login |

Pilot-mustra: Mixology – 1×01

2014. 03. 12. 22:48 - Írta: winnie

21 hozzászólás | kategória: 2013/14, kritika, pilot-mustra,

Liv and Jim liked scrapbooking, cheese and the entire CBS comedy lineup.

Olykor komolyan nem értem magamat. Az ABC új szitkomjának, a Mixology-nak az első két részét már premier előtt megnéztem, mert annyira várós volt, és Twitteren írtam is véleményt a pilotról és a 2. részről is – szóval talán a legjobb 2013/14-es országos pilotnak hoztam ki, kvázi, mint human délután a Believe-et.

A dolog pikantériája az, hogy a Mixology, akárcsak a Believe, szélsőségesen meg fogja osztani a közönséget. Meg a kritikusokat is – mindkettőtől kábé sugárban hánynak. De legalábbis nem nagyon istenítik egyiket sem. Nem lep meg.

MIXOLOGY – 1×01 – 8/10
MIXOLOGY – 1×02 – 8/10

Persze lehet, hogy tévedek és mindenki mellém, vagy éppen a hányók mellé áll, de annak ellenére, hogy nem indult könnyen a pilot és nem tudtam, mi akar ez lenni, viszonylag hamar beszippantott.

Relax, Zach Braff.

Tudjátok, ezt a sorozatot neveztük a berendelés idején high concept szitkomnak, hiszen elvileg a teljes 1. évad története egyetlen éjszaka alatt játszódik egy bárban, s minden a 10 főszereplő körül forog, a fő téma a ki-kivel-hányszor. (Az efféle “high concept” dolgok a múltban eléggé vagy/vagy alapon mozogtak. Az egy hét alatt játszódó Worst Week of My Life nekem bejött, az amerikai feldolgozás, a Worst Week már kevésbé, az esküvő napját kvázi valós időben bemutató Big Day nagyon nem.)

A Mixology még véletlenül sem minőségi komédia, de az egész kezdés annyira pörgött (a beszéd, a tempó), hogy magával rántott. Nem nagyon vesződtek a karakterekkel, kaptunk egy párbeszédet innen, egyet onnan, bevillant néhány flashback is (akkor lelassul minden) az éppen a rész középpontjában lévő illetőkről – valami döbbenetesen felületes a dolog, mégis valamiért szórakoztató volt. Főleg, hogy mindenkinek (értsd: részenként két karakternek) megmutatták pár snittben az egész életét, szó szerint a születése pillanatától. Az ilyet nem tudom nem szeretni Jeunet óta.

A Mixology-ban az a fura helyzet állt elő, hogy mivel nincsenek karakterek (tényleg nincsenek, a pilotban kettő kap egyetlen jellemzőt (lúzer pasi és kemény csaj), a többi nyolc nulldimenziós) nem lehet senkit sem szeretni vagy utálni (karakterként), az ember csak üres társalgásokat és jobbára kínos, fiú-lány szituációkat néz.

És az egész azért működött nálam, mert van olyan fene romantikus a lelkem, hogy amikor van némi esély arra, hogy két ember összejöjjön, akkor elkezd érdekelni a dolog, elkezdek “szurkolni”, hogy az illetők jöjjenek össze. És itt bőven vannak vicces párkapcsolati helyzetek. A random beszélgetéseket meg simán elvitte nálam a haveri/baráti kapcsolat. Nem nevettem, de végig mosolyogtam és jól éreztem magam. És ezért értékeltem volna szívem szerint még magasabbra a kezdést.

A Mixology már eleve ezzel a fura karakterkezeléssel felrúgja a tipikus komédiák szabályait. Ehhez jön még az is, hogy jó egykamerás komédiaként nem feltétlenül poénokra vannak kihegyezve a jelenetek (de mindegyik kap egy feelgood kupakot), véletlenül sem azok a jellemzők hangsúlyosak, amiket általában ki szokás emelni, és mégis működik a dolog. Vagy talán éppen ezért működik.

Sokan utálni fogják azért, mert szexista vagy tiszteletlen dumák vannak benne, amik egyszerre dehonesztálóak a nőkre és bizonyos férfiakra nézve, és a már említett felületesség miatt, de a pilot pörgése és érdekes hangulata miatt ilyesmin egy percig sem tudtam fennakadni, mázli volt, hogy nézhettem rögtön az 1×02-t. Arra viszont kíváncsi leszek, hogy a mostani 3. részre, ennyi kihagyás után mennyire sikerült hangulatba kerülnöm.

Mert egyébként ez a “high concept szitkom”-címke alapjába véve röhejesen hangzik, hisz az eddig látottak alapján egyszerűbben is be lehet lőni azt, hogy mi is a Mixology: egy romantikus film. Nem? Összefüggő vicces(nek szánt), csajozós történet. Mi más lenne? Oké, minden epizód két karakterre épül (persze a többieket is láthatjuk), de aki ledarálja, az valószínűleg csak egy hosszú romkomot fog látni benne, szóval részemről egyelőre maradok a heti bontásnál, hátha meg tudom őrizni annak illúzióját, hogy sorozatot nézek.

ui: Az 1×02-ből egyébként kiderül, hogy a pilot egyik karakterét egy másikra cserélték. Előbbi létezését elég nagyvonalúan elfelejtik…

21 hozzászólás Ne habozz!

sherlock20 - 2014. 03. 12. 22:56

Első rész után kasza volt, nagyon nem jött be. Mivel nincsenek karakterek nem volt kit megszeretni aki miatt folytattam volna, nekem olyan semmilyen volt az egész. Lehet én voltam rossz passzba de több poént találni egy HIMYM 9. évados részében mint a Mix. 1×01-ben. Pedig ötlet alapján vártam, de amit kaptam az mégse tetszik.
Sugárban hányósok táborát erősíteném…
3/10

LaCRossE - 2014. 03. 12. 23:01

Nekem nagyon bejött a Mixology 1×01 és 1×02, de akkor a Believe-et is bepróbálom. :)

pff - 2014. 03. 12. 23:34

nekem is bejövős volt. várom a folytatást.

winnie - 2014. 03. 12. 23:52

Az 1×02-ből egyébként kiderül, hogy a pilot egyik karakterét egy másikra cserélték. Előbbi létezését elég nagyvonalúan elfelejtik…

Lemoni - 2014. 03. 13. 00:54

A táskába hányós jelenetig bírtam, de anélkül is kasza lett volna, hadarós-picsogós, szóf*sós, erőltetett + irritáló szereplők. Ha már vendéglátó helyes cucc, a Full Circle milliószor jobb volt.

Dexter Morgan - 2014. 03. 13. 08:35

Hatalmas zéró az egész. Megállás nélkül azon elmélkedtem, hogy vajon ezt komolyan gondolták? Jót akartak csinálni, de annyira gyökerek, hogy így sikerült? Vagy épp az volt a szándék, hogy rettenetesen rossz legyen, és semmi ne működjön benne? Amúgy persze adott volt a dolog, mert karakterek, ötletek, és színészek nélkül nem lehet jót összehozni… akármennyire erőlködik az ember. Kissé “Happy Endings”-érzésem volt, utoljára az volt hasonló, hogy annyira kritikán alulian trágya volt, hogy szintén azt hittem, hogy direkt akartak fost csinálni.

Cyrax - 2014. 03. 13. 08:58

Melyik karakter/színész volt a lecserélt? Nem egyszerre néztem a 2 részt és nekem fel sem tűnt… :S

winnie - 2014. 03. 13. 09:02

sarah bolger, az anyuka tesója – a 2. képen a bal oldali. ami valahol röhejes, hogy azért tüntették el és hozták be a 2. részben az anyukának a sekélyes barátnőjét, mert bolgernek szerepelnie kellett tovább a once upon a time-ban, ami ugyancsak abc-sorozat.

Cyrax - 2014. 03. 13. 09:06

Pont ő? Az elég gáz, ő volt nekem a húzónév itt… :( OUAT-ban kb. a most vasárnapi részen kívül 1x ha volt idén…

goodjohnwin - 2014. 03. 13. 09:35

a sok unalmas egyenszitkom után mérsékelten érdekes és tűrhetően kivitelezett a Mixology szerintem. Nyárra vagy midseasonra tökéletes, főleg, ha nem kezd el nyúlni, mint a rétestészta.

Casey Novak - 2014. 03. 13. 10:09

Nagyon bejön, és meg is lepődtem rajta, hogy nem akadok ki a felszínes, szexista stb. beszólásokon. Van annyira komolytalan az egész, hogy inkább poénra veszem, és nem erőltetetten hülye emberek vannak benne, mint a többi szitkomban, hanem még épp határon belüli hülyék :)

De azt hiszem amivel igazán megfogott, az a többoldalú körüljárása ugyan annak az estének. Az ilyeneket mindig imádtam, egy sztorit több szemszögből megnézni, (khmm, Boomtown), egyszerűen ezekért totál sucker vagyok. És megbocsátom a semmilyen karaktereket meg a rossz poénokat.

winnie - 2014. 03. 13. 10:20

“Boomtown”

:leborul:

DarylD - 2014. 03. 13. 17:29

Nekem bejött amit eddig láttam (most néztem pont az 1×3-at), maradok az évadra.

Amúgy most lemegy aztán vége? Úgy értem, egyébként is csak egy évadosnak tervezik? Mert nem hiszem, hogy olyan sokáig lehetne még húzni azt az egy éjszakát….:)

winnie - 2014. 03. 13. 18:28

nem, tobb evadosra, de a nezettseg alapjan nem erdemes remenykedni tulsagosan. de ez legalabb teljes szezon lesz.

Shalafi - 2014. 03. 14. 11:59

Engem kb az első percben megvett a stilusával, bírom a humorát, prögös, megnézi az ember vigyorog egyet azt megy tovább, én maradok!

pumpika666 - 2014. 03. 20. 12:12

még csak elsőt láttam, nem fog sok részt megérni(sajnos), pedig jó volt ez az első

laza_kivi - 2014. 04. 10. 09:21

Tetszik, ahogy összehozták a szereplőket, és lassan mindenki megismerkedik mindenkivel. :) Nekem tetszik a sorozat, de lehet, hogy én az ilyen “kritikán alulian trágya”-kat szeretem, mert nekem a Happy Endings is bejött. :P :D

andkol - 2014. 04. 19. 15:55

Nekem nagyon tetszett eddig az évad,remélem lesz folytatás is,bár nem látom, hogy ebből hogy lehetne még többet kihozni. Jól kitalált karakterek vannak, a flashback részek zseniálisak. Tetszik,na:)

Casey Novak - 2014. 05. 08. 15:29

1×11 “Last call!” – Legjobb 10 másodperc eddig az évadból!
Részről részre jobban tetszik.

Jyaga - 2014. 05. 24. 01:13

Kár, hogy vége. :(

Jence4 - 2014. 06. 15. 22:13

Belevágtam nem bántam meg, néhol nevetős, néhol csak érdekes , jó történet vezetése van, egyedi (legalábbis nekem eddig :D ), és szórakoztató. Nekem bejött , sajnálnám ha kaszálnák.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz