login |

The Tonight Show starring Jimmy Fallon – írta Fega

2014. 03. 03. 16:10 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika, talkshow, video,

This program will go on forever.

Ha a leírások nem csalnak, akkor ez volt az egyik első dolog, ami elhangzott Steve Allen szájából, mikor az NBC-n elindult késő esti beszélgetős műsora. Persze ez a talkshow hosszúságát kommentálta, ami este 11:30-kor kezdődött és egészen éjjel 1-kor ért véget. Azonban 2014-ből nézve különösen találó, mert úgy tűnik a Tonight Show tényleg örökké adásban lesz.

A The Tonight Show eredetileg New Yorkban indult, de 1972-ben Los Angelesbe költözött és igazából  még a 2000-es évek végén, mikor először merült fel Jay Leno távozása, akkor is az a meggyőződés élt, hogy Los Angelesben több sztárhoz fér hozzá a műsor, mint New Yorkban, ezért az akkoriban saját műsorát New Yorkban felvevő Conan O’Brient is Burbankbe költöztették.

Arról a sajnálatos fiaskóról nem is szeretnék többet írni, mindenesetre az NBC tanult a hibából és Leno tényleges nyugdíjazásakor már fel sem merült a költözés. Ez egyébként azt a helyzetet is magával hozta, hogy a Saturday Night Live mellett a Tonight és a Late Night is annak a Lorne Michaelsnek a kezébe került, aki évek óta az egyik legmeghatározóbb ember a pávás csatornánál. (Seth Meyers lett Jimmy Fallon utóda a Late Night székében, aki a Saturday Night Live vezető írója volt éveken keresztül.)

Egyébként az, hogy mekkora dolog ez a költözés szinte egész héten téma volt és a nyitóadás legjobb jelenete is rengeteg igazi New York-i ikont sorakoztat fel. De arról, hogy milyen volt a nyitó etap és mik voltak a legjobb pillanatok a tovább mögött olvashattok. (Pár remekül sikerült videó társaságában.)

Az alapkiindulás az volt, hogy a korábbi időpontban egy szélesebb és öregebb célközönség várja Fallont. Ennek szellemében is lépett ki az új díszlet függönye mögül a házigazda, ugyanis látszott rajta, hogy még magához képest is nagyon izgul és arról kezdett beszélni, hogy mi is a show lényege.

Hogy a néző mosollyal az arcán tudjon elaludni, úgy hogy közben még arról is lesz fogalma, hogy mi az ami éppen érdekes.

Évtizedekkel a buzzfeed az internet előtt persze Johnny Carson monológja sokkal könnyebben tudta meghatározni a közbeszédet, hiszen a csúcson több mint 10 millióan nézték, ma ilyen nézettségről már csak álmodozni lehet. Fallon viszont nem egy stand up komikus és hiába tanácsolta neki Leno is, hogy a korábbi időpontban muszáj lesz legalább 10 percre növelni a kezdő monológ hosszát, az első 5 adás alapján nem fogadta meg a tanácsát.

Ami azt illeti, ha leszámítjuk az új retro és a modern határmezsgyéjén egyensúlyozó díszletet, akkor nehéz lett volna megállapítani, hogy ez most a Late Night vagy a Tonight Show. A Roots tagjai előadnak valamit a The Bachelor-ból, Pros and Cons, Thank You Notes, Brian Williams Rap, csupa olyan dolog folytatódott, amit a nézők már jól ismerhettek. Ez egyáltalán nem baj, és ebből úgy tűnik Fallon amennyire csak lehet a saját útját folytatja és csak örül annak, hogy végre több ember láthatja, ahogy jól érzi magát Amerika legnagyobb sztárjai között.

Ha egyvalamivel kellene az új házigazdát jellemezni, akkor biztosan ezt emelném ki: akárki legyen a vendég, Fallon biztos hogy odavan a legutóbbi filmjéért/albumáért/könyvéért. Az irónia korszakában pedig igazán jól működik valaki, akinek még akkor is a jóindulat az álcája, amikor gúnyolódni akar. Nem véletlen, hogy a Thank You Notes lett a leghíresebb visszatérő szegmens a műsorában. Jimmy köszöni szépen, hogy nevethet valakin.

Általános sztárparádé jellemezte ez első hetet, de mielőtt összefoglalnám a legjobb pillanatokat meg kell említeni, hogy az évtizedek óta használatos struktúra (monológ-komikus betét – 1.interjú – 2. interjú – zenés vagy stand up előadás) a hétfői adásban az átlagosnál jobban lett megvariálva. Hétfőn ugyanis a U2 az adás nagyjábóli felénél adott elő egy számot a 30 Rock tetején. Különleges pillanat volt, kíváncsi vagyok, hogy ez csak az első adásnak szólt-e, vagy a következő hetekben láthatunk-e ehhez hasonlót, ilyen apróságokkal ugyanis sokat lehet tenni a műsor frissességéért.

Legjobb pillanatok:

A műsorvezető mindig az underdog és folyamatosan nevetnie kell magán, legalábbis ez a recept az elmúlt évtizedekben, pláne így van ez, ha a Tonight Show-ról van szó a Conan fiaskó után. Az első adás számomra legemlékezetesebb pillanata, pedig erre játszott rá. Az első monológja után, mikor először ült az asztalához egy meg nem nevezett ismerőséhez szólt, akit emlékeztetett, hogy 100 dollárral jön neki, mert arra fogadott, hogy Fallon soha nem vezeti majd a Tonight Show-t.

Ezt követően pedig egy érdekes sztárcsokor következett, akik között fel lehet néhány közös pontot (Nem York!) fedezni, de pont a randomság adja ennek az igazi erejét. Az pedig, hogy Stephen Colbert érkezik utoljára minden szempontból tökéletes, hiszen ő és Jon Stewart a late night igazi királyai jelenleg, akiknek a műsoraik után sokkal könnyebb minden watercoolernél folyó beszélgetésbe becsatlakozni.

Legjobb celebes játék

Fallon híressé vált arról, hogy a legtöbb embert ő tudja rávenni arra, hogy komplett hülyét csináljon magából. Várható volt, hogy ezek a játékok a Tonightban is erősek lesznek, az első héten azonban nem egy ilyen szerepelt. Charades-t (ez a játék itthon nem annyira ismert, de az Activitytől nem áll messze) játszik Bradley Cooper, Tim McGraw és Emma Thompson társaságában és ahogy a Cool Runningsot próbálja elmutogatni az minden pénzt megér.

Legjobb elkerülhetetlen folytatás

Justin Timberlake és Jimmy Fallon párosa számos emlékezetes pillanatot szállított már az évek alatt, innen is kiemelkedik a Histoty of Rap, aminek a héten mutatták be az ötödik részét. Nagyszerű lett ez is, de magam részéről örültem volna, ha valami újat találnak ki.

Távirati stílusban még néhány emlékezetes momentum:

5 hozzászólás Ne habozz!

pappjano - 2014. 03. 03. 17:20

Most akkor Los Angeles-ből megy vagy New York-ból? :D

pancakespeedy - 2014. 03. 03. 17:32

LA-ből költözött New Yorkba.

(Hint: Jimmy háta mögött a ‘skyline’-ből is felismerhető) ;-)

ldavid - 2014. 03. 03. 18:15

de csak a műsor, Jimmy ugye eddig is ott volt

Mateus - 2014. 03. 03. 21:13

“Ha egyvalamivel kellene az új házigazdát jellemezni, akkor biztosan ezt emelném ki: akárki legyen a vendég, Fallon biztos hogy odavan a legutóbbi filmjéért/albumáért/könyvéért.” Ez a legnagyobb baj vele.

Dexter Morgan - 2014. 03. 04. 11:02

“Welcome to 1130, BITCH!!!”

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz