login |

Dallas: vége a 3. évad első felének – írta vargabence

2014. 04. 20. 18:52 - Írta: vendegblogger

21 hozzászólás | kategória: kritika,

Bármennyire is szerettem volna, sajnos nem tudtam vitába szállni a premierről szóló kritikávala 3. évad nyitánya olcsó és lapos volt. Olcsó, de mégis drága, hiszen az első hét után több mint hétszázezer nézőt veszített a sorozat. Persze a nézettség trükkös dolog, nem mindig teljesen egyértelmű, mi minek a következménye, de – ha voltak is más tényezők – ez a csökkenés a minőségnek is tükröt tartott.

De hogy mi is sodorhatta a kasza közelébe (még nem dőlt el) a Dallas-t, arról a tovább mögött írok spoileresen.

A gyenge kezdés előidézésében két korábbi „jelenségnek” nagy szerepe volt.

Az egyik a Ramos család, mely, egyre inkább úgy érzem, a sorozat legnagyobb tévedései közül való. Ahogy az 1. évadról szóló összefoglalóban megírtam, semmi olyat nem tekinthetünk az eredeti sorozat történetét sértő, ún. folytatólagossági hibának, ami esetlegesen időben akkorra tehető, de nem volt róla szó az eredeti sorozatban, hiszen amíg konkrét ellentmondás nem születik, addig semmi gond. Nem is erről van szó.

Úgy tűnik azonban, hogy bármennyire is próbálják a sorozat készítői, nem sikerül karakteres, jó történetet adni nekik: a Jordana Brewster által megformált Elenának alig jutott bármi értelmes kezdetekben, ezért a 2. évadban megérkezett a testvére, Drew. Ugyanakkor Kuno Becker már nem is főszereplője a sorozatnak, hanem csak visszatérő szereplő, helyébe lépett új karakterként a gyerekkori barát, Joaquin, vagy mai nevén Nicolas Treviño (Juan Pablo di Pace). A színészek hiába jók, minden, ami ezekkel a karakterekkel történik, számomra erőltetett.

A másik problémának azt érzem a gyenge kezdéssel kapcsolatban, hogy – amint azt már a 2. évad összefoglalójában is megírtamnem volt igazi cliffhanger az előző szezon végén. Utána is néztem: az eredeti sorozat 14 évadzárójából 11 szólt az élet–halál kérdésről, 1 volt az ominózus „Bobby a zuhany alatt”, és mindössze 2 volt az egyéb kategóriába sorolható. Ezek után talán érthető, hogy a “Johnny házas létére továbbra is mostoha-unokatestvérével kavar”-szál (ez a Dallasban minden, csak nem meglepő) nem tűnt túl érdekfeszítőnek, és az sem volt túl meggyőző, hogy Cliff Elena bevonásával akar tovább harcolni a Ewingok ellen.

Nyilván ezek ellenére is lehetett volna jó kezdést írni, de  fentiek már eleve hatással voltak az évad elindítására. Szerencsére a későbbiekben sikerült javítani a helyzeten.

Az elmúlt nyolc részben voltak nagyon jó, igazán meglepő fordulatok: beleértve Harris Ryland kapcsolatát a CIA-jel, vagy Samantha tiszteletkörét a kormányzónál, Bobby kinevezésével együtt. Kiváló drámai jelenteknek lehettünk tanúi: gondoljunk akárcsak Johnny és Samantha vitáira, az esküvővel kapcsolatos jelenetekre, Judith visszatérésére és folyamatos ármánykodására. Sokan vitatkoznának velem, de szerintem az sem rossz, hogy nosztalgikus módon láthatjuk az alkoholista Samanthát.(Emmyt Linda Gray-nek!)

Mindezek mellett több negatívumról is számot kell adnunk. Kezdve azzal, hogy Ken Kercheval eléggé háttérbe szorult ezekre a részekre. Igaz, ha akár csak egy jelenete is van, az igazi Dallas-os dráma – például amikor az unokaöccsével beszélgetett. A nem főszereplő „régiekkel” sajnos továbbra is csak „dobálóznak” a sorozat készítői: Ray (Steve Kanaly) és Lucy (Charlene Tilton) ismét csak másodpercekig voltak láthatók Southforkban, Aftonnak (Audrey Landers) legalább volt két tisztességes jelenete.

A sorozat történetei ismét nem eléggé kidolgozottak. Azért használom az „ismét” szót, mert a 2. évad második fele, a „J.R.’s Masterpiece”-vonal nagyon is rendben volt.

Hogy néhány példát említsek: egyik szemünk nevet, amikor Hunter McKay néven megismerjük a jó öreg Carter unokáját, másik viszont sír, mert szeretnénk tudni, kinek is a gyereke ő – valószínűleg azért nem foglalkoznak a kérdéssel a sorozat készítői, mert hiteles történetet aligha tudnának gyártani (Carter fia meghalt, a lánya pedig a ’80-as évek végén hagyta el Dallast; mindketten egyértelműen gyerek nélkül, tehát megint csak a közönség erőteljes képzelőerejére számítanak az írók).

Aztán ott a cég kérdése: az előző évadban a Barnes Global tulajdonosai Cliff, Christopher és a Johnny–Pamela páros. Hogy kerül a képbe Bobby és Samantha ismét? Tőlem nyugodtan elképzelhető, hogy pl. a vállalat átnevezése után a részeket is újraosztották az eredeti (a Ewing Energiánál lévő) arányoknak megfelelően, de akkor erről nem kellene egy mondatban a nézőket is „értesíteni”?!

Még mindig előfordulnak momentumok, melyek részeken belül változnak, pedig nem kellene: például amikor Ann elküldi Emmát Southforkból, majd „negyedóra” múlva visszafogadja. Aránybeli tévedésben is voltak mostanában az írók rendesen: bár a zsarolás és a szex egyértelmű része kell, hogy legyen egy családi drámának, túl sok jutott mindkettőből erre a nyolc részre. (Meg kell jegyezni ugyanakkor pozitívumként, hogy egyelőre egy halott karakterrel sem kell bővíteni az előző két évad igen csak hosszúra nyúlt ilyen típusú leltárát.)

A félévad-finálé „hárman az ágyban” jelenetét nem akarom kommentálni, mert teljesen egyértelmű, hogy a Dallas három és fél évtizedes történetének legmegosztóbb jelenetét láthattuk, korai lenne ítélet mondani bármilyen – dicsérő vagy elmarasztaló – módon. Szívesen olvasnám véleményeteket a hozzászólásokban erről – a készítői interjúban mindenesetre olvashattunk a motivációkról.

A színészi játékkal nekem továbbra sincs különösebb gondom: Jesse Metcalfe kicsit gyenge, Josh Henderson rendben van, Julie Gonzalo előtt még akár fényes karrier is állhat. A Ramos-karaktereket megformáló színészek is jók, csak a korábbiak miatt számomra erőltetett a történet, a Ryland család minden tagja a sorozat legjobb szerzeményei közé tartozik (Bell, Light és Pileggi). Brenda Strong kicsit háttérbe szorult mostanában, de ettől még neki való Ann szerepe, Patrick Duffy pedig a sorozat nagy öregje, szerintem ő már nem tud hibázni. AnnaLynne McCord és Fran Kranz jót tettek a szereplőgárdának, mindketten emelték a színvonalat. (A többiekről már korábban szóltam.)

Akit azonban szándékosan nem említettem még: Larry Hagman. Jockey minden epizódban említésre kerül, úgyhogy a karakter szelleme örökké ott lesz a Dallasban. Biztos vagyok benne, hogy képes élni a sorozat Larry Hagman után is; ha valami nem jól működik, az nem az ő fizikális hiánya miatt van, inkább az írói teljesítmény gyengélkedik mostanában.

Hogy lesz-e negyedik évad, nagy kérdés. Talán majd az augusztus–szeptemberi nézettségi számok „megmondják” – ha addig nem jön ki valami hír.

Egy biztos, az írók legalább azt kihasználták, hogy szünetre megy a sorozat, és az 1983-as évadzáró felfrissített változatát tették a 8. rész végére. A négy életveszélybe került karakter közül nyilván egyik sem fog meghalni, hiszen mindegyik őket alakító színész a főszereplőgárda tagja, de például érdekes kérdés, hogy ki borította lángokba Southforkot? Biztosan tudjuk a választ? Szerintem nem egyértelmű.

Augusztus 18-án talán megtudjuk az igazságot.

21 hozzászólás Ne habozz!

MrFreeman - 2014. 04. 20. 19:43

Egy kérdés: aki soha életében nem látott egy részt sem a régi sorozatból, annak érdemes elkezdeni az újat, ha érdekli, vagy ne próbálkozzon meg vele, mert a régire épül a nagyja stb.?

Roxi - 2014. 04. 20. 19:48

Most hirtelen belezsúfoltak egy csomó cliffhangert,talán sok is lesz így! Megmondom őszintén a hármas jelenet nekem nem jött be és értelmét sem látom! Ha már begyógyszerezte magát,minden mindegy alapon érthetőbb lett volna ha lekaszabolja őket,mint ez!Meglepő volt,nem mondom de semmi több! Ezekután aminek értelme lenne,ha Pamela meghal és Cliff valahogy kikerülve a börtönből bosszút esküdne!Így Cliff is több szerephez jutna,Pamela meg nem hiányozna! Amit még nem értek az Nicolas pesszárium kilyukasztása,ezzel mi célja volt?

winnie - 2014. 04. 20. 19:58

MrFreeman: szerintem lehet a régi nélkül, bár vannak utalások és kapcsolódások, de magyaráznak. bár az akkori alapszereplőgárdát és viszonyokat érdemes alapszinten ismerni, de ez minimális dolog-

Andro - 2014. 04. 20. 20:46

Nekem semmi bajom nincs a sorozattal, bár Elena és Nicholas extra idegesítőek, Emmát meg legszívesebben egy fejszével verném agyon. Viszont a régi öregek, és a fiatalok többsége is nagyon jó. A sorozat engem még mindig leköt.

zsenike - 2014. 04. 20. 21:24

Én is Andro vonalát képviselem.. én néztem a régi részeket.. régi “öregek”még mindig hozzák a szintet és az ú színészek(egy-kétvkivétellel pl Emma,Elena..) is jók -Samatha óriási- amennyiben jó történeteket találnak ki, folytatható ez még jó sokáig… legyen így.. :) !

S84 - 2014. 04. 20. 21:43

Nem tudom, nekem Sue Ellen arcának rángatózása baromira irritál…
Ryland mama viszont a legjobb karakter :D
Az a bizonyos jelenet engem is váratlanul ért, Pamela akinek elég szépen építették a karakterét 2 évadon keresztül eléggé lenullázódott erre a 3-ra, pedig az egyik legjobb karakter volt.
Aki irritáló: Drew, Chrisopher meg az új tehenész lányka, Elena+Nicholas egyelőre is-is kategória, meg Emma.

Casey Novak - 2014. 04. 20. 21:55

Érdekes, hogy amiket kiemeltél az írásban, mint pozitívumok, szinte kivétel nélkül az “első generációhoz” köthetőek (értem ez alatt Rylandet és Mamma Judith-t is, nem csak az eredeti szereplőket), és az összes idegesítő, csapongó gagyiság pedig a fiatalok mérlegét nyomja.

Ami nem színészi hiba, (bár Jesse Metcalfe még mindig nincs díjzápor veszélyében), hanem inkább olyan érzésem van, hogy az íróknak kedve lenne még habosítani a dolgokon, de csak a “gyerekeknek” mernek ilyen lealacsonyítóan pitiáner sztorikat odavetni.
Szerencsére.

A triós jelenet, igen, megosztó, engem is megosztott a fejem falba vagy monitorba csapkodása között. De be kell, hogy valljam, azért kicsit hatott, mikor nem pisztoly került elő Pamela kabátja alól…

@Roxi: Mivel Elena már kételkedik a tervükben, és rájött végre, hogy az a szerencsétlen Cristopher meg Bobby nem tehetnek Jockey aljasságairól, elkezdte őket sajnálni, ezért Treviño magához akarja láncolni, amire azért egy baba elég jó eszköz. Tipikus főgonosz húzás. Muhahha.

Fart Global - 2014. 04. 20. 22:24

Szerintem rendben van az új évad, és remélem, lesz folytatás. A “kis Jockey” és Pamela eléggé rendben vannak, a nagy öregek pedig hozzáteszik a szükséges pluszt. Cristopher kicsit súlytalan karakter, bár egy ilyen sorozatban nem könnyű jófiúnak lenni.

Thomas - 2014. 04. 21. 02:40

Teljesen egyetértek a leírtakkal, az évadnyitó után én is csalódott voltam, aztán szerencsére folyamatosan egyre jobban kavarták a szálakat, és mostanra bár az egészen zseniális 2. évadhoz azért nem fogható, de már bőven az élvezhető szint felett van:)
Elena bosszúhadjárata egy baromság, értelmes magyarázatot nem lehet találni rá, szerencsére végre ő is rájött erre, szóval bizakodva várom a folytatást:)
Az még nekem sem tiszta, hogy mi is volt Pamela célja ezzel az egész gyógyszeres-édeshármas dologgal, nem is tudom, hogy merjek-e bízni benne, hogy majd augusztusban minden értelmet nyer:)
Amiről nem volt szó, az a számomra másik totál érthetetlen szál, ez a ruhás-DNS-es csőbehúzási kísérlet. Eleve nem értem, hogy azok a képek mit bizonyítanak, de hogy egy olyan ruha miatt ítélnének el valakit, amin rajta kívül 2, majd később már 3 különböző csaj + Rylandék DNS-e is rajta van, ez számomra teljesen nonszensz:)
Engem amúgy Rylandék idegesítenek a legjobban, őket szerintem hagyni kellett volna a dutyiban, meg a zárt osztályon. De amit Elenával csináltak, az még jobban bosszant…:(
Nem is tudom, ez most elég negatívan hangzott, de ha ügyesen csavargatnák a szálakat, ami mindig is a Dallas legnagyobb erőssége volt, akkor innen is bármit fel lehetne építeni. Talán tényleg nem csavargatják most elég ügyesen őket, alakul a dolog, de még nem az igazi.

MrFreeman - 2014. 04. 21. 09:55

winnie: köszi a választ, akkor nyugodt szívvel elkezdem :D

torjack - 2014. 04. 21. 11:16

Nem volt ez rossz, bár a régi sorozat szintjétől azért messze van. Az édeshármas a végén kifejezetten jó lett volna, ha nincs a begyógyszerezős dolog.

rakka - 2014. 04. 21. 16:22

Az évad eleje borzalmasan gyenge volt, de nagyon szépen visszajött a sorozat, ez a rész meg baromi jó lett, várom már a folytatást.

Snoopyzit32 - 2014. 04. 23. 13:53

Szerintem nem olyan élvezhető a sorozat annak, aki nem látta az eredetit. Lehet nézni, de úgy nem fogja élvezni.

ggbuffon - 2014. 05. 09. 08:24

Snoopyzit32: aki az eredetit nézte, annak az új gyakorlatilag nézhetetlen, én végigkínlódtam 2 évadot a 3.ba már bele se kezdtem

nekem főleg a sztoriszálak kidolgozatlansága, állandó fordulatok jelentik a fő problémámat, mert nekem egyszerűen túl sok, még akkor is, ha elfogadom, h nem lehet a 80as évek lassú medrében kidolgozni a szálakat..

a másik vakvágány egyrészt a szereplőgárda, másrészt a karakterek kidolgozatlansága, vagy kifordítása..pl. az örök lúzer, kicsit esetlen, de szerethető Cliff maffiatörzsfőnökké avanzsálása számomra értelmezhetetlen és felfoghatatlan..Jesse Metcalfe az egyik leggyengébb a sorozatban, egy általános iskola 8.osztályában előadott “házi” előadáson is kiröhögnék a modoroskodását (na jó a szülei valszeg megtapsolnák)

Thomas - 2014. 08. 23. 17:41

Nem lesz új Dallas kritika?:) Még mindig vegyesek az érzéseim, voltak borzalmas, elcsépelt fordulatok, meg elég jó megoldások is:)

boni - 2014. 08. 24. 14:42

Nekem igazából az a fura, hogy az eredeti sorozatban minden nő kora legszebbjeihez tartozott. Akár Samantha, Pamela, Lucy, Mandy Winger, Jenna Wade, Afton Cooper és még sorolhatnánk. Egyszerűen nem hiszem el,hogy hogy is tudtak egy ilyen ronda nőt belerakni a sorozatba, mint Elena. Még Emma és Pamela elmegy, de nem mérhetőek a régi nagyokhoz.
A régi sorozat ma is nézhető, sokkal szórakoztatóbb, humorosabb, pedig a történet lassabb is, mint az újé. A 2. évad izgalmas, fordulatos volt, alig lehetett kibírni a következő részig. Ezt a varázst nem érzem a 3. évadban. Elena össze-vissza kever(ráadásul most rövid hajjal még rondább), Pamela az előző évadbeli nagy keverései után teljesen jelentéktelenné kezd válni, Christopher ebben az évadban még nem is nagyon dolgozott, csak a tehenészlánnyal volt elfoglalva (és iszonyú bamba képet tud vágni), Johnny viszont egyre jobb és Nicholas is jó karakter. Rylandék viszont egy kis színt visznek az egészbe, ők emlékeztetnek leginkább a régi sorozat karaktereire.

LiszkaY - 2014. 08. 25. 00:00

Sajnos kifejezetten gyenge volt ez a visszatérő rész :(

Page - 2014. 08. 30. 15:30

Na Elena tuti terhes lesz, és persze nem egyértelmű, hogy kitől, de azért reménykedem, hogy a bátyja gyilkosától inkább.

Azért reménykedtem, hogy az ifjabbik JR visszautasítja Elenát, mert komolyan békülni akar Pamelával, de ez nem az a film.

Egyébként én sokakkal ellentétben, pont a régi szereplőket unom. Samantha karakterét elcseszték, hogy újra alkoholistává tették. Bobby sem olyan mint régen, valamiért roppant idegesítő.

Aztán az Ann-t játszó színésznő valóban ennyire pocsék, hogy olyan mintha állandóan kényszeres mosoly lenne az arcán? Annyira erőlködik, hogy bánatos, fájdalmas arcot vágjon, hogy inkább vigyorgásnak tűnik.

Azért mégiscsak sajnálni fogom, ha nem lesz több évad, a hibái ellenére is elnézegetném még egy-pár évig. De szerintem kizárt, hogy ne kaszálnák el.

kata - 2015. 01. 11. 19:43

sok jo komment van igazan lehet csemegezni, szerintem nagyon jo az uj Dallas s sikrult igen porgos cselekmenyt belevinni! raadasul nemcsak a dallasi kartell kozt van verseny, hanem stilusosan kibovitettek – a szomszedsaggal, Mexikoval – ugye. az alternativ energiak, a viszonyok, kapcsolatok, hatalomharc, regi erkolcsok es regi emlekek egymassal szembefeszulese – szoval remek. igen, Sue Ellen arcrangasa meg mindig sajna megvan es meg mindig a regi…Es vegre Brenda Strong is fsz lett, talan jutalomkeppen amiert a Szuletett felesegekben elegge relative keves szerep jutott neki max vegig narratora volt par kosza jelenetet leszamitva. jo szorakozast mindenkinek!

kata - 2015. 01. 11. 20:02

ja van annyira jo a cselekmeny ( es ott a nosztalgia) h eltekintsunk attol a tenytol, hogy a gyerekek ugymond csoppecsket tul fiatalkak ilyen oreg szulokhoz… ken kerchevalnak gonzalo max unokaja lehetne…ezek mikor szultek/ nemzettek egyaltalan? mind – mind 50 evesen? :)) no de ez is mindegy

kata - 2015. 01. 11. 20:34

bocsika h igy egyedul egymagam kommentelgetek de en, a mediabox-nak hala, most nezegetem a reszeket! igazuk van azoknak akik csipik-vagjak Metcalfe-ot: az o csucsa Longoria combjai kozt ki is merult…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz