login |

Mrs. Brown’s Boys – írta userguide

2014. 04. 11. 15:46 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Lejárt szavatosságú mocsok.

Ki engedte ezt adásba?

Annyira rossz, hogy már majdnem jó.

Vállalhatatlanul pocsék.

Csak néhány cím a Mrs. Brown’s Boys első kritikáiból. A kritikusoknak ugyan nem tetszett (és azóta sem tetszik), azonban a BBC óriásit húzott vele. Az első évad nézettsége folyamatosan nőtt, a második évad nézettsége folytatta a trendet, a harmadik évad pedig 9,5 milliós átlagnézettséggel tetőzött, amivel a Mrs. Brown’s Boys Anglia legnézettebb szitkomjává vált, ami mellett már nem lehet annyival elmenni, hogy egy szemét (összehasonlításképp: a Modern Family utolsó részét 9 millióan láttak egy ötször nagyobb piacon).

Legyünk őszinték, a kritikák jelentős része valahol jogos, a Mrs. Brown’s Boysra minden különösebb gond nélkül rá lehet aggatni a mocskos szájú, alpári, vulgáris, homofób, nőgyűlölő jelzők bármelyikét, de ettől még tény marad, hogy rendkívül szórakoztató. Mivel mind a sorozat háttere, mind a casting meglehetősen egyedi, kezdjünk ezekkel.

A produkció gyakorlatilag egy ember nevéhez köthető, a címszereplőt női ruhában alakító Brendan O’Carrollhoz. O’Carroll egy tizenegy gyerekes család legkisebbjeként a saját élményeiből teremtette meg a karaktert még a kilencvenes évek elején egy rádiójáték kedvéért (a legenda szerint a szerepre felkért színésznő nem ment el az első adás felvételére, ezért ugrott be a szerepbe az író, O’Carroll).

A műsor siker lett, azonban O’Carroll egy másik filmmel minden pénzét elbukta, és az adósságait a rádiójáték színpadra állításából befolyó pénzzel próbálta rendezni. Az ezt követő években ezzel az előadással haknizta körbe Írországot és Angliát, írt hét regényt (Anjelica Houston az egyikből forgatott is egy filmet Agnes Browne címmel), készített sorozatot, DVD-filmeket, de az igazán nagy áttörés egészen 2010-ig váratott magára, amikor a BBC Scotland egyik producerének annyira megtetszett az előadás, hogy kért belőle hat részt, O’Carroll pedig a korszellemnek megfelelően rebootolta a brandet.

A casting szintén nem mindennapi, hiszen a sorozatban gyakorlatilag nincsenek képzett színészek, minden szerepet O’Carroll rokonai, barátai (és üzletfelei) alakítanak. Ennek megfelelően a családtagok élethűen alakítják a családtagokat, de a produkciót elsődlegesen nem a színészi játék adja el. A karakterek egyszerűek, Mrs. Brownnak 5+1 (Grandad) gyereke van, és mindenki szerepe jól behatárolható.

Kapunk egy vénlányt, egy meleg fodrászt, egy egyszerű asztalost, a legkisebb fiú szerepében egy utcai reklámembert és egy ritkán megjelenő papot. Melléjük jön még a legjobb barátnő szomszéd, illetve a legkisebb fiú feleségének családja.

Maga a sztori nem különösebben bonyolult: a vénlány szeretne férjhez menni, a meleg fodrász szintén kapcsolatot keres, az asztalos próbálja eltartani a családját, a legkisebb fiú pedig nősülni fog és gyereket akar.

Talán épp ez az emberközeliség népszerűség titka. Bármilyen durva is a felszín, maga a sorozat minden pillanatában a család erejét próbálja demonstrálni, élen a kölykeit anyatigrisként védő Mrs. Brownnal. Olyan karaktereket hoz, akikkel azonosulni lehet, olyan helyzeteket teremt, amik mindenkinek ismerősek, és egy nagy sokaságnak ad lehetőséget olyanra, ami manapság ritkán adatik meg: a saját helyzetükön, a saját nehézségeiken röhöghetnek.

O’Carroll jó komikus, óriási érzéke van a játékhoz, mind színészként, mind íróként erős jelenség, aki bármikor képes bármilyen mélységbe lemenni egy poén kedvéért, és habozás nélkül reciklál egy szakállas viccet. Emellett mögötte van az, amit nem lehet azzal a bizonyos bankkártyával se megvenni, húszévnyi tapasztalat. Ennyi ideje csiszolódnak a jelenetek, ennyi idő alatt kellett összeválogatnia a munkásságából azt a 23*30 percet, amit a közönség eddig megkapott.

Eszközei általában egyszerűek, nagy hangsúlyt fektet a fizikai humorra, Mrs. Brown csetlik-botlik, borul, esik-kel. A harsány, altesti poénok szintén jelentős szerepet kapnak, bár itt valahogy elviselhetőbb a dolog, máshol ez sokkal zavaróbb. A szigetországi komédiák kiapadhatatlan humorforrását jelentő prolik kontra karót nyelt felső-középosztály szituáció itt is előáll, a családba frissen beházasodó lány ugyanis nagyon más környezetből jön.

A formátum természetesen többkamerás, élő közönség előtt veszik fel, a negyedik fal gyakran leomlik, O’Carroll rendszeresen narrál, sőt számos bakit/kiszólást is benne hagytak a végső változatban, ezzel is a színpadias jelleget erősítve.

A kinek ajánlható kérdésre viszonylag egyszerű a válasz: mindenkinek. A Mrs. Brown’s Boys egy óriási tapasztalattal rendelkező humorista végtelenül profi szórakoztatóipari terméke. Olyan termék, ami igyekszik közönségét a lehető legtágabb körben megtalálni, és amelyik egyetlen célja a néző felhőtlen kikapcsolódásának biztosítása.

Nagyon ritka az ennyire egyszerű, mégis hatásos eszközökkel operáló sorozat, a bepróbálás egyetlen kizáró oka az lehet, ha valaki nagyon nem tudja elviselni a folyamatos káromkodást. Ugyanakkor tetszeni természetesen nem fog mindenkinek, a Two and a Half Men rajongói várhatóan lényegesen könnyebben ráharapnak majd, mint a Community-hívek.

Három évadon vagyunk túl, ez a karácsonyi különkiadásokkal együtt is csak 23 rész. A sikert igyekeznek meglovagolni, készült még két DVD az élő műsor felvételeiből, nyáron jön egy mozifilm (előzetes) és zöld utat kapott az animációs változat is.

Az élő, színpadi produkcióval sokat turnéznak, vélhetően ez jobban fizet a sorozatnál, amit a BBC természetesen berendelt, de várhatóan csak valamikor 2015-ben kerül képernyőre. Az HBO még 2012-ben rengeteg pénzt kínált O’Carrollnak az amerikai változat elkészítéséért, azonban erre nemet mondott. A pletykák szerint viszont idén is készül két karácsonyi/újévi special.

11 hozzászólás Ne habozz!

goodjohnwin - 2014. 04. 11. 15:58

istenien hangzik :)

szuladam - 2014. 04. 11. 19:44

Olyan poénokkal dolgozik mint a Little Britain? Mert ha igen, azonnal szedem! :D

FrankLuck - 2014. 04. 11. 20:29

Egyrészt örülök a kritikának, mert legalább szó van róla, másrészt viszont azt kell mondjam, hogy ez tényleg szemét. Mondom ezt úgy, hogy szinte minden angol szitkomot megnézek, ami elém kerül, a Not Going Out és a Bad Education az all-time kedvenceim között van, de még a Wright Wayt, Vicioust és hasonló, többség számára értékelhetetlen izgalmakat is megnézem. Ez viszont förmedvény, az első részt sem bírtam végigszenvedni.

galamb - 2014. 04. 11. 21:43

Kedves, aranyos családi sorozat. Személy szerint az egyik kedvencem.

Platschu - 2014. 04. 11. 23:36

Szerintem borzalmas. Kínosan feszengve néztem meg egy részt egy ismerősömnél, aztán 10 perc után nem is bírtam tovább. Valóban önmagukat adják, mert azt képet mutatja Angliából, amit még a szabadidőmben is már nem szeretnék látni…

Lajosék a másodikról - 2014. 04. 12. 15:45

szuladam: a Little Britainból kb. 15 percet láttam (sajnos David Walliamsszal nagyon nem vagyok kompatibilis), de az emlékeim alapján az gyakorlatilag egy sketch-show, ez meg egy sorozat, nem igazán látom a közös pontot.

FrankLuck: pedig ha valami tavaly nagyon-nagyon rossz volt, az a Wright Way. Lehet, kéne róla írni, mégiscsak kuriózum, hogy tárgyalnának a folytatásról, de a készítő megsértődik a kritikákon és nem hajlandó tovább csinálni. :)

szuladam - 2014. 04. 12. 20:08

Lajosék a másodikról : tudom hogy más műfaj, és poénok stílusára gondoltam

Lajosék a másodikról - 2014. 04. 12. 21:36

Ha gonosz lennék, azt mondanám, nehéz összehasonlítani, mert a Little Britainben nincsenek poénok. :)

Szerintem egyébként semmi köze a kettőnek egymáshoz.

galamb - 2014. 04. 13. 08:26

szuladam: ha nagyon hasonlítgatni kéne a “poénok stílusa” szerint, akkor talán a Father Ted, esetleg a Rab C. Nesbitt sorozatok jöhetnek szóba. Nekem azok is bejönnek. Nagyon.

galamb - 2014. 04. 13. 12:34

szuladam: rövid részlet, csak neked:
http://indavideo.hu/video/Szortelenites_-_ahogy_mami_csinalja

Ha például ezen jelenet nézése közben kínosan feszengsz, borzalmasan érzed megad, vagy egyéb hasonló tüneteid vannak, akkor ez nem a te sorozatod.

+ Érdekességképp ugyanez a jelenet a tavaly készült cseh rímékben (PanMáma):
http://www.youtube.com/watch?v=i_NnygUntPw

Solmyr - 2014. 04. 13. 13:54

Akkor ez egy az egyben ilyen? https://www.youtube.com/watch?v=OGzCjxvoJNI

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz