login |

Pilot-mustra: Surviving Jack – 1×01

2014. 04. 03. 16:15 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: 2013/14, kritika, pilot-mustra,

Marky Mark and The Funky Bunch, Fine Young Cannibals, Jane’s Addiction, George Michael, EMF, Sophie B. Hawkins, Violent Femmes, The Cure – és ahogy nézem, a folytatásban jön a House of Pain, az REM, a Blind Melon és, és, és…, még egy Ugly Kid Joe-t érnék, azt úgy sem hallani gyakran sorozatban.

Azért kezdem ezzel, mert muszáj jeleznem, hogy valamennyire elfogult vagyok a Surviving Jack-kel, mégpedig a zenei anyaga miatt, hiszen én kvázi csak a 90-es években hallgattam kortárs zenéket. És amikor meghallottam a She Drives Me Crazy rögtön felismerhető első taktusait, menten idült mosoly terült szét a fejemen. Ekkor már éreztem, hogy ha nem is lesz tökéletes a kezdés, maradni fogok addig, míg törvényszerűen megkedvelem a FOX új komédiájának karaktereket.

SURVIVING JACK – 1×01 – 6/10

Jó volt nézni a Surviving Jack kezdését, s ki tudja, talán akit hidegen hagynak ezek a zenék, azok sem fognak lemondani rögtön erről a családi/középiskolás szitkomról. Amit nagyjából olyan, mint a The Goldbergs, csak tíz évvel később játszódik, az idegesítő nagypapa és a tehetségtelen kisgyerek nélkül.

Igen, 1991-ben járunk, egy 4 tagú, klasszikus “apu, anyu, fiú, lány”-családban és, akárcsak a The Goldbergs-ben (meg a Growing Up Fisher-ben) a főhős gyerek narrálását halljuk. Szerencsére itt nem az van túlsúlyban.

Az alapszitu: a tinisrác a nyáron nőtt egy szép nagyot, igazi lakliról van tehát szó (jelentéktelen, lúzer félszeg a fiú egyébként, nem menő típus), iskolakezdés van, a családban pedig a gyerekeket eddig nevelő anyuka elkezd jogot tanulni, így az elég éééérdekes stílusú orvos apura marad a gyerekek felvigyázása, ami nem is olyan egyszerű, hiszen hormonbomba tinikről van szó. (Plusz még a főhős srác két haverja van az állandó szereplők között.)

Naná, hogy coming of age-sztoriról van szó, végig kísérhetjük Frankie-t, ahogy tiniből felnőtté cseperedik, miközben, mint ahogy arra a cím is utal, túl kell élnie Jack-et, azaz az apát, aki lépten-nyomon alázza őt, óvszert csempész a táskájába (“szívhez szóló” levéllel), éjjel háromkor futni küldi, meg a maga módján tanácsokat próbál osztogatni több, de inkább kevesebb sikerrel.

Nehezen indul a pilot, szokni kell apát és fiát – főleg utóbbit, hiszen az első pár mondata alapján olyan, mintha egy betontömb beszélne, de szerencsére pár perc elteltével már nincs akkora gond. Meg aztán megy is valamennyire a karakterhez, hiszen a parancsolgató, mindig leckéztető, elég fanyar modorú apa nem egyszerű eset, Chris Meloni-ra nagyon illik ez a baltával vágott karakter. Bár az, hogy szinte csak egysorosokban reagál, kissé mesterkélt.

Bármennyire is nem volt fergeteges a Surviving Jack kezdése, volt benne lélek, és megfogott valami, még a zenéken túl is. Az pedig külön plusz volt, hogy nem volt tipikus karakterekkel telezsúfolva – nem tudom, mennyire fognak működni a srác haverjai, de ilyen fejeket ritkán látni országos szitkomban, mint ahogy az is üdítő volt, hogy Rachael Harris, a feleség szerepében végre nem a tőle megszokott bogaras sidekick-et hozta.

Szóval jöhet a folytatás, csak az a kérésem, hogy egy fokkal legyenek meggyőzőbbek.

13 hozzászólás Ne habozz!

A. - 2014. 04. 03. 16:28

de jóó, ezt kipróbálom:) (egy szintén kortárs:))

Lajosék a másodikról - 2014. 04. 03. 16:40

Én is megettem a zenéket, bár a Fine Young Cannibals még nyolcvanas évek, de biztos olcsó volt a licenc.

Aztán ezen túl egyelőre nincs sok pozitívum, olyan langyos állóvíz. Nem tudom, meddig vinné el az egészet Meloni egyedül, de a nézettség alapján sokáig nem kell neki, az a pár rész meg akár jó is lehet.

Nekem a Goldbergs pilotja jobban tetszett, ott valahogy hihetőbb családképet rajzoltak.

yaze - 2014. 04. 03. 16:42

Nagy csalódás volt. A kevés sikert elért, de általam nagyon kedvelt Shit My Dad Says után Halpern miatt és Meloni miatt is vártam. Hát… Shatner kategóriákkal jobban hozta Halpern apját mint Meloni, a többi szereplőre meg nem igazán szeretnék billentyűleütést pocsékolni. Ami felett elsiklottam első szitkozódásaim során, az valóban a jó zene, de arra ott a youtube.

ldavid - 2014. 04. 03. 16:45

már csak a zenék miatt is jobban tetszett mint a Goldbers, meg itt az emberek is normálisabbnak tűntek, de nem hiszem hogy sokáig maradnék.

egyébként ebben is találtam olyat, mint amit a Friends with Better Lives pilothoz írtam.
itt most olyan színváltós póló volt a pilotban, mint a múltkori Goldbergs részben. (vajon melyik volt hamarabb megírva?)

ALDO - 2014. 04. 03. 18:00

A zenei anyag annyira nem rántott be, mivel az 1991-es évről elég kevés emlékem van.
A főszereplő doki pedig eléggé irritáló seggfejként viselkedett és, hogy folyton megalázó helyzetbe hozta a fiát, egyáltalán nem volt humoros. Az epizód végén azért bebizonyította, hogy azért mégsem akkora gyökér és tud “rendes apa” is lenni.
Az egyetlen humoros jelent az utolsó fél perc volt, amikor a csövi előugrott és elijesztette a srácokat, aztán kiderült, hogy meg volt rendezte az egész. ha jól tudom a FOX a 13 rész visszavette 8-ra, így kap még egy esélyt, max nyári darának jó lesz.

10/5, de ebből minimum egy pontot az utolsó előtti képen szereplő rózsaszín felsős csaj miatt kap.

El-ahrairah - 2014. 04. 03. 19:48

Nálam egy olyan jó közepes a pilot, ha tudnak mit kezdeni a karakterekkel a szokásos középiskoladrámán túl is, akkor maradni fogok.

harmundo - 2014. 04. 03. 21:31

Én 91-ben 7 éves voltam, így inkább az évezred utolsó 2-3 éve volt az “enyém”, de mindenképp bepróbálom ezt, nagyon vártam már.

Riggins - 2014. 04. 04. 01:18

egyedül Claudia Lee miatt vártam a pilotot, de azt a szintet hozta, hogy a folytatásra is maradjak.

kukulkan - 2014. 04. 04. 21:40

Csak kíváncsiságból: a Jurassic Parkkal kapcsolatban mi volt a poén? (Látom az egyik posztképen azt olvassa az egyik szereplő.)

yeeeyha - 2014. 04. 08. 14:03

Én kábé akkor születtem, mikor a pilot játszódik, klassz :DD

Az apa kegyetlen, de vmi ilyesmire is számítottam a cím, promok alapján. Nekem tetszett :)

winnie - 2014. 04. 10. 17:41

kukulkan: nem volt konkrét, de kiakadt többek között, hogy ilyen nincs is, mindig el akarta dobni a könyvet, aztán tovább olvasta.

roland - 2014. 04. 24. 14:58

Nevettem rajta ez a lényeg :)biztos maradok

clark - 2014. 04. 27. 12:37

70es évek show koppintásnak gondoltam először ,de pozitívan csalódtamés nem rossz eddig az 5rész alapján.

az évad 8 részes lesz?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz