login |

Mad Men: kezdett a 7. évad – írta Rékuc

2014. 04. 16. 17:55 - Írta: vendegblogger

30 hozzászólás | kategória: kritika,

A Mad Men nem csupán egy rétegsorozat, hanem egy alaposan, esztétikusan megalkotott korkép a 60-as évek New York-i reklámvilágáról, tele popkulturális utalásokkal. Az AMC úgy döntött, hogy a 7. és egyben utolsó évadot két részletre osztják, idén a „The Beginning” – azaz Kezdetek, jövőre pedig a „The End of an Era” – Egy korszak vége című tömböt vetítik le 7-7 epizód során.

A sorozat igazi időgép, végigutaztatta a nézőket a 60-as éveken keresztül, és így, a 7. évad kezdésével el is érkeztünk 1969. januárjához. Lássuk, hogy mi is történt a nyitányban – spoilerek a tovább mögött.

Hogy hol hagytuk az előző évadban a szereplőket? Don végre megnyílt a munkatársaknak és saját gyerekeinek a múltját illetően, cserébe határozatlan időre elküldték a SC&DP-tól. Peggy afférja Teddel csúfos véget ért, a férfi meghátrált a kapcsolat előtt, és inkább Kaliforniába ment, hogy az ottani, immár Don nélküli SC&P irodát vezesse.

A 7. évad kezdő képsoraiban Freddy tekintete szegeződik ránk, és máris megkapjuk az első marketingleckét: reklámkoncepciót hallgathatunk meg egy karórareklámhoz. A bíráló történetesen Peggy, akinek Don helyett új főnöke van, egy bizonyos Lou Avery, egy idősebb, konzervatívnak tűnő alak, akiről hamar kiderül, hogy Peggy-t nem veszi olyan komolyan, mint annak idején Don, és a konfrontálódás elkerülhetetlen.

Roger Sterlinget egy orgia utáni reggelen láthatjuk alvó nőtömeggel körülvéve. A lánya, Margaret erőlködik, hogy a jó viszony visszaálljon közöttük. Rogerről igazából az a benyomása támad a nézőnek, hogy egy megcsömörlött öregember, aki csalódott a családban, csalódott az életben.

Don Draper a jól bevált imázs-jelenettel köszönt be, napfény-öltöny-zene kombináció, megjelenik szép felesége, Megan és egy isteni cabrio. Megan a nyugati parton építgeti filmes karrierjét, Don időnként meglátogatja, s bár már két hónapja nem keresték az ügynökségtől, ő azzal ámítja magát, hogy dolgoznia kell, hogy ott kell lennie New York-ban, és olybá tűnik, most már sem Megan-nek, sem Donnak nem fontos ez a kapcsolat.

Donról tudjuk, hogy még Meganért sem tudott megváltozni, ő hűtlen, és ezen semmi sem változtat. A repülőgépen, a hazaúton is rögtön flörtölni kezd az egyik utassal, de meglepődésemre elutasítja a nő ajánlatát.

Betty és a családja most kimaradt a részből, helyette Joanie mellékszálát követhetjük, aki képes egy marketinget tanító professzorhoz ellátogatni, hogy megtartson egy ügyfelet az ügynökségnél.

Azt hiszem, az eddigi évadok során halmozódó dráma az utolsó évadban sem fog vidám véget érni, a történet most is nyomasztó, feszíti a nézőt. Szinte mindegyik karakteren mélységes szomorúság ül, Don, aki erős, ambiciózus, kitartó személyiség, még ő is magányosan ül a város felett, megtörten, kétségbeesetten.

Részemről 7,5 pontot adnék az évadkezdésre, kicsit már soknak érzem a drámát benne, remélem, lesznek oldottabb, könnyebb jelenetek is az utolsó évadban.

30 hozzászólás Ne habozz!

A. - 2014. 04. 16. 18:45

Köszi az írást. Egy-két dologhoz hozzászólnék.
“Donról tudjuk, hogy még Meganért sem tudott megváltozni, ő hűtlen, és ezen semmi sem változtat.”
Ezen -vagyis a hűtlen szó jelentésén – lehetne vitatkozni, ha a repülőgépes nőről (Neve Cambell) van szó, mert fizikai kontaktus szinte nem történt köztük (volt talán egy homlokpuszi?), verbális flörtölés is elég lájtosan, szóval az hogy Don ezzel hűtlenséget követett volna el, az elég drasztikus kijelentés.
Ami még várható, az Megan tündöklése és Don bukása. Eddig is érezhető volt, hogy Don kezd halványulni Megan mellett, de a kabriós antré elég… sokatmondó volt. És ez csak fokozódni fog.
Don betegsége (amiről elfelejtettem, hogy pontosan mi, arra emlékszem, hogy a szívével kapcsolatos) valószínűleg súlyosbodott. Az utolsó jelenetben elég szörnyen festett. De remélem, hogy nem halállal zárunk majd… nem kedvelem azt a megoldást, hogy finálé=dráma=halál. Nem csak a halál lehet drámai.

tulipán - 2014. 04. 16. 20:11

sztem érdekes a Peggy-Don párhuzam is. mindig jók voltak a ki nem mondott történetekben, és sztem ez is megint olyan. És ha már tündöklés és bukás, engem Ken nem érdekel, de Pete-tel történhetne vmi érdekes. sztem simán lehet ő az új Roger. hedonista, erkölcstelen, mégis érzékeny.
Jó volna ha Joan is felemelkedne, megérdemelné… persze Peggy is…

Rékuc - 2014. 04. 16. 21:37

A.: köszi az emlékeztetést, a szívbetegséget már-már el is felejtettem.. Egyébként a hűtlenséget most nem a repülőgépes jelenetre értettem, hanem pl. a doki feleségét, aki NY-ban egy épületben lakik velük.

20legendd - 2014. 04. 17. 12:38

Tetszett, de azért remélem összerántják majd a társaságot már következő részekben.

tulipán - 2014. 04. 17. 13:47

nagyon normális elemzés a freddy-don-peggy trióról: http://www.esquire.com/blogs/culture/mad-men-why-is-don-using-freddy

nyau - 2014. 04. 19. 19:15

Mar nagyon hianyzott a Mad Men. De ez az evadnyito resz tetszett eddig a legkevesbe az eddigiek kozul. Nekem nagyon hianyzott Don az ugynoksegbol.

pytta - 2014. 04. 21. 16:05

Számomra lagymatag volt, de ez már nem új, a Mad Men kb két évadja csak úgy “csordogál”, és most nem arről beszélek, hogy lassú, vagy unalmas, hanem, hogy konkrétan nincs kifutása a történetnek. Legalábbis én ettől félek. Feldobnak egy csomó dolgot, amivel aztán végül nem kezdenek semmit, és a néző csak vár, és vár, és vár…
Az utolsó évadra össze kéne szednie a tökeit a készítőknek, ha azt akarják, hogy a nézők jó szájízzel vegyenek búcsút sorozatuktól, mert én személye szerint azt hiszem, csak az első évadot nézném vissza szívesen. Viszont egy jó befejezés sok mindene segíthetne! :)

ldavid - 2014. 04. 28. 23:27

7×03 de jó volt

20legendd - 2014. 04. 29. 18:15

Én is pont írni akartam, hogy nem tudom idén mennyire lesz forgalma a kibeszélőnek, de ez a 7×03 fantasztikus rész volt, szinte tökéletes minden elemében.

Lehet azzal vádolni a sorozatot, hogy néha elég lassú és eseménytelen, ebben a részben viszont nagyon felpörögtek az események Don körül. Először jött az affair Megannel, amiből már nem biztos, hogy vissza tud jönni, majd a cégnél is kiderült, hogy már csak egy pártfogoltja van, Roger, de mivel kirúgni kb. nem tudják, ezért berakták Lou alá dolgozni. Érdekes lesz, remélem megint előjön a rég látott zseni énje, most, hogy verseny helyzetben van a munkájáért. Mondjuk nagyon sok irányba el lehet vinni ezt a felállást, de nem kételkedem a készítőkben, hogy lehető legjobbat fogják választani. Korunk egyik, ha nem a legjobb drámája, ennyi.

Az egyébként mekkora jelenet volt, ahogy Don visszatér. Kvázi idegenként mozgott a saját cégében, azt sem tudja mit csináljon, amíg Ginsberg végre meg meri szólítani. Szerencsére Jon Hamm egy kiváló színész, így itt sem tudott elbotlani a jelenet. Hú, most nagyon belelkesedtem. Kár, hogy idén már csak 4 rész van hátra.

Rékuc - 2014. 05. 05. 22:31

Most néztem meg a 4. részt, egyre jobb az évad. Dont végre úgy látni, hogy összeszedi magát, és nem fordít hátat a problémáknak. Remélem, hogy szép lassan a helyére teszi az életdarabkákat. Sally-vel is jobb lett a kapcsolata, annak kifejezetten örültem.

Bert egyébként olyan unszimpatikus, az öreg a sorozat elején nagyon tetszett a maga különc jellegével, de egy ideje csak a rosszat látja Don körül.

20legendd - 2014. 05. 06. 18:23

Ahogy sejtettem, a 7×03 után nehéz lenne rosszul folytatni a történetet, ugyanis én mindenre kíváncsi vagyok, amit ebben a pozícióban tehet Don. Az eheti részben Don összeomlása is jól volt megcsinálva (az a jelenet, amikor Peggy osztja ki a munkát Donnak, áááá…), de azért örülök, hogy a végén csak talpra állt. Egyelőre nagyon tetszik, amit a 7. évad nyújt.

Rékuc - 2014. 05. 07. 10:27

Hét idézete lehetne Ginsberg “Couch full of farts’-a :D

Amúgy most azon gondolkozom, hogy Peggy-vel mi lesz. kicsit sok lett az egója mostanság – persze baromi nehéz lehetett akkoriban nőként ott evickélni egy ilyen pozícióban, mondjuk jó volt nézni a kínos rózsás részt, szeretem az awkward jeleneteket :)

_Peter - 2014. 05. 08. 16:02

Mennyi Kubrick utalás volt a 4. részben, te jó ég. Nagyon tetszett. Már a cím is, monolit. Don mikor kilép a liftből és meglátja a fekete ajtót. A számítógép átveszi az uralmat téma, IBM mint HAL. Roger majmos mondata, vagy ahogy a lányával nézi a csillagokat. Ez mind 2001 Space Odyssey. Meg amikor Roger unokája kergeti a titkárnőt, tiszta Shining. Don és az írógép jelenet szintén. Egy-két oldalas elemzést lehetne írni ezekről. Mindig van valami szimbólum, utalás.

Nagyon jó évad ez is, a gyerek színészek/karakterek általában idegesítenek, de a Mad Menből Sally óriási.

Érdekes ahogy Donból kifakadt az igazság, büntetésbe került és kapja a nézéseket. Olyanoktól mint Peggy aki rögtön felcsináltatta magát Campbellel, Joan aki szétrakta a lábát az előléptetésért, Sterling az orgiáival, rasszista Cooper stb. És most ők néznek le Donra magas lóról ítélkezve. Ilyen ez a reklámszakma. :)

20legendd - 2014. 05. 12. 14:00

Őrület, ami ebben az évadban folyik eddig. Most már zsinórban hozzák az 1000 pontos részeket. Nagyon elpaták a fonalat.

cefetke - 2014. 05. 15. 08:57

Nos, féltem az elején, hogy is fog működni a 7 részes (fél)évad, de azt kell mondjam, alaptalan volt bármiért aggódni. Egyszerűen minden jelenet minden mozzanata a helyén van.
Megant viszont nem tudom megérteni. A múltkori rész után azt hittem, végre leválik Donról, de képtelen erre. Milyen megalázó szituációba kell még kevernie saját magát, hogy felfogja, ez az ember soha nem lesz az övé?
Betty-ből (és vele együtt Sally-ből, illetve most már Bobby-ból) viszont szeretnék még többet. Ahogy lassan öntudatára ébred, és a saját apró eszközeivel lázad mindneki ellen, az valami fenomenális :)
Ráadásul elkövettem azt a hibát, hogy belelestem a következő rész előzetesébe, szóval most még 5 napig kaparom a falat :)

pytta - 2014. 05. 19. 13:32

A csapongó és koncepciótlannak tűnő kezdés után nagyon összeszedte magát a sorozat, a 3. rész után tűkön ülve vártuk a negyediket és az ötödiket, és nem is csalódtunk, nagyon jól össze voltak rakva, minden benne van most a sorozatba, amiért anno megszerettem. És iszonyatosan rossz, hogy már csak két rész van hátra, és utána mennyit is kell várni a befejezésre – fél évet??

_Peter - 2014. 05. 19. 18:04

Többet, 2015 tavaszán (április?) jön a másik 7 részes adag. Az extra epizód legalább némi vigasz a várakozásért.

20legendd - 2014. 05. 19. 21:03

Nem találok szavakat erre az évadra. Mondjuk most pont egy Mad Men szinten “csak jó” epizódot kaptunk volna, de aztán megint jött az utolsó 10 perc és végem volt. Ahogy a 4. évad után Peggy és Don újra “egymásra talál”, majd a végén Pete-el kiegészülve leülnek az asztalhoz, mint egy család, azt nagyon jó volt nézni. Nem tudom, mit fogok csinálni még majdnem egy évig.

Rékuc - 2014. 05. 20. 12:38

Végre helyére került a Don-Peggy szál, jó volt őket nézni, és Pete-et is, amennyire utáltam évadokon át, most teljesen rendben van. mondjuk még mindig nem értem, hogy hogy nem kerül szóba Peggy és Pete közös gyereke, mármint mégiscsak egy gyerekről van szó… (!!!) Vagy ez csak neekm fura?

20legendd - 2014. 05. 20. 13:32

Kicsit furcsa nekem is, ha belegondolok, de nem is hiányzik. Annyira megszoktam már ezt a felállást. Kicsit olyan érzésem van, mintha rájöttek volna, hogy rossz ötlet volt meglépni, ezért inkább a szőnyeg alá söprik, de ez legyen a legnagyobb gond, én úgy vagyok vele legalábbis.

_Peter - 2014. 05. 20. 16:25

“hogy nem kerül szóba Peggy és Pete közös gyereke, mármint mégiscsak egy gyerekről van szó… (!!!) Vagy ez csak neekm fura?”

Ha szóba kerülne az még furcsább lenne.

Peggy: “Hey Pete, emlékszel amikor szerelmet vallottál, mire én elmondtam, hogy teherbe ejtettél, de nem szóltam és örökbe adtam a fiúnkat? Mindjárt 10 éves lesz.”

Anthonz - 2014. 05. 26. 17:57

Az utolsó 2 perc? Hát ez meg mi a fene volt?? Egyáltalán nem volt odaillő szerintem. Nevetséges volt ahogy kacsázott az öreg.

Rékuc - 2014. 05. 27. 09:31

Robert Morse a 60-as évektől Broadway sztár volt, nekem nagyon tetszett, egy kis kalapemelés egy idős színész előtt.

_Peter - 2014. 05. 27. 10:43

Holdraszállás epizód:

Nem számítottam halálesetre, Cooper megjegyzései hiányozni fognak. Sterling felvette a vezér szerepet, bírom amikor osztja Harry-t.

Peggy előadása jó volt, de azért a Don féle Kodak még mindig a legjobb.

Az nem tetszett a megírt sztoriban, ahogy Cutler kicsinálta volna Dont a Hershey vallomás miatt, de az nem zavarja Ted megröpteti az ügyfeleket, kikapcsolja a motort és közben halálról beszél. És mind gyakorlatilag Don munkája miatt lesznek multimilliomosok.

Megan akkor ennyi volt?

Sally-t játszó lány előtt le a kalappal, most már meg kell jegyeznem a nevét. Érdekes volt a Betty hatás, Betty pózt ahogy felvette cigizéskor, ahogy rányomult az izmos vendég srácra, és miatta ahogy kritizálta a holdraszállást. Aztán a telefon az apjával és ennek hatására mégsem a vagány csávót választotta, hanem a másikat.

Az egyetlen rossz dolog, hogy egy évet kell várni.

Rékuc - 2014. 05. 27. 11:02

Hát igen, Sally lett az egyik legérdekesebb karakter, és az a póz! Anyja lánya -bármennyire is lázad Betty ellen.. ahogy a kamaszok kitűzik célnak, hogy nem akarnak olyanok lenni mint a szüleik, évekkel később ugyanazokat a szokásokat veszik fel, akaratlanul.

Cutler sz-r alak, mást nem tudok róla mondani, a karakternek semmi pozitív tulajDONsága nincsen.

20legendd - 2014. 05. 27. 13:36

Szerintem ahogy a sorozatban egyik karakter sem egyértelműen fekete vagy fehér, így Cutler sem. Valamilyen szinten őt is meg lehet érteni. Gyakorlatilag Don miatt nem tudtak megszerezni két ügyfelet is (Hershey, Philip Morris). Cutler pedig egy régi vágású, kőkemény üzletember, nála ezek láthatóan nem férnek bele, és Don kirúgásával újfent a céget tartotta csak szem előtt. Tedet meg nyilván nem fogja kikezdeni, mert ahogy Bert is mondta: egy vezér kiáll a csapata mellett.

Egyébként fantasztikus félévad és fantasztikus zárás volt. Egyedül nekem csak az szúrta egy kicsit a szemem, hogy eladták a céget a McCannek, még ha csak papíron is. Bár gondoltam a jövőben erről is szó lesz, hogy mennyire volt jó döntés, csak megint jöhet a böjtölés…

pytta - 2014. 06. 03. 23:03

Mindent egybevetve ezzel a félévaddal szerintem a Mad Men a most futó legjobb – nem újonc – drámasorozat. Bitang magasan van a léc, ennyire szerintem a Maffiózók óta nem vártam egy sorozat utolsó epizódjait. És ezt is leginkább csak azért várom, hogy utána az elejétől újranézhessem az egészet :)

Don Fanucci - 2014. 06. 04. 01:21

Úristen, mi lesz velem Mad Men nélkül? :(

A “Waterloo” is már-már 10/10-es rész volt – a holdraszállásos körítéssel, az elegánsan felvezetett manőverrel, Peggy szuggesztív prezentációjával együtt – és a végén az a Bert-revü…

Nagyon nehéz szívvel álltam fel a végén, mert úgy érzem, most kezd tudatosodni bennem, hogy lassan vége a táncnak – és, mi tagadás, nagyon nem akaródzik még abbahagyni… :(

Alonso - 2014. 06. 04. 10:47

Rengeteg sorozatot nézek és néztem, de a Mad Men messze a legjobb. Hihetetlen idényes, kidolgozott, teli drámával. Sajnálom, hogy itthon nem kapott annyi figyelmet, mint más sokkal gyengébb sorozatok (Trónok harca). Szerencsére külföldön nagyon elismert.

Sajnálom, hogy vége lesz, sosem sajnáltam így sorozatot. Don nyugdíjáig végig tudnám nézni. :))

jky - 2014. 06. 06. 23:12

Az előbb fejeztem be az évadot, tényleg fantasztikus, tele volt szebbnél szebb momentumokkal. Rogernek respekt, amiért mindig kitartott Don mellett, Joan pedig egy szemét dög lett, hogy el akarta távolítani Dont. :(
Peggy-Don momentum, főleg a tánc és a puszi a fejre, meg a Burger Chef, 10 pont. Ahogy a rengeteg Kubrick utalás is, ami volt. Coopert sajnálom, a tánc még ha furcsának is tűnhetett, nagyon stílusos volt.

Akkor jövőre újra vissza a 60-as, illetve addigra már inkább 70-es években.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz