login |

How I Met Your Mother: vége a 9. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Desperate HOUSEwife

2014. 04. 07. 14:00 - Írta: vendegblogger

117 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

Volt egy sorozat, aminek az új epizódjai úgy kellettek néha, mint egy falat kenyér. Amikor véget ért a Friends, szükségünk volt egy új szitkomra, ami kikapcsol, és pár új barátra, akiknek az életét nyomon követhetjük, a problémáinkban és boldogságukban magukra ismerhetünk, és drukkolhatunk nekik, hogy megkapják az élettől azt, amit keresnek.

2005-ben a How I Met Your Mother megismertetett minket öt olyan figurával, akiken nem csak nevetni lehetett, hanem akikkel együtt lehetett nevetni. Úgy érezhettük, hogy mi is részesei vagyunk a belső poénjaiknak, el lehetett képzelni, ahogy együtt iszogatunk velük, vagy járjuk a várost a világ legjobb hamburgerét keresve, át lehetett élni azt, ahogy megszületnek az olyan sztorik, amikről tudjuk, hogy mindig ugyanolyan lelkesedéssel fogunk mesélni egymásnak, és egy életre összekötnek minket.

Ezt tagadhatatlanul profin csinálta a sorozat. Életre keltette a képernyőn azt az érzést, amit egy szoros baráti körhöz való tartozás élménye jelent. Egyszerű, hétköznapi dolog, de ilyen életszerűen és ilyen őszintén mégis ritkán látjuk viszont akár a tévében akár a mozivásznon.

Egy 9 évig tartó utazásra való visszatekintésben nézzétek el nekem, de mellőzni fogom a hullámhegyek és völgyek felemlegetését, tudjuk jól, hogy mindkettőből volt bőven, én most arról szeretnék beszélni, ami szerethetővé tette ezt a sorozatot.

Amiben a How I Met Your Mother igazán kiemelkedőt tudott nyújtani, az az egészen egyedi történetmesélési stílus volt, kezdve azzal, hogy tizenvalahány évvel a történet vége utánról indítjuk a mesélést, folytatva a kontinuitás alkalmankénti megszakításával, érdekes nézőpontváltásokkal, visszatérésekkel és előreugrásokkal, egészen addig, ahogyan lassan, apránként bontakozott ki a főszál.

A sorozatot 9 éves története során rengeteg kritika érte azért, mert nem is arról szól, ami a címe. Ezzel én mindig úgy voltam, hogy ez azért nem probléma, mert az anya megismerése csak egy kerettörténet Ted és a barátai történetéhez, akikkel legszebb éveit töltötte, és majd jön az anya is, és lényeges is lesz, de a barátokkal eltöltött élmények is legalább ilyen lényegesek.

Különösen úgy, hogy a barátok Ted nélküli sztorijai is nagyon erősek voltak. Marshall és Lily kapcsolata még ha néha unalmas is, az egyik legszebb és legtartósabb szerelmi történet volt, hiszen ők végig kitartottak egymás mellett, és kaptunk még egy igazi szenvedélyes, izgalmas, hányattatott, de hatalmas pillanatokat hozó szerelmi szálat is, azt a típusút, amilyenről regényeket szoktak írni. Ami nagyon nehezen indul, egy egyéjszakás kalanddal kezdődik két olyan ember között, akiről nehéz elhinni, hogy szerelmesek lesznek, és a sorozat kicsit több mint 6 évadot tölt el azzal, hogy megmutatja szépen az (egyébként igen rögös) útjukat az oltárig.

Közben Ted rossz kapcsolatból megy rossz kapcsolatba, és MINDEN egyes nőjénél érződik végig, hogy nem lesz az igazi, de ez tulajdonképpen rendben is van így, hiszen tudjuk, hogy van valahol egy sárga esernyős lány, aki rá vár, és ha megtalálja, minden szép lesz. Tulajdonképpen semmi mást nem kellett volna hoznia a sorozatnak a befejező évaddal, mint hogy szépen elvarrja ezeket a szálakat, és beteljesítsék azokat a kimondatlan ígéreteket, amiket a 9 évad során tett a sorozat a rajongók felé, és kapjunk egy olyan befejezést, ami méltó ehhez az utazáshoz.

Ehelyett a rajongó megkapta az elképzelhető legnagyobb pofont a finálé 42 perében. Ami nem azért fájt annyira, mert nem azt kaptam, amit szerettem volna, hanem azért, mert a sorozat elhitette velem, hogy más irányba megy, ezáltal önmagát hazudtolta meg. És ez nagyon nagy különbség.

Egy hete a fél világ joggal háborog a befejezésen, és joggal érzik magukat becsapottnak az emberek, mert nem egy olyan végkifejlettől lettünk megfosztva, ami csak valami homályos fantáziaként élt a nézők egy részében, hanem attól, ami felé az írók sugallták, hogy haladunk. A tovább mögött kifejtem, hogy mire gondolok, spoilerekkel.

A készítők nem bírták ki, hogy ne játsszák meg azt a csavart, amit már az elején kitaláltak, hogy nem is az anya a lényeg, hanem az, hogy Ted Robint szereti, de ez csak az utolsó pillanatban derül ki, és Robin már tárt karokkal várja, így egyáltalán nem volt lényeges az anya személye.

Félreértés ne essék, maga az ötlet remek. Valóban egy ötletes csavar, szerintem nem is sokan számítottak rá, csak éppen az a nagyon nem mindegy, hogy ezt 9 olyan évad után játszották meg, amiből hét teljes mértékben ellentmond ennek a végkifejletnek.

Saját bevallásuk szerint a befejező jelenetet a gyerekekkel felvették valamikor az első évad után, és ez érződik is, ez maximum a 2. évaddal záruló sorozatnak lehetett volna hihető és elfogadható befejezése. Ami még csak arról szólt, hogy egy romantikus fiú találkozik egy lánnyal, aki majdnem tökéletes, csak annyi a baj vele, hogy még nem áll készen arra a típusú kapcsolatra, amit a fiú akar.

Csakhogy az évadok során kiderült, hogy Ted és Robin képtelenek normális kapcsolatot kialakítani, mert egyszerűen nem ugyanazt akarják. Teljesen fölösleges lenne felsorolni, hogy a Robin és Ted közötti kapcsolat miért működésképtelen, a sorozat megtette ezt számtalanszor. Ha azt akarták, hogy ezzel a befejezéssel mindenki elégedett legyen, akkor talán úgy kellett volna alakítani a történetet, hogy a néző akarja is, hogy ez legyen a vége.

Az a legszomorúbb, hogy ha a 2. évad kezdete óta tudták, hogy ez lesz a vége, bőven lett volna idejük úgy irányítani a történetet. Tedet nem egy szánalmas alaknak beállítani, aki azért tér mindig vissza arra, hogy Robin kell neki, mert az aktuális csaja elhagyta vagy csalódott, Robint meg nem megmutatni egy olyan kapcsolatban, ahol boldog és önmaga lehet.

Ráadásul ott van még Barney, aki akármekkora közönségkedvenc, akkor lett igazán érdekes, amikor kezdte levetkőzni a csajozógép szerepet, és elkezdték kibontani. A Barney és Robin közti kapcsolat nagyon hamar eljutott oda, hogy a nézőt legalább annyira érdekelte az ő sorsuk is, mint hogy Ted megtalálja az anyát, és ugyanúgy drukkoltak az ő boldogságukért – ha nem még jobban.

Ekkor következett a 9. évad, amit sok kritika ért, egyetlen hétvége és egyetlen helyszín – ráadásul nem is a megszokott – és lassan haladnak az események, de ha már a sorozat azt hangsúlyozta ezzel, hogy ez a szereplők történetének legfontosabb hétvégéje, én elfogadtam ezt a döntést, és élveztem az utolsó szezont.

Úgy láttam, hogy most kerülnek helyükre az utolsó darabok a kirakósban, megismertük végre a címszereplőt, aki egyszerűen telitalálat volt, egy kedves és szerethető lány, akit tökéletesen el lehetett képzelni a banda tagjaként, és ha Ted Barney és Robin esküvőjén ismerkedik meg vele, akkor az is helyre kerül, hogy miért Robin megismerésével kezdte mesélni ezt a történetet.

Ami viszont érthetetlen, hogy képesek voltak ezt az utolsó évadot úgy felépíteni, hogy a néző látta, hogy egyre több puzzle darab a helyére kerül, és teljesedik ki szépen a kép, akkor az utolsó pillanatokban a néző képébe röhög, hogy “Hé, mi egyáltalán nem is azt a képet rakosgattuk, amit te gondoltál!“, és atomjaira esik az egész.

Igen, voltak erre is utaló jelek. De a hangsúly nagyon nem mindegy. Ha végig lebegtetik, hogy mehetünk ebbe az irányba is, meg abba is, de az egyiket jóval esélyesebbnek mutatjuk, és úgy mutatjuk be, hogy a néző ezzel tudjon azonosulni, akkor az utolsó métereknél irányt váltani egész egyszerűen pofátlan átverés.

Ezért vagyok végtelenül csalódott és dühös, mert a sorozat elérte, hogy egy olyan történetért lelkesedjek, aminek a jelentőségét az utolsó pillanatokban elvették.

A vége felé már valóban benne volt a pakliban, hogy az anya meghal, a 19. epizódtól kezdve ezt gyakorlatilag biztosan lehetett is tudni, ettől még fájdalmas volt ez a fordulat. Barney karakterfejlődését lenullázták, Robin szerelmét Barney iránt mintha kitörölték volna, a barátság meggyengült, és még az is kiderült, hogy az anya csak egy csel, egy félrevezetés volt, hogy elterelje a figyelmet a lényegről.

Volt már olyan epizódja a How I Met Your Mothernek, ami egy bűvészmutatvány volt, de míg akkor csak a néző figyelmének elterelésével játszottak, itt a néző érzelmeit irányították más irányba, mint ami a végkifejlet volt, ezért lett az eredmény egy nagyrészt csalódott közönség.

Sokszor felmerülő kérdés, hogy egy rosszul sikerült finálé átírja-e a teljes sorozatélményt. Lehet úgy gondolkodni, hogy ez is csak egy epizód a sokból, legyinteni, elfelejteni, és arra gondolni, hogy az utolsó előtti epizódban volt egy szép esküvő, ahol utána a főszereplőnk megismerte élete szerelmét, Marshall és Lily is boldog, és ezt így a sorozat tökéletes zárásának el is lehetne fogadni.

De ha a fináléra gondolok, akkor semmi más nem jut eszembe, csak az, hogy hány ponton hazudtolták meg magukat az írók és verték át a nézőt, és mindezt azért, hogy belerakjanak egy olyan csavart, ami már rég aktualitását vesztette…, ráadásul már sosem tudjuk meg, mi is volt azzal az ananásszal.

117 hozzászólás Ne habozz!

Shyllard - 2014. 04. 07. 14:18

Ha nem lett volna az utolsó pár perc és Robin-Barney szétszakadása én elégedetten emlékeznék vissza erre a befejezésre és az egész sorozatra, akármennyi hullámvölgy is volt benne. Így viszont hiába volt Barney érzelmes gyerekszála, Ted és Tracy története, Marshall és Lily imádni való párosa, mégis sikerült porba tiporniuk majdnem az egészet. Nem tudom hogy várták el a készítők, hogy bárki is örüljön Robin és Ted összehozásának, amikor így a végére sikerült Robint a lehető legnegatívabb színben feltüntetni. Pláne hogy az anyát (akire számtalan évadon keresztül hihetetlen jól utalgattak) gyakorlatilag jelentéktelenné tették.

stevo - 2014. 04. 07. 14:21

Huh, remek írás! Gratu érte. Ritkán kommentelek, de most úgy érzem, hogy kell… Kövezzetek meg, de nekem a happy end lett volna a legjobb zárás… Ted-Tracy / Marshall-Lily / Barney-Robin. Láttam nemrég egy alternatív végkifejlet videót, amiben a vasútállomásos képsorokkal ért volna véget, és hogy Ted mondja, hogy “That’s how I met your mother” főcím, stáblista. Nah, itt kellett volna zárni, szerintem. (Bár kétség kívül a mostani zárásnak is van értelme/létjogosultsága, de nem ezért drukkoltam ennyi éven át…)

katyvaszlipp - 2014. 04. 07. 14:23

Köszi a kritikát, az elmúlt héten ezt próbáltam fejtegetni több helyen, mostmár nem kell koptatni a ‘szám’, elég ha ezt az írást belinkelem!
Ez a véleményem nekem is, remek megfogalmazás, és remek problémafelvetés! és külön köszi a záró képsorozatért!

ThomassLord - 2014. 04. 07. 14:24

Nagyritkán kaptam el néhány részt a TV-ben, és utánuk nézve ezek a jobbak közül származtak általában, plusz többen nézték is körülöttem hetiben, ami szintén adott betekintést, tehát nagyjából tudom, hogy ki-kivel, és a főbb történéseket, de soha semmi nem tudott megfogni ebben a sorozatban. Mai napig értetlenül állok a sikere előtt. Eddig sem sajnáltam, hogy nem vesztegettem rá az időt, de látva a végkifejletet, még annyira se érdekel az egész. El sem tudom képzelni milyen rohadtul dühös lennék, ha érdekelne is a sorozat, és mondjuk végigkövettem volna 9 évadon át.

JKJ - 2014. 04. 07. 14:29

Ennek fényében örülök, hogy soha nem kezdtem bele, annak ellenére, amilyen jókat írtak róla itt.

verogirl - 2014. 04. 07. 14:33

Őszintén remélem hogy van valaki akinek tetszett ez a sorozatzáró, mert akik az ismerőseim közöt nézték, hááát nem voltak boldogok.
Nagyon jó lett a kritika, főleg azért tetszett, mert pont erről beszéltem a húgomnak egész múlthéten. Én nagyon ócska húzásnak gondolom, hogy ez lett a vége, mert ha a készítők az elejétől kezdve tudták, hogy Robin és Ted a legeslegvégén összejönnek, akkor mi a bánatért kellett minket 9 évig etetni ezzel az anyás dologgal?? A cím meg minden marha félrevezető és engem ez nagyon bosszant. Vettem egy doboz csokis müzlit, amiben minden van csak csoki nincsen (szörnyű példa, tudom, csak még mindig idegesít ez a befejezés)
Nagy csalódás volt és sajnos nekem ez így alapjában véve változtatta meg a sorozatról a véleményemet. Nem tudom, hogy valaha egyszer újra fogom nézni.

worton - 2014. 04. 07. 14:36

“nem is az anya a lényeg, hanem az, hogy Ted Robint szereti”

Nah, ez marhára nem így van, Robin mindig is csak egy pótlék lehet Tracy után, a sorozat remekül megmutatta, hogy nem illiki Ted és Robin össze, Ted mindössze kényszerből megy vissza Robinhoz, mert egy társra vágyik

A csavar azért kellett, hogy ne legyen kiszámítható a vége, mert akkor meg mindenki azon hőbölgött volna, hogy …”áá igen, tudtuk előre, lépjünk tovább….” Így viszont lett egy csattanós sorozatzáró, és mindenki erről beszél

Villám - 2014. 04. 07. 14:40

Kellet nekem ez a sorozatzáró? Nem, juj de nagyon nem. Ez a volt a legelső gondolatom miután vége lett az egésznek. Pedig basszus a legtöbb dologra számítottam is nem is azzal volt a gond az ütött nagyon gyomrom, amire nem számítottam, mint ahogy az álltalábban lenni szokott. A legidegesítőbb a számomra hogy ez nem egy olyan sorozatzáró volt, amit fél esetleg egy évvel ezelőtt találták ki azzal a jelszóval, hogy „ki kéne már valamit találni utolsó rész gyanánt” nem, nagyon nem… ezt az első évadtól kezdve így tervezték (a gyerekek jelenetit egyértelműen még akkor vették föl). Igazából, ha anno az első vagy a második évad után kaszát kapott volna a sorozta és akkor mutatják, be ezt a befejezést azt mondom, oké ám legyen, na de 9 évad után?! Na, ne szórakozzunk egymással.
Oké hogy Robin és Barney házassága nem jött össze bár megvallom az őszintén én bíztam benne, hogy összejön, nekik mondjuk az a tény, hogy ezt rögtön az esküvő jelenet után mutatták az egy kicsit béna húzás volt legalább is szerintem. Barney ugyan úgy darabokra eset, mint miután Quinnel szakítottak és senki, de senki még a „mindent mindenkinél jobban tudó” Lily sem akadályozta, meg hogy valami baromságot tegyen, mint… nem is tudom egy tökéletes hónap megpróbálása az már kicsit jobban zavart főleg, hogy 2 évadon át próbálták bebizonyítani a készítők hogy Barney megváltozott felnőttebb lett. Bár az tény hogy nagyon megható és aranyos volt amikor Barney a kezébe vette a lányát akkor tényleg elhittem, hogy a cseltáras (ha már itt tartok: cseltár kettő tényleg? Ennél jobb ötlet nem volt?) időnek vége.
Marshalléknál fölöslegesnek érzetem a harmadik gyereket főleg hogy megmaradt a látatlan és névtelen információ stádiumba. Egyébként teljesen súlytalonok voltak egész végig, ha nem mutattak volna velük jelentett lehet, észre sem veszem, hogy nem szerepeltek. Amikor Robin és Lily beszélget az üres lakásban akkor kapott el egy nagyon rossz érzés, hogy nagyon nem fog tetszeni, az hogy merre haladnak ezzel. Nem mondom azt, hogy akkor már tudtam, hogy el lesz rontva az egész finálé, mert az baromság lenne nem tudtam maximum sejtetem ekkor még. Egyébként érdekes hogy Lily később sír, hogy Roint senki se látta már élőbben évek óta pedig megígérték egymásnak meg mind, de az előző évadban meg volt egy rakás közös jövőkép kettőjükkel, na de haladjunk.
Ted és Tracy története tetszett tényleg azt sugallta, hogy Ted mindénél jobban szerette őt és bármit képes lett volna érte megtenni. Az már kevésbé tetszett, hogy „megölték” de ha ezzel lett volna vége a sorozatnak elfogadható lett volna és a készítők is örülhettek volna, mert valami nagyon merészet mertek meglépni meg minden. Na de amikor meglépték a végén a Robin szállat, már megint az isten tudja hányadik alkalommal miután több soron is lezárták előtte, na, az rendesen felnyomta bennem a pumpát. Főleg hogy a gyerekek mondják Tednek, hogy menj és döntsd meg x év után ismét Robin nénit, miután végig halgátak az apjuktól egy storyt arról, hogy hogyan ismerte meg a már halott anyukat, na, ne már! Így úgy tűnik az egész mintha csak egy vigaszdíj lett volna Tracy Tednek és most végre megkaphatja a fődíjat, amire mindig is vágyott. (Persze így visszatekintve érhető miért koncentrált szinte minden évad minimum 20%-ban Robinra mindig). A baj ott kezdődik, hogy Tracyt megszerettem, mint a karaktert, és ahogy olvasgatom, máshol nem csak én vagyok ezzel egyedül így nagy érvágás volt a dolog. Aztán ott folytatódik, hogy az elmúlt 2 évad szenvedés, mert ez így most már csak annak mondható halálosan fölösleges volt. (Ráadásul a záró részben látott jövőképes sztorik sokkal jobban illet volna az utolsó évadba az esküvő helyett.) De a legnagyobb bajom van az egésszel hogy ezzel a befejező résszel abszolút tönkre vágták nekem a régi részek újranézését. A finálé ismeretében már nem tudom élvezni, sőt végig nézni sem egyik korábbi részt sem és ez nagyon bánt, mert minden hibája és gyenge része ellenére szerettem ezt a sorozatott, de most csak idegesít és ez nagy baj. Igazabból így átgondolva az egész kísértetiesen hasonlít az egész finálé arra a részre, amikor kiderül, hogy Marshall megöli Lilyt gondolatban, ha más nőről kezd el fantáziálni.
Tudom-tudom, most biztos jön valaki valami nagyon elmés és jól átgondolt elmélettel, ami tele van rejtett tényekkel, amik szimbólumokban voltak elrejtve, és próbál meggyőzni, hogy ez mennyire tökéletes finálé volt, de rám ne pazaroljátok a karaktereket ez ügyben, mert őszintén ezen a ponton nem érdekel már bocs. Főleg azért mert mindenki, akinek tetszett a finálé azzal jön, hogy a sorozat Robin és Ted megismerkedésével kezdődött és így kerek az egész meg mind. Ez igaz is csak az a baj, hogy a sorozat neve How I Met Your MOTHER és nem pedig az hogy How I Get Robin At Long Last vagy, ami a neten terjed How I Met Your StepMother.
De hogy ne csak negatív dolgokat írjak illetve, hogy ne tűnjön, úgy hogy az apró visszautalásokat nem vettem észre. Mert ügye tele volt a finálé régi részekre való visszautalásával: „Ismered Teddet?”, Ted halloweeni jelmezével, Barney beszédével hogy ő ilyen hagy csinálja a dolgát egészen a robot pankrációig volt itt sokk minden. Ezek is jelzik, hogy abszolút nem lett volna ez rossz finálé és látszik, hogy a készítők próbálták visszahozni a sorozatott híressé tevő pillanatokat,(vagy legalább is, ami szerintük elég ikonikus volt) de az utolsó néhány perc sutba vágott mindent.
Most pedig ami 9 évadon keresztül zavart, de sose írtam, mert nem akartam vitába kerülni ez ügyben senkivel, de így a végén már mindegy: Lily és most szigorúan a karakterre gondolok és nem a színészre. Még egy ilyen mindenbe beleszóló, tudálékos, rögtön ítélkező, másokat rögtön lenéző, önmagát sose okoló, idegesítő karakterhez nem volt még balszerencsém (igen nem nézek, Trónok harcát mielőtt valaki elkezdi). Azért mert főiskola első pár napjában megtalálta élete szerelmét azt hiszi, hogy mindenkinél jobban tud mindent?! Eszméletlenül idegesített mindig mikor arról a rohadt magas lováról prédikált mindenféle baromságot, és ha valaki ellenezni, az nagyon rosszul járt. Illetve ha valaki valami „rosszat csinált”, az azonnal büntetést kapott tőle, mert hát miért ne pl. olyan ruhát kell viselnie, amit nem akar, de ha ő volt valamiben a hibás akkor, jaj, nagyon sajnálom és hoztam egy új üveg piával el van intézve.(Tudom, hogy ezek a példák mind a mostani évadban voltak, de lényegében a sorozat alatt végig ezt csinálta). Egy aranyhalat nem engednék a közelébe nem hogy gyerekeket! Marshallnak akkor kellett volna örökre dobnia, amikor elment, mert neki tudnia kellett, hogy jó művész lesz-e belőle. De legkésőbb Tednek (meg a banda többi részének is) kellet volna az életéből kizárnia Lilyt amikor megtudta hogy több kapcsolatát is tönkre tette mert nem illettek bele a terasz képbe . (Ráadásul az utolsó 2 évadban próbálták Robint is ebbe az irányba terelni, de hál istennek nem sikerült teljesen.) Az utolsó évadban egyébként különösen leviselhetetlen volt főleg hogy az írók még rá is játszottak a Lilynek mindig igaza van baromságra.
Nagyon nem szeretek ilyen hosszú hozzászólásokat írni, mert sokszor eltérek az eredeti gondolatmenetemtől mire végére éreke a dolgoknak, mint ahogy szerintem most is tettem és olyankor mindig zagyvaságnak tűnik, amit írtam.
Tényleg nagyon sajnálom, hogy így „el Mass Effectelték” az egész finálét, mert mint már írtam minden hibája ellenére szerettem ezt a sorozatott és sok dologra számítottam illetve néhány dologgal meg is békéltem volna, de ezzel a befejezéssel nem tudok kibékülni.

matrix91 - 2014. 04. 07. 14:41

Én néztem a sorozatot, igaz, kisebb megszakításokkal. Nálam eleve 2 probléma volt: 1. nem ért a Jóbarátok közelébe számomra, így akaratlanul is mindig volt egy összehasonlítás bennem, és abban mindig alulmaradt. A második, és ez a fontosabb, ellentétben pl a Jóbarátok 6 szereplőjével, itt volt egy akit valamiért ki nem állhattam, rühellt a jelenléte, és az pont Robin (magam se tudnám megfogalmazni az okát, de az elejétől megvolt). Innentől megélni ezt az egész lezárást dühítő volt. A 4-5. évad után kb. már kaszálni akartam, de mindig valamiért kitartottam, de most már sajnálom, felesleges időpazarlás volt.

kiskiraly - 2014. 04. 07. 14:42

Régen kaszáltam, pontosabban lemaradoztam, utána abbahagytam (finálét azért meglestem). Hasonlóan vélekedek én is. A kritika 10/10-es :D

Vazul - 2014. 04. 07. 14:46

A finálénak tény, hogy megvoltak a maga hibái, de kicsit meredek az alapján lehúzni az egész sorozatot. Egy rossz epizód nem törli el azt a sok élményt, amit az elmúlt évek során a sorozat adott. Ha így lenne, akkor milliónyi sorozat, úgy ahogy van, mehetne le a WC-n (FireFly, Lost, BSG, csak hogy a nagyokat említsem).

Raziel Anarki - 2014. 04. 07. 14:46

“Amikor véget ért a Jóbarátok, szükségünk volt egy új szitkomra, ami kikapcsol, és pár új barátra, akiknek az életét nyomon követhetjük,”

…a HIMYM papírmasé karaktereiből (barney), idióta erőltetett sztorijaiból 16 és fél részt bírtam.

a hype miatt kezdtem bele, deismét megerősített a véleményemben miszerint ami a népnek bejön, nekem nem feltétlenül. (lásdmég: ápr6 vasárnap)

GMJani - 2014. 04. 07. 14:46

Megható volt a finálé, de csalódást éreztem utána. Engem eléggé foglalkoztatott, hogy miért lett Ted hangja más, miközben a gyerekeknek mesélt. Azt hittem majd ellőnek egy poént, hogy Marshallal fogadásból megettek pár kiló csípős paprikát és onnantól kezdve öreges, rekedtes hangja lett, de nem :D Az utolsó résznél már a saját hangján mesélt, mintha eddig is így lett volna. Kár, hogy már nem volt olyan összeszedett és átgondolt, mint az első pár évadnál. Összességében jó élmény volt végig nézni a sorozatot, pár év múlva megismétlem :)

Igazságos Izom Tibor (IIT) - 2014. 04. 07. 14:46

Tökéletesen egyetértek!.. SAJNOS!

Így elszarni 9 évet, főleg a Lost után (bocs rajongók) nem is tudom hogy hogyan engedhetik meg maguknak! Na jó, szóval;

1. Anya! Hát én minimum még egy évadot verveztem volna vele és a bandával, annyira telitalálat volt Cristin Milioti! Kedves, aranyos, geek, törődő, probléma megoldó, akiről mindig azt hallottuk a kommentek alatt hogy ő az igazi, így kidobni pár perc alatt, egy megfeneklett, nem jól felvezetett, hibásan lekezelt Robin kapcsolatért. Sajnos nagyon elszúrták.

2. Robin. Barney után a legkedvesebb karakterem volt végig a sorozatban, és mondjuk ennek alá is dolgoztak rendesen, komplex csaj aki inkább irányítja az életét, mint végigéli. Nagyon jó story-kkal, háttérrel, perspektívával. Mi lett belőle, egy kvázi házasság romboló, mert lássuk be az az 5 percnyi “nagy szerelem” amit kaptunk Anyától az minden volt csak nem kielégítő.

3. Barney jellemfejlődésével és hirtelen nullázásával nagyon beleszartak a ventillátorba, bár lehet hogy ezt csak a színészi játéknak köszönhettem, de már nem volt jó érzés látni a csajozós Barney-t, már nem volt mosoly a Play Book 2-n, már sok volt, már nem illett a karakterhez. Hozzá tudom leginkább kötni a HIMYM-et, mert elvitathatatlan hogy NPH-t ez emelte ki véglegesen. Kivéve az utolsó részt. Babával viszont aranyos volt, sőt utána a kispapa szerep is, csak jobb érzés lett volna ha Robinnal közösen fogadnak örökbe egyet és ebből jön egy pár részes gag és furkálás a többiek részéről. De nem egy poénnyi jött belőle vissza. Szánalom! :-(

4. A többiek, csak így. Nálam Ted másodhegedűs volt, Marshal és Lilly pedig harmad a sorozatban. Nem mondom hogy nem kedveltem őket, de általában nagyon fárasztó volt az évadok végére a történések, és mivel nálam Ted az utolsó lépéssel morálisan leszerepelt (igen tudom, hogy nem két perc telt el mutter halála és Robinnal való összeborulásuk között a történetben, de a vásznon igen, szóval nálam ez bukta) hosszú távon nehezen tudok megbarátkozni a dologgal.

Emlékszem a Jóbarátokat is imádtam, az utolsó résznél éppen Philadelphiában voltam és on-line néztem végig az akkori barátnőmmel, arra is emlékszem, hogy könnyeztem a végén, és erős késztetést éreztem, hogy most azonnal megnézzem az első részt, hogy tudjam ez nem fog elmúlni.

A HIMYM-nél is azt gondoltam, hogy ez lesz, de inkább dühösen vonultam az ágyamba, azóta meg Community-t nézek… (legalább ennyi haszna volt)

rosickyz - 2014. 04. 07. 14:48

Akikkel együtt lehetett nevetni? Hát izé, szerintem nem lehetett. Én hat és fél évadot éltem meg a sorozattal (bár szívem szerint már a harmadikban kiszálltam volna), de nem tudtam együtt nevetni velük soha. Rajtuk igen, de velük együtt soha.

Ennek oka pedig, hogy csak Ted volt bizonyos mértékig azonosulható karakter / és persze ő sem teljesen/. A többiek mind groteszk, a való életben soha nem létező figurák.

Tbeni - 2014. 04. 07. 14:52

Akkor úgy látom, hogy én leszek az egyetlen, akinek logikusnak tűnt ez a befejezés, és tökéletes végnek tartom. :)

Lajosék a másodikról - 2014. 04. 07. 14:55

A véleményem éppen fordított, ez egy korrekt, csendesen folydogáló sorozat volt, aminek az utolsó évadával viszonylag nagyot és merészet húztak az írók (high concept sitcom!), a lezárás meg teljesen kerek, úgy jó, ahogy van, csak a nézők nagy része valószínűleg fiatal és idealista, az írók meg nem azok.

Ha a célközönség igényeit nézzük, akkor el kell fogadni, hogy a végkifejlet rossz, bár az előzmények ismeretében azért várható volt, hogy nem lesz itt teljes hepiend.

winnie - 2014. 04. 07. 14:56

Lajosék a másodikról: nem az a kérdés, hogy hepi vagy nem hepi, nem is az, hogy az történt, ami. az lehetne jó is, csak éppen a megelőző események éppen homlokegyenest szembemutattak az efféle zárással. tehát mondhatni nem a befejezés volt “flawed”, hanem az odavezető út nem volt gondosan megalkotva.

mondom ezt, hogy nekem nagy bajom nem volt a fináléval, de nem volt kiemelkedő sem, bár az érzelmes dolgok tetszettek.

jim455 - 2014. 04. 07. 14:58

összességében tetszett, mondjuk úgy inkább tetszett mint nem. ez érdekes, mert nagyrészt egyetértek a negatív véleményekkel.
gondoltam, hogy Barney és Robin szétválnak, egyszerűen nem illettek össze, vagyis inkább Barney karakteréhez nem illett ez a szál, ő egy örök agglegény. ez oké, de azt nem értem, hogy egyáltalán Robin minek ment hozzá? és minek kellett egy évadot (nem is csak egyet) rájuk szentelni ha Robin sosem szerette úgy igazán. hát még az esküvője napján is Ted-el akart lenni, ha meg nem biztos közel sem a dolgában akkor nem szabadott volna hozzámennie, a kapcsolatot papír nélkül is tesztelhették volna. Na mindegy, megpróbálták.
a legnagyobb bajom nekem is az volt a résszel, hogy túl sok dolog kapott túl kevés időt. kicsit összecsapták, az esküvőben max fél évad volt, utána pedig láthattuk volna a következő éveiket, mert azok érdekesek voltak. volt 9 évadjuk bemutatni a sztorit, aztán sok évet megkaptunk egy darab részre. kellett valami csavar a végére, csalódta volna ha nincs, az anyát sajnáltam és a gyerekekkel való beszélgetés alá nem is illett az aláröhögés, kifejezetten zavart, meg az a jelenet úgy ahogy van szar volt, súlytalan, lehet nem akarták túl drámaira venni azért volt a poénkodás, de nem illett oda.
az fura hogy Ted nem is az anyjukról beszélt igazán a gyerekeknek, hanem mint kiderült Robin volt a lényeg. valahogy magyarázni akarták talán, hogy miért beszél ennyit a barátairól, beszélnie kelett róluk ugye, mert ebből lett a sorozat. de megbocsáthatű lett volna ha ráfogják, hogy azért beszélt ennyit a haveroktól, mert szeret mesélni és mindent kibővítve mond el.
Engem Ted helyében azért zavarna, hogy ha Robin ennyiszer visszautasított akkor tényleg mellette a helyem? nem a “ha nincs ló jó a szammár is“ eset forog fenn?
a rész végén egyébként volt egy apró pici hiányérzetem, de talán ennél a sorozatnál ez elkerülhetetlen volt.

asszem ez a kedvenc szitkomom, és egyben az utolsó amit néztem. nem szeretem a szitkomokat, ez azért tetszett ennyire mert egyedi volt, volt benne dráma, meg is tudott hatni, és nevettetni is, de bevallom, már itt volt az ideje, hogy véget érjen (bár az esküvők utáni évekből még el tudtam volna képzelni egy évadot)
Viszlát HIMYM, köszönöm az élményt!

ui.:a végefőcím helyett nagyon kár volt azt a Friends with better lives promót benyomni, nekem kicsit megtörte a hangulatot, hiányzott a levezetés zenével. a karakterek bemutatásáért viszont pacsi és az uccsó zene is kiváló választás.

Imi82 - 2014. 04. 07. 14:59

Rengeteg felejthetetlen pillanatot okozott ez a sorozat sokunknak, amit egy rossz befejezés nem tud tönkretenni. Én nem bánom, hogy végignéztem. Aki mindössze néhány részt látott belőle, annak pedig nincs joga minősíteni a sorozatot, mert sok mindenről lemaradt.

valaminick - 2014. 04. 07. 15:02

Nekem tetszett a vége és örülök, hogy nem egy hollywood-i klisés befejezése volt.
Az is tetszett, hogy egy emberközelibb és talán ezáltal kicsit valóságosabb véget kaptunk.
Persze az írók tisztában lehettek vele, hogy sokak igazságérzetét zavarni fogja, de mikor úgy gondolták kb a 3. vagy 4. évad körül, hogy folytatni kell valahogy a sorozatot akkor meglépték a “Robin a nénikétek” csavart.(ez által tovább kereshettük az anyát)
Nekem a sorozat utolsó pár évadában már átjött, hogy a mérleg oldala már inkább a dráma fele lendült, mint a Comedy fele.

Peace! ;)

Shannen - 2014. 04. 07. 15:03

Én szerintem alig pár tucat részt (vagy annyit se) láttam a HIMYM-ből az évek során, tévében. Néhány poénon kívül, sose tudott szórakoztatni. Mondjuk elég sokan nézik körülöttem,meg olvasom a híreket, tehát mindig képben voltam, hogy mik a főbb történések. Így úgy voltam a vele, hogy az utolsó előtti részt és finálét megnézem, hátha jó lesz, plusz pont belefutottam a 9.évad első 4 részébe pár hete a tévében, és Cristin Milioti annyira bűbájos volt, hogy már csak miatta is kíváncsi voltam, hogy hogyan hogyan is történt az első nagy találkozás. Tehát Tracy-t összesen 6 epizódban láttam, Robint pedig a többi pár tucatban,amihez szerencsém volt. Ehhez képest Robint semmivel nem tudták szerethetővé tenni számomra, a Teddel való kapcsolata (amennyit láttam belőle), röhej volt, míg Tracy jött, látott és győzött.
És akkor a fináléban megkapta a néző (legalábbis én tuti) az egyik legaranyosabb romantikus jelenetet az elmúlt évekből (a peronos) és rá két percre dobják a kukába az egészet… És amikor vége lett akkor örültem nagyon, hogy én ezt nem 9 év után kaptam a pofámba,és másztam volna tőle falra, hanem egy vállrándítással el tudtam intézni.
Egy kicsit megértem a készítőket mért csinálták így, de szerintem a rajongók többségét ezzel nagyon csúnyán átverték.

Impi - 2014. 04. 07. 15:04

Nem értek egyet:
A sorozatnak lett vége nem a Gag életének… Az évadzáró pedig pont ilyen volt.
Remélem senki sem él át ,akkora traumát ,hogy egy életen át üldözött álom valóra válik majd pedig súlyos véget ér. Ekkor az ember ,akarva akaratlan felteszi a legveszélyesebb kérdést: “Mi lett volna ,ha…?”.
Ted a vívódás közepette leült megbeszélni a gyerekeivel és ,ahelyett ,hogy elmondta volna nekik a vívódását inkább elmesélte az egész storyt ,hogy élete második legnagyobb szerelme miért nem volt az első. Engedélyt kért arra ,hogy továbbléphessen.
Barney karakter fejlődése pedig (nem ki lett hajítva a kukába ,hanem) teljes lett. Az utolsó lecke ,amit a készítők adtak vele: Más emberért(szerelemből) nem tudsz megváltozni CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a saját döntésedből. Mikor a kezébe vette a gyermekét úgy DÖNTÖTT, hogy felneveli és jó útra tér.
Az én látásmódom szerint ezt kaptuk, én így értelmeztem a rész.

Pudli - 2014. 04. 07. 15:05

Totál kiégtem, a befejezésen és pontosan azért amit kritikában benne van, hogy ha már így ért véget a sorozat, akkor miért nem így alakították a sorozatot. Nem zavart volna az annyira, hogy ha befejezik ott hogy és így ismertem meg anyátokat, bár az se lett volna túl jó mert akkor mi lett volna Robinnal és Barneyval. Annak se láttam értelmét, hogy végig néztünk több mint egy évadot az esküvőről majd 5 perc alatt elválnak.

Na mindegy végül is kitartottam 9 évadon át jópárszor megnevettetett, remélem kapunk egy nagyon jó sitcom-ot a jövőben. A kritika egyébként nagyon jó lett!

sankovari - 2014. 04. 07. 15:06

Rossnak és Reachelnek én ugyanúgy szurkoltam anno, mint a sorozat alatt Tednek és Robinnak.
Én abban is biztos voltam, hogy lesz a végén valami csavar. Tudom kevesen vagyunk de jó ez a befejezés. ( jó az anyutól el is válhatott volna)

BigBadWolf - 2014. 04. 07. 15:09

Valaki írja le nekem, hogy a 19. részben miből lehetett sejteni, hogy Tracy meghal? Nem emlékszem.

hpika - 2014. 04. 07. 15:10

Talán egyedül leszek ezzel a véleménnyel, de én semmi csalódottságot nem éreztem. Inkább dupla beteljesülést. Még ha ez az egész egy nagy fikció-habiszti mese is, számomra reális volt.
Nagyon működött együtt a képernyőn Ted és Tracy, nagyon szerettem, ahogy találkoznak és először beszélgetnek az esernyő alatt. Rá vártunk 9 éve. De minden szerelem kopik. Lehet olcsó húzás halálesettel lezárni a kettőjük kapcsolatát, de legalább nem érték el az az időt, amikor a gyerekek kirepülnek a fészekből, és minden megszokássá válik. “Csúcson hagyták abba.” (Egy sorozatban elég egy Lili-Marshal)
Meg is őrültem volna egy boldogan élnek, míg meg nem halnak résztől. Jobban tetszik a keserédes végződés.

Ezután meg ki kívánna az 50 éves Tednek cölibátust….6 éve özvegy, inkább Robinnal érjenek meg egymáshoz hosszú idő után, minthogy szánalmasan társkeresőn regisztrálva horgásszon a korosztálya “levetett selejtjéből”, ahogy édes jó elvált apám mondaná (fujj, nem értek egyet vele).

Nem Robin az igazi, az anya meg kellék, ilyen nincs. Élete 2 szerelme. A végén a “lecopyzott” jelenet nekem ugyanannyira megható volt, mint az anyával az esernyős.

És nekem tetszik maga az ötlet, amit ugyan kár volt szájba rágni a gyerekek által, hogy az egész sorozat arról szól, hogy a 6 éve egyedül lévő Ted önmagához hűen egy ezerfelé csapongó történettel kipuhatolja, hogy a gyerekei mit szolnak ahhoz, hogy ő esetleg tovább lépne az anyjuk halála után…..részemről pacsi!

TibChee - 2014. 04. 07. 15:10

A legfőbb baj szerintem nem is a finálé végi csavarral volt, hanem az odáig vezető úttal. A 3-4. évad óta gyakorlatilag folyamatosan azt szajkózták, hogy mennyire fontos volt az anyával a találkozás, meg az oda vezető út. Aztán jött a 9. évad, ami egy hétvége eseményeit mutatta be majdne egy teljes évadon át. Teljesen feleslegesen és értelmetlenül, poénoktól mentesen (ami egy sitcom esetében elég problémás), rém erőltetetten, vontatottan. Az utolsó két részben meg vagy 10 évet halad a sztori… WTF?
Ezért a befejezésért még járt is volna a piros pont, bár sok dolog elég erőltetetten került bele, viszont a gyerekek meglátása, hogy a történet nem is az anyáról szólt, eléggé ült. Csak úgy nagyjából a 2. évad végén kellett volna elsütniük, és valószínűleg akkora is tervezték, csak a nézettség közbeszól. Újraforgatni meg annak ellenére sem voltak hajlandóak, hogy 7 évadon át teljesen más irányba terelték a szereplőket…

bëiz - 2014. 04. 07. 15:20

Én öt évadot és még pár részt éltem meg a sorozattal. (A Jóbarátoknak a nyomába sem ér, ezt a vonalat hagyjuk is.)

Én Marshall és Lilly miatt kaszáltam, mert űbermódon idegesítettek. Megláttam Marshall fejét, bárgyú vigyorát és a rosszullét kerülgetett. Erről nem csak a színész tehet, hanem ez a bárgyú karakter is… úgy 50-50%-ban.
A másik delikvens pedig a felesége Lily… én az ilyen “semmilyen” mégis tudálékos nőktől a falra mászok. Mindenbe belepofázott, okoskodott és a poénjai is roppant gyengék voltak.

Ted nekem annyira sótlan volt, hogy ha kimaradt volna az egyes részekből sztem fel sem tűnt volna.

Bárni egy ideig vicces volt, aztán rájöttem, hogy NPH túljátsza a szerepét. Ripacs az a fickó, nem is értem, miért vannak elájulva tőle annyian.

Ki volt még? ja Robin. Őt inkáb hagyjuk is…
XDXD

Örülök, hogy nem folytattam, sőt hamarabb is léphettem volna. Ez a sorozat egy ellenszenves karakterekkel teletömött túlbonyolított, inkonzisztens, humortalan időrablás.

Lamantin - 2014. 04. 07. 15:21

az elején imádtam ezt a sorozatot, jó poénok, karakterek, történetvezetés. aztán évadokkal később kezdtem kiszeretni belőle, egyszerűen nem volt ugyanaz. a 7. és 8. évadból talán nem is láttam minden részt, de visszatértem rendesen a kilencedikbe, hát nem voltam elragadtatva. viszont az utolsó pár résszel és főleg a fináléval (mínusz utolsó percek) elérték, hogy megbocsássak minden egyes kellemetlen, nevetés nélkül átélt percet, amit “ajándékoztak” nekem. de tényleg, imádtam megint a végére. tetszett, ahogy előveszik a régi classic dolgokat és lezárják őket, egész ötletesen. akkor jött a “that’s how i met your mother mondat”, ott egyenesen könnyeztem. aztán tudjuk mi történt, átvertnek, csalódottnak éreztem magamat, még ordibáltam is a monitorral, mintha csak egy sons of anarchy részt néznék.

komolyan, ha az egész sorozat szinte lehetetlen véletlenekből áll, ezekre alapul, akkor ki ne találják már, hogy a végére kicsit reálisabbak lesznek. hiszen persze, lehetséges, hogy 3 év után barney és robin elválnak meg hogy jó pár év után meghal az anya, de nem ebben a sorozatban, pont ebben a sorozatban nagyon nem. erre mégis meglépték, hát én tökön szúrom magam.

(de azért egy hét alatt sikerült megemésztenem ezt az utolsó pár percet valahogy…)

ivett606 - 2014. 04. 07. 15:25

Szerintem is jó volt ez befejezésnek… Legalább a végén azt mondhattam, hogy “azt a büdös eget :O ” , ami szerintem már a legtöbb sorozatból régen hiányzik… Ha valaki egy boldog végre, és teljesen kiszámítható befejezésre kíváncsi, akkor nézze meg a mozikban jelenleg is futó romantikus vígjátékokat és kész :D

winnie - 2014. 04. 07. 15:29

(ezt pont most, amikor a moziban van…, de nem spoilerezek:)

ez elég boldog vég volt, hiszen a legtöbb szereplő nagyon boldog lett a végén. tedék meg…, nos, ezt sosem tudjuk meg. de, again, nem hiszem, hogy csak a boldogsággal lenne gond.

egy szomorú vég, amit ugye már anno ősszel kitárgyaltuk, sokak által elfogadhatóbb lett volna, mint az a jóval boldogabbnak szánt, amit kaptak sokan:

akit érdekel és anno nem olvasta, elolvashatja a posztot és a véleményeket:

http://www.sorozatjunkie.hu/2013/10/21/elmelkedes-a-how-i-met-your-mother-befejezeserol/

casi - 2014. 04. 07. 15:32

Szuper kritika! A rész végén én azt éreztem, hogy az utolsó 20 percért érdemes volt végignézni, most már kicsit megváltozott a véleményem. Számomra ez az évad katasztrófa volt, nagyon untam, sokszor a falnak mentem volna, semmi mosoly, csak végigszenvedtem, de azért kitartottam, mert kíváncsi voltam.
Azt hiszem én vagyok az egyetlen ember, akit az anya kifejezetten irritált. Ugyanolyan volt, mint Ted, akit az évek során már szintén kezdtem megutálni, mert annyira szánalmas volt, de még így is jobban tetszett volna az a vég, amit befejeztek a peronon.
A Barney-Robin párosnak együtt kellett volna maradni, nekem logikus lett volna. Tetszett, ahogy Barney megváltozott, mert azon kívül, hogy nem csajozott annyit, azért a viselkedése nem sokban változott és látszott, hogy tényleg szereti Robint. Valahogy azt is nehéz elhinni számomra, hogy ez az utazgatásos élet nem tetszett volna neki, persze ő mondta, hogy az élet csak akkor legendary, ha ott vannak a barátok, de azért ennyire ne legyen már siralmas az élete annak, aki hetente más országba utazhat.
Marshallék egyáltalán nem érdekeltek már az utóbbi pár évben, annyira reménykedtem, hogy az Olaszország-bíró vitánál végre szakítanak, de persze ez hiú remény volt.
Összességében nálam azért nem okozott akkora lelki törést a fináló. A jó részeket, értem ez alatt az első kb 4 évadot simán megnézem máskor is. Engem annyira nem érdekelt soha, hogy ki lesz az anya, a részeket azért nem fogom megnézni, mert nem volta jók.

Ennn - 2014. 04. 07. 15:32

Engem először felidegesítet, a finálé utána, meg nem csak lenyugodtam, de meg is köszöntem magamban a készítőknek ezta lezárást.
Kilenc évadnyi, sokszor irreális történések után a valóság következett. Keserédes volt ugyan de a valóság is az. :)
Az összes, baráti társaságommal elkövetett idiótaság is ahogy mesélem másoknak meseszerű színezetet kap egy idő után. Ez történt a HIMYM-ben is, kilenc évadon keresztül, majd jött a valóság.
Kicsit olyan élmény volt mint amikor a tizedikre megyek fel, elbambulok, és egyszercsak megáll a lift, én, meg ráeszmélek, hogy ki kell szállni.
Mindenkinek, aki nézte a sorozatot volt kilenc éve, hogy megismerje Tedet. Igazából tök logikus, hogy ennyire túlbonyolítva adja a gyerekei tudtára, hogy hat évnyi özvegyi lét után újra randizni szeretne. :D
Ja, és AZ anya nem egy Robin pótlék volt.
Robin és Ted sosem jöttek volna újból össze, ha életben marad. Ted akkor volt kész R-ra miután meg tudta élni az apaságot. Arra R. alkalmatlan lett volna.
Nekem a legszebb élményt különben Barney adta. Elképesztően jó színész különben :)

valar morghulis - 2014. 04. 07. 15:33

Azzal kezdeném, hogy nem szeretek sorozatzárásokat kritizálni. Mindig úgy vagyok vele, hogy ha az írók ezt akarták, ezt vezették fel az elejétől kezdve, akkor így kell lennie. Nekem tetszett a Lost vége is (mondjuk lehet, hogy azért, mert megértettem hogy nem voltak végig halottak), sőt anno elfogadtam a Gilmore Girls-ét is, mert hagytak nyitva kérdéseket, de azért rávezettek minket arra, hogy mi is fog később történni.
De itt az utolsó percben… Hát nekem tönkretették az élményt. Nem az egész sorozatét, nyilván. De egy perc alatt kukába dobni ezt az irtó cuki anyát (nem a halálával, az jó húzás volt), Barney és Robin kapcsolatát, az számomra hihetetlen. Nem értem azokat akik szerint Robinhoz Ted való, mert hallottam ilyen véleményt is. Ez a végső felállás: Lily-Marshall, Robin-Barney, Ted-Mother voltak az ideális párok.Ebbe így belerondítani… Hát én ezt nem tudom megérteni.

wolowizard - 2014. 04. 07. 15:37

Bejött a megérzésem azzal kapcsolatban, hogy az anya már meghalt amikor mesél Ted a gyerekeknek.
Épp ezért nem is volt csalódás a finálé. Nem olyan happyendet kaptunk, amire mindenki várt de szerintem így is happy volt.
Egyszer elkaszáltam a sorozatot talán a közepe táján ha jól emlékszem, de nem bántam meg hogy utána újra elkezdtem nézni.
Nekem hiányozni fog.

ElBasthardo - 2014. 04. 07. 15:41

Egy reddit júzer kicsit máshogy képzelte volna el a záró képsorokat (részemről “won the internet” gyanús)

http://www.reddit.com/r/HIMYM/comments/224nnf/how_i_would_have_ended_it_finale_spoilers/

Nem saját találat, még az előző kibeszélőből loptam (köszi Zita87, bárhol és bárki is vagy)

Az eredeti zárásra én inkább nem is pazarolnék további szavakat, a nagy bejelentés pedig hogy “alternatív” befejezés lesz majd a díszdobozos DVD kiadáson még egy újabb rúgás belénk, mivel csak a vágás lesz más, nem lesznek új jelenetek bemutatva.

WHY - 2014. 04. 07. 15:43

10/10-es kritika.
Pont ez volt a baj.

Mandala - 2014. 04. 07. 15:46

Én a kritikával értek egyet, nagyon nem tetszett a befejezés. A legbosszantóbbnak azt találtam, hogy a gyerekek milyen unottan hallgatták Ted-et: ha vki 8-10 évesen elveszti az anyját, az nagyon kíváncsi minden vele kapcsolatos sztorira, nem pedig “mikor hagyja már abba a fater” képpel néz unottan, majdnem elaludva. Plusz ez esetben engem, mint az anyját elvesztő gyereket, sokkal jobban zavarna, ha apám csak az egykori szerelméről beszélne anyám helyett. Kellene nekem az az illúzió, hogy az én anyám volt fontosabb, még ha nem is így van. Ez az érzés, hit szerintem egy olyan esetben, mikor már az emléke él csak a szülőnek, jár a gyereknek. A történetből pedig nem ez jön át. Anyu életem szerelme volt, de igaziból a vele való megismerkedésemben is kb. csak Robin nénikétek szerepel, ő viszpont bőséggel – wtf? Ez kicsit önellentmondás…

holeee - 2014. 04. 07. 15:46

@ Impi

Barney karakterfejlődésével az a gond, hogy már jó pár évad óta(a 3ikban beleszeret Robinba, majd szakítanak,csajozik egy évadot, ha jól emlékszem, jön Nora, Robin, majd Quinn és újabb 2 évad Robin)nem az a csajozós figura, akinek gondolják az emberek. Ráadásul a válás sem a csajozása miatt volt, ő kitartóan szerette és követte Robint mindenhová, csak egyszer belefáradt. Véleményem szerint akkor is HIRTELEN volt a visszatérése. Robint sem igazán lehet megérteni, hiszen a Halloween bulin elkezd nosztalgiázni és féltékenykedni Ted és Tracy kapcsolatára, mert ők boldogok. Barney ugyanilyen volt vele, csak ő eldobta. Az ő váltása is HIRTELEN és megalapozatlan. Évadok óta néztük, ahogy folyamatosan dobja Tedet. Egyetértek, a 2. vagy 3. évad végén jó befejezés lett volna ez, de a sok évadnyi történés másfelé vitte a karaktereket. A finálé második részében(kivéve a peronos jelenetet) mintha másik sorozatot néztem volna.

wwwwwwwwww. - 2014. 04. 07. 15:47

Ami igazán zavart.. na jó, rohadtul szemközt köptek ezzel: nemistom’ hányadik évadtól kvázi tucatszor lezárták, elhitették velünk, hogy “igen, ne aggódj, Ted és Robin között már nem lesz semmi, zárd le”, és amikor végre lezártam, újra nekiálltak boncolgatni a témát, majd jött a kilencedik évad, ahol a tengerparton Robin szépen elrepül, itt végleg azt gondolná az ember “na jó, sokszor eljátszották, de ez itt ütött, ez a vége”. És nem. Baromian idegesítő volt.

Ellenben, valamelyik évadban kötöttek egy megállapodást, miszerint, ha negyven éves koruk után egyedülállóak lesznek, ebben az esetben összejönnek.

adamb - 2014. 04. 07. 15:51

szerintem nem volt olyan rossz a zárás mint az egész utolsó évad, az esküvős szenvedést végignézve felüdülés volt, hogy végre történik is valami.

bollokcs - 2014. 04. 07. 15:53

Jó kritika.

A befejezést meg elk..ták. Nem kicsit, nagyon. :(

Vattacukor - 2014. 04. 07. 16:01

Meg vagyok róla győződve, hogy ha Tracy nem hal meg (egyébként piros pont azért, hogy nem volt nagy haldoklás meg temetéses brühühü), akkor nincs az az isten, hogy Ted otthagyja később, és Robint válassza. Egészen biztos, hogy együtt maradtak volna, és nem lenne hiányérzete.
Ha viszont nem a múltból építkezünk, hanem a jelenből indítunk, vagyis van egy özvegy, gyerekeit egyedül nevelő apukánk, aki még nem olyan vén, hogy ne gondolhatna a csajokra, és már 5-6 éve gyászolja a “tökéletes” feleségét, kicsit más képet kapunk. Feltámadnak benne a régi érzések, hiszen magányos, és Robin is egyedül van, így tök logikusnak tűnik, hogy megpróbálja felvenni vele újra a kapcsolatot a romantikus értelemben. Akkor leül, és elmeséli a gyerekeinek, hogy hogyan is telt a fiatalsága. Ettől függetlenül én is rohadt pipa voltam amiért nem volt happy end, de így jópár nappal azután, hogy láttam, már egy kicsit megenyhültem :-)

wolowizard - 2014. 04. 07. 16:02

Koldin – 2013. 11. 13. 13:16

Sziasztok!

Van egy elméletem amit még senki nem említett, és amibe simán belefér az Anya halála.

Az egész eddigi 8 évad arról szólt, hogy Ted reménytelenül szerelmes Robinba, aki hol jobban, hol kevésbé viszonozza ezt, de az nyilvánvaló, hogy ő is szereti Tedet.
Frappáns befejezés lenne, ha akár az Anya halála, akár válás miatt, összejönnének a sztori mesélésének idejében, és ezt a helyzete világítja meg nekik az egész sztorival, hogy értsék miért épp Robira váltott az anyjuk után…

A nyerő elmélet :D

agika88 - 2014. 04. 07. 16:03

Gratulálok a kritikához. Szépen összefoglalta a lényeget.
Nekem az volt a legnagyobb bajom az utolsó 2 résszel, hogy bár anyu alig szerepelt a történetben, de még ilyen kevés idő alatt is teljesen meg lehetett szeretni, hiszen Ted tökéletes női mása volt. Ráadásul amúgy is eléggé kibabrált már vele az élet: a saját szülinapján vesztette el élete nagy szerelmét. Erre mégiscsak egymásra találnak Teddel, születik 2 szép gyerekük, minden meseszép, erre kinyírják.. ahw nagyon mérges vagyok. Jó lett volna ez a befejezés, de nem egy sitcomban…

Arról nem is beszélve, hogy az utolsó évad jórészén valóban totál elhittem, hogy csak jó lesz ez az esküvő. Barney és Robin tényleg összeillenek. Erre jól képen csaptak a készítők. Kösz szépen…

vazzup - 2014. 04. 07. 16:08

Disclaimer: régen néztem heti szinten a sorozatot, most azonban volt egy kis időm, úgyhogy gyakorlatilag pár nap alatt bedaráltam az elejétől a végéig az összes részt, szinte egyben. Szóval az én véleményemet nagyban befolyásolja, hogy relatíve friss az egész sorozat, minden történéssel egyetemben.

Én nem értek egyet azzal, hogy rossz lett a vége, szerintem nagyon is jó lett. Ugyanis a teljes sorozat gerincét adta Robin és Ted se veled, se nélküled, jó is, rossz is csiki-csukija.
Az is tudható volt, hogy ami köztük a legnagyobb probléma (gyerekvállalás) együtt nem fog összejönni.
Ilyen szempontból az, hogy Ted találkozott Tracyvel, boldogok voltak, olyan párt alkottak, akik tényleg összeillettek, lett két gyerekük, minden hepi volt, amíg ugye Tracy meg nem halt.

Arra is felhívnám a figyelmeteket, hogy itt nem az van, hogy jó, akkor Tracy, hopp most akkor Robin, hanem ugye arról, hogy a történet gerincét adó mesélés __6 évvel__ Tracy halála után van.
Azaz konkrétan megvolt a happy end Tracy és Ted között, majd ugye hat évvel a halála után a gyerekek biztatták, hogy ha ilyen jó volt a kapcsolatuk Robinnal, hogy igazán sosem engedték el egymást, akkor most már hat év után igazán kezdhetne magával valamit…

Nekem tetszett az eredeti vége így, ebben a formában, egy picit sem éreztem arculcsapásnak. Sőt, ha úgy lett volna vége, hogy Robin egyedül marad, s nem hozzák össze Teddel, igazán úgy lett volna számomra üres és semmitmondó, még akkor is, ha Tracy és Ted boldogok voltak együtt.

crashland - 2014. 04. 07. 16:15

megbaxxxhatjak a keszitok, komolyan.

punyapapa - 2014. 04. 07. 16:16

Nekem teljes mértékben tetszett a vége. Konkrétan azért mert teljesen életszagú volt ted megismert egy nagyon aranyos lányt akivel tervezhetett és boldog életet élhetett csakhogy a lány meghalt. Ez bárkivel megeshet sajnos :( ezután végül is visszatért ahhoz akibe szintén ugyanannyira szerelmes volt és robin is rájött időközben hogy elrontotta s tedet kellett volna választani.
Számomra az egész epizód arról szólt, hogy a döntéseinkkel együtt kell élni és vállalni ha rosszul döntünk és együtt élni vele mert más nem tudunk tenni.

ilcs. - 2014. 04. 07. 16:17

Enn +10000000
gigamega himym rajongónak tartom magam, úgyhogy kellett ez az egy hét feldolgozni a finálét. DE alapvetően tévedés azt levonni belőle, hogy robin volt végig az igazi. az időhiány miatt baromi rosszul jött le, ezt aláírom, de a feltételezés akkor sem helytálló.
kicsesztek velünk baysék? igen. nem azt kaptuk amire vártunk? nagyon nem. sokan rossz szájízzel távoznak? sajnos igen. de hogy felrúgták volna a 9 éves koncepciót? dehogy!

Igazságos Izom Tibor (IIT) - 2014. 04. 07. 16:26

@Vattacukor

“Ha viszont nem a múltból építkezünk, hanem a jelenből indítunk, vagyis van egy özvegy, gyerekeit egyedül nevelő apukánk, aki még nem olyan vén, hogy ne gondolhatna a csajokra, és már 5-6 éve gyászolja a “tökéletes” feleségét, kicsit más képet kapunk. Feltámadnak benne a régi érzések, hiszen magányos, és Robin is egyedül van, így tök logikusnak tűnik, hogy megpróbálja felvenni vele újra a kapcsolatot a romantikus értelemben. Akkor leül, és elmeséli a gyerekeinek, hogy hogyan is telt a fiatalsága. Ettől függetlenül én is rohadt pipa voltam amiért nem volt happy end, de így jópár nappal azután, hogy láttam, már egy kicsit megenyhültem”

Erre a pár sornyi szövegre rendes showrunnerek fél-egy évadot rászántak volna!

zolimode - 2014. 04. 07. 16:28

Nekem tökre tetszett a finálé, sőt egyre több emberrel találkozom, aki ezen a véleményen van.

Már korábban is írtam, hogy jó, ha egy finálé megosztja a nézőket. Nálam a HIMYM köröket ver a Jóbarátokra, és de utáltam volna, ha olyan nyálasan ér véget mint a Jóbarátok. Amikor Jóbarátok véget ért, én felálltam, kikapcsoltam a TV-t és kb. le is zártam magamban a sorozatot, azóta sem néztem meg. Soha nem is gondoltam tovább a dolgaikat, az életüket. Pedig higgyétek el, ha lenne lehetőségünk belekukkantani az ő életükbe, egyik sem olyan állapotban lenne, mint amikor elbúcsúztak tőlünk.

Igazából azért nem tudom elfogadni azokat az érveléseket, hogy “a megelőző események éppen homlokegyenest szembemutattak az efféle zárással”, mert nekem is jó párszor történt már olyan az életemben, hogy hiába építettem dolgokat évekig, ha úgy tetszik változtam is emiatt, jött (hirtelen, vagy lassan) valami, ami az egészet keresztbe húzta. És aztán lehetett újra építkezni, változni ismét. Mert ilyen az élet. Ráadásul a lezárás 15 év történéseibe nyújt betekintést, tehát az egész nem holnap, Barney és Robin esküvője után történik.

A 9. éved lassú építkezése nekem sem tetszett feltétlenül, de a finálé nekem 10/10.

Steven Great - 2014. 04. 07. 16:39

Miután megnéztem az utolsó részt, egyből a The Office ugrott be, hogy ott milyen szépen elvarrtak minden szálat. Még Michael is visszatért stb., és ha már sitcomot néz az ember, akkor ilyennek kellene lennie egy zárásnak.

De itt azt a szereplőt az utolsó percekben kinyírni, akire egyrészt már a kezdetektől vártunk és – ahogy már többen leírták – egyszerűen telitalálat volt… hát nehéz szavakat találni. Az meg hogy Ted és Robin újra együtt, egy vicc. Ezt elbaltázták.

Brushturn - 2014. 04. 07. 16:41

Én már az 5. évad után elkaszáltam a sorozatot, csak néhány részt láttam a hatodikból. Számos ismerősömtől az évek folyamán csak azt hallottam, hogy mennyire rossz volt ez az epizód is meg az is, így nem sajnáltam, hogy abbahagytam. Biztos érdekes volt Barney és Robin jellemfejlődése és kapcsolata, és biztos kedves és szerethető volt az anya, nem folytattam.
Nem néztem meg a finálét sem, inkább kifaggattam egyik barátomat, aki tömören összefoglalta, hogy mi történt, és kifejtette rendkívül negatív véleményét.
DE! Gondoltam ha már nem nézem meg az elmúlt 4 évadot, legalább a fináléba belelesek (vagyis abba a 3 percbe, amit kiraktatok az oldalra). Nekem tetszett. Nagyon sokáig reménykedtem benne, hogy valahogy mégis Robin lesz a gyerekek anyja, azután is, hogy kaszáltam.
Tudom, kihagytam pár évadot, így nem érezhetem át azoknak a csalódottságát, akik végig kitartottak a sorozat mellett, de számomra ez egy ideális befejezés volt. Jól esett nosztalgiázni, újranézni az emlékezetes jelenetet a sorozat kezdetéről és viszontlátni a kék kürtöt.
(Lehet azért se rázott meg annyira az anya halála, mert megedződtem George R.R. Martin húzásain… megyek is, megnézem az új részt. Már épp itt az ideje :))

Lajosék a másodikról - 2014. 04. 07. 16:42

winnie: nem szeretek szitkomokat mélyelemezni, de az utolsó részben a szánkba rágták, hogy a sorozat a készítők szerint gyakorlatilag a felnőtté válásról szól, ami az esküvővel ér véget.

Ami ezután történik, az új korszak, nem feltétlen az előzményekből következik.

nuage - 2014. 04. 07. 16:43

A kritikával egyet értek, mintha az én gondolataimat fogalmazta volna meg az író. Örülök, hogy nemcsak én látom így a dolgokat.

De a történéseken túl én még azt is felrónám a záróepizódnak, hogy iszonyat kapkodós volt. A sorozatban szerettem az előre és visszaugrásokat, de amit itt ellőttek, az alsó hangon is a dolog túlhasználása. A végén már nem bírtam követni, hogy ki mikor mit. A sorozatban elhelyezni az eseményeket meg fel is adtam kb. a negyedik időugrásnál. Mondjuk sosem voltam hardcore fan, de engem nem elégített ki ez a zárás, semmilyen szinten, függetlenül attól, hogy várható volt-e vagy sem a csavar a végén. A kellemes nosztalgia helyett most csak azt érzem, hogy megvolt, lapozzunk és felejtsük is el. Kár érte.

viky - 2014. 04. 07. 16:51

Nagyon jó kritika, majdnem minden szavával egyetértek, talán csak azzal nem, hogy nekem nem igazán jött be az utolsó évad, pár részt leszámítva.
A finálé utolsó pár perce (de már Barney és Robin válása is) hatalmas csalódás volt, de így egy hét elteltével már csillapodtak az érzelmeim. Nekem azért mindenképp hiányozni fog :(

paranoid android - 2014. 04. 07. 16:59

A fináléban tökéletesen kijött, hogy mi volt a bajom az utóbbi évadokban a sorozattal. Az írók okosabbnak képzelték magukat, mint amilyenek valójában. A narratíva elemeivel való játék még ment is nekik az esetek többségében, de mikor azt gondolták, hogy a sorozat műfajának tágítása menni fog, akkor szinte mindig pofára estek. A sok drámázás egyszerűen szenvedés lett.

Csak a történetet nézve ezzel a lezárással 2-3 évad (ha nem az egész sorozat) eseményeit sikerült lényegtelenné tenniük. Persze sitcom, és nem ez a lényeg, hanem a humor – kár hogy abból alig akadt valami az utóbbi időben. Ha már romcom a sorozat, akkor ne úgy zárják le, hogy a karakterek sok nyafogása a semmibe vezet. Én magam nem terveztem, hogy újranézem – közel sem volt akkora kedvencem – de a hűséges rajongók közül is extrán elhivatottnak kell lennie annak, aki ezek után végigüli újra pl. a Robin-Barney kapcsolat szenvedős részeit, vagy azt, amikor Ted végre rájön (nem is egyszer), hogy el kell engednie Robint, tovább kell lépnie. Persze elvileg egyetlen résznek visszamenőleg nem szabadna elrontania a többit, de kétségtelenül ott motoszkálna az ember fejében, hogy “miért is nézem ezt a sok drámázást, amikor a végére úgyis szétesik az egész?”.

Erre lehet mondani, hogy “ilyen az élet”, és idealisták, akik tökéletes happyendet akartak, de az a baj, hogy az egész sorozat üzenete egy rózsaszín ködben mozgott egész végig, aminek ellentmond a lezárás. Végig az egyetlen tökéletes társ kereséséről szólt a sorozat, és az írók minden alkalommal ráerősítettek erre a naiv nézőpontra. Ebben a világban igenis létezett a “nagy ő”.
Na mármost a finálé elég gyatrán ennek mond ellent, tehát Ted érzései Tracy és Robin iránt nem állíthatóak alá-fölérendeltségi viszonyba, de mellérendeltségibe sem, mert mindkettő valid a maga jogán. Ha ez volt a cél, eléggé bután lett kivitelezve: “ez a történet nem is a szeretett és elhunyt anyánkról szólt, hanem Robin néniről, jeee”.
Vagy rosszabb esetben nem mond ellent a finálé a sorozat gondolatvilágának – így viszont az az üzenete, hogy 1. Ted esetében (férfi nézőknek): legyél csak megszállott, ne lépj túl a szerelmi csalódásaidon, mert mindig van esély, de legfőképpen, ne tanulj a hibáidból; 2. Robin esetében (női nézőknek): nyugodtan legyél egy önző pcsa, ne próbáld az érzelmeidet megérteni, és kiegyensúlyozott ember lenni.

Huhh, a komment írása előtt nem is realizáltam, mennyire felbosszantott ez az sorozatzáró. Nem voltam rajongó, szóval nem hiszem, hogy a csalódás miatt, hanem sokkal inkább az írói pofátlanság miatt.

Dark.Lion - 2014. 04. 07. 17:10

Számomra az alternatív befejezés mentette meg a sorozatot. Az utolsó részt soha nem fogom újranézni, és az emlékeimben a másik befejezés marad meg, és így szép emlékekkel tudok búcsút mondani.
Értem, hogy dráma is egyben, de azért na… ez nem volt szép.

Yeto - 2014. 04. 07. 17:12

Az élet nem tökéletes.

Van aki azért néz tévét hogy ott az élettel ellentétben tökéletes dolgokat lásson.

És van aki nem.

A HIMYM finálé a második csoportnak készült. És ezzel együtt tetszik nekem.

(nem megyek bele ilyenekbe hogy jó meg rossz)

winnie - 2014. 04. 07. 17:13

yeto: ez most komoly?:) jezusom…, mondanam, hogy elertunk egy uj kommenteloi melypontot.

komolyan gondolod, hogy akinek nem tetszett, az annyira ostoba, hogy ilyesmivel nincs tisztaban? ha elolvasod a velemenyeket( ez lenne a minimum, mielott megprobalod kitalalni, hogy mas mit gondol, akkor latnad, hogy a tobbsegnek teljesen mas a gondja, mint azt gondolod. csak olvasni kene…)

mikael - 2014. 04. 07. 17:15

A sorozatzáró részhez azt hiszem legjobban Ákos egyik száma a Keresd meg a lányt illik mondandójában a legjobban.

Emlékszel még, ugye, a kamasz éveinkre?
Ahogy együtt volt az a néhány jó barát?
De nosztalgikus a nóta,
mert szétszéledt azóta
az a szépreményű, jó kis társaság.

És emlékszel, ugye, a lányra,
Aki oly sokáig várta,
Hogy beleszeressen végre valaki?
S hogy a valaki Te lettél,
Arról nem is igen tehettél,
De azért nem kellett neked kétszer mondani.

Elmentek (elmentek) a régi barátok,
És nem jönnek (nem jönnek) soha vissza már.
De keresd meg a lányt,
Tudom, hogy megtalálod.
Kicsit haragszik ugyan rád,
De azért visszavár.

clegane - 2014. 04. 07. 17:18

szerintem rendben lett volna a befejezés. a Robin-Barney szál realista fordulata kifejezetten tetszett.
az anyu halálás dráma is tetszett volna…
amikor pár résszel ezelőtt volt rá utalás és ment róla a találgatás, én már akkor férfiatlanul elérzékenyültem és mondtam magamban hogy na bazmeg ez akkora tearjerker fordulat lehet (pozitív értelemben) hogy olyat még nem látott a világ.
hát no de ahhoz kellett volna erre szánni legalább egy 5 percet a kifejtésre!
de valamiért rettentően idegenkedtek attól hogy ennyire drámába menjenek át, úgyhogy zárójelben, képernyőn kívül, említés szintén letudták hogy ja és anyu meghalt. WTF??!? ez mennyire elbaszott húzás volt már? amikor egy hatalmas lehetőség lett volna? pff.

Hakos - 2014. 04. 07. 17:18

Nem olvastam el minden kommentet, lehet írtátok már, de a sorozat sose merte felvállalni magát, rengeteg nagyon jó drámai jelenetet kaptunk, jól is állt neki tényleg, de aztán mindig szembeköpték valami idiótasággal pl Mashall apjának halála után volt egy rész, ami arról szólt hogyan grilleznek a temetőben whaaat?? Most a fináléban is volt egy mikor Lily egyedül maradt a lakásban, de egyszerűen nem lehetett átérezni az egészet, mert nem tudtam nem figyelni az idióta jelmezére és, hogy ez milyen komikus. Aztán jöttek a legutolsó pillanatok, dráma van egy fél percig, aztán szerintetek is kapjam el Robint? Persze apa menj csak, rád vár! AZ írók meg tudjátok hova menjenek!

Nella - 2014. 04. 07. 17:27

Szerintem ez így volt jó ahogy. Nyilván lehet mindenkinek véleménye, számomra ez a sorozat különleges volt, és igen, nem azt kaptuk amire vártunk. A Robin-Ted párost én már évek óta mondom, hogy felejtsük el végre, mert nem működik. Imádtam az anyát, Robin pedig Barney oldalára volt való.
Ennek ellenére én teljesen elégedett vagyok a befejezéssel, mert az élet ilyen. Elvesz, meglep, csavar stb.

paranoid android - 2014. 04. 07. 17:29

@Yeto

Akkor nagyon mellélőttek, mert a 9 évad többi része (néhány kivételtől talán eltekintve) éppen az első csoportnak készült.

Én személy szerint nagy támogatója vagyok a nézői felelősségnek a művészet befogadásnak területén, és nem mindent az alkotóra hárítani. Ezt a legjobban az elvárásokkal lehet felmérni. Vagyis, ha a sorozat nem szándékozik olyat mutatni, amit a néző elvár, a befogadóban van a hiba, ha panaszkodik, ahelyett hogy keresne másik sorozatot. Viszont ha 9 évadon keresztül épített elvárásokat rúg fel a fináléval, akkor a készítő a felelős, és nem a csalódott néző, legyen az idealista vagy realista.

sherlock20 - 2014. 04. 07. 17:42

Hát, én továbbra is azok közé tartozom, akiknek tetszett a finálé. Egyedül azt bánom, hogy anyu nem kapott több játékidőt. Amúgy nem volt ezzel gond, húztak egy merészet, ami valakinek vagy tetszik vagy nem. Nagyon nehéz olyan finálét alkotni, ami a legtöbbek tetszését elnyeri. És igen, ott a BB, de az az egyetlen üdítő kivétel.

Inkább egy ilyen finálé mint a Jóbarátok semmilyen “igyunk meg egy kávét”-ajtó-snitt-vége.

procsek - 2014. 04. 07. 17:48

Na jó valamit tényleg nem értek pedig annyi helyen mondják. Hogy lehet erre a végre azt mondani, hogy realisztikus? Ted elvesz egy nőt, akinek az első szerelme fiatalon meghalt, majd a nő maga is fiatalon meghal? Erre mennyi az esély? Majd ezek után összejön egy nővel akibe 25 évvel azelőtt zúgott bele, aki többször összetörte a szívét, aki aztán évekre elszakad a bandától, és a legjobb barátja exfelesége?

Ráadásul tény sok házasság végződik válással, de ha nem a hollywoodi celebvilágot vesszük alapul 3 év egy rohadt rövid házasság. Nem mondom, hogy példa nélküli, de ritka rövid.

Tamara - 2014. 04. 07. 17:56

Nem lett volna rossz a finálé, ha kihagyják az utolsó pár percet.
Alapból mindig is hülyeségnek tartottam Barney meg Robin házasságát, hiszen azt a két embert hozták össze, akik a házasságra legkevésbé vágytak. Miért is működött volna? Szóval a válás nem lepett meg. Az, hogy az esküvőre építették a 9. évadot, az sem zavar, hisz általában az egy nagy dolog.

Csomószor voltak a sorozatban életszerűtlen helyzetek és cselekmények, de Barney két perc alatt “beleszeret” a gyerekébe, amikor sose akart? WTF?
A végén meg a kék kürt dupla gyomorbavágás volt számomra, azt üzente, hogy látod, mégis téged szerettelek mindvégig. Persze, tudom, ez az első részek miatt utalás volt, de szerintem egy duplán undorító húzás. Egyedül annak örülök, hogy Lilyt és Marshallt nem rontották el.

De ne csüggedjetek lányok! A HIMYM megüzente, hogy ha elszalasztották életetek nagy szerelmét, talán majd pár év múlva kidöglik mellőle a felesége, és még szülnötök sem kell, így is lesznek majd mostohagyerekeitek.

Hellhound - 2014. 04. 07. 17:57

Pontosan leírtad, hogy mit érzek! Amit sehol sem olvastam, de engem még nagyon kiábrándított, az a barátságuk felbomlása. Nem igaz már, hogy akikkel a fél életüket leélték, azokat képesek otthagyni csak mert született néhány gyerekük meg házastársuk lett. Most komolyan nem lehet találkozni egyszer-kétszer, vagy dobni egy e-mailt, felhívni egymást?? Jaj legyünk egymásnak ott a nagy alkalmaknál… Következő jelenet: jaj nem találkoztunk x éve. Nem vagyok egy nyálas romantikus alak, de ez nagyon szíven ütött. Ezzel csak azt a nézetet erősítik, amit a begyöpösödött felnőttek is támogatnak, hogy amint családod lesz, eltűnnek a barátaid, de különben sincs már rájuk szükséged… Na kösz, ha valóban erről szól a felnőttség, akkor én nem akarok felnőtt(ebb) lenni.
Amúgy én egy olyan befejezésnek örültem volna, hogy ott ülnek a víkendházukban a vízparton és kártyáznak ősz hajjal, és esetleg az elhalálozott anyán elmélkednek. Pont ahogy elképzelték valamelyik részben még régebben. Tudom ez kicsit egyszerű lett volna, de nem kell mindig mindent bonyolítani.

Hellhound - 2014. 04. 07. 18:02

És azt nem értem, hogy mire volt jó egy EGÉSZ ÉVADOT a házasságra pazarolni, ha utána 2 perc múlva (3 év) elváltak? Na én ezért éreztem magam nagyon becsapva.

Desperate HOUSEwife - 2014. 04. 07. 18:32

A 19. epizódban, amikor Ted visszaviszi Tracyt (nehéz megszokni, hogy már van neve) a Farhampton Innbe, az egész búcsújellegű, de elhangzik pár dolog, ami egyértelművé teszi a dolgot. Az egyik ilyen, amikor a sztorizgatás miatt Tracy azt mondja Tednek, hogy szeretné, ha szerezne új élményeket is, és nem válna belőle olyan öregember, aki csak a múltjának él, ilyet nem mond egy olyan feleség, aki közös jövőre gondol. De a bombát ott dobja le a sorozat, amikor Tracy mondja, hogy persze, hogy elment Robin anyja az esküvőre, mégis milyen anya hagyja ki a lánya esküvőjét? Ekkor elcsuklik a hangja, Ted pedig elsírja magát. És még Tracy vigasztalja, hogy ne legyen rossz kedve, tehát rajta már látszik, hogy belenyugodott.

dannnnnn - 2014. 04. 07. 18:34

sikerült megnéznem. hát oltári nagy blama ez az egész befejezés. az csak egy dolog, hogy ellébecolnak egy évadot az esküvővel, amit aztán 20 perc alatt jelentéktelenné tesznek egy teljesen irreális húzással. na de ez a Ted és Robin dolog.. Ennél olcsóbb csavart ritkán látni. Azért elégedettek lehetnek a készítők, mert rekord nézettséget kaptak a fináléra.. de ha ebből bármit is sejtett volna az a sok ember, akkor rekord bukása lett volna a nézettségnek.
az “alternatív” befejezés is egy vicc. egyszerűen ki van vágva belőle pár jelenet. de semmi katartikus nem volt egyikben sem.

Willow - 2014. 04. 07. 19:02

Hihetetlenül sokan érvelnek olyanokkal a finálé mellett, hogy “realisztikus”, “az élet nem tökéletes”, és hasonlók. Azonban nem veszik figyelembe, hogy a legtöbb rajongó nem azért érzi magát csalódottnak, mert kizárólag egy rózsaszín happy endet tudtak volna elfogadni. Az emberek többsége nagyon is tisztában van vele, hogy az élet nem tökéletes, még egy sorozat esetében is, és mivel a HIMYM a kezdetektől feszegette a sitcom műfaji határait (gyakran zseniális módon), a rajongók nagyrésze gond nélkül elfogadott volna egy szomorú befejezést. Azt azonban meg is kell alapozni.

Ha objektívan akarnám nézni a finálét, illetve a sorozat keretes szerkezetét, nagyon okos húzásnak találnám a befejezést, hiszen érdekes, váratlan, emlékezetes, és megosztó. Ugyanakkor nem akarom objektívan nézni, mert egy sorozat akkor élvezhető, ha a néző érzelmileg (is) bevonódik a történetbe, ami hatványozottan igaz egy haversitcom esetében, ahol x évet tölt el a néző egy baráti társaságban. A HIMYM készítői a kezdetekkor kitaláltak egy csavaros befejezést, és 9 évvel később próbálták megjátszani azt, fittyet hányva arra, hogy közben hogyan változott a szereplők és a nézők kapcsolata. Mondhatjuk, hogy a keretessége, ami annak idején különlegessé tette ezt a sorozatot, mindvégig ellene dolgozott, mert nem engedte meg neki azt, ami a sorozatok sajátja: a karakterek nem tudtak fejlődni, vagy ha igen, rohamosan vissza kellett fejlődniük, hogy továbbra is beleférjenek egy mára már elavult narratívába. Emiatt haragszik a legtöbb rajongó, hiszen a sorozat nem csak a saját karaktereit árulta el, de a nézőit is, mivel érzelmileg kötődtek ehhez a baráti társasághoz. Végignéztük Barney és Robin közös fejlődését, illetve azt is, ahogyan Ted megtanult túllépni a rögeszméin, és érettebbé vált. De mivel az eredeti terv ezt nem kalkulálta be, villámgyorsan vissza kellett küldeni a karaktereket 5-6 évvel ezelőttre, egy olyan sorozatba, ami azóta már régen irányt változtatott. És nem sült el jól.

Nem a happy end hiánya teszi keserűvé a HIMYM befejezését, hanem az, hogy nem konzisztens a sorozat eddigi évadaival. Nekem alapvetően tetszett volna, hogy Ted és Robin újra egymásra találtak, mert akármennyire is imádtam az anya karakterét (Cristin Milioti csodálatos volt), sosem tetszett az az ötlet, hogy Ted a tökéletes párját keresi, aki még a legutolsó hobbijában is az ő tükörképe. Érdekesebbnek tartottam volna, ha az anya nem mindenben tökéletes párja, illetve régen nagyon tetszett, amikor Ted először összejött Robinnal, és azt mondta, “I don’t want perfect – I want Robin”. Ám miután egymásra találtak, Ted és Robin annyira rossz párosnak bizonyult, hogy egészen hihetetlen. Az írók pedig annyira igyekeztek elterelni a figyelmet arról, hogy valójában Robinhoz fut majd ki ez a történet, hogy kicsit túl jól csinálták, és Robint VALÓBAN nem lehetett elképzelni Ted párjaként. Mert nem illenek össze, minimálisan sem. Úgy érzem, az írók nem gondolták, hogy végül mennyire jól működik majd a Robin/Barney páros, illetve mennyire hosszú ideig kell majd Robint távolítaniuk Tedtől, a nézők félrevezetése érdekében. Azt a sok időt azonban nem lehet semmissé tenni. A sorozatot belekényszerítették egy olyan formába, amin már réges-rég túlnőtt, és pont ezáltal vették el a realisztikusságát, amit valamilyen szinten igenis birtokolt a sztori, mert annak ellenére, hogy pl. Barney mennyire rajzfilmszerű karakter volt, nagyon sok őszinte és tiszta érzelem, élmény belefért a HIMYM világába.

Érdekesnek tartottam, ahogy az anya esetében előre vetítették a befejezést, amikor megtudjuk, hogy neki is volt már egy nagy szerelme, és nem hisz benne, hogy lehet több is. Aztán az élet rácáfol, ahogy Tedre is. Csakhogy akárhonnan nézzük, a befejezés így is meghazudtolja az eddigi 9 évet. Mert az anya továbblépett a szerelme halála után, Ted azonban visszatér egy olyan kapcsolatba, ami sehogysem működött. Robin nem szerette őt, ezt tudtuk meg ez alatt a sok év alatt, és ezen nem változtat az írók nagy terve sem. Nagyon szép és jó volt ez a keretes elgondolás, és bizonyos értelemben forradalmi is, de nem működött, mert az élet (még egy sorozatban is) az a dolog, ami velünk történik, miközben nekünk más terveink vannak. Új tervre lett volna szükség.

vazzup - 2014. 04. 07. 19:27

Jajj, ne vicceljetek már, az Robin-Barney esküvős évadnak nem önmagában az esküvő volt a lényege, illetve az csak egy olyan mellékszál volt, ami lehetővé tette később azt, hogy Ted és Robin egymásra találjon. Máskülönben Robin nem tudna volna Ted mellett dönteni, mert ugye ő kettejük között ingázott sokat.
Az esküvő összehozta a régi csapatot (amikor nézik a Wedding Bride 2-t), kiteljesíti kicsit Robint, mind az anyjával, mind az apjával, kihangsúlyozza Ted odaadását Robin felé újból (ez azoknak, aki heti szinten nézték a sorozatot fontos lehet), megmutatta Robin alapvető bizonytalanságát, ráadásul klasszul felvezeti Tracyt is.

Tracy halála amúgy szerintem elég jól lett megjelenítve, ebbe a sorozatba egyszerűen nem illett volna bele egy nagyon drámai, közvetlenül megmutatjuk, hogy lecsukja a szemét és Ted zokogva hullik alá-setting.

00Alexa00 - 2014. 04. 07. 19:32

Szerintem ha egy mondatban kellene összefoglalni, hogy mi volt a baj a sorozatzárással ez lenne:

ROSSZ MEGVALÓSÍTÁS.

Ha a készítők (legalább) ezt az utolsó évadot jobban kidolgozták volna, és a jövőt nem 2-3perc alatt ömlesztik ránk, akkor el tudtam volna fogadni a zárást.
De így…elég rossz érzéssel gondolok vissza rá, még 1 hét után is!

(Szerintem egyébként Lily /Marshal párost is elszúrták a végén )

Valaki egyébként írta még a finálé és Barney kapcsán, h. neki az jutott eszébe, h. azért nem említik ki a kislánya anyukája, mert majd ő lesz a How I met your father- ben a mesélő anyuka, és így Barney lesz az apa :D.

peet - 2014. 04. 07. 20:08

A finálé egy baklövés volt, nem is kicsi, szerintem erre a nemzetközi rage után a szerzők is rájöttek, de nem szabad hagyni, hogy bemocskolja 9 év emlékeit. Az utolsó évad sem volt már az igazi, de egyszerűen az ember annyira szereti a karaktereket, hogy végignézi, mert ez nem az a sorozat volt, amit lekapsz és 2 hét alatt végigpörgeted. Akkor tuti nem tetszett volna. 15 évesen kezdtem el nézni, amikor minden “legendary” volt és teljesen a szívemhez nőttek a karakterek, hiába veszem észre pár évvel később, milyen erőltetett és szürreális volt olykor az egész sorozat. Bármilyen valószínűtlen dolgok voltak 9 éven át, pl. Barney úgy egyben, a szerelmi szálnál mindig beütött a valóság, minden egyes alkalommal, még Marshall-Lily is képes volt szakítani, így talán nem volt olyan meglepő Tracy halála, és a Barney-Robin-házasság korai, és lássuk be, elég várható sikertelensége. Az utolsó 3 perc akkor sem kellett volna.

Winry Rockbell - 2014. 04. 07. 20:10

Én azon ritka emberek közé tartozok,akiknek tetszett a finálé és elégedett. :)

Dalmayr - 2014. 04. 07. 20:22

nekem a fináléval nem volt különösebb gondom, az évaddal viszont igen.bár anyu szerepéért és a színésznőért megérte.lány létemre mondom hogy ez a csaj imádnivaló és a szerepre is annyira eltalált volt.remélem pilotozni fog nekem az tuti nézős lesz:) egyébként még az évaddal sem lett volna akkora gond ha kicsit eltolták volna az arányokat(pl marshall road movie felesleges volt sztem). de én nem éreztem magam csalódottnak nem hiszem h anyu azt akarta volna hogy ted a halála után magányos legyen.

holeee - 2014. 04. 07. 20:30

@ willow: Ott a pont!

Rocko - 2014. 04. 07. 20:33

i feel the same, bro.

dante - 2014. 04. 07. 20:36

sokan írják, hogy nekik tetszett a finálé.
épp ezért fontosnak tartom közölni, hogy nekem nem tetszett.

majsz - 2014. 04. 07. 21:12

Whooa van komment mennyiség :) igen jól mutatja a megolszó/nem tetsző véleményeket.
Nos, Tedet úgy összehozni Robinnal, hogy előtte megalkotják neki a tökéletes párt, akit meg kedvelsz és kinyírnak..
Felépíteni egy évadot egy esküvőre ami után a párt 5 perc múlva szétszedik..
Ha már ennyire Ted-Robint akartak, máshogy kellett volna írni, nem 40akárhány évesen összehozni.. (mellesleg Robin addig barkóbázott magában és várt Tedre??)
Barney-lánya jelenet nagyon tetszett, látszik ott hogy több NPH mint egyszerű szitkom színész :) mindenesetre Barneynak Quinnel kellett volna a végére összejönni (pl a csaj is belefáradt volna a szrtipbe), nagyszerű volt a kémia köztük, jól mutatja igen csak jól hozta a szerepet Niel, nekem kimagaslóan az a kapcsolat tetszett legjobban az összes közül.

PS.. tudom hogy amcsi happy end meg minden, de itt lett volna az alkalom egy olyan tökéletes befejezésre, ahol nem a “szerelem első látásra” Ross és Rachel féle már annyiszor látott “klisé” ismételik meg, hanem megmutatják, hogy igen is be lehet fejezni egy ilyen hosszú történetet másképp de szerethetően, mindenféle keserű szájíz nélkül.

ractos - 2014. 04. 07. 21:16

én azok közé tartozom, akiknek kifejezetten tetszett a finálé.
ahogy a kritikába is le volt írva a legnagyobb baj, hogy nem volt benne a levegőbe – legalábbis az utolsó évadokba – a végkifejlet Ted és Robin között. ezt adom. de számomra ez is elfogadható. ahogy az emberek egyre idősödnek, nem muszáj, hogy egymásba legyenek habarodva és végigszexeljelenek hétvégéket, elég ha egy nyugodt egymás mellett éléshez találnak maguknak társat. márpedig Tednek Robin abszolút csak az. vagy lásd pölö Adynak a Csinszka verseit. de megértem, kinek miért nem jött be, csak nekem ez még logikus is volt ilyen szempontból, még ha történetvezetésben nem is.

A másik: Robin és Barney. nekem hatalmas csalódás lett volna, ha még a jövőben is együtt lettek volna. egyszerűen ennyit senki nem változik. attól még, hogy két úgymond bonyolult ember találkozik, nem illenek össze, mert mindketten kicsit el vannak cseszve. ez nem így működik és örülök, hogy az írók is így látták.

Csilla0422 - 2014. 04. 07. 21:21

A fináléról annyit, hogy bejött, mármint a tippem, hogy ez lesz.
Nem lenne reális a részemről ha mást is mondanék, mert az 5. évadban kiszálltam.
Szóval még az elején ez volt a tippem: anyu meghalt és a nagy szerelem Robin.

vazzup - 2014. 04. 07. 21:49

majsz: nem, Robin pontosan azt csinálta, mint Ted, próbálkozott, de nem tudott megállapodni, mert valójában mindig Tedbe volt igazán szerelmes, tudta, hogy rá számíthat mindenképpen. Köztük csak a családalapítás volt a gubanc. Így meg már meglévő két gyerekkel működhet is a dolog közöttük. Meg aztán gondolom Robin is kinőtt az utazgatásból.

Amúgy a Robin + Barney is a gyerek miatt különbözik a Barney endingtől. Robin a maga hobo életmódjával nem volt elég erő ahhoz, hogy megváltoztassa. Ezért is tér vissza a vadászathoz (halloween, tetőjelenet, amikor Barney vmi nőnek van öltözve).
Barneynak is kellett a saját gyerek, hogy lenyugodjon, ez van megjelenítve a végén, amikor a kezébe veszi a babát.

S igazából itt az a félreértés, hogy nem _vagy-vagy_ (Robin és Tracy) a happy ending és a nagy szerelem, hanem mindketten.
Robin és Ted nem működött, amíg Ted nem alapított családot. Plusz Tracy is tökéletesen eltalált anya lett, pláne Ted mellett. Viszont a végére, így, hogy lett két gyerek, Tracy meghalt, Tednek semmi oka nem volt rá, hogy ne menjen vissza Robinhoz, immár úgy, hogy mindketten megállapodtak, mindketten végig egymásba voltak zúgva.

Bakker, pasi létemre itt elemezgetek egy romkom zárást sok hozzászóláson keresztül. :D

Grace - 2014. 04. 07. 21:50

Nekem az volt a legnagyobb bajom a fináléval, hogy hihetetlenül össze volt csapva, legalábbis szerintem. Olyan volt, mint mikor késik a busz, állsz a megállóban, alig várod, hogy jöjjön, telnek a percek, egyre unalmasabb. Aztán végre megjön a busz, felszállsz rá, örülsz, a sofőr meg elkezd száguldani, hogy behozza a késést, te meg kapaszkodsz, mint állat, hogy el ne ess, és szidod a sofőrt, hogy mért nem jött hamarabb, akkor most nem kéne rohanni. Na pont ilyen volt az utolsó évad. 22 részen keresztül építgetnek valamit, aztán mivel a befejezés ezzel nem függ össze logikusan, és valamivel meg kell magyarázni, hogy miért köt ki végül Robin Ted mellett, és már alig van hátra pár perc, gyorsan letudják hosszú évek történéseit kb. 2 perces jelenetekkel, a néző meg szidja az írókat, hogy most mi van?!
Nem az a baj, hogy Ted végül Robinnal jön össze. Jó pár rész volt korábbi évadokban, amikor szentül meg voltam győződve róla, hogy végül Robin Ted mellett fog kikötni (bár én azt hittem ezt úgy fogják meglépni, hogy a sárga esernyős lány csak átverés). A gond az, hogy már hosszú ideje nem szerettem volna, hogy így legyen, és ezzel szerintem nem vagyok egyedül. Egyszerűen valóban túl jó volt a Robin-Barney páros, és anyu tényleg túl cuki lett. Túl sokáig kellett “húzniuk az időt” és így már nem volt működőképes a Robin-Ted zárás.
Ami még bennem rossz szájízt hagyott az az, hogy nekem erről a sorozatról mindig a Lakótársat keresünk 2 zárása jutott eszembe. Az élet egy matrjoska baba, és azért kell végig kell mennünk az úton, azért kell átvészelnünk a nem működő kapcsolatokat, még ha időpocsékolásnak is tűnik, mert csak így juthatunk el ahhoz a picikéhez, aki ott vár ránk középen, és ő lesz az, akivel minden klappolni fog. Ráadásul, ezt a 4. évad záróepizódjában benne is van. Ezért nem volt idegesítő, hogy Ted egyik idióta kapcsolatból ugrál a másikba, ezért nem idegesített, hogy Robbinnal húzzák az időt, mert végig ott volt az ígéret, hogy a végén megismerjük anyut és emiatt kell ez az egész. Szerintem még ha egyeseknek ez csöpögős is szerintem szép zárás lett volna.
Az meg, hogy Robin karakterét mennyire negatívvá tette az utolsó 20 perc, és hogyan sikerült szétbarmolniuk a sokéves barátságát a többiekkel már ne is beszéljünk. Én például tutira nem mondanám az elvileg legjobb terhes barátnőmnek, hogy látni se akarom, legalábbis jó ideig, mert annyira féltékeny vagyok rá, hogy neki és a volt pasimnak minden mennyire összejött, hogy látni se bírom őket. Igen a való életben is felbomlanak baráti társaságok, de nem ilyen durván. Nekem az lett volna reális, ha Robin az utazgatások miatt távolodik el, de legalábbis nem vágja a barátnője szemébe, hogy látni se akarlak.

mse - 2014. 04. 07. 21:52

Én elhiszem az íróknak, hogy kemény döntés lett volna lemondani az eredeti elképzeléseikről… De ez a szép a televíziózásban. Néha a karakterek meglepnek minket, egy-egy epizód egy teljesen új lehetőséget, irányt mutat meg nekünk, és egy igazó író ezt belátja, megérti, és beülteti. Persze, meg kell találni az egyensúlyt, hisz a céltalan bóklászás meg a másik véglet.

A gond tényleg az, hogy az utolsó pillanatig másik irányba tartottunk. A karakterek másik irányba tartottak. Ted számára Robin réges-rég valami makacs ragaszkodást szimbolizált csak, és ezt újból és újból belénk verték. És nem csak Barney vesztette el a karakterfejlődését, hanem Robin is. Az a Robin, aki eljutott a 9. évadig már sokkal okosabban volt képes egyensúlyozni a karrierjét a magánéletével, ő már megtanulta a leckét a barátságról és a kapcsolatokról. Az a Robin viszont, akit a fináléban láttunk, ténylegesen az első 2 évadból pottyant az ölünkbe.

És az anya befejezésébe is bele fogok kötni. Mert hiába viccelődtünk mindnyájan, hogy a sorozat mindenről szól, csak az anyáról nem, mégis hiszem azt, hogy minden egyes rajongó lélegzet visszafojtva várta a felbukkanását. És igen, voltak jó pillanatok, kapott egy egész epizódot, de végül sebtében ismerkedtünk meg vele és sebtében búcsúztunk tőle. Az anya többet érdemelt ennél, ahogy a nézők is.

Az pedig, hogy képesek voltak az egész évadot elhúzni úgy, hogy az az esküvő felé tartson, mint a grand bevégzéséhez… Hát ettől a pofám leszakad. Merthogy mennyi időt is töltöttünk a fináléban az esküvő kapcsán? Kb. 5 percet. Az egyetlen érdemes pillanat onnan pedig Ted megismerkedése maradt az anyukával.

Nem azt mondom, hogy egetrengetően rossz volt a finálé, mert érzelmileg így-úgy megfogott. Értem és érzem a nosztalgiát a kék trombitában. De nem tudok elmenni az mellett, hogy ez a finálé a sárba tiporta és lealázta azokat a karaktereket, akik 9 éven keresztül cseperedtek fel és fejlődtek a szemünk előtt. Még Lilynek is be kellett érnie a fináléban azzal, hogy ő a háromgyerekes anyuka, akinek a férje végül mégis csak bíró lett. De megtudjuk, hogy sikerült-e megtartania az álomállását? Hogy be tudja-e teljesítenie az álmait ugyanúgy, ahogy Marshallnak sikerült? Hogy elégedett-e az életével? Nem, nem és nem. De mit számít ez?

Persze, nem kötnék bele ilyen apróságokba, ha úgy érezném, hogy másra kellett az idő. De ugyan, mivel töltöttük el azt a nagy időt? Azzal, hogy második évadbeli Robin ismételgette nekünk, hogy milyen boldogtalan karrierista életet él? Igen, nagyon elfoglaltak voltunk bizony ám, még az anyára is alig jutott időnk.

Meh.

Nagyon remélem, hogy ha megvalósul a How I Met Your Father beveszik Greta Gerwiget az írógárdába is. Vagy hoyg valaki legalább ott fog ülni az írók mögött, hogy leordibálják a fejüket az ilyen húzások előtt.

JimmyL - 2014. 04. 08. 00:09

Én vagyok az az állat, akinek ez tetszett :)

Zizi - 2014. 04. 08. 00:24

engem nem zavar a befejezés, ami zavar, hogy imádtam a sorozatot, amiért vicces volt, New Yorkban játszódott és barátok életéről szól, (mint az örök kedvenc Jóbarátok)

Most mi a fenét nézzek helyette?? :)

winnie - 2014. 04. 08. 07:13

zizi: költői kérdésre, kíméletlen válasz: biztos vannak sokkal jobb és viccesebb sorozatok, csak rájuk kell találni:)

RodoF - 2014. 04. 08. 15:58

Nekem így a végéről a Deffinetly maybe c. film jutott eszembe. Ott is hasonló a story.

mmalna - 2014. 04. 08. 21:29

A Definitely, maybe tényleg hasonló kicsit, csak ott sokkal jobb lett a kivitelezés. Nekik elhittem, és nem zavart, sőt. A HIMYM-nél ez nem sikerült.

Pipacs - 2014. 04. 09. 13:34

Nekem feltűnt, hogy kb. nem is öregedtek a gyerekek, tehát valszeg már felvették régen a lezárást. Nagyon nagy csalódás, napokig bosszankodtam rajta, legalább olyan szomorú voltam, mint a Médium befejező részeitől…
Nem vártam volna, hogy az egészben az a pláne, hogy nem is anyuval akar összejönni. Nagyon szépen lett megfogalmazva egyébként a kritika, én is pont így gondolom. Kb. az évadzáró előtt kellett volna lezárni, szerintem kellett volna az a bizonyos boldog befejezés, ez annak idején a Jóbarátoknál is működött.

sankovari - 2014. 04. 09. 17:01

Pipacs:
A gyerekekkel az utolsó jelenetet már 8 évvel ezelőtt felvették!

Zita87 - 2014. 04. 09. 17:04

Igen, 10/10 a kritika (hogy végre valami jót is írjak). Köszönjük szépen.

Pipacs - 2014. 04. 09. 22:01

sankovari:
Igen, igen, ezt én is utólag raktam össze, hogy hát nekik 9 év alatt azért csak kellett volna változniuk. De továbbra is tartom, hogy lehetett volna több verzió is a tarsolyukban, vagy ezt nem kellett volna felhasználniuk. Nem tom, de vigasztalhatatlan vagyok. :(

idioty - 2014. 04. 11. 01:58

Én meg nem értek egyet a kritikával.
Először azt hittem, hogy csak 22 rész van, és azt hittem az a befejező rész, és itt láttam olyan képeket, amire nem emlékeztem, úgy néztem meg az utolsó két részt. A 22. résszel is le lehetett volna akár zárni a sorozatot, de nekem a két utolsó rész is nagyon tetszett. Még a csavarral a végén is. És miért ne jöhetnének össze megint Robinnal sok-sok év múlva? Rengeteget változhatott azóta Robin és Ted is. Én eleinte nagyon drukkoltam nekik, és így a végére is örülök, akárhogy is alakult. Tetszett nagyon az anya is, jól eltalálták a karakterét. Tetszett az esernyős dolog is a végén.
Az évad persze hullámzó volt, voltak benne zseniális részek, meg nagyon laposak, erőltetettek, főleg az elején. De nem bántam meg, hogy megnéztem.

winnie - 2014. 04. 11. 06:26

“És miért ne jöhetnének össze megint Robinnal sok-sok év múlva? Rengeteget változhatott azóta Robin és Ted is. ”

összejöhetne. össze is jött. sok minden változhatott. de. akkor az íróknak másképp kellett volna megírniuk kettejük kapcsolatát. úgy, hogy ne történjenek korábban olyan dolgok, amik az éppen az ellenkezőjére utalnak. nem a befejezéssel van gondja sokaknak, hanem azzal, hogy a korábban történtekkel nem cseng össze a vefejezés.

idioty - 2014. 04. 11. 07:02

Azért még nem jöttek össze! :)
De az egész sorozat arról szólt, hogy nem tudja elengedni Robint. Miért meglepő, ha a végén kiderül, hogy tényleg nem sikerült neki?
Gondolj bele, hogy a gyerekeinek 9 évadon át Robinról mesélt és nem az anyjukról. Szerintem mégis arról szólt az egész!

Zs - 2014. 04. 11. 11:40

@idioty: “De az egész sorozat arról szólt, hogy nem tudja elengedni Robint”
és számomra főleg az utolsó évad meg arról szól, többek között, hogyan tudta aztán mégis szépen elengedni :)

Amúgy meg ez csak egy sorozat, azok közé tartozom, akiknek Ted-Robin kb. sose működött (bár tény, hogy a kezdetekre nehezen emlékszem vissza), de hát így jártam az ígyjártamazanyátokkal-lal. Az utolsó évadokat már úgyis kezdtem unni, de azért kitartottam, annyira szerettem az elejét.
A kritika nagyon tetszett, egyetértek vele!

Stockes - 2014. 04. 13. 14:25

A kritikával, Mandala – 2014. 04. 07. 15:46-os és
Tamara – 2014. 04. 07. 17:56-os hozzászólásával 150%-ig egyetértek. Nem is nagyon lehet mást hozzátenni.

Talán csak annyit, hogy én is párhuzamot érzek a Losttal, és a Mediummal, azoknak lett hasonlóan pocsék lezárása. Vagyis a HIMYM-nek önmagában nem lett volna rossz a befejezése, csak nem másképp felépített 8 és egy ilyen rettenet pocsék 9. évad után. Értem egyébként az írókat, nagyon csavarni akarták, ki akartak hozni egy keserédes dupla happy endet, de oltárira elszámították magukat. Szerintem egyáltalán nem volt megosztó a finálé, ahogy látom, a többségnek nem tetszett, nagyon messze van a kb. 50-50% tetszési aránytól.

roll - 2014. 04. 13. 17:47

Sok mindent megmagyarázott ez a finálé. Például, miért laposodott el ennyire a sorozat a 5. évad után. Nem mertek drasztikus változtatásokat véghez vinni az alapelgondoláshoz képest, mert nem akarták a megálmodott keretet (a rég kitalált befejezést) tönkretenni.

Próbálták Robint “távoltartani” Tedtől, hogy majd a legvégén kiteljesedjen kapcsolatuk, de annyira jól sikerült a távoltartás, hogy Robin karaktere már ellenszenves lett. Nagyvárosi, karrierista nő, aki fél elköteleződni vagy gyereket vállalni és irtózik a család gondolatától. Ted a szöges ellentettje, a kedves öregapó, aki meseszerű életet akar leélni a tökéletes párjával és családjával. Az első évad után persze ezek még nem jöttek a felszínre, akkor simán el lehetett volna ezt a finálét sütni, és még örültünk is volna neki (akkor még mindenki Robinnak szurkolt!).

Tracy-t én is túlságosan megszerettem, annak ellenére hogy, szándékosan nem szerepeltették sokat, hogy ne legyen annyira fájó a végkifejlet. Tökéletes karakter volt, örültem volna, ha legalább 1-2 évaddal a zárás előtt behozzák a sorozatba, de a cél ugye pont nem az volt, hogy megszeressük őt.

Tracy halálára én is számítottam kicsit, de ez a Robin-Ted végkifejlet nagyon erőltetett lett. És az, hogy Barney karakterét teljesen lerombolták, pedig nagyon feldűhít, NPH helyében le se forgattam volna velük az utolsó részt. A válás teljesen rendben volt, Barney a végsőkig megpróbált kiállni házassága mellett, és amikor már nem ment, be tudta vallani – nagyon érett, felnőtt pillanat volt, de a playbook 2 ??? tökéletes hónap?? WTF? Barney bebizonyította, hogy nem az a egyszerű puncihajhász.

Marshall-Lily pár teljesen elgyengült, súlytalanná vált, zsibbasztó volt minden percük így a végére.
És végül, én is osztom ama kommentelő véleményt, mely szerint mennyire kínos, hogy próbáltak egy drámai, komoly befejezést de nem engedik a nézőt kijönni a rihegős-röhögős állapotból – üres lakás Lilyvel beöltözve (itt tudtam összehasonlítani a jóbarátok fináléval és ott egészen megható volt az üres lakás képe, itt meg….). Barney gyermekének születése. Halloween party a tetőn, Barney-val szintén elviccelik. Egy komoly percet kaphattunk volna.

Összességében nagyon szerettem ezt a sorozatot, 1-5. évad számomra meghatározó életkoromban került adásra, nagyon sok emlék kötődik így hozzájuk, és mindig jó lesz visszagondolni rá vagy visszanézni valamelyik csatornán.

Foley - 2014. 04. 14. 03:23

Pfú,de fura egy olyan sorozat végét látni,ami velem együtt nőtt fel :/
19 vagyok és a kezdet után 1-2 évvel kezdtem el,első olyan sorozatom,amit letöltöttem és ami utána segített az angol tanulásában.

A végével kapcsolatban nem voltam olyan mérges (talán mert vigyorogtam attól,hogy eszembe jutott,hogy a hatodik évadnál is mondogattam már,hogy el fognak válni :D ),csak az zavart,hogy hiába mondogatták,hogy együtt maradnak,akkoris szétmentek,megszűntek egy kör lenni.
Bár érdekes,hogy a nagy ő-ről szólt az egész,de 45 perc alatt semmi lett abból,amit Ted által hangoztattak 9 éven át.

rm - 2014. 04. 14. 11:33

Hát de valami tíz évig együtt voltak és lett két gyerekük is. Meg a flashforwardokból látni lehetett, hogy ez egy nem mindennapi kapcsolt volt. Itt az zavar meg szerintem sokakat, hogy nem igazán mutatták, hanem inkább csak tudjuk, hogy így volt, meg hogy a fináléban nagyon sok esemény történt és sokat ugráltak az időben. De ha a tényeket nézzük, akkor egyértelmű, hogy Ted és anya kapcsolata epic volt, az egy másik kérdés, hogy hat évvel a halála után Ted újra megpróbálja Robinnal, ez az anya-Ted kapcsolat értékéből semmit nem von le, ha az anya nem hal meg, akkor együtt lettek volna életük végéig.

Judge Slowsby Stinsonhammer - 2014. 04. 18. 14:05

Nekem tetszett a befejezés, meglepő és ütős vége lett a sorozatnak. Erre biztosan sokáig emlékezni fogunk.

És ne felejtsük el, hogy tíz évet (azaz, többet, mint amennyit maga a 9 évad – az utolsó részt leszámítva – felölel!) együtt volt Ted és Tracy. Úgyhogy ne higgye senki azt szerintem, hogy ez idő alatt Ted egy percig is Robinra ácsingózott.

Ted nem lehetett volna boldog Robinnal gyerekek nélkül, ahogy Barney nőhajkurászása is hiteltelen (és inkább szomorú) lenne, ha nem tudnánk róla, hogy megpróbált mindent egy “hagyományos” párkapcsolat érdekében.

Egyébként ami szerintem lehetett volna jobban kihangsúlyozva, az az, hogy Robin valahol SZERELMES Tedbe. Mert azt, hogy irigyli őket Tracy-vel, meg hogy imponál neki Ted törődése, megtudtuk, de nekem a végéig úgy tűnt, mintha Barney lenne a “vad szerelem”, Ted meg a “rendes srác” kategória…

ar - 2014. 04. 23. 23:48

Elkepeszto hogy az elso szezon halaadasi epizodjaban elhintettek, hogy mi lesz az anya neve … Legalabb is igy ennyi ev utan visszanezni, es egyszer csak igy szembe jon az emberrel … lenyugozo :)

ac3 - 2014. 04. 28. 23:45

a LOST finale utan ez a legnagyobb csalodas :(

Sityu8411 - 2014. 04. 29. 18:20

Nekem is tetszett a finálé .Bár a Robinos fordulat meglep volt és először meg is rökönyödtem rajta de most már meg értem .
Az anya halála már a 8. évadban is sejthető volt mikor Ted 45 nappal a megismerkedésük előtt azt mondja hogy oda rohanna a házához és ezt a 45 napot is vele töltené. Az évad vége felé volt .
+ Levezető poénként azért az alkotok belerakhatták volna hogy Lily vissza adja Marsalnak a pénzt amit adott neki Ted esküvőjénél a fogadásuk miatt hogy Ted nem Robinnál fog kikötni

Origen - 2014. 05. 05. 09:40

Teljes mértékben egyet értek a cikk írójával. A finálé akkora pofon volt, hogy más sorozatokkal ellentétben, ebből nem lesz későbbi darálás, töröltem is mind a 9 évadot. Olyan szintem érzem magam átverve, mint még sorozatos pályafutásom alatt soha, a lehető legrosszabb értelemben.

Miért kell drámát csinálni egy vígjátékból? Miért kell szétzilálni egy baráti társaságot, akikért rajongott a közönség? Miért kellett a dráma hatására/kedvéért megfeledkezni olyan poénokról, mint Marsal és Lily fogadása, az Ananász incidens és még sorolhatnám.

Ez a finálé egy zavarodott katyvasz volt, amivel teljesen felforgattak egy remek történetet. Sajnálom ezt a sztorit és szánom az írókat, amiért ezt a végkifejletet jónak ítélték.

Tényleg nem lett volna baj ezzel, de akkor könyörgöm, ne csak az utolsó évadban alakítsák a szálakat hozzá és ne szerettessék meg az anyát annyira, hogy ismétlem, egy vígjátékban szarul essen az elvesztése.

Sorozatos létem legnagyobb csalódása volt ez. :(

Esther - 2014. 05. 12. 01:03

Mondjuk ki kerek perec. Az utolsó évad nem volt nagyon izgi. Monoton volt, hiszen egy napot mesélt el, de én is már annyira örültem,h jön Anyuci,h ez nem is érdekelt.
Erre az írók majd’hogy képen köpik a nézőt.
Annyira körbeírták,h Tracy és Tedd mennyit kerülgették egymást. A monogram az esernyőn, a lezbi szobatárs meg ecetera, ecetera… és Teden látszódott is,h fülig szerelmes Tracybe, onnantól kezdve ahogy megismerte nem epekedett Robin után. Oké persze mi csak egy kis adalékot kaptunk, amit a torkunkon lenyomtak, de gondolom ha annyira nagyon nagy love lett volna Robinnal akkor az együtt töltött 10 év alatt nem lett volna akkora harmónia Tracy és Ted között. Én így gondolom.
Ez a halál téma. Hát mit ne mondjak. Csalódás, de nagyon! Ez kb olyan mint amikor anno a Jóbarátok idején Ross és Rachel nem jött volna össze. Értem én,h nem egy lap a kettő, a karakterek meg minden. De én és még szerintem sok millió rajongó azt várta volna,h T&T él boldogan, a barátság megmarad, bár azért széthúz mindenki hiszen élik világukat.

Mondjuk engem Barney és Robin együtt sosem hatott meg. Tudható volt,h nem lesz nagy házasság.. kár is volt őket összehozni. Robin volt a sorozat kurtizánja. Állandóan a szerelmi élete meg a csalódásairól szólt a sorozat, ha épp nem a szakmai kudarcairól.

Akárhogy is.. én úgy érzem,h a sorozat írói, alkotói..nevezzük azt akárhogyan. Nem tisztelték a rajongókat, mentek a fejük után. És a végén akkora trutyit hagytak maguk után,h még egy kis ideig tuti bűzölögni fog.

Judit - 2014. 05. 14. 19:13

helló!

Ledöbbentett a vége,de az még inkább,hogy az utolsó két részt így összecsapták! Mindig is tetszett a sorozat részletessége,erre a végét összesűrítik. Csak az évadzáró részeiből kilehetett volna hozni egy újabb évadot!

Bpeti12 - 2014. 05. 14. 19:22

Egy barátom hívta fel a figyelmemet arra, hogy az anya neve már a sorozat elején kiderült. (Talán az első évadban.) Annak az epizódnak a végén amikor Ted, Robin és Barney egy sztriptízbárban ünneplik a hálaadást, Ted egy sztriptíztáncossal beszélget, aki azt mondja: Szia! Tracy vagyok. Ted azt mondja a gyerekeknek: Így találkoztam anyátokkal. Persze kiderül, hogy csak viccelt, de a gyerekek nem úgy reagáltak erre, hogy: Anyát nem Tracy-nek hívják!

bbsari - 2014. 05. 16. 00:39

Őszintén szólva nagyon meglepődtem, amikor meghallottam, hogy sokan nehezményezik a befejezést. Nekem kifejezetten tetszett. Nem volt kiszámítható, de ez nem gond. Sajnálom, hogy Tracy meghalt. Ted nagy szerelme, ez kétségtelen. Örülök, hogy Robinnal végül megint összejöttek, és bár Tracy-t sose lehet pótolni, a kék kürtös befejezés nagyon tetszett!!
Jó volt olvasni, hogy van akinek TETSZIK!!! :D

ar - 2014. 05. 18. 22:44

Most ertem a daralasban a 8-as eved utolso reszehez, es ujra ra kell jonnom _mennyire_jo_ez_a_sorozat_ … alig varom a kovetkezo evadot :) … Egyben latva most is azt mondom, nem valasztottak rossz befejezest neki az irok. Oda tartott ahol vegul is befejeztek. Vicces, keser-edes, emlekezetes. Jo is hogy nem ugy fejeztek be, ahogy a Jobaratokat. Az – egyetemista Ted-et idezve – olyan ‘derivativ’ lett volna :).

ar - 2014. 05. 20. 21:37

Erdekes, hogy nekem a S09E19 parbeszedei Ted es Tracy kozott csak az evadzarot ismerve estek le, mit miert is mondtak egymasnak … lehet csak en vagyok ezzel igy ugyan.

Papas - 2014. 06. 06. 00:42

Én sem azok táborát erősítem akiknek teszik a befejezés de maga a kilencedik évad szerintem jó volt egészen addig a pontig még az a bizonyos vonat el nem váltja a jelenetet. Számomra hatványozottabban több mélyenszántó gondolat volt ebben az évadban mint az előzőekben (vagy csak jobban magaménak éreztem őket ki tudja…). De egy ilyen jól összerakott történetet bűn volt így elrontani, az anya karakter kiváló, a karakterfejlődések kiválóak. Ted és Tracy boldog, Lilly és Marshall szintén, valamint Barney sem marad az a sajnálni való magányos karakter hisz a kislánya új értelmet és célt adott az életének míg Robinnak valóra vált az álma és azzá vált amit mindig is hangoztatott, hogy válni akar egy “Karrierista nővé”. Utána egy bravúros jelenetváltással elvágták az egész sorozat torkát.
(Abba már nem is akarok belemenni, hogy Ted gyerekeinek reakciója minden volt csak oda nem illő nem!)

Én szeretem a tragédiákat, tragikomédiákat, drámákat de ezzel nem vagyok kibékülve… :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz