login |

Game of Thrones: kezdett a 4. évad

2014. 04. 14. 18:03 - Írta: CyClotroniC

427 hozzászólás | kategória: kritika,

A toast to the proud Lannister children:
The dwarf, the cripple and the Mother of Madness.

Igen ritka az olyan sorozat, amelyik epizódról epizódra képes növelni a nézőinek a számát, márpedig úgy tűnik, hogy a Game of Thrones-rajongók tábora folyamatosan együtt cseperedik a három sárkánybébivel együtt, így kérdés nem fért ahhoz, hogy bezsákolják az 5-6. szezonos berendelésüket is a remek szezonnyitót követően.

Bár csak most, egyben sikerült megnéznem a szezon első két epizódját, sokat elmond a Martin mester által írt második részről, hogy olyan brutálisan erős utolsó 20 percet hozott a 4×02, hogy kis híján el is felejtettem mindent, amit előtte láttam, pedig tényleg remekül sikerült a kezdés, jó pár emlékezetes jelenettel, csirkével, borotvával, na de ezt nem itt…

Nincs sok értelme virágnyelven koptatni a billentyűzetet a GoT-tal kapcsolatban, így lapozzunk is a tovább mögé, ahol az első két epizódról lesz szó spoileresen.

Az előző évekhez hasonlóan, a könyvolvasók is kapnak majd egy külön kibeszélőt, ahol bátran ki lehet majd tárgyalni a hasonlóságokat és eltéréseket is kedvetekre, de ez még nem az a post, így egyelőre kérek minden kommentelőt, hogy a könyves háttértudást még csak burkolt félszavak szintjén is hanyagoljuk.

Killing a man at a wedding? Horrid.
What sort of monster would do such a thing?

Hiába a sokat sejtető bölcsesség Olenna nagyitól, Joffreyt is elérte a hírhedt esküvői átok, sokak legnagyobb örömére, kevesek bánatára. Nem tudom, ti hogy voltatok vele, de én imádtam utálni Westeros tenyérbe mászó királyát, ami Jack Gleeson rendkívül jól elkapott alakításának is vastagon köszönhető volt. Vastaps.

Lehet, hogy nem lesz népszerű, de kimondom: nálam ez az esküvő lazán kenterbe verte a híres-neves Vörös Nászt. Tanítani való, ahogy a lakomát övező feszültséget szépen felépítették a törpeszínháztól kezdve Tyrion megalázásán át. A villanó és lesütött pillantások sora, a szótlan vendégsereg és a döbbent arcok mind-mind rengeteget tettek hozzá ahhoz a baljós hangulathoz, ami kellően nagyot is robbant a végén, megadva ezzel az évad alaphangját.

Ha nem lett volna a lakoma, valószínűleg Ramsay – hasonlóan feszültre írt – borotválkozását emeltem volna ki, mert telitalálat volt, ahogy a Bolton fattyú szemléltette apjának, hogy mennyire is bízik a módszereiben, de szintén erősre sikerült még Sandor és Arya kettősének kocsmajelenete is.

És persze a Vörös Vipera jóvoltából megérkezett a dornei delegáció is a történetbe, hogy újakkal pótoljuk az évek során elhullott karaktereket. A sajátos szórakozásoknak hódoló déli másodszülött nem is teketóriázott sokat azzal, hogy emlékezetessé tegye magát a Lannister család több tagjának – egyelőre csak verbális – helyretételével, így rögtön szereztek is egy-két rajongót a Martellek maguknak.

A Királyváron kívüli világ azonban többnyire meglehetősen semmilyenre sikerült. Láthattuk, hogy a CGI csapat már nagyobbra rajzolja a sárkányokat, a trónterem szép volt hóesésben, és mintha Jon Snow is tököt növesztett volna a meghallgatására, de alapvetően egyik északon kóborlós szál sem volt különösebben érdekes, ahogy Stannis és Dany körül se történ több annál, hogy Daario Naharist újra castingolták, ám mindenki nyugodjon meg, ettől se lett egy kicsit se szerethetőbb.

Nincs is ezzel baj, hiszen egyik szál sem falta a játékidőt, inkább csak amolyan emlékeztetőként voltak jelen, Királyvár ellenben továbbra is remekül működött. Azt picit sajnálom, hogy Jaime karcossága kicsit visszakopott, ellenben Sansa újfent tetszett annyira, mint a második évadban, és továbbra is az ő helyzetét tartom az egyik legérdekesebbnek a történetben, mégha róla kevés szót is szoktunk ejteni.

Jelenleg, ha van valaki, aki kilóg a királyvári csapatból, az mindenképpen Shae, de hát így vagy úgy, nem sokáig fogjuk már látni úgy tűnik, pedig anno még a sátras iszogatáskor érdekes adaléknak tűnt, de hamar a GoT egyik legérdektelenebb karakterévé és alakításává laposodott a jelenléte.

Összességében 8/10 a kezdés, a sorozat erősebb oldalát láthattuk eddig, Joffrey halála pedig ismét egy jó ütemben tóba vetett kavics ahhoz, hogy felkavarja az állóvizet. Szóval sok minden nem változott, a Trónok Harca továbbra is egy kellően szövevényes történet izgalommal, humorral, remek dumákkal, emlékezetes alakításokkal és karakterekkel, akikért nem csak megéri izgulni, de – ahogy azt már sokadjára is bizonyította – kell is.

427 hozzászólás Ne habozz!

Happy Zoidberg - 2014. 04. 14. 18:12

A kritika minden betűjével egyetértek. Jack Gleesonnak tényleg kijár az a VASTAPS! Le a kalappal!

Thrasher - 2014. 04. 14. 18:16

“Joffrey halála pedig ismét egy jó ütemben tóba vetett kavics ahhoz, hogy felkavarja az állóvizet.”

na nekem pont ezzel van egy kis bajom. kitűnő rész volt, nem azzal van a baj, de nem tudom, mennyire jó a dinamikának, hogy ha néhány részenként felborítja az erőviszonyokat. nem árt az állandóság, hogy, ki, hol, mit akar, és mennyire.

egyébként pedig pusztuljon meg tűzben az a patkány, aki már reggel fél 7-kor benyögte egy tök mással foglalkozó fórumra, hogy “Can’t believe Joffrey is dead”

Thrasher - 2014. 04. 14. 18:19

jaj, azt elfelejtettem, hoyg amit legjobban élveztem eddig az évadban, az az, ahogy Aryaból végre előbújt a bosszú, és végre döfött.
szerencsétlenül jött ki, hogy pont úgy vágta félbe a szünet a sztorit, hogy ez a szál az új évad első részében teljesedett ki, de jó volt látni, hogy miután úgy tudja, hogy az egész családját lemászárolták, hogy jutott el a felelősök nevének emlegetésétől a valódi gyilkolásig.

HighwayCat - 2014. 04. 14. 18:22

Annak ellenére, hoyg remek volt kicsit csalódtam. REméltem, hoyg itt valami véresebb véget ér Joffrey. Az eddigi halálok dühöt keltettek leginkább, de ez egy zavaró űrt hagyott. Sokkal rosszabbat érdemelt volna. Még a halálával is idegesít a srác. :D

Happy Zoidberg - 2014. 04. 14. 18:24

Thrasher

Ez a sorozat lényege. Nincs állandóság! Bármikor borulhat az éjjeli edény! És borul is!

Cápi - 2014. 04. 14. 18:25

Spoilers, spoilers everywhere. Amíg nem néztem meg az új részt, még a mailjeimet is félve olvasom :D
Jó kis kritika lett, egyedül avval nem értek egyet, hogy a Vörös násznál jobb volt ez az esküvő. Jack Gleesonnak minden tisztelet, mert nem sűrűn utálok ennyire karaktert, iszonyat jól hozta a tenyérbemászó kis rohadékot. Pfú. Vicces, de azt hiszem hiányozni fog. Ilyenkor mindig elfog a kényszer, hogy olvassam a könyvsorozatot tovább, csak lenne türelmem :D

vérnarancs - 2014. 04. 14. 18:29

A legnagyobb örömmel ért a halála, utáltam, mint sokunk. Az viszont tény, hogy Gleeson nagyszerűen játszott, bár ehhez biztos hozzátett a nem túl kedves fizimiskája is (a Batman – Christian Bale féle – első részében kisgyermekként sem volt egy ‘jajj, de édes gyermek’).

Ez a nász tényleg jobban ütött, a feszültség érezhteő volt a levegőben. A vörös nász inkább hirtelen meglepte az embert. Ügyesen elspoilereztem magam a könyvekkel 1-2 dologgal kapcsolatban, szerencsére idejében elvetettem kíváncsiskodásomat. Most kalkulálhatunk, hogy ki volt a hunyó.. A lovagból lett udvari bolond tud valamit, tippelek az öreglányra, meg a hercegre.. majd kiderül. Tyrion-t sajnálom, nálam ő a number one karakter. Legalább jól beolvasott Joffrey-nak:)

Jaime-t tényleg visszavetették, már túl soknak érzem a jófiúskodását. A fény hősnős – Bolton szál nem igen izgat, a többi viszont jöhet.

Thrasher - 2014. 04. 14. 18:33

@Happy Zoidberg

jó, ez elég egyértelmű, folyamatosan ezt szajkózza mindenki, de abban azért gondolom egyetértünk, hogy a kiszámíthatatlanság kedvéért való folyamatos kavarás is tud ártani egy történetnek.

Happy Zoidberg - 2014. 04. 14. 18:39

Trasher

Tudni tud, valóban. És Hannibal-nak hívják.

pyromancer - 2014. 04. 14. 18:40

Hm.. érdekes, nálam a leggyengébb évad eddig. Már nem tudnak meglepni (nem spoilereztem el sehol magamnak), de valahogy annyira tipikus volt, hogy a “red wedding” után akkor ezen a weddingen is legyen már valami haláleset, csak most egy másik “házból”.. Arya az egyedüli aki miatt nézni fogom, hátha tartogat még meglepetést. :) Jó dolog ez a bárki meghalhat, de szerintem így sem érdekes már ez az egész…

again very big HYPE.

RudiRudiRudi - 2014. 04. 14. 18:44

Best: Then i will take two chicken.

Happy Zoidberg - 2014. 04. 14. 18:46

pyromancer

Talán tényleg túl van hypeolva, de rohadjak meg ha nem megérdemelten! A színészek egyszerűen Isteniek! A szarkavarás, bizonyos sorozatokkal ellentétben, igen rólad van szó Hannibal, MINŐSÉGI! ÉS a könyvvel ellentétben, még össze is van sűrítve, többnyire jól! Kell ennél több?

KG - 2014. 04. 14. 18:54

jólvan zoidberg megértettük, neked nem tetszik a hannibal.

de attól még az egyik legjobb dráma marad jelenleg.

Habarodix - 2014. 04. 14. 18:54

“Eddigi leggyengébb évad eddig” 2!!!!!444!!!! rész után…. made my day :)

FireKeeper - 2014. 04. 14. 18:56

Jack Gleeson tényleg mesterien játszotta a pöcsfejet (már elnézést), színészi teljesítménye hiányozni fog a képernyőről, a karaktere aligha.

Daario újracastingjának viszont nem örültem, szerintem az első választás jobb volt.

eLaNoR - 2014. 04. 14. 18:58

A 4×01 az eddigi legjobb évadnyitó volt, a 4×02 pedig a részletek epizódja volt. Bran izé… álma is megérne egy misét azért… a hóval fedett vastrón, az óriási sárkány árnyék… Az esküvő pedig zseniálisan lett megoldva. Könyvesként tudtam mi fog történni, úgyhogy igazából egész idő alatt sajnáltam szegény Joffot, aki mit sem sejtve ünnepelt és hozta az aljas formáját, nem tudva, hogy hamarosan itt a vége. Ráadásul, annyira brutálisra hozták össze ezt a fulladást képileg, hogy ott már kimondottan úgy éreztem, hogy ez egy kegyetlenebb gyilkosság volt, mint a Red Wedding. Lehet, hogy túloztak is vele, de a hatást nálam elérte. Tökéletesen megcsinálták a végre! – basszus nemár! érzés kettősét. Aztán Tyrion, ahogy felemelte a kupát. Gyakorlatilag neki esik le utoljára az egész. Ááá, már most ez a kedvenc évadom.

Happy Zoidberg - 2014. 04. 14. 19:00

KG

Bocsánat, bocsánat, bocsánat.

Mbebe11 - 2014. 04. 14. 19:12

Nem egyedül kezdtem el nézni a sorozatot de sajnos már nincs kivel megosztanom a tapasztalataim.
Annak ellenére hogy nem bírtam ki és lespoilereztem magamnak a cselekményt is teljesen hanyatt vágott.
A Borlocsolós jelenet tipikusan olyan amit manapság már csak áttekerek a sorozatok többségében, mert ne mviszik előre a cselekményt, de itt, az a pár perc is feszültebb volt mint bármi amit mostanába nézek.
Szerintem eddig remek amit csináltak.

matrix91 - 2014. 04. 14. 19:14

Szerintem összességében jól kezdett, és igazán az volt a legjobb, hogy fogalmam sincs, hogy ki ölte meg Joffreyt. Tyrion túl egyértelmű, de hogy Sansa és a bolond, a Tyrellek vagy Oberyn (nyilván neki kellett segítség valahonnan, akik könnyen lehetnek maguk a Tyrellek is) közül bárki lehetett, az biztos. Nagyon jól mutatták be ezeket, kis utalásokkal, kíváncsi vagyok valaha kiderül-e. (Na meg Varys képességeit se becsüljük le :)
A hyperól meg annyit, hogy a True Detective elképesztően sablonos, és csomó esetben kidolgozatlan részei meg mit kaptak….(persze a színészi játék zseniális volt) Nem akarok ebbe belemenni, nagyon szerettem azt a sorozatot is, de nem értettem, és az is igaz, hogy a GoT-nál sem. Csak ugye: HBO!!! A marketing adja a hypeot, szóval kár ezen lovagolni, mert jó sorozat.
Visszatérve: bőven van hova vinni most a szálakat, mert elvben Tyriont ki kell végezni…. Azt hiszem lesz miért nézni, de ez a “miért” az CSAK Királyvár. Az Abraham Lincolnt játszó szöszinek kéne már szólni, hogy Lincoln is megmaradt a saját országánál, jó lenne neki is visszatérnie, mert az egész selppjével együtt nagyon unalmasak, különösen az 1. évad óta ugyanazzal a hanggal és fapofával Jorah Mormont…..

rosickyz - 2014. 04. 14. 19:19

Túl rövid volt ez az agónia.

eszem - 2014. 04. 14. 19:21

Én (tudom könyv…) tökre máshogy képzeltem el az esküvőt a könyv alapján. De baz amit itt műveltek… egyszerűen zseniális volt, mind a színjáték, mind a kiválóan megírt szövegek hozzá :) 10/10-es rész volt.

csakugy - 2014. 04. 14. 19:24

Igazából az esküvő feszültség (utolsó 7 perc) már annyira erős volt, hogy teljesen clear volt hogy Joefrey meghal. Pedig én nem szoktam kitalálni semmit előre.

VanillaSky - 2014. 04. 14. 19:24

Mi az, hogy valami túlhypeolt?

A világon akkora sültbolondok azért mégse léteznek, hogy valamit folyamatosan (!) azért nézzenek, mert mindenki azt mondja, hogy a termék remek. Megnéz 1-2 részt és vagy marad, mert tényleg betalál vagy otthagyja a dolgot. Aki annak ellenére néz valamit, hogy a saját tetszését nem, de másokét elnyerte, az idióta és szót nem érdemel!

Őrült király 2.0-nak a halála meglepett, nem szomorodtam el ettől függetlenül egy cseppet sem. Megnézve újra a jelenetet azért kitűnik nagyjából, hogy ki volt az eszmei szerző a miértje is logikus egyrészről, bár elég rizikós.

amari - 2014. 04. 14. 19:26

Nagyon jó eddig, csak így tovább. Megint jobb, mint a könyv. Azt az első két kötet után untam. Túl kiszámítható volt egy idő után- duma, harc, szex, duma, konspiráció, szex ritmikusan ismétlődve. Persze ez van a sorozatban is, de egész más a hatása, legalábbis rám. És patkány Joff halála is drámaibb volt így élőben.

superpityu - 2014. 04. 14. 19:27

long live the king :D

jó volt a kezdés, a 2. rész nekem is jobban bejött, mint az előző. az esküvős rész szerintem is jobban volt kidolgozva, mint a vörösnász, jobban lehetett érezni az egész alatt a feszültséget.
oberyn edig remek, szinte ugyanilyennek képzeltemn a könyvek után is, leszámítva a biszex dolgot. sansa szerintem is jobb most, mint tavaly. shae sose térjen vissza. dany pedig szedhetné a sátorfáját és beleülhetne már a vastrónba.
ramsay és theon jelenetei szintén ütöttek. de igazából az esküvő elnyomta az egészet. de annyira megérdemelték már a lannisterek ezt a fricskát :D

dzsokole - 2014. 04. 14. 19:30

Na azért nekem vannak sejtéseim a gyilkosról: Varys és Lady Olenna is ott sunyizott végig, és indokolatlanul sokszor akadt meg rajtuk a kamera. Még azt sem tartom kizártnak, hogy együtt csinálták. Bár azt nem tudom mi okból tehették.

superpityu - 2014. 04. 14. 19:34

azért hidd el nem 5 perc összerakni egy posztot képekkel, mindennek együtt. az meg, hogy az elmúlt egy hétben egyikünknek sem ez volt az elsődleges prioritása nem hiszem, hogy felróható akárkinek :)

Kedd - 2014. 04. 14. 19:40

dzsokole:

Hát Boleyn Annának volt még egy olyan kijelentése még a 2. évadban, hogy ő akar lenni A királynő. Bár szerintem nem neki kellene lenni a jogos örökösnek, hanem valamelyik mások fattyúnak. Majd meglátjuk, de Stannisnek ez biztos jól jött. Greyjoy meg maradjon távol az esküvőktől, háromból két piócás ott halt meg. :)

Risi92 - 2014. 04. 14. 19:41

uhh ez a rész. uhhh ez a rész. uhhhh… amennyire nem igazán vártam a 4. évadot, annyira meglepően jók voltak az eddig leadott részek. cant wait till next week.

ps. szerintem is sokkal érdekesebb volt ez, mint a red wedding

jiliac - 2014. 04. 14. 19:42

Nagyszerű volt a kezdés pont, ahogyan megszoktam már. Ez a 2 óra hihetetlen gyorsasággal pörgött le eddig. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, hiába olvastam már a könyveket, ugyan olyan izgalommal nézem a részeket. Szerintem mindkét esküvő megvalósítása zseniálisra sikerült, én legalábbis nem tudok különbséget tenni, hogy egyik gyengébb lenne mint a másik. Nagyon tetszik eddig amit láttam, csak így tovább.

dannnnnn - 2014. 04. 14. 19:51

óh, a kicsi Joff. szegény.. :( eszméletlen ez a Gleeson gyerek.. egy végtelenül szerény és okos srác, eközben képes volt eljátszani az egyik legnagyobb rohadékot a sorozatok történetében. Zseni! Kár, hogy annyira egybe forrt az arca a karakterrel, remélem hamar ki fog törni a Joffrey skatulyából.

A két rész legerősebb pillanatai:
Arya-Véreb csirkézése
Oberyn szövegei
Joffrey röhögése a törpejáték közben

wtf: Meera feje, ahogy Bran megeszi az összes kaját :(

VanillaSky - 2014. 04. 14. 19:59

~ Kedd

Ő volt a királynő, kb fél óráig. Szóval neki Joff elpatkolása nem a legjobb szcenárió. Az örökös a kistesó, így viszont Margerynek rövid idő alatt a 3. esküvőjét kéne nyélbe ütnie. Valószínűleg a nagyiék is ezt tervezték, ezért volt a cselszövés és Sansa ékszere is szerepet játszott szerintem.

Cseho - 2014. 04. 14. 20:00

Végre megdöglött a kis köcsög :D Theonból pedig mi lett anyám. Szó szerint egy csicska :D

jky - 2014. 04. 14. 20:01

Az első rész is nagyon jó volt, főleg Arya és a Hound kettőse miatt. De ennek a második résznek a vége nagyon kemény volt. Azt a kis féreg Joffreyt legszívesebben megfojtottam volna. Szerencsére nem kellett sokat várnom, mire a történet megoldotta. :D Tényleg nagy tapsot érdemel Jack Gleeson, nagyon jól hozta a szerepet.

Az esküvő is tényleg nagyon jó lett: kínosan szar volt az egész, csak feszengtek, görcsöltek, aztán jött Tyrion alázása és a feszültség…

Jóság, jóság, csak a folytatás is legyen ilyen jó. :)

v0m1t - 2014. 04. 14. 20:01

Most azért halt meg a szöszi mert minime népszerűbb színész és őt tartják meg, vagy a tolkien vagy ki ezt így irta meg régen?

Shyllard - 2014. 04. 14. 20:03

Szerintem az utolsó perceket rajtam kívül még rengetegen nézték végig kaján mosollyal az arcukon. Ez pedig mindent elmond az egészről. Jack Gleeson mesterien hozta az “imádom utálni” Joffrey-t és a feszültség építése tényleg jobb volt, mint a Red Wedding-nél, ott csak az utolsó percekben kezdték el igazán éreztetni a bajt, itt viszont gyakorlatilag az első King’s Landing-es jelenettől fogva lehetett izgulni, ami a már említett Joffrey-t, Tyrion-t és Sansát alakító színészeknek volt köszönhető, akiknek az arcáról csak úgy sugárzott a tömény gyűlölet és ugye az utolsó pillanatok előtti dühös arcok mutatása ismét csak mesteri húzás volt a készítőktől. A Red Wedding azért volt annyira fantasztikus, mert megtették azt, amit a legtöbb akármilyen sztoriban sosem mernek; Kinyírták a “szőke herceget a fehér lovon”. A Purple Wedding pedig remek páros hozzá, mert ugyebár Robbék halálával emlékeztettek minket, hogy tényleg senki sem menekülhet, de itt meg mutatták, hogy azért a legalattomosabbak sincsenek biztonságban, hiába kerülte el ezeket a karaktereket eddig a büntetés. Ja és végre elértünk oda, hogy nem csak a 9. résztől számítok nagy húzásokat.

Thrasher - 2014. 04. 14. 20:10

monydjgyuk meg nem bírtam érteni soha az életben az olyat, hogy “fúúú de genyó ez a karakter, nyírják már ki!”

mi a ráknak örültök azon, hogy ha kinyírnak egy tök jó karaktert? nyilván elleszenves volt, de nem azért, mert rossz lett volna, épp az ellenkezője.
szóval nem értem a logikátokat.

nyilván kijárt neki, kb. egyértelmű volt, hogy valaki ki fogja csinálni, nincs is a dologgal semmi bajom, de úgy csináltok, mintha ez a valóság lenne, ahol Jeoffrey emberek életét tenkre tötte, nem pedig egy baromi szórakoztató elem volt.

prodx - 2014. 04. 14. 20:14

Áhh, ez egészen zseniális kezdés volt, szerintem magasan a legjobb a 4 nyitány közül. Arya és a véreb piszkosul jól működnek együtt a képernyőn is, ebből a kocsmás-csirkés jelenetsorból is hatalmas nagy mém lett, nem véletlenül persze :). Oberynt játszó színész kitűnő választás volt a szerepre, a Tywinnel lefolytatott kis bájcsevej mennyire zseniális volt már azokkal a burkolt utalásokkal.
Az esküvő meg teljesen olyan volt mint amilyennek azt elképzeltem anno, de a sorokból nem érződött annyira az a feszültség, amit itt most a sorozatban sikerült megteremteni, utolsó perceket már szinte lélegzetvétel nélkül figyeltem, még úgy is, hogy tudtam mi következik. Le a kalappal.
Ha marad ez a színvonal, akkor a legjobb évad lesz ez a 4.!

jky - 2014. 04. 14. 20:16

@Thrasher

Senki nem csinál úgy, mintha a valóság lenne. Elég sokáig genyó volt, kinyírták, mert kijárt neki, kész. Van még sok jó karakter, nem kell foggal-körömmel ragaszkodni. Ettől is jó ez sorozat, van töke az íróknak (illetve Martinnak :))

Thrasher - 2014. 04. 14. 20:17

de örülnek neki, mintha nekik ártott volna. érted, miről beszélek, remélem.

jky - 2014. 04. 14. 20:23

@Thrasher

Én örülök neki, de nem azért, mert a lelkembe gázolt, hanem mert aki genyó, annak meg kell halnia, és most itt volt a ideje. :) Másrészt én annak örülök, hogy merik felkavarni az állóvizet, mernek kinyírni karaktereket, nem úgy, mint más sorozatokban.

MRagnar - 2014. 04. 14. 20:24

Ez az évad két rész után MÁR nagyon erős. Szerintem ezzel nem lehet vitatkozni. Tisztelni kell mindenki véleményét persze. De szerintem nem fut jelenleg egy sorozat sem ami felérne ehhez. Csodálatos.

Shyllard - 2014. 04. 14. 20:24

@Thrasher

Ugyanaz, mint amikor örültünk neki, amikor például Daenerys túlélte az első évadban a tüzet és 3 sárkánya született, vagy amikor Jaime végre láthatta Cersei-t ismét, vagy hogy Jon Snow nem halt bele abba, hogy otthagyta a wildlingokat, stb… Miért baj az, ha valaki beleéli magát egy sorozatba, amikor nézi? Nem ez az egésznek a lényege? Olyanokat én nem is nézek, ahol nem vagyok képes szeretni, vagy utálni karaktereket.

VanillaSky - 2014. 04. 14. 20:25

~Thrasher

Már miért ne lehetne örülni egy fikciós karakter halálának? A GoT az oldalak harcáról szól minden téren, ennek egyik fontos szereplője volt Joffrey. Mivel kiesett lehet örömködni, mások meg sírdogálnak. Ennyi a történet. Vagy te úgy nézel sorozatokat, hogy a történések nem váltanak ki reakciókat?

norm - 2014. 04. 14. 20:25

Joffrey karaktere hiányozni fog, szórakoztató volt számomra, valóságos oximoront hoztak létre, imádtam utálni.

Szinte 100%-ig biztos voltam (könyvet nem olvastam), hogy valamelyik fő karakter meg fog halni a királyi esküvőn, de egyáltalán nem Joffrey volt a tippem. Esélyesebbnek tartottam egy másik Lannister családtagot.

Ki lesz most a trónörökös? Most már “hivatalosan” is Stannis vagy jól emlékszem arra, hogy Joffrey-nak van egy öccse?

Lálá - 2014. 04. 14. 20:31

Joffreynak nem csak, hogy egy öccse van, de van egy húga is, akit már szintén számtalanszor felemlegettek, miután a 2. évadban elhajózott Dorneba.
Egyébként a korona andal szokás szerint Tommenre száll. Myrcella csak akkor örökölhetne, ha mindegyik fiútestvére meghalna.

Sempronius89 - 2014. 04. 14. 20:39

Ott ült Joffrey öccse Tommen az esküvőn Tyrion és Cersei között az a szőke srác ő követi Joffreyt a trónon.

Kisame - 2014. 04. 14. 20:42

A trónörökös Joffrey öccse, Tommen!

Az esküvő zseniális volt, mert konkrétan megmutatják, hogy ki a gyilkos,viszont csak akkor jössz rá, ha legalább 20-szor visszanézed a jelenetet! Azt, hogy miért kellett így történnie persze nem derül még így se ki! :)

És mindenki gyanús! Az is, aki több méterre volt az asztaltól , sőt még aki ott se volt!

norm - 2014. 04. 14. 20:44

kösz az infót, a húgára emlékszem, ördögfióka küldte el Martellékhez, csak az öcsben nem voltam biztos

lux - 2014. 04. 14. 20:47

Heveny undorral néztem az utolsó képkockákat. Habár olvastam a könyvet régebben, az emlékeim elkoptak az idő során, így a törpök “harca” csak halványan rémlett. De ahogy ezt képernyőre vitték, le a kalappal. Minden színésznek pacsi, az arckifejezésükben benne volt minden, ami a múlt és jelen Westerosban. Jack Gleeson nagyon szépen alakította Joffrey-t és a halálát is. Bevallom hiányozni fog a karaktere, mert mindig jó, ha lehet valakit fenntartás nélkül utálni. Ezt pedig ő tökéletesen alakította.

Theo - 2014. 04. 14. 20:49

Első rész jó volt, bár engem a Lannister ág kicsit se érdekel. Így a második rész dögunalom, de a végéért megérte, ami nagyon meglepő volt, egyáltalán nem számítottam rá, főleg ilyen hamar. Abban bíztam, hogy pár évad múlva majd Arya intézi el.

Kiabrelme - 2014. 04. 14. 20:55

Long die the king!

MRagnar - 2014. 04. 14. 20:59

A király halott, éljen a király!

CyClotroniC - 2014. 04. 14. 21:12

Thrasher: Én például pont úgy vagyok vele, hogy jobban sajnálom racionális, érzelemmentes szemszögből Joff hiányát, mint mondjuk Robbét. Ez nem jelenti azt, hogy jobban bírom vagy jobban szimpatizálok vele, de többet ad a történethez hozzá számomra. Bár szerintem itt a halála is sokat dobott a sztorin. Szerintem őt pont jó időben kapták ki a sztoriból.

Exodu - 2014. 04. 14. 21:16

Look, the pie! Hét idézete.

DancingDragon - 2014. 04. 14. 21:16

Nagyon jó eddig az évad, a második rész is jó volt de Joffrey halála rohadtul nem tetszett. Mármint az volt a baj vele hogy annyira nagyon durván kiszámítható volt hogy az leírhatatlan. Arról nem is beszélve hogy most a “Tyrion megint bajban van” című történet van amivel nem lenne nagy gond de ez az a fajta baj amin én személy szerint csak a szemeimet forgattam h jajj most komolyan. Jól nyomta Jack is csak annyira kiszámítható, semmilyen és olcsó húzás volt ahogy vége lett hogy eléggé lehúzta az egész részt:S negyed órán át veszekednek hogy honnan igyon bort, esküvő van, szokásosabbnál is faszfejebb, szinte reménykedtem hogy “kérlek ne mérgezzétek meg” mert ez a megoldás szerintem tökre nem méltó az egészhez, pláne a pohárnoki prelűddel. De ha így írta meg hát így írta meg, csak én nagyon olcsónak éreztem:(

mogyoró - 2014. 04. 14. 21:22

most komolyan, én vagyok debil, vagy nem figyeltem eléggé ahhoz, hogy tudjam, ki a gyilkos?

CyClotroniC - 2014. 04. 14. 21:22

Tyrionban az a vicces, hogy olyan, mint egy számítógépes játék karakter… Kimaxolja a pályát, aztán kapja a nehezebbet. Végre megint nyugiban volt, erre tessék. :D

Vödör - 2014. 04. 14. 21:25

ha már volt ilyen video a red weddingnél itt a párja :)

https://www.youtube.com/watch?v=RnYZhUFwywk

Kriszta - 2014. 04. 14. 21:26

nyugi mogyoró,csatlakozom hozzád :D nekem sem esett le,mindenki gyanús nekem és kész :)

mogyoró - 2014. 04. 14. 21:37

castemere! nekem emiatt lőtték le a poént, a sigur ros reggelre felrakta a zenét az fb-re, és vmi okos odakommentelte, h a sigur ros ölte meg joffry-t. én meg: wtf? de a siguros változat csodás. izland rulez.

Allain - 2014. 04. 14. 21:40

Kíváncsi lennék, vajon hány nézőnek esett le, hogy valójában ki ölte meg Joffreyt (és Robbot). Nem az eszköz, a tényleges kiváltó ok. Rég volt már az a 3. évad.

daneelolivaw - 2014. 04. 14. 21:59

Allain: Melisandre átkára gondolsz? Mert akkor legközelebb Balon Greyjoy jön :)

norm - 2014. 04. 14. 22:01

A gyilkosra az egyik tipp Sansa, mikor a poharat adja vissza, bele tehette a mérget. A 2. pedig, mérgezett lehetett a pite, ott voltak a döglött madarak, amelyek a pitétől (is) pusztulhattak el, az ételt pedig a Tyrell mama állta. Korábban pedig Melisandre-nak volt egy varázslata, így ha nem is közvetlenül, de ő is lehet a merénylő.

Lemoni - 2014. 04. 14. 22:02

A 4×01 nagyon tetszett, de az új részt, nem tehetek róla, untam, nekem csak annyi történt benne, hogy Ramsey-t és Joffrey-t megversenyeztették, melyik tud még genyább lenni. A vége sem ütött nagyot és nem azért, mert reggel óta szétspoilerezték mindenhol, hanem egyszerűen teljesen kiszámítható volt (nem olvastam a könyvet). Meg a Lannisterek sem érdekelnek már. Hogy jót is mondjak, Bran jelenete tetszett, hozta a GoT-os hangulatot, ami nálam a sötét, borongós, vészjósló szálat jelenti.

Crias - 2014. 04. 14. 22:13

Most a piócákra gondoltok? A gyilkos piócák :)

Amúgy nekem annyira nem jött be ez az esküvő… Mondjuk Lanistereknél engem Sarah Connor nagyon idegesít, gofri is egy idióta nekem nem hiányzik, na jó csak egy picit.

Az Arya Hund szál sokkal jobban izgat.

Daario leváltása nekem sem tetszett pedig én a másik nemet részesítem előnyben hogy finoman fogalmazzak :)

zolij - 2014. 04. 14. 22:17

egy baj volt a résszel, Joffrey halála túl rövid volt. Elnéztem volna egy teljes részben a haláltusáját.

Llew - 2014. 04. 14. 22:21

Pazar volt.

pehnemer - 2014. 04. 14. 22:22

NA végre, nem kell várni az évad végéig h történjen vmi…Talán ez az évad végre halad is, nem csak vánszorog, eddig nekem ez sejteti a legjobb GoT season-t…

zeon - 2014. 04. 14. 22:23

a story kedvelőjeként jó volt látni joffrey halálát.
a sorozat kedvelőjeként egy jó karakter egy jó színészi játékkal hiányozni fog. o.k., “kedves” édesanyját nyugodtan utálhatjuk továbbra is :)

könyvet nem ismerem, de ha tyriont kivégeznék, annak nem látnám értelmét és nem csak az ártatlansága miatt.
ő ment át a legnagyobb karakterfejlődésen, szerintem a legérdekesebb személy a storyban.

deku82 - 2014. 04. 14. 22:31

Jó kezdés volt, és örülök, hogy hamar eljutottunk idáig. Veled vagyok, Tyrion! :)

Lenry - 2014. 04. 14. 22:31

Vödör:
nekem is az volt az első reakcióm, hogy “végre megdöglöttél te büdös g**i” :D

Valar morghulis - 2014. 04. 14. 22:35

Nagyon jó részek voltak, persze nekem valószínűleg az is jó lenne ha a színészek felolvasnák a könyvet, de tényleg… Vártam már Joffrey halálát, és nagyon jól oldották meg, tudtam mi lesz mégis utáltam őt az utolsó másodpercig :D de az ő halála tényleg nagyobb űrt hagy majd mint Robbéké, sokkal többet hozzátett a sztorihoz, és ilyen gyűlölhető gonosz kevés van… Olvasom sok helyen hogy akkor már csak Ramsay-t lehet igazán utálni, de én hülye módon azonosítom még mindig a Misfits-es karakterrel, és a könyvben hiába volt Theon az egyik kedvencem, nem tudom nem imádni Ramsay-t :D
Én egyedül ezt az Arya hype-ot nem értem, oké hogy nem rossz karakter, de kivétel nélkül mindenki azt mondogatja, hogy ő a legjobb, nélküle nem nézné stb., bennem sosem hagyott nagy nyomot… Most sem badass volt, végignézte hogy Sandor kicsinál mindenkit majd beszállt az utolsó pillanatban, mikor nem kockáztatott semmit. Nekem ő mindig az volt aki elevickélt más hátán, először a tánctanárén, aztán Jaquen-én, de ő maga olyan rettentő sok dolgot nem ért el. Sőt, csak sodródott az árral. Ez kicsit off volt mert senki nem beszélt erről, csak kijött belőlem :D

Valar morghulis - 2014. 04. 14. 22:36

@zeon: szerintem Tyrionnak a világon semmi karakterfejlődése nem volt, ő ugyanaz volt az első percben mint most… persze ettől még a legnagyobb arc, csak ez a mondat ragadott most meg, annyi karakterfejlődést lehetne mondani, de ő szerinte pont nem az.

Platschu - 2014. 04. 14. 22:40

Ez nem tv, ez HBO. Ez a szlogen tökéletesen igaz a sorozatra is. Hihetetlen jól összerakták. A jelmezek, a zene, a látvány, a színészek és persze a nagyszerű párbeszédek. Szóval ez így 10/10, ahogy van és nem is kell ezt túlragozni. Az idén is toronymagasan ez a legjobb sorozat.

VanillaSky - 2014. 04. 14. 22:47

A pitében nem lehetett a méreg, ha csak nem az volt a terv, hogy több ember is áldozatul essen. A pohárban volt. Az én tippem: Olenna néni az eszmei szerző, az udvari bolond is beavatott és Sansa ékszerén(ében) volt a méreg. Az első részben nagyon hangsúlyozták az ékszerkeresést és ugye Sansa is ajándékot kapott. A miértje érdekesebb már.

Lannister oldal eleve kizárva, a saját királyuk van a trónon. (Jamie-Cersei apu-anyu eleve nem, Tywinnek is egy idióta bábja van, igaz néhány zavaró körülménnyel), az udvari bolond önmagában kevés ehhez, a papnő itt nem játszik semmi utalás nem volt rá. Maradt a Tyrell család. Persze ez is kifacsart logika, de a nagymama rájött, hogy Margery uralkodása kiszámíthatatlan egy félküllőssel az oldalán, egyszerűen az egyetlen aki a családban könnyen “ismerkedik” és megfelelő intelligenciával bír. Joffrey öccse is megteszi majd mint új király, a Lannistereknek meg szükségük van rájuk így nem lesz gond egy új esküvővel sem.

zeon - 2014. 04. 14. 22:54

@Valar morghulis:
hát azért a “vedelek, kurvázok, szarok mindenre és mindenkire” kezdés után csak fejlődött valamicskét :)
eleinte se félni- se féltenivalója nem volt. most viszont ott van (volt) neki shae és sansa, ők is kihoztak belőle változást rendesen.

Allain - 2014. 04. 14. 23:06

daneelolivaw: a piócákra gondoltam, igen!
Azért jó látni, hogy vannak még akik figyelmesen nézik (ez lenne az egész lényege, nem a harc, meztelenség stb.)

gzoli89 - 2014. 04. 14. 23:12

@Allain ha szerinted melisandre-nak bármi köze van robb vagy joffrey halálához, akkor nem olvastál figyelmesen

vontod - 2014. 04. 14. 23:20

VanillaSky: Semmi utalás nem volt a papnőre? Egy gyenge emberáldozat vajon miiii?

cathy - 2014. 04. 14. 23:24

SPOILER!

Én rendíthetetlen Arya-fanként még mindig a “Something wrong with your leg boy?” jelenetet emelném ki, de a “purple wedding” ajjjhhh jólesett a lelkemnek. Pláne azzal az ízléstelen felütéssel a törpe-performansz keretében, ott úgy megtéptem volna Cersei-t ahogy nevetett, meg kábé mindegyiket, aki jól szórakozott azon.. Oberynék eddig tízből tíz, a Tywin,Cersei, Oberyn,Ellaria beszólogatósdin fetrengtem! Jó a Jaime-Brienne-Cersei szál kiemelése, gondolom ez ennyire nem volt hangsúlyos a könyvben. Sansa csórikám, de Tyrionnal nagyon helyesek és megnyugtatóak együtt, bár gondolom most robban a páros :-S Danyből kezdek kiábrándulni, bírtam a badass énjét, most valahogy már sok nekem belőle. Ellenben Bran szála kezd tuti lenni, rá nagyon kíváncsi vagyok most már!

Szóval hajrá 4. évad!

tobias88 - 2014. 04. 14. 23:29

Én sajnálom hogy meghalt, mert elnéztem volna ahogy fokozatosan megőrül + megszégyenít mindenkit. Azok lettek volna igazán feszült pillanatok, de ez az esküvős rész is vitte a prímet.

cathy - 2014. 04. 14. 23:30

Valar morghulis: Ahogy írtad Arya sodródik az eseményekkel és nagy a mázlifaktora, de nekem pont azért tetszik, mert szép fokozatosan eljut a szájhősködéstől a tettlegességig. Feszetegi a határait, és végre eljutott arra a szintre, amivel már lehet kezdeni valamit. Ha megfigyelted ez szép lassú folyamat volt idáig is, tehát nem csak mozizta a verekedést, neki Tű kellett, a könyvben állítólag még ennyire sem érdekli a Véreb mint a sorozatbanm tehát ő csak azzal foglalkozik, hogy Tűt visszaszerezze. Plusz ő nem az a szétverek egy kocsmát-fajta gyilkológép lesz, hanem profi(legalábbis remélem ^^)

Llew - 2014. 04. 14. 23:34

tobias88
Joff egy elszabadult hajóágyú volt, akit még Tywin sem sokáig tudott volna féken tartani, így előbb-utóbb léket ütött volna a Lannister-hajón, aminek a megépítésén és kormányzásán ő túl sokat fáradozott ahhoz, hogy ezt hagyta volna.

tobias88 - 2014. 04. 14. 23:34

Amúgy mutatták hogy belevágott az egyik galambba. Lehet hogy galamb alergiája van? :D

Allain - 2014. 04. 14. 23:40

gzoli89: nem olvastam mindet, de a sorozat + eddigiek alapján egyértelműnek tűnt, hogy Melissandre gyilkolja sorra a királyokat.
Mindegyik elég fura halál, ha belegondolsz: megölik egy esküvőn, ahol vendég volt (nagyon kevés példa van rá a történelemből), megfullad egy rakás emberrel körülvéve, és, hogy a 3.-ról ne is beszéljek.)

ggbuffon - 2014. 04. 14. 23:41

hát nem tudom, így lepörgetve újra az első 3évadot és belekezdve a 4.be tényleg az az érzésem, h manapság divat túlhájpolni mindent, így szeretni is..számomra megdöbbentő, h világszerte ekkora a felhajtás a sorozat körül és ezt nem bántó szándékból mondom

én nem mondom h rossz sorozat, de messze nem az a kategória amitől hanyatt kellene vágnia magát az embernek, vagy hétről-hétre rágnom kellene a körmöm miatta, ahogy ez a 9 hónap szünet se túlzottan viselt meg.

Igaz én nem olvastam a könyvet, de nekem rémfárasztó h gyakorlatilag 4.éve uazokat a fő szálakat nyújtják mint vmi rétestésztát ráadásul ehhez őrjöng a tömeg, h micsoda zsenialitást alkottak mind könyvben, mind vásznon.

Mondjuk valszeg bennem van a hiba, h nemigazán tudom hova tenni a szereplők tömeges hullását, megakadályozva h érzelmileg valahova is kötődjön az ember, mert valljuk be pl a Starkokkal szimpatizálni is qrva nehéz úgy h a sztoriszáluk gyakorlatilag tök érdektelen, legalábbis nekem. Az új karakterekkel meg még nehezebb azonosulni, úgyis jönnek-mennek. Ráadásul ugye ezzel az 5perc/szál felépítéssel soha nem is fogok megbarátkozni.

Egyedül Tyrion karakterét csípem, illetve a fővárosban történik egy-két érdekesség, de kb ennyi. Talán majd a végén lepörgetem egyben az egészet, mert már most is ott tartok az új részeknél, h átpörgetem a felét annyira nemérdekel a 3573.-ik új karakter, a “jön a tél” (immár 4évada) meg szerintem a legunalmasabb sztoriszál az egészben

Platschu - 2014. 04. 14. 23:42

Én nem olvastam a könyveket, de ha tippelnem kellene, akkor az udvari bohóc tette. De Oberyont vagy Varyst sem lehet kizárni, de ők nem is nagyon jártak a királyi asztal közelébe. :D

meekon - 2014. 04. 14. 23:42

@Valar Morghulis: hogyne lenne jellemfejlődése Tyrionnak. Emlékezz, az első évadban sz*rt mindenre és mindenkire, leszámítva a kurváit. A legnagyobb gondja az volt, hogy le akar vizelni a Falról. Ehhez képest mostanra törődik Shae-vel, félti őt és megpróbál gondoskodni róla. Sansával kapcsolatban is látszik, hogy sajnálja szegény lányt, amikor Joffrey g*cizik vele. Ráadásul az udvari intrika is egész jól ment neki, amikor Segítő volt, pedig Deresben még ezt se néztem volna ki belőle. :)

Az Arya hype-hoz meg annyit, hogy egy 8-10 éves kislány azért nem sok mindenhez tud kezdeni egy ilyen kemény, maszkulin világban. Viszont bosszút akar állni a családjáért, látszik, hogyan keményítik meg egyre jobban az élet viszontagságai, és végre elkezdett “rendesen” ölni is. :) (Ha jól emlékszem, akkor eddig még csak egy dagadt fiút ölt meg.) El tudnám viselni, ha belőle is olyan kemény csaj lenne, mint Brienne, csak éppen nem erőből oldana majd meg mindent, hanem sokkal “fineszesebb” lenne. Persze ehhez nyilván kéne egy hasonló kaliberű tanítómester is, mint amilyen Syrio Forel volt.

Mark Bolt - 2014. 04. 14. 23:44

A sorozat a regényfolyamot követi. Mi az hogy nem tetszik hogy már megint felkavarták az állóvizet? Ez nem a Supernatural amiben évad közben döntik el hogy hogyan legyen tovább. Tartaniuk kell magukat a könyvhöz, a fontos események kötöttek, úgy nyávogtok néha mintha ez valami ad hoc sorozat lenne amiben a nézők pillanatnyi szeszélye szerint járnak el a folytatásban és Bobby mégse hal meg a Dallasban. Ebben meghal. Ebben a Pamela, a Jockey, a Samantha meg az egész bagázs meghal. Csak a kutya marad életben, és senkit nem érdekel hogy nem tetszik egyeseknek. :-D

matrix91 - 2014. 04. 14. 23:49

Na visszanéztem és valóban elég egyértelműnek tűnik ki csinálta az egészet. Csak kezdetben nehéz ezt így értelmezni, bár azért kíváncsi lennék 1-2 emberre hogy tudott-e róla. Megtaláltam, hogy hol van a kulcs és ki rakhatta a pohárba utána a mérget, de mégis ki adta Dontosnak a nyakéket akkor? Az már akárki lehetett…
Melisandre piócáiról meg annyit, hogy rohadtul nem érdekelnek, és amíg Stannis 20 emberrel akar háborút nyerni, csak nevetség tárgyai. Robb és Joffrey halála is benne volt a háborúban és a politikában. Balon Greyjoy meg pont annyi vizet zavar épp mint Stannis. Remélem még ebben az évben megy a vörös nő, meg az összes tűzimádó a lángokba, Davos ne legyen már ilyen kis szerencsétlen, döfje le ha nincs más út, azt jónapot. Érdeklődve várom akkor feltámadna-e :)

Maradék - 2014. 04. 14. 23:50

Szerintem is sokkal jobb volt, mint a Red Wedding, bár mindkettő előtt sikerült belefutnom spoilerekbe, így csak azt nem tudtam hogy is haltak meg…
Szerintem is Joffrey hiánya jóval fajsúlyosabb lesz a sorozatban, bár én sose voltam oda a Starkokért, Rob karaktere teljesen hidegen hagyott.
Félek tényleg, hogy mi lesz Joffrey után. Az meg pláne szomorú, hogy Jack Gleeson felhagy a színészettel, pedig tényleg nagyon tehetséges gyerek.

Allain - 2014. 04. 14. 23:53

gzoli89 ez érdekes, velem eddig elhitette, hogy igenis hatalmas ereje van.

Allain - 2014. 04. 14. 23:56

Mégiscsak megszült egy árnyat, és megölte vele Renlyt, ha csak megjátszaná magát akkor ez nem menne. A másik, legfurcsább halálról majd a könyves posztban beszélhetnénk.

zolij - 2014. 04. 14. 23:58

gzoli89: azért az az árnyékbaba, amit lekölykezett, nem épp bűvésztrükk. Plusz az évadban fog még egy s mást csinálni.

Mark Bolt - 2014. 04. 14. 23:58

A mérgezésről:

(én sem olvastam a könyveket)

Az első pohár bor a lannisterek asztaláról lett töltve, abban nem volt méreg. A második pohár bor a lannisterek és a tyrellek közti asztalra volt téve és az hogy abból a király ivott csak pillanatnyi szeszélyének volt köszönhető. Na most ebből én arra következtetek, hogy a mérgezés a véletlen műve, nem lehet egy terv része mert a király szeszélyére nem lehetett alapozni. A nézők abba az irányba mennek el hogy ki akarhatta megölni a királyt, felsorolják majd az összes trónkövetelőt és bosszúra éhezőt, és az lesz a csavar hogy valójában az esküvőn nem is a király volt a célpont. Tippelgetni lehet persze, de onnantól hogy nincs világos terv hogy a köztes asztalról hogyan juttassák a kiszemelt személy poharába a bort, nem egészen világos hogy van-e egyáltalán célpont, ez így elsőre egy terrortámadásnak minősül amiben nincs kiszemelt célpont, ott hever a bor az asztalon és az hal meg aki beleiszik és ez lehet tyrell és lehet lannister is. Ebből én nem tudom kisakkozni, érdkesen várom hogy mi sül ki belőle.

Aki olvasta a könyveket az nehogy segíteni merjen!! :-D

tobias88 - 2014. 04. 14. 23:59

Amúgy a mérgezést jól elhintették. Tyrion önti a bort, Sansa odaadja neki a poharat amit később a király baljáról vesz el és a végén a bort az “édes”testvérei elől veszi. (bár addigra szerintem már meg lett mérgezve) Lehet mindenki benne van :D

gzoli89 - 2014. 04. 15. 00:06

valóban, pár dolog vele kapcsolatban kiesett a fejemből, de a ,,három pióca három király”-t nem tudom neki tulajdonítani

Jacques - 2014. 04. 15. 00:08

A Véreb testvérét a Hegyet már megmutatták a sorozatban? Nem emlékszem rá, pedig elég brutális karakternek tűnik az is.

Mark Bolt - 2014. 04. 15. 00:10

Csak az van hogy Tyrion döntötte el hogy melyik kancsóból veszi a bort. Választhatott a lannisterek asztalán és a köztes asztalon heverő borok közül. és egyáltalán hogy a király bort akar inni az a pillanatnyi ötlete volt. Úgy nem lehet megmérgezni egy királyt hogy otthagyjuk a bort a köztes asztalon és majd lesz valami. Az első arrajáró belekóstol, meghal, és lelepleződött a dolog.

gzoli89 - 2014. 04. 15. 00:10

első évadban ő vágja le egy ló fejét a segítő tornán, a másodikban ő aza baromi colos szakállas harrenhall-ban, a harmadik nem szerepel, itt fog (de mindegyik évadban más színész alakítja )

Allain - 2014. 04. 15. 00:12

A Hegy volt már egyszer-kétszer, de az új színész még nagyobbnak tűnik, mint a régi.

A király megkapta az utolsó bort és lerakta az asztalukra. Aztán egy ideig nem láttuk, hogy mi volt vele, akárki bele tehetett vmit.

zolij - 2014. 04. 15. 00:12

Jacques: meg, ő vágta ketté a lovát az első évadban. Aztán újracastingolták (asszem), ő kapta el Arya-t és vitte Harrenhalba.

Mark Bolt - 2014. 04. 15. 00:29

Allain, nem tehetett bele bárki bármit mert szem előtt voltak. Újranézve tényleg mintha ugyanazt a poharat szedné le az asztalról amit a király letett. Ahhoz viszont egyedül Margaery fért. Most persze lehet benne egy barbatrükk hogy kisakkozhatatlan legyen ki volt és majd utólag mutatják meg hogy valami ügyes mód ki csempészte bele. Margaery azért nem valószínű mert a gyanú egyből rá vagy Tyrionra terelődik. Szerintem következő részben a kiscsaj is elő lesz szedve, pláne hogy az előző férje is különös körülmények között halt meg, és nem biztos hogy elhiszik hogy az Árny volt.

mono - 2014. 04. 15. 00:43

Az az ultragagyi oroszlánfej, amiből a törpék jönnek elő az esküvőn, a budapesti vidámparkból lett leselejtezve?

Szaddam - 2014. 04. 15. 00:49

Az esküvő elején Joffnak ajándékokat adtak, Tyrion egy könyvet adott, Mace Tyrell egy boroshpoharat…

Llew - 2014. 04. 15. 01:08

de nem abból ivott, az egy kurva nagy serleg volt.

mikkamakka - 2014. 04. 15. 01:45

gzoli89 – 2014. 04. 14. 23:48

he? bűvész? minimum megszült egy árnyat ami végzett Renlyvel

vargatom - 2014. 04. 15. 04:01

Egyébként Joffrey kiiktatása megint csak tök logikus fordulat volt, hiszen a fővárosban minden érdemi külső fenyegetés megszűnt (egyelőre), így megint az udvari intrikának kellett előtérbe kerülnie – és ő volt a kézenfekvő célpont.

Ennek megfelelően a gyanúsítottak száma is elvileg nagyon nagy – bár a sorozat itt is azt a megoldást választotta, hogy szinte teljesen egyértelműen mutatta be azt a verziót, amit a könyvekből csak találgatni lehetett. De a jelek szerint ez még mindig nem bizonyult vitathatatlannak :D

Másrészt meg, mint szinte minden hasonló kaliberű fordulatnál, itt is az az igazán érdekes, hogy az egyes szereplők hogyan fognak reagálni. Ezt pedig ugyanúgy végtelenül érdekes lesz követni a nézőknek, mint az olvasóknak volt… Tele van az udvar – és egész Westeros! – mindenre kapható opportunistákkal, akik képesek tényleg bármire. Egyik-másik szereplőnek még a könyvekben sem egészen érthető az eljövendő viselkedése, szóval igencsak mozgalmas évad lesz ez is. És ahogy sejtettem, a Red Wedding és a rá következő reakciók szépet löktek a sorozat nézettségén, és hát messze nincs még vége… :D

danzig - 2014. 04. 15. 04:40

Baratnommel egyutt nezzuk a sorozatoz, o nem olvasta a konyveket, en mar igen. Resz vegen megkerdeztem szerinte ki lesz most az uralkodo.
-Joffnak van testvere, Tommen, de o meg gyerek.
En- Joff is gyerek volt anno
– Akkor Cersei uralkodott, mint regens kiralyno….( )…o olte meg Joffreyt ?
:D

Dante22 - 2014. 04. 15. 06:16

Cercei kizárt,mint gyanúsított,amennyire rajong a gyerekeiért,amúgy a könyvben nem is hangsúlyozták ennyire ki,hogy mérgezték,inkább fulladásról beszéltek,ha jól emlékszem,illetve néha mérgezésről(lehet,hogy már nem jól emlékszem)

Nekem az is tetszett,ahogyan Oberyn finoman helyre tette Cerceit és Tywint,és utalt rá,hogy Myrcella náluk van Dorne-ban.
Gondolom arra célzott a szájkarate végén,hogy hátrább az agarakkal..Szeretem a Trónokban ezeket a burkolt utalásokat,és a sorok között olvasást is.Nekem eddig ez volt az összes rész közül a legjobb,mondjuk én a lassabb részeket is imádom.Minden esetre nagyon színvonalas volt,és nagyon jó volt a kritika is.

kempmove - 2014. 04. 15. 06:44

én sokat nem értek ebből a sorozatból, csak azt várom mikor jön a szőke csaj a sárkányaival meg a 100 milliósnak kinéző hadseregével és vág haza mkit.:)
remélem nem hiába várok arra.

Joffrey-nak azért más halált adtam volna, vki bekergeti egy szobába, rátöri az ajtót, megkínozza, majd megfullasztja.
:DD
egy kis méreg és gyors halál a sok mocsokságáért, na jó legalább az anyja közelről érezte a törődést, meg is érdemelte.

Platschu - 2014. 04. 15. 07:28

Csak én vagyok az egyetlen, aki elégedettséget érzett a rész végén? Utáltam szegény Joffreyt. A színész srác kiváló, de a karakterét egy könnycseppet nem hullattam. Szimplán éljeneztem egy sort. :)

Valar morghulis - 2014. 04. 15. 07:37

@zeon: nem tudom, szerintem az elején is ilyen volt Jaime iránt meg pl. a volt feleségét is szerette, de Johnt is azonnal felkarolta, meg Brant is, az elesetteket kedveli mert ő is az. De gondolom ez pont attól szép hogy máshogy látjuk :D

Egyébként: a purple weddingen nekem az tetszett a legjobban, ahogy mindenkinek az arcáról pontosan le lehetett olvasni mit gondolnak, meg sem kellett szólalni: két ember nevetett, Cersei és Tywin, de annyira egyértelmű volt, hogy Cersei az aki élvezi amit Joff csinál, Tywin pedig csak azt, hogy megszivatják Tyriont…

Valar morghulis - 2014. 04. 15. 07:53

@meekon: Tyrionhoz fent írtam, Arya: persze ez mind igaz, és én is kedvelem, meg nem rossz karakter, én csak ezt az óriási mániát nem értem meg ami körülötte van, mert szerintem az adott körülmények között ez a normális viselkedés, hogy bosszút akar állni, és nem az amit pl. Sansa csinált. Szóval szerintem Arya nem különleges, csak a körülmények áldozata amiből megpróbál jól kijönni, de nem egy olyan badass karakter mint aminek beállítják.

Platschu - 2014. 04. 15. 08:00

Ami a sorozattal és a könyvekkel is a bajom, hogy a történetben van egy csomó olyan szereplő, akik egymással alig találkoznak. Daeny, Arya és Bran teljesen külön utat járnak be, így olyan, mintha könyvet olvasnánk a könyvben. Mert hát szuper, hpgy Daenynek is vannak sárkányai, de ha nem találkozik egy Starkkal vagy Lannisterrel, akkor nem része a westerosi cselekménynek. Remélem ezt az ellentmondást Mr. Martin is észreveszi és az utolsó két kötetben valahogy összefutnak a szálak a kezében.

winnie - 2014. 04. 15. 08:02

platschu: egy birodalomról szól a történet. lehet, hogy mindenki egy cél felé tart és találkozni fog, de más sorozatokban is vannak olyan színészek, akiknek sosincs közös jelenete. lehet, hogy az lenne az erőltetett, ha mindenki találkozna idővel mindenkivel. ezért annyira monumentális (vagy mi), hogy mindenhol zajlanak a dolgok. azért vannak összekötő kapcsok, meg aztán fura lenne minden ilyen találkozás után végigmenni azon, hogy ismerik meg egymást ezek a karakterek, csupa olyan infót felemelegetve, amiket mi már ismerünk:)

Sann - 2014. 04. 15. 09:03

Sok mindent leírtatok már előttem, ezért csak annyit tennék hozzá, hogy a kis gyík Tommen is hogy röhögött a törpés jeleneten (Joff vol2.?).

A másik, meg az a fej, amit Margery vág, amikor tömi a pitét a férjébe??:O. Nekem az is elég gyanús, de mivel mindenki a nyaklánccal jön, ezért biztos benéztem.

Brynden Rivers - 2014. 04. 15. 09:04

Joffot én is sajnáltam, Jack Gleesonnak pedig kár hogy ez az utolsó szerepe és filozófiát tanul ezentúl.
Stannis piócáira sajnos nem volt utalás – remélem a 3. részben emlékeztetik erre a nézőket.

Oberynt kicsit kevéssé mutatták be – a Vörös Vipera név ugye nem véletlen.

zeon - 2014. 04. 15. 09:36

az arya mániát én sem értem, bár egy nehéz sorsú szimpatikus gyereknek nyilván nem nehéz drukkolni.

Néma Harcsa - 2014. 04. 15. 09:40

Ehh, kiiktatták a legtenyérbemászóbb, pótolhatatlan, egyetlen pozitív vonással sem rendelkező gonoszt. Ramsey a nyomába sem ér irritációfaktorban. Én hamut szórtam a fejemre.
Tyrion még érdekes, de sajnos csökken az aranyköpéseinek száma. A csirkés Véreb-Arya jelenet viszont valóban elég erősre sikerült. Csak nekem volt westernfilmes a hangulata?

noodles - 2014. 04. 15. 10:00

mintha Martin kezdené túlzásba vinni ezt a “márpedig én akármelyik szereplőt kimerem nyírni” filozófiáját. ugye mondta anno, hogy Tolkien nem merte megölni Gandalfot, na de Ő megmutatja, hogy bárkit meglehet. Ez tök jó csak át esett ezzel a ló másik oldalára és most már nem okoz meglepetést senki halála, nem lehet kiért izgulni, szorítani neki mert úgy vagyok vele, hogy minek majd jól lefejezik ezt is.

könyvet olvasóktól egy kérdés: érdeme elkezdeni a könyvet olvasni? úgy értem van-e sok különbség sztoriban, másfelé mennek-e a szálak, ad-e sok pluszt a sorozat után/mellett? mert pl. most olvasom a Halálsoront de a film egy az egyben követi a könyvet és nem valami szórakoztató így. kösz a választ előre is.

cathy - 2014. 04. 15. 10:03

Valar morghulis: Arya amúgy a könyvben nekem se különösebben megkapó, Maisie Williams alakítása viszont fullextra, szóval nekem az is dob a karakteren.

cathy - 2014. 04. 15. 10:04

Mint ahogy Joffrey sem csak könyvbeli önmaga miatt volt tízből tízes, hanem Jack Gleeson miatt, ezért jó a sorozat, mert vannak szereplők akik kifejezetten jobbak a színész eszköztárának jóvoltából.

cathy - 2014. 04. 15. 10:05

Néma Harcsa: Érdekes hogy a western-hasonlatot írod, nekem is tiszta True Grit fíling volt :-D

katyvaszlipp - 2014. 04. 15. 10:17

Nem tudom,de a Tyrell mama nem gyanú senkinek?
Végig nagyon gyanúsan mutogatták a pókerarcát, aztán miközben Sansával beszélgetett,olyan volt,mintha elvett volna valamit. Aztán ráközelítettek szándékosan (??) a nyakláncra, és egy kő hiányzott róla…szerintem nem véletlen,bár lehet csak félrevezetés volt..
Mindenesetre nekem ő az első számú gyanúsítottam.

Nem olvasom a könyveket,így nem ismerem Oberynt, de nem olyannak tűnik,aki ilyen módszerrel végezne ellenségeivel. Szóval én őt kizárnám.

Kisujj pl még nem szerepelt, ő is gyanús lehet.

LiszkaY - 2014. 04. 15. 10:38

Kétség nem férhet hozzá, hogy a színész nagyon jól játszott, de talán pont ezért örültem annyira, hogy Joffrey megdöglött!

eLaNoR - 2014. 04. 15. 10:40

@noodles

Lehet, hogy most sokan megköveznek érte, de szerintem már nem feltétlenül célravezető elkezdened olvasni a könyveket. Tény, hogy a könyvből sokkal jobban leszűrhetőek a motivációk, és nagyon jó könyvesként nézni a sorozatot. Viszont a negyedik évad végére már 3 olyan 1000 oldalas könyvet kellene elolvasnod, aminek a sztoriját, fordulatait 90%-ban ismerni fogod. Mindezt azért, hogy 2 újat elolvashass, plusz, ha még ebben az évezredben megjelenik, akkor még kettőt valamikor később. Valljuk be, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a sorozat ér előbb véget, tehát feltehetően úgyis a sorozatból fogod megtudni a végét. Szerintem azt kell mérlegelned, hogy megéri-e neked elolvasni háromezer oldalt azért, hogy igazán élvezhess másik két-, max. háromezret. Szerintem nem, de az is lehet, hogy az első két könyvnek már nosztalgiafaktora is van, ha mostanában nem nézted újra a sorozatot vagy nem nézted már régebben rongyosra. Az viszont tuti, hogy az első két könyv elolvasása nélkül mondjuk a harmadiknak értelmetlen nekiállni, vagy az évad végén a negyedik könyvnek. Úgy szerintem képtelenség lenne összerakni.

zolij - 2014. 04. 15. 10:46

eLaNoR: nem értek egyet, szerintem a könyv általában nagyságrendekkel jobb, mint a sorozat és nem csak a történetért érdemes elolvasni (bár ott is van ami máshogy történik), hanem a stílusért és a karakterek sokkal jobban kibontott személyiségéért/motivációjáért. Azért írom hogy általában jobb, mert ez a rész pl. jobb volt mint a könyv, a színészi és az operatőri(!) munka a könyv fölé emelte.

Lálá - 2014. 04. 15. 10:51

noodles: Martin nem azért öli meg a szereplőit, hogy megmutassa, márpedig ő meg meri írni. Azért csinálja, hogy előremozduljon a cselekmény. Mindegyik beindít valami még fontosabb folyamatot. Ő egy történet köré írt karaktereket, nem pedig a történetet írta a karakterek köré (ahogyan általában lenni szokott).

Egyébként érdemes belekezdeni olvasni és nem azért, mert más. A fő dolgokban teljesen ugyanaz, még a párbeszédek is. Viszont el vannak rejtve olyan dolgok, amiket nem is gondolnál most sem, mert amikor a sorozatban említették, te elsiklottál felette és nem tartottad fontosnak, ellenben később hangsúlyossá válik. A szereplők gondolatai, visszaemlékezései, álmai mind ilyen dolgok.
És csak akkor lehet rájönni, hogy lényegében Martin már az 5. könyv eseményeit is rég eltervezte, még amikor szinte csak papírra vetette az 1. könyvet. (Bizonyos utalások csak akkor válnak világossá.)
Az más kérdés, hogy nagyon szeret írni és ért is hozzá, viszont 2600 oldalas könyveket nehéz kiadni, ezért a trilógiával kicsit elszámolta magát. :D

VanillaSky - 2014. 04. 15. 10:54

~katyvaszlipp

Fentebb ugyanazt fejtegettem, mint te.:-)

bolha - 2014. 04. 15. 11:13

“People read books for different reasons. I respect that. Some read for comfort. And some of my former readers have said their life is hard, their mother is sick, their dog died, and they read fiction to escape. They don’t want to get hit in the mouth with something horrible. And you read that certain kind of fiction where the guy will always get the girl and the good guys win and it reaffirms to you that life is fair. We all want that at times. There’s a certain vicarious release to that. So I’m not dismissive of people who want that. But that’s not the kind of fiction I write, in most cases. It’s certainly not what Ice and Fire is. It tries to be more realistic about what life is. It has joy, but it also had pain and fear. I think the best fiction captures life in all its light and darkness.”

Brynden Rivers - 2014. 04. 15. 11:23

@noodles:
Igen érdemes. :)

Sok jó, a sorozatban nem szereplő karakter és történetszál van benne, megismered Westeros történetét és a karakterek háttértörténete és motivációja is tisztább lesz.

A könyv jóval bővebb. És más – minden fejezet valakinek a szemszögéből van elmesélve – ami miatt nincs “1 igaz történet”, hanem puzzleként összerakható, változó történetek, ahol egy múltbeli esemény sem úgy történt ahogy először hitted.

@katyvaszlipp: Wow! :)

Brynden Rivers - 2014. 04. 15. 11:27

És mindenképpen érdemes elolvasni a Dunk&Egg novellákat az 5. könyv előtt!

meekon - 2014. 04. 15. 11:43

@Valar morghulis: Szerintem pont, hogy Sansa viselkedése érthető, Arya viselkedése pedig a kivétel. Cersein, a Töviskirálynőn és esetleg Catelyn Starkon kívül ő az egyetlen igazán erősnek tűnő női karakter. Ahogy írtam, ez rendkívül maszkulin világ, ahol a nők érvényesülése nem könnyű. Arya most még tényleg nem olyan badass, mint mondjuk Cersei, de egész jól nyomon követhető, hogy hogyan kezd szimpla vadóc tiniből azzá válni. 10+ éves kislányként keveseknek lenne ekkora lélekereje, hogy megcsinálja azt, amit Arya. És ez azért valahol mégiscsak badassé teszi őt.

@noodles: Én a harmadik évad vége felé kezdtem el olvasni a könyveket, és most már leelőztem a sorozatot. Nekem adtak valami pluszt a sorozathoz, mert a szereplők beszéletések közbeni gondolatai is le vannak írva, és így még inkább érthetőek a karakterek motivációi. Emellett nyilván a jellemük is jobban ki van fejtve, bár azért a színészek is elég jól csinálják a dolgukat.

@cathy: Látom, te is ugyanazt várod Aryától, amit én. :) Viszont veled ellentétben számomra a könyvben is az Arya fejezetek a legérdekesebbek (Tyrioné mellett), mert ő kemény, és nem adja meg magát úgy a sorsának, mint Sansa, aki csak sodródik az eseményekkel, és rendkívül befolyásolható. Arya például rengeteget tanul az élet által neki kiosztott kemény pofonokból, míg Sansa csak azt tanulta meg, hogyan vágjon fapofát.

Happy Zoidberg - 2014. 04. 15. 11:55

Szeretem ezt a sorozatot, de igazán jöhetett volna korábban is, mert akkor talán nem cseszték volna annyira széjjel a Legend of the Seekert! Ha azt, a GOT első évada után kezdték volna adaptálni, és TÉNYLEG adaptálni, akkor rendesen megszorongathatta volna a GOT tökeit! :)

S0und - 2014. 04. 15. 12:51
Jónapot - 2014. 04. 15. 12:56

Hű, afelett mindenki elsiklik, hogy Cercei azt ordítja, hogy “MEGÖLTÉK A FIAMAT?!” azért ez titok volt, vagy nem? Ennek tuti lesz következménye.

Hugica49 - 2014. 04. 15. 13:02

Jónapot:
Ezt nem értem, miért lenne titok? a fia volt. vagy mire érted?

brk - 2014. 04. 15. 13:02

az a titok, hogy Jamie tette belé és nem Robert, az anya személye elég ritkán kérdéses.
(kivéve Jon Snow, de hát ő úgysem tud semmit)

Jónapot - 2014. 04. 15. 13:05

Jah, tényleg basszus, de topa vagyok :D

baker - 2014. 04. 15. 13:18

aki úgy érzi el kéne kezdeni a könyvet, az kezdje csak el, sosem késő :) sokkal jobban meg lehet ismerni westerost, a szereplőket. amiben a könyv briliáns, pont azt a legnehezebb átadni képernyőn. egyetlen negatívum (3. évad után kezdtem olvasni): az nem zavart, hogy tudom előre a storyt, mert így is több infó volt róla. egyedül az zavart, hogy pár rész “megváltozott” (erre jönnek a kommentek, hogy “ez a könyvben nem így volt”) és ha utólag olvasod tudhatod, hogy ez a szál nem vezet sehova…

tubi_ca - 2014. 04. 15. 15:11

Meg mondaná valaki, hogy mitől lett ez purple wedding? A red weddinget még értettem, vér, vörös, oké… De itt mi volt lila? Joff feje, amikor meghalt?!

brx - 2014. 04. 15. 15:14

könyvben teljesen ellilult a feje.
sorozatra azért ezt kevésbé lehetett áttenni

Ennn - 2014. 04. 15. 15:34

A purple weddinget azóta várom epekedve, mióta … három éve.
Egyáltalán nem ilyennek képzeltem el, de nagyon jó volt!
A hupikékcsata alatt azok a megfagyott arcok!!! :D :D
Margaery-t szerettem látni. Az erőltetett mosolyát, meg azt, ahogy szépen lassan rájött, nem tudja kezelni a helyzetet. Ő a duplaözvegy-szűz! (már, ha az…)

x - 2014. 04. 15. 15:50

a mérgezés nem volt bonyolult megcsinálni, hisz a torta behozásakor mindenki orra nézett, letette joffrey a poharat a nagymutter közelébe, majd később ugyanezt adta neki tyrion, de közben bárki önthetett mérget bele.

Csigusz - 2014. 04. 15. 15:50

Egyébként most a net nevezte el ezt purplewedding-nek? Míg az előzőnek a könyvben is a Vörös Nász volt a neve ennél semmi ilyen nem rémlik.

oké… most nézem, hogy párral fölöttem ott a válasz. azért mégis beírom mostmár :)
megvalósításban nekem jobban tetszett, mint az előző esküvő.

Daario újracastingja meg valahol vicces, hogy egy ilyen kaliberű shownál nem tudják előre eldönteni ki vigyen egy nem-épp mellékszereplőt. Dondarion-nál az első évadban megértem (1 jelenetre tűnt fel, akkor még nem tudták lesz-e több évad) de most tudhatóak voltak a dolgok.

Csigusz - 2014. 04. 15. 16:01

Erre az ékszeres teóriára tudna valaki neki pontos időt írni, hogy hol kell keresni a részben? Mert újra végignéztem a jeleneteket, és még a legvégén sem hiányzik Sansa nyakláncáról kő. És amikor Olenna babrálja utána is megvan minden szem.

katyvaszlipp - 2014. 04. 15. 16:08

CSigusz,dehogynem hiányzik,nézd meg figyelmesen, 32-34 közötti párbeszéd,verziótól függően.
Babrál a hajával, stb, odanyúl,szinte lehet látni is ahogy megfogja a követ…aztán hátrateszi a kezét. mutatják a nyakéket, a jobboldal tetején kő sehol,csak a helye látszik. másik oldalon ugyanott megvan a kő….

Csigusz - 2014. 04. 15. 16:16

@katyvaszlipp:
teljesen jogos, köszönöm – csak én balga módon végig a középső kövekre fókuszáltam amik szabadon láthatóak a nyakán, észre se vettem a szélsőket :) egyébként szép találat!

katyvaszlipp - 2014. 04. 15. 16:17

Ráadásul most újranéztem, és a másik oldalon szimmetrikusan nézve,megvan a kő,szóval nem az van,hogy ott alapból nincs. Nehéz kiszúrni mert Sansa fonata takarja,de látszik azért.

tubi_ca - 2014. 04. 15. 16:45

Oké, mondjuk, hogy eltűnt a kő Sansa nyakláncáról. De annak mégis mi értelme? Ha feltételezzük, hogy Lady Olenna mérgezte meg Joffrey-t (én feltételezem, de szerintem Margaery is benne volt :), akkor is egyszerűbb lenne részéről valahogy máshogy becsempészni az esküvőre a mérget, a ruhája száz hajtásának egyikében, teszem azt. És egyébként is mitől lenne mérgező az a lánc? Ser Dontos nekem nem tűnik akkora észnek, aki a király megölésében vesz részt. Amúgy is minél kevesebben tudnak róla, annál kisebb az esély arra, hogy kiderüljön… Egyébként erős a gyanúm, hogy most sem fogjuk megtudni biztosra, hogy ki tette, csak gyanúsítgatások lesznek, esetleg ráhúzzák valakire a vizes lepedőt, remélem nem Tyrionra.

katyvaszlipp - 2014. 04. 15. 16:57

tubi_ca!
Minek kellett a színjáték Robbék megöléséhez? ;)
Ez a GoT mindent bonyolultabban oldanak meg.
Nem a lánc a mérgező,hanem mondjuk a kő feloldódik a borban,stb, ez már nem egy nagy dolog. Vagy benne volt kis lötyi,széttörte,az ment bele,stb…kicsit nagyobb rugalmasságot és fantáziát,elvégre ez egy fantasy. :)
Ser Dontos nem biztos,hogy beavatott volt, lehet neki csak az volt a feladata,hogy adja a láncot Sansának, és mivel nem nagy ész, nem kérdezgetett,csak cselekedett. ennyi volt a feladata,meg annyi,hogy utána elvigye onnan Sansát.

Persze lehet aki olvasta a könyvet,az most röhög az ostoba elméletemen, de ez tűnik a leglogikusabbnak, egyszerűen nem véletlen babrált az öreglány az ékszerrel, nem véletlen mutatták utána a nyakéket, és nem véletlen hiányzott a kő róla. Vagy tényleg csak elterelés a dolog,de annak meg nagyon profi.

Bandido - 2014. 04. 15. 17:25
Balee - 2014. 04. 15. 17:26

Nagyon örülök, hogy végre egy ellenszenves karaktert is kiírtak. Jó, hogy nem fekete és fehér a sorozat, de eddig kizárólag olyan emberek haltak meg akik érdektelenek voltak vagy kedvelhetőek.

Joffreyt bárki megölhette. Legalább 20 különböző főbb szereplő van, akinek volt rá indoka, beleértve a családját is. Egy ilyen ember mindenkire veszélyt jelentett. A népére, az ellenfeleire és a családjára is. Mi van ha felnő és lemészároltatja a rokonságot? Teljesen pszichopata volt a gyerek.

Egy dologban biztos vagyok, nem Tyrion tette. Egyrészt nem volt “tervezett”, hogy ő töltsön neki bort, másrészt ő veszíthet a legtöbbet, mindenki rühelli, alig várják, hogy megölhessék. Másrészt látható volt mindenki számára, ahogy teljesen értetlenül áll ott, mint egy első bálozó.

A törpés jelenet zseniális volt. Itt tette fel az i-re a pontot Joffrey. Nem elég, hogy megöletett mindenkit és győztek, de még a családokat, a nagy házakat is teljesen megalázta ezzel Westeros “krémje” előtt. Látható volt, hogy nem csak a vendégek, de még a családja sem tudott nevetni. Szomorúság és düh volt az arcokon. Zseniális rész volt.

Keila - 2014. 04. 15. 18:19

Tuti benne van a nyanya.
Nem gondoltam, hogy ilyen hamar írják ki a pöcsöt, de megéreztem a halál szelét, amikor a nagyi odament Sansához. Amit mondott, ahogy mondta.. Nincs az azisten, hogy nincsen benne.

tubi_ca - 2014. 04. 15. 18:44

@katyvaszlipp:
Robbéknál azért kellett a színjáték, hogy hamis biztonság érzetbe ringassák őket. Hogy elaltassák minden gyanakvásukat. Elvégre ott nem csak egy embert kellett eltenni láb alól, vele volt egy elég szép számú kíséret. Gondolom, ha egyedül megy, ott sem rendeztek volna ilyen nagy felhajtást.
Ez a nyakláncos dolog szerintem csak terelés, vagy még annyi sem. Ez persze csak vélemény :) Amúgy is mi értelme lenne belekeverni Sansát? A mama szerintem őszintén kedveli, vagy legalábbis szánja, nem akar neki rosszat, akkor meg minek rángatná bele, ráadásul a tudtán kívül? Persze az oké, hogy a kő lehetett mérgező, vagy benne valami folyadék, csak nem látom értelmét… Remélem jövő héten kiderül :)

edit - 2014. 04. 15. 19:00

A Red Weddinghez: mire számít az, aki vendégségbe megy Frics Úrhoz? Én semmi jóra nem gondoltam. Nagyon jó lett mindkét esküvős rész, hatásosak.
Kérem, hogy vki dobjon már egy üzit, hogy ki és miért mérgezte meg gofri királyt. Nem tudok úgy nézni filmet, hogy kikockázzam egy-egy részletét.

katyvaszlipp - 2014. 04. 15. 19:04

Ahogy gondolod, meglátjuk.
A részben erre voltak csak utaló jelek,másra nem.
LEhet csak paranoiás lettem,de nem gondolom,hogy a Sansa-Olenna nagyis párbeszéd,és jelenetsor véletlen volt a részben. Vagy hogy véletlen meredt ki a kamera akkor,mikor a septon azt a bizonyos mondatot mondta.
Meg,hogy milyen borzalmas dolog megölni valakit egy esküvőn,csak egy szörnyeteg képes ilyenre, és közben kis mosoly…nekem ezek elég egyértelmű jelek.
Miértekre nem kell válasz, indíték volt, szinte egész Westerosnak,hogy megölje a királyt.

katyvaszlipp - 2014. 04. 15. 19:09

(Szerkesztés gombot kéne az oldalra varázsolni…)

Egyébként itt is lehet a biztonságérzet keltés az oka ennek a szövevényességnek (ugye könyv, fantasy, nyilván nem írta le Martin,hogy oda ment valaki és beletette, ennyi a nagy rejtély,sziasztok..), feltűnt volna Tywinnak,ha Dontos ott settenkedik az asztal körül,vagy bárki oda nem illő személy. Vagy ha Olenna is egyre idegesebben kotorászik a ruhája között,és lesi az alkalmat.

VanillaSky - 2014. 04. 15. 19:14

“Amúgy is mi értelme lenne belekeverni Sansát?”

Sansa volt a “szállító” tudtán kívül is. Ugye az ételkóstolók a nemesek étkezése előtt a valóságban is létezett, egyrészt pont az ilyen esetek miatt. Az esküvői étkekhez valószínűleg nem férhetett oda boldog-boldogtalan. Őrizték és kóstolták az ételeket – mégha nem is mutatták – a Lannistereket és egyáltalán a többi előkelőséget volt ok megölni. Viszont miután átjutott az étel ezen a rostán már lehetett mérgezni, valamint nem magát az ételt – a tömeges halál Olennának nem lett volna a célja – így magát az eszközbe kellett rejteni a mérget (a pohárba és nem a borba)! Bár lehet, hogy túlkombinálás és teljesen más volt a megbízó és az elkövetés múdja is.

holeee - 2014. 04. 15. 19:46

Én nem olvasom a könyveket, de itt pár komment miatt elkezdtem keresni a jeleket. Van egy elméletem:

Cersei elküldi az esküvőről Pycelle-t egy furcsa indokkal,mi szerint adja az ételt szegények helyett a kutyáknak. Ennek a tettének nem sok értelme van, hacsak…

23dani - 2014. 04. 15. 19:50

Van egy olyan tippem, hogy Kisujj is benne volt az egészben, remélem a következő részben hallunk felőle.

tumpara - 2014. 04. 15. 19:54

Hacsak nem az volt a célja, hogy Margary ne legyen népszerű(bb nála) az alattvalók körében.

edete - 2014. 04. 15. 19:57

Nekem valahogy sokkal jobban tettszett és érdekesebbnek is tűnt a Bran vonal…. Az a látomás… ööö sok dolog volt benne de pl sárkányok árnyéka, vagy a trónterem lerombolva. Érdekes lesz. Nem olvastam a könyvet, de nekem a nyakláncozás nagyon gyanús volt…

holeee - 2014. 04. 15. 20:05

Tovább néztem:D

Sansa veszi fel az asztal alól a kelyhet, Cersei előtt lévő borból önt neki Tyrion, és utána még kitöltve megfordul Margaery kezében a pohár. Nekem ebből csak Tyrion nem gyanús:)

edete - 2014. 04. 15. 20:18

Még 2 dolog eszembe jutott… Egyrészt megnéztem újra és Joffrey asztalánál ugyebár Margaery ült aki nekem nagyon gyanús… Nem csak ő hanem a Tyrellek együtt. Ott volt az a kavarás az ékszerekkel, és Margaer végig terelte a témákat. Amikor Joffrey alázta Tyriont mindenki figyelmét a pitére irányította de aztán nála volt a pohár, és a háttérben látszik hogy hátraviszi az asztalhoz a poharat. Simán belerakhatta a mérget.

meekon - 2014. 04. 15. 20:29

edete: Margaery szerintem azért “terelt” mindig, mert már neki is kínos volt, ahogy újdonsült férjecskéje alázza a saját nagybátyját.

yagami - 2014. 04. 15. 21:27

Szerintem is rendben van eddig. Várjuk a következő részt! Kíváncsi leszek mi hogy ez után…. arra is mikor majd hírt kapnak róla a többiek. :)

paranoid android - 2014. 04. 15. 21:28

Könyvolvasóként a 4×02-ben a legjobban a színészi játékot élveztem, azon belül is a tekinteteket. Jack Gleesont nem kevesen dicsérték, teljesen megérdemelten, de a többi színész előtt is le a kalappal, mert tényleg szavak nélkül, csak az arcukkal és a tekintetükkel is gyönyörűen közvetítették a karaktereiket. Csak a kedvenceimet kiemelve: Sansa ahogy megpróbálta kizárni a sok szörnyűséget, amiket Joffrey neki célzott, és csak szoborként végigülni az egészet. Stannis ‘a cél szentesíti az eszközt’ filozófiájával kedvtelenül embereket éget, miközben egyik felől Davos helyteleníti, a másik oldalról meg a felesége vallásos áhítata idegesíti, ő meg csak túl akar esni az egészen. De persze az abszolút kedvencem Theon volt, ahogy felszínre tört egy pillanatra a Reek identitás alól, mikor tudomást szerzett Robb haláláról.

A történet taglalásába nem is megyek bele igazán, csak a Melisandre és a piócái témához: Nem érdemes vitatkozni, hogy véletlen egybeesés az amúgy is bekövetkező összeesküvésekkel, vagy Melisandre istenének a hatalma a királyok halála (Renly kivételével persze, mert az egyértelműen ő volt), mert ez szerintem a nézőtől függ, hogyan látja, mennyire sajátja pl. a vallásos nézőpont. Az biztos, hogy konkrét kezek viszik véghez a tetteket, és R’hllor is valamilyen szinten valós erőt képvisel. De nem hiszem, hogy a kettő szétválasztható olyan értelemben, hogy lesznek karakterek akik hiszik, hogy isteni beavatkozás eredménye, és lesznek akik ezt elutasítják, de bizonyosság nem lesz.

Remek olvasni a könyvet nem olvasók elmélkedését a mérgezés rejtélyéről.
“nem magát az ételt – a tömeges halál Olennának nem lett volna a célja – így magát az eszközbe kellett rejteni a mérget (a pohárba és nem a borba)!”
Ahogy Mags Bennett mondotta anno a Justifiedban: “It was already in the glass, not in the jar.”

zoo - 2014. 04. 15. 21:38

A lerombolt tronterem már szerepelt Daninal is,mikor elraboltak a sarkanyokat.

Platschu - 2014. 04. 15. 22:59

Oldalra majd kikerül linknek a GoT?

vargatom - 2014. 04. 16. 00:07

A kavarásnak a nyaklánccal és az ékkővel nyilván kell legyen valamilyen logikus indoka. Kis gondolkozással és a korábbi események átgondolásával azt a következtetést lehet levonni, hogy a mérgezést magát elkövető személy és a mérget megszerző személy nem ugyanaz. Azért egy ékkő, ami italba dobva méreggé oldódik fel, elég ritka és nehezen megszerezhető dolog kell legyen, főleg hogy ugye nyilván csak egyetlen célra kellhet a birtokosának.

Tehát a két összeesküvőnek szüksége volt egy közvetítőre, aki egyrészt könnyen megtalálható önmagában, társaság nélkül; másrészt pedig feltűnés nélkül juthat az esküvőn a királyi asztal közelébe a “rakománnyal”. Esetleg ezen felül lebukás esetén még kapásból magára is vonja a gyanút ;)

A nagy kérdés most nyilván az, hogy ki adta a nyakéket Dontosnak, mert az azért ugye nem túl valószínű hogy ő maga lenne a másik összeesküvő ;)

A kehely meg azért nem lehetett buherálva, mert akkor az első korty után feküdt volna a király, és így egyből a Tyrell család lett volna a gyanúsított.

mivanmar - 2014. 04. 16. 02:00

vargatom: Szerintem összekevered a Mace Tyrelltől kapott óriási kelyhet (ami inkább dísztárgy) és Joffrey normál méretű, sima ivókelyhét.

vargatom - 2014. 04. 16. 02:37

Hmm, nemtom a sorozatban hogy volt pontosan, újra kell majd néznem; de sztem elég jól le volt fedezve az a megközelítés, hogy a kehely volt a gyilkos eszköz. Martin biztosan nem vét ilyen hibát, a sorozat meg az ő munkájára építkezik, szóval valószínűleg az is be van biztosítva.

sszzgg09 - 2014. 04. 16. 09:55

A kis dolgok zseniálisak ebben. Pl. a rész elején milyen kedvesen hoz bort és tölt Tyrion Jaime-nek, finom kontraszt a rész végével.

zeon - 2014. 04. 16. 10:56

@winnie:

akkor elég lett volna a “spoiler” feliratot törölni :))
peace.

winnie - 2014. 04. 16. 11:14

zeon: nem tudhatom, hogy spoiler vagy nem spoiler, amit linkelsz vagy írsz. ha odaírod, hogy spoiler, azt kell feltételeznem, hogy spoiler:)

joffreybaratheon - 2014. 04. 16. 12:56

Sansára azért volt szükség, hogy rákenjék a gyilkosságot. Lady Olena nem kedvel senkit és, ha kedvel is az nem akadályozza abban, hogy felhasználja a céljaira. Csak hát Tyrionra terelődött a gyanú Joffrey magánszáma után.

cathy - 2014. 04. 16. 14:26

Egyértelmű, hogy Lady Olenna Margaery miatt csinálta, mert ahogy Natalie Dormer nagyon klassz alakításában észrevehető volt már ő se nagyon tudott mit kezdeni Joffrey-val (pl.az arca a kis közjáték alatt) úgyhogy a nagyi nem akarta megvárni a nászéjszakát :-D

karit - 2014. 04. 16. 19:16

@Mark Bolt
“Ebben a Pamela, a Jockey, a Samantha meg az egész bagázs meghal. Csak a kutya marad életben”

Épp ez a durva benne. Még a kutya se.

@Csigusz
“Daario újracastingja meg valahol vicces, hogy egy ilyen kaliberű shownál nem tudják előre eldönteni ki vigyen egy nem-épp mellékszereplőt.”

Én őt eddig úgy vettem, mint Jaquen-t, mert ha egy sorozatban két snitt között is kaszting változás van, akkor ki tuggya’… De ezek szerint ez szimplán bénaság.

@holeee
“Sansa veszi fel az asztal alól a kelyhet, Cersei előtt lévő borból önt neki Tyrion, és utána még kitöltve megfordul Margaery kezében a pohár. Nekem ebből csak Tyrion nem gyanús:)”

Én ebből a gennyládából kinézem, hogy saját magát mérgezte meg, csak hogy felkavarja a szart gyűlölt törp testvére körül. (Ha valaki egy kórház tetején állva képes szájba durrantani magát, csak, hogy kiszúrjon az előtte álló zseniális detektívvel, akkor bármi megtörténhet…) Remélem, nyertem. :|

montanosz - 2014. 04. 16. 20:58

a gonosz új arca))

http://i.imgur.com/Mc1vnbJ.jpg

ApproX - 2014. 04. 16. 22:28

Jó rész volt, és Jack Gleeson is megérdemli a dicséretet, remekül játszott.

Egy dolog zavart a részben, méghozzá az “öt király háborúja”, én úgy gondolom, hogy Joffrey nem hagyná hogy egy törpe megszemélyesítse őt.

mosee - 2014. 04. 16. 22:36

Szerintem nagyapó volt a gyilkos, neki volt útban Robb is, aki szintén egy esküvőn végezte, és ha hozzávesszük, hogy tényleg sokat akadt meg a kamera Lord Varyson, akkor azt is tudhatjuk, ki volt a kivitelező, illetve a szervező :)
Apunak a lelkiismerete az elmúlt évtizedek hatalomért folyó harcában cafrangosra szakadt a lelkiisemerete, szóval ilyenekre sok időt nem vesztegetett, viszont kicsicsikó kezdett kicsúszni az irányítása alól, ellenben Tommennel borítékolhatóan sok gondja nem lesz, és jelenleg ő a Kéz, szóval az én tippem nagyapó :)
Tyrellék és Sansa szerintem túl kiszámítható, előbbieknek még nem állt érdekében, utóbbi mondjuk nem rossz tipp, de mégis Twynre fogadnék..

mosee - 2014. 04. 16. 22:37

Második bekezdés: nem Apu, nagyapó, és bocs a szóismétlésért ugyanott :)

mivanmar - 2014. 04. 16. 23:28

vargatom: Nem tudom, mit értesz “lefedezve” alatt :)
A reggelinél kap a leendő ifjú pár egy nászkelyhet Mace Tyrelltől, aztán mindenki megy a maga útjára, majd jön az esküvő. Aztán a lagzin esznek-isznak, fel-alá mászkálnak. Következik az öt király harca, utána köt bele Joffrey Tyrionba, pohárnokká nevezi ki, majd jön a pite, és mikor azt öblíti le az ifjú király, akkor jön a baj. Szóval nem nagyon lehetett volna olyan pillanat, amikor egyértelműen a Tyrellekre terelődött volna a gyanú, pláne nem kehely kapcsán.

vargatom - 2014. 04. 16. 23:49

Semmi garancia nem volt arra, hogy Joffrey nem iszik ott helyben a kehelyből valamit a reggelinél. Abból pedig azonnali lebukás lett volna és fővesztés. Ráadásul ugye az is előfordulhatott volna, hogy mondjuk a király a királynét is megkínálja a kehelyből valamivel. Szóval ez így iszonyatos nagy kockázat, és egy ilyen amatőr családot már régen bedarált volna Westeros.

Plusz a sorozatban látott koreográfia is egy nagyon erős érv az ékkövet italba csempészős megoldás mellett. Martin ennél sokkal több eseményt írt le a könyvben, például hogy száz fogást szolgáltak fel, vagy hogy sok tucatnyi dalnok lépett fel a Rains of Castamere egyedi feldolgozásaival – egy tévésorozat keretei között muszáj volt szelektálni, és muszáj volt azokat megtartani amelyeknek komoly jelentőssége van.

Ami meg Tywint illeti, a saját vérét szerintem sosem ontaná, még a gyűlölt Tyriont is nemhogy életben hagyja, de konkrétan háborút indított érte. A rokongyilkosság ebben a világban borzasztó nagy bűn, a család fontosságát pedig mindenkibe nagyon erősen belenevelik. Lényegében a család az egyetlen igazán erős szövetség és menedék, és ezért van például nagy jelentőssége a házasságoknak is. Ősrégi ellentéteket lehet ezzel az eszközzel kibékíteni és szövetséggé változtatni, nem véletlenül volt ilyen fontos a Stark-Frey esküvő és annak elmaradása is.

Persze ha valóban a Tyrellek a felelősek Joffrey haláláért, akkor bizony keményen szembementek ezzel. De Lady Olennáról már régen kiderült, hogy nagyon pragmatikus és szinte teljesen gátlástalan, na meg Joff azért mégsem volt a saját vére.

röviden-tömören - 2014. 04. 16. 23:52

jó részek voltak.

néha egy kis mesterkéltség volt, de az megbocsátható. Arya+Sandor a legjobbak, Jon Snowtól felfelé nem érdekelnek a (nem)történések – (ami a falon túlról jött eddig gyenge, ennyien akarnák legyalulni a “délieket”?! vagy jópár 100x több CGI sátor volt a Lannister-táborban; és azok még képzettek is voltak. Ygrite meg egy tucat rőtszakállú + tucatnyi kézzabáló.. hmm..)

a Stannis-szálban a Baratheon bastard érdekes lett volna, de egyelőre az alszik; a Hagyma-lovag meg alázatosabb lesz már lassan mint Reek. Reek – jól eltalált kezdete volt a második résznek. (nem kellett volna valakinek elvágtatnia Boltonhoz, hogy Ramsay kínozza Theont? Bolton tényleg senkit nem bízott meg azzal, hogy nézzen rá a fattyára? Joffrey lelkitársát hibáztatta Theon megrövidüléséért, miközben tudta, hogy milyen.. + a Greyjoyjal akart volna tárgyalni??) a “Hello Mother” még jobb volt mint a borotválás /azért közben előkerült a gilette../ :-)

az esküvőt pompásabbnak gondoltam; az esküvői lakomához meg valahogy az esti időpont illett volna. onnantól kezdve viszont eye-feast köcsögösködés. azt nem láttam, hogy bárki ivott volna; – hát ne éljen Eduárd? :-) – lehet a látványos nem-ivással (vagy olyat nem illik a felső körökben?) az utolsó jelenetre erősítettek rá; mégis valahogy úgy érzem nem a bor lehetett az.. annyira nehéz lett volna, meg enyhén szólva random (sehol egy előkóstoló?!); meg Baratheon, és Melissandre óta klisé is a GoTban a bormérgezés (épp elég volt ismétlésnek, hogy megint nász..). én a pitére voksolok, azt egyedül Joffrey ette, az fullasztotta (ténylegesen is) és arra kellett neki a bor. bort mindenki ihatott, de a pitét először a királyi pár eszi. most ráadásul csak egyedül a Mr. Tejfelesa Sade.

kár érte, mert jó volt utálni; jól hozta a karaktert. (azért a Widow’s Tail, a könyvvágás, látomás az üres trónról, a galambdarabolás is előre jelezte, hogy nem lesz nászéjszaka.) Daario megszépült, de ezzel együtt is lehet utálni; viszont már nem hiszem el róla, hogy gyilkos.

ha Sansa is tényleg elszökött (bármiért is, ha köze volt-ha nem elsőként halt volna) Tyrion nagy pácban lesz. nem tudom funny whore és Bronn ki tudják-e majd menteni. Varys simán elmondja (ha nem tudja ki volt, és aligha kap időt kideríteni ki tette a sok jelölt közül), hogy Shaet is elutaztatta az esküvő előtt.. (nem úgy volt, hogy Tywin még előtte elkapatja?)

akárhogyis, nem az utolsó Lannister halt meg az tuti. remélem azért nem Tyrion lesz. (Cersei, Jamie nem lehetnek, esetleg ha az évad végéig vallatják Tyriont.) de ez azt jelentené.. hmm. na majd meglátjuk.

mivanmar - 2014. 04. 16. 23:59

vargatom: Az a kehely nagyobb volt, mint Mace feje, nem hiszem, hogy bárkiben felmerülne, hogy tényleg igyon belőle (ráadásul közös ajándék volt a párnak). De szerintem senki se beszélt anyagában mérgező kehelyről, hanem csak arról, hogy Joffrey italába csempésztek mérget, és van, aki szerint előbb a mérget, utóbb a bort.

deku82 - 2014. 04. 17. 10:14

A könyves kibeszélőt merre találom?

Brynden Rivers - 2014. 04. 17. 10:41

@deku82:

valaki asztalfiókjában :)

Llew - 2014. 04. 17. 10:44

@deku82:
friss még nincs, a tavalyi, ami a 3. könyves címen, tehát a mostanihoz is passzolva ment azt itt:
http://www.sorozatjunkie.hu/2013/03/30/game-of-thrones-3×01-all-men-fear-death/

VanillaSky - 2014. 04. 17. 18:03

Gyűlölöm az emberiséget! Kib**** tizenéves kis idióták!

Brynden Rivers - 2014. 04. 17. 22:55

Game of Thrones Honest Trailer
http://www.youtube.com/watch?v=SVaD8rouJn0

bélabá - 2014. 04. 17. 23:25

54:02-nél egyértelműen látszik, hogy a Töviskirálynő leszedi Sansa nyakláncáról az ominózus követ, utána szemből látszik Sansa és a kő már nincs ott.

Valószínűleg akkor rakhatta bele amikor Margery a pie érkezésekor oda tette le Joffrey poharát a közelükbe, vagy esetleg Margery rakta bele, bár nem tudom neki mi előnye származna Joffrey halálából.

röviden-tömören - 2014. 04. 17. 23:43

tényleg látszik a hiány is, meg az is, hogy leemel valamit (az egyik követ) a nyakékről. de aztán azt is mutatják, hogy átteszi a bal kezébe, utána viszont az asztalon van a bal keze és sehol semmi (három ujja az asztalon, a hüvelyk és kis meg lelóg az asztal széléről). zsebe meg nincs.

Margerynek az az előnye, hogy nem kell egy pszichoval élnie. sőt újraházasodhat, addig pedig mint özvegy királyné uralkodhat, hiszen már Cersei sincs így képben.

Yooha - 2014. 04. 18. 07:38

Tök jó volt úgy nézni az epizódot, hogy*,..és észrevenni, hogy*..a készítők erre is gondoltak.
*lásd dőltbetűs rész a posztban.

Assa - 2014. 04. 18. 10:35

“Margerynek az az előnye, hogy nem kell egy pszichoval élnie. sőt újraházasodhat, addig pedig mint özvegy királyné uralkodhat, hiszen már Cersei sincs így képben.”

Margaery nem uralkodhat, Tommené a trón.

röviden-tömören - 2014. 04. 18. 11:38

még kevésbé mint Joffreyé volt. elég sok és megalapozottabb joggal rendelkező jelentkező van a vastrónra. a purple wedding után szerintem Tywin a következő Lannister aki megy; és családfő nélkül a Lannisterek.. (Cersei nagyon lebutult magához képest is, nem szeretném ha tojógalambként próbálna őrködni egy jóval befolyásolhatóbb király felett.)

M. így nem lett özvegy királyné? vagy az csak a nászéjszaka után lett volna? a Tyrellek csak nem szúrtak ki magukkal jogilag.. (tény, hogy a jog kevésbé döntő, mint az erő; de a Lannisterek igencsak megcsappann/tak..)

Llew - 2014. 04. 18. 11:48

Cersei sem lett uralkodó Robert halála után. Margery miért lenne Joff halála után? A trón a saját családban szál tovább, nem a házastárséban.
Mitől csappantak volna meg a Lannisterek? Egyedül Joff halt meg.

Egyébként a ki tette, meg mérgezés kérdésekre. Nem kell túlkombinálni. Simán csak a szakács baszta el:
http://gameoflaughs.tumblr.com/post/83009829670/game-of-thrones-kitchen-nightmares

Assa - 2014. 04. 18. 11:55

Margaerynek egy gyerek kellett volna Joffreytól, vagy legalább az, hogy teherbe essen, hogy bármiféle joga legyen, akár csak átmenetileg, a trónhoz. De így, örökös híján, Joffrey után Tommen következik a westerosi (- Dorne) szokások alapján.
A Tyrellek olyan szempontból nem szúrtak ki magukkal, hogy Margaery hivatalosan továbbra is szűz, így könnyebb újra férjhez adni. És még mindig áll, hogy a Lannistereknek szüksége van a velük kötött szövetségre…

Gumbo - 2014. 04. 18. 12:58

Dorne szokások alapján Myrcellát illeti meg a trón.

mosee - 2014. 04. 18. 19:08

vargatom igazad van, de ha nem a Lannisterek voltak, akkor vagy Sansa, vagy Tyrellék, előbbinek nincs meg hozzá a kapcsolatrendszere, utóbbiaknak meg nem értem miért lenne jó.
Az epizódot elnézve mindegyik jó tipp lehet, Sansa bamba képpel bámul mint aki ott sincs, ha ő volt, megértem miért lapult, mint béka a kasza alatt.
Ha Tyrellék, abban is van logika a jelent szempontjából, Margery nem véletlen terelgette a hülyegyerekkirályt vissza mindig az asztalhoz, vagy inkább az esküvői menetrendhez, hiszen abba volt beépítve a kill, ha a hülye gyerek mást csinál, bukik a mutatvány.
Ááá nem tudom, ugye a 3. részből kiderül? :))

VanillaSky - 2014. 04. 18. 19:21

Amúgy Olenna nagyi duplán okos volt. Ezzel, hogy kiiktatta Joffot, Margery kaphat egy normálisabb kevésbé pszichopata férjet a Lannisterek közül. Másrészről a Sansa-Tyron brancs robbantásával is gallyra vágott egy konkurens ágat. Tywin nem tud kit adni Tyron helyett észak irányítására egyenes ágról, míg ha Sansa bukott volna meg a mutatványon a Tyrelleknek az is jó, mert szintén kiesik a Lannisterektől észak kulcsa. (ugye Branről ők nem tudnak) Ez egy win-win szituáció volt nekik.

röviden-tömören - 2014. 04. 19. 08:33

nem jogról, hanem uralkodásról írtam. ;-) joga sokmindenkinek lenne a vastrónhoz.

Llew, a Lannisterek mérlege: Cersei mostanra alkoholizál és máktejezik /vagy valami hasonló/ mert Jaime “elhagyta”, Myrcellát túsznak adták, őt meg férjhez akarják (ami most méginkább felértékelődik), Joffrey ellentmondást nem tűrve átvette a hatalmat, Tywin meg atyáskodik felette + grátisz: az esküvővel “we have a new Queen”. Jaime: identitásválságban, kezetlenül, Cerseitelenül. (+ fiuk halott, újabb szál szakadt szét közte és Cersei között..) Tyrion: egyébként is dwarf, számkivetett kezdettől; Shae hajókázik /míg vissza nem fordul, de ha igen akkor amitől óvta volna az bekövetkezhet/; Sansa eltűnése, és a királygyilkosság sem tesz jót a tüchtig kis sebnek keresztbe az orcáján (persze Joffrey egyébként is Damoklész kardja volt felette). Joffrey: out of game. Tommen: lehet király, de csak akkor ha nem hal meg előbb-közben Tywin. (Jaime magányos lovagot játsztott, hiába volt tapasztalt kardforgató, az apja nem bízott rá sokat; és az a kevés is annyit ért, hogy akárhogyan is “hagyta magát fogságba ejteni” egy farkaskölyök ellen.) + Cersei felerősödhet, de Tywinnal jól mondatták ki: (szabad fordításban) buta mint a tök, de azt hiszi, hogy nem. szóval ha Tommen lesz, hiába irányítja majd.. (a logikus lépés az lenne, ha Tommen nem uralkodna, hanem eltennék talonba).

Baratheon halála után azért Cersei tépte össze a last will-t, és csak most köszönt le. valami szerepe Margerynek is lennie kell. (volt ugye a ravatalozás, örökösének megnevezése – szóval M. csak nem köszönhet le egyszerűen mintha mi sem történt volna. a férjhezadása azért kissé lehetetlen lenne a valóságban. :-) két király 0 nász, hiába hullamerevek.. :-))

Assa - 2014. 04. 19. 09:56

Cersei helyzete más volt a férje halálakor. Neki gyereke volt, a trónörökös – elvben, a birodalom szemében – Roberttől, és Joffrey nevében, régensként uralkodhatott. Főleg, hogy más rokon, pl. Tywin épp nem volt a közelben, és Nedtől is megszabadult.
Margaery viszont alig pár óráig volt Joffrey felesége, semmit nem tud felmutatni.
Plusz a Lannisterek és a Tyrellek épp azt igyekeznek sugallni az emberek felé, hogy visszatért a béke és a törvényes rend, ezért be kell tartaniuk a szokásokat. Vagyis Tommené a korona, valaki – az erőviszonyok alapján Tywin – meg majd rángatja a zsinórjait, minimum addig, amíg kiskorú.
Cersei akár régens is lehet megint, hatalma úgysem lenne, ahogy igazán most se volt, azóta, hogy az apja a városba érkezett.

Yggdrasil - 2014. 04. 19. 14:49

bélabá – 2014. 04. 17. 23:25

“Valószínűleg akkor rakhatta bele amikor Margery a pie érkezésekor oda tette le Joffrey poharát a közelükbe, vagy esetleg Margery rakta bele, bár nem tudom neki mi előnye származna Joffrey halálából.”

Pedig marha egyszerű. Margeary is pontosan tudja, hogy szeretett férje egy szadista állat. Attól, mert jó a diplomáciai érzéke, még nyilván nem egy olyan férjet akar magának, aki éjszakánként a nyílpuskájával abuzálja hátulról.
A Tyrell-Lannister szövetség ettől még nem bomlik fel, mert Joffrey halálával nem szűnt meg az ok, amiért köttetett: Westerosi KGST. A dolog elég nyilvánvalónak tűnik, Joffrey-nak van egy öccse, Tommen, nyilván nem volt véletlen, hogy ott ült a lagzik Tyrion mellett.

Solamnia - 2014. 04. 19. 19:34

Komolyan a sok “fan” nem olvassa el a könyvet aztán itt hisztizik a sorozat miatt.
Olvassátok a könyvet és akkor megértitek a sorozatot.
Könyv nélkül egy sommás történetet kaptok és nem értitek a miérteket.

Aztán már jön is az,hogy nagyon változatos vagy nem…kevés vagy sok halál stb..

yagami - 2014. 04. 20. 05:45

Szerintem lehet érteni könyv nélkül is simán… Nekem legalább is eddig nem volt semmi olyan, hogy most ezt nem értem….

eLaNoR - 2014. 04. 20. 16:44

Amikor olyat látok, hogy egy könyvolvasó szidja / hülyézi / lenézi azokat, akik nem olvasták, vagy elspoilerez valamit, vagy azt állítja, hogy a sorozatot nem lehet megérteni a könyv nélkül, olyankor mindig egy kicsit szégyellem magam, hogy én is olvastam.

dukyka - 2014. 04. 20. 20:37

Solamnia:

1. Érthető könyv nélkül.

2. Az elég gáz lenne, ha egy sorozatot vagy filmet csak akkor lehetne teljesen érteni, ha az illető olvasta azt, amiből készült.

Platschu - 2014. 04. 21. 10:45

4×03

Ez egy kicsit csendesebb átvezető rész volt.

Talán pár jelenetet kihagytam volna, mert elég gusztustalan volt (pl. orrfújás).

Ami még a részben kevésbé tetszett, hogy furcsa volt a díszletek bevilágítása. Én sosem rajongtam az olyan technikai megoldásokért, hogy egy reflektor fénycsóvája világítson meg valamit, miközben a napfény teljesen más szögből érkezik az ablakokon és ajtókon át.

eLaNoR - 2014. 04. 21. 12:10

Hátha még sokan nem láttátok:

Let it Go(T) https://www.youtube.com/watch?v=u6KLzjXAV3s

Zseniális feldolgozása GoT témára a Frozen betétdalának.

katyvaszlipp - 2014. 04. 21. 12:29

hát ez most kicsit vontatott volt,unalmas. Párbeszédek jók volt, főleg Tyrion-Pod, Tywin-Oberyn.
Azt hittem,több Dany-t kapunk,kár,hogy nem,bár a vége elég hatásos volt.
Kíváncsi vagoyk,hogy fog kijutni a slamasztikából Tyrion,nem áll túl jól a helyzete.

A merényletet jól eltaláltam,piros pont nekem.:D

yagami - 2014. 04. 21. 13:22

Szerintem nem volt unalmas… Valahogy egy rész se az Nekem… egyedül a legelső volt az, mikor elkezdtem. De már hozzá szoktam a sorozathoz vagy nem tudom és már egy rész se unalmas, mindegyik fasza:P
Most is pl. Északon a vadak… meg a falon túli cucc ahol csomó csaj volt meg az a faszi, ott is hallani, hogy mik történtek, és most majd oda is ki kell menniük stb. Történnek ott is a dolgok. Akkor Davos írt a Vasbanknak, gondolom pénz ügybe, hogy legyen hadsereg, ott is történnek a dolgok. Akkor Oberynnel is történnek a dolgok, kíváncsi leszek ott is… Tyrionnál is érdekes és jó volt.. Sansa – Baelish esete is… tuti van valami hátsó szándéka, szóval itt is majd még biztos lesz valami és Nekem meglepi is volt, nem számítottam rá… végül csak elérte, hogy egy hajón legyenek. :) Na megy véreb és Arya megint.. :D Mikor imádkozik a faszi az asztalnál azok meg nem bírják ki ne kajáljanak:)) Meg az is váratlanul ért, hogy kirabolta őket…. mondjuk itt lehet én voltam a naív, sőt:D Dany-ről meg ne is beszéljünk…. vége megint jó volt vele! Kíváncsi leszek a következőre, főleg erre a szálra, de mint írtam van sok. Szóval szerintem jó volt ez! :) Amit még várok, de nem volt most az a Ramsey szál és, hogy elvileg Branék után eredt, hogy megölje őket, ha jól emlékszem. Meg Theon tesó is ott van, akit aszem a 3. évad végén láttunk utoljára, hogy Theonhoz siet hajón:D Na Ő is megérkezhetne már… :P

yagami - 2014. 04. 21. 13:31

ui.: Még Jaqent is várom… ugye 3. évad 10-be Arya kimondta, hogy Valar Morghulis az érmével stb… és hát… na, Ő is megjelenhetne:P:D

katyvaszlipp - 2014. 04. 21. 13:41

Egyébként Rickon hol van? elfelejtettem már,de nem Sam vitte magával? Mert Branékkel nincsen.
Vagy Osha vitte el,de akkor hol vannak ők?

Lálá - 2014. 04. 21. 13:55

Legutoljára az volt a terv, hogy Osháék az Umberekhez mennek. (Az Umberek egy szintén északi nemesi család, a Starkokra felesküdve.)

yagami - 2014. 04. 21. 14:08

Jaja én is úgy emlékszem, hogy Oshával ment, és akkor valószínű úgy van, ahogy Lálá írja. Őket is rég mutatták… :D Mint ahogy a Walder Freyéket is, pedig ott is érdekelne mi a helyzet, na meg a Fekete Halról nem beszélve…. szóval ja, vannak egy páran:D

dzsokole - 2014. 04. 21. 14:23

Valszeg úgy vannak vele, hogy nem fognak egy-egy ember kedvéért új szálat nyitni, vagy csak úgy “random” megmutatni őket két percre. Igen, Osha és Rickon, meg a Black Fish is valamit éppen csinál. De mindaddig, amíg nem fonódnak be valamelyik meglévő szálba, nem fogunk róluk hallani. Ugyanez igaz a Lobogó nélküli testvériségre.

Szaddam - 2014. 04. 21. 14:47

Osháékat nem fogják egy darabig mutogatni szerintem, a könyvben egyáltalán nem szerepelnek, miután elválnak Branéktól.

Crias - 2014. 04. 21. 15:04

Hát nekem eddig Deny szála a legérdekesebb több időt is kaphatna meg Arya Hund páros jó még a többi annyira nem tud felcsigázni, bár érdekesen alakul királyvár is meg castle black is, stanis is talán össze szedi magát jó lesz ez :)

Platschu - 2014. 04. 21. 16:18

Én Stanissel vagyok így. Az ő egész történetszála érdektelen. :/

Crias - 2014. 04. 21. 18:42

Stanis nekem a hagymalovag meg a kislány miatt érdekes

23dani - 2014. 04. 21. 19:06

Na kimondta, hogy fel fog tűnni Kisujj? Most már biztos, hogy köze van Joffrey halálához! :D

VanillaSky - 2014. 04. 21. 19:11

A sorozatot egyértelműen Királyvár történései viszik a hátán, szóval ott minden perc aranyat ér. Másrészről Jonék szála is érdekes ezzel a vad vonulattal. Személy szerint Danyt inkább eltehetné valaki láb alól, míg túlontúl meg nem erősödik. A halott Targaryen a jó targaryen:)

Szerencsétlen Sansat meg igazán sajnálom, Martin rajta éli ki leginkább szadizmusát az egyik állat karjaiból a másikéba kerül:(

vidor - 2014. 04. 21. 19:37

Lesz könyves kibeszélő?

Platschu - 2014. 04. 21. 20:58

Én Sansánál azt értékeltem, hogy bár nem kedvelte Tyriont, de tisztelték egymást. Az esküvőn pedig az a jelenet a csúcs volt, hogy odaadja neki a poharat, ha már a férjét hülyére alázta az a beteg állat. Szóval lehet nem ők voltak az álompár, de pontosan belátta, hogy mindketten be lettek ebbe az egész érdekházasságba kényszerítve.

MrsDeanWinchester - 2014. 04. 21. 23:27

Nekem tetszett ez a rész is, annak ellenére hogy inkább átvezető volt. Egyedül a sok ugrálás volt most egy kicsit zavaró, nem tudom miért, eddig soha nem volt vele bajom.. Staniss szál annyira nem érdekel és jelentéktelen számomra, hogy akár felőlem ki is hagyhatnák, bár Davost nagyon csípem továbbra is. Arya és Hund most nem fogtak meg. Sansát nagyon sajnálom, kíváncsi leszek mi fog történni vele ezek után. Királyvár eseményeit, ahogy sokan említettétek, mindig szívesen nézem, ismét ott voltak a legjobb jelenetek, várom hogy Tyrion hogy fogja kivágni magát a helyzetéből (már ha sikerül neki). Poddal való beszélgetés vitte a részt szerintem. És a végére megint kaptunk pár percet Danyből, többet is szerepelhetne, már nagyon hiányolom a hosszabb jeleneteket vele. Megint úgy éreztem a végén, hogy “atyaég már vége? nemár, ez biztos csak 20 perc volt”

u.i.: nem emlékszem pontosan ki említette hogy Kisujj lehet a háttérben, de mindenképp megpróbálhatná a lottózást :D:D

katyvaszlipp - 2014. 04. 21. 23:49

említettem,gyanúsan nem volt róla említés régóta :)
lottózás más,ott nem a szemem előtt pörögnek az események:d

yagami - 2014. 04. 22. 02:10

Aki nem látta volna: Megint 6,6 millióan nézték! Ugyan annyian, mint a premiert. :) Ha jól emlékszem eddig:
4. évad 1. rész: 6,6 M
4. évad 2. rész: 6,3 M
4. évad 3. rész: 6,6 M
:P

Brynden Rivers - 2014. 04. 22. 10:12

Mindenknek max respect aki rájött a sorozatból a valódi gyilkosokra :)

B - 2014. 04. 22. 15:00

Anno megnéztem az első 1-2 részét a sorozatnak,mert nagyon tetszene alapvetően, de nem bírom,ha állatokat gyilkolnak,még ha tudom is,hogy ez csak film.
ez azóta változott valamit? továbbra is puszta poénból vágnak le lófejeket? az,ha embereket beleznek ki,nem érdekel. szívesen nekifutnék mégegyszer,de megköszönném,ha megírná valaki,hogy mire számítsak hosszú távon. ha minden részben ez megy,inkább passzolom továbbra is. előre is köszi!

katyvaszlipp - 2014. 04. 22. 15:08

uramisten. Ugye tisztában vagy vele,hogy nem igazából ülik meg az állatokat? …:D
amúgy,ha ennyi tart vissza,akkor ne nézd,repkednek itt még nyúzott kecskék,meg egyéb finomságok.

norm - 2014. 04. 22. 15:17

Nem teljesen tiszta számomra, valaki segítsen, Kisujjnak mi volt az indítéka?

tubi_ca - 2014. 04. 22. 15:22

@norm

A káosz egy létra kezdetű kis elmélete jut csak eszembe. Lehet, hogy van terve, de az is lehet, hogy csak az álló vízbe akart követ dobni, és az adódó lehetőségeket akarja kihasználni… Az viszont érdekelne, hogy Sansát hova viszi. Mivel neki, olyan, hogy “haza” már nem igen van. Esetleg a nagynénje vagy a nagybátyja?

Paya - 2014. 04. 22. 16:19

@tubi_ca

Gondolom a Sasfészekbe viszi. Elvileg Kisujj el kell vegye az ottani Lysa Tully/Arryn-t, legalábbis ezzel eresztették útnak annak idején. Arya+Hound is oda tart szóval gondolom elkerül még az a szál.

VanillaSky - 2014. 04. 22. 17:01

“Nem teljesen tiszta számomra, valaki segítsen, Kisujjnak mi volt az indítéka?”

Kisujjnak mindene megvolt csak serege nem! Így, hogy Tyrion partvonalon van és az eddigiek alapján esélyes, hogy a következő körben neki nem jut szék és kiesik a játékból Sansa szabad préda. A dolgok Királyvár felőli nézőpontjából meg csak Ő van életben a Starkok közül. Jobb arajelölt, mint amit szántak neki.

edete - 2014. 04. 22. 20:40

Nem olvastam a könyvet úgyhogy lehet baromság lesz amit írok de…
Mialatt néztem a 4×3-at valahogy elindultak bennem a gondolatok…
1. Tyrion nem hiszem hogy meghalna bár ez is benne van, persze majd biztos lesz lelkizés meg valami kísérlet arra hogy megöljék de szerintem nem lesz sikeres. (kb olyanra számítok mint pár évaddal ezelőtt Lady Stark és Jamie. Viszont nem tartanám hülyeségnek ha Tyriont hazaküldené az öreg hogy uralkodjon hiszen királyvárban most nincs sok haszna.
2. Valahogy az az érzésem támadt hogy a Tyrion-Sansa házasság itt ért véget. Nem vagyok benne biztos h látják még egymást bár a GoT-ban ezt sosem lehet tudni. kisujj helyében én megpróbálnám férjhez adni Sansát a Boltonokhoz….
3. Stannis meg nekem valahogy olyan fásult és beletörődött. és ettől kicsit unom is de talán majd most életre kel.
4. Dany meg pont attól jó szerintem hogy keveset látjuk, így jobban ki vagyunk éhezve. Most nagyon neki áll a zászló de mégsem hiszem hogy sikerrel járhat.
5. Engem érdekelne hogy Szegfű melyik városban van “biztonságban” :D
6. Arya Arya Arya for president!!! Nincs mese ő a legjobb.. az a szöveg amit lenyomott a halott anyáról meg az égő házról ááh k*rva nagy volt

Llew - 2014. 04. 23. 08:48

@VanillaSky:

Sansa szabad préda. A dolgok Királyvár felőli nézőpontjából meg csak Ő van életben a Starkok közül. Jobb arajelölt, mint amit szántak neki.

Lysa Arryn a Völgy örökösének az anyja, ha Kisujj elveszi, csak a gyerek felnőtt koráig kormányozhat a nevében. Pozitív oldal, hogy a Völgy eddig kimaradt a háborúból, így a serege és a földjei, gazdasága érintetlen.
Sansa ezzel szemben Észak urának utolsó örököse, így az ő férje közvetlen jogot formálhat északra, ezért is vetette el Tywin Tyrionnal a lányt. Ugyan akkor az Észak ura címet Boltonnak adta Tywin, illetve ott vannak a Robbhoz hűséges házak maradékai, meg a hódító vasemberek is. Szóval észak erősen problémásabb terület, mint a Völgy, nem nevezném jobb partinak.

Lálá - 2014. 04. 23. 11:12

Nem csak Sansa férje, de Sansa önállóan is követelheti magának Derest, hiszen az északiak és mindenki más, akik úgy tudják csak ő él tisztában vannak vele, hogy a valódi jog őt illeti.
Ha pedig azt vesszük, hogy a Három folyó és Észak szemében a Stark újra királyi ház lett, Robb után most Sansa vette át a címet, mert ugye eddig hercegnőnek számított. Most pedig Észak királynője.

Keila - 2014. 04. 24. 09:31

Most akkor nem lesznek heti kibeszélők? :(

Yaso - 2014. 04. 24. 11:51

Tényleg nem kötekedésből, de kíváncsi vok én is, hogy lesz-e heti kibelésző? Minden nap felmegyek az oldalra 4-5 alkalommal emiatt.

CyClotroniC - 2014. 04. 24. 15:49

Heti kibeszélők:

Előre is sorry, de mostanában nagyon limitált időm van, nem csak írni, de nézni a sorozatot, úgy meg nehéz róla írni, ha még nem láttam. Mivel a GoT nagyon népszerű, így mindenképpen lesz róla hetente írás, de néha simán elcsúszhat a hét közepére is, ha úgy alakul a dolog. Sajnos ez még mindig a jobbik eset, mert a Hannibalról is akartam írni 3 részenként, de teljesen elmaradtam azzal is, pedig oda is ígértem sűrűbb íráskat, de ha a hétvégén fel tudok zárkózni, akkor azt is pótolom, mert szintén egy olyan sorozat, ami megérdemelné.

Szóval előre is türelem mindenkitől, és ne feledjétek, hogy mindig lesz egy olyan írás az oldalsávban is, ahol lehet beszélgetni a részről, ha néhány napot csúsznék vele. Megértem, hogy nem ideális, de most ez van. :S

Platschu - 2014. 04. 28. 11:18

Ez a csajszi egész jópofa stílusban elemezgeti az új részeket a videóblogjában :

http://www.youtube.com/watch?v=H01IHvxPJw4
http://www.youtube.com/watch?v=jA8Mef0Q7JQ
http://www.youtube.com/watch?v=-l2-8xkpZvs

Néma Harcsa - 2014. 04. 28. 17:59

Na, a negyedik rész végére történt valami igazán érdekes is.

katyvaszlipp - 2014. 04. 28. 18:16

Ez jó volt,bár megint kevés Dany volt…franc. imádom nézni!:D

Észak most tetszett,pedig általában unalmasnak tartom,de most Feketevár is tetszett, falon túli dolgok is, a vége epic volt.

Királyvár szokásos, Tyrion-Jamie párbeszéd atom volt!

VanillaSky - 2014. 04. 28. 20:45

Így kell utánpótlást nevelni:)

Thrasher - 2014. 04. 28. 20:46

“Na, a negyedik rész végére történt valami igazán érdekes is.”

imádom, akik szerint egy ilyen sorozatban is csak a zombikwhitewalkereksárkányoknemtommik, meg az egyéb extrém dolgok az érdekesek.
tényleg, egyébként teljesen gyenge a sztori.

furán volt kicsit felépítve amúgy a rész, a legtöbb új jelenet mindig éppen arról szólt, akiről az előzőben beszéltek. kiváncsí vagyok, hogy írói szempontból vajon ügyes munkának számít-e, hogy sikerült ilyen folyamatosra szőni a történetet, vagy épp ellenkezőleg, mert számomra egy kicsit zavaróan direkt volt, olyan kisiskolás érzete volt.

Thrasher - 2014. 04. 28. 20:47

“kiváncsí”, lol

Brynden Rivers - 2014. 04. 28. 20:56

Ez volt a sorozat mélypontja :(

Egyedül a Királyváras részek voltak jó, Dany szála nagyon alulírt pedig lenne érdekes karakter körülötte – pl. Ser Nagyapó elmesélhetne egymást a Targeryenekről, azon kívül hogy rosszallóan néz.

Van egy remek brit színészünk Mance Rayder szerepére – használjuk, hogy bemutassuk a másik oldal átélhető, emberi motivációit? Nem, valami random epizódszereplő gonoszak futnak össze teljesen random Bran-nel.

Bevezettük az egyik legjobb karaktert az évadban (Obreyn), adjunk neki értelmes jelenetet mondjuk Tyrion-nal vagy Jaime-vel? Nem inkább dugjuk el őt is.

Dany elfoglalja a rabszolgatartó várost. Esetleg építsük erre a részt, legyen egy jók kis ostrom, de mondjuk a másik oldal szemszögéből? (rabszolgatartók is apák, ugye) Nem inkább 2 perc alatt játszuk le a francia forradalmat.

3/10 de csak Jaime meg a Töviskirálnynő jelenetei miatt

Crias - 2014. 04. 28. 22:28

ŐŐŐőőő az a foszer aki John Snow-al beszélgetett nem ő vágta le Jaime kezét?
Mi a fenét keres castle blackben?

Thrasher - 2014. 04. 28. 22:36

az előző részben Bolton mittudomén mit ajánlott neki, ha elkapja a maradék Stark-családot is. beépült

beiz - 2014. 04. 28. 22:44

Azért túlzásokba ne essünk. 3 pont? Elképzelni sem tudom, milyen a pontozási rendszered, de egy 3 pontos alkotás már igen komoly deficittel küzd, kezdve a csapnivaló színészi játékkal, folytatva különböző dramaturgiai baklövésekkel, bugyuta párbeszédek tömkelegével stb. Egy 3 pontos film már szinte alig áll össze.

3 pontnál már belóg a mikrofon a képbe XD

NEM ez volt mindenidők legjobb GoT epizódja, de simán dobok rá egy erős és kikezdhetetlen hatost. Kellet ez, néhány karakter jól látható célok felé mozdult. Ha minden részben kapnánk egy red/purple weddinget előbb-utóbb paródiába fulladna a történet.

Remek jeleneteket kaptunk: minden ami Jamie (jó társalkodó partnerek és helyzetek), Tommen éjféli látogatója (engem is meglátogathatot volna Natalie, amikor 12 éves voltam és nem tudtam aludni) + bepillanthattunk egy kicsit a falon túlra is. Kisujj háttérmachinálásáról is szót kellett már ejteni, az apró utalásokon kívül eddig sosem tették egyértelművé mit is akar ő elérni.

Alapoznak, tovagördülnek, kitöltik az üres helyeket, úgy mozdítják el a karaktereket, hogy később majd kiforrjon és a nézőnek/olvasónak “jó legyen”. Nincs szükség állandó akcióra, vérre és halálra.

Jut eszembe: Bran kinőtte a szerepét. Mindegy, mosmá ne cseréljék le, megszoktam (s megszerettem). :)

Crias - 2014. 04. 28. 22:52

Thrasher
Köszi igen már rémlik.
Egy kérdésem lenne még, most boltonék akkor kivel vannak?
Mert Jaime-t ugye azért vágták le mert a starkokkal voltak most meg a stark gyerekekre vadásznak?
Ők akarnak észak urai lenni vagy most mivan?
Az ok hogy most összezördülnek a greyjoy-okkal.
Apropó erről jut eszembe már vagy 4 rész óta úton van a hogyishívják greyjoy lány kiszabadítani Theont… mutathatnák már őt is.

katyvaszlipp - 2014. 04. 28. 23:39

Bolton már akkor is a Lannisterekkel volt,mikor levágták Jamie kezét, nem is tetszett neki Locke akciója,nem is adott rá parancsot. Eléggé húzta is a száját emiatt.
És igen,észak urai akarnak lenni.

yagami - 2014. 04. 29. 01:41

Újabb rekord… a 4. részt 6,9 millióan nézték :P

gabika72 - 2014. 04. 29. 01:50

Ha a 90-es években forgatták volna :)

https://www.youtube.com/watch?v=2fPgIIB67bw

yagami - 2014. 04. 29. 04:30
Néma Harcsa - 2014. 04. 29. 08:02

Thraher: Igen, jól látod, sajnos gyenge a sztori. És egyre haloványabb.

Brynden Rivers - 2014. 04. 29. 09:59

@Néma Harcsa:

Tényleg túlázsba estem, azért a Királyváras jelenetek MINDIG jók :)

Dany szála amúgy is halovány, azt nagy kihívás lenne karakterek terén felfejleszteni, de sajnos meg sem próbálják, sőt még vissza is metszik 1.0 szintre az érdekes karaktereket (Barristan, Daario/Belwas)
Úgy tűnik csak ledarálják a kötelezőt minden részben 5 percben, aztán rohan is vissza a kamera Westerosra.

Északon edddig jó jelenetek ÉS jó párbeszédek is voltak, és ha ennél kevésbé kliséses szőnék a szálakat az írók, az a szál is felnőhetne Királyvár mellé.

dorozsmaid - 2014. 04. 29. 10:25

Számomra kezd nagyon egysíkuvá válni a sorozat. :/ Királyvári történések teszik ki a játékidő nagy részét a Falon történtekkel szemben.
Dany szála az elején nagyon lekötött de már kezdem azt is unni. Megint egy város megint felszabadítja, a vezetőket “megbünteti”. Sárkányokról semmi említés. Sajnos.

eszemix - 2014. 04. 29. 10:56

Oath-keeper jelenet. :'(

yagami - 2014. 04. 29. 15:06

dorozsmaid: Azt olvastam, hogy itt most a könyvben sem szerepelnek annyit a sárkányok… szóval… de nem mondanám, hogy kezd ellaposodni stb. Legalább is nálam biztosan nem. Meg aztán itt nem lehet tudni, egyik pillanatról a másikra történhetnek olyan dolgok… :P

David R. Blake - 2014. 04. 29. 18:41

@yagami:
Az a koponya még vagy tavaly készült valami promóciós akció keretében, nem lesz benne a sorozatban.

Flora - 2014. 04. 29. 20:16

Sose tudom eldönteni egy színészről, hogy mennyire jó. Szóval mit szóltok a Tomment alakító színész játékáról? Csak azt tudom, hogy engem nem idegesített. Nem fogott meg különösképpen, de nem is irritált(azt azért észre vettem volna).

yagami - 2014. 04. 29. 20:57

David: Jaaa… köszi! Ezt nem tudtam, akkor még nem néztem a sorozatot, csak a képekről hallottam. Áh.. kár.:D

mogyoró - 2014. 04. 29. 21:32

egyébként tudja valaki, hogy hány év van tommen és marg. között? mert annyira fura volt ez így…

Lálá - 2014. 04. 29. 22:02

A könyvekben 8 éve van közöttük. Marg 17, Tommen pedig 9 éves.
A sorozatban viszont mindenkihez kell +2 vagy 3 évet adni.

edete - 2014. 04. 29. 22:15

Tommen egyenlőre elég szimpi. Oké az látszik hogy könnyen irányítható, de ettől még jó szándékú, és szerintem előbb-utóbb ki fog állni magáért. (lehet inkább utóbb)

Platschu - 2014. 04. 29. 23:10

Marg majd férfivá avatja, ha majd lesz mivel… :)

Yasofix - 2014. 04. 30. 08:56

Lehet én vok az értetlen, de még mindig nem tudom, ki ölte meg ténylegesen (fizikailag) Dzsforit…Ok hogy Sansa nyakláncából hiányzott a kő, de nem ő volt, sem Dontos, sem Marg…akkor ki???

Gwen - 2014. 04. 30. 08:59

Te láttad a 4. részt? Mert ott konkrétan meg is mondják… :-)

Yasofix - 2014. 04. 30. 09:20

Segítenél? A nyanya?

Lálá - 2014. 04. 30. 09:32

Olenna nagyi volt, igen.

Gwen - 2014. 04. 30. 11:11

Először, mikor Kisujj elárulta Sansának, hogy az ő nyaklánca volt a ludas, majd hosszan fejtegette, hogy az új, kedves barátainak nagyon szükségük volt erre, majd ugrott a kép Margeryre és Olennára, aki a lánynak szegezte a költői kérdést: komolyan azt hitted, hagynám, hogy hozzámenj egy szörnyeteghez…

Irisan - 2014. 04. 30. 18:24

mogyoró: igen tényleg fura…Margery lehet a könyvben 17, de a valóságban 32!

dzsokole - 2014. 05. 05. 11:06

A Baelisht alakító Aidan Gillen szerintem az egyik legjobb színész a sorozatban, de a heti részben az volt az érzésem (főleg amikor Lisa beszélt hozzá), hogy fogalma sincs, hogyan játsszon.

Mindent összevetve: ez a 4×05 az évad első olyan része volt, ami kifejezetten nem tetszett- Számomra csak az utolsó tíz perc javította fel “nagyon rossz”-ról “gyengére”.

disman - 2014. 05. 05. 12:57

egyetértek dzsokole-val, nem volt egy nagy dolog ez a rész, reméljük, sőt biztos vagyok benne, hogy a következő viszont nagyon jó lesz.

katyvaszlipp - 2014. 05. 05. 14:39

Hát,még egy rész lement,itt most kevés izgalmas dolog történt. De élvezetes volt így is. Eddig a Fali részeket nem kedveltem,de ebben az évadban tetszenek, valahogy jobban meg vannak csinálva.

Ami érdekes,hogy kiderült, Arryn halála mögött is Petyr áll,és ő ugrasztotta össze a Lannistereket a Starkokkal. Tehát végső soron minden ami eddig történt,annak ő az okozója. Úgyhogy remélem kiderülnek a turpisságai,és Havas Jon vagy Dany elbánik vele:D

A másik, hogy Oberyn még mindig keveset szerepel. Szerintem. Elvileg a Hegy-el fog csatázni,a trailerekből kiderült, ha jól vettem ki, a tárgyalás része lesz,stb…de nagyon nincs felépítve a karaktere,és vészesen közeledik az évad vége. Gondolom 9. rész környékén lesz a párbaj,mint nagy durranás,később semmiképp.

Harmadik,hogy fogtam a fejem azon,hogy Bran és Jon nem tudnak találkozni,de egész jól oldották meg,így csak megmosolyogtam a dolgot. Azt hittem tényleg nem megy senki a kunyhó felé.
Illetve ehhez kapcsolódik,hogy Locke-nak is annyi, Hodor szétkapta kicsit:D illetve Bran. Azt hittem nagyobb szerepe lesz.

Dany-szál jó volt,bár kevés, de megtudtuk,hogy nem megy Westerosba, inkább rendet rak maga mögött. Nem tudom,hogy bejön e neki,lehet hagyni kéne a csudába ezt a területet, és menni Westerosba bulizni…

TJ - 2014. 05. 05. 14:41

Érdekes… úgy tűnik ízlések és pofonok… nekem nagyon tetszett a 4×05.

“Your friend is dead, and Maryn Trant is not. ‘Cause Trent had armor and a big fucking sword” – szerintem hét idézete gyanús :D

TJ - 2014. 05. 05. 14:50

“Your friend is dead… and Maryn Trant is not… ‘Cause Trant had armor.. and a BIG FUCKING SWORD”

Hét idézete gyanús :D

jiliac - 2014. 05. 05. 14:55

Kiváló volt a 4X05. Ezeket a részeket szeretem én, sok jó párbeszéd egy csipetnyi akcióval fűszerezve. Ez a kisujj mekkora egy rohadék ember már, ezzel a párbeszéddel simán lekörözte nálam az őrület anyját.

tökfilkó - 2014. 05. 05. 15:49

nagyon jók ezek a részek, 4 évad idáig nagyon izgalmas, littlefinger meg az egyik legjobb karakter, idáig is szerettem , de most hogy kiderült micsoda mastermind, milyen hideg, racionális, számító, hihetetlen jó karakter, plusz a wire óta aidan gillen is kedvenc

katyvaszlipp - 2014. 05. 05. 15:59

Kisujj valóban jó karakter. Már csak azt kéne kideríteni,mi motiválja? Mert igazából totál a háttérben van,onnan irányítja a szálakat,de gondolom valamiféle elismerést akar, nevet, stb.

yagami - 2014. 05. 05. 17:55

Szerintem semmi gond nem volt vele… Nekem ez is tetszett, viszont szerintem is az utolsó pár perc volt a legjobb.:)

Anak - 2014. 05. 05. 19:30

Iain Glennel mi történt? Vagy 20 évvel öregebbnek tűnt legutóbbi önmaga óta. Mintha a szemöldöke is leégett volna, vagy csak rosszul volt sminkelve?
Jut eszembe Jorah Mormont tudja, hogy az apja nem él már?

yagami - 2014. 05. 05. 21:18
sehrezad - 2014. 05. 06. 08:33

Ez az újonc varjú (Locke?) mit akart egyébként Brantól, miért akarta elvinni valahová, ahelyett, hogy simán átadná Jonnak? Tényleg gyorsan kiírták.

Brynden Rivers - 2014. 05. 06. 08:47

“Oberyn még mindig keveset szerepel” +1

Sok volt az időhúzás a 4-5. részben, pedig lenne mit építeni karakterek terén Dany szálán, de északon is vannak hanyagolt karakterek (pl. Ygritte)

A Craster erődje körüli csatára költött pénzből simán összehozhattak volna pár sikátorban harcolós jelenetet a meereni ostromból.

rio - 2014. 05. 06. 09:56

@sehrezad Locke Bolton megbízásából ment a falra begyűjteni a srácot.

winnie - 2014. 05. 06. 11:16

picit ritkítottam utólagos engedelmetekkel a spoiler flame-et, mert már úgyis lecsengett, de az a policy elvileg, hogy előzetesből sem utalgatunk. csak a részek, mert tényleg nem mindenki néz videókat.

sehrezad - 2014. 05. 06. 11:38

@rio: Köszönöm a választ, így érthető (figyelmetlen voltam a korábbi részben…).

kovg1987 - 2014. 05. 12. 12:12

basszus, én olvastam a könyveket, de amit ezzel a sorozattal művelnek idén, az valami egészen elképesztő és zseniáls!!!!! Peter Dinklage mit játszott a mostani rész végén te jó isten…. számomra ebben az évadban még nem volt 8.5/10-nél kevesebb pontot erő rész

majsz - 2014. 05. 12. 12:36

Tyrion Lannister for king! :)

Thrasher - 2014. 05. 12. 13:02

höhö, én meg pont azt akartam írni, hogy Dinklage for president

yagami - 2014. 05. 12. 14:01

áááá szerintem minden szál most nagyon jó volt, persze most is a vége lett a legjobb, jövőhetet!:D

smaszi - 2014. 05. 12. 14:02

Az évad legjobb epizódzárója eddig!
Messze még az a jövőhét :(

Malachi - 2014. 05. 12. 14:17

azt a büdös… már megint King’s Landing, már megint, de hogy! jó ég.

Danee - 2014. 05. 12. 14:33

Huh, rohadt jó rész volt…

Malachi - 2014. 05. 12. 16:50

lehet amúgy, hogy láma kérdés, de Tyrion most kit hívott ki? mi lesz ez a párbaj, a királlyal vívja, vagy kivel? az apjával?

Thrasher - 2014. 05. 12. 17:06

@Malachi: a következő rész trailerében benne volt, hogy kik fognak vívni, de nem akarok ellőni semmit, nekem is elspoilerezték már (igen, a trailer is spoiler).
de gondolj visza arra, mikor Arryn asszonyságnál került ilyen helyzetbe Tyrion, és hogy ott hogy szóltak a szabályok

Malachi - 2014. 05. 12. 17:17

Thrasher – nagyon kösz, pont erre voltam végül is kíváncsi, hogy milyen párbaj ez, hogyan zajlik, megbízhatja-e megint a testőrét pl. király, kösz még egyszer!

jiliac - 2014. 05. 12. 18:00

Kiváló rész volt, a és vége egyszerűen zseniális. És még csak hétfő van sajnos.

S84 - 2014. 05. 12. 18:08

A sárkányokra ezért kár volt CGI-t pazarolni, bár legalább látszik, hogy hiába van kétsoros “neve” Danneyris akkor is egy kis p*csa és az uralkodása eddig nem sokat ér.
A rész átlagos volt, az utolsó pár perc húzta fel számomra, de az nagyon.

katyvaszlipp - 2014. 05. 12. 18:09

10/10. Egyszerűen tényleg zseniális,ahogy idén a sorozathoz nyúltak. Az első 3 évadot is élveztem,szerettem,de ez valami elképesztő.
Korábban a Stannis-es részeket,vagy a Greyjoy részeket sem szerettem, de ebben a részben ezek is remekül voltak feszültséggel megtöltve,jó párbeszédekkel, kellemes akcióval Yara részéről.

Meeren is rendben volt, amikor sorolták Dany címeit, kicsit mosolyogtam,hogy tudja mindet megjegyezni:D
Egyébként azt hittem,hogy nem engedi eltemettetni a mestert, meglepődtem,hogy engedélyt adott.

És a végén a tárgyalás…Jamie minden tekintete, arcrezdülése megér egy tanulmányt,ahogy Tyrioné is, Cerseit megint ütnivágni lehetett volna…:D Shae meglepett,ezt nem gondoltam volna, tényleg egy whore.
Oberyn korrekt volt,próbált racionális kérdéseket feltenni, rajta látszott,hogy nem igazán hiszi el a vádakat, és magában kacag ezeken,és élvezi hogy egy Lannister gyerek megölésének tárgyalásán van. Tyrell papa meg jó nagy csicska lett, nem tudom,könyvben is ilyen a karakter? Inas szinten mozog “hozz papírt,meg tollat”, Oberyn meg belül szakad a röhögéstől:D

Anak - 2014. 05. 12. 19:00

Hol van Bronn mester? Vajon hazudott, amikor azt mondta Tyrionnak felrakta a hajóra Shae-t? Lehet, hogy így volt, de valaki visszafordította a hajót és tett egy jó ajánlatot a lotyónak?
Ha a válasz nagyon spoileres, de a köv. részben kiderül ne szóljon senki semmit. Sugalmazni, ködösíteni azért lehet.
Ja még valami, a főcímben sajnos ellőtték, hogy Shae visszatér, erre vigyázhattak volna, hogy még nagyobb legyen a meglepetés. Így tudtam, hogy fel fog bukkanni. A stáblistába elején kellett volna csak feltüntetni a színésznő nevét.

Anthonz - 2014. 05. 12. 19:25

Következő részben minden kiderül :)

Egyébként Shae nem azért “köpött”, mert egy whore, hanem mert úgy érzi Tyrion már nem szereti, és elkergette őt. Jeez, mit néznek egyesek..

katyvaszlipp - 2014. 05. 12. 19:29

Azért köpött mert egy önző idióta whore. Már bocs,de miért nem fogta fel,hogy az ő érdeke is ez? Nem rosszat akart neki Tyrion, pont,hogy jót. Szépen kérte először hogy menjen el, aztán keményebb szavakkal próbált hatni.
Puszta féltékenységből vallott ellene,és talált ki mindenfélét, féltékeny volt egy gyerekre. Grat neki, remélem valaki lecsapja a fejét, mondjuk Jamie egy balossal.

baggio - 2014. 05. 12. 19:56

nem tudom komolyan venni a GoT-t, amíg ilyen jelenetek vannak benne: http://youtu.be/kWwjdfjwhm4?t=4m38s

sajnos egyre inkább azt érzem, hogy csak a könyveket ismerőknek ad valamit a sorozat, mert ez a “menekülés” pl. háttérismeret nélkül egyszerűen röhejes/siralmas

Malachi - 2014. 05. 12. 20:01

nem ismerem a könyveket, és kb. semennyire nem érdekel, hogyan futottak a kutyák elől. részemről ennyi. :D

Anak - 2014. 05. 12. 20:31

@Anthonz: “Jeez, mit néznek egyesek”. Ez gondolom nekem szólt.
Naszóval, hogy mit is nézek, hát ezt a sorozatot. A könyveket nem ismerem, úgy tűnik te igen. Csak a sorozatot nézve már megtanultam, hogy itt sokszor a dolgok nem azok, aminek látszanak elsőre.
Az utolsó infónk a csajról az volt, hogy Bronn felrakta egy keletre tartó hajóra. Most meg hirtelen itt van és vall, Tyrion ellen. Igen, lehet, hogy az van amit te mondasz, nyilván megsértve érezte magát. Ez számomra is kiderült, hiszen nem egyszer mutatta nemtetszésének jelét, amiért a saját biztonsága érdekében elzavarták. De ahhoz ez mégiscsak túl nagy árulás. Mi van ha mások állnak megint a háttérben? Nem lennék meglepve.
De mint mondád jövő héten kiderül.

Anak - 2014. 05. 12. 20:34

*#@sza meg! Benyelte a kommentemet. Hát én le nem írom mégegyszer.

Poghy - 2014. 05. 12. 20:37

Végre Oberynnek is voltak jó jelenetei, de a részt a végén Tyrion lopta el egyértelműen. Dany meg ha a kisujját nyújtja minden alattvalójának, akkor gyorsan elveszti az összes tekintélyét és még jól ki is használják. Amit viszont nem értettem a rész kapcsán: Tywinnak most akkor mi a fontosabb, kinyírni Tyriont, vagy továbbvinni a Lannister nevet? Jamie alkujára olyan instant rábólintott mintha végig ezt tervezte volna, aztán valamiért csak muszáj volt tovább kelteni a feszültséget a tárgyaláson…

hunlord - 2014. 05. 12. 20:50

Ha Tyrion a bátyját fogja választani, hogy dilemma elé állítsa az apját, akkor az zseniális húzás lenne (nem láttam a trailert, de nem tudok más történést elképzelni). Abból, ahogy az apja egyből igent mondott Jamie kérésére tényleg az derül ki, hogy nem akarta megölni a törpét. Párszor sikerült visszanézni az utolsó jelenetet :)

Malachi - 2014. 05. 12. 20:55

“Jamie* alkujára olyan instant rábólintott mintha végig ezt tervezte volna” – nekem nagyon úgy tűnt, abból a kaján vigyorból is, amit eleresztett a végén.

*nem Jamie, Jaime. :)

tökfilkó - 2014. 05. 12. 20:58

sztem meg a régóta várt mountain oberyn összecsapás lesz, az hogy hgoyan hozzák össze, azt nem tudom, igazából csak a mountaint kell a crownnak a vászonra hoznia és oberynt tyrionnak kérnie sem kell

amugy tényleg nagyon jó volt a jelenet, érezni lehetett tyrion fájdalmát és dühét, áthozta a színész, amit lehetett

katyvaszlipp - 2014. 05. 12. 21:08

Amikor Tyrion kimondta,hogy párbajt akar, Oberyn egyből elkezdett vészkelődni. Szerintem sejtette,hogy a Lannisterek ilyen kaliberű ügy párbajának a Hegyet hívják segítségül,ha már a Véreb elpártolt tőlük :)

CyClotroniC - 2014. 05. 12. 22:04

Eheti GoT kritika már van írva, szóval lesz hamarosan, csak türelem, mert az upfronts hírdömping miatt trükkös most híreznünk, szóval türelem. Spoiler alert: WOW! :O

bëiz - 2014. 05. 12. 22:14

Úristen, ez kurvajó rész volt!

icefox - 2014. 05. 12. 22:39

Volt pár eltérés a tárgyaláson, ami miatt húztam a szám(Pycel bizonyítékai, Cersei mosolya), de a törpicsek játéka a végén zseniális volt.

Crias - 2014. 05. 12. 22:56

WOW
Erre tényleg csak ezt lehet mondani szó szerint elrepült ez a pár perc…
Én nem mondhatnám hogy hű de oda vagyok kingslandingért de most ez nagyon komolyan odacsapott…
Deny meg most mindenkinek megkegyelmez nekem is az ugrott be hogy ezt biza gyorsan ki fogják használni…
Stannis szála is érdekesen alakul… azért kíváncsi lettem volna a braavosiak válaszára is bár az aranyból azért lehet sejteni :)

röviden-tömören - 2014. 05. 12. 23:53

szerintem Shae visszatéréséhez némi köze még Varysnak is lehet. Tyrion ugyan elhitte, hogy mindenki ellene van, elárulta – de Varys nyilván nem. eljátszotta a szerepét, a háttérben meg már kész volt a szöktetése. ennek egyelőre lőttek.

aligha lesz Jaime a bajnoka; a másik oldalról a Hegy esélyes és akkor Oberyn nem hagyja ki a lehetőséget – kérdés milyen messze van jelenleg és mi van ha Oberyn nyer; márpedig úgy illene..

Tywin előre tudta, hogyan játssza ki a helyzetet, de az elég komolytalan, hogy feketét ölthessen egy “mérgező”. a falhoz vezető úton ráadásul megnyúznák Cersei gyilkosai.

úgy gyanítom ebből szökés lesz és minél délebbre. Tyrion még sokáig fog élni. (ami jót tesz a sorozatnak. :-))

az Iron Bank-et nem értem. mégis miből fizetné vissza Stannis a kölcsönt? (a Tyrellek elég gazdagok, és az ambícióik is megvannak; már eddig is beszálltak a költségekbe.. Stannis meg vinni fogja a pénzt, nem is keveset..) :-o Tywin meg nyilván azért akarta Jaimet rávenni a King’s Guardból távozásra, hogy az Iron Bank lássa lesz még egy erős Lannister aki visszafizeti az adósságát – de mégha kegyelemért könyörgött is volna Tyrion, akkor is elkéstek már ezzel.

a Pycelles rész zavaró volt. ha van egy kis balladai homály az jobb lett volna (ráadásul ez az ékköves-mérgezéses dolog nem is annyira tetszik) – erre elismeri, hogy hűdenagyon méreg volt a borban egy ékkőből: Olenna, Dontos, Kisujj majd most meg Pycell is így vall..

jó rész volt, Tyrion, Jaime 10-ből 11-et érdemel. Tyrell-papa szolgalelkűsége is dícséretes. tényleg a legerősebb évad.

cabelito - 2014. 05. 13. 02:11

stannis a legnagyobb badass persze tyrion után… én stannisnek szurkolok :)

Reinhardt - 2014. 05. 13. 02:26

Amikor Tyrion a legvegen parbaj altali iteletet kovetel akkor hirtelen miert lesz Shae kepe olyan beszart?
Meg amikor azt mondja, hogy “And I know I’ll get no justice here” az valami olyan dallamos, hogy tobbszor is meg kellett hallgatnom. Persze onnantol, hogy vallomast akart tenni tobbszor is vegigneztem, az eddigi legjobb jelenetsor volt iden.

kempmove - 2014. 05. 13. 07:35

szép volt a vége, nagyon drámai, az a tekintet Cersei-től aranyat ért a legvégén.

de mi az a trial by combat pontosan? Egy párbaj-szerű harc, amit ha megnyer Tyrion akkor kiszabadul és ejtik a vádat úgymond?
vagy pedig meghal ott rögtön, ami kb. ugyanaz lenne mintha itt most bűnösnek ítélik meg nem?

vmi extra rétege kell hogy legyen, különben ki az a hülye aki nem kéri ezt a plusz esélyt a túlélésre…
pláne mikor ennyire elfogult a “bíróság”.

Stannisék kaptak pénzt, végre kezdenek magukkal vmit, hát a sárkányos rész nem volt túl izgalmas, hamar meglágyul a csajszi szíve, ennyi volt az üzenete.

Varys nagy sakkjátékos, ő neki ki kéne próbálni a Survivort egyszer.:DD

nekem abszolút nem hiányoztak se Branék, se Jon snow-ék.

kempmove - 2014. 05. 13. 08:58

Ja közben kiderült számomra is, hogy nem Tyrionnak kell megvívnia, hanem akár választhat maga helyett vkit. Na így már mindjárt más.:)

Na ha Jamie-t választaná az lenne csak igazán pikáns.:)

Brynden Rivers - 2014. 05. 13. 09:11

Egyik legjobb rész eddig!
(kivéve az 5 percben lezavart 5. majdnemcsaládegyesítést a béna off-screen szökéssel)

Mark Gatiss végre! :)
A Vasbankos jelenetnél szerintem nem Stephen Dillane (Stannis) volt aki nagyon alakított, hanem Liam Cunningham (Davos).

Varys most a “remélem kínszenvedések között meghal” listán utolérte Kisujjt – semmiféle együttérzést (Cersei) vagy megértést (Tywin) nem érzek a karakter iránt.

Oberyn igazán tudja hogyan kell provokálni valakit, de nem gondoltam volna hogy ezt teszi így.
Meg tudnak lepni az írók, és most nagyon pozitívan.

@kempmove: a trial by combat: egy istenítélet párharc formájában – nem forró vasat kell fognia Tyrion-nak, az csak az egyistenhiteknél van ;)

@Reinhardt: értelmezés kérdése :)
– lehet Shae rájött mit tett Tyrionnal, akit elvileg szeretett
– de szerintem csak megijedt, hogy hogy Tyrion reakcióján, és ha a párbaj Tyrion-nak kedvez akkor mi lesz.

@röviden-tömören:
Jaime gondolom maga kísérte volna az Folyóvidékig és/vagy rábízta volna egy nagy adag aranyért cserébe Bronnra.

Lemoni - 2014. 05. 13. 10:05

Azt hiszem, a GoT jó szokása szerint megint a 9. részre érik a nagy WTF, bár nem valószínű, hogy a párbajt addig húznák. A múlt heti részt is szerettem, de idén eddig a 4×06 a listavezető nálam :)

Crias - 2014. 05. 13. 11:21

Brynden Rivers
Szerintem arra kérdezett rá Kempmove, hogy ezt bárki kérheti? Mert akkor akármilyen bűnt elkövetsz kérhetnéd a harc általi ítéletet ha tudod h veszve van az ügy vagy van ennek valami feltétele hogy lehessen kérni ezt.
Amúgy ez nekem sem tiszta, mert akkor tényleg ez lenne a menete a bíróságnak.

röviden-tömören - 2014. 05. 13. 11:26

Brynden Rivers, az igaz. bár örökké nem vigyázhatna rá. (meg elmenne az idő észak felé utazással/kalandozással/gyilkolászással).

Varys meg nem annyira szörnyű – csak szerepet játszik mint mindig. (bár az Oberynes beszélgetése nem volt egy remekmű.)

Lálá - 2014. 05. 13. 11:39

Azért nyilván nem kérhet bárki pájbart. Ez függ a bíráktól is, ill. a vádlott személyétől. Mellesleg csak úgy akárki bajnokot sem választhat magának (hiszen azt valakinek el is kell vállalnia). Egy egyszerűbb embernek a megmentésére meg nyilván (sajnos) senki sem fog vállalkozni, így magának kéne harcolnia. Ha még azt is hozzávesszük, hogy nem mindenki ért a kardvíváshoz, azért nem mindig lenne kifizetődő a párbajos ítélet. ;-)

baggio - 2014. 05. 13. 12:43

Kempmove: http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Trial_by_combat

a lap elején nincsenek spoilerek, lejjebb viszont már érdemes vigyázni :)

CyClotroniC - 2014. 05. 13. 12:44

Varyst én sem érzem genyónak, sőt a Tyrionnak adott válaszát lehet akár “bocsi, de mi mást tehettem volna” reakciónak is venni simán. Mert hát Varys lehet jóindulatú, de emellett azért egy értelmes és talpraesett valaki, aki nem fogja magát kiírni azért, mert 10 koholt váddal szemben kiáll Tyrion mellett, ráadásul úgy bizonyítani sem tudná, hogy miért nem ő volt, vagy ki lehetett helyette.

Szóval a vallomása ellenére, én Varyson kifejezetten azt láttam, hogy nem ért egyet ezzel, sőt tovább megyek, szerintem Margaeryn is kifejezetten az látszott, hogy zavarja, hogy egy ártatlant hurcolnak meg, de mindaddig, amíg elítélnek akárkit a nagyija helyett, addig Olena legalább megússza. Plusz szerntem Margaery szempontjából duplán tanulságos egy ilyen tárgyalás, mert ő aztán tényleg tudhatja, ha valaki hazudik, és szerintem ez a közeg kicsit meg is rettentheti.

kempmove - 2014. 05. 13. 13:17

na akkor abban megegyezhetünk hogy mikor Tyrion már látta tisztán miként halad a tárgyalás, akkor onnantól a trial by combat “kikérése” teljesen logikus volt, mint egy utolsó esély.

attól nem kellett tartania, hogy kihozzák ártatlannak a bíróságon:), bár ezt tudta előzőleg is, szóval bár drámailag úgy volt felépítve, hogy mikor a szerelme, a kurva is porig alázta és még be is sározta, ezután hozta ezt a döntést, miközben valszeg ezt már a cellában tudta, hogy ezt lépi meg, mert a másik opció a fix halálos ítélet lett volna.

Jamie-t kérném fel a helyében bár Bronn jobb harcos valszeg, vagy legalábbis meg van mindkét keze.:)

katyvaszlipp - 2014. 05. 13. 13:52

Shae nyilván megijedt attól,hogy így Tyrion életben maradhat, és ez kellemetlen lehet a továbbiakban.
Amúgy nekem végig az jött le, hogy lehet zsarolják, meg szájába adták a szavakat, de a tekintetén,meg a szemein látszott a düh, és a féltékenység, és ez vezérelte erre, jórészt. Szóval személyes indíttatása is van a dolognak,nem csak elfogták,és kényszerítették. Az szerintem másfajta játékot kellett volna,hogy jelentsen.

De lehet rosszul gondolom.

Brynden Rivers - 2014. 05. 13. 16:16

“For trials by combat involving the royal family, they must be defended by a knight of the Kingsguard.”

Azaz ha párbaj általi ítéletben érintett a királyi család, akkor őket a királyi testőrség egy tagjának kellene védenie az ő álláspontjukat

– szerintem már csak ezért sem lehet Jaime Tyrion bajnoka, az egyéb kézzelfogható indokokon kívül

– Cersei ha nem a Királyi Testőrségből nevez ki valakit, az egy érdekes megtörése a hagyománynak – bár vádlóként és anyaként talán joga van hozzá.

A párbaj általi ítélet egyik ősi formája még a hetes próba, amikor heten küzdenek egymás ellen
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Trial_of_seven

Cersei (vagy Tywin) helyében ezt kértem volna.

Ugyanis, ha az egyik fél nem tud összeszedni 7 bajnokot (magát beleértve), akkor automatikus veszít.

Llew - 2014. 05. 13. 18:31

@Brynden Rivers:
Mennyi az esélye, hogy Cersei és/vagy Tywin nem tudna megbízni, felbérelni hét bajnokot a börtönben sínylődő, a családi kasszától megfosztott Tyrionnal szemben?

gzoli89 - 2014. 05. 13. 21:20

hetes próba nagyon rég volt, lehet nem is tudják, hogy van ilyen
s Cersei bárkit választhat ebben az esetben

Brynden Rivers - 2014. 05. 14. 08:33

@Llew:

“Cersei helyében ezt kértem volna.” írtam,
(mert akkor Tyrion automatikusan veszít)

szóval nem értem a kérdést. :)

katyvaszlipp - 2014. 05. 19. 17:12

Na senki semmit?:)
Tetszett a 7. rész is,bár azt hittem,hogy majd úgy kezdődik,hogy még a tárgyaláson vannak,és zúgolódnak.
Tetszettek a Tyrion vs Jamie,Bronn,Oberyn párbeszédek, főleg az utolsó vitte a prímet, úgy néz ki létrejön az Oberyn vs Gregor The Mount Clegane párbaj! (mielőtt betalálna valaki,ez nem spoiler, mivel ebben a részben történt ennek a felvezetése…)

Sasfészek is tetszett most, Sansa-t bírom, Kisujj is jó,bár nekem nem jön annyira be ez a stílus,hogy mindenkit utál,és semmi célja nincs, csak hogy káoszt teremtsen…semmi utalás nincs,hogy mi a távoli célja. Még Varysról is tudvalevő, hogy kiket pártol, Kisujj meg semmi…nah mindegy.

Arya vs Véreb is jó, csak kicsit időhúzó szerepe van a jeleneteiknek,nem igazán történik semmi,csak Arya gyilkol egyet kb mostanában mindig, előrevetítve,hogy majd mivé válhat,esetleg. De hogy nem finom kis Deresi úrhölgy lesz,az biztos:D

Dany atomjól nézett ki ebben a részben is, végre új ruhákat is kapott…viszont elején nyomatták az indokolatlan szexjeleneteket,most meg semmi ilyet nem kaptunk…Lehet Emilia Clarke nem akarja már mutogatni magát?!

koka - 2014. 05. 20. 01:41

@katyvaszlipp: “Lehet Emilia Clarke nem akarja már mutogatni magát?!”

Esélyes. Volt a harmadik évadban egy vetkőzése. Na azután volt egy nyilatkozás, hogy az egyik szereplő többet nem akar meztelenkedni. Tippre ő volt az.

Forrás: http://www.nydailynews.com/entertainment/tv-movies/game-thrones-actress-refuses-nude-castmate-article-1.1351729

katyvaszlipp - 2014. 05. 20. 08:41

@koka: köszi,kár érte, szívesen elnézegetném,olyan kis cuki:D De így is azért szexi, a tegnapi ruhái nagyon jók voltak,mutattak is belőle valamennyit.

Ahhoz képest ahogy rommá döngették párszor az első évadban,elég nagy változás:D

Brynden Rivers - 2014. 05. 20. 09:21

Tyrion szála nagyon nagyon jó volt, szegény mélypontra került az összes barátja vagy nem tud, vagy nem akar segíteni. Aztán Oberyn egy jelenetben nagyon elérzékenyül és nagyon badass. Wow.

“Careful I’m the last friend you’ve got.
” I like you, pampered little shit that you are. I just like myself more.”
“I will be your champion.”

Ezen és a Völgyön kívül a többi szál nem volt érdekes (leszbikus Selyse wtf?).
De a kastélyépítés, a rész végi röptetés, Kisujj szövege és creepy lefelé nézése feledtette a rész közbeni döccenőket.

@katyvaszlipp
Emilia Clarke akkor még pályakezdő volt, most meg az új PG-13 Terminátor filmben fog szerepelni, már vigyáznia kell.
Gondolom ezért sem volt Daenerys – Irri jelenet sem.
Én mondjuk annyira nem is bánom, Emilia mindegyik meztelen jelenetében kb. zéró er0tika volt, látszott, hogy meztelenül csak feszeng a kamera előtt.

Bár jó nő, fele annyira sem szimpatikus, intelligens vagy jó színésznő, mint Oona Chaplin
http://www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/10066239/Game-of-Thrones-star-rebels-over-topless-scenes.html

katyvaszlipp - 2014. 05. 20. 21:45

Amúgy,könyvesektől kérdetem, de azért itt,mert ez nem gondolom,hogy spoiler.
De a Lannister-gyerekek (Jamie,Tyrion,Cersei) hány évesek? Illetve Oberyn mennyi lehet?
Jamieről azt hiszem azt mondták nemrég,hogy 40 éves a karaktere. De a többiek?

Llew - 2014. 05. 20. 22:20

@katyvaszlipp:
A könyv szerint a jelen történések idején Jaime 34 éves és 8 év van köztük Tyrionnal. Cerseit nem mondom meg.:)
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Jaime_Lannister

A sorozathoz viszont nagyjából mindenkit öregítettek kicsit. A sorozat wikije szerint Jaime a 4. évadban negyven és négy évre csökkentették a közte és Tyrion közti korkülönbséget.
http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Jaime_Lannister

katyvaszlipp - 2014. 05. 20. 22:52

@Llew: köszi!
Cersei így már világos,nem is értem,miért vettem oda…:D

Brynden Rivers - 2014. 05. 27. 12:50

Oberyn kb. egykorú Cerseivel – ezért merült fel az ötlet Oberyn anyjában, aki Cersei anyjának, Joanna barátnője volt, hogy összeadják őket, illetve Jaime-t Eliaval.
De Joanna belehal Tyrion születésébe.

Más
A sorozatjunkie Fb oldalára került fel, szerintem elég morbid :(
http://www.isgeorgerrmartindead.com/

Cron - 2014. 06. 02. 08:50

“You could at least wear a helmet.” :D

Malachi - 2014. 06. 02. 09:32

hát baszki.

Tomifinn - 2014. 06. 02. 09:36

1.5 perc alatt rombolták le bennem 4 évad zsenialitását.

Nif - 2014. 06. 02. 09:48

Tomifinn:
Most komolyan, mit vártál ettől a sorozattól? Happy endinget akárkinek is, aki szimpatikus? :D

JKJ - 2014. 06. 02. 09:50

Most qrvára utálom ezt a sorozatot…

PCampbell - 2014. 06. 02. 09:55

Hááát, igen! Ehhez most kell gyomor… :)

Anak - 2014. 06. 02. 09:59

A múltkori epizódban lévő Tyrion-Oberyn párbeszéd alatt hangzott el az egész történetfolyam alaptétele:
“If you want justice, you have come to the wrong place.”

Ettől függetlenül le vagyok sújtva.
Még szerencse, hogy nem bírtam kivárni 2 hetet és elspoilereztem magamnak a végkifejletet. Ha nem így tettem volna, most biztosan bánná pár berendezési tárgyam.

A könyvet ismerőknek ez a mondat: “You could at least wear a helmet.” biztosan ütött.

jiliac - 2014. 06. 02. 10:56

hát bazzze, …ez most (is) ….ütött

Thrasher - 2014. 06. 02. 11:26

nyilván, karakterhalál, fejszétcsapás, rögtön 9.9-en áll IMDb-n…
annyira egyszerűek az emberek…

winnie - 2014. 06. 02. 11:27

nem bántásból, de nem az az egyszerűség, hogy azt hiszed, hogy csak ennyi kell az embereknek?:) annyi ellenpélda van…

majsz - 2014. 06. 02. 11:36

hahhaazta qwa :D ezen felül úgy érzem jó rész volt, de ezzel a véggel, kb úgy állítják be az egész epizódot mintha 50p időhúzás lenne, meg 1,5p eksön..
no de most hogy van, mért ítélheti halálra amikor a hegy is megdöglik.. akkor ez patt nem?

“You could at least wear a helmet.” igaz, de valszeg a pofontól lerepült volna :D

Shreddedcnt - 2014. 06. 02. 11:38

A végén majdnem behánytam

Kedd - 2014. 06. 02. 11:38

Ez mekkora szembeköpése volt a ‘Jó majdnem meghal, de azért nyer’ sablonnak. Ezért szeretjük ezt a sorozatot, bár Oberyn jó karakter volt, de túlripacskodta.

LP - 2014. 06. 02. 12:04

sajnos nem lepődtem meg, gondoltam, hogy nem 10 perc miatt castingolták az izlandit

a vallomása pedig nem sokat ér szerintem, ha említette volna, hogy Tywin parancsára tette…

Medalior - 2014. 06. 02. 12:53

A vége szerintem is brutál lett, de nagyjából borítékolható is. Vagy legalább is semmi meglepő nincs benne ebben a sorozatban a pozitív karakterek meghalnak. Gondolom most, hogy Szürke férget kicsit emberibbé tették lassan ő is meghal, majd követi a sárkányok anyja, etc. (a könyvet nem olvastam). Mondjuk elgondolkoztam ennél a résznél is, hogy az író mennyire depresszív hajlam, illetve, hogy mennyi jó dolog történhetett is vele az életben, aminek köszönhetően megírta a könyvet :)

Hugi - 2014. 06. 02. 13:14

bakker, bírom a durva dolgokat de most rendesen rosszul lettem… kezdtem egy picit megkönnyebbülni, hogy nincs benne most semmi erőszakolós jelenet, erre tessék…:D és jön a 9. rész, már előre félek.

Dawsonlol - 2014. 06. 02. 13:15

Amúgy a Hegy is meghalt vagy csak kiterült a végén?
Ha meghalt akkor döntettlen nem?

Joffrey Velaryon - 2014. 06. 02. 13:20

Nem döntetlen. Hiába dőlt ki a Hegy, még előtte legyőzte az ellenfelét. (Egyébként nem halt meg egyenlőre.)

TibChee - 2014. 06. 02. 13:34

Én (még) nem olvastam a könyvet, de EGYELŐRE nem halt meg, nem pedig egyenlőre…

Amúgy ha a végeredményt nézzük, teljesen hihető a kimenetel, sőt. Hovatovább, az összes ilyesfajta történés hihető a sorozatban. A valóságban is az esélyesebb szokott nyerni, nem a “jó”.

Joffrey Velaryon - 2014. 06. 02. 13:42

Oh, tényleg. Bocsi.
Egyébként Oberyn is esélyes volt, csak a bosszúszomj elvette a józan eszét. Nyert volna, ha nem akar vallomást.

katyvaszlipp - 2014. 06. 02. 14:38

Kicsit mostmár kezdek besokallni Martintól. éem,hogy az a vezérelve,hogy a jók hulljanak el, de kérdem én, Oberynben nem lett volna potenciál a továbbiakban? Szerintem egy baromi izgalmas karakter volt,motivációval,jó háttérsztorival,stb…erre legyőzi az ellenfelét meg minden,de azért nyírjuk ki,mert nehogy már egyszer 20 millió tévéznézőből 19,5 millió jó szájízzel kapcsolja ki a tévét,az aktuális rész végén.
Szerintem kezdi elvetni a súlykot, megértem,hogy nem az van mindig,hogy a jó diadalmaskodik,de hogy ebben a sorozatban végig csak a rosszak/ellenszenvesebbek járnak jól,az kicsit nekem komolytalanná teszi az egészet.

Most komolyan, majd egyszer lesz egy Greyworm vs Pycelle párbaj,és kihozzák győztesnek Pycellet,mert ő az ellenszenves karakter?
Nevetséges. Robbék halálát megértem,politika,átverték őket,hátba támadták őket, abban volt ráció.
De itt Oberyn porig alázta az ellent,minden tekintetben,majd az felkel halottaiból, és volt ereje erre…ez így vicces kicsit.

mosee - 2014. 06. 02. 14:40

“Nyert volna, ha nem akar vallomást.” – az lehet a legrosszab nem? győzöl, és te kapsz ki. Nem nyert volna, szellemileg, agyban, vagy nem is tudom, hogy mondjam, nyert. Mindenki elhitte, ő maga is, talán még a Hegy is, csak lecsapott az utolsó esélyre.

Szerintem ez, mármint kikapni a győzelem kapujában, Oberynnek jobban fájt, mint az, hogy kinyomja a szemeit, vagy hogy bevallotta a Hegy, hogy mit csinált.

Nekem legalábbis jobban fájt, vitán felül újranézős sorozat, de ez a rész, amit az életben nem nézek meg többször :)

horrigan - 2014. 06. 02. 14:52

Pedig tetszetős volt Oberyn mozgása a párbajban, jól mozgott. A karakterben simán lett volna több sztori, a megformálója lubickolt a szerepben.

Mindazonáltal, dicséret illeti az írót a váratlan fordulat húzása, eléggé nagyot szólt, percekig nem tértem magamhoz.

MrZombieEater - 2014. 06. 02. 14:55

Arról nem mondtak a készítők soha semmit, hogy miért csak 10 részesek az évadok? Mert ez így elég kevés.

danNN - 2014. 06. 02. 14:58

“ebben a sorozatban a pozitív karakterek meghalnak”
Könyvadaptáció, ezt ne feledjük. A könyvben többet tudunk Oberyn Martellről ami kicsit árnyalja a róla kialakult képet. Ez a rész most nem nyert hangszórót, de a párbaj jó lett. Az Oberyn-t játszó arcnak meg csokinyuszi.

Cave - 2014. 06. 02. 14:58

katyvaszlipp – Martin nem a TV nézőknek írta a REGÉNY-t. Mert ez egy REGÉNY elsősorban, és nem egy tv sorozat :)

Cave - 2014. 06. 02. 15:04

Amúgy Oberyn mérgezte a fegyverét, a kis pozitív karakter :)

Joffrey Velaryon - 2014. 06. 02. 15:07

katyvaszlipp: Oberyn halála ugyanúgy szükséges a történet szempontjából, ahogy a Vörös Nász is az volt. Nem kellene elfelejteni, hogy Oberyn nem csak egymaga alkotja a Martell családot. A többiek pedig ugyanúgy igazságot és bosszút akarnak.
Ha pedig magát a karaktert olyan semmilyennek írnák meg, senkit sem érdekelne a halála és hamar el is felejtének. Az pedig nem lenne jó.

Mellesleg nem mindig a “rosszak” nyernek. Az évadban sokkal több szemétláda hullott el, mint eddig bármikor. Polliver, Joff, Lysa…
Ráadásul mindegyiknek a saját marhaságai ütnek vissza. Tehát egyáltalán nem járnak jól.

katyvaszlipp - 2014. 06. 02. 15:07

cave@: A könyvesek helyettesítsék be…:)
Ravasz karakter Oberyn, mint pl Tywin is, neki nem kívántam a halálát még. De pl Cersei golyóérett, a szó minden értelmében:D
de mindegy,akkor úgy mondom,hogy számomra pozitív karakterek vesznek oda.

hellboi - 2014. 06. 02. 15:08

Csak nekem tűnt fel a párhuzam, bogárnyomogató Orson és Martin között. Khün khün khün

winnie - 2014. 06. 02. 15:34

“Arról nem mondtak a készítők soha semmit, hogy miért csak 10 részesek az évadok? Mert ez így elég kevés.”

azért, mert ennyit tudnak fizikailag megcsinálni, akár idő, akár pénz tekintetében.

de ha egy sima kábeles évadról van szó, azok 10-13 részesek, és mivel a GOT nem 40 perces, hanem 52-57, ezért a maradék percekből itt is kijön szerint 12-13 tipikus hosszúságú epizód.

leslieb - 2014. 06. 02. 17:28

Azt hiszem, hogy ezt a részt elvitte Sansa és Lord Baelish. Nem könyvolvasóként eddig kellett várni arra, hogy Sansa felnőjön. Nem tudom mik a tervei Martin-nak a karakterével, de potenciálisan benne van, hogy az egyik legizgalmasabb szereplője legyen a történéseknek. A fekete ruhás jelenet szerintem nagyon erős volt.

A párbaj vége meglepő volt ugyan, de nem érzetem most nagyon erősnek az epizód zárását. Tyrion-ra kimondták a halálos ítéletet és jön ugye az a bizonyos 9. rész. Bármennyire is jól eltalált karakter az övé, jelenleg tök céltalanul van a sorozatban. (melyek a hosszabb távú tervei? kik a barátai/szövetségesei/támogatói? stb.) Halála viszont érdekes lehetőségeket adhatna Jaime karakterének. Egy hét múlva kiderül :)

dearie - 2014. 06. 02. 17:30

Tök f.s napom volt, gondoltam egy kis GoT majd felvidít… hát nagyon nem. :DDD De egyébként ügyes húzás, most lehet aggódni Tyrionért. :(

Ati7 - 2014. 06. 02. 17:40

Ez szép volt b@zdmeg..:/ Kezd kiborítani ez a sorozat. Ha még néhány számomra kedves karaktert kiírnak, akkor nálam indul a busz! Khal Drogo, Ned, Talisa, Robb, Catelyn Stark most Prince Oberyn, a farkasokról nem is beszélve..Szemezgethetnénk már a Lannisterek oldaláról is. És nehogy nekem azt mondja valaki, hogy Joffrey is meghalt..mert egy nyálfejű b*zigyerek miatt még marhára nincs balanszban a sztori. Fúú de mérges vagyok!! :@

Medalior - 2014. 06. 02. 17:47

Egyébként a harc vége kicsit furcsára sikerült szerintem. Valakinek átvágják az achillesét, kap egy gyomor, vagy gyomorszáj szúrást, és lefekszik egy kicsit pihenni. Fekszik minden hang, és nyögés nélkül, majd felkel és legyorsul egy nála többször gyorsabb embert :D (még a meglepetés ellenére is, hiszen Oberyn is elvileg tapasztalt harcos volt).
Mondjuk fantasy, szóval erről ennyit is :)

pluhi - 2014. 06. 02. 17:50

Kicsit szaftos lett a vége, de nem baj. Go, Sansa!

katyvaszlipp - 2014. 06. 02. 18:10

@Ati7: ugyanez…a többi negatív szereplő halála,mint Polliver pl teljesen lényegtelen,voltak kb 20 percet összesen képernyőn,de lehet sokat mondok.
Ráadásul Drogo is egy nagy harcos hírében álló ember, erre méltatlanul hal meg, most Oberyn is, Robb is tisztességtelenül hal meg…nem legyőzik egyiket sem párbajban,ahogy egy harcost illik…
mindegy, ez van.

@Medalior: Még utána kapott a mellkasába is egy elég nagy döfést,miután vért köpött fel, valószínűleg tüdőbe ment, aztán majd pont ezek után minden hang nélkül magához tér. Még ha egy másik Oberynnel harcolt volt Oberyn,aki szintén rafinált, akkor megérteném,hogy eljátssza,aztán lecsap. De pont a Hegy,aki ösztönből,erőből harcol,majd pont ilyen taktikához folyamodna,miközben több sebből vérzik….jah hogyne…:D

mosee - 2014. 06. 02. 18:28

Pedig tetszetős volt Oberyn mozgása a párbajban, jól mozgott. A karakterben simán lett volna több sztori, a megformálója lubickolt a szerepben. – szerintem is, kár érte, és tényleg lubickolt, ahogy fentebb mondta valaki, csokinyuszit neki

katyvaszlipp – Martin nem a TV nézőknek írta a REGÉNY-t. Mert ez egy REGÉNY elsősorban, és nem egy tv sorozat :) – sok helyen olvastam olyat, hogy a regény(ek) kimondottan olyan céllal is íródtak, hogy filmre kerüljön, mintha ezt Martin is nyilatkozta volna valahol..

egyébként nem könyvolvasóként mondom, tippre a Hegy is meghal, (kis kitérő: meg az öccse is igen nézegeti a nyakát, viszont Arya kuncogása legalább elvitte az epizódot :) )

Ati7, kutyaszlip itt a jófiúk besz..ják, szerintem ha Martin nem ezt a könyvet írná, akkor depis lenne + drogos + alkoholista, aki mosolyogva nézegeti egy viadukt alját, érezve a mélység hívását :)

katyvaszlipp - 2014. 06. 02. 18:38

Nyilván olvasóknak írta, de ha olvasnám,akkor is kitérnék a hitemből egy-egy ilyen esemény után:)
Mint ahogy meg is teszik az olvasó kollégák is elég sokszor.

rosickyz - 2014. 06. 02. 18:40

A 4×8 jelenetei után kijelenthetem, hogy Sasfészek legyen a kedvenc szálam. Petyr eddig is a sorozat kb legzseniálisabb figurája volt, most pedig Sansa is érdekesebb, mint valaha. Megtanult hazudni ez a sunci, sose hittem volna!

Ők vitték el az epizódot. A vége persze ütött, de ez a Sasfészek része volt.

rosickyz - 2014. 06. 02. 18:41

*lett a kedvenc szálam

Egyébként Myrcella most ott van Dorneban, nem? Mi van, ha kinyírják őt? Cersei beleőrülne!

Assa - 2014. 06. 02. 18:50

De miért akarnák megölni őt? Oberyn miatt? Ő egy önként vállalt párbajban veszett oda.

figo! - 2014. 06. 02. 19:14

nice roppantással lett vége

zoo - 2014. 06. 02. 19:29

Sansa ügyesen megtanulta, hogy a legjobb hazugságokban van egy cseppnyi igazság…

sandor555 - 2014. 06. 02. 20:02

A vége engem konkrétan lesokkolt…

katyvaszlipp - 2014. 06. 02. 20:04

most újranéztem, hihetetlen, annyira sajnálom Oberynt, ahogy mutogat Tywinra, szinte elcsuklik a hangja a haragtól. Óriási alakítás volt Pedro Pascaltól,elképesztő…

gab200 - 2014. 06. 02. 20:25

én valahogy éreztem,hogy a hegy fog nyerni…bár attól tartottam,hogy 1 mp-es csata lesz,első ütésre bezúzza oberyn koponyáját…

norm - 2014. 06. 02. 21:05

Az aktuális rész csúcspontja abszolút Arya nevetése, még a fejzúzós jelenetet is verte nálam.

Csilla0422 - 2014. 06. 02. 21:16

Oké, asszem feladom. Az összes nekem bejövő pasit kiírják, meleget csinálnak belőle vagy mindkettő :D Khal Drogo, Robb és most Oberyn…
Sansanak jár egy pacsi, végre kezdtek vele vmit…Danny milyen tökös lett…
Eddig nagyon tetszik az évad.

Trucky - 2014. 06. 09. 07:53

Na megvolt az első 9. rész ami csak 6,5/10
A folytatásban csak összehoznak pár jó részt egy állat királyvári lezárással, legalább is remélem.

pluhi - 2014. 06. 09. 11:22

Valaki magyarázza el, hogy most miért nem lehet berobbantani az alagutat? Szerintem már nem kéne győzködni senkit, hogy érdemes…
Azon a falon százezer ember sem jönne át, max ha egymás hátára másznak, mint a zombik a WWZ-ben.

Lálá - 2014. 06. 09. 11:33

Mert ha berobbantják az alagutat, akkor ők sem tudnak rajta közlekedni majd.

CSiPet - 2014. 06. 09. 11:36

Hát aki eddig panaszkodott, hogy nincs akció a GoT-ban, most megkapta. Gyakorlatilag az egész rész egy nagy harcjelent. Nem úgy mint eddig, de szerintem ez is elég jó rész volt, 7,5/10.

Aszusz - 2014. 06. 09. 11:48

@pluhi: berobbantani nem tudják, lehet, hogy a Fal is összedőlne tőle. A lehetséges megoldás az, hogy törmelékkel feltöltik az alagutat és/vagy elárasztják vízzel, ami befagy. Na, azon nem jönne át senki. Csak ahhoz idő kell, és most pont idejük nincs.

katyvaszlipp - 2014. 06. 09. 14:56

NEm volt rossz,bár így fura volt,hogy csak egy helyszínen játszódott az egész.
Ráadásul nagyobb ütközetre számítottam,nem arra,hogy a falon túlról 50 vad próbál meg felmászni,meg ilyenek:D

Következő részt várom,ez a mai nekem nem ütött akkorát,mint az előző 9. részek, úgy látszik elvetették azt a koncepciót,hogy a 9. részben van a nagy bumm, a 10. meg a levezető-felvezető,következmények magyarázása rész.

yagami - 2014. 06. 09. 15:04

Igen, már korábban is mondták, hogy igyekeznek kiegyensúlyozottabbá tenni. Tehát nem csak a 9. részhez lesznek köthetőek nagyobb események hanem közben is… :)
Szerintem jó volt, 10.-re meg kíváncsi leszek. Már csak az extra hosszúság miatt is…. :)

Skyroads - 2014. 06. 09. 15:05

Akciódús rész volt, az tény, de mégsem történt semmi egetrengető, ráadásul nekem egyébként is kicsit unalmas ez az egész “Fal” sztori. Na de majd jövő héten hátha eljön az én napom. :)

Reinhardt - 2014. 06. 09. 15:35

Most a következő rész is a falról fog szólni, vagy Jon most hanyagolva lesz jövő évadig?

Miss Keamy - 2014. 06. 09. 15:43

nem hinném hogy a falról szólna, szerintem éppen ideje Tyrionnal foglalkozni köv részben na meg a szokásos ugrálgatás lesz a részben, ide-oda kacsintgatunk. Arya-Királyvár-Danny szála érdekel a legjobban. Egyébként bejött a rész nagyon is, semmit nem olvastam előre, azt sem tudtam hogy a falról fog szólni jóformán, igaz a címe erősen spoileres volt :D Aki inkább a karakterizálást szereti, annak nem fekszik ez a rész.

Sigismundus - 2014. 06. 09. 16:41

4×09. Hát szóval, érdekesek vagyunk mennyien mennyiféleképp látjuk :-)
Nálam ez a rész volt a 4 évad legjobbja, még a Feketevízi csatát is űberelte. 11/10 :-)

Igen, hiányoltam az akciódús jeleneteket, most megkaptam. Hiányoltam a könyvbeli Fekete Őrség “száműzött, senkinek sem kellő hősök” hangulatát, megkaptam. Még ser Allister is nagy volt, bár azt hittem hogy ő lesz az aki berohan a kapu alagútba, hogy megvédje élete árán is, ha már hibázott hogy nem zárta le. Amúgy a Jon és Allister kis párbeszéde a parancsnokságról, volt az egyetlen dialógus aminek volt értelme.

Malachi - 2014. 06. 09. 17:09

halálra izgultam magam, nem tudtam elképzelni, hogy sikerül feltartaniuk a vadakat. mekkora mocsok húzás, hogy Tyriont a végére hagyják! komolyan félve ültem le a rész elé, hogy na akkor most tutira vége a kedvenc karakteremnek és nem akarom látni… de most várhatok még, hogy kiderüljön mi lesz vele.

szerintem nagyon jó rész volt, végre megmutatták, hogy tudnak rendes csatát is ha akarnak és a CGI lények is jók voltak. vagy hát a mammut, nem tudom az óriások mennyire voltak effektek. megérdemelte ezt a részt a Fal, egész évben hanyagolták a szereplőket is, és nem buktak el dicstelenül. jó rész volt.

leslieb - 2014. 06. 09. 18:13

Remek kis rész volt. Jóval látványosabb volt, mint a 2. évad végi ostrom (kivéve a vízen történt robbantás effektje). Viszont Királyvár-nál több fontos szereplő sorsa dőlt el és nem könyvolvasóként izgulni kellett, hogy ki éli túl. Abban viszont itt biztos voltam, hogy Jon túléli ezt, vagy így, vagy úgy. Egyszerűen még nem halhat meg, nem volt meg a nagy dobása.

Mivel Jonért nem kellett izgulnom, így csak 7.5/10.

semper - 2014. 06. 10. 22:02

G.R.R. Martin csatlakozott a Twitterre valamiert ez hirertek:)
de itt egy komment erre a hirre ami nekem nagyon bejott.

Twitter gave him 140 characters, but he killed them all.

Brynden Rivers - 2014. 06. 13. 13:03
Bruce - 2014. 06. 14. 20:15

Ezt ismeritek? A főcímzenét innen vehették?
https://www.youtube.com/watch?v=RKtd7Lzwtqs

semper - 2014. 06. 16. 13:35
LegendaVagyok - 2014. 06. 16. 15:52

Nagyon jó évad volt. A könyvet nem olvastam de az tuti, hogy még ennél is sokkal jobb :) Az utolsó részben pedig mind olyan esemény történt amely nagyszerűen előkészíti a következő évadot.
A főnök halálára nem számítottam :) Tyrion megszöktetése és közben két ember meggyilkolása egész könnyűnek tűnt. Ez nekem csalódás volt. A sárkányos csaj egy helyben toporgása és az elvekkel való harca a jó királynővé válás útján unalmas volt, bár tőle az évad első felében kaptunk akciót. Az érdekes lesz, hogyha ennyire nem tudja kezelni a sárkányait akkor hogyan tovább. Gondolom még nagy szerepük lesz nekik a következő évadokban.
A béna kisfiú évadokon keresztül való vándorlása a leggyengébb láncszem szerintem a sorozatban. Most hogy elért a végcélhoz remélem lesz valami jelentősebb történés ott is. Arya egyre barbárabb :)
Az viszont nem értem, hogy Stannis hogyan került a fal túloldalára hiszen azon az oldalon csak a vadak meg a Mások vannak, Sárkánykő nem a másik oldalon van? :)
Oberyn miatt egy 9/10 nálam ez az évad.

Aragorn83 - 2014. 06. 16. 16:01

Az Éjjeli őrséghez ment segíteni. Az összes király és úr közül ő volt az egyetlen, aki komolyan vette az északról közeledő fenyegetést.

abc - 2014. 06. 16. 16:07

@Legenda vagyok
De igen a másik oldalon van Sárkánykő, minden bizonnyal átmentek az alagúton Fekete várnál, de nem olvastam a könyvet, ha nem így van javítson ki valaki.
Teteszett az évad nekem is, Arya viszont kezd unszimpatikus lenni, szinte egy pszichopata. Miért nem bírta megadni a kegyelemdöfést a vérebnek? Eddig is furcsa volt, hogy mennyire szeret gyilkolászni, de most meg mikor az lett volna a kedves lépés ha megöli, ráadásul azért “összebarátkoztak” valamennyire, legalábbis a véreb tényleg megvédte őt, erre otthagyja szenvedni.
A Stannis-es szál érdekel még, vajon mi haszna van abból, hogy odamentek a falhoz segíteni? Vagy a nép szeretetét akarják elnyerni azzal, hogy ők védik meg egész Westerost a sok szartól ami északról jön?
Nagyon érdekel mi lesz most Királyvárban Tywin halála után,váratlan volt. És igen, Tyrion szökése kicsit könnyűnek tűnik így, ami nem megszokott ebben a világban, de én örülök a legjobban, hogy megmenekült, szóval nem bánom.

Brynden Rivers - 2014. 06. 16. 16:21

A lovasroham fergetes volt! :)
Mance-Stannis párbeszéd pedig remek hozzátoldás a könyvhöz.

A könyvre támaszkozó jelenetek: Tyrion, Jon és Dany egész szála, Arya-Hound utolsó jelenet és Arya elutazása nagyon jók lettek. A Hegy-Brienne találkozónál kicsit döcögött a logika.

De a Karib tenger kalózai-s jelenetben az írók túl mohón és túl mélyre ástak a Klisék Nagy Könyvében hogy a végén felkeltették a Nevetségesség és a Butaság szörnyét

http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/DemBones

állat - 2014. 06. 16. 16:23

A fal keleti végén lévő várnál (Eastwatch) szálltak partra ás onnét a Fal északi oldalán mentek előre. Nem a haszonért ment oda hanem mert ő volt az egyetlen úr aki komolyan felmérte hogy a Fal megvédésén az egész királyság sorsa múlik. Ha az elesik nem lesz miért harcolni a többi családdal mert mindenkit legyaknak a Mások. Persze a későbbiekben többen mögé fognak állni e tette miatt.

Csani - 2014. 06. 16. 16:31

Stannist mikor legutóbb láttuk Braavosban volt. Onnan a vizen egész könnyen eljuthatott a fal túloldalára.
http://viewers-guide.hbo.com/game-of-thrones/season-4/episode-10/map

LegendaVagyok - 2014. 06. 16. 16:33

abc

Tyrion megmenekülésének én is örülök, ezt is vártam (hatalmas arc :)) csak az volt a fura, hogy ennyire könnyen ment minden, nem volt előtte akadálypálya :)

LegendaVagyok - 2014. 06. 16. 16:38

Csani

Úhhh nagyon jó ez a térkép. Így már átlátható :)

gabika72 - 2014. 06. 16. 17:33

állat – 2014. 06. 16. 16:23

Tartsuk már magunkat a szabályokhoz és ne spoilerezzünk a könyvekből a jövőt illetően basszameg!

Thrasher - 2014. 06. 16. 18:02

4×10: mmkay.

tökfilkó - 2014. 06. 16. 19:01

abc

sztem teljesen korrekt, hogy arya unszimpi, a karaktter fejlődik, változik, és perzse, hogy nem sül ki semmi jó abból, ha 10 évesen elvesznek tőled mindent, ami fontos, pont ezért jó, hogy hihető, hogy arya ilyen, ezek után fura is lenne, ha egy kedves kis lány maradna

persze nekem is jobban tetszett az 1 évadban :D, de hát ez van

Dytta - 2014. 06. 16. 23:39

Nem lattam meg az utolso reszt, de Aria and Tyrion Lanister a legjobb karakterek az egeszben. Nem tudom, hogy ki kerul vegul a tronra, de nagyon remelem, hogy nem Daenerys Targaryen. Kifejezetten idegesito, ahogyan John Snow is.
De azert be kell valljam, voltak jobb evadok is. Azert meg nagyon nezos, de mar tudok vele varni 1-2 napot.

tobias88 - 2014. 06. 24. 16:34

Amúgy most jutott eszembe, hogy a párbaj vége tiszta Blade Runneres. Tudtam hogy valahonnan ismerős

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz