login |

Rick and Morty – írta elkon

2014. 04. 19. 15:12 - Írta: vendegblogger

31 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Nagy volt a pánik, amikor kiderült, hogy Dan Harmont kirúgják a Community-ből, de így utólag visszatekintve nem is alakulhatott volna jobban, hiszen nem ült tétlenül a köztes időben, hanem rögtön két dologba is belekezdett. Az egyik egy Harmontown címre hallgató podcast, a másik pedig egy animációs sorozat, azaz a Rick and Morty. Utóbbi az Adult Swim-en került adásba, és a most véget ért első szezonnal a csatorna eddigi legnézettebb új sorozata lett.

Az utóbbi Justin Roiland mini epizódjai formájában már létezett, csak kissé más néven, és kissé puritánabb külsővel, és ezt a koncepciót emelték át Dan Harmonnal a képernyőre. Vagyis igazából csak a két főszereplőt és a hangjukat, minden más új. Nem lehet véletlen, hogy Justin szerint jobb, ha meg se nézzük a régi agymenéseket, amiket a fáradt gőz kieresztésére használt azáltal, hogy a Vissza a jövőbe főszereplőit parodizálta.

Viszont ha már az új koncepciót nézzük, akkor a Doctor Who és a Galaxis útikalauz stopposoknak is szerepel az inspirációk listáján. Az animációk között valami olyasmi jellemzéssel helyezném el, hogy olyan mintha a Futuramát keverték volna az Ugly Americans kissé abszurd világával egy magasabb korhatár besorolás keretein belül.

It’s like the N word and the C word had a baby and that baby was raised by every bad word for Jew.

Az alaptörténet az, hogy van egy önző alkoholista tudós, aki mindenféle képtelen kalandokra rángatja el a kissé lassú, de jószívű unokáját. A kaland persze lehet egy párhuzamos dimenzióban, egy másik bolygón vagy akár álmokon és testen belül is. Magától értetődő. Rajtuk kívül még ott van egy sikertelen családapa, és a felesége, akivel nem megy minden úgy, ahogy kéne. Meg persze Morty nővére klasszikus iskolai és tinédzser problémákkal.

Akik kicsit is ismerték Dan Harmon Community-béli munkásságát sejthették, hogy nem egy hétköznapi rajzfilm fog kisülni belőle, hiszen már egy iskola keretien belül is a legelrugaszkodottabb és legmeglepőbb dolgokat tudta hozni, erre itt van egy rajzfilm egy őrült tudósról, amivel minden korlátot maga mögött hagyhatott, és teljesen szabadjára engedhette a fantáziáját. Vagy ha pontosabbak akarunk lenni akkor Justin Roilandét, mert állításuk szerint az írók közül ő hozza az őrületet, és Dan próbálja belevinni az értelmet és megfelelő mederbe terelni a sok ötletet. Neki is új volt ez a szerep, a Community után.

Oh, great adventure, buddy. Rick and Morty go to giant prison. You know, if somebody drops the soap, it’s gonna land on our heads and crush our spines, Morty. You know, it’ll be really easy to rape us after that.”

Ennek ellenére ez a felállás kiválóan működhet, mert kevés ilyen sokszínű, kreatív és egészségesen elborult világot láthattunk mostanában a képernyőn. A Rick and Morty minden jelenetéből árad az alkotói szabadság, de sosem érezzük öncélúnak, és ami a legjobb, hogy erőlködésektől mentesen tudják ezt fokozni jelenetről jelenetre. Nem ritka, hogy az elején ártatlannak tűnő dolgokból a rész végére globális katasztrófák sülnek ki. Mindehhez rakjunk hozzá egy jó adag önreflexiót és iróniát, mert főhőseink is sokszor velünk együtt illetődnek meg az őket körülvevő világon.

Ami nem csoda, mert minden részben tartogat számukra valamit ez a világ. Legyen az álmokban utazás, amit az Eredet ihletett, vagy a vidámpark egy részeg csöves testén belül, mint a Jurassic Park. Esetleg egy mutáns, egész világra kiterjedő vírus vagy egy számítógépes szimuláció. A lehetőségek megannyi ziccert tartogatnak, és sosem marad ki egy sem. Van olyan rész, amiben a két főhős végig tévét néz, ami önmagában nem lenne túl izgalmas, de Rick kicsit megbuherálja a készüléket, aminek eredményeképp végtelen párhuzamos univerzum végtelen csatornáját lehet fogni. Rögtön érdekesebb a felállás.

A cselekmény központjában persze Rick és Morty áll, de sokszor megfűszerezik egy másik szállal, amit a család többi tagja visz. Az ő karaktereik hétköznapibbak és földhözragadtabbak, de pont ezért egy teljesen más viszonyt mutatnak az őrültségekkel, ami újabb szint visz a sorozatba.

Ha már itt tartunk meg kell említeni a szinkronszínészeket, mert ők is remek munkát végeznek. Justin Roiland félelmetesen jól hozza a két fő karaktert. Főleg Rick beszédstílusa az, amit egyszerűen lehetetlen utánozni, mégis olyan természetesen dől belőle (nem véletlen, hisz J.R. sokszor improvizál egy keveset a szinkronizáláskor). De akad még pár ismerős, például Chris Parnell vagy Sarah Chalke, és kisebb szerepekben is ismerősen fog hangzani pár orgánum, hisz például John Olvier és David Cross is feltűnik kisebb szerepekben.

Persze az egész mit sem érne, ha a sorozatnak nem lenne lelke, de szerencsére itt sem nyúltak mellé a készítők. Hiába egy önző alkoholista alak Rick, mégis rögtön megkedveljük valamiért. Később bátran mélyítik a különböző karakterek közti viszonyt, de sosem megy át giccsbe, nincs is rá szüksége.

A részek általában teljesen külön egységeket képeznek, de többször is visszautalnak az előzőkre. Néha szinte csak azért, hogy megmutassák, ők ezt is megtehetik, ne csodálkozzunk. Pedig igazából nem kéne, csak nem vagyunk hozzászokva, mert hiába láthattunk már hasonlót, a mindig tudnak úgy csavarni a dolgon, hogy valami pluszt adjanak hozzá. Legyen az egy jó időben elejtett félmondat, ami áttöri a negyedik falat, esetleg valami meta kiszólás, egy zenés betét, vagy csak egy ironikus megjegyzés, de ott van.

Jut eszembe, mindig várjuk meg a stáblistát, mert sok zseniális jelenetet rejtettek azon túlra is.

Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody’s going to die. Come watch tv!”

A Rick and Morty egy tiszteletadás a kreativitás oltárán. Persze szeret ki-kiszólni és nem riad meg a Community-ből jól megszokott popkulturális utalásoktól sem, sőt sokszor társadalomkritikai felhangja is van, de mégsem ez lesz a fő ok, amiért nézzük, hanem hogy újra és újra elmerüljünk egy olyan világban, ahol bármi megtörténhet és végül általában meg is történik.

Sok panasz jön, hogy a régi animációs sorozatok már egyre kevésbé tündökölnek régi fényükben, kezdenek elfáradni. De szerencsére itt a megoldás egy olyan újoncban, ami egyelőre tele van ötletekkel és frissességgel. Egy remek példa arra, hogy igen is vannak emberek, akik megérdemlik ezt a szintű alkotói szabadságot, mert nem visszaélni fognak vele, hanem élni. Nekünk meg csak annyi a dolgunk, hogy élvezzük ezt az őrületet és megpróbáljunk minél kevesebb apró részletet elszalasztani.

Roll credits! Roll the credits, go! That’s the end of season one.

Meg persze, hogy győzzük kivárni a második évadot.

31 hozzászólás Ne habozz!

drzs - 2014. 04. 19. 15:28

imádom

leary - 2014. 04. 19. 15:51

Az év legjobb újonca! :)

stargatelost - 2014. 04. 19. 15:54

Zseniális :D

A jelenleg futó két legjobb animációs sorozat egyébként ez, meg az Adventure Time :) De ha fokozni akarom, a jelenleg futó két legjobb sci-fi sorozat címét is ők nyernék el (Jó, az AT-ben több a fantasy). :)

Rick böfögéseiből visszavehetnének, amúgy minden fasza.

jky - 2014. 04. 19. 15:58

Épp tegnap kezdtem neki, eddig 3 részen vagyok túl. Igazából amiért nézni fogom, az az, hogy tényleg elég fantáziadús, bármi megtörténhet, van benne kreativitás. A humora számomra eddig olyan so-so, nem nagyon röhögtem rajta, de mosolyogtató és ötletes végül is, és tetszenek a popkult utalások.

Rick jó karakter, csak kicsit túlzásba vitték a böfögést, nyáladzást, Morty meg olyan semmi extra, de a szinkronja nem nagyon tetszik, kicsit olyan fülsértő számomra ez a nyávogós hang.

S0m30n3 - 2014. 04. 19. 16:11

Az egyik legjobb újonc, teljesen drogként funkcionál. Minden rész végén indítottam volna a következőt, de mivel nem tudtam, inkább megnéztem még egy-kétszer az adott részt a következő egy-két napban. (egyáltalán nem csináltam még ilyet egyik sorozattal sem). Kiváló Futurama pótlék, semmi más animációs sorozat nem jött még be ezeken kívül. Részemről óriási pozitívum az is, hogy visszautalnak korábbi részekre, látszik, hogy nem csak random leadnak egy részt és nincs is köztük összefüggés, hanem ezekkel a fél mondatokkal tudatják velem, hogy igenis sorban vannak a részek és halad a történet. Futuramánál az volt a legnagyobb gondom, hogy volt egy alap felállás, ami hiába változott meg a részekben, a következő részben megint az alapfelállásból indult minden, mintha az előzőben mi sem történt volna…

El-ahrairah - 2014. 04. 19. 16:18

Csak hogy ellenvélemény is legyen:
Kipróbáltam a múltkori sorozatajánlós bejegyzésnél még, de szerintem gyenge.
A karakterek nem igazán érdekesek, van a seggfej aki seggfej dolgokat csinál, meg a málé aki ezt hagyja, mindenki más meg csodálkozik.
A humor a random testfolyadékok folynak és a LOLRANDOM között ingadozik, ami nekem 5 perc után már nem annyira érdekes, aztán még öt perc elteltével pedig már kifejezetten erőltetettnek hat.
Őszintén szólva szerintem hiba úgy reklámozni, hogy a jelenleg “divatos” animációk (South Park, Familiy guy) helyettese lehetne, számomra sokkal inkább a Superjail, Ugly Americans és hasonlók egy kicsit közönségbarátabb “leszármazottjának” tűnt.

Fred - 2014. 04. 19. 17:17

Őszintén nincs bajom az “őrültebb” fekete humorral (a kedvenc comedy sorozataim FX-esek :D), de ez nekem abszolút sok volt. Nem tudom mennyire ” nem öncélú” és mennyire “alkotói szabadság”, de nekem ezek a fingós-böfögös viccek valahogy “viccek” teljesen értelmezhetetlenek voltak. A nagyapa inkább irritáló mint poénos az unoka meg túl töketlen ahhoz hogy szeretni tudjam. Nagyon próbáltam szeretni mert többen ajánlották de sehogy nem ment :(

Animos - 2014. 04. 19. 18:02

Hát 3 rész után dobtam.Nem vicces.Sorolhatnám miért de előttem már elmondták pontosan.

paranoid android - 2014. 04. 19. 19:07

Csak dicsérni tudom, valami hihetetlen ötletes és vicces az egész, számomra mindenképpen a jelenlegi animációs felhozatal legjobbja.

A humora egyáltalán nem a fingós-böfögős szinten mozog, ez csak egy első benyomás lehet, mert az egyik karakter állandóan részeg, de ez nem jelenti azt, hogy a humor csak ebből táplálkozik. Sokkal többről van itt szó. A sci-fi toposzok kifordítása eszméletlen idióta szituációkat eredményez, nekem párszor meg is kellett állítanom a lejátszót, annyira nevettem.

De közben baromi elgondolkodtató is tud lenni, nagyon sunyin valóságos drámát csempésznek a történetbe néha. Arról nem is beszélve, hogy maga az alapfelállás is elég komor, hisz önpusztító és/vagy önbizalom hiányos karakterek destruktív kapcsolatairól szól. De ezt az animáció könnyedségével álcázzák, így amikor pl. nem sikerül a Cronenberg-szörnyeket újra emberré változtatniuk, és egy párhuzamos valóságban Morty-nak a saját holttestét kell elásnia, hogy átvegye a helyét, akkor az azért üt. És ebből a szempontból iszonyat érdekes a Rick and Morty, mert vannak következmények. Ahogy a remek kritika is említette, visszautalnak a korábbi eseményekre, de szerintem még tovább is mennek, és a status quo csak látszólag áll helyre a részek végével. A tévézős részben Morty-t azért nem érdekli, hogy mi van a többi, párhuzamos dimenzióbeli Morty-val, mert ő már eltemetett egyet, így inkább a tévézés agykikapcsolásába menekül.

Justin Roiland, mint a címszereplők hangja szerintem hatalmas, de mindenképpen szokatlan, így időt kell adni neki. A könnyeden folyó szinkron helyett egy nyers, akadozó, őzéssel és böfögéssel tarkított hangokat ad Roiland, ami még inkább erősíti az egyedi hangulatot.

Szóval a Rick and Morty nálam tökéletesen betalált, de olyan sok rendhagyó és szokatlan elemmel operál, hogy nem feltétlenül nevezném egy könnyen befogadható darabnak.

AkosAkos - 2014. 04. 19. 19:08

Szerintem a legérdekesebb,legbetegebb, legviccesebb sorozat ever! Aki szereti a Family Guyt, South Parkot az rá fog jönni a Rick and Morty után, hogy amit eddig látott az semmi volt ehhez képest!!! :)

Mardred - 2014. 04. 19. 19:21

Adventure Time felnőtteknek. Megvett.

tobias88 - 2014. 04. 19. 20:27

Annyi jót hallottam róla, hogy le is szedem nem sokára (bár angol felirat az nem ártana minden részhez)

m76 - 2014. 04. 19. 21:04

Kellett már egy ilyen animáció, Archer kezd nagyon leülni. Na meg sose volt annyira elborult mint mondjuk a Frisky Dingo. Ez viszont vetekszik talán azzal is. Na jó nem, ez még mindig azon a határon mozog ahol nagyobb nézőszámra tehet szert.

kogame - 2014. 04. 20. 00:11

marha jó mese, de tényleg idegesítően sok benne a böfögés, meg a hasonló alpári viccek.
egyértelmű, hogy felnőtteknek szóló mese, nem is értem minek kell ezt külön kihangsúlyozni fingós/böfögős “poénokkal”. persze belefér(ne) egy-kettő, de állandóan…

Happy Zoidberg - 2014. 04. 20. 00:20

Nagyon-nagyon jó, tényleg olyan mint a Futurama, csak felnőtteknek!

Shyllard - 2014. 04. 20. 13:28

Hihetetlen szórakoztató volt és a témák rengeteg baromság és őrültség ellenére elég értelmes gondolatokat is szoktak tartogatni, egyik kedvencem volt például amikor a love potionos epizód végén rendesen rá is reflexáltak, hogy akkor még is mit jelent az, ami történt és még egy későbbi epizódban is képesek voltak rá visszautalni.

Egyedül a büfögés az, amit hanyagolnék, a kevés fingós poén még képes is volt megnevettetni, mert jókor alkalmazták, de az előbbi tulajdonsága Rick-nek inkább zavaró, mint humoros. (de a beszédstílusa nagyon állati életszerűnek hat az akadozottsága meg hasonlók miatt)

Atomanti - 2014. 04. 20. 18:00

Semmi karakterfejlődés, felszínes szereplők, fingós-böfögős ripacskodás. Kasza.

Kovasz - 2014. 04. 20. 19:52

Wow, eddig aszittem csak 6 rész van ebből, de most látom, h csak szünet volt :)
Végre egy vicces animációs sorozat – én bírom az összes hasonlót (SP, futurama, archer stb.), de ezek már – legalábbis sztem – tökre kifújtak, úgyhogy pont jókor jött :)
A böfögés engem speciel egyáltalán nem zavar, az úgy hozzátartozik Rick amúgyis érdekes beszédéhez :)

emeric - 2014. 04. 20. 20:06

A kritika hatására belekezdtem. És le is daráltam mind a 11 részt. Tömény zsenialitás. Eleinte furcsa volt a gyors beszéd és amiatt, hogy folyamatosan mondták egymás neveit miközben beszéltek. Ezt hamar megszoktam, és utána dőltem a nevetéstől. “Not related.” :)

Jyaga - 2014. 04. 20. 22:04

Megnéztem az első részt. Megvettek. Nagyon jó a sorozat, már most imádom a professzort. :D
Tökéletes lesz futurama helyet. :(

audible sharpness - 2014. 04. 21. 12:05

Mikor tiltja már be az ENSZ, hogy mindenre ami animációs, egyes emberek azt mondják, hogy “mese”. Borzasztóan idegesítő.

weingartia - 2014. 04. 21. 12:54

Nekem is nagyon tetszik! Az anatómiai utazás olyan volt, mint egy groteszk Varázslatos iskolabusz. :)
Eddig 5 részt láttam, talán a legjobb, amikor az űrlények szimulációjában vannak: a családapának fel sem tűnik a sok automatizmust meg bug, sőt ez volt élete legjobb napja. :D
A kalandjátékos WC-s jelenet meg kifejezetten nyomasztó volt.
Szóval jó cucc, köszi az ajánlást!

FrankLuck - 2014. 04. 21. 15:41

Az első rész még so-so volt, de a másodikkal megvettek kilóra:
(…) “Do not call me that!! ‘Snuffles’ was my slave name. You shall now call me ‘Snowball’, because my fur is pretty and white.”
Percekig visítottam a röhögéstől (oké, jobban átjön annak, aki látta a részt), itt jöttem rá, hogy itt aztán minden megtörténhet.

wirth6 - 2014. 04. 22. 08:43

Én az első rész után hagytam egy kis szünetet, de végül megnéztem a másodikat is. De ezzel végleges a kasza. Ok, hogy elborult, meg őrült, de sajnos nem a jó értelemben. És az öncélúság is elég látványos. Attól meg végképp távol van, hogy Futurama pótlék lehessen akár milyen értelemben. Akkor már inkább a Futurama részeket nézem újra.

Rékuc - 2014. 04. 23. 11:43

Megnéztem két részt az ajánló meg a kommentek hatására, de nem jött be. Sok a böfögés+nyáladzás, és a vicceken sem röhögtem, csak megmosolyogtam. A Futuramát imádtam, de ez mérföldekre van tőle.

tobias88 - 2014. 04. 26. 01:20

Végigértem rajta, nekem bejött. Volt egy két vicc ami sírva röhögős a többit meg a történet viszi magával ami zseniális.

tobias88 - 2014. 04. 26. 01:21

“- Morty, can you get to the left nipple?”
“. Are you kidding? I’m hoping I can get to both of ’em, Rick.”

elkon - 2014. 05. 09. 22:11
20legendd - 2014. 05. 17. 17:33

Szerintem is zseniális. Azt hiszem, mindent elárul, hogy egy nap alatt néztem végig. Az első rész még annyira nem jött be, de aztán a második, Inception-ös rész teljesen megvett. Várom a folytatást!

tintas.tunyacsap - 2015. 07. 08. 09:31

az öreg böfögését nem tudom megszokni, ezért csak 9/10

Gothamite - 2021. 02. 03. 12:53

Góguzsdzsopord

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz