login |

Believe: 2 rész után

2014. 03. 23. 16:34 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: 2013/14, kritika,

Na, végre nekem is megvolt a pilot – én nem voltam annyira oda érte, mint human, kábé 6/10-re hoztam volna ki, azzal a felkiáltással, hogy van benne potenciál. (Vicces, hogy filmeknél rengetegszer működik köztünk a mínusz kettes-szabály. Én folyton kettővel alacsonyabb osztályzatot dobok a filmekre. Ez ma is igaz volt, ld. a Ride Along kritikáját.)

Most pedig, a 2. részen túl azt mondhatom, hogy ennél állatorvosibb ló (vagy állatorvosi lovabb?) sorozatot ritkán láttam. Nem volt rossz a folytatás sem, de a készítőknek halvány lila segédfogalmuk nincs arról, hogy mit akarnak ebből kihozni – vagy, mint lejjebb kiderül, talán nekik van, de az NBC-nek nincs. És ez azért probléma, mert így mi nézők sem igazán tudjuk, hogy milyen sorozat akar lenni a Believe.

Adott egy különleges képességű kislány, az őt védő kvázi bűnöző, akinek egy csoport segít, mert egy másik csoport a kislányt akarja – utóbbiakat egyébként látszólag ugyancsak pozitív motiváció hajtja. Na már most. Ez a sorozat lehetne valami összeesküvős (ki, mit miért), lehetne segítős (a kislány mindkét részben segít képességével egy átlagembernek) és menekülős is, de amíg nem tudják eldönteni, hogy mit akarnak, addig egy “ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit”-katyvasz lesz.

Mindez persze nem csoda. Az egyik készítő (Alfonso Cuarón) eleve nem maradt a sorozat mellett, a másik készítőt a pilot vagy pár rész után leváltották a showrunner-i posztról, s ha mindez nem lenne elég, akkor a második showrunner-t is kivágták pár epizód után. WTF. És talán még fél úton sem jártak.

Persze nem tudom, hogy lesznek-e a sorozatban is irányváltások (egy már volt, a bérgyilkosnőt alakító Sienna Guillory el lett tüntetve) és a kirúgásokkal csak jövőbeni terveket akadályoztak meg, vagy esetleg már voltak-e módosítások utólag és ez nem az eredeti irány. Nem tudjuk azt sem, hogy mennyire fog látszani a dolog, hogy a szkriptek vagy az epizódok láttán történtek a döntések, de mindez remekül mutatja, hogy az NBC-nél sem klappolt valami.

Hogy mire gondolok? Leginkább arra, amit fent írtam, hogy nincs a sorozatnak egyértelmű iránya.

  • Bo és Tate menekül városról városra, kicsit repetitíven, de aranyosan marják egymás – ők jók, a két színész is (Johnny Sequoia abszolút meggyőző). Erre lehet építeni. Mármint a menekülésre, az üldözésre. Eközben persze mindig demózni kell a lány képességeit.
  • Eközben belebotlanak jófej idegenekbe, akiken szívhez szóló sztori keretein belül lehet segíteni. Ezt szerintem a többség hanyagolná, én viszont leginkább ezért nézném, a “segítős” műfajú sorozatok (Touched by an Angel, Early Edition, Elsüllyedt világok, de akár Quantum Leap és Sliders) nagyon régóta a kedvenceim. A Believe-ben azonban az eddigiek alapján erre a szálra jutott kábé részenként 2-3 jelenet. Ennyiben nem érzem, hogy sok értelme lenne a dolognak. (Az pedig, hogy az 1×02 csavarját, a segítség létét már a rész közepén ellőtték, nem tudtam értelmezni. Hiszen vagy ellövik, vagy hanyagolják az utolsó jelenetet, aminek így nem volt sok haszna.)

  • Mindeközben Delroy Lindo, Jamie Chung meg még a pluszba behozott új karakterek a távolból védik a két főhőst. Őket elnézném azért, mert Lindo jó, Chung meg marakodás közben aranyosan duzzog, de brutálisan feleslegesek a sorozatba állandó jelleggel. Ha egy menekülés közbeni segítő hangot akarnak Bo és Tate mellé, akkor elég egy karakter is, de jelen állás szerint csak erőltetetten lehet őket a képbe hozni, hiszen minden részben nem menthetik meg a napot.
  • És persze ne feledkezzünk meg a “főgonoszról”, hiszen Kyle MacLachlan megmaradhatott volna parancsokat vakkantgató rejtélyes figurának, de már a második részben megkaptuk mitológia alapjait, az intézetének a hátterét és a többi különleges képességű gyerek egyikének rövid bemutatását. (Az jópofa volt.) Arról nem is beszélve, hogy ide is beleírtak egy segítőt, a Luck-os Kerry Condon-t (tippre, később fontossá váló szerepben), akinek örülök, de…
  • Ráadásul a főgonosz szálán még az FBI is bekerült a képbe nyomozni, és nem ám csak egy részre, hanem ahogy látom, a Banshee-s Trieste Dunn Kelly a 3-4. részben is benne lesz.

Szépek ezek az elképzelések, de mintha sokat akarnának markolni. Ha már valamennyire epizodikusak is akarnak lenni (egy város, egy idegen), akkor nem tűnik szerencsésnek mindent beletuszkolnia a részekbe, mert négy szék között pofára esnek. Inkább feküdjenek rá egy vagy két szálra, mintsem elmaszatolják egyszerre mindegyiket. Ráadásul ebben az a rossz, hogy aki elégedetlen, az kiszáll (hiába “javulna” meg számára később a sorozat), akinek pedig most bejön a Believe (bőven vannak), azt pedig talán a nemsokára meghúzott változások fognak ellökni a sorozattal.

Ebből nehéz jól kijönni. Ezért nagyon öszvér ez a “pár rész után változtatunk”-megoldás, meg az országos csatornák folytonos belepofázása a sorozatok irányába, még ha igazuk is vannak. Az a minimum, hogy ha leteszik a garast egy pilotszkript mellett, akkor végig megbíznak a készítőben, mint kábelen. Ha meg nem jön össze a dolog, akkor ugyanúgy kasza lesz az 1. évad végén a sorozat, mint akkor, ha útközben váltanak irányt.

Szóval, nem tudom, hogy mit csináljak. Tartsak ki, hogy lássam, mi lesz az irány (az is lehet, hogy már a következő részben a fentiek okafogyottá válnak), vagy szálljak ki és ne nézzem, hogy az esetleges 2. évadba visszaszálljak, amikor már olyan valaki vezeti az írógárdát, akinek az elképzeléseit az NBC is jóvá hagyja?

Oké, nyilván költői a kérdés, vagyis a dilemma, mert már csak azért is kíváncsi vagyok az efféle állatorvosi lovakra (egy bizonyos szintig!), szerintem itt érdekes sorozattechnikai dolgokat is lehet látni, azt, hogy miképpen alakítják a sztorit a színfalak mögötti machinációk.

18 hozzászólás Ne habozz!

Divexa - 2014. 03. 23. 17:03

Én még kitartok, bármi lehet. Nem szoktam kivesézni 1-1 részt a sorozatoknál, sőt, egy-két “azért történt mert CSAK” jelenet, fordulat is belefér ha megszeretem a sorit, vagy a karaktereket. Most viszont kifejezetten zavart főgonoszunk hirtelen pálfordulása. Először likvidálnák a kislányt bármi áron, most meg könnyezünk, és hozzuk “haza” épségben?????? Ez már nekem is sok volt. Viszont igazolja amit winnie fentebb ír. Vagyis, úgy tűnik az írók, rendezők, és a stúdió is együtt menekül főhőseinkkel a kaszás elől, és nem sok fogalmuk van merre.

zedtheant - 2014. 03. 23. 17:08

nekem is bejön 2 rész alapján. engem nem zavar, h többféle “műfaj” keveredik, a két főhős kapcsolatát nagyon eltalálták, engem igazából az köt le. van benne vmi megfoghatatlan báj és szépen lehet látni, ahogy fejlődik a kapcsolat.

winnie - 2014. 03. 23. 17:10

zedtheant: meg tudom érteni és az engem is lekötne. a gond maximum az lehet, hogy ahelyett, hogy 40 perc szólna róluk, kapnak mondjuk 10 vagy 15 vagy 20 percet. nem számoltam. (sőt, a többi is oké lenne, de így, hogy valamit nem tudnak kifejteni, csak azért van ott, hogy használják a színészeket, az az érzésem, hogy elpazarolják a lehetőségeket.)

igazából az a szerencsém, hogy még így sem érzem gáznak a sorozatot főleg nekik köszönhetően. csak éppen döbbenetesen látványos az, hogy bajok vannak a színfalak mögött, ezért is érdekelt, hogy ki mennyire látja hasonlóképp, vagy, hogy teljesen megszokott-e a dolog. (kár, hogy sosem tudjuk meg, hogy kinek a sara, a csatornáé vagy a készítőké)

Bence004_KalEl - 2014. 03. 23. 17:23

nem rossz maga a sorozat. High Conceptnek érzem kicsit, szóval ezért bejön. De sztem a lehetséges 2.évadot inkább hagyjuk. A múltheti nézettség után esélytelen.

Stiel - 2014. 03. 23. 17:31

‘ennél inkább állatorvosi ló’, én így mondanám

Pipacs - 2014. 03. 23. 17:58

Mi van ezzel a lóval? Én láttam mindkét részt, de egy darab patás állatra nem emlékszem!:D Na jó, vágom, hogy ez valami “mondás”, de mire használjátok? Még nem vagyok elég junkie.:)

Skate - 2014. 03. 23. 18:11

Na, ennek a hasonlatnak nekem is utána kellett néznem. Értem mi a probléma a sorozattal, addig biztos nézem még, amíg úgy látom jól ki tudnak jönni belőle.

Casey Novak - 2014. 03. 23. 18:18

Hehe, nyelvművelés á la sorozatjunkie.

Amúgy nem tudom eldönteni, hogy akarom-e én ezt, vagy sem. Pár résznyi esélyt még kap, de gyanús.

winnie - 2014. 03. 23. 18:22

egyszer akar vicces lenni az ember, es rogton megtalaljak:)

dzsiaj - 2014. 03. 23. 18:26

Szerintem a pilot után lehetett az első showrunner-csere, mert baromi éles a váltás az 1. és 2. epizód között, ld. az általad is említett karakter-eltüntetést (de nagyon jól tették).

Az érdekesség nálam ott kezdődik, hogy számomra az első rész egy nézhetetlen borzadály volt, amibe kábé minden 2. percben bele tudtam volna kötni- akár logikailag, akár színészileg, akár írásminőségileg.

Már suhintottam volna is a kaszát, mint a Star-Crossed esetében, de valahogyan láttam még lehetőséget, erőt a Believe-ben (az előbbivel ellentétben, melyről már kilométerekről látszott, hogy egy centit sem fog fejlődni), ezért maradtam a 2. epizódra.

Hogy mire készültem? Főhősünk és a kislány valamilyen random tömegközlekedési eszközön átutazóban lesznek egy random városon, ahol a kislány- erejénél fogva- felfigyel egy szomorú, hányattatott sorsú random emberkére, és természetesen már szállna is le megmenteni. A magának való “jófiúnak” ez persze nem tetszik, jól össze is vitatkoznak, de végül persze a kislány akarata győzedelmeskedik. Az epizód innentől unalomba fullad, ahogy 40 percen keresztül folytatódik a sírás-nyivákolás, de végül persze mindenki sorsa nagyon meg lesz mentve, mi pedig utazhatunk tovább a következő nagyvárosba, ahol ugyanez ismétlődik majd meg a következő részekben. Az átívelő szálra jut majd 1-2 perc játékidő, oszt’ csókolom.

Ehhez képest…

Mondhatni, az összes, pilot által felhalmozott hibát kijavították, kezdve a hiteltelen karaktert kapó, bűnrosszul játszó Sienna Guillory eltüntetésével; azzal, hogy nem váltottunk epizodikus formátumra; azzal, hogy hihetően mélyítették a karaktereket. És bár volt random ember-megmentés, de még ezt is teljesen jól hozták be a sztoriba, és ekkora játékidőben működött is.

Tippre ez mind nagyon-nagyon nem tetszett az NBC-nek, és a következő showrunner-váltás után szépen be is állunk epizodikus-dögunalom formátumra, lehet majd készíteni a zsebkendőket.

winnie - 2014. 03. 23. 18:30

dzsiaj: hmm, lehet, hogy eredetileg a random ember tobb ido lett volna es azert vagtak minimalisra, hogy ne az legyen a kozeppontban, es annak a jatekidejet atnyomtak az intezet bemutatasara, meg kyle maclachlan es kerry condon szalara.

viszont ha ket valtas is volt, akkor harom koncepcio is kene, tehat nem hiszem, hogy a konnyes vonalra ternenek vissza. vagy a fene tudja.

Pipacs - 2014. 03. 23. 18:32

Cicces? :) Ok, most néztem utána, és még wikipédia oldal is van róla. Életemben nem hallottam, tényleg azt hittem, van valami sorozatos/filmes vonatkozása…:) Mindig tanul az ember valamit!

procsek - 2014. 03. 23. 19:34

Divexa: Nem akarták likvidálni az első részben a lányt ott is élve kellett nekik.

Egyetértek, hogy ilyen formában az epizodikus vonal felesleges. Vagy legyen hangsúlyosabb, inkább a rész központja, vagy abszolút hanyagolni kéne.

Nekem bejön, de azzal is egyetértek, hogy a segítőknek kevesebbet kéne szerepelniük, hisz ha minden részben ők mentik meg őket akár vigyázhatna rá a team is így nincs súlya, hogy neki egyedül kell felnevelni a lányt.

Nekem az a vonal kifejezetten tetszik, hogy a gonoszok nem is olyan gonoszok, SŐT reménykedem itt egy csavarban az évad végére, valahogy nem bizalomgerjesztő ez a Milton figura.

Hunnenkoenig - 2014. 03. 23. 22:57

En mar korabban kifejtettem rola a velemenyem.

Abszolut fogalmuk sincs merre menjenek.

Egyelöre en is csak apa es lanya kemiaja miatt amradok, na meg a remeny hajt, hogy epizodikus, egy varos-egy megmentes lesz belöle.

Imadom a szentimentalis segitös sorozatokat es sajna manapsag nem nagyon van belöle.

Nem kell mindig mindent high concepter epiteni es telenyomni misztikaval.

Ha jol emlekszem a LOST utan probaltak ezt eröltetni (Flash Forward) es hatalmasat buktak minden esetben.

Most megis mindenkinek az kene?

Bullseye - 2014. 03. 24. 02:25

A kislány aranyos, Lindo-t imádom, és van lehetőség a sorozatban, de úgy tűnik nem akar élni vele.

+ Lassan mindenki jó fiú lesz, csak a kapitány (MacLachlan), kicsit többre hajlandó, úgy néz ki. Ilyen szempontból nekem szinte szimpatikusabb is, mint a töketlen szakadárok. Már szinte várom, hogy a végére Lindo legyen a rosszfiú, hiszen CIA volt, de hát ő hozta össze a családot, ez után szentnek kell maradnia, ez mégiscsak ‘Murica!

Azért 1-2 rész esélyt még kapnak, hátha belehúznak az átívelő szálba, és értelmes lesz (nahiszen…), vagy hanyagolják, és marad a good deed of the week.

thomas - 2014. 03. 24. 05:39

Még csak most kezdődött a story. Én maradok míg nem válik egysíkúvá az egész, sok lehetőség van a sorozatban, amit ha nem használnak ki, akkor csak gratulálni tudok. De tényleg nem mentek még el úgy semmilyen irányba, ráadásul idegesítő, hogy folyton körözik a főszereplő-t meg a kislányt is keresik, így mindig bújkálniuk kell, jó a 2. rész pont ettől volt valamivel izgalmasabb is, de tudhatták volna, hogy ha valószínűleg mindenki őket keresi, akkor miért mennek egy annyira forgalmas helyre? És kérdés még, hogy ezt meddig akarják csinálni?
Én egyenlőre maradok, de csak a színészek miatt, mert jó lett a casting, főleg a kislány, nagyon aranyos és jól is játszik. :)

Borzi - 2014. 03. 24. 14:19

Az első rész nekem nem tetszett, de érdekesnek találtam, így kíváncsi voltam a világára.

A három koncepció önmagában annyira nem zavar csak nem érzem hitelesnek őket, de tény, hogy 40 percbe ezek mind nem férnek bele.

Apja lánya kapcsolat rendben van. A menekülés zavar. Az FBI teljes stábbal lohol utánuk non-stop média támogatással. Így szerintem esélytelen. Pláne, hogy az egyetlen “reakció” a menekülők részéről apuci hajvágása és a baseball sapka. Ez így vicces. Éppen ezért kéne több szerep a támogató teamnek: álcázás, erőforrások biztosítása, stb.

A főgonosz jó, de magam sem tudom mi akar lenni. Persze nem a célja, hanem úgy típusra. Ebből a szempontból ez a “nagyon szeretem és csak jöjjön haza” koncepció vicces számomra.

A segítésnek meg se füle se farka nem volt. Egyetértek a random dolgokkal és most komolyan, tudja valaki miben kellett igazából a segítség, persze megemlítik, hogy kísérleti kezelés, de ez önmagában nem elég. Ha kísérleti lehetne ingyen is, hogy plusz eset legyen a végső engedélyeztetéshez. ha meg ezen túl vannak, akkor pénzbe kerül, de igazából mennyibe is? nem hangzott el, így eléggé kérdéses számomra, hogy az 30 guriga valóban segít-e nekik.

Még egy apróság. amikor a kiscsajt a csúnya fekete ember el akarja vinni. semmi képesség? lefagyott? A társát (álmában apja) majd agyonveri és semmi? máskor meg csuklóból (casino) kirázza a dolgot?

Szóval potenciál van benne, csak valahogy össze kéne szedniük magukat.

DarylD - 2014. 03. 24. 17:37

Nekem bejön a sorozat, eddig kellemesen csalódtam az idei országos sorozatokban. 2 rész után maradok mindenképp, de tényleg érzékelhető, mintha a készítők nem nagyon tudnának mit kezdeni a sorozattal. Egy kicsit mindenből katyvasz lett belőle. Kicsit az Intelligence-re emlékeztet, ott is egyszerre tőól sok mindent akartak megmutatni. A különbség az, hogy Believe megvett magának, mert ezt élvezem.

Pluszpont, hogy normális gyerekszínészt választottak Bo karakterének. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz