login |

The Walking Dead: vége a 4. évadnak

2014. 03. 31. 17:40 - Írta: winnie

342 hozzászólás | kategória: kritika,

Érdekes szezonon vagyunk túl. És jó szezonon, nekem legalábbis bejött, hogy szó szerint elindult a történet, legalábbis abban a tekintetben, hogy az 1. évados tábor, a 2. évados farm és a 3. évados börtön + Woodbury központúság után a 4. évad nagyobb részében nem egy helyben voltak a karakterek, hanem mozogtak, vándoroltak. Persze lehet, hogy csak a következő állomásig, de ettől még mozgásban voltak egy ideig. A 4. évad végére pedig megérkeztek. De hová?

Először pár szó a fináléról, majd a teljes évadról. Amellett, hogy rendben volt a zárás, korrekt osztályzatot érdemel a “könyvemben (értsd: ennél azért többre számítottam volna), s kaptunk új infókat, azt kell mondjam, hogy összességében bőven lesznek olyanok, akiknek csalódást okoz. Egyszerűen azért, mert miután felvezették a Terminus-szálat, az epizód egyáltalán nem erről a helyről szólt.

Oké, kaptunk 10-15 percet belőle, felvezetésnek ez is megteszi, de valahogy a rajongók jobb kiszolgálását képzeltem volna el, komolyabb payoff-ot. Azonban itt is, mint mondjuk a Banshee 2. évados zárásában, az epizód egy részét flashback-ek vitték el, amelyekben a 3. és a 4. évad közötti időszakot mutatták be, némi földművelést. Ezeket a jeleneteket lehet magyarázni, a létezésüket igazolni, így teljes Rick karakteríve, de nem vagyok benne biztos, hogy most kellett volna ellőni.

Persze nyilván az volt a terv, hogy ezen a ponton fejezzék be a sztorit az 5. évad előtt, de itt is abba lehetett volna hagyni sokkal feszültebb ponton a sztorit, mert ahogy a 4×16 véget ért azzal az idézettel, az badass Rick ide vagy oda, elég üres volt. Nem is értettem a koncepciót, hiszen az utolsó előtti mondata még jó volt, kaptunk is egy hihetetlen hosszú hatásszünetet, majd a rém banális zárószavakat.

A zárás egyébként is a szavakról szólt. A 4. évadban több karakter-karakter kapcsolatot építettek jól fel, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy idővel szétzilálják ezeket mondjuk egy-egy karakterhalállal, hiszen ez kell ahhoz, hogy valami üssön. A mostani fináléban is az lehetett pár másodpercre az érzésünk, hogy némelyik főszereplő szinte búcsúzik a szavaival a nézőktől, dúlt is cefetül sokak lelke, s emellett az akciópártiaknak sem kellett csalatkozniuk, hiszen akadt egy-két brutálisabb jelenet.

Az évaddal kapcsolatban említett mozgás egyébként idén nem csordázást jelentett, hanem több részre szakadt csapatot. Nekem e tekintetben már a két, Kormányzóra építő epizóddal sem volt nagy gondom, de így, hogy az egyes részek képesek voltak csak néhány karakterre koncentrálni, pláne bejött a koncepció.

(Vajon a csatorna így kezdett spórolni hosszabb távra? Így az állandó szereplőknek sem kell 16/16-os bért fizetni, elég nekik 7 vagy 10 részre szólót – ez, mármint a kevesebb elfoglaltság biztosítása egyes szereplők hosszabb távú maradásának is a kulcsa lehet.)

Ez a szétszakadás különösen azért is volt hatásos, mert korábban nem csak a nézők, hanem a karakterek is elkényelmesedtek, már-már elhitték, hogy mindig számíthatnak egymásra, együtt maradnak.

Most viszont azzal szembesülhettek, hogy talán sosem lesz részük olyan “harmóniában”, mint az előző évadokban. Kőkeményen megváltozhat az ember gondolkodás módja ebben a világban, ha egy “csapatos” környezetből hirtelen azon kapja magát, hogy egyedül van, vagy mindössze egy-két társ maradt mellette, és kvázi mindent kezdhet elölről.

A vándorlással ráadásul az ismert karakterek mellé jó pár újat is behoztak a képbe, nagy részük működőképessé is vált abban a pár jelenetben, ami rendelkezésére állt, az efféle vérfrissítés sem negatívum. És még azt is sikerült remekül megoldani, hogy Rick Grimes látszólag háttérbe szorult, hogy utána a fináléban kiderüljön, hogy itt mégiscsak ő a főszereplő.

A kérdéseket és felfedezéseket itt most nem is boncolgatom, arra a kommentek megfelelő terepet biztosítanak. Bőven kaptunk utalásokat arra, hogy mibe is botlottak hőseink, kezdve a rész eleje témájától, a jópofa és enyhén szólva is gonoszkodó, kétértelmű mondatokon át a rövid bevágásokon feltűnő vizuális jelekig, amiket a segélykérő kiáltásokkal együtt a szemfülesek minden bizonnyal kiszúrtak az akciójelenetek közepette.

Innen lesz szép nyerni.

FONTOS! A képregényes spoilereket ne ide, hanem ide a képregényes kibeszélőbe írjátok!

342 hozzászólás Ne habozz!

krisz - 2014. 03. 31. 17:52

A megmentők: Carol, Tyrese. És nagyon várós a folytatás.

Pocok - 2014. 03. 31. 17:52

Hatalmas csalódás volt. nagyon mérges voltam utána. A kamu marketing dumát meg feldughatják maguknak.

dukyka - 2014. 03. 31. 17:53

Szerintem egyáltalán nem volt jó rész……

Desmond Wallace - 2014. 03. 31. 17:54

Jó rész volt, csak éppen finálénak volt kevés. Valami ütősebb befejezést vártam, ami után tényleg a falat kaparva vártam volna az 5. évadot, de így megúsztam egy szobafestést. Végül is hálás lehetek az íróknak, mert kímélték a pénztárcámat.:)

Rick kemény volt, és örülök, hogy legalább ők nem úgy vonultak be a vágóhídra, mint a birkák. Az epizód vége viszont picit halovány lett. Egyébként nem igazán van okom a panaszra.

_Peter - 2014. 03. 31. 18:00

“Bőven kaptunk utalásokat arra, hogy mibe is botlottak hőseink, kezdve a rész eleje témájától, a jópofa és enyhén szólva is gonoszkodó, kétértelmű mondatokon át a rövid bevágásokon feltűnő vizuális jelekig, amiket a segélykérő kiáltásokkal együtt a szemfülesek minden bizonnyal kiszúrtak az akciójelenetek közbe.”

Ehhez kapcsolódva kérdezem: én nem olvastam a képregényt, de annyi eldobott utalás volt a fináléban is hogy kik ezek a derék terminusiak,

szóval ki lehet mondani itt a kibeszélőben kik ők? Mert szerintem egyértelmű volt.

Vagy ha még mindig spoilernek tekintenétek, akkor átszerkesztem a részről írt hsz-em.

nyau - 2014. 03. 31. 18:01

A legvége nem volt érdekes és izgalmas egyáltalán, az történt, amire számítani lehetett. Az utolsó mondat és előtte a hatásszünet meg a szokásos idétlen Rick-es megoldás, számomra nevetséges volt. Ami tetszett, az az ahogy elintézte a bandavezért (ill. az egész bandát). De az is csak azért, mert meglepő volt és váratlan. Nagyjából ennyivel ki is merült a pozitív dolgok listája nálam. Utáltam a flashback-eket, nem is értem, hogy miért volt rájuk szükség. És egyre jobban zavar, hogy milyen gyengék a színészek, egy-két kivételtől eltekintve, ha nem így lenne sok jelenetre máshogy tudnék nézni, nem pedig felhúzott szemöldökkel… De mégis nézni fogom a köv. évadot is, vmiért nagyon addiktív a TWD. :D

sherlock20 - 2014. 03. 31. 18:02

Hát.. Ez a finálé gyengus volt. És igazából az utolsó mondat nélkül viszont hatalmasat ütött volna. Bebizonyosodott, hogy Hannibal szakácskönyve van a gáztűhely fölött, egyik képkockán szépen lehetett is látni a fel nem használható husit és csontokat.
Összességében az évad – főleg a második fele – remekre sikeredett, megspékelve ugye A 10/10-es epizóddal.
A finálé viszont csak 7/10. Amennyire beharangozták, hogy ez mosta nagyon oda… Annyira nem.

winnie - 2014. 03. 31. 18:03

“szóval ki lehet mondani itt a kibeszélőben kik ők? Mert szerintem egyértelmű volt.”

igen. ki lehet mondani, amire következtetni engednek, de persze semmi sem vehető biztosra, szóval:)

Sunsetjoy - 2014. 03. 31. 18:08

Nem volt az a “összepisálod” magad az izgalomtól rész, amit felvezettek a készítők, meg a beharangozó írások, az kétségtelen.
A Claiming klános-rész kellően feszült volt, nem olcsójános módjára oldották azért meg- külön tetszett, hogy nem rambó módjára ugrott fel rögtön azután Rick, hogy elsütöttek a feje mellett egy fegyvert: piszok módon kizökkenti az ilyesmi az ember fiát :)

Iceman - 2014. 03. 31. 18:08

Joe kiiktatása vitte nálam a részt a többi csalódás. Értem én miért kellettek a visszatekintések de túl sok időt vittek el, ez a Terminus dolog…Amennyi energiát és lőszert belefektetnek ebbe igazán tarthatnának állatokat is. Lehetett látni hogy mennyi golyó ütötte nyom volt ahol Rick-ék átszaladtak. Tudom hogy épp az a lényeg hogy az emberek mennyire eltorzultak de szerintem ez így hülyeség.

Tomi - 2014. 03. 31. 18:11

Mivel Rick azt mondta még Terminusnál megérkezéskor hogy megfigyelik őket de abból utána nem mutattak semmit, szóval én a rész végi mondatából arra következtetek hogy valamennyire tisztában voltak vele mi vár ott a rájuk. Bár nem biztos…

asdmaster - 2014. 03. 31. 18:14

valaki leírná nekem a sonic8510@gmail.com e-mail címre, hogy mi történik a képregényben a csapattal a terminusban (vagy az ottani hasonló helyen) ? Vagy csak az is elég lenne, ha valaki linkelne egy online olvashatóságot a képregényhez.:)

TommoT - 2014. 03. 31. 18:16

Ebből minden kiderül: “Never again. Never trust. We first, always.” A gyertyákat valszeg az elhunyt társaikért gyújtották. Fel is volt írva a nevük a földre. Azt nem tudom kannibálok-e, meg tényleg tarthatnának állatokat. Egyébként azok a “húsok” ami mellett elmentek, abból vkinek egyértelmű, hogy mi volt a vacsora? :D

_Peter - 2014. 03. 31. 18:16

winnie – 2014. 03. 31. 18:03

Oké, akkor _szerintem_ (és sokak szerint) a jelek arra utaltak, hogy a Terminus lakóinak kedvenc filmje a Bárányok hallgatnak és az Andokban lezuhant repülőgép története volt a ZA előtt.

Maga az évad nekem jobban tetszett a börtön elhagyása után, előtte az újabb Governor részek és zombiflu téma kevésbé volt érdekes. A menekülés, Crazy Lizzie, Daryl-Beth epizódok itt a második félidőben már sokkal jobbak voltak. AMC-nek fúj, mert hiába fejőstehén nekik reklámidőben, nézettségben, évadról évadra egyre fapadosabb, látszik rajta a spórolás.

Finálé: inkább finálé előtti résznek lett volna jó. Badass Rick visszatért, de hogy! Hát egy zombi se csinálta volna jobban. És most mellőzöm hogy a fenébe teleportált Joe és bandája észrevétlenül Rick és Michonne közvetlen közelébe az út közepén. Az is hülyeség, hogy Joe a “barátjuk” halálát akarja megbosszulni, mikor simán megölték a másik társukat, persze ez a banda inkább csak kellék volt Darylhez és Rickhez.

Rickék már óvatosabban közelítették meg Terminust, ezt hiányoltam múltkor Glenntől és az őrmestertől, végül ők is csapdába estek. A futkározás közben segítségért vajon Beth kiabált? Esetleg teljesen máshol van és az egy külön szál a halottaskocsis fickóval. A kiabálók meg csak feláldozható névtelenek, ahogy már egy Woodbury polgár sem él már.

Carolék sehol, megnézném úgy a nyitást, hogy a lövöldözésre érnek közel.

A flashback kicsit megint sok volt, Hershelen keresztül szájbarágták a farmer Rick, badass Rick témát. Viszont a flashback tárgyakra utaló része tetszett: ott volt az óra és nekem az is gyanús ahogy a sheriff kalapot Carlról Beth fejére tette Rick poénból. Lehet arra utalnak végül Beth keményedik meg (ahogy építették őt a Daryllel közös részekben) és ő lesz a megmentő? Vagy Carl előhúz valamit a kalapból? :) Feltűnik Morgan?

Még egy apró részlet: A vagon mellett a tejporos dobozok. Hízlalják őket vacsi előtt? :D

Vártam volna pár szót a bandától, hé te láttad Beth-t, te láttad Tyresse-t, hé ez a csaj itt nem a Governor seregében volt…

Érdekes lesz innen kivágni magukat, amint kiszabadulnak a vagonból az elásott fegyverek lehet a cél, de akkor is Gareth kormányzónak sok embere sok lőszerrel. Rick baromi elszánt volt a végén, csak hát banális cliffhanger egy ilyen mérges nézés és egy B film idézet. Ez biztos tévés dolog, de hogy van: zombik, belek, vér minden, de egy f*ck se hangzik el? 6 hónap múlva kiderül, hogy… mennyit nő még a Carlt játszó gyerek. 6 hónap!

lila - 2014. 03. 31. 18:17

Nekem tetszett a rész. Rick végre bekeményített. Nagyon tetszett amit Terminusban tett. Maggiék már tudják miért vannak ott, eléggé kétségbe voltak esve, Rick majd összetartja a csapatot. Az idegesített, hogy Bethről nem derült ki semmi.
Fúú,de nem volt szimpi a csávó a Terminusban a lenyalt hajával!!
Várom az 5.évadot!

TommoT - 2014. 03. 31. 18:19

Lehet, hogy a falon körül bóklászás majd átugrás között látták a többieket bemenni, meg ahogy elfogták őket. Csak azt direkt nem mutatták.
Carol meg Tyreese? Őszintén, inkább Carol intézi el őket.

Ennn - 2014. 03. 31. 18:21

Először is: Bláhhhh!!!!!!

másodszor meg: Pfúj!

A Terminus előtti támadásos rész nagyon undorító volt, mert az ok, hogy ezt a világot csak a legszemetebb perverz állati véglények élik túl nagy-többségben, de akkor is váratlan volt ez a fajta naturalitás. A gigakiharapás viszont totál elment az előzmények fényében.

Ezek után:
Miért mondta Daryl Ricknek, hogy Beth csak “elment”?
Hát nem fingja sincs arról, hogy hová lett, mert még a cuccát is megtalálta?!

Ja és:
Nem rothadó szürkés-barnás, hanem piros- és fehér színben pompázó véres csontok halmazai?
Segítségért kiáltó, bezárt emberek hada?

EZ AZ AMINEK LÁTTSZIK?!?!?!
KOMOLYAN?! ?! ?! ?! ?! ?!

Az nem elég, hogy az egész világ 98%-a agyatlan kannibál?! ?! ?! ?! ?!
Ezt mi a francnak kellett még ezzel is megfejelni?!

TommoT - 2014. 03. 31. 18:21

*fal

Zapp - 2014. 03. 31. 18:26

Nekem a nyúlcsapda-terminus metafóra tetszett a részben legjobban :)

Itsuki - 2014. 03. 31. 18:26

mennyire megosztós ez a sorozat,ha valakinek az évad tetszett az utolsó rész gyenge volt,de akinek az évad volt gyegne ez a rész nagyon is tetszett.

Nézőke - 2014. 03. 31. 18:32

hát igen, a motoros banda jelenet vitte a prímet, kellő feszkó volt ott :D más említésre méltó nem történt. De nem fura,hogy “megfigyelték őket” közben meg semmit nem tapasztaltak, pedig megfigyelték őket? és nekem olybá tűnt,hogy nem a lábukra céloztak,hanem terelték őket..ami alapján rengeteg fegyveresnek kellett lenni, hihetetlen hogy nem szúrták ki őket előtte. A végén komolyan azt hittem,hogy Carl kap egy fejlövést, annyira adott volt minden…. de nem merték meglépni,pedig örültünk volna :D

Tomi - 2014. 03. 31. 18:35

“Carl kap egy fejlövést, annyira adott volt minden…. de nem merték meglépni,pedig örültünk volna :D”

Carlban még nagyon sok potenciál van szerintem, remélem még egy ideig nem írják ki.

Marcipáncica - 2014. 03. 31. 18:42

Nem értem mi azzal a gond, hogyha az egész világ emberevő akkor még a terminusos figurák is azok. A rész eleje pont arról szólt, hogy már nincs kaja, lassan csak ez a téma hogy ki mikor és mit eszik. A nyulak is gondolom egy idő után elfogynak, egy nagyobb embertömeget meg nyilván macera etetni. Persze tarthatnának állatokat is, de nyilván egyszerűbb az idecsalogatott hülyéket (már bocs) elkapni, mint a tyukokkal, malacokkal pepecselni. Szerintem (sajnos) pont egy elképzelhető és durván rémisztő lehetőség ez, amit a képünkbe toltak a készítők. No meg hol lenne az izgalom, hogyha az édenkertbe érkezett volna meg a csipetcsapat? Véget érne a sorozat…

És a részről:

Az eleje nagyon kemény volt, valami hasonlót képzeltem el a két csapat találkozásából. A flasbackeket értem én, hogy kellettek és hogy céljuk volt, de valóban nem egy fináléban kellett volna cca 15(??) percet eltolni velük. Az egyiknél már olyan ideges voltam, hogy majdnem beletekertem, pedig alapvetően érdekelt és szeretem is az ilyesmit.
Tetszett hogy nem ész nélkül mentek be a helyre. Viszont nem végeztek túl széles körű felderítő munkát… (ejjnye Rick, hova tűnt a zsaru múltad?) A kiabáló emberek és a lecsupaszított csontvázak megadták a választ, így amit ugye már a múltkori rész után felvetettünk az beigazolódott. Én nem tudom egy kalap alá venni az emberevés két így bemutatott formáját. (Visszakanyarodván ezzel a kezdő mondataimhoz.) A zombik ezt csinálják, mint azt ugye mi zombisfilmrajongók jól tudjuk ( :D), de ha egy ember (pláne emberkolónia!) teszi ezt azért az nagyon-nagyon nem ugyanaz.
A rész nekem bejött. Az évad második felével átlagban nálam most egy 8-ast kap a TWD. Sokkal jobban bejön ez így, mint anno a kormányzós történések.

_Peter - 2014. 03. 31. 18:44

Mondták is, hogy a lábuk elé céloznak, nem megölni akarják őket. És az egész kergetőzés közben a falakra, ajtókra és maga a teherkocsira is egy A betű volt festve, ki van találva a rendszer. A rész címe is A.

Fermina_Daza - 2014. 03. 31. 18:45

na, akkor még sem vok olyan zombie, ha daryl is úgy értelmezte a szőke kislány eltűnését, hogy lelépett ijedtében, mert ő ránézett… szval, a terminusaik akkor ilyen hannibal kanibálok,odacsalogatják a hamit?

husleves - 2014. 03. 31. 18:45

Jó rész volt, bár inkább egy finálé-felvezető résznek tudtam volna elképzelni, már ami a Terminusos részeket illeti, feltéve ha nem az lesz az évad első felének témája. Remélem nem zavarják le 2-3 rész alatt.
Azt hittem Carl ólmot kap az utolsó jelenetnél, gyanúsak voltak azok a mosolyok, mint anno Hershelnél :D

A Claiming-klánban szerintem még lett volna potenciál, fasza rendszerük volt ahogy Daryl is mondta, csak hát redneckek alkották. Rick azért szépen kiharapta Jack arteria carotisát.

“Bőven kaptunk utalásokat arra, hogy mibe is botlottak hőseink, kezdve a rész eleje témájától, a jópofa és enyhén szólva is gonoszkodó, kétértelmű mondatokon át a rövid bevágásokon feltűnő vizuális jelekig, amiket a segélykérő kiáltásokkal együtt a szemfülesek minden bizonnyal kiszúrtak az akciójelenetek közepette.”

Ehhez valaki tudna tippeket adni, esetleg azt hogy hány percnél történtek és mik voltak? nekem nem jöttek át sajnos a jelek, csak a koponya és csont hegyek az épületben :)

Ubermacht - 2014. 03. 31. 18:45

Jó rész volt, de inkább felvezetőnek lett volna jó, túl kevés volt a Terminus, de hátha így jobban járunk a következő évadnál.
A Rickes rész kemény volt, végig feszült, főleg, amikor Rick leszúrta a dagadt pedot. Viszont az eléggé furcsa volt, hogy többször is próbálkozhatott Michonne és Rick is, még ha azt is mondta Joe, hogy előbb Daryllel végeznek. Darylen amúgy meg semmi ütésnyom a harc után:D
Ami még bejött az openben a Breaking bades előretekintés Rickel. (mondjuk az előzetesben azt hittem, a terminusban ül úgy)

Silver - 2014. 03. 31. 18:48

Nekem az egész évad nagyon bejött, de a mostanival kapcsolatban fenntartásaim vannak. Sajnos a záró szöveg teljesen agyatlanra sikeredett, és a farm life flashback-ek sem hiányoztak, de amúgy egész korrekt lett. Bár egy picit többet vártam a végétől, de annál erősebb lesz az 5. évad nyitány ebben biztos vagyok.

SPOILER:
Ahogy az előző részben gondolták egyesek (köztük én is), nagyon úgy néz ki, hogy beigazolódni látszik a feltevés. Kannibálokkal gyűlik meg hűseink baja. Rick-ék menekülése közbeni tetem maradványok is erre utalnak, de az előző részes húsi sütögetés is már totál gyanús volt, ráadásul ekkora létszámú tömeget nem lehet ekkora svédasztallal megvendégelni, mert a tartalékok végesek. A hátsó udvarban pedig nem láttam egy marhafarmot, szóval erről ennyit.
A szektás szobában, ahol a gyertyák égtek, pedig gondolom azok nevét írták fel a padlóra, akiket már megettek, ezzel tisztelegve az áldozatukért.

Szerintem nem baj, hogy belekeverték a kannibál témát a sorozatba. Az éhség ilyen helyzeteket szül és csak a leleményesebbek élik túl, ezt el kell fogadni.

zedtheant - 2014. 03. 31. 18:49

nekem sem jött be az évadzáró. a nagy csinnadratta ellenére tényleg alig kaptunk valamit terminusból, bezzeg jött a rengeteg flashback, ami most egyáltalán nem hiányzott. értem én, h rick így meg úgy, de kevesebb is elég lett volna. vagy inkább úgy mondom, h a kevesebb most több lett volna a múltból. inkább néztem volna azt, h halad a jelenbéli történet és neadjisten’ még carolék is megjelennek, erre szinte semmit nem kaptunk. nekem nagyon hiányzott az a bizonyos payoff.

hummel - 2014. 03. 31. 18:50

A rész az átlagosnál jobb volt, de évadfinálénak kevés. Főleg azért volt ez szembetűnő, mert az elmúlt évadokban mindig kapott egyfajta zárást az adott szakasz, de itt nem. Olyan mintha egy résszel korábban abbahagyták volna.

A másik észrevétel, hogy az évad második felének forgatására szánt pénzügyi keret már kirívóan szegényesre lehetett véve. Nem tudom, hogy lesz majd ebből Washington, ahol nyilván több pénzt kellene költeniük a készítőknek. De az egyenlőre arrébb van. Legalább fél évad elmegy majd Terminusra és a Washingtonba vezető útra, de inkább egy egész.

Ubermacht - 2014. 03. 31. 18:53

Kár, hogy már nincs Kormi, megnézném, ahogy tankokkal bevonul a Terminusba és kiszabadítják Rickéket :D

winnie - 2014. 03. 31. 18:57

“A másik észrevétel, hogy az évad második felének forgatására szánt pénzügyi keret már kirívóan szegényesre lehetett véve.”

attól, hogy nem látjuk, hogy mire költik a pénzt, még elmegy többmillió dollár egy epizódra. miért gondolják sokan, hogy pénzt csak látványra lehet költeni? például egy zeneszám licence is rengeteg:) de itt fix diszlet nélkül, odakint forgatva, ráadásul az esős évszakban elég sok a logisztikai költség is. szóval a forgatásra volt pénz, maximum nem arra költötték, amire vártad.

jim455 - 2014. 03. 31. 19:01

tulajdonképpen addig tetszett a rész amíg el nem kezdtek a végén akciózni, sőt talán csak a vége nem tetszett igazán, de az nagyon nem. a cold open kurva jó volt, a banda kinyírása is ütött, flashbackek is jók lehetek volna, de elég semmitmondóra sikerültek, így nagyon azt éreztem, hogy “ki kell tölteni valahogy a 43 percet “.

és akkor a vége az egy nagy csalódás lett megint, mint tavaly is. beterelik őket a vagonba, oké. de, hogy ott nem kérdeznek semmit eymástól hanem Rick egyből elkezdi a rohadtul WTF optimista szövegét ezek meg csöndben hallgatják…áhh, nevetséges volt konkrétan, és felhúzott. nem életszerű egyáltalán, meg nem is üt.

mennyivel jobb lett volna ha pl. Michonne megszólal:
-Mit akarnak tőlünk?
Bull pedig:
-láttátok a csontokat? emberi csontok. kurva sokan vannak, szerintetek mi esznek? összegyűjtik az embereket és megeszik őket, megesznek minket.

vagy valami hasonló. nem igaz, hogy nem kezd el az ember egyből szövegelni egy ilyen helyzetben. szóval a vége nagyon szar, egyébként ötletem sincs hogyan fognak innen kiszabadulni úgy, hogy ne legyen hülyeség, meg azt se tudom egyelőre mit fogunk nézni a részekben, hogy ülnek a vagonban?:)

amúgy winnie, nem is tudtam, hogy te nézel TWD-t:)

belabacsi - 2014. 03. 31. 19:07

a beharangozott olyan vége lesz ennek az évadnak hogy nyöszörögni fogsz amíg nem jön a következő bullshit nélkül még talán elfogadható is lett volna ez a rész…

így csak egy csendesen bűzölgő fekáliahalom…

laza_kivi - 2014. 03. 31. 19:08

Az eleje bejött, a második fele nem annyira. Lehet annak a promonak, amit a képünkbe nyomtak, így egy kicsit nagyobb elvárásaim voltak, mert így egy jó résznek elment, de nem finálé. Ahogy Pocok írta: “A kamu marketing dumát meg feldughatják maguknak.”

Amúgy elég nagy ostobaság golyókkal a “vágóhíd”-felé vezetni őket, pazarlás is, plusz elég nagy hanggal jár… golyónyomokból ítélve már régóta űzik ezt, egyszerűbb lett volna már egy utat kialakítani, és csak az elején meglódítani őket, vagy közben nem pazarolni ennyit…

A kannibalizmuson meg nem értem miért van fennakadás, kaját elég nehéz szerezni, ez a legegyszerűbb megoldás…

_Peter - 2014. 03. 31. 19:09

hummel – 2014. 03. 31. 18:50

Szerintem is látszik a spórolás. De várj, Washington miért biztos? Előző részek kibeszélői alapján rengeteg embernél valószínű, hogy a tudós fickó csak kamuzik és nem tud semmit, csak egy kocka aki így szerzett védelmet. Ricket biztosan nem tudja behülyíteni a “titkos küldetés” szöveggel. (nálam ezzel bukott le és a bénázásval, hogy mennyire függ Bulltól) Szóval nem biztos elindulnak a főváros felé, bár északabbra pár havas részt megnéznék!

A spórolás miatt valószínűleg vidéken vándorolnak tovább, vagy ha sikerül elfoglalni Terminust egy darabig ott éldegélni. Erről jut eszembe, az is jó morális kérdés lesz, ha (amikor) sikerül megszökniük fussanak tovább vagy nyírják ki a kannibálokat, hogy más ártatlan embereket ne csaljanak csapdába. Az évadközben látott megahorda hamar elintézné Terminust és a kannibálok megérdemelnék, hogy a zombik megegyék őket.

Sunsetjoy - 2014. 03. 31. 19:10

Most megnéztem megint a végét, Rick badass-momentumának utolsó 2 mondata között 23 másodperc telt el:)

CarT - 2014. 03. 31. 19:12

Jaj, ha sikerülne kinőni azt 1-2 gagyiságot, 10/10 sori lenne. Így csak 9,5/10 :D
(Ilyenekre gondolok: az elején jön 1 azaz egy zombi, erre Rickék ijedten fegyvert elő és mennek felé. Máskor pókerféccel nyírnak ki egy gallyal és egy tamponos dobozzal 300 zombit. Aztán most már felvették az ironboots skillt és egy rúgással ember fejet is szét lehet trancsírozni :P)
Amúgy alternatív megoldás, ha mindenki öngyilkos lesz a kocsiban, és mikor kinyitják az ajtót egy halom zombi szakad rájuk :D

Shyllard - 2014. 03. 31. 19:13

A szünet olyan volt igazából, mintha két évad lett volna ez az egy, mert iszonyat nagy különbség volt a kettő között. Őszintén mondhatom hogy számomra ez a második felének minden része kenterbe verte az eddigi összes epizódot. A szétszakadás-vándorlás végre képes volt az igazi zombis-apokalipszis feeling mutatására, amiért anno elkezdtem a sorozatot is. Eddig is jó volt, de szerintem mostanra végre sikerült kitörnie a “képregényes” stílusból (értsd, már nem voltak annyira jelen azok a tipikus képregényes nagy momentumok, amik a valóságban elég valószerűtlenek nem számítva ugye a zombikat) és az utolsó rész is a Daryl-Beth-es utáni legjobb volt, Rick bekattanását mindig is remekül tudták mutatni és itt sem vallottak kudarcot, csakugye az a legutolsó mondatrész nem lett volna :D Lezáratlan szál ugye tömény mennyiséggel van, de ha így haladnak a készítők, az 5. évadban talán végre el fogják érni azt a bizonyos Breaking Bad-közeli szintet.

laza_kivi - 2014. 03. 31. 19:14

Ja és Maggie, Glennt keresi, de a húgát nem. Azért érdeklődhetett volna felőle. :D

Enzo - 2014. 03. 31. 19:18

-Kicsit olyan érzés, hogy a midseason-finálé a börtön megtámadásával simán jó lett volna egy évadzárásnak, abszolút olyan hangulata volt a végén -> ez az évadzáró meg inkább beillik egy midseason-finálénak, tehát mintha felcserélték volna a kettőt.
-Én is nagyobb payoff-ra számítottam, g*ciség volt így félbehagyni…
bár végül is mondták, hogy “a következő évad kezdetéig még rémesebb lesz a várakozás.”, de a fene gondolta, hogy azért, mert így vágják félbe a sztorit :D
-Carlról én is azt hittem, hogy megölik…
-A Rickék vs stipstopbanda rész elég beteg volt, tetszett…a cold open is adta.
-Pozitívum: az a fokozásos jelenet, amikor elkezdtek menekülni, és szép lassan leesett, hogy marhára nem lelőni akarják őket, hanem terelik egy előre jól kitalált útvonalon, és láthatóan begyakorolt módszerrel, az zseniális volt…IT’S A TRAP!
-A nagy találkozásnál én is vártam volna vmi többet, de persze figyelembe véve a szitut, amibe kerültek, nem csoda hogy nem borultak egymás nyakába…
Rész: 8/10
Évad: 8/10, szerintem az eddigi legjobb volt (a 2.-nak az első fele, a 3.-nak a második fele volt gyengébb, ebben az évadban talán csak a 2 kormányzós rész volt túl vontatott…cserébe viszont kaptunk 2 és fél rohadt epic részt.)

Enzo - 2014. 03. 31. 19:20

Ja, tényleg, most komolyan nem emlékszem, de a zsebóra, ami miatt lebuktak a terminusosok, az kié volt? Vagy csak úgy feltűnt Ricknek?

Pocok - 2014. 03. 31. 19:26

Én a végén azt hittem, hogy valami csavarosat fog mondani Rick, mintha direkt tudta volna, hogy ez lesz… de nem. Amit valójában mondott, az feltette a szánalmasnál az á-ra a vesszőt.

_Peter - 2014. 03. 31. 19:26

Enzo – 2014. 03. 31. 19:20

A zsebóra Hershelé volt, Glenn kapta tőle Maggie miatt. És még a börtönből származó rohamrendőr cucc is feltűnt Ricknek, meg az a színes takaró vagy minek mondják. Az is hőseinké volt régen, Daryl motorozott benne, most meg Maggie/Sasha hordhatta.

Ubermacht - 2014. 03. 31. 19:27

Enzo Herschelé, ami Glennél volt, a pokróc Darylé, ami Maggiehez került, a riot gear meg a tudóson volt előtte. (mindegyik a börtönből származik, ha úgy vesszük, ez tűnt fel Ricknek)

jim455 - 2014. 03. 31. 19:30

úgy is ütött volna mondjuk a befejezés bakker ezerszer jobban mint így, hogy bemegy a csapat a vagonba. kis szövegelés, Maggie ott ül a falnál megzuhanva. valaki bemondja: -“Glenn is velünk volt“
Rick pedig: hol van Glenn?
hatásszünet, mégegyzer megkérdezi.
Maggie (vagy bárki) elcsukló hangon:
-“Megesznek minket, Rick.“

vagy valami hasonló hülyeség, csak ne ez az optimista szöveg lett volna. nem hiszem el, hogy valami igazán hatásosat nem tudtak írni a végére.

winnie - 2014. 03. 31. 19:31
A. - 2014. 03. 31. 19:31

Nekem nagyon tetszett a rész, szerintem talán a legfeszültebb hangulatú epizód volt idáig, szóval suspense-ből csillagos ötös. Totál paráztam végig, hogy most mi lesz.

Kérdésem:
a rész végén elhangzott mondat ismerős volt, ez elhangzott egy jelenetben a képregényben és talán onnan?
(csak arra vagyok kíváncsi, hogy igen v. nem. Nagyon úgy rémlik nekem.)
Vagy talán a sorozatban egy korábbi részben már elsütötte Rick?

winnie - 2014. 03. 31. 19:32

“Én a végén azt hittem, hogy valami csavarosat fog mondani Rick, mintha direkt tudta volna, hogy ez lesz… de nem”

én is:) fogalmam sem volt róla, hogy mit, de totál úgy tűnt, mintha tudna valamit. erre benyög egy ilyet… holott, ha akarnák, akkor benyitnának oda és lelőnék minden további nélkül. rickben ez benne van, de hogy a készítők miért gondolták azt, hogy ez jó zárás…?

Gabeboy - 2014. 03. 31. 19:33

Én is csatlakozom a fanyalgókhoz. “Epic season final”? Egy közepes felvezető rész volt. De mire is?
Korábban mindig alig vártam az új részt. Most a 4. évad 3. részénél megálltam, lement az évad fele, majd ledaráltam. Megint bevártam a 15. részt, ismét dara. Bevallom, tényleg vártam az utolsót, de mikor vége lett, feltettem a kérdést: ez most komoly?
Tetszett, hogy különváltak a szereplők, bár nem kellett varázsgömb, hogy lássuk, újra összejönnek, és a végállomás messze nem az, aminek látszik. A feszültséget csak tényleg az okozott néha, hogy mindenki túléli-e, de ez ugye nem a GoT. :-) Ami tényleg kemény volt, az a két kislány története, na, az odavágott.

Enzo - 2014. 03. 31. 19:34

@jim455: na ez a 2. befejezésed ez már jobb egy fokkal :)

@Mindenkiakiválaszolt: köszi, közben megkaptam máshonnan is az infót, ezek szerint kiment a fejemből.

Dark.Lion - 2014. 03. 31. 19:44

Nekem baromira bejött. Nem vártam Terminus feloldását, hiszen ha innét is lelépnek, akkor nő a költségvetés a sok helyszín miatt. Csak annyi zavar, hogy nem tudtuk meg, hogy mi az. Az, amikor ott álltak körülvéve, hát a torkomban dobogott a szívem. Rendkívül feszült volt.

Ui1: Kíváncsi vagyok, hogy mennyi idő fog eltelni az 5×01-ig a történetben, mert ha semennyi, akkor érdekel, hogy hogyan oldják meg azt történet szempontjából, hogy ősszel volt a finálé, és tavasz végén meg folytatják a forgatást.

Ui2: Ricknek valaki k**va gyorsan adjon egy ollót, mert az a bozont és az a nagy szakáll, baromira zavar. Elég lenne a borosta is. :D

jim455 - 2014. 03. 31. 19:45

Darylt nem értettem, most ő nem tudja, hogy elrabolták a csajt? mert ha szólt volna, hogy egy kocsi elrabolta nem messze a Terminustól, akkor Rick elővigyázatosabb lett volna talán, mert gondolta volna, hogy a Terminusba vitték.
Egyébként megbeszélhették volna, hogy Rick bemegy előre és mondjuk egy nap múlva jön jelezni a többieknek, hogy bejöhetnek, nem átverés a menedék.

CarT - 2014. 03. 31. 19:45

Amúgy egyszerűen csak Carol kell ide, aki ha megtudja mit művelnek a végsőállomás lakói fejbe lövi őket, mint szihópatás kislányt :D (Amúgy ezekhez képest még egy olyan becsavarodott csajszi is kezelhetőbb :) )

Csilla0422 - 2014. 03. 31. 19:45

Az uruguayi rögbicsapatnak nem volt ennyi sansza az életben maradásra az Andokban, mint itt Lolka és Bolka csapatának a Terminusban.
Ezzel a két csávóról el is mondtam mindent, nem tudom őket komolyan venni.

Hershellnek örültem. Badass Rick jó volt, de a gyökér már nem. Annak örülök, hogy nem akar áldozati bárány lenni. Ez a rész menet közben egész korrekt lett volna – finálénak viszont gyenge. Semmi újat nem adott.

Carol és csapata győzött, a sorozat legjobb része maradt a kálváriájuk!
Választ is kaptunk, hogy az eshetőségek közül mi történt volna Lizzivel, ha Carol nem egy emberséges megoldást választ és otthagyja egyedül! Remélem, Carol lesz a megszabadító.

A finálé füstje nagyobb volt, mint a lángja.

MRagnar - 2014. 03. 31. 19:46

Érdekes évad volt.
Voltak pillanatok amik zseniálisak voltak és volt mikor marhára nem érdekelt. Kicsit túl nem is tudom, szappanoperás néha. Persze ha egy karaktert szeret valaki akkor érdekli ez is, sőt el is mélyítheti az érzéseit iránta, de nem hiszem, hogy mindenki szeret minden karaktert, szóval így néha érdektelen volt, szerintem. De nekem eddig ez a legemlékezetesebb évad így is.
10-ből 8 kb. Örülnék, ha 9 lenne, de nekem ez továbbra is csak 8.

dvs - 2014. 03. 31. 19:53

“Bőven kaptunk utalásokat arra, hogy mibe is botlottak hőseink, kezdve a rész eleje témájától, a jópofa és enyhén szólva is gonoszkodó, kétértelmű mondatokon át a rövid bevágásokon feltűnő vizuális jelekig, amiket a segélykérő kiáltásokkal együtt a szemfülesek minden bizonnyal kiszúrtak az akciójelenetek közepette.”

Valamely segítőkész olvasó leírná hogy ezek alatt mit ért a szerző? Főleg az utolsó gondolatra (is) vagyok kíváncsi!

Aredhel - 2014. 03. 31. 19:56

Most kivételesen nem olvastam el az összes kommentet, mielőtt írtam volna.

Valahogy az egész rész a walking dead állatorvosi lova volt. Ahogy felvezetésképpen látjuk a rick, michonne és carl triót, folyamatosan az járt a fejemben, hogy tényleg ezt a történetet akarják elmondani. Értem ez alatt, hogy annyi potenciál volt a felvezetésben. Annyira tetszett, hogy szétszedték a csapatot. És olyan sok szál volt, amivel lehetett volna valamit kezdeni (Pl.: daryl körül csávókban még lett volna lehetőség, vagy egy kicsit tényleg lehetett volna valódi morális kérdés elé állítani az ifjabbik dickson fiút)

Ehhez képest jöttek a teljesen felesleges flashbackek, fontos karakterek szála el lett kezdve, de minden utalás nélkül abba lett hagyva (tudom én, hogy majd a következő évadban… de én ezt az évadot néztem, ami önmagában kell megállja a helyét, és az, hogy csak úgy minden szó nélkül lóg beth v. a carol/judith/tyreese féle szál, nehezen magyarázható)
Plusz itt van ez a Terminus. Az egész érthetetlen, értelmetlen, és mégis what the fuck?
Szóval én nem is tudom, érdemes-e folytatnom.
Persze a tavalyi évadzáró után is eléggé elégedetlen voltam. Mai napig nem tudom megmagyarázni, mi az ami bent tartott.
Majd meglátom jövő októberben…
Bocsi, kicsit hosszú lett.

Future - 2014. 03. 31. 19:57

Enzo: az Hershel órája volt, amit Glennek adott. Az egyik flashbackben mondja.

Fermina_Daza - 2014. 03. 31. 19:58

jim455, lehet, daryl ugyanúgy értelmezte a szőkelyány eltűnését, ahogy én: lelépett a csaj ijedtében, mert daryl beindult rá…:-)…, és úgy rohant, hogy még a hátizsákot is elejtette, padlógáz, csak minél meszebb legyen a cukrosbácsitól…

búbánatos aszottmajom - 2014. 03. 31. 20:00

erős kezdés után erős lejtmenet, majd röhejes befejezés.
vártam h Rick akkora de akkora nagy dolgot fog mondani h leesek a székről, erre benyögi EZT. hát elmennek a picsába.

jim455 - 2014. 03. 31. 20:01

az a nő meg többszázszor felmondja a Sanctuary szöveget? :D nem lehetne esetleg rögzíteni? :D

TommoT - 2014. 03. 31. 20:01

Dvs: A brainstorming a síneken arról, hogy milyen szar éhesnek lenni, és csak erre tudnak gondolni, illetve amikor Rick elmagyarázza, hogy hogyan kell férfinak nyulat fogni (kvázi a Terminus is így ejti csapdába az embereket). Plusz a Terminuson a terem, a falra felnyalt feliratokkal, plusz a Terminuson lövöldözős-átfutós közben 2 egymásra tett konténer mellett elmennek, amiből emberek segítségért kiáltanak.
Ezekhez képest a kormányzó humánus. Am ha Woodbury-ben elvoltak kannibalizmus nélkül, ők miért szorulnak rá? Vagy nem is eszik meg őket?
A tejpornak kíváncsi lennék mi a szerepe.

kaminer - 2014. 03. 31. 20:01

nem olvastam el az összes kommentet, előre is szorri vagyok. az évad jó volt, bár nem annyira ütős, mint az első 6 rész (köszi, Frank), de korrektül felépítették (betegség, vissza a kormányzóhoz, háború, szétszakadt a csapat, karakterek fejlődése és motivációk – volt íve). nyilván az is várható volt, ahogy a GoT-nál is, hogy a legütősebb az utolsó előtti rész, mert a végét muszáj cliffhangerrel befejezni. persze ez nálam is működött, mert napok óta vártam a hétfőt, bár ettől függetlenül a készítők kommentje miatt (miszerint rick olyat él át, hogy még, az egész lényét megváltoztatja), na az csalódás volt. igen, értem, zombiharcot folytatott, de láttunk már torokharapást a képernyőn. a flashback-eknek sztem azért volt értelme, hogy lássuk, rick a vezér még mindig, harshal is csak pihentetni akarta, nem elvenni tőle képességét, meg persze a carl-lal való viszonyt is felépítette és azt, hová jutottak.
az uccsó mondat valóban nem kellett volna (bár az “amikor majd bezzeg rájönnek” egyértelművé tette), de már máshol is látni, merre megy el az 5. évad, szóval érdekes lesz, hogy másznak ki a kannibál-szektából és hol van beth, carol és ty. várós, de legalább nem fogok 2 hétig még kattogni, h basszuskulcs, miért nem volt dupla epizód.

kaminer - 2014. 03. 31. 20:03

ja, az évad 10/7 a finálé 10/8 a fenti logika mentén.

thomas - 2014. 03. 31. 20:05

Nekem bejött a zárás, badass Rick is végre visszatért. És szerintem egy terv benyögése helyett, az utolsó mondata így jobban ütött. Végre egy rész ami a 8. részen kívül tetszett is valamennyire az évadban, mert azért talán ez volt a leggyengébb évad, az első fele a 3.évad befejezése volt konkrétan, amit ott a záráskor nem kaptunk meg azt 8 részen keresztül nyomták le a torkunkon, és ezzel a fél évad elment, az évad második fele meg az össze-vissza mászkáláskra ment el, karakterejlődés ide vagy oda, rosszul voltak megírva a részek, így a végére az lett az eredmény, hogy Carol-ék szála ki is maradt a végjátékból, mert előző részekben folyton csak 2-3 karakterre csesztek el részeket. De azért annyi pozitívumot elmondanék, hogy ezt az évadot tényleg cliffhangeresen és úgy zárták le, hogy várni fogom az új évadot maximálisan, a 3. évad végénél nem éreztem ezt. Na meg volt egy érdekes nyomasztó hangulata a Terminusos jeleneteknek, érzem, hogy ez az 5. évad oda fog vágni, és elfeledtethetik velünk ezt a gyenge 4. évadot, tisztelet kivételnek. Nagyon messze van még az az október. :(

winnie - 2014. 03. 31. 20:06

dvs: azelejen a parveszed carlekkal, utana a csontok, a kontenerekbol a segelykialtasok, es persze a vicces mondatok, hogy a tablak segitsegevel idehozott emberkek a tulelesuk kulcsai, vagy ilyesmi, meg mintha azt, hogy kozejuk tartoznak, ugy mondtak volna, hogy a reszeikke valnak? passz. plusz a hussuto neni:)

winnie - 2014. 03. 31. 20:08

egyebkent abban biztam, hogy lesz valami kavaras az idovel, hogy a parhuzamosan latott sztorik kozel sem egy idoben zajlanak, az ilyen csavarok sokszor sulnek el jol.

Jimbo - 2014. 03. 31. 20:09

Ez egy kalap fos volt, nem méltó egy szezonzáróhoz. Jött itt a púder, hogy ilyen lesz, meg olyan, de ez konkrétan semmi volt.

TommoT - 2014. 03. 31. 20:11

Fermina_Daza: Beth inkább nyitott lett volna, hány pasija volt már a börtönben? Ki lehet éhezve…
Jim455: miattad vesztik el az emberek a munkájukat :)

TommoT - 2014. 03. 31. 20:13

A dvs-nek írt válaszom hogy eltűnt :)

jim455 - 2014. 03. 31. 20:14

megosztaná a közönséget, de én örülnék egy olyan résznek, hogy az egész a vagonban játszódik és kitárgyalják a helyzetet, hogy mit tudnak, mit terveznek. kamaradráma. ez lehetne az évadkezdés.

Miss Keamy - 2014. 03. 31. 20:14

basszuuus én lehet buta voltam, rohadtul nem jött le nálam a kannibalizmus, így hogy írtátók rémlenek az apró részletek :D
a végén akkorát nevettem a Rick féle nagy odamondáson, irtó szánalmasra sikeredett, ennél a szövegnél bármi jobb lett volna. No meg a flashback-ek sem jöttek át, bár érthető már mire akartak ezzel utalni, csak fölöslegesnek tartom.
Carolt és Tyresse-t várom nagyon. kiváncsi leszek hogy fognak kiszabadulni, hiszen rengetegen vannak.

Vandor - 2014. 03. 31. 20:17

A legvárhatóbb és legelcsépeltebb, klisé (És még fokozhatnám.) apokalipszis-es fordulattal éltek a készítők.
Rick és Carl apa-fia kapcsolata a világ vége után nekem már az első évadban is olyan volt, mint Az út (Cormac McCarthy Pulitzer-díjas regényében) most már teljesen.
Rick nagyon kemény a részben, és legalább gondolkodtak és felderítettek, mielőtt bementek volna Terminus-ba.
Nem úgy mint a múlthetiek. A kérdés már csak az. hogy ki szabadul ki a vagonból és kiből lesz Terminusburger a következő évadban.

Disman - 2014. 03. 31. 20:22

Hát amikor jöttek ki a “rádiós” épületből, és ott volt a nő a kajával, és nem volt ott a csapat többi tagja, akkor egy megvilágosult “kannibálok b*zmeg” jött ki belőlem, csalódtam hogy nem derült ki végül, hogy igazam van-e :(

Disman - 2014. 03. 31. 20:23

bocs, nincs edit, még annyit: A végén a hatás szünet alatt folyamatosan agyaltam: fú mi, van nála fegyver mégis, lát kijáratot, van valami terve, mi mi mi ? Erre ez a szar szöveg? :DD

stv - 2014. 03. 31. 20:26

Szeretem ezt a sorozatot, de az utolsó mondaton elég jót röhögtem… Sajnos…

B - 2014. 03. 31. 20:29

Nekem egy dolog fájt,de nagyon. Daryl tényleg azt hiszi,h Beth simán lelépett,őt meg otthagyta?! azért ennyire ne legyen már hülye,előtte 5 perccel még majdnem összejöttek….

Llew - 2014. 03. 31. 20:32

Az évad első fele szerintem gyengébb volt, a Governor szálat le kellett volna zárni az előző évadban. Erre nem volt érdemes visszahozni, még ha nekem a két Brianes rész tetszett is. Az évad második fele a börtön után szétszakadt csapatokkal viszont oltári jó volt. A csúcs egyértelműen Carolék része volt. Az után bántóan gyenge volt ez, mint évadzáró. Ha még egy-két rész lenne a fináléig, akkor jó lett volna.

Teljesen kár volt ilyen szinten flashbackelni. Rickről eddig is tudtuk, hogy ki tud belőle jönni a badass. Kint az erdőben jók voltak, bár a Claiming klán ilyen formában elég elpazarolt volt szerintem. Ugyan akkor a Terminusos rész végtelenül béna volt. Leginkább ez vele a bajom, nem az, hogy nem sokat tudtunk meg.

Rick nagy okosan kijelenti, hogy felderítenek, mert nem tudják mi van ott, ehhez képest csak egy fokkal kevésbé hülyén mennek be mint Glennék. Utána meg rutinos túlélő létükre csak szaladgálnak, mikor nekik is nyilvánvaló, hogy terelik őket.
A végével pedig az az érzésem, hogy az írók kicsit zsákutcába írták magukat. Ekkora szarban még tán sosem voltak, ebből a helyzetből kisebb csoda kell, hogy élve kikerüljenek.

Fermina_Daza - 2014. 03. 31. 20:34

nem tudom, nekem abból a részből pont az jött le, amiben beth és daryl volt, hogy két malomban őrölnek… a csaj nyitogatta a pasit, szépen belemászott a lelkébe, aztán, amikor rájött, hogy túlment egy határon, megijedt… nekem nagyon kislány az a csaj, nem úgy vettem le, hogy tudatában lenne, mit csinál… közelebb kerültek egymáshoz lelkileg, daryl tovább is lépett volna, a lány meg nem… ezért gondoltam arra, hogy lelépett… oszt itt mondták a többiek, hogy sztük elrabolták, úgyhogy egyedül maradtam ezzel az értelmezésemmel:-(….

tobias88 - 2014. 03. 31. 20:34

A végső mondat úgy ütött mint egy vékony bot. Nagy a suhanás előtte de kicsi a végeredmény és kettétörik.

winnie - 2014. 03. 31. 20:41

tommot: nem en voltam es a spamszuroben sincs.

hummel - 2014. 03. 31. 20:43

_Peter: Washington nem biztos, de elég valószínű. Szerintem Abraham már telebeszélte azoknak a fejét, akikkel együtt volt. A többieknek meg később fogja. Lehet, hogy lesz olyan, aki nem akar majd menni, de a csapat nem akar majd szétválni, szóval elég valószínűnek tűnik, hogy az lesz a következő útirány.
Eugene szerintem sem tudja a választ, de talán azt hiszi megtalálhatja. Biztos vagyok benne, hogy nem fogja.

jim455 - 2014. 03. 31. 20:44

Carl megint egy kis p*cs volt, megmenti az apja a tetves életüket õ meg elfordul tõle. Nem 5 éves már, ezt fel kéne dolgoznia, pláne úgy hogy már õ maga is ölt embert.
Rick badass mondatáról pedig eddig csak rosszat olvastam. Ilyenkor felvetõdik, hogy az illetékeseknek hogy tetszhetett? Kirkman is nem mondta, hogy gyerekek ez így gáz lesz?!

Iceman - 2014. 03. 31. 20:53

Ahogy olvasom másnak is az előző rész hatásosabb volt mint az évadzáró. Tavaly is szerintem Merle halála sokkal jobbra sikeredett mint a nagy összecsapás kormival.

getkey - 2014. 03. 31. 20:57

Látom, ez a finálé sem éppen arról lesz híres, hogy egybe kovácsolta a nézőket :)

Nem is tudom, hol kezdjem…
Rick torokátharapásos jelenetében sajnos biztos voltam, mert belefutottam pár spoilerbe és cikkbe, amik alapján egyértelművé vált, hogy ebben az epizódban meg fog történni ez a jelenet (a képregényt nem olvasom, de láttam pár hozzászólást máshol, amiben taglalták ezt a részt). A sajnost persze arra értem, hogy nem ért váratlanul a dolog. Maga a jelenet természetesen nagyon tetszett! Szeretem az ilyen jellegű feszültséggel teli jeleneteket.
(Persze némiképp érdekes volt, hogy öt fegyverest így elintéztek, hiszen mikor Rick átharapta Joe torkát, a társai még abszolút uralták a helyzetet. Aztán sitty-sutty, Daryl felülkerekedik azokon, akik épp rúgdossák, miközben a földön fetreng, Michonne meg elveszi a fegyvert az őt sakkban tartótól, holott előtte is próbálkozott, de sikertelenül. Az is karakteridegen volt picit, hogy Carl, aki egy ideje már gond nélkül öl embert is, ha kell, halálra váltan ül az autóban, és még csak eszébe sem jut a fegyverért nyúlni, ami fél méterre tőle hever, a kesztyűtartó tetején… Mindettől eltekintve nagyon tetszett ez az egész jelenet. Végig tapintható volt a feszültség.)

És végre megkaptam azt, amire vágytam az előző részben, és aminek hiánya több, mint furcsa volt: Rickék megérkeztek Terminushoz és terepszemlét tartottak! És még fegyvereket is rejtett el vészhelyzet esetére! Régen esett ilyen jól egy jelenet a lelkemnek:)

A kannibalizmus innentől kezdve szerintem is teljesen egyértelmű. És nincs is nagyon mit furcsállni rajta.

Egy kis találgatás: valaki felvetette, hogy Rickék esetleg belefutottak a Tyreese-Carol-Judith trióba, és ők az aduász a kezükben. Nem is tudom… Egyrészt jó lenne, ha erről lenne szó (főleg, hogy a fentebb említetteket végül nem is mutatták a nagy fináléban), másrészt ez is felvet néhány kérdést:
– ha eleve az volt a tervük, hogy néhányan kint maradnak vész esetére, akkor nem lett volna sokkal logikusabb, ha csak egy-két ember megy be? Így ha velük megtörténne a legrosszabb, a többiek akkor is túlélnék, és megmaradnának egymásnak. ráadásul ha csak két fő megy be sokkal jobbak az esélyek, ha úgy alakul, hogy menekülniük kellene. Arról nem is beszélve, hogy ha a kintieknek kell megmenteni őket, nem mindegy, hogy a felmentősereg nem kettő, hanem négy főből áll. Főleg, hogy nem tudhatták, hányan várnak rájuk odabent.
– ha tényleg maradt volna kint valaki, nem tudom elképzelni azt a szituációt, amiben Rick ne ragaszkodott volna foggal-körömmel ahhoz, hogy Carl szintén kint maradjon. :)

A befejezés pedig:
Tetszett az a rész, mikor egyesével terelték őket a vagonhoz. Ott szintén tapintani lehetett a feszültséget. Nagyon úgy tűnt, hogy Carllal tényleg történni fog valami. Legalábbis ezt szerették volna éreztetni.
Rick utolsó mondata pedig… Az azért egyértelmű volt, hogy semmi konkrétat nem fog mondani. Egy ilyen jelenetben az a legolcsóbb és legelcsépeltebb húzás, amit megléphetnek az írók. Viszont azt is megértem, ha valaki szerint röhejesnek hangzott. Nekem mindenesetre nem volt semmi bajom vele.
Mindent összevetve teljesen elégedett vagyok a fináléval (valószínűleg ezzel a kisebbséghez tartozom), és várom, hogyan fognak kimászni ebből a helyzetből hőseink a következő évad elején.

_Peter - 2014. 03. 31. 21:00

Szerintem is olcsó volt Rick B kategóriás mondata, de valahogy jelezni kellett a banda felé badass Rick visszatért. A börtön óta közelről látta Hershel lefejezését, a Governor szarrá verte és úgy tudja meghalt Juci baba. Testileg-lelkileg összetört.
Most badass Rick visszatért, a redneck klánnal bemutatták, hogy szinte lehetetlen helyzetből is kivágta magát, megoldják ezt a Terminus dolgot is valahogy.

Azért az is elég B filmes panel volt, amikor Daryl letette a fegyverét és mondta Joe-nak inkább őt öljék meg Rickék helyett. Eleve úgy kellett volna megjelennie, hogy a nyílvessző folyamatosan a bandavezérre mutat. Ahogy láttuk nélküle a többieket gyorsan lerendezték.

ayren - 2014. 03. 31. 21:08

Hát nem tudom, de szerintem Carllal lesznek még gondok. Nekem úgy tűnt, hogy a mikor azt a kósza segítségért kiáltozót széttépték a zombik, eléggé ráizgult a látványra. Vagy annyira rosszul játszik a kölyök, hogy egész mást sugallt az arckifejezése, mint amit kellett volna? Ráadásul most van azon a határon, amikor az fiúk arca elveszti az utolsó gyerekes vonásait. Mit csinálnak, ha fél év múlva már igazi nagykamasz lesz, miközben a filmben ugyanott veszik fel a fonalat?

Pocok - 2014. 03. 31. 21:12

És mi van Rick gyerekével? Coach nem szólt neki, hogy ott van? VAgy megették már?

Pocok - 2014. 03. 31. 21:14

JA bocs, nem is voltak ők ott… nem szóltam :D

ayren - 2014. 03. 31. 21:15

getkey
Carol-Tyreese-Judith trió mint Rickék titkos aduásza? Most komolyan el tudod képzelni, hogy a babával a hónuk alatt akciózzanak? Szerintem amúgy is kizárt, hogy összefutottak volna velük Rickék, mielőtt bemennek.

Landazzar - 2014. 03. 31. 21:16

Mit mond Rick a végén? :) Angolul meg magyariul leírná nekem valaki?

krisz - 2014. 03. 31. 21:18

Daryl látta amikor elrabolják Bethet.

jim455 - 2014. 03. 31. 21:23

Semmi esélyük Caroléknak a rengeteg fegyveresel szemben. Csak úgy menekülhetne meg a banda ha jön valami felmentõsereg, de azt nem hiszem, hogy meglépik, így is sok a szereplõ, szóval szerintem csak valami baromság lehet a menekülés módja.

Reea - 2014. 03. 31. 21:24

Valahogy a másik posztnál sokkal érdekesebbnek írtátok le a szerintetek várható eseményeket, mint ami az utolsó részben történt. :S

Daryl-Beth vagy kicsoda: sajnos nekem se az jött le, hogy elrabolták :D, hanem elment egyedül.. :D de akkor végülis nem… :S

getkey - 2014. 03. 31. 21:25

ayren:

Természetesen nem :) Éppen ezért taglaltam a kérdéseket, amiket hirtelen felvetett bennem ez az ötlet. Egyáltalán nem tartom életszerűnek vagy lehetségesnek. És írtam is, hogy VALAKI felvetette. Szóval nem belőlem pattant ki a dolog. :)

Pocok - 2014. 03. 31. 21:26

Miről beszéltek? Elrabolták a csajt. Ott maradt a cucc.

Trolland - 2014. 03. 31. 21:29

Valaki leírná, hogy a rengeteg A betü a Terminusban pontosan mire is utal?

ayren - 2014. 03. 31. 21:32

Akkor jó, én értelmeztem félre.:) Teljes képtelenség lenne.
Amúgy is eléggé el van ez a baba dolog kenve, hogy miként lehet elgardírozni az apokalipszis kellős közepén. Szerintem még egyik írónak se kellett mondjuk akár csak 24 órán át felügyelnie egy csecsemőre. :)

ayren - 2014. 03. 31. 21:32

getkeynek ment az előbbi

getkey - 2014. 03. 31. 21:33

Beth elrablásához:
Én sem értem, hogy jön ki az a képletből, hogy önszántából lépett le :)

1. Megtámadják őket a házban a zombik.

2.Darly odakiált neki, hogy meneküljön, majd kint találkoznak.

3. Beth el is menekül.

4. Daryl kijut a házból és az úton meglátja Beth eldobott táskáját, majd a szélsebesen távolodó autót.

Na most: van, aki azt feltételezi, hogy Beth annyira megrémült Daryl ki nem mondott vallomásától, hogy – kihasználva a zombitámadást, és azt, hogy Daryl pont erre szólította fel – kiszaladt az útra, eldobta a táskáját, majd elkötött egy kocsit a nagy semmiből, és padlógázzal elhajtott vele? :D

Bence7y - 2014. 03. 31. 21:36

Voltak jó jelenetek, de a vége…..? Hatalmas csalódás.

Edinburgh - 2014. 03. 31. 21:40

Én csak koca TWD fogyasztó vagyok, de emlékeim szerint az utcsó részek mindig ilyen felemásak, kissé évad közepi feelinget telepítve az emberre, vagy olyan totális lezárást amiért még Sheldon se reklamálna.

De 1 kérdésem lenne mert csak így bele-bele nézegettem az évadba és itt sem böngésztem mindent végig, de fúrja az oldalam , hogy Beth-ről tudunk valamit, mert Daryl teljesen megzavart ezzel az elhagyott szövegével mert nekem az utcsó emlékképem az, hogy látástól mikulásig kergetett egy autót amivel feltételezhető, hogy szöszke-böszke menyecskéjét lopják éppen?

getkey - 2014. 03. 31. 21:40

ayren:

:)
Igen, elég nagyvonalúan kezelik a Judith-szálat. Mentségükre legyen mondva: tényleg elég nehéz lenne minden igényt kielégítően foglalkozni ezzel. Bár természetesen nem lehetetlen. Mindenesetre érdekes szituációkat eredményez egy csecsemő jelenléte ebben a világban, ami alapvetően pozitív. Mármint számunkra, a nézők számára. :)

dannnnnn - 2014. 03. 31. 21:42

Trolland, az A betűk egyrészt a vagont jelentik, ahová beterelték a szerencsétleneket, A betűvel van jelölve maga a vagon. Másrészt, lehet, hogy az A besorolású eleséged is jelenti.. Friss.. ropogós. rostokkal teli. :)

Yggdrasil - 2014. 03. 31. 21:42

Na, végre :)
Nyilvánosan megkövetem azon olvtársakat, akik már egy héttel ezelőtt is megmondták, hogy itt kannibalizmus lesz, mert én ezt kizártnak tartottam, erre tessék. Maradjunk viszont annyiban, hogy az előzetest marhára megmanipulálták, olyan dolgokat engedtek sejtetni, amik valójában máshol, máshogy zajlottak le.

A Hershel-es flashback-ek jók voltak, de teljes mértékben egyet értek, nem ide kellett volna kerülniük. Én sokkal inkább el tudtam volna képzelni ugyanezt az évadnyitóban, ahol Rick haldoklott és Hershel emléke friss volt.

Valaki fentebb kérdezte, kié volt az óra, amit Rick kiszúrt. Ejj-ejj, itt buktok le, hogy a főcímet átpörgetitek :) Minden főbb karakterhez hozzá van rendelve valami tárgy, Norman Reedus-nál pl. a nyilak a fában, Steven Yeun-nál meg pörögnek a zsebóra mutatói :)

A rész végén csak egy nagy WTF-érzésem volt, mert ez minden volt, csak nem cliffhanger. Ugyanakkor a kannibalizmus egyértelműnek látszik, frissen lenyúzott csontok, segélykiáltások a konténerekből. A tejpor dobozát nem tudtam hova tenni, egy pillanatra azt hittem, bébitápszer és Judith-ék is odabent vannak :O

Azt gondolom, Rick badass-mondata a végén arra utalhatott, hogy amit mi nem láttunk: valójában Carolék is ott vannak, és ezért nem kérdezte se Sasha, se Maggie, hogy mi lehet a tesóikkal. (Mert ha Maggie megkérdi, Sasha-nak is meg kellene, és akkor Ricknek válaszolnia kellett volna, hogy Ty-ék itt vannak kint. Ment az okoskodás, hogy előbb fel kell deríteni a terepet, erre a következő képkocka, hogy bemásznak a kerítésen (itt vagy direkt nem láttunk valamit, vagy agyhalott lett Rickből), aztán meg egyszerűen felfedik magukat nekik?? He?! És egyébként pedig: Rick elás kint egy zsák fegyvert, just in case, ami tök jó meg minden, csak hogy fér hozzá, ha egyszer foglyul ejtik, pláne levágják, mint a disznót? Szóval itt valami nagyon bűzlik, az fix.

Yggdrasil - 2014. 03. 31. 21:44

Ja, meg a fb-ot egész héten elárasztották a “Who will survive?” feliratú plakátok, erre nem hal meg senki? Pff, zseniális évad után kb. a leggyengébb cliffhanger, amit az utóbbi években láttam.

Lazaro - 2014. 03. 31. 21:46

szerintem ez volt a leggyengébb évad, és a finálé sem tetszett, de természetesen maradok az 5. évadra is. A két szőke kislányos rész volt a legjobb és az évad csúcspontja, Carlnak pedig a végén tényleg érett a golyó, sajnálom, hogy nem lőtték le. Az 5. évad nyitójelenete lehetne, hogy badass Ricket kiszedik a vagonból és a csipet-csapat szeme láttára főbelövik, ezzel is totális kilátástalanságba taszítva a többieket…

Sulo - 2014. 03. 31. 21:46

A sok A lehet a legjobbat jelöli, elég csak abból kiindulni, hogy pl az amerikai oktatási rendszerben az 5-ös osztályzatot ők A-val jelölik és nem számozással mint mi.

Denisa - 2014. 03. 31. 21:48

Úgy látom Rick utolsó mondata eléggé megosztja a nézőket. Bevallom nekem tetszett. Tömören összefoglalta a lényeget: Eddig megfogtak burgerék egy javuló kriplit, egy farmer lányát, egy roncs orvost, és a többiek se az a hú, de ölékenyek. Bull a fegyelem, a többiek a muszáj miatt ölnek, de elsősorban zombit. Carl is itt fordult meg igazán. Előtte ölt, de nem szívesen, inkább csak kétségbeesésében, most közvetlen közelről élvezhette milyen ha ember fenyegeti, gyanítom innentől már nem csak a zombikra lesz veszélyes. Daryl, Rick, Michonne mind élből szörnyetegek, most már Carl is képes rá, ellentétben Maggie-ékkel. Rick mondata is ezt sugallja, eddig megfogták a lúzereket, most megfogták a nagyágyúkat, innentől szép a buli.
Remélem valami tuti menekülési módot választanak. Viszont Washingtonban nem hiszek, meg a fickó túlélésében sem. Szép kövér, jó husi.
Carol és Ty egy gyerekkel nem fognak kommandózni ha nem muszáj. Szigorúan spoiler mentes találgatás, de nem lehet, hogy rájuk szabadítják a zombikat?! Úgyis mint ellenségem ellensége a barátom…

Nicholas - 2014. 03. 31. 21:49

Nekem még mindég nem elég 1-2 jó jelenet, ha a többi 25-30 perc rém gyenge. A 16 részből kb. a fele tetszett. Szerintem ezek után már nincs min gondolkodni. Kasza. Majd néha visszanézek pár tekerés erejéig.

winnie - 2014. 03. 31. 21:49

“Ja, meg a fb-ot egész héten elárasztották a “Who will survive?” feliratú plakátok, erre nem hal meg senki? ”

mindenki túlélte, ez a megfejtés:)

yeeeyha - 2014. 03. 31. 21:49

Nálam a gond ott kezdődik, hogy Rick mint karakter egyáltalán nem érdekel, a többiek emberi drámája (Carol!) sokkal jobban foglalkoztat, és a rész első felében Ricket tolták bele az arcomba…

Innentől szerintem 100%-nak vehetjük, hogy elborult kannibálokról van szó, gondolkodtam más megoldáson, de csak ez lehet. Nem is tudom eldönteni, melyik volt a legtalálóbb utalás: az a bazi hússütő a szaftos hússal, hogy Rick akkor jön rá, hogy nagy a gubanc, mikor Carl majdnem elvette a neki nyújtott tányért, vagy hogy úgy terelték őket a lövésekkel, mint birkákat a vágóhídra.

Ami nevetséges, hogy egy halál sem volt, minimum azt vártam, hogy Glennék közül egyvalaki már nem éri meg a Rickékkel való találkozást.

Carol-Tyreese-baba hármast nagyon hiányoltam, de a távolléktükből nekem is az jön le, hogy Carol lesz itt a megmentő, mert Badass Rick akárhogy öklendezheti fel a kliséit, ő is csupán egy fogás az étlapon.

Yggdrasil - 2014. 03. 31. 21:51

” CarT – 2014. 03. 31. 19:45
Amúgy egyszerűen csak Carol kell ide, ”

Ja, vagy Shane. Régen láttunk már fejjel a falnak-jeleneteket :D

Sika - 2014. 03. 31. 21:54

Az evad tetszett,a finale elegge kozepesre sikerult.
Tobbet vartam volna,amugy emberhussal kinaltak oket???
Nem tudom hogy ebbol hogyan fognak hihetoen kimaszni,feltetelezem hogy valami varatlannal allnak elo.
De hogy hogyan bujt el ennyi fegyveres a felderites alatt,azt nehez felfogni.
Nekem egy elegge gyengen vedett helynek tunik,ha leszamittjuk a katonai rendszeruket.
Nagyon sok ido mulva lessz ujra TWD,de van addig is Hannibal :D

dannnnnn - 2014. 03. 31. 21:54

Sulo, én is pont erre gondoltam :).
abszolúte elképzelhető lehet.

na de mi a fenének a szentély? ezzel intézik el a lelkiismeret kérdést a zabagépek?

getkey - 2014. 03. 31. 21:55

Yggdrasil:

Azt hittem, már sosem érsz ide :)

Részben egyetértek azzal, amit írtál. Nagyon kihangsúlyozták azt a részt, mikor Rickék megérkeztek Terminushoz, és szólt, hogy először körülnéznek. Majd a fegyver elrejtése, stb. Ez főleg az előző rész tükrében nagyon kontrasztos, hiszen az első csapat birka módjára vonult be a vágóhídra. Szóval, ha tényleg nem tettek semmilyen óvintézkedést, és senki nem tud segíteni kintről nekik, akkor nem értem, miért kapott ekkora jelentőséget ez a jelenet. Egyszerűen kihagyhatták volna, főleg, hogy azzal, hogy mégis beletették, a másik csapat önkéntes bemasírozását állították be még nagyobb idiótaságnak. Tehát valami csak történhetett a terep felderítése alatt… Persze az is lehet, hogy olyasmi, amire nem is gondolunk.

PatrickMonster - 2014. 03. 31. 21:55

Nagyon dühítő és rossz évadzáró. Ahogy már előttem is leírták, tipikusan olyan a helyzet, h csak valami hülyeséggel lehet majd feloldani. Most normál esetben annak kéne történnie, h nekik végük és felfalják őket. Erre max páran meghalnak majd (gondolok itt a feleslegesebb szereplőkre), aztán valahogy meglógnak. Értelmetlen hülyeség az egész… Ehhez képest az előző évadzáró csodálatos volt…

Yggdrasil - 2014. 03. 31. 21:56

dvs – 2014. 03. 31. 19:53
Lehet, hogy fölöttem már írták a választ a kérdésedre.
Nem tudom, a szerző mire gondolhatott, de utalás lehet: – Rick magyarázza, hogyan kapja el a csapda a nyulat,
– amikor terelik őket fegyverekkel a Terminusban, akkor elszaladnak egy konténer mellett, amiből emberek segélykiáltásai hallatszanak,
– aztán elszaladnak egy drótkerítés mellett, ami mögött frissen lecsupaszított emberi csontvázak voltak, a rajta lévő piros cafatok alapján nyilvánvalóan nemrég még élt emberekhez, és nem zombikhoz tartoztak,
– amikor beterelték őket a vagonba, Rick lenézett a földre és látott ott egy kilapított tejporos dobozt, ami, megmondom őszintén, én se tudom, mire utalhat, de valamire nyilvánvalóan. Nekem továbbra is Judith kajáját juttatja eszembe.
Biztos volt még más is, nekem most ezek jutottak eszembe.

dannnnnn - 2014. 03. 31. 21:57

Yggdrasil,
a készítők interjúiból is maximálisan az jön le, hogy Ricknek van terve. A teli tányér husit szerintem nem azért hajította el, mert óó ott egy óra. hanem óó, ott egy emberem órája, és jéé, talán ő van a tányérban is.

Yggdrasil - 2014. 03. 31. 21:58

Ja, +1: az megvolt mindenkinek, hogy a “honnan loptad ezt az órát” jelenet nyitányakor a háttérben további menekültek falatoznak a grillről békésen? :) Őket se tudom hova tenni, pedig valamiért ott voltak, az fix.
Meg az is érdekelne (ami persze nyilván a köv. évadban derül ki), hogy a szívélyes fogadtatás után mi történt, amiért a vagonba csukták őket. Tiszta Jancsi és Juliska, mondom én.

jim455 - 2014. 03. 31. 21:59

egy biztos, vagy Daryl nagyon hülye és azt hiszi, hogy Beth önszántából elhagyta, vagy szarul írták meg megint a szöveget. gondolok itt a Rickel való beszélgetésre.

Yggdrasil - 2014. 03. 31. 22:00

getkey, bocs, gyereket altattam, de már alig vártam, hogy jöhessek :D
Mi a véleményed a spoileres részről?

Yggdrasil - 2014. 03. 31. 22:02

jim455
Az hétszentség, hogy itt valami elcsesződés van. Daryl se lehet annyira hülye, hogy ne lássa, Beth-et elrabolták. Nyilván nem tudta és nem is akarta volna megszervezni, hogy így lép le Daryl mellől, meg tényleg, miért tette volna? She just left, én komolyan a falba vertem a fejem, mikor a mondat nem úgy folytatódott, hogy “kidnapped”.

winnie - 2014. 03. 31. 22:06

Yggdrasil: ha spoilerbe teszel egy részt, akkor azt ne itt beszéljétek ki, ha lehet. hiszen megtörténhet. (nem tudjuk, van-e valóságtartalma, de ha van, akkor sokak szórakozását elrontaná.)

laza_kivi - 2014. 03. 31. 22:08

Fegyverekre elásására van egyszerűbb magyarázat is: ha véletlenül ki tud jutni, akkor tudja, hogy hol keresse, plusz így nem a terminusi népé lett a készletük…

@Yggdrasil a spoileres részedre

Persze, amit írtok én nem tudom elképzelni, de ettől függetlenül látnék az íróktól “logikus” lépést arra hogy miért mindanégyen mentek be: az azért van, hogy a nézőket altassák,DE nekem ez tényleg idegen lenne, plusz az a 2 ember akkor sem elég mentőseregnek.

laza_kivi - 2014. 03. 31. 22:09

Bocsi winnie, közben gépeltem és nem láttam a kiírásod, de még reagáltam rá.

Yggdrasil - 2014. 03. 31. 22:10

winnie
De ez meg genyóság, hogy mindenki túlélte :)
Főleg annak tükrében, amit ezen plakátok alatt olvastam (lásd fentebb, a spoiler). Szóval valakinek itt igenis meg kellett volna halnia, és az sokkal-sokkal nagyobb cliffhanger lett volna, mint ez a májerkedős Rick bezárva a marhavagonba.
(Amúgy totál off, de merészek voltak a készítők, hogy meg mertek lépni egy ilyet, hogy embereket zárunk vagonba, akiket aztán viszünk a vágóhídra. A múlt részben még a levágott nyuszi miatt vizionáltam a PETA-t. Most, a vagonos jelenet után már valami egészen más, világméretű szervezet felháborodását vizionálom…)

geritwo - 2014. 03. 31. 22:10

Beth-tel kapcsolatban: A She’s gone, amit Daryl mondott, azt is jelentheti, hogy “Eltűnt”. Daryl nem az a szószátyár típus, nyilván nem akarta részletezni, hogyan veszítette el a csajt. Miután elrabolták, teljesen készen volt, ezért is futott bele a Joe-féle őrjáratba úgy, hogy már teljesen feladta.

Innentől SPOILER, ha még számít.

Arra én is nagyon kíváncsi lennék, hogy mi a Rick-féle master plan. Nagyon fura volt, ahogy bementek, én arra gondoltam, hogy a fegyverek mellett elásott egy időzített bombát is a kerítésnél (a kerítést nem őrizték túl jól, amikor ott kolbászoltak), ami fél nap után felrobban, és rászabadítja a környék összes zozóját a Terminusra. Persze akkor még nincs megoldva, hogy ők hogy jutnak ki a vagonból, és robbanóanyag sem volt náluk.

Az, hogy valakit bezombítanak – új zsákmányt pl., akihez nem kötődnek -, és így próbálnak kitörni, szintén lehet.

Egyébként tudóskámat már le is vágták? Mintha nem lett volna ott a vagonban, és híznia sem nagyon kellett már. :D

Fermina_Daza - 2014. 03. 31. 22:11

oké, én meggyőzhető vok:-)…, de ha egy karakter, akit addig megbízható elbeszélőnek tekintettünk (mert daryl az), aszongya, hogy “she just left”, akkor erre a mondatra kéne nekem magyarázat…. hmm? ötlet?

Yggdrasil - 2014. 03. 31. 22:12

winnie, ja bocsi
Akkor hol szabad ezt kibeszélni? Képregényes alá nem akarnék menni, mert nem vágom a képregényt és nem is akarom elolvasni az ottani történéseket :)
De szedd ki nyugodtan azt a részt, ha gondolod, bár direkt nem írtam nevet és tényleg lehet, semmi alapja nincs, nem tudom.

Pocok - 2014. 03. 31. 22:12

Ott van a tudós.
Ricknek szerintem 0 terve van.

Bertollnok - 2014. 03. 31. 22:13

Szolid évad volt, a road-feeling nálam abszolút nyerő, bár itt-ott visszavehettek volna a dumából.
Ez viszont finálénak gyenge. Az évad nálam 7/10, a zárás 5/10.

getkey - 2014. 03. 31. 22:13

Yggdrasil:

Még pár gondolat :)

Bennem is felmerült ugyanez. Hogy először jól elültetik az emberben a várakozás magvát, hogy minimum egy, de lehet, hogy több szereplőtől is búcsút kell vennünk (jó walking dead-es szokás szerint), aztán végül senki nem hal meg a fináléban. :)
De végülis miért ne lehetne így. Talán így még váratlanabb lett az eredmény. :D

A tejporos doboz/zacskó a földön szerintem egyértelműen arra utalt csak, hogy embereket tartanak odabent, akiket etetnek. De akár az is kiolvasható belőle, hogy igyekeznek fehérjével tömni a bent fogva tartottakat, hogy jó húsban legyenek a “levágásukkor”.

Azon jót mosolyogtam, hogy Rick hamarabb szúrta ki Daryl ponchóját, mint maga Daryl. :D Viszont ez a jelenet némileg ellentmond annak, hogy Rick tudhatta, mielőtt bementek, hogy mi folyik Terminusban. Legalábbis nagyon úgy tűnt, hogy a figyelmük ugyan egy pillanatig sem lankadt, hiszen ismeretlen emberek között voltak, de az, hogy valójában nem azok, akiknek feltüntetik magukat, csak akkor esett le neki, mikor meglátta náluk a többiek holmijait.

Yggdrasil - 2014. 03. 31. 22:13

geritwo, de ott volt a tudós is, csak megszeppenve megbújt a sarokban.

liberatore - 2014. 03. 31. 22:15

Nevetséges. Erős kezdés volt, aztán pár badass jelenet, de összességében nagyon ócska. Ez a finálé az egész TWD-t jellemzi. Hullámvasút.

Ezt a Rick zárószöveget nem tudom ki volt, aki kitalálta vagy beleírta, de duplalábas rúgással takarítanám ki a stábból. És még valakit ezért fizetnek… :|

Sulo - 2014. 03. 31. 22:16

Rick utolsó mondatának a kitalálójának és megírójának üzenem:

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1.0-9/1016989_10152082627085983_229106958_n.jpg

Ubermacht - 2014. 03. 31. 22:16

Igen, a tudós ott volt, és kíváncsi lennék, mit szólnának a terminusiak arra, hogy ő tudja az okot, megoldást. :D És igazából az egész csapat miatta tart Washingtonba, azért lehet elgondolkoznának…

4rc28 - 2014. 03. 31. 22:18

Amikor Rick, Daryl-t kérdezte Beth-ről, ő azt mondta “she’s gone”. Amivel csak az a gond, hogy háromféleképpen lehet értelmezni:
1. (amit a feliratkészítők is használtak, szó szerint lefordítva): Elment
2. Az eltűnt-re is használják, én már találkoztam így is vele, és mivel ott egy tárgyról volt szó semmiképpen sem jelenthette, hogy elment.
3. Meghalt-eltávozott, azaz elment

Szóval én mint néző tudom mi történt, de hogy Daryl akkor hogy értette az más kérdés…

lila - 2014. 03. 31. 22:18

Rick terve:
1., kijutni a vagonból
2., felfalni a terminusiakat
3., jóllakottan távozni
A terminusiak nem tudják kikkel kezdtek.
XD

wassap22 - 2014. 03. 31. 22:21

Nem értem, mi a baj Rick utolsó mondatával. Szerintem az egész részben építettek erre az egészre, hogy ő mégiscsak egy leader, kicsit őrült, de a legszarabb helyzetekben is van valami ötlete (szerintem az elásott fegyvereknél lesz még valami gebasz).

Azt pedig mégsem süthetik el, hogy majd évadzáró utolsó mondatában kiböki a masterplant, hisz akkor kicsit kevésbé várnánk az 5×1-et.

Korrekt lezárás, sejtető, ám mégis megmaradt a köd a fejünkben, ahogy kell.

Enzo - 2014. 03. 31. 22:21

Tényleg, azt ígérték, hogy egy főszereplő meghal az évadzáróban, nem? Az eléggé elmaradt..vagy csak beetetés volt.

jim455 - 2014. 03. 31. 22:22

azért is volt idegesítő ez a just left szöveg mert ha elmondja a rablást akkor Rick óvatosabb lett volna a Terminussal kapcsolatban, mennek egy ismeretlen helyre, első dolog amire Daryl helyében gondolnák, hogy ott lesz az állomáson a csaj.

egyébként már a 3. évad végén is mindenki írtózatos szereplőgárda ritkítást várt, aztán még többen letek a rész végére mint voltak, mert odaköltözött hozzájuk Woodbury lakossága. Hát nem egy Trónok harca sajna, nem merik kiírni a fontosabb szereplőket, vagy csak akkor mikor már nagyon érik.

getkey - 2014. 03. 31. 22:22

Yggdrasil:

Akkor a spoileres részre itt nem reagálok, ha nem baj :)

winnie - 2014. 03. 31. 22:29

enzo: interjúkat olvasva nem emlékszem ilyesmire, ilyet konkrétan ritkán szoktak, de persze előfordulhat.

winnie - 2014. 03. 31. 22:33

jim455: a 10 kezdő szereplőből már 5-öt kiírtak, a gotban ennél azért jóval többen figyelnek a kezdőkből, mármint arányaiban (de ez spoiler, ne itt).

akiket fontosnak tartasz lehet, hogy azért tartod, mert ők élnek már csak közülük. igazából az paradox valahol, de fontos úgy lehet valaki, hogy sokáig nem írják ki. ha jön egy új karakter és kiírják pár rész után, akkor nem fontos. ha hagyják, hogy maradjon 3 évadig, akkor nem merik kiírni:)

VanillaSky - 2014. 03. 31. 22:33

Nem volt különösebb gondom a fináléval, viszont a végső mondat valahogy hiteltelen. Egyszerűen be vannak zárva egy vagonba, fegyverek nélkül ha csak be nem üti valamelyik az iddqd-t akkor itt bizony nincs nagyon menekvés önerőből, segítséggel meg csak hazárdjáték. A kannibálos vonulat viszont csalódás, ennél eredetibb dologra számítottam.

Scoff - 2014. 03. 31. 22:35

Érdekes, hogy Rickék milyen atom lassan sétálnak be a vagonba és Glenéknek eszükbe se jut a kitörés. Csak bujkálnak a sötétben kicsit.
A másik meg, hogy ennyien bezárva egy kis zárt helységben…kellemetlen lehet ha a hív a természet! :D

getkey - 2014. 03. 31. 22:36

4rc28:

A harmadik variációt kizárhatod, mert Rick azt megelőzően kérdezi Daryltől, hogy “Meghalt?”. Erre válaszolja Daryl, hogy “Nem, csak elment.”

jim455:

Ha a szereplők ritkításáról van szó, mindig mindenki a Trónok Harcával hozakodik elő. Lehet, hogy most népharagot vonok a saját fejemre, de én meg már erőltetettnek és izzadtságszagúnak érzem, ami ebben a tekintetben ott történik. Mintha csakis arra menne ki az egész, hogy “Most majd jól megdöbben a sok birka néző/olvasó, mert úgyis kinyírok mindenkit!” Kezd az egész kicsit átesni a ló túlsó oldalára. Örülök, hogy itt nem ez történik. És mielőtt még megkapnám: szeretem a GoT-ot, és semmi bajom vele egyébként.

beiz - 2014. 03. 31. 22:37

Nekem tetszett.

jim455 - 2014. 03. 31. 22:38

winnie: fogalmazok úgy akkor, hogy itt ahhoz képest hányszor kerülnek életveszélybe, kevés fontos szerepőt írnak ki :) érdekes, mert a többi sorozathoz képest tényleg többet.

Balee - 2014. 03. 31. 22:38

Olvasom a hszeket és nem jutok szóhoz. Először is, szerintem, a második félévad sokkal jobb volt, mint az első. A 8. rész értékelhetetlen volt, a sorozat mélypontja minden szempontból. Ez a rész feszült volt, nekem tetszett.

Rickék csak beszéltek a megfigyelésről? Simán besétáltak a csapdába.

Terminus: elképedve látom a hozzászólók reakcióit. Emberek értitek legalább halványan, hogy micsoda morális akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy valaki embert egyen? Nincs étel? TÉÉNYLEG??? Miért nincs? Mert a városi ficsúrok életképtelenek termelni? Ott az egész világ, a zombi nem legeli le a takarmányt, max a betakarításkor kell éberen őrködni. Tarthatnak háziállatot, lábasjószágot, baromfit stb. A jószág tejet is ad, nem kizárólag húst, a baromfi tojást stb. Ott a kert, végtelen területen lehet zöldséget, gyümölcsöt termelni. Ott a befőzés. Kb 0 technikai háttérrel lehet konzerválni ételt. Régen sem voltak hűtők. EZER és egy dolog van, amiből lehet táplálkozni. Nem beszélve arról, hogy egy hatalmas csoportot kell lekötni. Ebben a faluban a tetőn ül mindenki egész évben? Totálisan értelmetlen a sorozatban a kannibalizmus, mert nem magyarázható azzal, hogy emberen kívül NINCS más étel! Maximum akkor magyarázható ez az egész, ha ez valami beteg szekta. Lényegében totálisan értelmetlen ötlet ez éppen ebben a sorozatban. Komolyan nem lehet az apokalipszisből, a zombihordából semmi mást kihozni?

Ha ezek valóban kannibálok és nagyon úgy néz ki, akkor ez az egész egy rossz vicc…

Noxon - 2014. 03. 31. 22:38

Amikor a végén Rick pisztolyt tart a csávó fejéhez és magyaráz neki a Gareth vagy ki, a főnök terminusban és hirtelen ökölbe szorította a kezét ugye…
Na nekem kajak az ugrott be arra a hangra, meg ahogy Rick rögtön elfordult vagy mit csinált, hogy Hu baz ennek valami szuper képessége van és ez a Terminus titka, és Ricket elhajítja az elméjével :D Vissza is tekertem, hogy most mi van? Aztán rájöttem mégse :)

winnie - 2014. 03. 31. 22:39

4rc28: egy valami biztos nem. nem “elment” – ez baromság. egyébként azt mondja, hogy “she’s just gone”.

getkey: a just nem “csak” elment ebben a kontextusban. ezt szerintem nem lehet egyszerűen lefordítani röviden, mert egyrészt egy szűkszavú daryl mondta, másrészt a “gone” sokkal tágabb jelentésű és megfoghatatlan úgy, mint ahogy az “ő már nincs” – amivel nyilván nem halálra célozna. az “egy ideje már nincs velem” mondjuk:) vagy nem, nyilván más jobban ért hozzá.

viszont ez teljesen buta írásnak tűnik. semmiből nem állt volna a taken szót használni.

4rc28 - 2014. 03. 31. 22:41

Nem értem miért írják sokan, hogy gyengus volt ez az évad, esküszöm, néha azt hiszem nem is ugyanazt a sorozatot nézem. :) Bár sokan már a 2. 3.-ra is ezt mondták. Persze izlés kérdése. Nekem spec. baromira bejött ez az évad, is.

Enzo - 2014. 03. 31. 22:45

@winnie: nemtom akkor, valahol olvastam, de lehet kamu volt :D

getkey - 2014. 03. 31. 22:47

winnie:

Nem biztos, hogy értem, hogy ezt hogy érted :)
Nem emlékeztem pontosan a szavakra, csak a lényeget akartam kihámozni belőle :) Azt, hogy biztosan nem értelmezhető itt a “gone” úgy, hogy meghalt, mert Rick előtte kérdezi meg Daryltől, hogy “Meghalt?”, mire Daryl válasza: Nem, …blabla. Ennyi :)

winnie - 2014. 03. 31. 22:47

4rc28: de épp ez a lényeg. a többség leírja, hogy miért. olvad el. te is tartottál már x vagy y sorozatot vagy sorozatávadot gyengének, amit közben mások imádnak. mindenki mást vár. ha valakinek nem tetszett a széttagoltság, akkor az évadot sem szerette jó eséllyel.

winnie - 2014. 03. 31. 22:49

getkey: nem mondja, hogy “nem”, csak annyit, hogy “gone” tehát lehetne megerősítés (pl. – meghalt? – kampó.), lehet, hogy lemondott róla, passz. de ezt sem hiszem.

4rc28 - 2014. 03. 31. 22:54

Lehet Beth-el is valami olyasmi lesz, mint Carol lányával. Eltűnik, keresik-keresik, csak húzzák csak húzzák, aztán kiderül már rég halott. Nyam-nyam. :)

laza_kivi - 2014. 03. 31. 22:55

Balee

A mostani világban is vannak kannibálok, nem értem miért olyan nehéz elfogadni, hogy egy ilyen világban megesik. Hát igen, lehet tehened, de az nem fogja be a kásalesőjét, hangokat ad ki, nem tudod elrejteni.

Yggdrasil - 2014. 03. 31. 22:55

getkey,
ha van kedved kibeszélni a spoileres részt, írhatsz nekem, epres.negercsok kukac gémélre, bár lassan elteszem magam holnapra, igyekszem válaszolni.

getkey - 2014. 03. 31. 22:58

winnie:

Ja, értem. Nem emlékeztem pontosan fejből, és valamiért úgy rémlett, hogy a “no” is benne volt. :)
Mindenesetre a “Meghalt?” kérdésre így sem érzem megerősítésnek a “She’s just gone.” választ. Számomra sokkal inkább az érződik belőle, hogy nem meghalt, hanem “eltűnt az életéből/mellőle”. Akármilyen szófukar is Daryl, ebben a szituációban sokkal életszerűbb lenne még az ő szájából is egy szimpla igen, vagy akár csak egy bólintás, ha azt akarná közölni, hogy Beth meghalt.

tomah56 - 2014. 03. 31. 22:58

Az nem igaz, hogy a kannibalizmus a legegyszerűbb. Tehenet azért jó tartani mert a füvet te nem tudod megemészteni a tehenet meg igen… Az ember meg hát egyértelmű ha megszed az embert akkor megeheted azt is, amit az az ember evett… de még ha be is számítód az apokaliptikus közeget. Pont egy fogyó élő ember világban érné meg egy fix pontos csapdát fenntartani… Gyorsabban éhen halna, főleg egy nagyobb csoport, mint a prána evők tengerparti hippi tábora… nem beszélve a prion betegségről… de az már csak hab a tortán.
Szóval úgy hülyeség ahogy van a kannibál csoport létezése… Jó nyilván a zombik se túl tudományosak szóval azt hiszem csak elkel fogadnunk, hogy már bármit képesek vagyunk megnézni…

4rc28 - 2014. 03. 31. 23:00

getkey

Egyetértek, szerintem is az eltűnt a helyes szó abban a szituációban és az előzmények fényében. Legalábbis ha én fordítottam volna azt a részt én tuti azt használtam volna, semmiképp sem az elment-et.

laza_kivi - 2014. 03. 31. 23:03

tomah56
Tehén egy hibáját már leírtam.
És szerintem nem csak embereken élnek, nem egyoldalúan táplálkoznak. A kannibalizmus nem az, hogy csak emberhúst esznek…

VanillaSky - 2014. 03. 31. 23:04

Carol+Coach+baba felmentősereget, hogy lehet komolyan gondolni? Egyrészről a gyerekkel kell maradjon egy ember, másrészről mi a fenéért mentek volna be 4-en és nem csak ketten például? Az ötlet is nevetséges, nemhogy az esetleges realizálódása!

jim455 - 2014. 03. 31. 23:05

még a szereplők kiírása témához: nem a fő fő karaktereket akarom én holtan látni, pl. egy Darylt vagy Ricket ne, de úgyis sok a szereplő, egy Glenn pl. senkinek nem hiányozna már, és legalább kapnánk egy ütős húzást.

VanillaSky - 2014. 03. 31. 23:13

Menjenek el egy walmartba konzervért, nem volt senki diákmunkán középsuli vagy egyetem alatt? Fegyvereik vannak, járműveik de egyszerűbb a talajt lőni meg embert enni, mint felkutatni egy élelmiszerláncot ahol biztos élelemforráshoz jutnak. Egy olyan világban, ahol az emberek 80%-a egy csirke nyakát nem merné kitekerni, nemhogy megenni egy másik embert! Barna hosszú hajú statiszta a ponchoban, elképzelem ahogy rágcsálja a combcsontot és panaszkodik, hogy kicsit odakozmált sütés közben. Ökörség!

uziM - 2014. 03. 31. 23:13

37. percben miért nézett mindenki hirtelen Carl-ra?? mikor a végén végleg bekerítik őket.

Ubermacht - 2014. 03. 31. 23:20

Szerintem biztos kannibalizmus, de tényleg elég furcsa ahogy sokan írják… van több normálisan kinéző nő is köztük pl (itt nem Maryre gondolok, ő róla tényleg el lehet hinni), meg a bokrok közötti “kommandósok”, nem tudom, elég nehéz róluk elhinni, hogy vkinek a végtagjait rágcsálják.

Marla - 2014. 03. 31. 23:22

Rick is the leader, bitches! :)

Sokan írják hogy mi értelme volt Rick utolsó mondatának, hogy fölösleges volt, szerintem meg tipikus pep talk volt. Jó mondhatott volna valami jobbat vagy félbe hagyhatta volna, de neki igazából már a jelenléte is elég volt. Őszintén, bement és mindenki bámult rá meg lélegzetvisszafojtva várta hogy mondjon valamit és hát mondott.

Bye földművelő Rick, végre! :D

Nekem 8/10, volt jobb az évadban, de voltak emlékezetes pillanatok, torokharapás…hát igen (átfutott a fejemen hogy Rick bezombul, de azért az elég erős irányváltás lett volna a fináléra) a villanások a menekülés közben :O meg végre nem csak úgy besétáltak, bár egy vagonban kötöttek ki…

Mikor elásták a fegyvereket, hogy hát ez biztos jó lesz később, arra gondoltam, oké most odaraktad, de ahhoz kerítésen kívülre kell kerülni megint, hogy használhasd.

Amúgy itt is biztos vannak gyenge láncszemek, mint ez az Alex h jaj még ne, várjunk Gareth, biztos kapnak belülről segítséget később.

De messze még az ősz…

VanillaSky - 2014. 03. 31. 23:30

Végiggondolva a dolgot Carolék megidézik Merlet és a rádiót maxra tolva bemennek a kapun egy autóval a a zombik felzabálják a tábort mialatt Rickék a zárt konténerben piros pacsiznak egy jót vagy rendeznek egy kő-papír-olló bajnokságot:)

mikael - 2014. 03. 31. 23:31

Akkor ütött volna a vége,ha amikor mennek a vagonba és Carlt meg leszedik a tetőről.Na az odab..tt volna.

Ennn - 2014. 03. 31. 23:32

Egy sokkal előttem szólónak (B – 2014. 03. 31. 20:29):

Dehogy jött össze majdnem Daryl és Beth. Amikor Beth kérdezgette, hogy mitől gondolta meg magát, hogy vannak jó emberek és D. meg nem mondott semmit Beth azt mondta, hogy no, vagy ne vagy valami tagadószót.
Szerintem Bethnek inkább Rick jön be. Vagy jött be ülönben, és a flashbackos kalapos rész is erre erősített rá. Nálam.

Illetve:
Azt olvasom egyes kommentekben, hogy persze, hogy kannibálok, hát világvége, meg kevés a kaja. Ok, ezt elméletileg érteném is, (de nem, mert pfúj!) de az az elmebeteg terminusi “állat” azt mondta, hogy a járvány eleje óta “nyitva vannak”. Az eleje óta. Még így is “érthető” ?

Crias - 2014. 03. 31. 23:32

Én eddig biztos voltam benne hogy kannibálok, mostmár kevésbé :)
Túl nyilvánvaló lenne, a véres csontok másra is utalhatnak.
Nameg nagyon sokan vannak ebben a táborban nincs annyi ember hogy eltartsa őket…

A másik a rész végi Rick B kategóriás beszólás.
Én is majdnem felröhögtem de igazából biztos hogy van terve csak ahogy már írta valaki az ha msot lelövik a nagy tervet az még jobban romba döntötte volna az egészet…
Apropó a fb-on írta valaki hogy a rész végén amikor mondja ezt a szöveget pont úgy esik a fény hogy az egyik szemét eltakarja valami árnyék és kb azonosul a kormányzóval vizuálisan, meg ugye most elgurult neki a pettyes így úgy néz ki, hogy szellemileg is…

Ennn - 2014. 03. 31. 23:37

Különben van egy-két annyira jó beszólás itt, hogy reflexből midíg elkezdem keresni a like gombot :D

DennyKeh - 2014. 03. 31. 23:38

Engem legjobban az izgat, hogy mi lesz/lett Beth-hel, remélem az 5. évadban viszont láthatom. Remélem több szerepet fog kapni.

jerrycomovie - 2014. 03. 31. 23:42

Sokan írják, hogy milyen erőltetett volt Rick utolsó mondata a fináléban, pedig szerintem nagyjából pont az volt a lényeg, hogy a karaktere már eljutott egy olyan pontra, amikor szinte leheletnyi közte és pl. a kormányzó között a különbség. Ez a pont pedig a fia illetve a felelősség, amit iránta érez.

Szerintem Rick most jutott el egy olyan pontra, hogy ha kijut a vagonból és fegyvert szerez, egy olyan mészárlást fog elindítani a Terminusban, mint amivel Joe utolsó emberét aprította pörkölthússá. (Az a rész erősen emlékeztetett Mel Gibson ámokfutására “A hazafi”-ban.

A csapat meg elvileg sok emberrel bővülhet, hisz ha viszonylag gyorsan válaszcsapást mérnek a Termiánokra, viszonylag sok egyéb túlélőt – és zombipapit – találnak majd a többi vagonokban.

Yggdrasil - 2014. 03. 31. 23:43

mikael
Nekem is átfutott az agyamon, hogy Carlt itt mindjárt leszedik, de mivel ezt egyszer már eljátszották a farm, ahol élünk évadban, elég hülyén jött volna ki, ha megint kap egy golyót a kiskölök, aztán hetekig lábadozik (mert őt úgysem írják ki).

Zan - 2014. 03. 31. 23:48

Sokan kiakadtak itt a reklámozó plakátok hamisságán. Szerintem nem a sorozat készítőit kéne ezért kárhoztatni, hanem a csatornát. Volt már rá példa nem is egyszer, filmeknél és sorozatoknál egyaránt, hogy a trailer vagy promo-kép félrevezette, megtévesztette az embereket vagy ígért valamit és aztán mindenki koppant és megölte a hangulatot vagy csak szimplán szarra sikerült és megölte a hangulatot. A sorozatkészítők az írásért és a szereplőkért felelnek. A reklámanyag gyártásra szerintem külön TV-s team van, amit az AMC vezérel. Ők vágják össze a trailert, ők csinálnak plakátot. Lehet tévedek a reklámozásról. Ezért a „Ki éli túl” átbaszás szerintem nem a sorozatkészítők sara. Azt nem tudom, hgy Kirkman mit nyilatkozott az évadzáróról de nem hiszem, hogy említett konkrét karakterhalált. Ha meg azt mondja, hogy ilyen meg olyan jó lesz az évadzáró, hát egyfelől nyilván ezt kell mondanija. (valószínűleg ők jónak is érzik ezt a befejezést…az megint más ha nincs igazuk) Lehet tévedek a reklámozásról.
A reklámról még annyit. Pl. ott a Vikings Season 2 trailer azzal a bődületesen szar, nem oda illő zenével (Lorde). Nyilván nem a sorozatkészítők annyira hülyék, hogy egy vikinges sorozat promo alá valami popslágert raknak.

Reinhardt - 2014. 03. 31. 23:48

Valkit meg kell enni, hogy legyen sulya a kannibal temanak. De ki lehet az?
Rick
Glenn
Carl
Daryl
Maggie
Michonne
biztos nem.
Sasha nem valoszinu mert neki meg talalkoznia kene Tyreese-zel.
Marad:
Bob
Tara
es a mentsuk meg a vilagot csapat.
Esetleg Beth ha o van a kontenerben.

Vandor - 2014. 04. 01. 00:00

Akik a TWD sorozatban nem tudják elfogadni, vagy nem tartják helyénvalónak, hogy Terminusban ember embernek farkasa.
Remélem ez a sorozat és a részhez kapcsolódó téma megbeszéléséhez tartozó hozzászólás. (De ha nem kérem töröljék!)
A kétkedőknek enciklopédiából idézve:

A kannibalizmus emberevés, olyan cselekedet vagy gyakorlat, amely során egy ember egy másik emberi lény húsával táplálkozik. Tudományosan antropofágiának is nevezik. Az a személy, aki a kannibalizmus gyakorlatával él, a kannibál.
A kannibalizmus még manapság is gyakorolt szokás, számos háborús konfliktus apropójául is szolgált a közelmúltban Afrika egyes részein, mint például Libériában és Kongóban. Napjainkban a civilizációtól teljesen elzárt pápua új-guineai korowai törzs azon kevés népcsoportok egyike, akik még mindig kannibál életmódot folytatnak, de rajtuk kívül még számos melanéziai bennszülött nép (főleg aFidzsi-szigeteken) eszik emberi húst kulturális okokból. A jelenség megfigyelhető még Szumátrán, Ausztráliában, számos csendes-óceáni szigeten, Közép-Amerikában, az amazonasi és kongói törzseknél, Nyugat-Afrikában, valamint az új-zélandi maoriknál is. Mivel az emberevés a legtöbb országban szinte egyáltalán nincs jelen, és ezért annyira szokatlan, hogy a kannibalizmus az USA több államában és még számos országban sem illegális.
A kannibalizmusnak történelmileg is nagy jelentősége van, hiszen a 19. századi gyarmati hatalmak a rabszolgasorsba taszított népek e szokását használták fel, hogy bizonyítsák azok primitívségét, genetikai alattvalóságát. Ugyan a kannibalizmus feszegeti a kulturális relativizmus határait, mely elmélet szerint egy kultúra sem nyilváníthatja egy másik kultúra cselekedeteit jónak vagy rossznak; az antropológusoknak ma is nagy kihívást jelent meghatározni, hogy mely emberi viselkedések, szokások elfogadhatóak, és melyek nem.
A rituálék mellett sokszor a gyötrő éhség is okot adhat a kannibalizmusra, hiszen bizonyos helyzetekben néhány ember számára csak ez biztosíthatja az életben maradást. Erre a mai modern időkben is van példa. 1972-ben az uruguayi rögbiválogatott repülőgépe fedélzetén 45 utassal lezuhant az Andok jeges sziklái között, és a túlélők a halott utasok elfogyasztásával tudták csak átvészelni az emberpróbáló körülményeket. Ezenfelül egyfajta mentális zavar is lehet a kannibalizmus forrása, ugyanis néhány mentálisan beteg egyén arra érez kényszert, hogy embertársaival táplálkozzon.

+ kriminalisztika:

Az egyik (leg)ismertebb eset 2012-ben Miamiban történt. Rudy Eugene egy hajléktalan arcának 80%-át elfogyasztotta.

Karl Denke Németország 1900-1924 30 40+ Kannibál volt. Célpontjai elsősorban utazók voltak, akiket rendszerint baltával mészárolt le.

Jeffrey Dahmer Amerikai Egyesült Államok 1978-1991 17 17 Dahmer elfogyasztotta néhány áldozatának a testrészeit, a maradványaikat pedig a fagyasztóban tárolta. Életfogytiglanig tartó börtönbüntetésre ítélték és 1994-ben rabtársai végeztek vele.

Zan - 2014. 04. 01. 00:08

Az évadzáró egy 5-ös skálán 3-as nálam.
A flashback részek szerintem egyfelől egy tisztelgés vagy megemlékezés Hershel-nek és a békeidőknek. +a képünkbe van adva a kaja kérdés: Hershel farmban gondolkodik, veteményezésben, állattartásban élhető, fenntartható jövő teremtésében….. kontraszt a terminusz…ők nem baszakodnak, embert esznek.A Beth-kalap dolgot is emlegettétek..szerintem annak is lehet alapja. A gyerek aki a legoval játszik és Carl aki stukkert rak össze……”ez az apokalipszis bazz! Tanulj meg túlélni szájbarágós szimbólum”…
A flashback engem is idegesített most de Hershel-nek azért örűltem…én nagyon bírtam az öreget. Búcsúnak a karaktertől jó volt.
A Claming-klán kiiktatása viszont fasza volt.és ez azért kellett, hogy Rick végre visszakapja a tökeit és ismét vezető lehessen mint régen….az a fej és a tekintet ahogy széttrancsírozta a pedo faszit gyönyörű volt. Rick újra elszánt és tettre kész….ezt akarta kifejezni szerintem a végén a félresikerült bad-ass mondata. (de inkább ez mint megint szellemeket lásson meg össze legyen zuhanva). A Daryl-t brother-nek nevezése meg nagyon jóleső volt.
Én sem voltam elégedett a végével de mint rész azért jó volt.mint évadzáró már kevésbé.

A továbbiakban azt tudom elképzelni, hogy valakinek sikerül megszökni…aki pl.tudja hol a táska.(de el is mondhatják éppen mindenkinek a vagonban)….tippre Daryl szökik. (ott van a Claming-es faszi íja is. Kint összefut Carolékkal.összeborulás.esetleg még valahogy bejön a Stokes-szál előtte……aztán kisöprik a kannibálokat…közben azért néhány “borjú” a vagonból beefsteak lesz.

Szerintem:
A szakrális kör a gyertyákkal az elfogyasztott áldozatokért van. Nevek és minden név mellett egy-egy jellemző személyes tárgy gitár, kosárlabda stb. Szerintem valami szektás kultusz vonalt visznek bele pl. A Terminusiak az zombi apokalipszis kiválasztott túlélői akik érdekében fel kell áldozni a többi embert…áldozatuk hasznos.nem veszhet kárba belőlük semmi (mind A Hannibal-ban Hobs hite. Ehhez kell egy manipulatív, inteligens vezető (Gareth)aki elfogadhatóvá teszi a társaival a kannibalizmust.
Erre azért gondolok, mert amikor Rick-ék berombolnak a hangárba sem a mikrofonos bemondóhang néni sem a tábláknál, térképeknél jobbra álló leány nem tűník lelketlen szadista gyilkosnak. a lány inkább naivnak tűnt az ilyeneket vallási hittel vezetik rá az emberhúsevésre. Az, hogy Marry és Gareth “gonoszak” szerintem egyértelmű. Ők olyan Governor kategória vagy rosszabb.
Gareth-ről egyből egy kopogtató hittérítő vagy ilyen TV-s Multi-site church prédikátor jut eszembe. Olyan manipulatív gennyláda feje van.

borisz - 2014. 04. 01. 00:12

Nekem az is furcsának tűnik, hogy mikor Rick belép a vagonba kétszer is mondja, hogy “You’re here”. Nem lepődik meg túlságosan. Nem lehet, hogy felderítés közben rájöttek, hogy oda vannak bezárva Glennék és megbeszéltek egy tervet a vagonon keresztül? :D

Mukipók - 2014. 04. 01. 00:16

Komolyan, miért vagytok kiakadva ennyire a kannibál témára? Arról már csináltak egy sorozatot, hogy emberek vidéken hogyan élnek meg az általuk termelt élelmiszerből – A farm ahol élünk volt a címe.
Meg aztán elég félreeső helyeken mozognak a szereplők, megnézném, hogy Bivalybasznádról hogyan megy be valaki Pestre a legközelebbi Tescoba babkonzervért. Főleg, hogy pánik esetén ezek azok a helyek(repülőtér, pláza, élelmiszerboltok), amiket először megrohamoznak az emberek, így kb. 99% esélye van annak, hogy tele van az épület zombikkal (mint azt már láttuk a 4×01-es részben).

Viccet félretéve.

Nyilván nem azt akarják a készítők elhitetni velünk, hogy nincs már más, amit meg lehetne enni, csak az emberek. Ahogy az sem biztos, hogy a Terminusban látható csinibabák tudják miből van a vacsora. Vagy ha tudják is, homokba dugják a fejüket. Azért azt a kormányzónál megtanulhattuk, hogy elég egy beteg elme, hogy nagy tömegeket vegyen rá olyasmire, ami morálisan kifogásolható.

Biztos, hogy ennek a Gareth gyereknek nem az jár a fejében, hogy “Naaaah, lusta vagyok lemenni a boltba, megnézem ki van a hűtőben”.

Nekem tetszett ez a rész, szerintem jó befejezés volt, érezhető egy változás, amire valószínűleg a következő évad fog épülni. Tetszik, hogy Rick végre kezdi elfogadni a helyzetet, most már nem ijed meg magától és a döntéseitől, tetteitől, és biztos vagyok benne, hogy megint -ha nem is Ricktátor- de a csapat vezetője lesz.

Mukipók - 2014. 04. 01. 00:20

@borisz: szerintem azért nem lepődött meg, hogy ott vannak, mert korábban kiszúrta ugye Hershel óráját a pasi zsebében, ami már Glenn-nél volt, és a pasi azt mondta, hogy egy hullától vette el, ezért Rick azt gondolta, hogy kicsinálták Glennt, ezért is alakult ki az a fegyverrántás a grillpult mellett.

Zan - 2014. 04. 01. 00:26

Reinhardt

Sasha szerintem sem…Tyreese-el való találkozásuk még esélyes.
Abraham Ford szerintem túléli az 5ik évadot…és majd a 6. ban ha lesz..amikor már Washington az irány. laracroft és nerdgeek szerintem sütésre esélyes. +Bob
Tudósunk elég jó húsban van.
Meg eszembe jutott még valami..hátha.
Ügye ott az A betű a vagonon.vajon az mit jelenthet? ha jelent egyáltalán valamit? lehet a hús minőségére utal.esetleg a szívósabb emberek az “a” csoprt akik még eltarthatóak hosszabb távon ilyen körülmények között. Oké, hogy Maggie csopor meg Rick csoport is dög fáradtan érkezett de ránézésre szívós fiatalabb korosztály akik még nem hajlamosak a betegségre-gyengeségre így tovább eltarthatóak fehérjetápon meg mindenféle kaján. Én a kannibálok helyében külön venném a gyengéket és az idősebbeket és előbb őket enném meg sorban egymás után az erősebbek helyett akik tovább eltarthatóak. De azt nem figyeltem, hogy a többi konténerből amiből jöttek a kiáltozások azokon is volt e jelzés. ?!

bostone - 2014. 04. 01. 00:28

Az egyetlen baj ezzel a sorozattal, hogy a készítők között zombik is aszisztáltak. Kezükben ez a fantasztikus lehetőség és általában csak erős közepest hoznak ki belőle. Lézeng a rengeteg karakter súlytalanul, ötlettelenül, kicsit szappanosan, úgyhogy egy ilyen évadzárónak örülni kell. Persze sok pénzről van szó és a producereknek helyén van a szíve “Abba a jelenetbe még egy kicsivel több vér kell fiúk!” A rendező nem veszi észre, hogy a színész rosszul hozza a figurát, ennek ellenére sem kéri meg az operatőrt, hogy segítsen annak a jóembernek. Jaj… Jaj, de negatív vagyok, pedig behúz, mindig behúz, mert közben rájöttem, hogy a büfés miatt van az egész: sz.r kajával szolgálja ki a stábot, akik így hálálják meg a teljesítményét

Dark.Lion - 2014. 04. 01. 00:29

Bon appBethit! :D

Mukipók - 2014. 04. 01. 00:32

@Zan: ezt a vallásos szektavezető sztorit az is alátámaszthatja, hogy amikor a Rick fegyvert nyomott a srác fejéhez a Gareth meg sem próbált tárgyalni, alkudozni az életéért, teljes nyugalommal feláldozta

Danee - 2014. 04. 01. 00:33

Fura, hogy sokan nem tudták mire vélni az óra dolgot, pedig volt is egy jelenet, amikor kérdezte Rick az időt Hershelltől, ő meg mondta, hogy mióta odaadta az óráját ( talán Glennek? ), azóta neki mindig “most” van.

jerrycomovie - 2014. 04. 01. 00:57

Azért látszik, hogy a főszereplők mellett a megjelenő egyéb túlélők kb. olyanok, mint a Star Trekben a segédtisztek vagy a 24-ben az egyéb ügynökök, akik csak azért mennek ki terepre, hogy legyen kit szarrá lőni. :)

Rick gondolom azért badass, mert miután kiharapta Joe nyakát, semmi nem tartja vissza attól, hogy ha legközelebb alkalma lesz rá, valakinek kitolja a szemeit, vagy kitépi a garatját. Mert kb. ez fog következni, szerintem.

Ha harc lesz a Terminusiakkal, meg fogunk lepődni, milyen ocsmány mészárlást fog Rick csinálni. Szerintem még a többiek is meg fognak lepődni, milyen messze ment a karakter. Az egyik utolsó lépés a vécében kinyírt Joe tag volt, az utolsó meg a fiát molesztáló csóka harakirije other hands által.

jerrycomovie - 2014. 04. 01. 01:20

Rick-ék kitörnek, kinyírnak mindenkit és Michonne önszorgalomból másnap visszamegy a zombikat lerendezni.

Hefe666 - 2014. 04. 01. 01:21

200

6. 10. 11. 12. 13. 14. 15. részek nagyon bejöttek. Jövőre is jöhetnek hasonlók.

goettin - 2014. 04. 01. 01:30

A nyuszi témakörhöz annyit, hogy azért elég szapora állat, nem kell félteni (lásd Ausztrália). Én azt vártam, hogy azért a természet (növények, vadállatok) jobban elvadulnak ennyi idő után. Pl. ha már úgyis északra mennek, jöhetne velük szembe egy medve…

jim455 - 2014. 04. 01. 02:11

és nem is csak az a mondat volt gáz Ricktõl, hanem az az égész jelenet, mint egy vígjáték. leáll a zene, Rick felénk fordul és rázoomol a kamera az arcára :’D
a Kidobós címû filmben voltak ilyen részei Ben Stillernek, mindig valami hülyeséget mondott szintén ilyen felvezetéssel. csak az vígjáték volt, ez nem az. :)

winnie - 2014. 04. 01. 02:12

Marla, jerrycomovie : nekem rick mondatával nincs bajom, illett hozzá. csak az a gond, hogy ezzel fejezték be, és így tulajdonítottak valami fene nagy jelentőséget egy teljesen üres frázisnak. ha keményen, elkeseredetten mondja, vagy másképp fogalmaztatják meg vele, akkor szerintem más lenne a reakció.

Danci - 2014. 04. 01. 02:13

logikátlan hülyeség a kannibalizmus, minimum 40-50 ember van terminusban (aki nem kaja)ha azt nézzük hogy 2éve van zombiapokalipszis kb 1 hónapban hány tűlélő mehet oda be? nem több 1-1 kis csoportnál ,azon nem élsz el.
A másik dolog h a töltény bezzeg végtelen (terelésre) és még 1 normális kerítés nincs tehát tele kéne lenni zombival ha ennyit lövöldöznek. Ha ennyi emberem és fegyverem lenne 10szer egyszerűbb lenne vadászni,fosztogatni,elvenni másoktól a kaját, termelni vagy csak keresni boltokat… ökörség megenni a még élő embereket ahelyett h adok nekik 1 fegyvert azt menj vadássz meg keress kaját és mondjuk 10szer annyi kaját hoz mintha megenném.

winnie - 2014. 04. 01. 02:14

Danci: logikai hülyeséget keresni olyasmiben, amiről még semmit sem tudsz? nem tudod hányan vannak, nem ismered a hátteret, nem tudod mióta, nem tudod, hogy hol, semmit nem tudunk. sőt, még az sem biztos, hogy kannibálok. ezt senki nem mondta, csak a készítők elérték, hgy ezt gondoljuk.

ha azon nem lehet megélni, akkor nyilván nem azon élnek. ha a töltény végtelennek tűnik, akkor nyilván tudnak szerezni valahonnan. honnan tudod, hogy nem vadásznak? honnan tudod, hogy nem adnak nekik fegyvert?

ezek mind olyan dolgok, amikről semmit nem tudni, így simán lehet, hogy a saját hamis feltevéseidből vezeted le, hogy logikátlan a dolog. szóval magad ellen beszélsz:) mondhatnád azt is, hogy “hmm, valahonnan van lőszerük és nyilván nem csak embert esznek, hmm. vajon mi lehet a háttérben?”:) aztán majd ősszel kiderül, hogy mennyire hamisak a feltevéseid. de ennyi infó alapján még nem nagyon lehet elméleteket felállítani.

Jellal - 2014. 04. 01. 03:38

Morgan hol van már végre? :(

winnie - 2014. 04. 01. 06:23

más sorozatokban?:) line of duty, low winter sun, run, most a criticalt forgatja.

blade78 - 2014. 04. 01. 08:00

Közvélemény kutatást végeztem.
És 10 zombiból 7nek nem tetszett az évadzáró.
De 10 zombiból 9nek tetszett az évad.

Kocsolas - 2014. 04. 01. 08:17

Aki azon van kiakadva hogy Daryl csak annyit mondott Ricknek, hogy Beth lelépett.. gondolkodjon már.. Rick az őrület határán van, még pont az kell neki hogy elrabolták a kiscsajt?

4rc28 - 2014. 04. 01. 08:18

Danci:
A kannibalizmus nem azt jelenti, hogy kizárólag emberhúst esznek. Hanem hogy azt is. A kannibál benszülöttek sem kizárólag emberhúst esznek/ettek. Pl, csak megették az ellenségeiket, de ezenfelül állatokra vadásztak + gyűjtögettek.
De winnie válaszát is erősen ajánlom olvasásra.

Gab - 2014. 04. 01. 08:19

Isten hozta a TERMINUS GRILL AND STEAK BAR-ban!:)

Nem értem miért akadtok igy ki a kannibál dolgon messze ez a leg logikusabb dolog egy ilyen világban.Most is direkt kihangsúlyozták az elején Rickék hogy a kaja a legnagyobb probléma! Miért nem tartanak disznót vagy csirkét? Mert ahoz elöször is találni kéne.Már rég szétszökdöstek a farmokról 2 évvel a járvány után vagy megették őket az emberek vagy zombik. Mutatták is pár részben hogy bizony a zombik megették a nyulakat patkányokat vagy lovakat is tehát az erdőben a vad is egyre kevesebb. másrészt Rickéknél is megbetegedtek az állatok és fertőzést terjesztettek tehát valszeg ezért nincs a terminuson se állatfarm. A kannibalizmus logikus és kézenfekvő megoldás. Afrikában a mai napig az éhség rákényszeriti az embereket erre miért pont egy ilyen világba pont ne tennék. Ráadásul egy csomo részben volt hogy inkább megölnek más embereket és elveszikik a felszerelésüket akkor ez miért hihetetlen vagy klisé?? Az örült szekta meg miért eredetibb mint egy kannibál csapat? Ez legalább életszerü. A másik dolog rick utolsó mondata. Mégis mit kellett volna mondania? Hogy ne aggodjatok mert ezt és ezt találtuk ki? Elspoilerezte volna a menekülésüket:) Ráadásul direkt nem mutatták hogy mit deritettek fel mielött bemásztak volna és tuti hogy nem csak annyi óvintézkedést tettek hogy elásnak egy zsák fegyvert. Itt valamit szépen kiterveltek mielött bementek volna és pont erre utalt rick ezzel az utolsó tökös beszolásával!

winnie - 2014. 04. 01. 08:20

Gab: ez most ilyen kérdőre vonás?:) egyszerűbb, ha azt írod le, hogy a részről mi a véleményed, és nem azt, hogy mit gondolsz mások véleményéről.

a kérdéseidre ott vannak a válaszok fentebb. kár azon kiakadnod, amit más gondol. ha nem írták volna le a többiek a véleményüket, akkor sosem tudtad volna meg, hogy nem mindenki vélekedik úgy, mint te.

winnie - 2014. 04. 01. 08:22

az 5. évadra állandó szereplő lett:

Alanna Masterson – Tara
Christian Serratos – Rosita
Andrew J. West – Gareth

A két lány ősszel úgy csatlakozott visszatérőként, hogy a készítőknek megvolt az opciója, hogy állandókká tegyék őket.

(Az újak közül Michael Cudlitz (Abraham) eleve állandóként jött.)

sepuku - 2014. 04. 01. 08:27

Hát ettől a végállomásra való megérkezéstől sokkal többet vártam.
Az a gagyi lövöldözéssel terelgetés hihetetlen idegesítő volt. Az évad tetszett, de az utolsó 15 percet inkább kihagytam volna, ha tudom előre milyen gáz lesz.

Kocsolas - 2014. 04. 01. 08:32

amúgy szerintem a nagy terv annyi, hogy Rick kinnhagyott valami üzenetet hogy: ha nem jövünk ki napnyugtáig az üzenetért, akkor gebasz van bennt és öljetek meg mindenkit.. hátha megtalálja valaki. mondjuk a vagonban is elég sokan vannak ahhoz, hogyha bejön 2-3 fegyveres akkor pár áldozat árán le tudják szerelni, onnan meg már kiszabadulhatnak

Gab - 2014. 04. 01. 09:03

Winnie

Nem kérdöre vonásnak szántam csak tul sok lett benne a kérdöjel:))
Én minden egyes részét imádom a sorzatnak a legnagyobb kedvencem és szeretem hogy itt meg lehet beszélni spoilermentesen a véleményeket mert ahonnan leszedem ott már nem olvasom a hozzászolásokat mert mindig belefutok valami bunkó képregényes spoilerbe. szóval végigolvastam az összes kommentet és ezek inkább költöi kérdések mert nekem igy jött le az évadzáró nagy kérdései ahogy leirtam,hogy
1, kanibácsik
2, Rickék felderitettek és kifundáltak valamit.

Ja a Beth és Daryl kapcsolatát én kizártnak tartom hisz Beth még szinte gyerek. Szerintem inkább a lányaként tekint rá Daryl. Bár neki is kijárna lassan egy jó csaj.
Shannek bezzeg megvolt Lori is és Andrea is:)))

Stockes - 2014. 04. 01. 09:18

Nem volt tűrhetetlen rész, csak olyan semmilyen, évadzárónak gyenge volt. Plusz semmi meglepetés nem volt benne, a múlt heti rész kibeszélőjében mindent kitaláltunk, a Claiming Clan és Rickék összecsapását, és a terminusi kannibalizmust is. A párbeszédek unalmasak voltak, a flashbackek öncélúak és feleslegesek. Szóval nálam Kasza Tibor eljött végre a sorozatért, már a 2. évad közepe óta kaszaközelben lebegett, de mindig reménykedtem, hogy a készítők összeszedik magukat. Ez a félévad egy kicsit jobb is volt, de továbbra is unalmas volt összességében. Középszerűnél gyengébb sorozat, még gyengébb megvalósítás, tele klisékkel, és ellenszenves vagy érdektelen karakterekkel. A színészek között is egyedül Lincoln állja meg a helyét. Tovább nem szivatom magam vele, annyi más, jobb sorozat van, ezt meg meghagyom a hájpolóknak. Nem érdekel, hogy hány trillióan nézik odakint, meg milyen nézettségi rekordokat dönt, ez egy sz4r. Azt is tudni kell, hogy nagyon nehezen, ritkán kaszálok, ha már én így teszek, az nagy szégyenfolt egy sorozatnak. Ami tetszik, és elkezdtem nézni, azt végig szoktam nézni, akkor is ha gyengül a minősége, de van egy szint, ami alá én sem megyek.

SlaveUS - 2014. 04. 01. 09:46

Már megint ezek a a flashbackek, banshee évadzárót is ezzel rontották el, divat lett? És az évadzáró megfelel kb az utolsó előtti résznek, szemétség volt így abbahagyni.
A második félévados részek és a szereplők is a semmibe meneteltek. Ha tudom hogy az 5. évadban derülnek ki a dolgok a terminusról, és az egész egy nagy semmibe teljesedik ki az évadzáróban… Akkor inkább az év végén ledarálom a 4-5 évados részeket.
Daryl mondata meg tényleg béna volt, Gone- elment meghalt… Egyértelmű volt a nézők és daryl számára is hogy elrabolták kocsival, akkor most miért mondja azt ricknek hogy elment? Hihetetlen.

Yggdrasil - 2014. 04. 01. 10:02

Csatlakozom, ez egy sima résznek elment volna, évadzárónak már kevésbé.

Valaki fentebb írta, hogy hogy képzelhetjük, hogy Carolék lesznek a felmentősereg, meg valakinek vigyáznia kell Judithra stb, és majd egy belső ember Terminuson segít nekik megszökni.
Én viszont ez utóbbit tartom irreálisnak, mert még ha át is pártol hozzájuk valaki Terminusból, az hosszú munka, lelkitusa, akkor Rick nem lett volna ilyen magabiztos. Ez a sejtelmesen badass-kedés inkább tényleg arra vonatkozik, hogy már megvan valami konkrét haditerv,és az kizárásos alapon Carolék.
Hogy addig Judith-tal mit csinálnak, az számomra is rejtély, bár sztem továbbra is Ty hátán van a legnagyobb biztonságban. Vagy felszíjazzák egy fára, bár az elég rizikós. Esetleg, ha kiszabadítani nem is, de megtalálni a többieket, és akkor már valaki harcképtelenebbre bízni a bébiszittyózást – logikus választás Tara, mivel az ügyeletes bébiszetter valószínűleg épp a grillen sül.

Abból, amit fentebb Winnie írt, hogy Gareth állandó szereplő az 5. évadra, elég világosan következik, hogy nem 1-2 részt fognak rltökölni Terminusban, bár én ebben reménykedtem. De végtére is logikus, egy ekkora díszlet 2-3 részre rohadtnagy pazarlás lett volna.

(getkey, amint gép elé jutok, válaszolok a spoileres leveledre :-) )

kompi - 2014. 04. 01. 10:18

A hozzászólók nagy részével egyetértek, a flashbackek feleslegesek voltak, a befejezés közepes, sokkal jobb részek is voltak az évad közben.
pár bosszantó kérdés:
– Ha tényleg annyira elővigyázatosan közelítették meg a helyet, hogy lehettek ekkor balf*szok hogy így együtt benyitnak?
– Nem vettek észre semmi különöset, gyanúsat, amíg megfigyelték a tábort?
Sokkal értelmesebb lett volna, ha mondjuk valaki egyedül (pl Rick) bemegy, és ha minden rendben, kiment volna szólni a többieknek. Ráadásul így a kint maradt csapat mentőosztagként is működött volna.

Skog - 2014. 04. 01. 10:41

Végig olvastam a kommenteket. :)
Sajnos én is a fanyalgók táborát gyarapítom a fináléval kapcsolatban. Èvad nekem okés volt:
0416 10/5, S04 10/7
Igaz azt hozzá kell tennem, hogy nagy posztapokaliptikus világ rajongó vagyok, ezért kissé fanyalgok a TWD-vel kapcsolatban, a képregény más tészta.
Szóval, nekem is ez az évad nagy hullámvasút volt, egyértelmüen Carollal a csúcson. Az a rész Lizzievel, az volt talán az eddigi legjobb. Az nagyon “igazi” lett.
Terminussal én is úgy voltam, hogy nagyon gyanús ez a kannibál biznisz, de hát csak lesz valami csavar, mondjuk (részben SPOILER) valami vallási fundamentalista alapú emberáldozat, szektás élöhúsba való szellemi és fizikai belecsavarodás. Ez a Badass contra Farmer moralizálás nekem nagyon nem jött be. Ugyan szerintem is van valami terve Ricknek, különben nagyon, de nagyon csalódok(ùjra) a sorozat “realitásában”.
Az új fögonosz meg elsöre tetszik, de itt is némi fanyar dejavue lengi be a sorozatot. Attól kifejezetten félek, hogy költségvetési okokból jó hosszan fejtik ki Terminus lényegét.
Azt alapvetöen nehezen viselem, hogy morálisan mindenki felett hamar pálcát törnek az alkotók, azaz itt mindenképpen farkassá kell válnod, Hershel kiírása nekem ezt jelentette ugyanis. Kiváncsi vagyok, de nem ez lesz a nagyon várós sorozatom.

Sheen - 2014. 04. 01. 10:56

Yggdrasil: lehet még az is hogy csak rövid ideig lesznek ott, de a részeket simán elhúzhatják Carolékkal, néhány flashbackkel, Alexet is el kell fogyasztani mielőtt megromlik. Némi felvezetés is jöhet arról hogyan is kezdődött mindez a terminusban avagy most kik lakják és hogyan élnek, más túlélőket is bemutathatnak (konténerlakók) akik esetleg később csatlakoznak hozzájuk. Ha nagyon el akarják húzni akkor lehet hogy csak az ötödik évad félévad zárójában jönnek ki a vagonból.

getkey - 2014. 04. 01. 11:02

Yggdrasil:

Oké, várom! :)

Abban én is bízom, hogy nem fognak túl sok időt tölteni Terminusban, de úgy tűnik, hogy mégis így lesz(egyrészt ugye a terminusi díszleteket biztos nem egyetlen epizód kedvéért építették, másrészt általában várható, hogy ha elérnek egy nagyobb helyszínre, akkor ott a történet elidőzik egy darabig). Viszont akkor vajon hogy fogják megoldani a dolgokat?
Minél több időt töltenek Terminusban fogolyként, annál jobban kellene elvileg ritkulnia a szereplőknek, jobban mondva annál nagyobb az esély arra, hogy néhányan tényleg a grillrácson végezzék. Bár valaki említette fentebb, hogy ahhoz, hogy legyen súlya a kannibálos szálnak, meg kell enniük valamelyik hősünket. Ebben szerintem is van igazság. Elég furcsán hatna, hogy ha tényleg kannibálok, és hosszasan fel is vezették a szálat idáig, akkor végül ne egyenek meg senkit. Persze az megint más kérdés, hogy ettől még akár ez is megtörténhet.
És az is elég furcsa lenne, ha pl. 4-5-6 részen keresztül a vagonban raboskodnának (még úgy is, ha közben párhuzamosan látnánk a Carol-Tyreese-Judith csapatot és a Terminusban élőket. Szóval, ha tippelnem kellene, én is arra szavaznék, hogy a következő évad elején kitörnek valahogy, és elfoglalják Terminust(persze lehet, hogy tévedek :D ). Ez esetben viszont azt nem értem, hogy a Gareth-et játszó színész hogyan lehet stabil szereplő majd.
Bocs a sok kérdésért, de imádok agyalni, és jó itt feltenni őket, elolvasni másokét, stb. :)

n5wrr7 - 2014. 04. 01. 11:23

Az évad nekem 8/10 volt. A második fele nagyon tetszett, hatékony volt karakterfejlődés szempontjából.

SPOILER

A Claiming klános jeleneten nagyon sötét hangulat uralkodott, Rick „momentuma” brutális és felszabadító is volt egyben. A Terminusnál pedig, amikor Carl lassan odasétált a konténerhez, bármennyire is idegesít a kölyök, levegőt sem mertem venni. Szóval feszültségből szerintem nem volt hiány.

Rick zárómondata közhelyes volt, de sokkal többre tartom őt annál (pláne, hogy visszatért a durvább oldala), minthogy terepszemle után, terv nélkül egyenesen csapdába meneteljen. Daryl és Michonne meg gyanútlanul követték?! Ugyanmár! Nem lepődnék meg, ha az évadnyitó flashbackkel indulna, hogy mi történt közvetlenül a fegyverek elásása előtt.

Szerintem eddig senki sem végezte a nyárson, legalábbis remélem :) Carolék még úton lehetnek, ha pedig Betht ezek rabolták el, akkor a halottaskocsi valahol akár be is villanhatott volna utalásként.

(Egyébként Beth tuti nem magától tűnt el. Amikor beözönlöttek a zombik a halottasházba, és Daryl kiabálta neki, hogy fusson, akkor ő visszakiáltott, hogy nem fogja itt hagyni. Ezek után az elrablása tűnik valószínűbbnek. A vacsis jelenetüknél pedig amikor rájön, hogy Daryl őmiatta változtatta meg a véleményét, „Oh”-t mond, nem pedig „No”-t, csak kicsit jobban kell fülelni. Mondjuk ettől még az arcára fagyott mosoly…)

winnie - 2014. 04. 01. 11:48

kompi: nem tudhatod, hogy mit csináltak még előtte. ricktől elvárható, hogy elővigyázatos.

envagyok - 2014. 04. 01. 11:50

Nekem az évad 8/10, az évadzáró 7/10.

A Rick-Carl duó sorsa már egyáltalán nem érdekelt, de most újra kíváncsi lettem rájuk.
Daryl viszont csalódás, többet vártam tőle. Talán a következő évadban.
Nézni fogom, de nem vágok centit.

Sheen - 2014. 04. 01. 11:56

Nekem az nem világos hogy amikor a 4×10-ben Tyreese odarohant megmenteni egy apát és fiát a síneknél, azok terminusiak voltak? Mert ha igen, akkor fura egy haldoklótól hogy utolsó lélegzetével is azt hazudja hogy biztonságos a hely, menjenek oda. Ha pedig nem terminusiak akkor meg olyanról akarta meggyőzni őket amit ő sem tudhatott.

getkey - 2014. 04. 01. 12:13

Rick utolsó – sokak által gagyinak tartott – mondata egyébként nem csak úgy értelmezhető, ahogyan a legtöbben vélik: amolyan B-filmes tökös csávó beszólás, amit csak azért puffogtatott el, mert nemrég harapta át valakinek a torkát, és újra előjött belőle a vadállat, aki most majd szétrúgja minden Terminusi arcát.
Szerintem minden további nélkül lehet egy olyan olvasata is, hogy – a látszat ellenére – van tervük, és a felderítéses jelentben, amit nem mutattak végig, megtették a megfelelő lépéseket azért, hogy kijuthassanak ebből a csávából. Vagyis arra érti, hogy rossz emberekkel húztak ujjat, hogy ők nem csak besétáltak ide birka módjára.

Soldierdsgn - 2014. 04. 01. 12:47

laza_kivi: A golyónyomok a földön, hát nem biztos, hogy régen csinálják ezt a vezetős dolgot, lehet, hogy Glennékkel csinálták először kb 1 nappal ezelőtt és megtetszett nekik, ennyi, nem kell egyből: Miért nem építettek ki egy karámrendszert…

A spórolásról, nem lehet, hogy pont DC-re spórolnak? :/

Tippelgettetek ki hal meg a főszereplők közül, hát bukó lett mindenkinek :) 6 hónap múlva talán :)

Akkor most babaváltás lesz, vagy a Terminusos részt leforgatták már előre, mert Judith kiöregszik a szerepéből?!

getkey: A verekedésnél, gondolom,mikor Rick kiharapta a fél nyakát redneckünknek, akkor a társai csak picit lepődtek meg, és egy képzeletbeli gondolatbuborékban egyesül a 3 betű a WTF… Ez kizökkentette őket a csihipuhiból és könnyebben felülkerekedhettek hőseink lőfegyverek és közelharci eszközök társaságában :)

laza_kivi - 2014. 04. 01. 13:03

Soldierdsgn
Jogos, csak hangosan gondolkoztam, nem kell egyből beszólni. ;) Csak viccelek az egyből miatt.
De eléggé szitává volt lőve és elég sokan meghallhatják. Csak egy észrevétel volt.

Chilokus - 2014. 04. 01. 13:05

Igen, ez szezonnyitó volt .. fél éves szünettel. :)

Nem értem mi ez a kérdés a kevés kajával kapcsolatban. Pont ezért volt a “farming” flashback, hogy felhívják a figyelmet: lehet így is, lehet kérem szépen termesztgetni.

Nem mintha vega volnék, de alapvető túlélő ösztön, hogy zöldségezel ilyen helyzetben. Nemhogy kimész húsra vadászni a veszélyes környékre.

Balee - 2014. 04. 01. 13:09

Vandor: az egy dolog, hogy van kannibalizmus manapság is, de már szinte teljesen kihaltak ezek a törzsek, vagy feladták a szokásokat. Pár hónapja volt egy remek dokufilm, amiben egy öreg pápua-új-guineai mesélte el, hogy a híresztelésekkel ellentétben már nem gyakorolják ezt a szokást és régen is kizárólag a csatában megölt ellenségből ettek, nem életvitelszerűen.

Sokan írtátok a chilei csapatot az Andokban. Teljesen irreleváns példa. Lezuhantak egy hegységben, teljesen elszigetelve a civilizációtól és a megfagyott társaik evésére kényszerültek rá hetek múlva. Nem ölték meg egymást, de rájöttek, hogy csak így maradhatnak életben.

Ellenben itt azt láthatjuk, hogy valószínűleg életvitelszerűen csalják oda és eszik az embereket évek óta. NAGYON remélem, hogy tévedünk és ezek nem kannibálok, legyen inkább valami elborult szekta, mert ez így sok szerintem.

getkey - 2014. 04. 01. 13:26

Soldierdsgn:

Egyértelmű, naná :D Nyilván ez volt, ami kizökkentette őket, nem ezzel volt a bajom (igazából nem is volt semmivel bajom, inkább amolyan megjegyzés volt) :) Csak kicsit hirtelen váltásnak éreztem, hogy akkor most azonnal mindenkit elintézünk két másodperc alatt. Ráadásul ezek nem süldő iskoláslányok, hanem felnőtt férfiak, akik egy posztapokaliptikus világban élnek, bandába tömörülnek, és láthatóan minden további nélkül megölik akár a saját társukat is, ha úgy hozza a sors. Vagy bárki mást. Esetleg nők megerőszakolását tervezgetik, egyikük pedig konkrétan egy kamasz fiúét. Arról nem is beszélve, hogy nap mint nap zombik fejét loccsantják szét.
Mindössze azt találtam érdekesnek, hogy ezek az emberek ennyire egyöntetűen lemerevednek egy ilyen helyzetben. :) :D

Nicsi - 2014. 04. 01. 13:43

Nem tudom kik írták, de miért csak tehenet és disznót lehet tenyészteni? Ott vannak a nyulak. Fajtól függően 1-2 hónap a vemhesség és 1 évben többször is leellenek.
Nagyon hamar be lehet állítani a kajaforrást velük.

Meg hogy nincs normális kerítés meg ilyenek. Ti megnéztétek a részt? Az egész hely körbe van védve kerítéssel csak a sínekről lehet egyből bemenni és azt meg őrzik, persze nem látszanak az őrszemek.

jim455 - 2014. 04. 01. 14:31

Sokan mondjátok hogy Ricknek biztos terve van. Ez szerintem hülyeség, ugyan milyen terve lehet? Nem tudta, hogy bezárják egy vagonba és nem tudta hogy rossz emberek, mert akkor nem mentek volna be. De még ha tudná is az ember elõre hogy mi lesz, egy fegyveresekkel körbevett vagonból hogy szabadulsz ki? sehogy, max úgy ha egy Terminusi elkezdi õket segíteni.

winnie - 2014. 04. 01. 14:31

“Szerintem minden további nélkül lehet egy olyan olvasata is, hogy – a látszat ellenére – van tervük, és a felderítéses jelentben, amit nem mutattak végig, megtették a megfelelő lépéseket azért, hogy kijuthassanak ebből a csávából. ”

igen, ez benne van, de ettől most még nincs mire magabiztosnak lennie. ilyen kicsin múlott, hogy mondjuk ne lőjék le a fiát, és ő is most totál kiszolgáltatott.

mrsitn - 2014. 04. 01. 14:36

Évad 10/08, utolsó rész 10/6.
Végigolvasva a hozzászólásaitokat, és nem olvasva a képregényt még néhány dolog jár az eszemben amit nem írtatok le, vagy az írásaitok alapján jutott az eszembe:
-Ha etetnek embereket, hogy megegyék őket akkor is kell ennivalót szerezniük, akkor az az egyszerűbb ha ők eszik meg és nem válnak ettől kanibálokká, nem? Túl munkásnak tűnik nekem.
-Ha viszont a járvány elkezdése óta nyitva tartanak akkor viszont adja magát egy kísérleti telep, amiben nem csak a walkereket kutatják, hanem az emberekben megbúvó kórt is. Önkéntes pedig gondolom nem sok van… Így kicsit “megbocsátóbb” a szentély, és elfogadhatóbb a normálisnak tűnő karakterek feltűnése a sok gonosz közt, mint ahogy az előző deviáns csoportoknál is.
-Egyszerűen azt, hogy master plan van, érzem, de megmagyarázni nem tudom. Minden általatok leírt verzó ötlet Tyrel, Sophia és a gyerek részéről számomra is kivitelezhetetlennek tűnik, hiszen ők nem kommandósok. Amire én gondolok, az talán Carl kalapja, az alatt/abban még lehet esetleg meglepetés.

Mindenesetre míg az 5. évad elindul újra nézem mindet magyarul is :)

envagyok - 2014. 04. 01. 14:41

jim455: Nekem is az a vélemények, hogy van tervük. Rick, Daryl és Michonne közül legalább az egyikük biztos észnél volt a felderítésnél és észrevett valamit.
Azért mennek be a csapda ellenére, hogy kihozzák a többieket.

MasterMind - 2014. 04. 01. 14:41

Lehet hogy valahogy rákapcsolódnak egy mozdonyra és kivonatoznak a terminusból sértetlenül. Ugye a golyó nem megy át a konténer falán. Hacsak nem spéci kihegyezett golyókat használnak mint a halálos fegyver 4-ben.

getkey - 2014. 04. 01. 14:51

winnie:

Persze. A helyzetük ezt diktálja. Mármint, hogy nincs túl sok oka ennyire magabiztosnak lenni. Októberben meg meglátjuk, hogy gondolták a készítők ezt az egészet. :)

amari - 2014. 04. 01. 15:02

Gyors kérdés.
Miután kiiktatják Joe bandáját és Rick meg Daryl beszélgetnek, Rick mond egy ilyet: ” You saw what I did to Tyrese.” Mire gondol? Most nem ugrik be.

StatenIsland - 2014. 04. 01. 15:04

Ezt nem tudtam én sem, mit csinált tyressel Rick?

envagyok - 2014. 04. 01. 15:06

amari: szerintem arra gondol, amikor a sitten egymásnak estek miután Carol megölte Ty barátnőjét. Ott indokolatlanul erőszakos volt Rick.

amari - 2014. 04. 01. 15:09

envagyok: Köszönöm, erre gondoltam, csak a kettő annyira nem hasonló fajsúlyú, hogy azt hittem esetleg kimaradt valami nekem.

Yetti - 2014. 04. 01. 15:25

Balee
Nem veszel figyelmbe két dolgot. Mára megszűnt a kannibalizmus, lehet, hiszen már a civilizáció szinte a világ minden pontjára eljutott, senki nincs rászorulva. Említetted a chilei példát, hogyel voltak zárva a civilizációtól.
A sorozatban civilizáció megszűnt. Gyakorlatilag alig van ehető étel a világon. Mivel ugye a konzerveken kívül minden megromlott,de az eltelt időt tekintve a konzerveknek sincs sok hátra. A katonai fejadagokhoz nem egyszerű hozzáférni és valószínűleg fel is használta nagyrészét a hadsereg a kitörés után.
Oké, értem én, neki állhatnának farmerkodni, ahogy Rickék tették a börtönben. Viszont az sem olyan egyszerű. Egyrészt állatállományt beszerezni, másrészt termőterületet találni. Ahogy láthattuk elég erdős területen vannak. De problémákat vet fel ebben a közösség mérete is, mert egy 5-10 fős csoport zöldség és gabonatermelését megoldani egy évre nem olyan nagy feladat, egy 50 fősnek már jóval nagyobb terület kell.
És meg kell említeni, hogy amerikában nem az van, mint itthon, hogy amelyik háznak van kertje, ott van legalább egy kiskert, a lakosság nagyrészének gőze sincs, hogyan műveljen földet még alap szinten se.
Ja és az emberek *****ok. Mindig a könyebb utat keresik. Ha neki is állnak termelni, azt nem tehtik a falakon belül, szóval fennáll az esélye az elrablásának. Normális védelmet mellé állítani nem lehet a méretekből adódóan, vagy csak rettenetesen sok munkával, szóval sokkal veszélyesebb, mert 100 emberből aki meglát egy virágzó farmot 90 erőszakkal akarja majd elvenni.
Mellesleg az sem csoda, hogy mindenki defektes lesz az idő múlásával, ez a főszereplő karaktereken is jól látszik egyébként. Ha valaki alapból nem volt pszicho és/vagy szociopata a kitörés előtt, kap elég traumát az idő folyamán, hogy ne tudja feldolgozni azt.

Az évad tetszett, felüdülés volt a 3. után, még a kormányzós részek is jobbak voltak. Két negatívumom van csak vele. Kevés terminus, kevés idő az új szereplőkkel, pedig a dokin kívül látok bennük potenciált. Igazából a dokiban is lenne, de engem rohadtul idegesített, ez az ” én tudok valami rohadt fontosat, de ti dögöljetek mert, csak Washingtonban mondom el, még ha útközben megdöglök is.”

Yetti - 2014. 04. 01. 15:27

Jah, ami kimaradt. Remélem, hogy a következő évad nem a harmadikhoz hasonló egész évados szenvedés lesz kb. 2-3 jó résszel.

Crias - 2014. 04. 01. 15:33

Jaj és ami még feltünt hogy michone a kocsi mellett egy szana szét bomló hullát szúrt le ami már mozogni se tudott :)
Kvázi csepfolyós volt mellkastól lefele és csak a bőre tartotta egyben :D

SZN - 2014. 04. 01. 16:54

Az egész évad zseniális volt. Nem volt unalmas rész. Akció, akció hátán, pörgős és sokszor váratlan volt. A két kislány esete, hát akkor már úgy voltam vele mint a Got-tal – senki sincs biztonságban (nem mintha korábban máshogy lett volna).
Az évadzáró meg egyenesen fantasztikus volt. Én ritkán kívánom azt, hogy egy adott karakter vagy csoport végre megdögöljön, mint ez “motoros” banda. (No.1. az persze a Lostban, Sawyer és Tom esete) Rick karaktere pedig egy sötétebb lett, de szerintem egy olyan világban ez nem meglepő. A harapás, na az nem semmi volt.
Nekem a Terminus egy kicsit-nagyon furcsa volt az egész, olyan túl szép, hogy igaz legyen. Egyedül Rick-teamnek volt annyi esze, hogy körül nézett (szerintem már látták, hogy jönnek, sőt biztos – azért nem voltak őrök), de utána ami történt, az már igencsak érdekes volt. Persze, oké ez “CSAK FIKCIÓ”, de azért nem kell mindenkiből agyatlant csinálni. A remény sok mindenre képes, de ennyi idő után már megtanulhatták volna, hogy senkiben sem szabad bízni – “Never trust”.
Remélem ez is úgy alakul mint Lost, vagyis egy néhány ember elvesztése (ami biztos) után jöhet a bosszú!
Igaz a mondás: “Ember, embernek farkasa”

DarylD - 2014. 04. 01. 17:16

Nekem nagyon bejött ez a félévad, számomra a csúcs a kislányos rész volt, de nálam a heti is a hét epizódja lesz majd. Az (fél)évad ha pontozni kéne nálam 8/10-ből, a rész meg ugyanennyi kb.

Nagyon tetszett ez a koncepció, a szétszedett csapat, bár néha simán belefért még volna egy másik csapat is bizonyos részekbe (pl a filler), de összességében nagyon elégedett vagyok. Hiányozni fog a sorozat, nem tudom hogy bírom ki őszig….

Tetszett az évadzáró is, több Terminust vártam, de lehet így jobb is volt. Megvolt a feszültség, végig attól féltem, hogy meghal valaki Rick csapatából. Ezt a 4 embert bírom a legjobban az egész sorozatban, a többiek nem is nagyon hiányoznának. Jó, azért ott van még Carol, Glenn, Maggie meg az ezredes is.

A flashback-ek is tetszettek, szerintem jó helyen volt ez, bemutatta Rick jellemfejlődését. És végre előtérbe került ismét, mostanában nagyon háttérbe volt szorítva, de most megmutatta, hogy tud ő badass is lenni. :D

jim455 - 2014. 04. 01. 17:18

Mielõtt emberhúsra fanyalodtak azért átfésülhették volna a környéket. Nem igaz, hogy nem tudtak a börtönrõl, az tele volt kajával, amit õk ennyi fegyverrel simán megszerezhettek volna.

Ubermacht - 2014. 04. 01. 17:56

Alexszel mi történt? Mert valaki írta, hogy el kell még “fogyasztaniuk”, de nekem úgy tűnt, hogy csak eldobta Rick, de furcsa az a jelenet, pedig többször is visszanéztem.

laza_kivi - 2014. 04. 01. 18:02

Rick egyszer elhupálta Ty-t, ha jól emlékszem Daryl szedte le róla. Ez akkor történt, amikor megtalálták az elégetett testet.

laza_kivi - 2014. 04. 01. 18:03

Mármint testeket.

laza_kivi - 2014. 04. 01. 18:05

Yetti jól összefoglalta.
Emberek az állatok nem a földből nőnek ki. És elég sok fertőzésveszéllyel járhatnak, ha meg városiak voltak, akkor fogalmuk sincs,hogy hogyan kell tartani őket.

ulqui11 - 2014. 04. 01. 18:12

Én szinte biztos vagyok benne,hogy Rickéknek van valami terve,Daryl is szinte mosolygott,mikor a végén ráközelített a kamera,és a gyerek sem volt valami rémült.

Egyébként azt kell mondanom,hogy ezután a rész után előre sajnálom a Terminusiakat,(mostantól csak)”elvetemült” Rick is lazán ráharap egy jobb falatra ha úgyvan. XD
Egyébként mikor kaszabolta a pedo csávót nekem egy az egyben a kormányzó “hobbiból vagdosom még kicsit Hersel papát” jelenet jutott az eszembe,ráadásul a zárójelenet mikor az árnyék úgy esik rá,mintha neki sem lenne meg a szeme is nagyon tetszett.

Sheen - 2014. 04. 01. 18:18

Ubermacht:
Amikor Gareth összezárta hirtelen a tenyerét és Rick megpördült, az nem azért történt mert Gareth egy x-men. Egyszerűen csak jelzést adott arra hogy helló, lőjetek. Mivel Rick gyorsan reagált és megpördült ezért Alex kapta a golyót.
Ha visszanézed, szépen békésen fekve is maradt úgy, ahogy Rick eldobta. Tehát vagy megeszik vagy megromlik. Tehát: mivel Alexnek is van szavatossági ideje és emiatt a terminusiak szépen betartják a HACCP-t, elsőnek Alexet eszik meg.

Ubermacht - 2014. 04. 01. 18:37

Sheen, de ez hülyeség… szóval lövést adtak le rájuk, de másodpercekkel utána már direkt nem céloznak? Azokból a fegyverekből meg még lehet Rick is megkapta volna a golyót…

Ubermacht - 2014. 04. 01. 18:40

Sheen visszanéztem, igazad van, az egyik képkockánál átviszi a golyó Alex fejét… de simán lelőhették volna Rickéket, utána meg mégsem…

amari - 2014. 04. 01. 18:46

Ez az ipari kannibálkodás nekem is furcsa. Többször felmerült már McCarthy regénye (Az út) mint párhuzam. Ott a nagy baj után 10 évvel indokolt a dolog, nincs nap, tehát nincs növényzet, állatok stb… De itt csak néhány év telt el és az emberiség nagy része már zombikoszton van. Egy ilyen jól felszerelt, nagy létszámú csapat bármire ráteheti a kezét és csak akad köztük valaki, aki babot tud csíráztatni meg két nyulat egy ketrecbe zárni. Készletek biztos vannak még, manapság a tej is eláll évekig. Terminus tele van autóval, fegyverrel. A képregényben a kannibálok öten vannak. Egy kis banda, nincs biztonságos, nagy telephelyük agrárkodni és saját bevallásuk szerint balfaszok a vadászathoz, embert fogni könnyebb. De persze ez csak az én dilemmám, láttam- hallottam én is a jeleket.

Sheen - 2014. 04. 01. 18:58

Persze hogy hülyeség, de ott és akkor Ricket hátba akarták lőni. Utána csak terelték őket. Hülyeség az is hogy Rick elásta a forgótárasát, aztán a vagonba zárva most marha sokat ér vele. Hülyeség az is hogy Daryl nem volt képes kinyögni hogy Beth nem csak “elment”. Hülyeség az is amit említettem a 4×10-es részből.

Ami nem hülyeség, az amit valaki írt itt nemrég:
Carl kalapját eléggé kihangsúlyozták a befejező részben és a motozáskor sem néztek alá. Ott még lehet valami.

StatenIsland - 2014. 04. 01. 19:22

Fireblad

Direkt írtam hülyeséget, de neked sem tűnt fel a legnagyobb baromság az írásban, valahogy rákapcsolódik egy mozdony??:D WTF?
Amúgy a “kihegyezett golyókat” Armor-piercing-nek hívják.

karit - 2014. 04. 01. 19:24

Jó volt ez. Még a dörzsölt Rick figyelme is ellankadt, amikor visszakapták a fegyvereiket. Azért megnéztem volna egy alternatív verziót, amiben nem szúrják ki a zsebórát és a poncsót: vajon hogyan/mikor tervezték a felfegyverzett vendégek elfogását? Megvárják, míg a konténerekből kiabáló emberek rákezdenek?

“Hülyeség az is hogy Rick elásta a forgótárasát, aztán a vagonba zárva most marha sokat ér vele.”
Lehet, hogy Maggie és LaraCroft a hajpántjaikkal már rég szétcsavarozták a fél vagonpadlót, így Rick simán kilóghat az elásott gépágyúért, hogy aztán visszamászva a vagonba másnap meglepje vele a reggelit hozó kannibált.
De a WTF zárómondatát arra is érthette, hogy mind a vagon végébe mennek, majd egyszerre a közepe felé ugranak, és akkor a vagon elindul, majd ezt ügyesen ismételgetve meg sem állnak a washingtoni hauptbanhofig. :S

Bár, ha (ezek szerint ez nem spoiler) “az 5. évadra állandó szereplő lett: Andrew J. West – Gareth”, akkor esélyesebb, hogy itt fognak szopni jövő karácsonyig. :(

Sheen - 2014. 04. 01. 19:29

karit:
“mind a vagon végébe mennek, majd egyszerre a közepe felé ugranak, és akkor a vagon elindul”
A gond ezzel az, hogy csak a puffin adhat mindent lebíró erőt és akaratot, de ők helyette csak tejport kapnak. :D Azzal pedig az általad említett módszer ki fogja tölteni az ötödik és a hatodik évadot is. :)
OFF:
Amúgy a lost kattogója óta nem láttalak karit, de mindig jó látni egy régi “ismerős”-t. :)

Ubermacht - 2014. 04. 01. 19:58

A revolver alatt mi az a cucc Rick táskájában? Mert lehet azzal lesz vmi.

Danci - 2014. 04. 01. 20:25

Az eddigi évadok alapján én ilyen nagy tervezgetéseket nem néznék ki belőlük és szerintem a záró mondat is csak az írók balfaszsága dehát kitudja:D A köv éved meg sztem terminuson fog játszódni farm ahol élünk 2.0 (vágóhíd ahol élünk)

Llew - 2014. 04. 01. 21:54

A le akarjuk lőni őket, aztán mégse jelenet elég zavarosra sikerült. Sőt kimondottan béna volt. Ott az írók jobban is megerőltethették volna magukat és a lövésekkel terelgetjük őket megoldás helyett kitalálhattak volna valami jobbat.
Rickék normál esetben simán kivágták volna magukat a helyzetből, simán leszedve a tetőkről tök lazán lövöldözgető terminusiakat.

takingsider - 2014. 04. 01. 22:55

Carl fegyvermániás, mégsem volt nála az autóban.
Ricket és Michonne-t megközelítik 1 centire.
Glennék semennyire, Rickék sem igazán mérnek fel semmit.
Az utolsó mondat pont jó ide (ne feledd: amerikaiak nézik).
A kislányos rész csúcs lett volna, ha Tyreese kicsit ügyesebb színész, és ha rendezöileg átgondoltabb a jelenet.
Beth nem maga ment el (Maggie még kérdezhet róla).
A woodberygoverner egy udvarias fickó a lenyalthajúhoz képest.
A hús jól nézett ki.
Én arra láttam csak jeleket, utalást, hogy Rick már olyan mint a rendőrkollégája volt.

Opinel - 2014. 04. 01. 23:09

SPOILER
Azért elég nagy ez a Terminus, kintről lehet nem sok mindent láttak az épületek takarásában, nyilván ezért mentek be. A mutter is nem a kerítès mellett sütögetett.Ricknek biztos nincs terve, de ennél nagyobb tréből is kijöttek már, azt nem fogja mondani , hogy itt a vég.
Több jel mutat arra, hogy ezek kannibálok, és elég összeszokott bandának tűntek, nem először csinálhatták. Daryl valamiért nem akarta elmondani mi történt a szöszivel, hátha októberben okosabbak leszünk.

Anne - 2014. 04. 01. 23:31

Szívesen megnéztem volna egy flashbacket a Claiming Klánról. Vajon hányan lehettek eredetileg, ha mindenkit agyonvertek, aki hazudott? :)
Egyébként amikor Rick szétszabdalja PedoClaiminget, ugyanaz a zene megy a jelenet alatt, amit a Kormányzó ténykedéseinél használtak (pl. amikor Woodburyben kínozzák Maggie-éket).

Vandor - 2014. 04. 02. 00:32

Sajnos nagy valószínűséggel az 5. évad nagy része Terminus-ban játszódik majd. (Amerikai sorozat, ők szeretik elhúzni a dolgokat. Láttuk a Farmon, a Börtönben.) Hogy a Termik milyen emberek, azon már nem hiszem, hogy csavarnának a történetben. (Pedig milyen jó lenne egy újszerű ötlettel előrukkolnának a készítők, amire még senki sem gondolt.)
A fő kérdés a következő szezonban (szerintem):
Hol van Beth és kikkel?
Mikor hogyan és kikkel érkeznek meg Carol-ék?
Milyen sorrendben fogynak a szereplők? (Carl paprikás Michonne körettel.)
És hogyan jutnak ki a szorult helyzetükből? (Ennyi fegyveressel szemben még Bad Ass Rick és Bad Ass bandája a Bad Ass katonával kiegészülve sem elég.)
A sorozat összesen a hibáival is együtt nálam 9/10 (látvány, történet kidolgozottsága, színészi teljesítmény) ezért is nézem. (Pedig a horror műfajt nem szeretem. A drámát és az apokalipszises utópiákat annál inkább.)
Ameddig nem jön az 5. évad mindenkinek sok szeretettel ajánlom olvasni és filmen megnézni a következőket:
Legenda vagyok
Az út
9
A.I. – Mesterséges értelem
Én, a robot
A sziget
És még sorolhatnám a depresszió és hangulat javító műveket.

tiresias - 2014. 04. 02. 00:33

Imádom a sorit, de valahogy a második évad utáni évadok nekem már nem walking dead-ek, mintha egy spin-offot néznék vagy vmi :P sajnálom, pedig imádom a sorit és remélem visszahozzák Frank darabontot a k*életbe és rittyent némi izgalmakat ide nekünk :D

jerrycomovie - 2014. 04. 02. 01:26

Yggdrasil, ha beüt a zombi krach, együtt megyünk.
Nekem is az jutott eszembe, hogy ha minden kötél szakad, Judith-ot még mindig fel lehet csomagolni egy fára a picsába, ahol ha a sírására elő is kerül néhány zombi, meg nem tudják kaparintani. Akkor meg Carol és Tyrese simán hentelhet egy kicsit a Terminusban.
Mikor meg visszaérnek a síró gyerek csalihoz, szétcsapkodják akik ott vannak.

jerrycomovie - 2014. 04. 02. 01:58

Szerintem:
Többen mondták, hogy Carl sapkája rejt valamit, valaki más Rick pisztolytáskájában látott valamit.
De mi van akkor, ha a TWD írói kb. olyanok, mint Rowling a Harry Potter-ben?
Hogy valami tök mellékes dolog lesz később fontos.

Vajon véletlenül, vagy szándékosan mutogatták a legózást és Carl fegyverét, ahogy összerakja?
Lehet, hogy a négyes csak behozott magával fegyver, szétszedett állapotban?

Arra nekem sincs tippem, milyen terve lehet Rick-nek, amit bezárva lehet véghezvinni, de emlékezzünk, mostanában hány filmben sütötték el – Törvénytisztelő polgár, A sötét lovag – ,hogy a karakter csupán azért fogatta el magát, mert ő kívánta azt.

Lehet, hogy nem teljesen kannibálok, csak bizonyos elcseszett vallási képükhöz szükséges az ember áldozat.

Az ötödik évad simán indulhat több részes flashback-kel, amelyben megismerjük a Terminusi közösséget. Azután simán lehet, hogy Rickékre meg csak a sokadik részben térünk ki.

Beth kalandozása is kitehet még részeket. Lehet, hogy aki elvitte, nem is gonosz, csak úgy beparázott a zombi inváziótól, hogy vitte a csajt, hátra sem nézett.

Simán lehetséges, hogy valamilyen módon üzenetet hagytak Caroléknak, illetve annak, aki legközelebb jönne a Terminusba.

Amúgy részemről még mindig azt a véleményemet osztom, hogy azért volt Rick badass beszólása a végén, mert magában már elfogadta, hogy bármire képes lesz, ha alkalma nyílik a szökésre, azt is leszarva, ha torkokat harap át. A Terminusiak meg hiába kannibálok, ha szemtől szembe még nem haraptak ki nyakat, csak az arra gyomorban erős katonáik vágták el a torkot késsel.
Verekedésnél is, ha először a nőt csapja meg az ember, az néha meglepi a többieket annyira, hogy lefagynak közben.

jerrycomovie - 2014. 04. 02. 02:00

A Ricket fogó srácot meg lehet, hogy véletlenül lőtték le. Lehet, a vészterv, hasonló helyzetre, hogy fejbe lövik a fenyegetést, a többieket meg elkapják, csak mivel Rick túl gyorsan reagált, nem őt érte a végzetes golyó és amikor már együtt futottak, nem volt értelme külön leszedni őt, főleg, ha végül együtt is tudták beterelni őket a vagonba.

Bandido - 2014. 04. 02. 08:44

“Lehet, hogy a négyes csak behozott magával fegyver,
szétszedett állapotban?”

Szerintem nagyon egyszerű a válasz: Rágnak egy lyukat a vagon aljára kikúszik rajta Carl és kintről behozza az elásott fegyvereket. Tuti valami ilyen megoldás lesz.

Gab - 2014. 04. 02. 08:56

Páran irták hogy a kannibalizmus napjainkban már kiahalt. itt van két friss cikk hogy sajnos nahógyon is valós jelenség. http://index.hu/kulfold/2014/01/14/mi_johet_meg_a_kannibalizmus_utan_kozep-afrikaban/

http://velvet.hu/sztori/2014/02/19/rajtautes_a_kannibal_bisztroban/

Azt is irta valaki hogy miért adnak tejport az embereknek ha megeszik őket ahelyett hogy inkább a terminusik ennék és nem kellene embert enniük. Egy embernek adnak pár doboz tejport amival eltarthatják x napig majd ha levágják kijön belöle legalább 60-70 kiló hús amivel bizony 100 embert etethetnek napokig.

Arra hogy miért nem mondta el Daryl mi történt Bethel szerintem prózaibb a magyarázat. Egyszerüen csak széggyelte hogy ö vigyázott rá mégis elrabolták tőle. Ráadásul daryl csak egy terminus táblát látott ő nem tudta hogy minden ki van tapétázva vele és valszeg eszébe se jutott összefügésbe hozni a terminust az elrablókkal.(már ha tényleg ők voltak és nem valami tök idegen) úgy gondolhatta hogy nyomát vesztette és soha többé nem fogja megtalálni ezért aztán magyarázkodás helyett csak ennyit mondott.Arról viszont szólhatott Ricknek hogy Joe mit mondott a terminusról és ezért gondolom hogy van valami tervük nem csak úgy simán bementek.

Clark22 - 2014. 04. 02. 10:06

Aki cikizni tudja a finálét az ne nézze a sorozatot.

10/10-es volt a rész, Rick brutális jó volt, a befejezés király volt, szép finálé volt :)

TT - 2014. 04. 02. 10:51

És mi van Rickék megbontották a kerítést és arra várnak,hogy a járkálók bejöjjenek és lefoglalják a helyieket?Közben meg meglépnek.

envagyok - 2014. 04. 02. 11:34

Én csak azt nem tudom, ha nincs tervük, akkor mi lesz. Mert az nekem nagy csalódás lenne, ha minden ellenőrzés nélkül mentek volna be aztán valami béna húzással kijutnak.

ardo23 - 2014. 04. 02. 11:45

És a zombikban riszpekt van a terminusiak felé, azért nincs arra egy sem?

Kb. 20-25 -en vannak talán a Terminus őslakók. Befalnának ennyi embert, tényleg?

ardo23 - 2014. 04. 02. 11:48

Illetve, miért nem kapják el őket rögtön, amikor odaérnek? Miért adják vissza a fegyvereket? Ha Rick nem veszi észre az ismerős tárgyakat, lehet, hogy simán bekajálnak, és később elárulják nekik, hogy “Há, haver oszt Te is kannibali vagy, mostmár egy a vííírünk?” Valahogy nem áll össze ez az egész.

hehó - 2014. 04. 02. 11:51

Összességében tetszett az epizód, ha eltekintünk a folyamatosan jelenlévő hülyeségtől amit már többen is leírtak: ülnek az út közepén és hirtelen egy centire megjelenik 5 ember; mindig mindenkinél van egy rakás üres konzervdoboz amit zombiriasztónak lehet használni; ha úgy döntenek hogy megfigyelik a Terminust, miért nem figyelik meg tényleg? legalább egy napig kellett volna ücsörögniük és esetleg éjszaka belopózni; miért nem beszélik meg egymással a történteket a rég látott srácokkal?; Glennék hova kakiltak az elmúlt időben a vagonban?
Rick utolsó mondatának nagy jelentőséget akartak tulajdonítani, ezért én arra gondoltam, hogy valami olyasmivel fejezi be, hogy Garethék nem számítanak rá hogy ők egy ‘család’ vagy valami ilyesmi. Vagy még mondhatott volna Rick valami teljesen irreleváns dolgot az legalább vicces lett volna, de így béna volt.

ardo23 - 2014. 04. 02. 11:52

És miért adták vissza a fegyvereiket? Miért nem kapták el őket rögtön? Etettek volna velük is egy kis emberhúst? Hogy a vértestvéreik legyenek, aztán utána zárják be őket a vagonba, miután meg is lettek alázva tudtukon kívül? Áááá, nem kerek ez nekem.

AirNinja - 2014. 04. 02. 12:08

Szerintem a végén a “new sheriff in town” utalás is lehet Beth-re. Lehet ő lesz a menekülés egyik kulcsa. Nem biztos hogy gonosz ember vette fel, bár ha nem akkor vissza mehettek volna megkeresni Darylt.
SPOILER!
A másik dolog, hogy egy az 5. évadot reklámozó plakáton Rick a egy sötét helyen guggol (vagon) és pisztolyt tart a kezében. http://www.comicbookmovie.com/fansites/notyetamovie/news/?a=97246
Ezen gyanúsan egyedül van, szóval lehet hogy már beépült a terminusi táplálékláncba egy-két szereplő.

hehó - 2014. 04. 02. 12:20

az 5. évad szólhatna arról, hogy minden epizódban megesznek egyvalakit a vagonból

hehó - 2014. 04. 02. 12:32

ja, és megnéznék már egy téli évadot is!

Brynden Rivers - 2014. 04. 02. 12:40

SPOILER (Walking Dead játék)

A Walking Dead játék után annyira nem volt meglepő Terminus. :)

VanillaSky - 2014. 04. 02. 13:08

A “terv” teóriát hirdetőktől kérdezném: logikusan végiggondolva akkor működik egy terv, ha az irányítás a te és a csapatod kezében van, vagy legalább ennek a látszatát tudod kelteni. Ha bezárnak egy vagonba fegyvertelenül, úgy hogy a saját, a fiad és társaid élete nem a te döntésed folyománya az milyen terv? Unortodox? Nevezhető egyáltalán tervnek vagy ilyen orosz rulett szindrómás, lesz ami lesz alapon megvalósuló?

envagyok - 2014. 04. 02. 13:23

VanillaSky: igen, elég orosz rulettes terv, ez igaz.

Én azért is vagyok a terv mellett, mert nem tudom (akarom) elhinni, hogy ők négyen együtt ennyire hülyék és bénák lennének.

AirNinja - 2014. 04. 02. 13:46

Az lehet terv, hogy valakit kinyírnak a bent lévők maguk közül lehetőleg úgy időzítve, hogy a kajahozás pillanatában változzon át, vagy addig lekötözik, lefogják stb. És ezt a zombit uszítják rá a helyiekre és a zavart kihasználva lehet improvizálni :) (bár egy zombi nem csinál nyarat)
Egyébként ha nem csak poénkodok ezen az is eszembejut, hogy Carol-ék is eláraszthatják zombihordával Terminust a hátsó drótkerítésen keresztül ahogy már a börtönbe is megtörtént hasonló.
Meg ha már a zombik stratégiai felhasználásánál tartok akkor Rick-ék menekülés közben nyugodtan verhettek volna egy-egy halálos testlövést hogy, Terminusban ne csak rájuk fókuszáljon mindenki.

spider - 2014. 04. 02. 14:46

Daryl új hátizsákjának is juthat szerep a szabadulási tervben (ha van olyan). Nem tudjuk mi volt benne, a kerítésen kívül még nála volt, de nem vitték be magukkal.

mikkamakka - 2014. 04. 02. 14:49

vicces h ezen a kannibálozós dolgon mindenki fennakad, pedig a múltban sem kellett más hozzá mint egy kiadósabb háború, hogy a “civilizált nyugati népek” rákapjanak
pl sztálingrádban mindkét oldal kivette a részét

Neaira - 2014. 04. 02. 15:00

Kérdés: Az mi volt, amikor…
Ebben az évadban, pár résszel ezelőtt (nem tudom pontosan melyik rész), volt egy olyan, ami úgy kezdődött, h egy ismeretlen(?) feka gyerek mászkált egyedül, és túlélegetett, aztán egyszer csak jött egy autó és kiszállt belőle Daryl és Glenn és talán még valaki. Feltették neki a 3 kérdést, aztán a feka csatlakozott hozzájuk. Aztán vége lett ennek a szállnak, és jött asszem Rickék része.

Ez most akkor mikor volt? Ez a múlt volt, vagy előrevetítés? A feka az alkesz volt? Mert hasonlítottak külsőre. Sajnos nem koncentrálok eléggé ezekre a jelentéktelenebb szereplőkre, nehezen ismerem föl az arcukat.

köszi

spider - 2014. 04. 02. 15:17

Az alkesz volt az.

spider - 2014. 04. 02. 15:18

Én viszont a nagy tűzre nem emlékszem, amit a távolban láttak egyszer. Az mi volt? Valami jelentősége lehetett. Vagy az az a ház volt, amit Daryl és Beth felgyújtottak?

Jacques - 2014. 04. 02. 15:28

winnie – 2014. 03. 31. 19:32
“Rickben ez benne van, de hogy a készítők miért gondolták azt, hogy ez jó zárás…?”

Úgy tudom olvasod a képregényt. Abban, ennél a résznél tudatosult Rickben, hogy ebben a világban már senkinek sem lehet kegyelmezni. A Kormányzó után feltette az i-re a pontot, és ahogy a Claiming klánt is hidegvérrel elintézte, így számomra tök egyértelmű és badass lett Rickből, ahogy kimondta az utolsó szavakat. Ezt a képregény után el is vártam.

Neaira - 2014. 04. 02. 15:37

Sokan írták, h tökjó, még többen, h tökszar. Szerintem a kettő között.
A befejezéssel csak az a bajom, h ez nem normális évadzáró befejezés. Félévadzárónak jó, de nem a végére.
A nyominger kormit réges-régen le kellett volna zárni, még a 3. évadban, s akkor ez lehetne a félévadzáró.

De hagyjuk a mi lett volna hat…

A kannibalizmus (már ha tényleg az, de sztem az) nem nagyon tetszik, mert ah Balee is mondta, nincs sok értelme. Sztem könnyebb az éllattenyésztés, no meg változatosabb is az étrend! Betegséget szül, stb. Lehet h néhány eldugott törzs itt-ott a világban kannibál, meg h egy front után történik egy s más, de itt van idejük az embereknek kibontakozni.

Mellesleg a terminus tökre ki volt táblázva, meg rádióztak is. Nem félnek, h egyszer majd jön egy nagyobb “mi” csapat és leigázzák őket?

Am sztem sem túl körültekintően mentek be a terminusba (tényleg csak eggyel kevésbé hülyén mint Glennék). Olyan volt, mintha az írók kiszúrták volna a szemünk egy “előbb okosan földerítünk” jelenettel, h aztán ne lehessen a fejükhöz vágni, h kihagyták. De sztem szívük szerint kihagyták volna. Nem hiszem, h Ty és Carol ott ülnek a bokorban, várva, h mikor szabadíthatják ki a bandát.

Ricknek sztem nincs semmiféle terve, a mondatával csupán arra utalt, h most naggggyon elszánttá vált, BÁRMIT megtesz majd a szabadulásárt. (Persze úgysem fog bármit megtenni, mert ő nem olyan, még ha voltak is már jó és/vagy szükséges tettei.)
A mondat am bénára sikeredett, de engem vh nem zavart.

Az h “ki fogja túlélni” még mindig kérdés. Nem itt a 4-ben dőlt el, hanem majd az 5-ben. (Ezért is mondom, h jó rész, de sz*r évadzáró.) Sokan meghalnak sztem, hozzáteszem sajnos. Az 1. évados 5-ös közül egyedül Carlt áldoznám föl, senki mást. Régebben Carol nem érdekelt, de most bekeményített, ami nekem nagyon tetszik, ergo meg fog halni!! Én kb készpénznek veszem.
Nekem a kedvenc 3-asom Maggie, Glenn és Deryl. Igaz, h keveset foglalkoztak velük eddig, de ez nem a karakterek hibája, hanem az íróké.
Én sem értem egyébként, h miért csak az okozhat feszültséget, ha az évadok végén kinyírják néhányukat. Így akkor Ricken kívül senkit sem szerethetünk meg, mert előbb-utóbb úgyis meghalnak, és akkor a győztesek majd az uccsó évadosok lesznek.

Ami jó volt a részben: H a bandát lerendezték. Bár nehezen elképzelhető, h az a bandavezér bosszút akarjon állni bárkiért is.
Rick harapása is jó volt, de nekem nem okozott meglepetést. Ez egy módja a harcnak, miért ne? Láttunk már más filmben is ilyet. Csak egy elem, mint h rúgnak is.
Az h Daryl halálra van rugdosva és fölkel, már nem tetszett. Carl naggyon béna volt, de persze egy bazi nagy melák feküdt rajta, elismerem.
Carl am nekem mostanában unalmas, túl sokat nyavalyog. Elkezdett menő lenni, de mostanában megint összement.

Ami rossz volt: Daryl miért nem beszél????? Miért nem beszél senki?????? Soha???? Michonne már egészen szocializálódott, erre kell egy másik néma? Ez nem olyan nagy dolog, de rohadt idegesítő tud lenni.
A vagonban is Rick beszólása helyett inkább az infóáramlást preferáltam volna.

Természetesen várom az 5. évadot, mert a 4. második fele nem volt olyan rossz. Főleg nem a totális mélypont, mocsár legalja 3. évadhoz képest.

winnie - 2014. 04. 02. 15:39

ezt írom én is, hogy ricktől nem zavar a mondat. a készítőket nem értem, hogy ennek mi értelme volt. mi értelme zárásnak betenni egy ilyen üres valamit, ami nem ad semmi infót, minek előtte 23 másodperc hatásszünetet tartani, mintha valami újat mondanának. de nem hiszem, hogy ezen érdemes rugózni, mert már vagy negyedjére írom le ugyanezt:)

Krisa - 2014. 04. 02. 15:59

amari & StatenIsland: Arra gondolt amikor amikor kirakták Tyrékat a börtönből kb meghalni, Carl-t arra nevelve ezzel hogy a többi emberen nem kell segíteni. Akkoriban hagytak mindenkit meghalni az útszélén, aztán Carl lelőtte a kiscsávót és Rick is rájött, hogy mégse ezt a példát kéne mutatni a gyereknek :)
Szerintem

karit - 2014. 04. 02. 17:06

“mi értelme zárásnak betenni egy ilyen üres valamit, ami nem ad semmi infót, minek előtte 23 másodperc hatásszünetet tartani, mintha valami újat mondanának”

Csak a rugózás kedvéért: szerintem ez tök hiteles volt a végletekig elcsigázott Ricktől. Hosszan gondolkodott valami frappáns, all-in beszóláson, ami végül kissé montipájtonosra sikerült, hát istenem.
Ha ott áll mellette Graham Chapman, egy ilyen lelkesítő beszéd után bizonyára bőszen helyeselve csap a vagon oldalára egy kivájt fél tökkel: na, gyertek, senkiháziak, ha mertek!
Ihletett pillanat volt, na. :/

“Ami rossz volt: Daryl miért nem beszél????? Miért nem beszél senki?????? Soha????”

Emiatt már a ‘Négybetűs’ írói is örökké anyázva voltak, pedig ott sem a nézők b…tatása miatt nem beszélt egymással Locke meg Jack (és mások): el kell fogadni, ez egy béna dramaturgiai eszköz arra, nehogy véletlenül megoldódjon valami normális idő alatt, amit el lehet még húzni két évadon át.

dvd24 - 2014. 04. 02. 17:07

íme az én elméletem: amikor elhatározták Rickék hogy felfedezik a Terminus környékét mielőtt bemennének, volt egy kis lelkizés majd hirtelen ugrottunk az időben és már a fegyvereket ásta el a bemászás előtt. Szerintem lesz egy kis flashback rész az 5. évadban ahol kiderül, hogy a felderítés során találkoztak Carollal és Tylerrel, valamint Beth-el és azzal aki elvitte őt. Ez az új ember abban a ravatalózóban lakott ahol Drayl és Beth elszakadtak egymástól és egy Terminusból egyszer már megszökött emberke lesz. Ettől az új szereplőtől már tudnak a Terminusban folyó eseményekről és ezután csak azért sétálnak be a csapdába, hogy tudják hol vannak a többiek, akiket már láttak Bethék barom módjára besétálni. Némi áldozat árán meglépnek majd. Ennyi.

orcalin - 2014. 04. 02. 18:01

Többen is írtátok és nekem is rémlik, hogy valamelyik részben mutattak egy ÓRIÁSI zombihordát. Emlékszik valaki melyik részben volt?

karit - 2014. 04. 02. 18:04

@dvd24
Legyen igazad; bár, ha összefutottak odakint Jutkáékkal, azt a katarzist aljasság lenne egy FB-ből ‘bájdövéj’ idehajítani*. (Meg akkor kicsivel csak vidámabbak lettek volna a kerítésmászáskor Rickék)

Persze simán lehet némi sumákolás itt, mert az elég homlokráncolós volt, hogy miután megbeszélték, hogy jól kikémlelik a bentieket, Michonne és Carl tíz percig ápolta egymás lelkét a sűrűben, és ezzel a kémlelgetést nagyvonalúan le is tudták felénk az írók. Szóval lehet, hogy egy kozák lovasezred várja kint, hogy Rick “egy óra múlva jelezzen, ha minden OK”, különben bemennek értük.

*Jó lenne még látni és kiélvezni a percet, amikor az ismert ok miatt elzavart Carol mélyen Rick szemébe nézve a kezébe adja a kislányát.

amari - 2014. 04. 02. 18:45

Krisa, én már nem is tudom. Kezdek arra gondolni, hogy agyalunk itt egy csomó dolgon, az íróknak meg közben csak azon jár az eszük, hogy lehet olyan szavakat a szereplők szájába adni, amiből nyolcfelé meg lehet majd indulni. Ha így értelmezem akkor is passzol, ha úgy értelmezem akkor is belefér még. Meg persze az is igaz, amit fent jeleztek már, hogy a szereplők vagy kussolnak vagy csak vakkantanak valamit, azt is kétértelműen. Gondolom ha éppen elrágtam volna valaki nyakát (vagy végignézem ugyanezt) nekem sem lenne kedvem csevegni, de ezért ez így tényleg kevés infó. Sok a homály, erről lehet majd beszélgetni októberig, közben jönnek a teaserek, templomablak stb…Elméletek újratervezése- szép lesz. :)

Vandor - 2014. 04. 02. 18:56

Ezt minden TWD rajongónak meg kell néznie. A zombi hentelését szeretőknek kötelező!
A összes eddigi járkálok hatástalanítása egybegyűjtve, listázva és katalogizálva. + statisztika, hogy ki mennyit és mivel. Pontosabban az első két évad + a 3. fele.
Valakinek mennyi ideje volt.
A képet nagyítani kell, mert vékony csíkban jelenik meg. A koponya nem vírust jelent, nem kell megijedni.

http://cdn.screenrant.com/wp-content/uploads/The-Walking-Dead-Infographic-Large.jpg

Jó szórakozást!

winnie - 2014. 04. 03. 13:01

karit:

“Csak a rugózás kedvéért: szerintem ez tök hiteles volt a végletekig elcsigázott Ricktől. H”

hadd ne írjam már le huszonötödjére is – olvasd vissza, erre írom, hogy rugózás. valakinek tetszett, másnak nem. ez nem fog változni attól, ha leírod, hogy te melyik oldalon állsz:) akkor megint: ricktől elfér a mondat. nincs gondom azzal, hogy mondta. tök jó, örülök.

de nem rick tette bele az epizód végére. ő nem tudja, hogy csak egy fiktív karakter. a készítők tették be ezt a végére ezt a mondatot. ők tették oda a hatásszünetet, rick nem várt ki annyit (különben daryl 10 mp-nél belepofázott volna, hogy nyögje már ki). az is jobb lett volna, ha az utolsó előtti mondattal fejezik be. az is, ha még mondanak valamit utána.

de így bevetettek egy olyan eszközt, amivel növelik a feszültséget. az utolsó előtti mondatával és a hatásszünettel. és erre ahelyett, hogy a csúcsponton fejeznék be, a világ legbanálisabb mondatát belenyomják zárszóként.

El Diablo - 2014. 04. 03. 13:55

@Vandor

Köszi, nagyon jó!

spider - 2014. 04. 03. 18:58

Ha már megy az elmélet gyártás:
Nézzétek meg azt a részt, amikor azt mondja Gareth, hogy “We came here for sanctuary. Is that what you’re here for?” Rick válaszol, hogy igen, de nem hangzik túl hitelesnek, inkább egy hazugságnak, amit úgy mond, hogy legszívesebben helyben beverné a gyerek fejét. Meg utána a lövöldözés előtt egy percig sem tűnik boldognak és felszabadultnak, mint a lúzer barátaik az előző rész végén. De lehet, hogy csak beleképzelem ezt a jelenetekbe. :)

Ragnar - 2014. 04. 03. 19:51

winnie hozta a lényeget Terminus ügyben:
Andrew J. West (Gareth) az 5. évadra állandó szereplő lett, azaz tippra nem lesz itt semmiféle gyors progresszió, kitörés , lerohanás, D-Day

nani - 2014. 04. 03. 20:34

Nekem ez az egész kannibál sztori totál röhejes. A képregényt nem olvastam és mikor egyre többen írogatták ezt a hannibál vonalat, már akkor kikészültem.. Tehát a világ 98%-a zombi, és pont a kannibálok maradnak életben? méghozzá remek infrastruktúrával rendelkezve? micsoda hülyeség ez?! És mért ne lenne étel? A viszonylag kevés túlélő remekül ellenne néhány évig a készletekből.

nani - 2014. 04. 03. 20:39

Az óriási zombihorda abban a részben volt, amikor Daryl Michonne Bob és Ty elindulnak az állatorvosi mittoménmire gyógyszerekért:)

Sheen - 2014. 04. 04. 00:06

Szerintem nem csak az emberevés a lényeg (gondolom mást is esznek). A populáció egy bizonyos szinten tartása viszont teljesen logikus. Ha egy adott terület egyre sűrűbben lakott mert mindenkit befogadnak, az egyre több gonddal jár. Élelmezés, konfliktusok, stb.
Gyakorlatilag azt csinálják amit a kormányzó: nem kell nekik mindenki, megölnek másokat a fegyvereikért, felszerelésükért, csak éppen a húst sem hagyják veszendőbe menni. Maximális hatékonyság. :)

Opinel - 2014. 04. 04. 10:49

Ha azt veszem, hogy a busmanok nem kiabálnak a gyerekekkel és egyes törzsekben a csendes óceánon ismeretlen a homoszexualitás akkor megint csak az marad, hogy a “civilizált” világban van a legtöbb beteg ember. Az 5. évad promo képén elég magasról jön a fény, nem vagon lesz az.

envagyok - 2014. 04. 04. 12:08

Én sem igazán vagyok kiakadva ezen a kannibálos dolgon.

Voltak sokkal megdöbbentőbb, sokkolóbb történések is a sorozatban.

m minnifield - 2014. 04. 04. 12:16

“csak úgy senki nem áll neki embert enni, főleg ha előtte normális életet élt, civilizáltan.”

gondolj bele, miket kihozhat az emberből egy apokalipszis, ha a “civilizáció” miatt 3-4 éves kislányokat sminkelnek idősebbre, hogy színpadon mutogassák őket, állatokat öltöztetünk fel rózsaszín ruhákba, a nők műanyagokat operáltatnak a testükbe, a “férfiak” meg a heréjüket vasaltatják…

karit - 2014. 04. 04. 18:18

“Az 5. évad promo képén elég magasról jön a fény, nem vagon lesz az.”

Akkor már a vetített román stílusú ólomüveg képe is elég beszédes a jövőt (Terminus mibenlétét) illetően. Vagy nem.

feketeleves - 2014. 04. 04. 19:10

Opinel. Szerintem se vagon. Inkább templom a beszűrődő fény körvonalai alapján.

Opinel - 2014. 04. 06. 12:33

Messze még az október, remélem az 5. évad jobb lesz mint ez a felemás 4. Ja, és eddig volt pár rész ahol bicskákkal nyomták le a zombikat: Spyderco, Benchmade, Emerson volt a régebbi évadokban. Usákok amúgy is nagy kés/bicska használók, nem néznek rád furcsán ha előveszel egyet pl. kajálni. Mivel jobban rejthető mint Darryl 400 dolláros Busse túrakése nem elképzelhetetlen, hogy van valakinél egy és így jutnak ki a vagonból. Bár Ricknek nincs rá feltétlen szüksége ahogy láttuk. (youtube videókon faházat bontanak Pohl Force bicskával, nem annyira hülyeség mint ahogy hangzik.)

Sheen - 2014. 04. 06. 17:27

Daryl nem egy 400 dolláros Busse túrakéssel szaladgál hanem egy horton scout 125 hd-vel. Nem egészen ugyanaz.

Bár (ettől eltekintve) közelharcban Michonne minőségi, jó hosszú bicskája bár hatásosabb, az évadzáróban többször is nagyon, de nagyon hülyén nézett ki vele ahogy beállt támadópózba a tetőről lövő mesterlövészek ellen.
Egy efféle rastahajú túlélőnek elférne az oldalán egy pisztoly, ahogy Indiana Jones is hordott az oldalán, hiába volt az ostor az elsődleges fegyvere.

calibos - 2014. 04. 06. 22:21

Számomra az eddigi legjobb évad! Végre nincs “farm ahol élünk mi és a járkálok”-“vidám börtönélet a csúnya, gonosz járkálókkal! Nagyon jól bemutatták a főbb karaktereket ezek ráadásul mind határozott,talpraesett, harcedzettek
Annál nagyobb lesz a kiábrándulás amikor majd néhány karakternek meg kell halnia…

calibos - 2014. 04. 06. 22:23

lemaradt hogy az évvad második felére gondoltam…

Csypi - 2014. 04. 07. 11:18

Nekem tetszett az évad és a finálé is. Bennem megvan a WTF érzés és nagyon várom a folytatást! :)
Érdekes volt végig olvasni a hozzászólásokat, mert felvetett bennem még pár kérdést és gondoltatok olyan dolgokra, amik nekem eszembe se jutottak, illetve fel sem figyeltem rá. Pl., hogy kiabáltak segítségért a vagonokból, hogy egyáltalán több vagon volt és az “A” jelzést sem vettem észre.
Igen, az nekem is gyanús volt, hogy fel akarják mérni a terepet, de ez nem igazán történt meg, eléggé elővigyázatlanul sétáltak be, de igen, hátha lesznek flashbackek, hogy valami mégis történt előtte.
Carolékkal nem hinném, hogy találkoztak volna.
A kannibalizmus nekem is egyértelmű volt, de egy ilyen megoldás pl. tetszene, amit valaki írt, hogy kísérletezgetnek rajtuk, nem feltétlenül megeszik őket. Ez meglepő lenne, mivel a kannibalizmusra már elültették bennünk a feltevést. A kommunikáció hiányát én sem értem, de ez a való életben is így van és itt sem értem :)
Nagyon sok jó rész volt az évadban, kifejezetten tetszett a börtönben a vírus ötlete, már vártam mikor aknázzák ki, jó volt Lizzie-ék része is és stb.
Azon csodálkoztam, hogy Maggie írását csak Glennék vették észre, pedig több helyre is ki volt írva.
Minden összevetve nekem 10/10 volt az évad és várom az 5-et. Bár annak én is jobban örültem volna, ha nem húzzák el a Terminusos részeket :(

feketeleves - 2014. 04. 07. 14:35

Úgy látom mindenki elkönyvelte már, hogy a Terminusban élők kannibálok. Pedig szerintem annyira nem egyértelműen 100%. nem láttuk, hogy bárki megevett volna valakit. Én még adnék egy kis esélyt annak,hogy nem emberevők.
Rick-ék felderítése valóban elgondolkodtató. De hova lett a többiek hátizsákja. Mert Rick csak egyet ásott el.

Sheen - 2014. 04. 07. 15:30

feketeleves: Lehet adni esélyt annak is hogy békés, bár kissé fanatikus vegetáriánusok akik tejporon élnek és a betévedőket is rászoktatják, aztán vidáman együtt kumbayáznak. Ettől függetlenül Alex olyan boldog vigyorral méregette Rickéket mint aki egy mozgó csirkebüfébe botlott.

feketeleves - 2014. 04. 07. 17:15

Nem arra adok esélyt, hogy békés vegák. Az biztos, hogy semmi jót nem akarnak velük. Én másra gondoltam. Lehet, hogy másra kellenek. Talán olyanok mint Lizzie.

Sheen - 2014. 04. 07. 17:51

Az emberevésen kívül bejátszhat egy kis szadizmus, vallási fanatizmus, Mengele szindróma, stb. A lerágott csupasz emberi csontok viszont önmagukért beszélnek (plusz nem tartanak állatokat, mégis húst sütögetnek). A román gótikus fejtegetés alapján még farkasemberek is lehetnének, de az másik sorozat.

wovbagger - 2014. 04. 07. 17:53

Nem olvastam végig minden kommentet, kb. a felénél elfáradtam. Viszont úgy rémlik, hogy nem egyszer előfordult a “birka módjára a vágóhídra mentek Maggie-ék” vélemény.
Amit pedig nem nehéz elképzelni, hogyan történhetett meg: az évad második része a vándorlásról, a Terminus felé tett lassú haladásról szól. Lehet, hogy “csak” egy hét, de lehet, hogy akár egy hónap telt el eközben, de asszem Michonne mondja ki (talán az évad utolsó előtti részében), hogy “Lassan minden az evésról szól”.

És szerintem ez a fedél nélküli lét lényegének megfogalmazása. Innen a hűtő mellől el sem tudjuk képzelni, hogy milyen lehet a szabadban/a földön alva, minimális kaja beosztásával, a ruhaváltás és a rendszeres/alapos tisztálkodás lehetősége nélkül, zombikat kerülgetve (szükség esetén odacsapva nekik – ami megint csak energiát kíván meg a szervezettől), elégtelen pihenéssel, egyre inkább kiéhezve vándorolni.

A fentiek miatt nincs mit csodálkozni azon, hogy a Maggie-Tara-Glenn-féle csapat sülő hús illatát érezve csorgó nyállal és eszét vesztve rohan oda a bejárathoz, majd annak rendje és módja szerint csapdába esnek.

Sheen - 2014. 04. 07. 19:16

Hirtelen eszembe jutott a world war z (nem a film hanem a könyv). Abban is felbukant az emberevés, morálisan sokkoló, viszont logikailag teljesen megindokolt formában.

Katee - 2014. 04. 08. 15:51

Végig olvastam a kommenteket, és egy valami új gondolatot tudnék hozzáfűzni. Szerintem a húsban (vagy rákenve, vagy mit tudom én:)) volt valami kábító szer, amivel valószínűleg Maggiéket “lefegyverezték”. Így megállná a helyét az, hogy miért adták Rickéknek vissza a fegyvert, hiszen ha elkábultak, akkor golyópocsékolás nélkül el tudják őket fogni! Nem? :)
Nekem nagyon bejött a negyedik évad is, persze van egy-két még (remélem csak még) érthetetlen dolog (a már fent többször említett problémák).

Sheen - 2014. 04. 08. 21:00

Egy altatóval teletömött kaja elég logikusan hangzik, nekem is eszembe jutott. A fura ebben az hogy a fogadóbizottság (Mary) mindig éppen süt, vendégváróan. Pedig nem tudhatja jön-e éppen bárki is. Hacsak nincs egy jól szervezett figyelő hálózatuk Terminus falain kívül akik jelzik hogy öt fő érkezik 40 perc múlva, úgyhogy drága Mary öt adag altatós husi legyen pont kész addigra. Persze az is lehet hogy szimplán hülye és éjjel nappal ezt műveli, a többiek meg álmukban csapnak le a jóllakottan horkoló élelmiszer utánpótlásra.

Katee - 2014. 04. 08. 21:19

Igen, de ott a háttérben (32. percnél) van is egy elég enervált csaj, nekem az elmegyógyintézeti ápoltak jutnak eszembe róla. Hogy ha esetleg megállja a helyét, hogy nem mindenkit (vagy senkit sem) esznek meg, akkor lehet, hogy az “új” tagokat is így szedálják le(?) hogy könnyebben áttérjenek, beilleszkedjenek, ne tudjanak elszökni. Ez indokolná a folyamatos nyugtató étel készítését.

Sheen - 2014. 04. 08. 21:35

Érdekes fordulat lenne, vevő lennék rá. :)

karit - 2014. 04. 11. 11:19

@Sheen: “Hacsak nincs egy jól szervezett figyelő hálózatuk Terminus falain kívül akik jelzik hogy öt fő érkezik 40 perc múlva”

Van nekik: mikor Rickék meglepik őket, kicsit bosszúsan meg is jegyzik egymás közt, hogy “biztos Albert van őrségben”.

Laonda83 - 2014. 04. 12. 10:19

A főkolompos, a szamuráj , az íjász , a kölyök.

hahahahah

zs - 2014. 04. 14. 04:06

Bízom benne, hogy a készítők nem hallgatnak a nézőkre, mert ha az itteni kommentek aránya egy kicsit is reprezentatív, akkor ez a sorozat számomra el fog romlani. Az első évad első része(!)óta, ez az utolsó 8 rész volt a legjobb! Erről az egész sorozatról eddig úgy vélekedtem, hogy egy kihagyott ziccer. A második évad nevetségesen rossz volt, ott abba is akartam hagyni. A Kormányzó volt a reménysugár. Aztán most ezzel a kannibalizmussal engem meg is vettek a következő évadra. Nem vagyok beteg ember, gonosz sem, de szerintem ez volt a logikus lépés. Én nem azért nézem, hogy kapálnak meg kaszálnak. Még mindig nem értem, hogy a viráglelkűek miért nézik ezt a sorozatot. :) Kérem senki ne vegye sértésnek.

zs - 2014. 04. 14. 04:34

Egyébként szerintem mindig tudják, hogy jön valaki. Mivel az utolsó jelenetben a kerítésen kívül is jelentek meg fegyveresek. Csak jól adják elő magukat. A főbejáratnál növények, sütögető nő (tuti csak akkor áll oda ha szólnak neki), látszólag céltalanul bolyongó emberek. A másiknál rádióadást közvetítő nő, térképet rajzolgatók, meg táblát festegetők. Én nem igazán gyanakodtam. Bár furcsálltam kicsit, hogy ezek ennyire nem védekeznek, hogy milyen naivak, de engem szerintem ugyanígy megvettek volna.. :)

Katee - 2014. 04. 16. 07:52

Igazából nekem attól hiteles a sorozat, hogy többféle embertípust mutatnak be a világvége után. Nem lehet mindenki kannibál vagy mindenki földműves. A kettő közti határvonalon ingázó karakterfejlődések lenyűgözőek.
Persze én sem azért nézem ezt a sorozatot, hogy meg tudjam mikor érik a búza, de azok is nagyon fontos részek voltak, nélkülük nem lenne jó a sorozat.

winnie - 2014. 04. 16. 08:23

de hát ez minden sorozatra igaz, minden sorozatban van többféle embertípus. és nem hiszem, hogy valaha is lenyűgöző lehetne egy olyan karakter fejlődése, amelyik alig kap játékidőt. a walking deadben még a főszereplők is alig szerepelnek, az idejük felében aprítanak. ebben semmi lenyűgöző nincs, mindössze nagyon vázlatos, amilyen “karakterfejlődés kezdőknek”, amit látunk. mármint arra célzok, hogy rick kapál, aztán nem kapál, aztán torkot harap. élvezetes, nincs vele gond, csak meglep, hogy ekkora pluszt kap részedről.

a többieket direkt nem is említem, mert inkább fújja őket a szél. nyilván vagy maggie vagy glenn nemsokára meg fog halni. akkor a másik személyisége erősen meg fog változni az esemény miatt, majd idővel ismét normalizálódik. de abban sem lesz sok lenyűgöző.

Katee - 2014. 04. 17. 13:30

Hát, igen, az én igényeimet maximálisan kiszolgálják a szereplők személyiségének változásai. Már az első évadnál annak szurkoltam, hogy Rick legyen már egy állat, és most végre elérte azt az állapotot, amivel egy ilyen világban túl fog tudni élni. Daryl nyit az érzelmek felé, szerintem ez is nagy változás, szép utat tett meg e felé ebben az évadban, és én nagyon, de nagyon szurkoltam neki. Carl pedig a kedvencem ilyen szempontból! Ide-oda ingadozik a variációk között, az utolsó résznél már látszik is a zavara – szerintem e miatt nem láttuk a szokásos lelövök-bárkit-Carl-t. Most gondolj bele, hogy egy alapból is alakuló személyiség egy ilyen világban forr ki, ahol egyik percben ember vagy, segítőkész és kedves, a másikban pedig minimum tétlen ( a segítségért kiabáló pasi nem volt ellenség, nem ártott nekik semmit, mégsem siettek a segítségére, persze lehet, hogy nem tehettek volna semmit érte, de akkor is meg kellett volna próbálniuk, ha “jó úton” akartak volna tovább haladni – ez szépen elő is készítette, hogy a Végállomáson nem menedéket nyújtó emberek fogadják őket).
És persze, a többi sorozatban is van többféle embertípus, de attól még ebben is van, tehát ugyanúgy fogunk látni ezután is “kapáló” (tehát békepárti) szereplőket, és edződő és edzett harcosokat, és a két tábor között ingázókat. Csak erre értettem a többféle embertípust. Engem is idegesített egyszer-kétszer a földművelés, de így visszanézve tényleg ettől is kerek az eddigi történet.
De persze mindannyian egy kicsit másképp látjuk a sorozatot, mindenkinek más-más vonala megnyerő, míg a másiknak meg az jelentéktelen. Szerintem sincs ezzel semmi baj.

Sheen - 2014. 04. 18. 20:01

A baj az hogy Rick nem most érte el először azt az badass állapotot amivel túl lehet élni, a latin izgágát is megfésülte a machetevel. Utána hülyegyerek lett egy időre (a kormányzóval szemben pl. végig töketlen volt). Olyan mintha az írók nem tudnák mit kezdjenek a karakterével, de néha odaszólna nekik valaki hogy hello, ő a főszereplő, erre azt mondanák hogy ja tényleg… akkor most legyen kicsit keményebb ismét, olyan már rég volt és milyen izgalmas lesz a nézőknek ez a sok jellemváltozás.

nincsjobbnév - 2014. 04. 29. 01:12

“Egyébként megbeszélhették volna, hogy Rick bemegy előre és mondjuk egy nap múlva jön jelezni a többieknek, hogy bejöhetnek, nem átverés a menedék.”
Nem lett volna butaság, de úgy túl értelmesen és logikusan cselekedtek volna a szereplők, ami nem jellemző erre a sorozatra.

balage - 2014. 05. 14. 22:49

Nekem egy olyan szál nagyon hiányzik a sorozatból, hogy mi is ez a zombi vírus voltaképp, hogyan indult, mi okozta, hogy lehetne ellenszert találni, stb. Vmelyik évadban bejutottak egy laborba, ott kezdődött vmi ilyesmi, de aztán semmi, talán halványan most a tudós washingtonba tart vonal, de ez nagyon kevés, sokkal jobban ki lehetne használni.
Engem spec rohadtul untatott az egész börtönönben dekkolunk, majd kormanyzóval hadakozunk vonal, sokkal több fantázia lehetne ha felkarolnának egy járvánnyal foglalkozó vonalat, minthogy csak gyilkolás zombi vs ember, ill. ember vs ember. Kár, az új évadban sem ez lesz, sztem én már nem nézek meg egy újabb elvagyunk valahol évadot.

Pisti125 - 2014. 05. 17. 21:45

Aki nem érti a flashbackeket:
Az elsőben Carl Beth fejére rakja a Cowboy kalapját és azt mondja:”Megjött az új sheriff a városba”
Ezzel az akarják mondani az írók hogy Beth kulcsfontosságú szereplő lesz a megmentésben.
A másodikban Carl el akarja nevezni a malacokat de Rick szól neki hogy ne becézze el őket mert meg fogják enni őket.
Mikor Carlt Ricket Michonnét és Darylt betessékelik a vagonba becézik őket pl.Michonet ninjának.Ezzel még jobban nyomatékosítva hogy a Terminusiak KANNIBÁLOK.Meg az a szoba is ami tele van koponyákkal az volt azáldozó terem.És a nevek nem azoknak az embereknek a neve akik meghaltak hanem azoké akit feláldoztak.
Amúgy ezt Redditen olvastam.

Zsóka - 2014. 06. 10. 19:45

Miért nyírják ki a szöszi kiscsajt?Már elfelejtettem, és neten néztem.

Dean - 2014. 06. 26. 18:24

Azt vágjátok, hogy Dale a TV szériában, Horváth Dale? XD

feketeleves - 2014. 07. 26. 08:02

A trailer alapján is még mindig azt mondom, nem kannibálok!

ipartelep - 2014. 08. 04. 15:12

Megnéztem mind a 4 évadot. Kb. 1 hét alatt.
Nem vagyok rajongó. (Csak a miheztartás végett.)
De talán érdekes lehet egy nem rajongó véleménye is.

Negatívumok:
Semmi (vagy alig) vizuális realitás nincs benne. Hány év is telt el a “világvége” óta? És még találnak elinduló autókat? Az utakat hogyhogy nem veri fel a gaz? Ja igen, a zombihadak masírozása rendre lekoptatja. A házakat nem tépázzák meg a viharok, a házakban, még a szekrények tetején, meg az ágyak alatt sincs por… Az egész környezet nem úgy néz ki, mint egy olyan környezet, ami évek óta gondozatlan, elhagyott, és a természet erőinek kitett.

Továbbá: Az emberek sem úgy néznek ki. Sajnos, a civilizáció összeomlása magával hozná a civilizált, kulturált viselkedés összeomlásét is. Ez nem csak, és főleg nem abban nyilvánulna meg, hogy az emberek gátlástalanabbul ölik egymást, hanem a mindennapi viselkedésükben, beszédükben is.
A környezet, és az emberek lepusztulásának ábrázolása pl a “The Road” c. filmben sokkal jobb, élethűbb volt.

Rendkívül gyenge a legtöbb színész. Annyira, hogy nem lehet azonosulni velük, nem lehet (vagy nem nagyon) szurkolni nekik, nem szimpatikusak még az elvileg pozitív szereplők sem. Nem mondom, hogy Barátok Között szint, de azért ez a teljesítmény kevés.

Ez egy szappanopera. Giccs. Minden egyes rész tele nyálas, idegesítő, érdektelen, funkciótlan lelkiző beszélgetésekkel. A szereplők viselkedése nagyon sok jelenetben hiteltelen (erről nem a színész, hanem az író tehet), nem életszagú, nevetségességig bosszantó, ügyetlen, vagy éppen hihetetlenül fantasztikus, de összességében logikátlan. Csak rácsodálkozik az ember sokszor, hogy miket csinálnak ezek a hülyék. Ez az egész történetet komolytalanná teszi.

Pozitívumok:
Hiánypótló. Kellett egy vizuálisan kemény (bár ugye, túl művi) posztapokaliptikus sorozat.
Én inkább a posztap. vonal miatt nézem. A zombik ugyan jól néznek ki, de gyenge ellenfelek. (De időnként rendelkeznek teleportálási képességekkel, és egyszerre beérik a menekülőket – akkor erős ellenfelek. ;-))
Nyilván minden film (sorozat pláne) “világot teremt”. Ha az ember egyszer belemerült, akkor kíváncsi lesz az események folytatására. Sajnos filmesztétikai szempontból ez a sorozat egy kaki, de mivel nincs helyette más hasonló, meg fogom nézni az 5 évadot is. (Bár a “kötelező” párbeszédeket, asszem át fogom pörgetni.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz