login |

Pilot: Welcome to Sweden – írta: JustABoyInMotion

2014. 03. 28. 15:11 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Otthagytad New York-ban a jól kereső állásodat, a karrieredet, a híres ügyfeleidet, és ideköltöztél Svédországba, hogy a lányunkkal élj. Nincsenek barátaid, nem beszéled a nyelvet és nincs munkád se.
– Igen.

Múlt héten bemutatták Svédországban az első (részben) angol nyelvű sorozatot, a Welcome to Sweden-t, melynek készítője, producere és főszereplője Greg Poehler. A sztori a saját élményein alapul, hiszen valóban elköltözött Svédországba, hogy a szerelmével lehessen.

New Yorkban kezdünk, ahol főhősünk, Bruce, aki könyvelőként dolgozik, épp közli az egyik ügyfelével (Amy Poehler-rel), hogy sajnos új embert kell keresnie, mert ő Európába költözik, a barátnőjéhez. (Amy és Greg a valóságban testvérek, és ahogy előbbi alakította saját magát, elképesztően vicces volt, nem tudom őt nem imádni.)

A status quo gyorsan feláll tehát, nem hiába, az első 20 percbe bele kell mindent sűríteni, s az alapozás miatt nehéz is megítélni, hogy a későbbiekben milyen lesz a sorozat. Megismerhettük a főbb szereplőket, Bruce barátnőjét, az elragadóan szép Emma-t, illetve a lány családját, akivel ideiglenesen most kénytelenek együtt élni. 

A poénok többsége egyelőre az amerikai-svéd kulturális különbségekből adódott, mivel Bruce kényszeresen próbált beilleszkedni, szerette volna, ha mindenki megkedveli.

Ugyan a sorozat egy részét az USA-ban forgatták, valamint a készítő, Poehler is amerikai, azért figyelembe véve, hogy svéd nézőknek készült elsősorban a sorozat, nagyon sokat beszélnek benne svédül: persze nem is lenne életszerű, ha a karakterek egymás között angolul társalognának, így mindenképpen hasznos újranézni felirattal, vagy megvárni a nyári, NBC-s premiert, mert ezeket a részeket (például anya-lánya beszélgetések) sokan nem fogják érteni.

Ettől független bejött a Welcome To Sweden pilotja, nagyjából azt kaptam, amire számítottam. Hozzá kell tennem, hogy a sorozat alapból érdekes a nemzetközi felállás miatt, illetve nem is minden nap lát az ember svéd sorozatot, s ha ezektől eltekintünk, akkor valójában azt állapíthatjuk meg, hogy elég átlagos végeredményt kapunk.

De mivel nem kell eltekinteni a fentiektől, ezért egy 7/10-et mindenképp megajánlok a kezdésnek. Az újszerű koncepció mindenképpen felhúzta a pontszámot, Amy Poehler cameo-ja szintén, de magam is bizonytalan vagyok a minőség hosszabb távú alakulásával kapcsolatba.

Simán lehet, hogy többekkel egyetemben imádni fogom a Welcome to Sweden-t, bőven van benne potenciál, de elképzelhető, hogy amint elmúlik az újdonság varázsa, tucatszitkommá sikkad. Ráadásul a folytatásban olyan vendégszereplők tűnnek majd fel a sorozatban, mint Aubrey Plaza, Patrick Duffy és Will Ferrell.

8 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2014. 03. 28. 16:02

Nem láttam még Greg Poehlert, de mindenben le merném fogadni, hogy a harmadik képen ott ül jobb oldalon, Amynek is ugyanilyen szeme van:)

JustABoyInMotion - 2014. 03. 28. 17:59

Igen, ő az :)

ebiku - 2014. 03. 28. 19:58

Biztos, hogy az egyik ügyfele, és nem a főnöke volt a hölgy (Amy), aki valójában a testvére? Nekem úgy tűnt, hogy főnök, akit éppen nem érdekel a beosztott magánélete, de lehet, hogy nem figyeltem eléggé. Sebaj, tetszett a pilot! A kedvenc részem az a párbeszéd volt, amikor Emma apja bejelentette, hogy csónakon szállítja át őket a nyári házhoz. Volt ott egy szóvicc/félreértés, a “retired/retarded sea captain-es”, az nagyon tetszett. Máshol olvastam, hogy a szerepe szerint tényleg nyugalmazott kapitány, így a kedves lánya nem viselkedett túl tisztelettudóan az öreggel. :)
Valóban sok a svéd nyelvű párbeszéd, de van olyan felirat, amiben csak ezeket a részeket feliratozzák angolul, ha valakinek ez kell.

leaping cat - 2014. 03. 28. 21:09

Amy ügyfél volt valóban.

Kár, hogy Lena Olin sem lett fiatalabb az idők során.

Csilla0422 - 2014. 07. 19. 13:28

Csak most találtam meg. Bejött! De még mennyire.
Amikor Amyt megláttam fülig ért a szám, jól hozta a nem törődöm figurát. Lena Olin remek választás volt, ahogy kóstolgatja és célozgat Brucera…zseniális.
Ha tartják ezt a szintet jó móka lesz!

Rékuc - 2014. 08. 07. 09:54

Nagyon tetszik! Magyarként a svédek szokásait jobban megértem, mint Bruce fennakadásait az országban :D

Snoopyzit30 - 2014. 10. 20. 22:06

Szét röhögtem az agyam jó pár jelenetnél. Annyira megtalálták a tipikus amerikai és tipikus svéd dolgokat, hogy ezek így egy rakáson nagyon ütnek. 1-2 rész volt, ami már picit idegesített, de gondolom pont ez volt a lényeg, hogy beleérezd magad a szituációkba.
Konklúzió még mindig az, hogy svédnek lenni jó! :)

Snoopyzit30 - 2015. 10. 01. 17:55

Már lassan a végére érek a 2. évadnak is. Nézi ezt rajtam kívül még valaki?! :-P

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz