02. 28. 10:38

egyébként én kicsit mindkét lánynak igazat adok, nyilván mindketten érvényesülni akarnak, de az utóbbi időben kialakult baráti viszonyukhoz képest tényleg elég undokul bántak egymással. de ezért is írtam, ha a gimis dedózástól nem akarnak elszakadni, akkor a legmegfelelőbb környezetet találták meg ehhez. mondjuk azért én elvárnám, hogy kicsit fejlődjenek és ne ez az “örihari”menjen végig.

sejtem, hogy sok infónak utána lehet nézni, többek között annak is, hogy kik költöznek new yorkba, de a spoilereket még mindig nem komálom különösebben, úgyhogy maradok a találgatásnál. :)

azon amúgy gondolkodtam, hogy beleírjam-e sam borzasztó hajszerkezetét, de elfér kommentben is. rettenetes. :D

@Memari: á, ne fáraszd magad, csak nyomokban tartalmazz a régi hangulatot. viszont nekem néhány nosztalgikus megnyilvánulás, pár visszaemlékezés is elég, hogy jobbnak tartsak egy-egy epizódot, azért írtam a végén, hogy ez a mostani bejött tulajdonképpen, még a bénácska limai vonulat ellenére is. sue-nak például volt egy-két jobbfajta beszólása most.

a gimis számok áttekeréséről: azért a never gonna get it nem volt olyan rossz énszerintem. :)

Cápi - 2014. 02. 28. 15:49

Kjubi: ja, olvastam :) de wikia-s spoilereket (mondjuk ez talán nem akkora dolog) nem szeretek itt kommentben említeni. Viszont ettől még egyszerűen ocsmány az a hosszú haj. Emlékszem egy időben, talán a 2. ? évadban volt Puck mohawkja olyan egy ideig, mint amit hetek úta nem mostak és fésültek. Bár akkor a csávó is kicsit meg volt hízva. Na mindegy.
Nekem a Brave tetszett, az Every breath you take az eredetihez képest számomra langyi volt meg (szerintem) jobb feldogozást is hallotam már.
A gimivel igaázból az a bajom nekem is, hogy ott ülnek a szereplők egy rakáson, és a vidám hujjogás, refrénéneklés és bólogatás mellett egyikkel se történik semmi, pedig majdhogynem az összes karakter érdekes lehetne, csak a fölösleges drámázást és picsogást kéne mellőzni. Ajj de szeretném ilyenkor tarkón vágni Ryan Murphyt, hogy öcsém nemáááár…

jessm - 2014. 03. 18. 09:37

Hát nem sokáig kell bámulnod már a gimit…

Cápi - 2014. 03. 19. 13:02

Aranyos volt a heti rész, egy kicsit visszahozta számomra a régi Glee hangulatot.

cegtli - 2014. 04. 26. 16:29

nem értem a Rachel opening night-járól szóló részben miért állított be Sue a srácokhoz, miért nem Mr.Shue? tök logikátlan volt.

fajro - 2014. 05. 11. 18:23

Picit lemaradtam a részekkel és így a kommentekkel is – és meg is lepődtem, hogy ennyire nem pörög…

Most néztem meg az 5×12-t, és ha nagyon erős lennék, akkor itt “elkaszálnám”. Mert ez így olyan tökéletes befejezés lett volna. Nyilván a New York-i szálak nincsenek lezárva, de a Glee club le lett zárva, és így nagyon szép volt.

De persze nem vagyok erős, mert mindig érdekel, hogy mi lesz a sztori vége. :)

fajro - 2014. 05. 11. 19:23

Bocsánat, 5×13-ról beszéltem. :)

beci4 - 2014. 06. 15. 16:10

Nos, akkor finálé kibeszélő híján ide írnám a szezonnal kapcsolatos véleményemet. Többször hangoztattam már, hogy amennyire szerettem régen a Glee-t, annyira rühelltem az elmúlt 1-2 évadban. Valószínűleg az nem tetszett benne, hogy a 3. évad végeztével lecserélték a régi, jól bevált szereplőket egy csomó újra, akiket én még mindig nem tudtam megszokni. Ráadásul még bugyutább történetekbe helyezték őket, amiken én egyáltalán nem tudtam még mosolyogni sem. A dalok is egyre rosszabbak lettek, így az egyetlen élvezeti faktor is elveszettnek tűnt. De tudván, hogy már nem sok van hátra, kitartottam, kitartok.
Ugyanakkor meg kell, hogy jegyezzem (egyetértvén fajroval), az 5. évad 13. része tényleg remek sorozatzáró epizód lett volna, az epizód nézése közben le is csekkoltam, hogy vajon nem a finálét nézem-e. Szóval elég jól lett zárva a Glee Club és sajnáltam volna, ha ezt az összképet elrontják a hátralévő részekkel. És itt jött a nagy meglepetés számomra: nem tették! Komolyan mondom, mintha egy teljesen más sorozat vette volna kezdetét az 5×14 epizóddal, nagyon jót tett a szériának a New York-i helyszín, illetve az újabb generáció (Marley, Ryder, Jake, Unique, Kitty) mellőzése. Az utolsó 7 rész kicsit felidézte bennem azt a kellemes hangulatot, ami miatt régen megszerettem a Glee-t. Tehát vegyes az összkép, míg az évad feléig azt hittem, elviselhetetlen és menthetetlen lesz a sorozat, most egy kicsit még várom is az utolsó etapot. De hogy a 6. lesz az utolsó, azt egyáltalán nem bánom. Így is többet ért meg a megérdemeltnél.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz