login |

My Mad Fat Diary: vége a 2. évadnak – írta: yeeeyha

2014. 04. 06. 16:13 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

7 rész után el is búcsúzott a My Mad Fat Diary 2. évadja. Elég vicces az évadkezdésnél írt gondolataimat olvasni, mert bár egy-két dologban igazam lett, az évad jóval többet tartogatott a nézőknek, mint amire számítottam. Nem tudom elégszer mondani, hogy ez nem egy szokványos tinisorozat, nem lehet mondjuk a The Vampire Diaries-szel, vagy a Pretty Little Liars-szel egy lapon említeni. Talán a szintén angol Skins-hez, azon belül is az első generációhoz tudnám hasonlítani, a komolyabb témák, kamaszok közötti barátságok miatt.

Amit elsőként le kell szögezzek: a My Mad Fat Diary más lett az 1. évadhoz képest. Legegyszerűbben úgy tudom elmagyarázni, hogy míg az 1. évad középpontjában a banda állt, addig a 2. évad már túlmutat ezen a bizalmas körön. Rae személyiségénél is szinte csak a felszínt kapargattuk az előző évaddal, és most sokkal mélyebbre, depressziósabb, komorabb vizekre eveztünk.

Mint kiderült, a 2×01 csupán az előző évad utózöngéje volt, a hangulattal és a bandával. A 2×02 már jóval komolyabbra vette a felhangot és ez ki is tartott a fináléig. Ennek első jele a szétszóródott banda volt; az iskola alapból megosztotta őket: Chop nem is jár iskolába, Finn menő másodéves, Rae gyűlöl minden ott töltött percet, Chloe, Archie és Izzy különféle módon próbálnak érvényesülni, népszerű lenni. Rae-n kívül Chloe is, Archie is nagyon jó, sokszor drámai szálat kapott.

Chloe volt nekem az évad egyik nagy meglepetése, nagyon sok mindent meg tudtunk róla, és most először értettem meg igazán, miért tarthat ki a barátsága Rae-vel. A 2×06 szinte teljesen rájuk koncentrált, és ezzel nagyon jól megmutatták a lányok közötti barátságot, a párhuzamokat és problémákat.

Finn és Rae kapcsolata furcsán alakult. Rae megfutamodása visszatekintve nem volt meglepő, az egész évadban reménykedtem, hogy sikerül túllendülnie a problémáin, mert Finnért még mindig megéri, bár a srác megmaradt az 1. évadban megismert csendes jófiúnak, akit nem lehet nem szeretni.

Érdekes húzás a készítőktől, hogy Finn-ről két évad után is keveset tudunk meg (például Liamhez, vagy akár Archie-hoz képest), a 2×01-en és a finálén kívül nem is igazán volt jelentős szerepe, néhány Finn-féle sokatmondó pillantást kivéve. Viszont az említett két epizódban remekelt, nagyon jó jelenetei voltak.

Család fronton is gyülekeztek a viharfelhők, kaptunk némi vihar előtti csendet és nagy vihart is. Volt egy-két pillanat, mikor komolyan azt hittem, hogy valami végérvényesen tönkrement, ezt már nem lehet egy őszinte bocsánatkéréssel megoldani. A legtöbb probléma csupán abból adódott, hogy Rae végül is egy egyszerű, önérzetes kamasz, mindenki átélte (vagy majd átfogja) élni ezt a “16 éves vagyok, és azt csinálhatok, amit akarok!” életérzést.

Jött néhány új mellékszereplő az évadba, de aki nagyon kiemelkedik közülük, az Liam. Nagyon sokáig nem tudtam, mit is gondoljak róla, néha szerettem, néha pedig gyűlöltem amiatt, amiért Rae közelében van. Liam kicsit olyan, mint Rae fiúban, csak másfélébb életfelfogással. Rae-vel való kapcsolata egyszerre volt építő és romboló jellegű. Egy biztos: talán a legjobb férfi karakter lett a sorozatban, a kibeszélőben is feljött, hogy mennyivel élettel telibb karakter, mint a csendes Finn.

Magáról a fináléról: az előtte levő 5 részben ami elromolhatott, az el is romlott. Volt olyan rész, ahol még én sem láttam a fényt az alagút végén Shameless-féle minden elb*szódik feeling volt. Szerencsére a készítők gondoltak minden szálra, és mindegyiket szépen meg is oldották / le is zárták. Kedvencem talán a Rae és az anyukája közötti konfliktus megoldása, nagyon szurkoltam valami ilyesmiért.

Rae-nél most először éreztem azt, hogy nem csak lépeget a gyógyulás útján, hanem tényleg halad is előre. Finn visszatérésének is nagyon örültem. A banda hiánya most a fináléban volt igazán feltűnő számomra, az évad egyik legjobb jelenete lett Archie, Rae, Izzy és Chop veszekedése az autóban, hogy ki a hibás az egész helyzet miatt.

Összegezve tehát az 1. évadhoz hasonlóan ez az évad is kerek egészt alkot, méghozzá annyira lezártat, hogy akár a sorozat lezárásának is beillene. A 3. évad berendeléséről még nincs hír, elvileg az alapul szolgáló könyvek is elfogytak.

Egyrészt persze nézném tovább, imádom Rae-t és a bandát, a remek dalok miatt minden rész után böngészgettem a zenelistát és egy újranézés is tervbe van már véve. Másrészt lehet innen már csak lejjebb esne a színvonal, mert a valódi tinidráma könnyen átcsaphat akár CW-féle bonyodalmakba. És azt biztos nem akarom megélni, hogy sorozat guilty pleasure-ré váljon.

A finálé nálam 9/10, évad szinten pedig 7,5/10 volt a My Mad Fat Diary.

7 hozzászólás Ne habozz!

Lanie - 2014. 04. 06. 17:11

Az egyik kedvencemmé nőtte ki magát pedig sosem gondoltam volna. Amikor elkezdtem nézni, még teljesen máshol tartott a sorozat, teljesen más hatást ért el nálam, azt kell hogy mondjam, mérföldekkel jobb lett mint gondoltam volna az első pár rész alapján. Rengeteget fejlődtek a színészek és maga a történet is, az egészet nem lehet nem szeretni. Tényleg mindenkinek ajánlanám aki egy kicsit is beleolvasott ezekbe az évad kritikákba és akár egy hangyányit is megfogta.

Willow - 2014. 04. 06. 17:27

Fantasztikus ez a sorozat, remekül építkezik. A második évad elején nem gondoltam volna, hogy ennyire sötét lesz, a közepe rendesen meg is viselt, nem volt egyszerű nézni. A Chloe-s rész viszont óriási volt, nagyon tetszett, hogy az ő szemszögéből is megmutatták a dolgokat, szintén egy naplón keresztül. Elgondolkodtatta az embert, mennyi oldala van valójában egy történetnek… A finálé szokás szerint megoldott mindent, ugyanakkor nem esett túlzásokba, Rae és Kester beszélgetései pedig (számomra) megint az évad csúcspontjai voltak.

Én Liamot nem szerettem, borzasztó mérgezőnek tartom a karakterét (lehet, hogy azért, mert rossz emlékeim vannak egy hasonló emberrel), de azt elismerem, hogy érdekes szereplővé nőtte ki magát. Azt viszont furcsállom, hogy Finn ennyire keveset szerepelt, talán ő maradt az egyetlen olyan karakter, akihez még mindig nem kerülhettünk igazán közel. Jó lenne, ha lenne harmadik évad, de annyira lezártnak tűnt a történet, hogy nem nagyon hiszek benne. Mindenesetre ez az évad is nagy élmény volt, számomra talán ez a legrealisztikusabb tinisorozat, amit valaha láttam, a színészek pedig zseniálisak. Ó, és persze a zenék is…

Marcipáncica - 2014. 04. 07. 21:07

Méltatlanul mellőzött sorozat ez. Kevesen nézzük, ez az egy fájdalmam. Valahogy az emberben benne van az, hogyha szerinte valami jó, akkor szeretné másoknak is megmutatni. Mint valami szuper játékot a gyerekek. Ezzel a sorozattal tipikusan így vagyok. A kibeszélőben leírtam már az éppen aktuális történésekkel kapcsolatos véleményemet, így most csak összegezve: szuper karakterek, hangulat és zenék! Néha döbbenetes végletekbe merészkedő történet. A mostani évadban valóban megjárta pár szereplő a maga kis poklát, mindezt olyan naturálisan bemutatva, hogy néhol már azon gondolkodtam milyen korosztálynak is szánták eredetileg ezt a filmet. Nem sablon, és ezt a lehető legjobb értelemben véve. Továbbra is csak ajánlani tudom.

Endre - 2014. 04. 09. 12:39

Szerintem tökéletes, zárása volt a sorozatnak, nagyon szeretem , de innen már nem m kellene folytatni.

NeonPink - 2014. 04. 09. 22:49

Az évad elég jó volt, de az utolsó két rész nagyon ütős lett. Ebben a két részben a zenék is szuperül lettek összeválogatva. És amikor meghallottam a végén a Wonderwallt… egyszerűen tökéletes volt. A végén tényleg taroltak:)
Viszont Rae anyja akkor is egy idióta, nagy ritkán megmutatkozik a jó oldala, de akkor is sajnálom szerencsétlen Rae-t, hát még Karimot!

sherlock20 - 2014. 05. 07. 22:21

jó volt nagyon.

Lilith - 2014. 12. 04. 20:57

Tegnap kezdtem el nézni,de végignéztem egyhuzamban a két évadot.Ajánlották már nekem pár kedves sorozatos ismerőseim,de nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki.Pedig szeretem az ilyen témákkal foglalkozó sorozatokat és a SKINS-t (Uk verziót természetesen).Örömmel konstatálom,hogy lesz harmadik évad is :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz