login |

The Musketeers: vége az 1. évadnak – írta Delilah

2014. 04. 01. 21:45 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Musketeers don’t die easily.

Rengeteg film készült már Dumas regényeiből, mégis állandóan érkeznek újabb és újabb feldolgozások, változó minőséggel. Szerencsére a BBC idén bemutatott sorozata, a The Musketeers a jobbak közé tartozik. Ez a Három testőr olyan lett, amit szívesen leülünk megnézni, mert árad belőle az egyszerűség és a könnyedség, mégis üres és súlytalan.

Már az első pár részben érezni lehetett, hogy nem The Tudors-szintű intrikázós történeteket fogunk látni, hanem romantikusabbakat, melyek során a hősök megmentik a hölgyeket és elnyerik szívüket. És persze azokról a hősökről van szó, akik a tisztesség megtestesítői és a becsületük a mindenük.

Ha lehet ilyet mondani, akkor a The Musketeers heti ügyes sorozat volt az 1. szezonban, erősen epizodikus, s ha meg is esett, hogy két szálon futottak az események, a végén általában összekapcsolódtak. Majdnem mindegyik rész karakterközpontú is volt egyben, amik nagyjából egyenlően voltak elosztva a szereplők között, így mutatták be nekünk szépen lassan mindegyiket.

Átívelő szál nem igazán volt a sorozatban, de talán nem is hiányzott. Igaz, a finálé előtti epizódban, kicsit pánikszerűen felvezettek egy szálat, hogy a már említett súlytalanságból megpróbáljanak kitörni. Igyekeztek valami komolyabbal előhozakodni, mert még is csak évadzáróra készültek, s a felemás zárásnak köszönhetően örülhetünk, hogy a 2. évad be lett rendelve. A tovább mögött folytatom kisebb spoilerekkel.

A készítők a királynő elleni merénylet mellett döntöttek, amit ugye remekül lehet folytatni a valódi gyilkos kézre kerítésével, ráadásul ha ez a személy a bíboros, akkor még nagyobb kihívás elé lehet állítani a hősöket. Azonban az elég sablonos ötlet ellenére sikerült jól megvalósítani a finálét.

Ráadásul az elején be is csaptak rendesen, amiért szégyellem magam – naivitásomnak köszönhetően azt gondoltam, hogy a végén lépnek valami keményet. Azonban itt hősökről van szó, tehát nem gyilkolják le egymást az éjszaka folyamán, aminek mindenképp örülhetünk.

Valahol élmény félelem nélkül nézni egy sorozatot, anélkül, hogy attól tartanánk, hogy bármelyik percben meghalhat egy szereplő, viszont sajnos tét nélkülivé válik az egészet. Hiába ez egy mese, minden fekete vagy fehér, a szürke zónát pedig meghagyják a Game of Thrones-nak.

A színészek teszik a dolgukat, senki nem emelkedik ki különösebben, csak vannak jobb pillanataik – nálam Santiago Cabrera lett a nyerő, valahogy ő a legmeggyőzőbb azzal a pimasz mosolyával. A környezet meglehetősen steril a 16-17. századi Párizshoz képest, de nem is nagyon igyekeznek korhűek lenni, a díszletek pedig, ha épp nem a palotáról van szó, kínosan kicsik és szinte megegyezőek.

Annak ellenére, hogy populárisnak szánták, az az érzésem, hogy a The Musketeers bizony réteg sorozat lett, sokan meg fogják unni, ha nem szerettek bele egyik vagy másik karakterbe. Tőlem viszont megkapja a 7/10-et, ugyanis megvett magának a hangulatával, az általános vidámságával és szerethető hőseivel.

– So, at the end of it all, what do we have?
– No glory.
– No money.
– No love.
– None of the things that make life bearable.
– We have honour.
– I can live with that.

13 hozzászólás Ne habozz!

kiskiraly - 2014. 04. 01. 22:36

Kellemes kikapcsolódás volt. Ajánlom mindenkinek. tényleg nem kell sokat várni tőle. A tétnélküliség megvan nyilván: pld biztos, hogy a 4 muskétás nem fog meghalni a sorozatban :)
Kb 1 rész, 1 eset. Van egy kicsi átívelő szál, de az inkább az utolsó 2 részben lesz hangsúlyosabb.

Nálam is 7/10 a sorozat.

Nézettség: Jól nyitott, de nem tudta megtartani a Call the Midwife nézőit (BBC húzósorozata jelenleg), folyamatosan csökkent.

1×01 7.41m (28.9%)
1×02 6.01m (23.1%)
1×03 5.28m (21.5%)

1×10 3.98m (17.6%)

Az más kérdés, hogy már csak Dumas és A három muskétás miatt is könnyebb lesz a nemzetközi piacon értékesíteni a sorozatot.

Megjegyzés: A francia királynő eyecandy-nek lépett elő az évad végére :D

Lia - 2014. 04. 01. 23:19

Az én eyecandy-m meg Luke Pasqualino volt az egész sorozatban.

Lilith - 2014. 04. 02. 01:15

+1 Luke P. javára :D

Lemoni - 2014. 04. 02. 01:41

A 4. résznél elakadtam és nem vagyok biztos benne, hogy folytatnom kéne, nem tudott megfogni a sorozat, ha elém tolják, csak akkor jut eszembe, hogy ‘jééé, tényleg, ez is van’. A karakterekkel, színészekkel semmi bajom nem lenne alapvetően, csak hozzászürkültek a számomra nem túl érdekes történetekhez. Olyan Atlantis szint volt, benne volt a jó sztori lehetősége, de benne is maradt, nem tudták kihozni igazán izgalmasra. Tud(na) ennél sokkal jobbat is a BBC.

Jackdaw - 2014. 04. 02. 11:40

Szerintem is nagyon könnyed sorozat, nem is akar versenyezni egy Trónok Harca típussal. A szereplők szerethetőek, a cselekmény nagyon egyszerű, kikapcsolódásnak tökéletes.

A színészek nagyon jók, a királyné a végére igazi badass lett, nekem ő az egyik kedvencem :) Az is tetszett, hogy sokat szántak a karakterépítésre.

D’Artagnan és Constance jajongásán néha csak a fejem fogtam, az elég semmilyenre sikerült, az Athos/Milady szál viszont kifejezetten bejött. Kíváncsi vagyok, a hölgy valóban eltűnik-e, vagy még visszajár kísérteni.

Én még egy Capaldi-búcsúztatót hiányoltam, hiszen a színész és a karakter sem tér vissza a következő évadra, sajnos valószínűleg elintézik valahol a színek mögött.

Tibo - 2014. 04. 02. 16:47

Én nem rég kezdtem el nézni, a hét elején, s még csak az 1. részt láttam. De rögtön megfogott. Kíváncsi vagyok a többi részre.

Dark Energy - 2014. 04. 02. 20:59

Nem volt rossz. Nézhető, szerethető. Nem kiemelkedő, de kellően szórakoztató, aki szereti a kort, a témát, annak azért olyan nagy csalódást nem okozhat.

Ann - 2014. 04. 06. 11:34

Na én az abszolút az a típus vagyok aki teljesen beleszeretett a sorozatba, az ilyen kosztümös/kardozós/romantikus/(testőrös) filmeket amúgy is szeretem, és ez pedig igen csak igényes adaptáció (és tök jó, hogy nem az eredeti sztorit meséli újra, abból csak a baj volna).
Nem zavar az sem, hogy súlytalan úgymond, annyi más sorozatot nézek, ahol aggódhatok mikor kit írnak ki, itt azért megnyugtató a tudat, hogy a négyesünk biztosan együtt marad. Kellemes szórakoztató, kikapcsoló.
Egy kicsit azért az átívelő szálat hiányoltam, de ennek ellenére nálam igen csak jól teljesített az újonc.
És az utolsó rész szerintem az egyik legjobb, annak ellenére hogy tudtam, senkinek nem eshet baja, megtudtak vezetni.
A színészek is nagyon jók szerintem, és nálam Tom Burke, Athosként a favorit.

Alice - 2014. 04. 12. 09:10

Köszönjük az írást, én biztosan belenézek! :)

sehrezad - 2014. 04. 15. 13:56

Csak most fejeztem be az évadot – ez a tulajdonképpeni szórakoztató sorozat, olyan arányban keverve intrikát, akciót, humort, love-ot, hogy senkinek ne feküdje meg a gyomrát. Rendben van.

vamivan - 2014. 04. 17. 22:41

azért az Aramis & királynő dologgal, és hogy Aramis lesz XIV. Lajos apja, kicsit talán túlzásnak érzem… :@

vamivan - 2014. 04. 17. 22:42

(először azt akartam írni, hogy felbosszantottak, aztán csak a mondat második felét írtam át, sry)

Ann - 2014. 04. 30. 15:22

vamivan: kicsit talán fura ez, de végül is, a vasálarcosban (abból mondjuk csak a 1997-eset láttam) meg d’artagnan volt az apa :D szóóval innentől fogva… bárki lehet :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz