login |

Pretty Little Liars: vége a 4. évadnak

2014. 03. 27. 20:10 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: kritika,

That’s definitely not your mom.

Eskü, azt hittem, hogy nem fogok több Pretty Little Liars-t nézni. Pedig az 1. évadban, de még a másodikban is nagy kedvenc volt a sorozat, de a 3. évad növekvő szappankoncentrációja kaszára sarkallt, amit a véleményeket olvasva nem is bántam meg. No, de írtátok, hogy a 4. évados finálé egészen jól sikerült, gondoltam, egy életem, egy halálom, megnézem. Végülis is a Halloween-részt is bevállaltam.

És milyen jól tettem! A kommentek alapján nagyon sokan kaszálták a PLL-t az elmúlt egy-két évben, szóval nekik is írom, hogy: a 4×24-et mindenképpen nézzék meg. Kötelező. Nem azért, hogy visszaszokjanak (bár akár rebootnak is kezelhető az epizód), vagy mert 10/10-es, hanem mert rengeteg (értsd: majdnem minden) kérdésre választ ad, ugyanis az epizód nagy része flashback, többek között a sorozat előtti időkre.

Ezt mindenképpen el akartam mondani. A fix nézőknek nem nagyon tudok újdonságokat írni, meg kibeszélnivalót, lehet, hogy lesz majd teljes kritika is a szezonról, de ez a finálé tényleg élvezetes volt.

Elfogadható válaszokat kaptunk, érdekes miniinfókat, betömködtek sok lyukat, de persze maradtak még nyitott kérdések, köztük a legidegesítőbb is, viszont összességében azt tudjuk, hogy ki terrorizálta a lányokat az első évadban (oké, ezt eddig is tudtuk), hogy ki járt sokszor a nyomukban, hogy ki védte meg őket, és azt is, hogy ki követte el azt a szörnyű dolgot a pilot előtti időkben. (Megyek, vissza is olvasom a pilotkritikámat.)

Aki a kaszája után nem volt képben a sorozattal, az persze az első néhány percben át fog esni némi megrázkódtatáson, de szerintem hamar fel fogja venni a történet fonalát. És simán benne van az is, hogy kíváncsi lesz a folytatásra, bár én ettől óva inteném magamat. Főleg azért, mert szerintem ez a finálé rendhagyó volt a rejtélyközpontúságnak köszönhetően.

Egy normális, 5. évados rész lehet, hogy megint csak a kapcsolati drámáról fog szólni, főleg, hogy Hanna visszakapja Caleb-et, plusz a többieknek is meglesz a gondjuk a pasijukkal. Ami viszont biztató lehet, hogy (egy időre) nem csak Melissa fog visszatérni, hanem Lucas is. (Ebben a fináléban meg volt Noel.)

Egyébként ez érdekes dolog. Mármint az, hogy van egy vagon fontosabb karakter, és aki nem állandó szereplő, annak a történetben betöltött szerepe attól függ, hogy a színész mennyire ér rá (ld. most Melissa, vagy korábban Wren). Nem irigylem az írókat, hogy úgy kell alakítaniuk a történetet, hogy az egyik kezük félig hátra van kötve. (Például ebben a szezonzáróban nem szerepelt Toby, mert Keegan Allen színházazott – azért is alakították így a sztorit.)

(Megjegyzem, a fő rejtélyre, arra, hogy ki az, akinek falaztak, nagyon adja magát egy személy. De ő is olyan, hogy most nem nagyon szerepelhet a PLL-ben egy másik sorozat miatt.)

Persze hiába öröm s boldogság minden, azért a negatívumokat se feledjük. Ismerjük az írókat, szeretnek ködösíteni és visszatáncolni. Ebben a részben voltak áldozatok, de simán benne van, hogy nem mindenki elmúlása végleges. Sejtjük, hogy ki követte el azt a bizonyos gyilkosságot, de ugyancsak nem biztos, hogy ő tette.

De ezek csak eretnek gondolatok, melyek az eddigi tapasztalataimból erednek. A nagyobb gond azzal volt, hogy a sikítozó lányok a tetőn elég bénák, már-már röhejesek voltak, az “én tudom, de nem mondom meg” és “mutathatnánk, de nem mutatjuk”-megoldások nem túl ötletesek, de még az említetteket is alul múlta Sasha Pieterse játéka. Eddig nem tűnt fel, hogy ennyire rossz lenne Alison szerepében. De most, hogy nem csak a fenyegetőző énjét láttuk, kiderült, hogy mire (nem) képes.

16 hozzászólás Ne habozz!

nyau - 2014. 03. 27. 20:56

Uh, Sasha nekem is szemetszúrt, tényleg gyengécske. Érdekes volt és meglepő, hogy mennyi mindenre adtak magyarázatot, olyan dolgokra is, amik random baromságnak tűntek, és most mégis logikusnak. Ha utólag találták csak ki a megoldást vagy már előre is tudták, hogy mit akarnak kihozni a katyvaszból, így vagy úgy, de ügyesen megoldották. Az a fő bajom ezzel a sorozattal, hogy nagyon hullámzó a minősége. Remélem már csak 1 évadot csinálnak, mert nem tudom elképzelni hova húznák ezt még tovább. De ez Ezrás dolog nem hagy nyugodni. Én totál bevettem, hogy ő a főgonosz, futkosott a hideg a hátamon tőle…

JustABoyInMotion - 2014. 03. 27. 21:00

hát nem tudom, szerintem épp csak ilyen random dolgokra kaptunk választ – egy kivétellel -, inkább megint biztosnágira játsztottak. az meg más kérdés, hogy Alison válaszolta meg a kérdéseket, bármikor kitalálhatják, hogy hazudott/ferdített.
egyébként Sasha játéka szerintem tökéletesen beleillik a másik négy színésznőtől megszokott színvonalba, ennél ők sem (sokkal) jobbak.

gaga - 2014. 03. 28. 12:21

sok mindenben egyetértek veled de az h SASHA játéka gyenge ez nem igaz a sorit ő viszia legfiatalabb és a legnehezebb karaktert kapta,és simán veri a többi lányt mind szinészileg mind kinézetre nekem ő a kedvenc :) és örülök h kitartottam sori mellett és én nem a SPOILER…..fiutesójára Jasonra gondolok akinek falaztak hanem tuti behozzák az ikres szálat mert Jason nem lenne nagy csavar mivel most mindenki rá gyanakszik!Ali anyja telózott vkivel ideges volt lehet akkor szökött meg a gyogyós Courtney!szerethnék látni többet Aliből, egy pszichopata Sashát brillirozna a szerepben :)

winnie - 2014. 03. 28. 12:51

elhiszem, hogy bejött, eddig nekem is tetszett, amíg számító volt, de itt mást is kellett csinálnia és eskü, vissza is tekertem, de számomra tényleg rettenetes volt nézni, ahogy erőlködik, hogy eljátssza azt, hogy mondjuk kétségbe van esve.

“mivel most mindenki rá gyanakszik!”

ha mindenki gyanakszik valakire, akkor olyasmire, ami a könyvben is van. szóval egy ikerre, de az íróknak is van annyi eszük, hogy ne egy ennyire ócska, ősbrazil szappanoperás fordulatot lőjenek el, ami ráadásul senkinek nem lenne meglepetés.

gaga - 2014. 03. 28. 13:20

persze megértelek winnie téged is de alegtöbb sori átmegy szappanba,nem lehetetlen az ikres megoldás,a lying game is ikersztori lehet akár ez is azugyhogy ne vegyél rá mérget h jason a főgonosz mert a dm-ben ha elindul nem tudja a pll-ben is hozni majd az elvárt jeleneteket ,esetleg kapucniban dublőrrel..bár ez nem ide tartozik de nem tudja vki h a the killing utolsó 4.évada illetve az ij the flesh 2 .évada mikor indul?köszi

Nikolka - 2014. 03. 28. 14:21

Én valahol a 2. évad közben szálltam ki, de most visszatértem erre a részre. Nem bántam meg, mert legalább volt 1-2 válasz, de áldom magam a kaszáért!
Most vagy régen láttam, vagy ezek a “színésznők” még rosszabbak lettek, mint voltak. Régen az Emilyt alakító csaj zavart a leginkább (nagyrészt miatta kaszáltam), de most mindenki. Olyan buta fejeket vágtak végig, rossz volt nézni.

bessie - 2014. 03. 28. 14:32

egy dolog idegesített az fináléval kapcsolatban: hogy az előzetesekben szinte mindent lelőttek. Alig maradt érdekes szál. Mikor rászóltak A-re a fegyverrel Hannah kezében, hogy vegye le a fegyvert, akkor ott tényleg azt hittem, hogy leveszi. De nem, ugyan már mi a fenének? És hogy őszinte legyek cseppet se sírtam Ezra miatt, de nem is sajnáltam. Viszont azt mondja már meg valaki, hogy Ezra kinek mondta, hogy gyönyörű? Mert nekem úgy jött le, hogy Alisonnak és nem Arianak.
Nekem amúgy tetszik a sorozat, már Troian miatt sem kaszálnám soha. Imádom, ahogy játszik. Szerintem a legjobb a lányok között. D:

winnie - 2014. 03. 28. 19:10

bessie: az előzetesnek ez a célja:) mármint tele kell pakolni mindenfélével, spoilerekkel, hogy az, aki nem nézné, megnézze a részt. aki egyébként is nézné, annak nem szabad előzetest nézni.

Nella - 2014. 03. 28. 20:40

A színészi játékot én már itt nem is veszem figyelembe. Az elejétől kezdve szörnyűek mind, az utolsó 3 percben pedig már csak nevetve néztem végig az egészet.
Már kaszáltam, csak ezt a részt néztem meg. Nem fogok álmatlanul forgolódni, az biztos. Bár ha az összes finálét nézem, ez volt eddig a “legjobb”.

Zyta - 2014. 03. 28. 21:28

köszi a kritikát, winnie, évad elején kaszáltam a sorit, nem bírtam már tovább a szenvedést, de erre tényleg érdemes volt visszanézni. Most meg is fordult a fejemben, h behozzam a lemaradást, de erre alszom még néhányat. :D

“ha mindenki gyanakszik valakire, akkor olyasmire, ami a könyvben is van. szóval egy ikerre, de az íróknak is van annyi eszük, hogy ne egy ennyire ócska, ősbrazil szappanoperás fordulatot lőjenek el, ami ráadásul senkinek nem lenne meglepetés.”

ööö hát én ebben nem vagyok biztos :) mármint hogy az íróknak van annyi eszük. Monával is követték a könyvet, pedig annyira mondták, h nem, nem, tuti vki más lesz.

Na mindegy, ha más nem az évadnyitókra, félévadzárókra és finálékra sztem vissza fogok térni, a köztes részeket meg 2x is meggondolom. :)

JustABoyInMotion - 2014. 03. 30. 15:32

“ha mindenki gyanakszik valakire, akkor olyasmire, ami a könyvben is van. szóval egy ikerre, de az íróknak is van annyi eszük, hogy ne egy ennyire ócska, ősbrazil szappanoperás fordulatot lőjenek el, ami ráadásul senkinek nem lenne meglepetés.”
-haha, én azért nem lennék ebben biztos :D

Risi92 - 2014. 03. 30. 18:09

én ezt a kritikát miért nem láttam?:D a lényeg hogy a 4. évad második fele nagyon nagyon nagyon jó volt, az első két szezont idézte szerintem. a finálé is nagyon érdekesre sikerült, abszolút visszatért a hitem a PLL-be. szóval kíváncsi vagyok mi vár ránk az 5. évadban.

Kate - 2014. 03. 30. 20:34

kitartottam a sorozat mellett, bár többször voltam úgy vele, hogy nem hiányozni (a gossip girl-el is pont így voltam, de csak kibírtam a végéig :D).
a finálé ténylg jobb volt egy átlagos részhez képest, de én úgy érzem hogy amennyi infót megkaptunk sok dologról, semmivel sem lettünk előrébb. még mindig húzzák az A kérdést, pedig szerintem ha kiderülne a személye, még azon felül is ki lehetne találni izgalmas sztorikat. de mindegy, nem én vagyok az író :)

amúgy szerintem időtöltésnek elmegy a sorozat, és ha már említettem a GG-t, ott is csak azért bírtam ki hogy megtudjam kicsoda is valójában gossip girl. itt is kivárom hogy ki A. még ha annyira nem is köt már le a sorozat.

jjujj - 2014. 03. 31. 21:10

nekem nem tetszett a finálé, a szokásos mutatunk is valamit meg nem sallangot játszották el már vagy 50.-jére

ennél rosszabb zárást akkor tudtak volna kitalálni, ha “A” maszkja alatt egy másik maszk lett volna…

viszont az tetszik h Alison mozgásait reális indokokkal tudták megmagyarázni

winnie - 2014. 04. 04. 07:24

“itt is kivárom hogy ki A. ”

de hát már kiderült régen, hogy ki zaklatta a lányokat az 1. évadban.

azóta lett egy új, talán mág utána is. ha most kiderül, megint lesz egy új, hiszen ez a koncepció. én is kivárom, de csak annyiból áll, hogy a finálé, vagy a kiderülés után elolvasom:) ugyanaz, csak időt spórolok.

kik - 2015. 01. 04. 12:04

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk mi a fasz?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz