login |

Bitten: vége az 1. évadnak – írta Riggins

2014. 04. 20. 16:20 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

A kanadai Bitten Kelley Armstrong 2001-től megjelenő, az egyetlen női vérfarkast középpontba állító könyvein alapul. Elena (Laura Vandervoort) különlegesnek érezheti magát, hiszen mindenki őt akarja megszerezni, mint egyetlen nőt, aki túlélt egy vérfarkassá alakulást. A meglehetősen felvezető jellegű 1. évad után még nem rendelték be a folytatást, ami kár lenne, hiszen egyrészt igencsak beindultak az események, másrészt pedig természetesen lezárást sem kaptunk, csak nyitva maradt kérdéseket.

Hősünk mellesleg éppen művész karrierje beindulását éli meg, függetlenedve a múltjától és megtalálta a családi boldogságot az őt rajongásig szerető, sármos és tehetős barátjával. Fogadott farkas-testvéreként ugyancsak Torontóban él Logan, aki pszichológusi végzettségét is felhasználva lelki támasza a lánynak. Hátrahagyva az országhatáron valamivel túl egy hatalmas birtokon lakik  a tökéletes pótapa-figurának beállított Jeremy, többek közt az ex-barát, a még mindig Elena kegyeit kereső Clay társaságában.

Ez így embertelenül nyálasan hangzik, viszont pár rész után már egyértelmű, hogy itt az írók nem a tinédzser-dráma, szerelmi háromszögek vonalon szeretnének természetfeletti sorozatot gyártani. A pilotot a Junkie közepesre hozta ki, ami fölé csak a szezon közepe felé kezd felugrani a sorozat, de a történet előrehaladtával, és a karakterek mélyebb megismerésével (és megkedvelésével) egyre erősebb részeket kaptunk.

A szezonnyitóban látott kisebb hadseregnyi szereplő igen hamar fogyásnak indul, ami fenntartja az izgalmi szintet, segített átvészelni a kezdeti időszakot, mely egyrészt a természetfeletti aspektusra koncentrált, hiszen két tábor alakult ki, másrészt a gyilkosságok ügyében is nyomozás indul, ami valós fenyegetést jelentett a főszereplőkre, mivel látszólag emberi formájukban semmilyen extra képességekkel sem bírnak némi köröm-növesztgetésen kívül.

Sőt, a Bitten vérfarkasai átváltozás után sem bírnak természetfeletti erővel, ha valakit lábon lőnek, az visszaváltozás után is vérezni fog. Ez a fajta sebezhetőség hoz némi áltudományos alapot a mitológiába, és jó tudni, hogy a veszély állandóan jelen van.

Az első részben megpendített flashbackes elrendezés elég visszafogottan kerül később elő, lényegében Clay és Elena megismerkedését leszámítva a többi háttérinformációt a szereplők beszédéből tudjuk meg. A meglepően sok meztelenkedés átível az évadon, néha talán indokolatlanul is, mintegy érzékeltetve, hogy itt felnőtt emberek történetét látjuk. Ezenkívül részenként több akciójelent és válogatott vérengzések hivatottak feldobni a látványvilágot, olykor egészen lüktető hangulatot adva a sorozatnak – ezek az évadzáróban csúcsára is érnek.

(A jól sikerült főcím egyébként valamennyire szintén megalapozza az ember hangulatát.)

A tovább mögött a fináléról és annak hatásairól írok.

Úgy tűnik, hogy Elena hosszú időre vissza kell, hogy térjen Stonehavenbe, hiszen Phillipet könyörtelenül kivégezték, és Clayről is kiderült, hogy valójában ő volt a jó fiú, nem pedig Jeremy. Ez akár a családi kupaktanács közhangulatában is változást jelenthet, de ami fontosabb, hogy Elenának adott a motivációja, hogy segítsen az Alfának felderíteni és kiiktatni egyszer már halottnak hitt, szadista apukáját.

Malcolm amellett, hogy lefejezte Phillipet, magával vitte Logan terhes feleségét is túszként/csaliként(?), és néhány megjelenés alatt máris komolyabb fenyegetésnek tűnik, mint Santos volt az első évadban. A mitugrász korcsot ugyanis nehezen lehetett komolyan venni, még akkor is ha komoly elhivatottság kell egy sorozatgyilkost és egy pedofilt vérfarkassá változtatni. Utóbbi vagyis Olson még biztosan hallat magáról mint Elena múltjának egy sötét darabkája.

A tisztázatlan családi hátterek eleve komoly lehetőségeket teremtenek az íróknak új sztori-szálak felvetésére. Nick már meg is tudta az anyjának nevét, ezzel remélhetőleg őt kreatívabban használják majd a továbbiakban, mert ugyan történtek vele dolgok az 1. évadban is, a leginkább nélkülözhető főszereplő ő volt. Minden bizonnyal Elena és Clay felmenői is szóba fognak kerülni előbb-utóbb.

Ami még kérdéses, hogy mi lesz a civilek sorsa. Phillip családja könnyen kikerülhet a képből, hacsak a farkasos videó el nem jut akár a tesóhoz, akár a muterhoz. A tenyérbemászó ex-barátnője a halálhír kapcsán lehet, hogy felhozza, hogy mi volt szívszerelme utolsó projektje.

Szóval a 2. évad mindenképpen várós, hiszen kicsit olyan érzésem van, mintha ez csak egy felvezető szezon lett volna, és igazán csak ezután sűrűsödnek az események. Mindez nem is meglepő, ha a könyvsorozatra gondolunk. Nem tudom mekkora az átfedés a regényekkel, de már 13. kötetet is kiadták, szóval ha a készítők követik az ott felvázolt vonalat, sok évadra lehet még muníciójuk.

Az első 13 részre egy elfogult 7/10-et be merek vállalni, a fináléra még többet is akár.

19 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2014. 04. 20. 16:58

Erős jóindulattal (elsősorban a farkasfiúknak köszönhetően) egy gyengén közepes évad volt. Nálam nem is annyira a történet és a borzalmasan gagyi CGI rontotta le a teljesítményt, hanem néhány rendkívül irritáló karakter illetve az azokat játszó színészek. Mindjárt a főszereplő, nyűglődős-nyavalygós, szőke farkashölgyeményt emelném ki, a karakterhez teljesen hiteltelen külsővel és eléggé korlátozott színészi játékkal, szétplasztikázott arccal nehéz a fura fintorokon kívül egyéb érzelmet kifejezni. Nem volt sokkal jobb a nagyvárosi vőlegénye sem, szerencsétlen egy figura, lapos alakítással. Szintén nem lett a szívem csücske a Logan-pár, mindent megtettek, hogy a teszefoszaságukkal picit se lehessen megkedvelni őket. A gonosz oldal sem volt kellően karizmatikus, nehéz volt őket komolyan venni. Jeremy, Clay és Nick jó karakterek, de mivel érezhetően Elena mögé rangsorolták be őket (naná, ezt a történetet is egy “romantikus” nő találta ki, ugyanúgy elcseszett lett, mint a TVD vagy a Twilight ilyen szempontból), sajnos túlságosan hozzákötötték a nőhöz őket. Én azt láttam volna a legszívesebben, hogy Elena és Philip az évad végén elautóznak egy “Just married” kocsival a naplementébe és a második évad a fiúk körül bonyolódhatna. Ezzel az Elenával nem hiszem, hogy végignéznék még egy évadot.

RudiRudiRudi - 2014. 04. 20. 17:32

Egyszer nézős, néha idegesítő.

hummel - 2014. 04. 20. 17:52

Mindenképpen hozzátettem volna a cikkhez, hogy miért is indult Clay rosszfiúként és végezte jófiúként. Ugye Jeremy abban a hitben, hogy Elena látta az átváltozását végezni akart a lánnyal és ekkor harapta meg őt Clay, adva neki egy minimális esélyt a túlélésre. Tudva azt, hogyha a lány ismerte volna az igazságot otthagyta volna őket, bevállalta, hogy önös érdekek vezették, csakhogy a lány a falka része maradhasson, és ne kelljen a korcsok életét élnie. Erre az áldozatra derült fény az évad végére, ez helyezte teljesen más megvilágításba Clayt.

A származási kérdés mindenképpen lehetőséget rejt magában, hiszen se Clay, se Elena szüleit nem ismerjük. További érdekes kérdés lehetne, ha mondjuk Elena apja is vérfarkas lenne. Ez esetben talán azért sikerült a lánynak az átalakulás, mert a vérfarkasok lányai szunnyadó vérfarkas gént örökölnek, amely a harapás után aktiválódik.

A civilekkel kapcsolatban pedig én azért várnám, hogy Philip családja még kavar egy keveset, hiszen Philip közölte a hugicával, hogy Elena családja egyfajta maffia háborúba keveredett. A srác eltűnése után, valószínűleg Elena irányába fognak elmozdulni, talán még a seriffet is felkeresik, akinek már amúgy is gyanúsak Stonehaven lakói.

Nekem bejött az évad és maga az univerzum is. Nem próbáltak minket mindenfajta lényekkel elárasztani, és nem is tiniket játszó harmincasok erőlködését kellett szemlélni a képernyőn. A következmények elsikálása is jobban ki volt dolgozva, mint más sorozatoknál. A meghalt falkatagok eltűnésének leplezésére éppúgy fel voltak készülve, mint egy tetthelyen végzett alapos takarításra.

koka - 2014. 04. 20. 17:54

Értem én, hogy “felvezető szezon”, de azért munkálkodhattak volna kevesebb buzgalommal az untatásomon. Sajnos így nem is láttam végig az évadot, egyszerűen beleuntam, pedig lehet a végére sikerült tököt növeszteni az íróknak és lehet a színészek fejében sem az járt, hogy mikor mehetnek már haza mojitót szürcsölni, de engem addigra már elvesztettek.

Ui.: Látom Philip könnyebb lett egy fejjel. Na pl az ilyen húzások jöhettek volna már hamarabb is. :)

Paladin - 2014. 04. 20. 18:09

Hogy egy természetfelettis sorozatot 3-4 rész után úgy kaszáljak, hogy picit se maradok kíváncsi rá (pedig én aztán minden sz*rt képes vagyok végignézni), az nem sűrűn fordul elő.
Halál unalmas Hallmark stílusú családregény – csak történetesen a főszereplők alakot tudnak váltani. *ásít*
Lehet, hogy utána jobban magára talált, de nálam addigra elásta magát.

Tusika - 2014. 04. 20. 18:39

Én elnézegettem, nagyobb bajom nem volt vele, kikapcsolódásra tökéletes volt. Ha lesz második évad, megnézem. A Jeremy azt hitte h látták átváltozni, benne volt a bemutatkozós visszanézésben is, indokolatlanul ellenszenves is volt Elenával, de lényeg h meg akarta ölni amiatt, akkor még nem esett le. A kedvencem Nick lett, azt nem tudom miért. :)

thomas - 2014. 04. 20. 18:44

Tucatsorozat, az első részt is alig bírtam végignézni, és a főszereplőt játszó szőke színésznő nem egy őstehetség + az alapstory is elég gyenge, 1. rész után én kaszáltam.

winnie - 2014. 04. 20. 18:58

thomas: akkor tucatpilotot akartál írni:)

ha csak 1 reszt tud velemenyezni az ember, akkor erdemes a pilothoz irni inkabb, mert ezt a posztot tenyleg azert kertem, hogy a kommentekbol a tovabbi reszekrol lehessen tajekozodni, azokrol, ameddig eljutottak a nepek. szoval, hogy hozzon tobb infot a pilotkritikanal – azt ezert is linkelem mindig. az, hogy valaki nem tudja, hogy milyen a folytatas, nem sokat segit. kell legalább 2 epizód:)

de persze nem kotelezo, csak ajanlott.

Tommy - 2014. 04. 20. 19:52

Középszerű 1 rész után nem folytattam, nem tűnt egyik karakter se túl érdekesnek és a főszál sem. 2014-ben ennél azért már több kell, mikor annyi jó sorozat van.

Ambriel - 2014. 04. 20. 21:18

Az első rész után félretettem, de mivel olyanok biztattak, hogy nézzem, akik tudják, hogy mi tetszik nekem, ezért adtam még egy esélyt, és nem bántam meg.

Az első 4 részt túl kellett élni, de ez megy annak, aki még kitart a TVD mellett, és a Lost Girl a kedvenc sorozata. :P Utána rendesen beindultak az események. Külön plusz pont, hogy a vérfarkasok nem halhatatlanok, és rendesen meg tudnak sérülni/halni.

Egyedül Logan és Philip halálát vártam. Hála az égnek az egyiket meg is kaptam.

Clay esetében sejtettem, hogy jó csak valamiért átvállalta a rossz fiú szerepet. Nick kaphatott volna több szerepet.

Elena eleinte idegesített, de aztán voltak jó megmozdulásai.

Remélem berendelik a 2. évadot. Addig is beszerzem a könyveket. (Aztán lehet úgy járok, mint a TVD-vel, hogy a sorozat még mindig ezerszer jobb, mint a könyvek.)

Cápi - 2014. 04. 20. 21:32

Én két rsézig bírtam, pedig minden szir-sz*rt képes vagyok én is végignézni, de ez egyszerűen gagyi volt. A CGI-től a fejemet fogtam, pedig az OUAt-nál is hősiesen tűröm, a karakternekevvel ki lehet kergetni a világból, a férfi szereplők búvalbacott, világfájdalmas pofája meg végképp meggyőzött, hogy ez felejtős.

Thomas - 2014. 04. 20. 22:10

Én végignéztem, és nekem még tetszett is:) Első ránézésre látszott, hogy nem egy CW sorozat, ahova kötelező reklámszünetenként egy fordulat, különben elkapcsol a célközönség:) Szépen lassan, komótosan bontakozott ki a történet, mondtam, ez így pont jó lesz, és hát 5-6 rész után be is indult rendesen. Persze voltak hibák, de úgy a 13. rész közepéig nem is volt különösebb bajom vele.

A lezárás viszont úgy felbosszantott, hogy fél napig füstölögtem rajta. Hogy a főgonosz apuka kb. odadörgöli az orruk alá, hogy “ez még csak a kezdet volt, hahahaha”, erre hagyják szépen elsétálni, még csak meg sem próbálja megállítani senki. Meg hogy az üresfejű csajnak, akit szépen elbújtattak, a csata közepén jut eszébe sétálgatni egyet az erdőben, hogy elrabolhassák. Ha ennél értelmesebben nem tudják továbbfűzni a történetet, akkor ott nagy a baj szerintem:( És annak sem örültem, hogy az olyan szépen felépített Phillip szálat is “kinyírták”, hisz pont most lett volna érdekes a karakter, hogy megtudta az igazságot:( A TVD-ben is pont ezt nem szerettem, hogy az összes ember szereplőt leépítették, erre itt is kiírák a legfontosabbat:( Ettől függetlenül a TVD legjobb 13 részénél is jobban tetszett, csak most nem kimondottan vagyok bizakodó a folytatással kapcsolatban.

Szerintem amúgy az kitalálható volt, hogy azért harapta meg Clay, mert Jeremy meg akarta ölni, legalábbis abban biztos voltam, hogy azzal valójában megmentette.

Mit is mondhatnék még? Laura valami gyönyörű benne:) Ha bűn rossz lenne az egész, akkor se tudnám abbahagyni, amíg ő szerepel, de azért erről nincs szó:) Az idei egyik eyecandy jelöltem mindenesetre megvan:)

Silas - 2014. 04. 21. 02:57

Elena? Jeremy? Mi ez, Vámpírnaplók?

nuage - 2014. 04. 21. 21:22

Az éved vége sem győzött meg, hogy nekem maradnom kellene egy esetleges folytatásra. Az tetszett, hogy nem tököltek a sztorin és mertek merészek lenni bizonyos tekintetben (akár Philip halála, akár az elején a tagok hullása vagy az első szál gyors lezárása), de karaktereket nagy részét 13 rész alatt sem sikerült megkedvelni. Elena a totál unszimpatikusból érdekltenné tudott feljönni, de Clay és Jeremy az egydimenzóból nem volt képes kiverekedni magát. Egy érzelemmel szinte mindenkit le lehetetne írni, de a két férfi farkas hőst tényleg csak egy érzelem határozta meg.
A szereplők viselkedése számomra egyébként is irritáló, érthetetlen vagy hiteltelen volt. Az az utolsó végső támadás meg nem is tudom mi volt. A sztori építkezése ugyan nem volt kiemelkedő, de teljesen korrekten működött, sőt, időnként még meg is tudtak lepni. Na most az utolsó csata során ebből én semmit nem érzékeltem. Roszul felépített, cseppet sem igzalmas, blőd jelenetek sora, még a végső csavar is inkább volt vérszegény, mint letaglózó.
Minimális szinte érdekel hova tudnak innen eljutni, de mire (ha) kijön az évad, több, mint valószínű, hogy még ez is elmúlik.

Lauren - 2014. 04. 21. 21:59

Szerintem borzalmas ez a sorozat, egyedül az utolsó jelenet tetszett benne… Az egy dolog, hogy a történet nem köt le, de a színészek… A csaj kábé csak eyecandy-nek jó (nekem arra sem, túl műnek tartom), de nála már csak élete szerelme, Clay a rosszabb, aki körülbelül úgy néz ki FOLYAMATOSAN, mint akinek nagyon kell wc-re mennie, de azt valaki órákra befoglalta… Azért nem kaszáltam, mert röhögni szoktam rajta.

Marcipáncica - 2014. 04. 21. 23:09

Nem tudtam végignézni, tehát csak 6 résznyi benyomásom van a sorozatról. Ez alapján: unalmas sztori, rosszul összeválogatott színészek, pont a két főszereplő irritált a legjobban, illetve a szerelmi háromszög miatti teljesen béna gyötrődés. Számomra teljesen hiteltelen kémiamentes szexjelenetekkel teletűzdelt részek. Ááá, sorolni sincs kedvem. Csalódás. 10/4 Jelenleg nem érzek ingerenciát a folytatásra, inkább ha üresedés lesz kezdek valami mást.

Messor - 2014. 11. 22. 16:20

Most sikerült megnézni csak, de megérte. Nem azért mert annyira jó lett volna, hanem mert utána elolvasni a kommenteket itt feljebb, hát halálra nevettem magam.
Már ezért a röhögésért megérte a 13×45 percet.

ellenben a sorozat néha nagyon logikátlan, gagyi stb. Egy puskával, gépfegyverrel bemennek és agyonlőnek mindenkit és el van intézve. Ez kényszer hogy puszta kézzel kell mindenki torkát kitépni, ez talán oké lett volna egy régi stílusú sorozatban, de itt totálisan logikátlannak tartottam.

Az a faszi is aki odamegy, megverik, megint odamegy megverik, kihúzzák az összes fogát, majd harmadszorra is odamegy hogy megint csak a fém fogakat üttesse ki és a következő évadban újra odamehessen. Hát ha ilyen hülye, hogy a 2. vagy 3. alkalommal is csak puszta kézzel menjen oda, meg is érdemli. Remélem ha negyedszer megy visz magával atomot.

petimbo - 2015. 01. 16. 09:03

Lemoni, tudod kinek van szétplasztikáztatva az arca? Angelina Jolie-nak és Pamela Andersonnak!

jessm - 2016. 10. 16. 13:58

Hiányom volt a misztikus sorozatokból és ezért belekezdtem. Közepes évad, de elég jól szórakoztam . NEm voltak frusztráló elemek a történetben, a falka és kedvelhető emberekből áll. A szinészi játék és CGi hagy kívánni valót maga után Viszont arra kiváló , hogy aki szereti misztikus sorozatok, egy kellemes könnyed idö töltésnek fogja fel. Amugy szerintem a Lsot girl, Saving Hope, Secret circle idegesítőbb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz