login |

Shameless: vége a 4. évadnak – írta wilson

2014. 04. 15. 19:30 - Írta: vendegblogger

58 hozzászólás | kategória: kritika,

Jelen sorok írásakor kereken egy hét telt el a Shameless évadzárója óta, de kritika csak most született. Ennek két oka is van: az egyik, hogy maga alá temetett a munka. A másik, hogy az epizód egyáltalán nem volt évadzáró hangulatú, a januári erős nyitás után sokkal inkább volt egy sablonepizód, mint egy átívelő szál lezárása.

Pedig a 12 rész az 12 rész, ennyi epizódba került volna letudni azt a kevéske konfliktust, amit a negyedik évadba sikerült összezsúfolni, de nem sikerült. Gallagherék (megint) nem nyertek meg a lottón, a család feje, Frank se kért bűnbocsánatot az elmúlt 30 év bűneiért, és ugye en bloc mindenki szopott. Van, aki képletesen, és van, aki szó szerint: Lip egyetemi kalandjai ebből a szempontból pont úgy alakultak, ahogy azt előre el lehetett képzelni.

Ez a kiszámíthatóság a Shameless esetében most viszont az egész szezonra rányomta bélyegét: a startkor felvázolt idill pont addig tartott, amennyire számítani lehetett, és a mélybe ezúttal kivételesen azt a Fionát sikerült belerugdosni, aki eddig ragasztóként összefogta ezt a szedett-vedett brigádot, és ha már a földön volt, még bele is rúgtak párat, aztán végighúzták az üvegszilánkokkal borított padlón, hadd szenvedjen végig.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Szóval, pár epizód leforgása alatt sikerült egy sokat hibázó, de azért alapvetően teljesen jóindulatú szereplőből egy végtelenül irritáló, és teljesen irracionálisan viselkedő libát csinálni, akit mid ad isten, pont a sitten töltött pár éjszaka, na meg egy határtalanul jószívű PO tudott csak rendbe szedni – ne legyünk naivak, egy percig se volt hihető, hogy Fionának megmarad a tuti állása, az unalmas, de stabil pontot jelentő pasija, de ennyire talán mégse kellett volna megalázni.

Vagy ha mégis, akkor illett volna valami érdemleges szálat rakni mellé a szezonban, de nem sikerült. Az egész évadot ágyban töltő Frank csak az évadzáróra került olyan állapotba, hogy kikeveredjen a feje fölött zajló és meglehetősen súlytalan macskaharcból, hogy levágja a szezon talán egyetlen emlékezetes jelenetét, az Istennel folytatott “új májam van, menj a pics*ba!”-párbeszédet – a sínai hegyen minden bizonnyal kevesebb volt a fuckozás, és a viszki sem a budget polcról származott.

Frank nélkül nincs rendes Shameless évad? Tényleg szükség volt a tinikorszakot éppen hogy elérő Debbie teljesen felesleges vergődésére, és a maszturbálást szabálysértésre, majd törvényszegésre cserélő Carl keménykedésére? Na és mi a fenét csinált Philip 12 epizódon át, azon kívül, hogy óráról órára futkározott, és tűrte, ahogy egy gazdag, kifejezetten csinos, bár meglehetősen hatalommániás lány nap mint nap bemászott a takarója alá?

Elmaradt a nagy katarzis, nem sült ki semmi hangsúlyos a szomszédék gyerekvállalási küldetéséből és a helyi kricsmiben nyílt bordélyházból (ahol eddig is ez folyt a mosdóban, csak nem ekkora léptékben, és kevesebb orosszal), és a Shameless legjobb csaja díjának örökös birtokosa, Mandy laposra verését is olyan gyorsan söpörték a szőnyeg alá, ahogy Ian visszatérést is.

Pedig ha valaki, hát ő, és különösen Mickey volt az, aki miatt mégsem tűnik el nyomtalanul ez a szezon: az évadnyitóban felskiccelt szerelmi szálat szerencsére sikerült kibontani, méghozzá nem is akárhogy. Nem hiszem, hogy bárki gondolta volna, hogy pont az alpárian drámai és humoros Shameless-ben lesz minden idők egyik leghangulatosabb homoszexuális szála, pedig mégis ez történt.

Az eddig mindenkit laposra verő, saját magát is szégyellő Mickey hihetetlen utat járt be, aminek a vége nem csupán egy kiadós, igazi Shamelesses tömegverekedés lett, de egy meglehetősen vicces coming out is, és persze egy olyan társ, akiről pont most derül ki, hogy egyáltalán nem is könnyű eset.

Az ötödik szezonban egészen biztos, hogy meghatározó lesz Ian betegsége, de Frank visszatérésével azért remélhetőleg a Shameless is visszatalál önmagához, mert ez a szezon valahogy nem volt az igazi. Hiányzott belőle a tűz, hiányzott a meglepetés.

Amit az utolsó snittbe sikerült berakni, az inkább volt nevetséges, mint váratlan, de az biztos, hogy mindez szokás szerint a feje tetejére állítja majd a Shameless-világot, hiszen ha még állsz, az csak egyet jelenthet: a pofon még csak most érkezik.

58 hozzászólás Ne habozz!

stargatelost - 2014. 04. 15. 19:48

Egyáltalán nem értek egyet, szerintem a Shameless a legjobb szezonját hozta. A kokós esettől fogva végig döngölték a földbe Fionával együtt a nézőt is, hogy már-már csak halványan emlékezzünk rá, hogy ott van az a két betű a dramedy végén, és ezáltal hihetetlenül erős epizódokat szállítottak. Ja és naivság, vagy nem, de ilyen depresszív évadból azt is kinéztem volna, hogy kiírják Franket (főleg a veselopás után).

Az utolsó snitt viszont valóban röhejes volt. Őnélküle hozott a Shameless egy olyan évadot, ami által a legjobb futó sorozatnak titulálnám, de most meg visszarángatják… hááát.. ráadásul a készítők lenyilatkozták, hogy offscreen kinyírták, akkor meg?

zesku - 2014. 04. 15. 20:05

Én se értek egyet a kritikával. Szerintem érthető, hogy Fiona összeesett a rá nehezedő felelősség súlya alatt. Előbb utóbb neki is hibáznia kellett. Liam kokós esete is tök megrázó volt, és ennek következményeivel küzdött Fiona végig. Közben Lip felnőtt a feladatokhoz, mindemellett megmaradtak a saját hülyeségei is (melóról lopás, a félig kamubarátnő, stb). Kettejük vitái szerintem ugyanolyan erős jelenetek voltak, mint mondjuk Michey esete. Carl is sokkal több lett egy töltelék szereplőként, egyedül Debbie serdülő ágát nem élveztem nézni, de még az is érthető. Tényleg nem értem ezt a kritikát, számomra rengeteg nagy momentum volt ez alatt a 12 rész alatt, mely szerintem simán felülmúlta a 2. 3. évadokat, sőt talán az eddigi legjobb volt. Annyiban egyetértek, hogy az évadzáró nem sikerült annyira ütősre, mivel addigra a legtöbb szál már elrendeződött. Frank pedig visszatért, ő se volt rossz az évadban (öröm volt nézni, amikor meglepetés kocsmázást rendezett be neki ez az “új” lánya), de azért örülök, hogy jövőre többet piálhat. :D

Rengeteg érzelmes, emlékezetes pillanatot adott idén a Shameless, nálam 9/10. Az egyik legjobb jelenleg futó sorozat.

julcsi - 2014. 04. 15. 20:10

nos. nem szoktam ömlengeni sorozatról, komolyan.

DE. az utolsó jelenet, az megvan? amikor Frenk áll a befagyott parton, minden kék és szürke, és azt kiabálja, hogy “csak ennyit tudsz? na mi van, ennyire telik?” és aztán ahogy könnyek szöknek a szemébe, ahogy rájön, hogy “I’m alive… I’m alive…” a szemében lejátszódik minden. ebben nekem minden benne volt. tényleg. Grammy minimum ezért az egy jelenetért. ahh. annyira ledöbbentem, hogy még bőgni se tudtam, pedig az előző szezon finálén üvöltve bőgtem.

nekem hatalmas katarzis volt.

Batistuta - 2014. 04. 15. 20:12

A Shameless számomra az a sorozat, amely évről-évre többet nyújt. Az egyik pillanatban óriásit nevetek (lásd Carl és a suli szekrények kreatív kombinációja), a másikban pedig már szinte depressziós hangulatban vagyok. Ez az évad szerintem kellően megfontolt volt, kivéve az utolsó snitt. Nem volt Ővele sose gondom, de a többiek sorsa jobban érdekel.

Az évad végi Frank és Carl jelenet pedig nagyon epic volt, ahogy Frank lenyeli az első kortyot az…nem is tudom, de hihetetlen megindító volt :DD

JustABoyInMotion - 2014. 04. 15. 20:16

én sem értek egyet, szerintem is a sorozat eddig talán legjobb évadja volt (: Fiona mélyrepülése szerintem egy bizonyos pont után muszáj volt, hogy megtörténjen, hiszen egyszer ki kellett ütköznie, hogy gyakorlatilag az egész életét feláldozta, hogy a testvérei együtt maradhassanak. nyilván kiszámítható volt, hogy nem lesz sokáig munka meg boldogság, de… ez azért a sorozat egyik alapja.
nekem Frank különösebben nem hiányzott, mármint, így passzív állapotban is voltak jó pillanatai, Sammy személyében pedig remek társaságot kapott ezekre a részekre. Debbie eleinte nagyon idegesített, Carl inkább aranyos volt, szerintem érdekes volt látni, hogy a Frank-Fiona-Lip trió most háttérbe vonult, helyettük pedig a többiek is kaptak egy keveset a reflektorfényből.
főleg, hogy ezáltal megkaptuk az Ian-Mickey szál folytatását, ami szerintem a legnagyobb karakterfejlődést és az egyik legszebben felépített kapcsolatot hozta magával, nem is feltétlenül csak a Shameless történetében.
az utolsó snitt viszont számomra is inkább kiábrándító volt, nem tudtam hova tenni, feleslegesnek is érzem.

zedtheant - 2014. 04. 15. 20:26

az egyik legjobb évad volt az idei, engem minden szál érdekelt vmilyen szinten, egyáltalán nem éreztem vergődésnek egyiket sem. mindenki hozta a tutit, kiemelkedő volt fiona és ian-mickey szála, de a többi is átlagon felüli minőség simán.

nem sok olyan sorozat van, aminél alig várom a hétfő hajnalt, de ez olyan volt az évadban végig, úgyhogy kudos!

zolkó - 2014. 04. 15. 20:34

@julcsi A Grammy az egy zenei díj.Nem Emmy akart ez lenni ?

polka - 2014. 04. 15. 20:36

Éljen a csordaszellem, nekem is ez volt a kedvenc évadom. Azt éreztem hogy a hatodik résszel valami olyan magasságokba jutott a sorozat, hogy hűha. Fiona szála egyáltalán nem volt túlzó, épp ideje volt hogy összeroskadjon, meg végtére is Frank gyereke :)
Egyébként nálam Carl az aki abszolút kedvenc lett, minden jelenete remek. Lip kicsit jelentéktelenné vált, jobb szálat érdemelt volna.
Többen írták, de Frank utolsó jelenete tényleg vitt mindent,sírtam, nevettem is közben. William H Macy annyira méltatlanul hanyagolva van díjak terén :( de ugyanez igaz Emmy Rossumra is.

evilhellix - 2014. 04. 15. 20:37

Nekem nagyon bejött az évad, talán a legjobb volt eddig. A sorozatnak jót tett, hogy kicsit szétszóródott a nép, és az, hogy nem minden rész mozgatórugója az volt, hogy Frank megint berúgott, és csinált valami baromságot.
Fiona szállal nekem is voltak problémáim, nem a végkifejletével, mert azért ezzel építették a karaktert, hanem a sorozatos logikátlan döntései miatt. Sokkal szebben fel lehetett volna építeni ezt, mert néha én is azt éreztem, hogy elegem van belőle, mert annyira fuuuu.
Ami tetszett, hogy előkerültek a mellékszereplők, Mickey nagyon jó volt az évadban, Carl egyik kedvencem lett. Meg én az ázsiai csajt is bírom. Lip történetszála nekem különösen érdekes volt, mivel ugye magam is egyetemre járok, sok szitu visszaköszönt.
Aki/ami viszont idegesített, az Debie vergődése.
A finálé nagyon tetszett, mikor vége lett elszomorodtam, hogy még 250+ nap a következőig.
A vége csattanó meg rutinos sorozatnézőknek várható volt, hisz tudjuk, akit nem a kamera előtt tépnek darabokra, az él.

zoreen - 2014. 04. 15. 20:41

Díjesőt Noel Fisher-nek, de tényleg. Az évad alapján simán azt mondom, hogy jelenleg ő a legjobb színész a tévében.

9/10, az előttem szólókhoz hasonlóan szerintem is az eddigi legjobb évadját hozta a Shameless. (Az utolsó utáni jelenet ellenére is, amiről még mindig nem tudom, mit gondoljak. Nem hinném, hogy kell még ide ő is, de bízom az írókban, hátha meg tudnak lepni.)

sherlock20 - 2014. 04. 15. 20:44

Én se tudok egyetérteni a kritikával, a legjobb évad volt az idei. Sejthető volt, hogy Frank túlél, de azért a vesekikapás után egy picit elbizonytalanodtam.
Fiona földbedöngölése nagyon szépen volt levezetve, ilyen mélyre karaktert nem minden nap látunk leküldve.
Debbie kicsit idegesítő volt, de ha egyszer tényleg ez a 13 éves lányok legnagyobb baja…
Lip tényleg nem volt semmi extra idén, bár bajom se volt vele.
Egyedül az végesnitt nem kellett volna.
Viszont Frank és Carl a parton. Sorozat legjobb jelenete. Remek volt, képestül-zenéstől-mindenestül.

marcilu - 2014. 04. 15. 20:48

Már unalmas lehet olvasni: én sem értek egyet a kritikával. Remek évad volt, új utakat jártak be a szereplők. Annyira boldog vagyok például attól, hogy Lip nem hagyta ott az egyetemet! Egy butább sorozatban ez történt volna…
Aztán az az történeti ív, amit végigvittek Fiona és a testvérei kapcsolatán, kiemelve Debbie-t és Lipet, gyönyörű volt. Mindketten tojtak a fejére, aztán a kokós eset után megvetették, aztán az eltűnése után Lippel, a sittről hazatérve Debbie-vel és Carllal milyen szép jelenetei voltak! A Debbie-s jelenetnél bőgtem velük együtt.
A Mickey-Ian szálból engem Ian nagyon bosszantott, és hiába tünteti fel a záróepizódban kiderült betegség más színben, az évad közben nem sok örömöm telt a karakterben. Mickey viszont csodás volt.
Remélem, a következő évadban Kev és V is kap valami jobb sztorit…

Sempronius89 - 2014. 04. 15. 20:48

Tényleg ez volt a legjobb évad szerintem is.
Nem tudom volt-e már ilyen, hogy az olvasók és a kritikus véleménye ennyire eltért ezen a blogon.

winnie - 2014. 04. 15. 20:49

ó, szerencsére nagyon sokszor:) de a kritikus is csak néző, nem érdemes kettéválasztani. (de ettől még nem arról van szó, hogy egy embernek nem tetszik és mindenkinek igen. )

xdora. - 2014. 04. 15. 20:53

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Eddig is a drámai szálak miatt néztem, és tessék most jutott szinte minden részre egy. Szuper évad volt. Teljesen jó volt a Fiona szál is, ha nem a legjobb, aki mindeddig csak jót akart támogatott mindenkit, ott volt mindenkinek, egyszerűen eltűnt a semmibe.
Azt azért elismerem Debbie nem kicsit idegesített, megvoltam róla győződve, hogy az évad végére abortusza lesz, akkora ribanc barátnőt csaptak mellé. Valamilyen szinten meg is értem, emlékszem első 3 évadban még barátai sem voltak, most persze hogy beakart vágódni.
Lipet továbbra is imádom. Több lábon áll még mindig. Legszomorúbb pillanatom Lippel kapcsolatban,az volt mikor Liamhez ment a kórházba mikor sétált be, az az arc! Ja meg mikor a doktornőnek mondta “Nézze,anyám bipoláris drogfüggő,aki lelépett évekkel ezelőtt,apám alkoholista. Fionát pedig most vitték el a rendőrök,rendben? Nézze,jelenleg nálam felelősebb felnőttet nem fog találni.”
Ian hát igen, várható volt, hogy beteg lesz. Elvégre Monica is az, teljesen helytálló, hogy örökölte. Azért én itt a fináléra nagyobb összeomlást vártam nála, ami elmaradt így a jövőévadra marad, mert a nyakamat rá, ekkora sztorit nem hagynak ki. Engem nagyon is érdekel. :) Meg a bunyója a kocsmában nagyon tetszett. :DD
Mickey,te szent ég!!! Eget rengetően sokat fejlődött, az idei szezont szinte elvitte. Tavaly még ilyet mondott a fináléban “Nem mindenki mutatja ki az érzéseit, minden kibaszott másodpercben” erre most nem győztem kapkodni a fejem.
Carl tetszett, jó srác. Jó hogy kitették azt a kiscsajt mellőle, egy darabig aranyosak voltak de ennyi.
Kevin&Veronica száltól többet vártam, de a maguk módján teljesen rendben voltak. Kevinnél azért voltak vicces pillanatok, mikor ordibált a folyóson. :DD Meg mikor kirabolták aztán székkel ugrált ki, munkások meg basztak segíteni neki. xD És ebben a részben elment Mickeyhez fegyverért, és azt hiszem Mickey tesójának beszólt mert nem válaszolt neki h menjen dolgozni az államhoz, mert pont ilyen embereket keresnek, valami ilyesmi volt. :D Na meg lehet tahó vagyok, de azon is röhögtem mikor szétlőtte a konyhában az ablakot. Szerencse h és V és a kislányok megúszták.
Meg ha megnézzük, mennyire segítőkész és nem ítélkezik, Mickeynek is mondta,nem lepődött meg hogy meleg. Meg senkit nem érdekli h az.Lipet visszaküldte az egyetemre. Iannek is segített mikor látta h ideges volt,csak meglökte a kezét és adott neki piát.
Örülök, hogy Frank visszatért, minden bizonnyal 5. évadban tesz arról, hogy aktívan látogassa Kevet. xD De én azt mondom jó is lesz, bár igen ha így halad hamarosan tényleg alulról fogja szagolni az ibolyát. Kár lenne, én azért bírom. :)) Hiányoztak a monológjai.
Magam részéről teljesen elégedett vagyok az idei évaddal is.
Huh ahogy látom kicsit túlpörögtem.

sepulveda - 2014. 04. 15. 20:53

Szerintem is a mostani évad volt a legjobb. Nekem sorozat a Six Feet Under óta ennyit még nem adott, mint Shameless. Imádom a szereplőket, a párbeszédeket, a helyzeteket, a történéseket. Frank utolsó jelenetének még most is a a hatása alatt vagyok. Az utolsó utáni jelenettel a készítők szerintem csak hiánypótlást hajtottak végre. Egyszerűen meg akarták mutatni, hogy Jimmy él, és egyszer akár vissza is térhet. Bár szerintem nem fog, de legalábbis nem azonnal.

xdora. - 2014. 04. 15. 20:59

Bocsánat még ezt kifelejtettem,imádtam az összes Frank és Carl jelenetet!

SlaveUS - 2014. 04. 15. 20:59

Frank egész évben ágyban volt, ezért a legtöbb poén, alpáriság, elmaradt sajnos, túl sokáig húzták ezt az új máj dolgot, nem kellett volna. Az előző évad nekem is jobban tetszett. Nem volt meg az a nagy katarzis mint a 3. évad végén, de így sem volt rossz. És az utolsó utáni jelenet nagyon jó volt! Steve visszatér? Messze van még január nagyon:(

LoGi - 2014. 04. 15. 21:08

Jó kis évad volt ez, nekem ugyanúgy fasza volt, mint a korábbiak.

Csak én voltam olyan naiv, hogy azt hittem Frank a végén elhajítja a piás üveget a vízbe? :D

superpityu - 2014. 04. 15. 21:12

Szerintem is a legjobb évadot kaptuk, még akkor is ha a vége nekem sem jött be anmnyira.
néhány epizód után teljesen megkukolva ültem pár percig, hogy mégis a mi a fenét láttam. durván lehúzós volt szinte végig.
Fiona botlása nagyon kellett, nem csak a karakternek, de a családnak is, hogy végre észhez térjenek, hogy nem lesz ott ő mindig.
igazából most lett a legdurvább a honnan-hova jutás íve, hiszen nagyon pozitívan nyitott az évad, majd sikerült talán a legnyomorultam helyzetbe hozni karaktereket.
DEbbie szála annyira nem jött be, kifejezetten untam, viszont Carl hatalmasat fejlődött idén. Shiela kicsit átesett a ló túloldalára, de jövőre ott lesznek neki sammy-ék, akik szerintem piszok jók lettek ebben a pár részben.
ja és a 11. részben a kórházas jelenet a kislánnyal valami iszonyat jó volt.
valahol értem már miért mennek inkább komédia kategóriában az emmy-n, volt pár emlékezetes alkotás idén, ami ha díjat nem is, de minimum egy jelölést megérne – na meg az orange is the new black-kel karöltve legalább megzavarják a kategóriában az állóvizet, remélhetőleg.

koka - 2014. 04. 15. 21:12

Szerintem a legjobb évad volt, pont azért, mert az első három évad egyfajta mederben csorgott, most viszont érezhetően kilépett ebből a sorozat. Frank offline, Fiona felelősségre vonva, Lip környezetváltozása, Carl karakterének felépítése, jó új karakterek (ázsiai csaj, Sammie), Mickey. Ezek mind baromi jót tettek a sorozat idei szezonjának.
Ráadásul ismét tél volt (úgy mint az első évadban) és ez is rátett egy kicsit a lehúzásra.
Kevinék hozták a szokásost, jó pár vicces baromkodással. A rögtönzött kocsma jelenet Sheilanál pl egyik kedvenc. Vagy a kocsmai coming out Mickeytől.

Két negatívum: Debbie és Sheila. Nagyon nem tudtak mit kezdeni velük most.

Az utolsó Frank-Carl-os jelenet a mólón talán az egyik legszomorúbb jelenet volt a sorozat történetében. William Macy egyszerűen zseniális volt, ahogy éppen csak egy pillanatra érez bűntudatot ott, majd átengedi magát az további pusztulásnak. Majd még a gyerek is iszik…

Viszont a legvégső jelent miatt kicsit félek. Félek, hogy Ő elront majd mindent.

zedtheant - 2014. 04. 15. 21:13

LoGi – nemcsak te voltál naiv, én is azt hittem :D dehát ez a shameless, itt nem lehet ilyet, lol

koka - 2014. 04. 15. 21:13

Na pont egyszerre küldtem be superpityuval, ugyan úgy kezdtük, pedig nem is lestem :)

sherlock20 - 2014. 04. 15. 21:16

Én is azt hittem nagy búcsúzás lesz a piától.. :D

altezza - 2014. 04. 15. 21:29

Szerintem is jó volt az évad. A fent említett jeleneteken kívül nekem nagyon tetszett amikor Frank a műtét után a szomszéd kislányt Fionának képzeli. Volt egy nagyon megható jelenetük, mikor Frank bocsánatot kér, amiért a parkban felejtették, a kislány, akinek pedig nincs apja, megbocsát neki.

cefetke - 2014. 04. 15. 21:30

Szerintem is nagyon jó évadot kaptunk, a 4×05 egyenesen év epizódja-esélyes nálam. Az eddig kedvenc Debbie ugyan most tényleg idegesítő, de jött helyette 2 új favorit: Sammy kisgömböce és Mickey neje, akinek fetrengek a dumájától :)
Ha pedig már kedvenc jelenet: mikor Frank a kórházban sütit vitt a kislánynak…komolyan, le a kalappal.

siccc - 2014. 04. 15. 21:40

Többen vagyunk úgy tűnik naivak – bár Frank mint józan családapa – hát nem is tudom …. :-)
A sorozat meg ugyanúgy szuper volt mint az eddigi összes – csak nagyon soká jön az 5. évad :(

polka - 2014. 04. 15. 21:46

Ó, elfelejtettem a korábbi kommentben, de tök jó, hogy a megjelenő soundtrackre a magyar The Moog zenekar egy dala is rákerül :)

gattaca_lg - 2014. 04. 15. 22:00

ilyen jó évadzáró jelenetet utoljára a Boardwalk Empire produkált, a james darmody lövészárkos jelenetre gondolok
a soundtracket egyből le is szedtem, a szám címe:
Exitmusic – The Cold

superpityu - 2014. 04. 15. 22:01

ja és az utolsó utáni jelenet szerintem a legrosszabb fordulat amit bevághattak. plusz a melette ülő nő pont az a dichen lachman volt, akit eddig sehol sem tudtam hosszú távon elviselni. remélem nem lesznek itt sokáig.

stargatelost - 2014. 04. 15. 22:04

superpityu: én is így éreztem, kb. megfelezte a várási faktoromat a következő évadra. Na meg az a nő, tényleg, most, hogy mondod… annyira ledöbbentett ez a szar “fordulat”, hogy meg is feledkeztem róla. Ennél elcseszettebb fejű nő nemigen van, tényleg nagyon nehéz ‘nézni’ őt a képernyőn.

superpityu - 2014. 04. 15. 22:10

még nem is a fejével van bajom, hanem a karaktereivel akik eléggé elcseszettek általában. a dollhouseban és a being humanban sem bírtam igazán.

paranoid android - 2014. 04. 15. 22:14

Mégis mi volt itt kiszámítható? Hogy a dramedy hirtelen az évad közepén kőkemény drámába megy át? Én nem számítottam erre. És hogy nem voltak a fináléban átívelő szálak lezárásai? Mintha én másik sorozatot néztem volna. Ebben az évadban Lip és Fiona olyan fantasztikus character arc-okat kaptak, amik egymást támogatták, majd végül karakterfejlődésben teljesedtek ki. Mégis mi a szépen megszerkesztett főszál, ha nem ez? Fiona szétesése tökéletes volt: egy apró hiba is elég volt ahhoz, hogy elinduljon a leejtőn, és utána nem volt megállás, mert ez a hiba szembesítette azzal, hogy nem az az ember, akinek gondolta magát. Az identitása repedt meg, és nem bírta ezt elviselni, így besegített a pusztításba. És ekkor jött Lip, aki a rengeteg feladatának zsonglőrködése közben későn realizálta, hogy Fionának segítség kell, mert eddig ő volt abban a helyzetben, amiben most Lip.
És ha már átívelés. Engem a korábbi évadokban Mickey nem különösebben érdekelt, de most ő is remek szálat kapott, és végre nem csak ismételte önmagát, hanem ő is fejlődött.

Szóval nagyjából nincs semmi a kritikában, amivel egyet tudok érteni. Viszont a kommentelők többségével együtt, számomra is ez volt a Shameless legjobb évada. A részek külön-külön is fantasztikusak voltak, az évad teljességében pedig gyönyörűen volt megkomponálva. A színészek meg hihetetlen mekkorát alakítottak folyamatosan.
Na jó, JimmySteve visszahozásának én sem örültem – ez volt az évad egyetlen negatívuma számomra (a végére még Debbie szála sem lett rossz).

búbánatos aszottmajom - 2014. 04. 15. 22:16

nem gondoltam volna h Frank túléli az évet, az ő vegetálása mindenképp negatívum, hisz érdemleges szerepe alig-alig volt. viszont az utolsó pillanatig örülhettem, hisz megkíméltek az egyik legirritálóbb színésztől akit valaha láttam. nem a karakterével van bajom, egyszerűen nem bírom elviselni a látványát, vannak még ilyenek pl ted danson, steve martin, na meg elsősorban a monkot alakító csávó. lényeg h nagyon nem örülök a visszatérésének, de ettől eltekintve nem volt rossz évad.

julcsi - 2014. 04. 15. 22:20

Emmy, bocs!! :D

naughtyl - 2014. 04. 15. 22:34

Baromi jó volt az évad!

nem szeretem én sem az ilyet, de én azért nem akadtam ki annyira Jimmy-n, mert rohadt jók voltak Fiona-val. Működött a történetük. És nem értettem a sztorit, amit az írók kerekítettek köré a végére. csak úgy jött az a baromság a feleséggel. Addig eszméletlen jól beleillett a csapatba, sztori terén is és dinamikailag is.
És Emmy Rossum és Justin Chatwin kémiája meg kincs. annyira semmilyenek voltak a jelenetek, ezekkel a pasikkal.
nekem nagyon kijött a különbség.

annyira szurkoltam a Mickey-Ian párosnak. de ugye itt nem igen van boldog vég. ahogy Mickey mondta, hogy nem engedi el Ian-t, majd ő gondoskodik róla, az annyira szép jelenet volt.

Carl meg priceless. minden jelenete arany.

nem hittem volna, de a végére aranyos lett Debbie története is.

És én is azt hittem, Frank eldobja a piát.

Alig várom a folytatást!

LegendaVagyok - 2014. 04. 15. 23:22

Én már leírtam a véleményem korábban, nem akarom ismételni magamat. Azért a 4. évad kibeszélője el fért volna a főoldalon a Spoilerkarantén-nál, szerintem felveszi a versenyt az ott lévőkkel. Sőt! Tök véletlenül akadtam rá, az évad végére, valahol eldugva az oldalon. Nem is értettem, hogy ennek miért nincs kibeszélője. :) Na mind1 ez csak az én véleményem.

Amúgy nem értek egyet a kritikával. Igen erős évad volt!

majsz - 2014. 04. 16. 00:27

Aki azt írja jó évad volt az vagy igazi fan akinek már a szereplők megjelenése is évadnak számít vagy az utolsó pár rész miatt gondolja.. a 10. rész valóban nagyon meg volt csinálva, legjobban valóban Mickey Ian szál dominált az évadban de minden más.. hát az erőlködés netovábbja.. ez a sorozat ami hatalmas poénokkal, “botránkoztató” jelenetekkel, jó történettel indult igen csak kimerülni látszott ezekből és szépen átkúszott valami dráma fokozatba. Frank gyéká kiütve, amíg a lánya megtudta az igazat addig volt erős a játék köztük onnan kb kísérő szerep. Kevin és nője témát nyilván csak babádzással lehetett előremozdítani ott is úgy tűnik mintha az anyjukat hirtelen kiírták volna a sztoriból.
Fiona vergődéséről lerí hogy nem találtak neki dinamikus kapcsolatot, így sittre b@szták pasizás helyett. Oké hogy Lipet akarták előtérbe rakni, hogy na most akkor rászakad minden, ő hozta is a figurát, de az évados sztorija nem kicsit unalmas volt. Legizgalmasabb talán a Mandy szekrény haverjával való kergetős jelenet. Debbiet se hagyjuk ki írunk neki vmi tipikus megjött, pasi kell tinédzser klisét. Carl vonalát még egész jól fejtegették, de nem tom mire kellett a csajának is 7 testvér meg a 7 kicsi indián bagázsból csináljunk közös kindergartent ott is..
Összességében veszít abból a sorozat amiért a címe is Shameless.. anno epizód közben hányszor megállítottam hogy ez nem igaz, fogtam a fejem stb, most meg méla pofával bámultam végig. A 10. epizód, amikor Frankel mit le nem műveltek, na az valami ott előjött a régi feeling, utána kb megint vissza a dráma mély poklába..
Az utolsó jelenet meg, nem tudom mit akar, évad közben rájöttek Fiona pasi vonala besült, játsszuk vissza a dolgot na meg csattanónak is jó lesz, nem nagyon lett.
Ebből is az látszik mintha kifogytak volna az írók, feküdjünk a karakterekre, a rendezésre, sztorit majd írunk valamit, a sorozatnak úgyis megvan a maga tábora. Hát ezt uraim igen csak el lehet csesszerinteni egy két évad alatt. Nálam ezzel hogy a 12 részből 3 mutat valamit el is indult ezen az úton.

majsz - 2014. 04. 16. 00:31

*ami talán kimaradt az előzőből, a Shiela indiánosdija, ami szintén kb bullsit, ami kijött belőle jól, a Frankel való házasság és majd az ebből fakadó konfliktok. A színésznő igen jól játszik, rá biztosan lehet majd építkezni a következő szezonban,

bb - 2014. 04. 16. 01:03

fantasztikus évad volt, én nagyon szerettem hasonlóan az előttem kommentelőkkel… és tényleg ki kell emelni a Mickey-Ian szálat, best written gay couple ever :)

Anthonz - 2014. 04. 16. 07:56

Ez az utolsó jelenet tényleg miafakk volt már? Ezzel is csak azt bizonyítják, hogy hülyének néznek minket..

Nekem az a bajom a Shameless-el, hogy ezek a nagy “drámai” fordulatok nem tudnak meghatni. Ha egy olyan sorozatot nézel, amibe tudod, hogy az van belekódolva, hogy mindig újabb és újabb shitstorm következik, akkor már nem veszed annyira komolyan a dolgot. Aki nem tudta, hogy Frank megússza a végére, meg Fiona is, annak elhiszem hogy izgalmas..

Ezért is baj az az utolsó utáni jelenet…a harmadik évad vége nagyot ütött, ott érezte a néző, hogy lehetnek komoly következményei is a tetteknek, ott meg voltam fogva (annyira, hogy el is vette a kedvemet a 4. évadtól), erre most azt is eltörlik egy húzással. WTF?

A Shamelessnek kár erőltetni a drámát, maradjanak csak a dramedynél, amikor Frank magához tér valahol Mexikóban az vicces, az hogy elitta a máját és meg fog halni már csak annyira hat meg, mint a saját gyerekeit..

wilson - 2014. 04. 16. 08:52

winnie+1, első “negatív” kritikám ami nem flame-be torkollott, respect mindenkinek, de tényleg!

yeeeyha - 2014. 04. 16. 09:36

Nagyon ott volt ez az évad, kedvenc sorozat még mindig. Mickey volt a legjobb!

Jack meg menjen innen.

kmdan - 2014. 04. 16. 11:52

majsz is királyul összefoglalta szerintem. Én évad feléig bírtam, utána ideiglenesen kaszáltam a dolgot.
Talán következő évadnak adok egy esélyt.

pete - 2014. 04. 16. 14:08

a fent linkelt szinésznő nevét valaki megmondaná? ( http://w576.tumblr.com/post/75508909185 )

Gevin - 2014. 04. 16. 15:16

Én sem értek egyet a kritikával. Legjobb Shameless évad. A finálé nem ütött akkorát, mint a korábbi évadoknál, ez az egy gyengesége volt, de amúgy szerintem ez volt a legélvezetesebb évad, ahogy fel-le hullámvasutazott az ember gyomrában.

A Carl-szál szerintem pedig kb az egyik legjobb lett, mert azt a karaktert ennél jobban nem lehetett volna a szerelem, a csajozás, a dugás útjára terelni, mint ahogyan itt sikerült. Gyönyörű.

Ian nekem pont a gyengébbik szálak közé tartozik, ettől függetlenül Mickey tényleg nagy utat járt, és kurvajó mellékszereplő, rengeteg térdcsapkodós beszólással, de ez már régóta így van.

Összességében legjobb Shameless-évad, és lehet csak én voltam naiv, de én rohadtul nem számítottam a végén arra, hogy J visszajön. Azt hittem végleg kiírták, ágyő.

sleepwalker77 - 2014. 04. 16. 16:36

Mindig is kedvenc volt ez a sorozat, de ez az évad még feljebb rakta a lécet. Pillanatok alatt tudott néha váltani, egyik percben még nevetsz valamin, másikban pedig jön egy akkora drámai fordulat, hogy csak nézel mint a moziban. :) 10/10 ez is. :)

joshua7 - 2014. 04. 16. 21:55

Szerintem is teljesen rendben volt az évad.

wilson - 2014. 04. 16. 21:56

@pete: Emma Greenwell, álmaim (egyik) nője. http://www.imdb.com/name/nm4563896/?ref_=tt_cl_t12

gabeszg - 2014. 04. 16. 22:09

Én is azon a véleményen vagyok, hogy az utolsó scene sztem nagyon ott volt (zene környezet hangulat mondanivaló) szóval baromira várós az új évad (azzal viszont egyetértek, hogy Fiona eléggé szét lett szivatva kb a semmiért)és várom vissza Jimmy/Jack/.. :D )-t vissza.

guava - 2014. 04. 16. 22:10

Imádom ezt a sorozatot, de tényleg. Viszont iszonyúan hiányolom belőle az első évad feelingjét. Amikor szintén szar volt minden, csak nem ennyire nagyban játszottak. A szegénységgel való kreatív küzdelem az, amit hiányolok, mikor minden pennyt a kanapéból kellett összeszedni, nem pedig a csaj apja vágott hozzájuk 10 rongyot.
A Debbie szál engem állatira irritált, de végig, az rettenetes volt. Viszont Lipé szerintem tök jó, tetszik, ahogy kezd rájönni, hogy alkalmas rá, hogy irányítson. Annyira drukkoltam Iannek és Mickeynek kb az első perctől kezdve, és olyan szépen bontották ki. Illetve a Mickey részt, az Ian-féle elég semmilyen volt, plusz ez a vége…
Azon a jeleneten pedig nagyon meghatódtam, mikor a nappaliban rendezték be Franknak az Alibit, az valami fantasztikus volt.

Dhomasson - 2014. 04. 17. 00:42

Vegyes érzéseim vannak, mert bizonyos pillanataiért az egyik legjobb évadnak tartom, de tényleg zavaró volt, ahogy pl a Kev-V párossal nem tudtak az évad második felében mit kezdeni + Sheila és az indiánokkal való vergődése, vagy ahogy Mandy szálát félbehagyták. (bár az nagyon erős jelenet volt, amikor a szmokingos Lip beül a gazdag egyetemista barátaival és az a Mandy szolgálja ki őket, akinek Lip az egészet köszönheti. Ő meg meló után hazamegy tovább veretni magát.. Megbűnhődik Karen miatt, na. )

Fiona szála nekem nem volt karakteridegen, sőt sztem pont hogy kódolva volt nála egy ilyesmi összeomlás. Érdekes volt látni Lip reakcióját erre, eleinte fel tudtam volna rúgni, hogy mennyire hálátlan, de aztán csak észhez tért, miután őrá nehezedett minden.

Frank új lányának megjelenésekor kicsit fogtam a fejem a brazilos fordulattól, de végül Sammy karaktere is tudott hozzáadni a sorozathoz. De jövőre tényleg jó lenne, ha visszatérne a régi Frank.

Megértem azokat, akik csalódottak amiatt, hogy szinte csak a dráma jellege dominál a sorozatnak, de engem spec nem zavar, mert az viszont nagyon minőségi.

Lauren - 2014. 04. 17. 10:33

Számomra is ez volt a legjobb évad, és még véletlenül sem azért mondom, mert annyira imádtam volna eddig a sorozatot, vagy mert akkora rajongója lennék a színészeknek… Eddig szinte csak Mickey és Ian érdekeltek, ebben az évadban pedig – bár az ő száluk nagyon erős volt, és ennek rettentően örültem is – másokat is nagyon megkedveltem. Pl Carlt eddig nagyon nem is figyeltem, Lip szála is tetszett, és végre Fiona sem arról szólt, hogy mások felett ítélkezik folyamatosan és ő a kis tökély. Felüdülés volt!

(És zárójelesen bevallom, mint nem túl népszerű vélemény: én örülök, hogy visszajön Jimmy Steve Jack Esteban Julio Ricardo Montoya De la Rosa Ramirez Lishman.^^)

Tommy - 2014. 04. 17. 19:59

Jimmy/Steve/Jack (:D) visszatérésének én is örülök, bírtam a karaktert, és jó párosok voltak Fiona-val.

pepe úr - 2014. 04. 23. 22:39

chuckyn rengeteget nevettem. nem volt rossz évad, összességében egy fokkal jobb, mint az előző.

VanillaSky - 2014. 05. 14. 23:25

Lement darában az egész, közel van a tökéleteshez úgy, hogy egyetlen tökéletesen pozitív karaktert sem mutat a sorozat. Az utolsó két rész Frank – Carl – Emily/Fiona jelenetei eszméletlenül erősre sikeredtek. Egyetlen negatívum, hogy ezt a szerencsétlen Jimmy nem úsztatták meg a halakkal.

Roland - 2014. 06. 08. 19:00

szerintem a legjobb evad volt viszont Stevet nem kellet volna vissza hozzak ,abban egyetertek hogy az evad utolso reszenek semmi finale hangulata nem volt.Vegig le kototte a figyelmemet,alig varom a kovetkezo evadot:)

hummel - 2014. 07. 15. 17:38

Pár nap alatt ledaráltam a 4 évadot. Nem tudom miért nem figyeltem fel rá eddig, de nagyon bejött. Az évadok közül ez tetszett a legjobban. Fiona összeomlása már a pilot óta várható volt, hiszen már az elejétől voltak jelenetek, amikor másoktól elvonulva magába zuhant, hogy egy-két másodperc múlva ismét összeszedje magát. Valahol érthető volt, hogy mikor kiengedett és azt hitte, hogy végre minden sínen van, akkor esett szét.

Azzal vitatkoznék, hogy az évadzárónak nem volt finálé hangulata. Mind Fiona mélyrepülése, mind Frank egészségügyi gondja bizonyos mértékig megállapodott. Frank esetében megint az ő kezében van a döntés merre tovább, Fiona pedig megkapta az esélyt, hogy talpra álljon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz