login |

Pilot: W1A – írta userguide

2014. 03. 22. 20:34 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

2 BAFTA, 1 British Comedy Awards és 1 Royal Television Society-díj. Rövid létezése (2 évad, 13 rész) alatt ennyi díjat zsebelt be a W1A előzménysorozata, a Twenty-Twelve, mely sorozat a londoni olimpia fiktív olimpiai szervezőbizottságban játszódik, ahol az alkalmazottak gyakran szembesülnek igen komoly problémákkal (például hogyan tájolják az olimpiai falu templomát, hogy egyetlen ország se bojkottálja emiatt a játékokat).

(A Twenty Twelve-től nehéz elvitatni, hogy gyakorlatilag a mockumentary (áldoku) csúcsa lett, de joggal tették fel a kérdést a kritikusok, vajon feltétlenül meg kellett-e mászni ezt a csúcsot. Egymást érik a kínosabbnál kínosabb helyzetek, a szereplők többsége vagy inkompetens vagy tutyi-mutyi vagy kicsinyes vagy nem érdekli semmi, csak a saját pozíciója, és ezek a tulajdonságok gyakran még kombinálódnak is.

Gyakorlatilag nincs romantikus szál (a titkárnő-főnök szerelemet leszámítva), a készítők keményen öntik ránk az abszurdabbnál abszurdabb helyzeteket. Talán az 1×02 a sorozat legjobb része, akinek akkora sem jön be a dolog (sokan lesznek ilyenek), ne erőltesse.)

És most a W1a, mely az előzménysorozat ismerete nélkül is élvezhető, de nyilván pluszt ad a dologhoz, ha valaki látta a Twenty-Twelve-et. A sorozat mondhatni egy szatíra, mely a BBC forgatott a BBC-ről, ennek egyesek szerint túl jó vége nem lehet, hiszen Nagy-Britanniában fizetni kell a köztelevíziózásért, ergo az ottani lakosság gyakorlatilag a saját adófontjainak pazarlását látja, de ez most legyen az ő dolguk.

If Ian’s job is to make him feel he’s being listened to, the initial challenge is to find somewhere in the building where fewer people can hear him.

A spinoffra gyakorlatilag csak a két legnagyobb sztárt hozták át, Ian Fletchert (Lord Grantham, Hugh Bonneville) és Siobhan Sharpe-ot (Jessica Hynes). Szintén maradt a narrátor (David Tennant) és Ian Fletcher bicikije. Sajnos Graham Hitchins, Head of Infrastructure nem tartott velük.

A W1A a BBC új főépületének irányítószáma, ebből mindenki kitalálhatta, hogy az Olimpia után új kihívásokra vágyó Fletcher a brit köztévénél kapott feladatot. Az első rész alapján a kártyákat alaposan újrakeverték, a műfaj jellegének megfelelően egyelőre senki nem tudja, vajon mit és hol fog csinálni az egyébként rendkívül diplomatikus Fletcher. Annyi biztos, hogy mellékesként kaptunk egy kis tévés insiderkedést is, Episodes-rajongóknak tetszeni fog a BBC új realityjének műsorvezető-castingja.

Ami nem változott: maradt a gyilkos szatíra. A BBC brutális vízfejjel működik, erre a készítők szünet nélkül utalnak (a valós idejű feliratozóprogram zseniális, bár élesben azért jobban működik). Van némi fizikai humor, és alakulnak a főleg egypoénos karakterek is (hülye gyakornok, káromkodó középvezető, mindig ugyanazt a szófordulatot használó nő, stb..).

Az első részben kaptunk még egy kis ízelítőt a cornwalliakkal szembeni diszkriminációból, ami nyilván súlyos probléma. A hülye titulusok miatt eleinte elég nehezen követhető, pontosan ki kicsoda, érdemes kétszer megnézni a részt (ez a Twenty-Twelve-re is igaz).

You’re aware that you’re at the centre of something genuinely important, and the really exciting thing is to think that part of my job is going to be trying to establish where that centre is and also exactly what it’s in the middle of.

A körítés profi, az írás továbbra is erős és szellemes, a casting nagyon erős, Bonneville-nek és Hynesnak nagyon fekszik ez a szerep, a többieknek még idő kell a kibontakozáshoz. Cameók vannak és lesznek is, természetesen.

A pilot értékelése részemről masszív 8/10. Hiányzott a műfaj, végigröhögtem a részt. Elsősorban nyilván azoknak ajánlott, akiknek a The Office/The Thick of It-vonal bejött, de meglepően erős a tévés szál, tehát az ezt kedvelők is tehetnek vele egy próbát.

6 hozzászólás Ne habozz!

tobias88 - 2014. 03. 22. 21:31

Hát, én az Office és a Parks & Recreation után sem hiszem, hogy benézek. Lerágták már az összes csontot a poénokról

zedtheant - 2014. 03. 22. 21:53

hatalmas volt a pilot, simán 9/10. ráadásul vhogy kimaradt nekem, h jön a sorozat, úgyhogy nagyon kellemesen meglepődtem, amikor rájöttem, h mi is ez, amit elkezdtem nézni. csak úgy szedtem le, mint egy random első részt, amibe bele kéne nézni.

az insiderség és a stílus miatt (a már említett példákra hajaz), mindenképpen érdemes bepróbálni, már akinek fexik vmennyire az ilyesmi.

pytta - 2014. 03. 22. 22:24

Huh, ez most így leírás alapján k*rvajól hangzik.
A Twenty Twelve tényleg jó volt – és méltatlanul hanyagolt szerintem (bár szerintem az Office UK-tól nem lehet elvenni a mockumentary csúcsa címet), köszi, hogy felhívtátok erre most a figyelmet, mert amúgy cím alapján biztos, hogy közelébe se megyek.
Mondjuk pont Siobhan karaktere szerintem elég irritáló volt, a bajszos csókát bírtam még (nem tudom, mi volt a neve), de Ian karakterében még valóban érzek szuflát (főleg, hogy úgy ért véget a Twenty Twelve, ahogy).

winnie - 2014. 03. 23. 06:50

“Lerágták már az összes csontot a poénokról”

ó…, ez hatalmas tévhit:))) kivételesen nem kell kell megindokolni, hiszen ott a számos ellenpélda. például ez.

meg az, hogy a poén nem olyan, hogy van véges számú. egy írónak talán nehezebb újakat kitalálni egy sorozat 5-6. szezonjában, de egy másik írónak totál más karakterek számára… elég megnézni a twenty-twelve-et, amiről szó van, vagy megannyi friss komédiát. nem hiszem, hogy úgy menne a dolog, hogy még akkor is office-os poénok jutnának eszébe egy írónak, ha nem is látta a sorozatot.

pytta - 2014. 04. 11. 11:52

Akkor az első évad négy rész volt, ugye?
Nekem kicsit olyan össze-vissza volt, a pergő párbeszédek sokszor nem futottak ki semerre, és kicsit ellaposodott tőlük a sorozat.
De: a gyakornoksrác óriási volt, tökéletes idióta, meg az is nagy húzás volt, hogy visszajött a Perfect Curve, így még Siobhan is meg tudott nevettetni.
Egy laza darára jó sorozat, még 4/6 részt akármikor elnéznék belőle :)

gromit - 2015. 01. 15. 00:50

Yeah, cool, yeah, no worries :D
Will gyakornok újranézve is zseniális figura :) (persze nem úgy, hogy zseni a srác, nagyon nem :D )

Egyébként nekem az Office nem jött be, a Twenty Twelve már úgy-ahogy (néztem, de nem mindig kötött le), a W1A viszont az insiderségével egyértelműen nézős lett, a következő évad meg várós.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz