login |

Being Mary Jane: az 1. évad

2014. 04. 16. 14:50 - Írta: Casey Novak

7 hozzászólás | kategória: kritika,

A BET első drámája (a tavaly nyári tévéfilm álal felvezetett első évad nemrég ért véget), a Being Mary Jane pontosan azt nyújtja, amit a címe ígér: megmutatja hogy milyen Mary Jane-nek lenni. De a „Mary Jane” helyettesíthető bármilyen tetszőleges névvel, és pont ez a sorozat lényege, hogy olyan, mindenkit, tényleg mindenkit érintő problémákkal, mindennapi történésekkel foglalkozik, hogy akár a saját nevünk is ott állhatna, vagy lehetne egyszerűen csak annyi a cím, hogy „Lenni.” Milyen embernek lenni?

Persze a konkrét szituációk, Mary Jane  személyes gondjai csak vázlatot nyújtanak, alapot teremtenek az együttérzéshez, hiszen mindenkinek volt már zűrös kapcsolata, még ha ez nem is titkos viszonyt jelent, családi gondok is mindenhol előfordulnak, bár a szerencséseknél ez nem drogproblémákkal és  komoly betegségekkel jár, a munkahely sem mindig maga a paradicsom, és ehhez nem is kell tévés műsorvezetőnek lenni törtető és számító kollégákkal körülvéve.

Mindenközben meg kell őrizni a külvilág felé a tökéletes képet, a „Mary Jane Paul”-ság megrendíthetetlen bástyáját, mert nincs időnk egymás problémáival törődni, mikor mindenkinek ott van a sajátja is.

Az egész történet annyira hiteles, „valóságízű”, nem is gondolná az ember, hogy ennyi valódi drámát és érzelmet meg lehet jeleníteni hétről-hétre apokalipszisek, elvetemült gyilkosságok és szappanoperai fordulatok nélkül. Pedig de.

És az emberközelisége miatt teljesen lényegtelen, hogy kis hazánkban tulajdonképpen nem létező társadalmi réteg – leginkább az afro-amerikai, középosztálybeli nők tartoznak a sorozat célközönségébe, legalábbis én úgy éreztem, hogy hozzám ugyan úgy szól, mint bárkihez, aki az életben kisebb-nagyobb akadályokba ütközik, legyen az fiatal, vagy idős, férfi vagy nő, színesbőrű vagy sem.

Mary Jane szerethető karakter, és sajnáljuk, ha kell, szorítunk neki, ugyanakkor, ha megérdemli, lehet rá haragudni is, vagy értetlenül nézni, ha hülyeséget csinál, mert az is előfordul bőven. De kivel nem? Annyiban minimum pozitív a példája, hogy családja, barátai véleménye, kritikái hatnak rá, és mindig próbál helyesen dönteni.

Nincsenek szélsőségesen jó vagy rossz szereplők, mindenkinek látjuk a hibáit, gyengeségeit de a jó tulajdonságaikat is.

Nem tudom, a történetről mennyit érdemes szólni, nem is az a lényeg, hogy mi történik, hanem hogy hogyan. Röviden azért beszélek róla, a tovább mögött, spoilerek nélkül.

A főszereplő,  Pauletta Patterson (Gabrielle Union), Mary Jane Paul művésznéven egy népszerű közéleti beszélgetős  műsort vezet, és ambiciózus, önálló életvitelét családjában nem mindenki érti meg. Édesanyja súlyos beteg, testvérei az egyszerűnek tűnő pénzkeresési lehetőségek miatt gyakran bajba kerülnek, bátyja kábítószer-függőséggel küzd, unokahúga pedig  19 évesen már második gyermekét várja.

Barátnője és egyben főnöke munkahelyén nem egyszer nehéz döntésekbe és kényelmetlen helyzetekbe kényszeríti, és az így többször veszélyesbe kerülő karrierje mellett egyre inkább érzi a vágyat arra, hogy végre saját családot alapítson,de a férfiről, akiről elhiszi, hogy ő lehet a nagy Ő, kiderül, hogy házas.

Mindezt eddig 8 részben, megfelelő tempóban és arányban elosztva mutatja be a Being Mary Jane, melynek második évadját még az első premierje előtt berendelte a sorozatnak otthont adó csatorna, a BET.

Váratlan fordulatok és eget rengető események nem igazán vannak, de mégis érdekes, mégis vártam minden héten az új részt, mert emberi kérdéseket vet fel, és a közvetlenségével kíváncsivá tesz, hogy hogyan kezeli a mindennapok kihívásait ez a magabiztos, ám néha mégis csetlő-botló, fiatal nő, aki a házában szerteszét ragasztgatott cetlikre írt idézetekből merít erőt és ihletet, ami alapján saját sorsát irányíthatja, saját útját járhatja, miközben maga is ilyen erőforrássá válik a néző számára.

7 hozzászólás Ne habozz!

Etele - 2014. 04. 16. 15:41

Nem mondhatnám, hogy felcsigáztál. :)
Amilyen mennyiségben ömlenek az újabbnál-újabb sorozatok, mostanában még azokra sincs időm, amikben látok fantáziát. Le is vagyok maradva rendesen, magamhoz képest.

Majd talán nyáron belekukkantok, de nagyon-nagyon szerethetőnek kell lennie a főszereplőnek, hogy lekössön egy afro-amerikai középosztálybeli nőci mindennapjainak krónikája…

ray33 - 2014. 04. 16. 15:59

Gabrielle Union gyönyörű,nem értem minek bohóckodik ilyen sorozattal,én a helyébe visszavonulnék és csak Heat meccsekre járnék, Wade fizetéséből bőven ellennének amúgy is .

LaCRossE - 2014. 04. 16. 17:18

OFF, de muszáj, ha nem most történt, hanem már hamarabb, akkor bocsi, figyelmetlen voltam.

Gratulálok Casey Novak, hogy bekerültél a csapatba! :)

Casey Novak - 2014. 04. 16. 17:27

@LaCRossE: Köszönöm szépen :)

@Etele: Azért ne úgy képzeld el, hogy az a legnagyobb happening, hogy lemegy a csaj a közértbe tejért. A hétköznapiságot úgy értettem, hogy nincsenek “kasszasikerbiztos” elemek, pl. viszálykodó családok, folyamatos titkolózás, zombik… :) Ha valakinek nem tetszik valami, megmondja a másiknak, és nem évekig fortyog magában bosszút tervezve. Nekem pont ezért jön be, mert olyan “igazi”, vagy mi, de mégis dráma, le tud kötni. Ez persze nem jelenti azt, hogy téged is le fog, de itt a valóságos nem egyenlő az unalmassal.
Az viszont tény, hogy vannak jobb sorozatok is jelenleg műsoron.

Shannen - 2014. 04. 16. 17:40

Oké, ezzel most felkeltetted az érdeklődésem, köszi! Mindenképp nekikezdek, szeretem az ilyen hétköznapias történeteket, kell egy kis változatosság a sok “elszállt” sorozataim közé. Az meg külön pozitív, hogy csak 8 rész, így hamar ledarálható és marad idő másra is.

tumpara - 2014. 04. 16. 19:37

Érdekes lehet ez a Mary Jane, kicsit a Being Ericára hajaz így a leírás alapján. Emberi, szerethető és mindenkinek szól. Be is próbálom majd egyszer.

Etele - 2014. 04. 17. 08:55

Ja persze, gondoltam hogy nem arról szól egy rész, hogy lemegy tamponért a közértbe a sarokra. :)

Úgy értettem, hogy ilyen “hétköznapi” sorozatról van szó.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz