login |

Helix: vége az 1. évadnak – írta: TiaB

2014. 04. 20. 21:22 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: kritika,

A vírusos sorozatnak álcázott csavaros high concept dráma. Az első részek után sokan kiszálltak, leginkább a sorozat logikai bukfencei és tipikussága miatt, de tényleg mit is lehet vírusos vonalon nyújtani, amit még nem láthattunk, és itt most elsősorban a műfaj klasszikus, filmes képviselőire gondolok?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy bennem nem merült fel az 1×05 után, hogy vajon miről is szólhatna egy esetleges második, mert ez a vírusos téma akkorra teljesen kimerülni látszott, azonban megérkezett a csavar és…

Aki lemaradt volna, annak azért elmondom, hogy az északi sarkvidéken, egy magán kutatóbázison, ahol elszabadul egy vírus, aminek megfékezésére az amerikai Járványügyi Hivatal négy tagját kérik fel. Meg is érkezik Dr. Alan Farragut, a naiv vezető az állandó dilemmájával, a fertőzöttek még emberek-e, vagy csak ösztönlények, akiket a vírus irányít, avagy gyógyítsuk vagy irtsuk-e őket. Őt kísérhetjük figyelemmel, csapatával.

A kutatóállomás modern stílust kapott, egy csöpp retró beütéssel, de mindenesetre érzékelhető a nagysága, és elszigeteltsége, több mint 100 fő személyzettel, van bőven töltelék ember, mindenféle célra. Vezetőjük a szúrós szemű Dr. Hiroshi Hatake, meg az egyetlen életben maradt fertőzött, Dr. Farragut testvére Peter, és Hatake nevelt eszkimó fia kap fontosabb szerepet.

Sajnos kiemelkedő színészi játékot nem látunk, mert sejtelmes, titkolózó tekintetben sokszor kimerül a repertoár, inkább a történet gyors menete, az események sokasága az, ami kiemelhető a 13 rész alatt. Ezt azzal is érzékeltetik, hogy 1 epizód/1 nap tempóval haladunk előre.

A tovább után folytatom minimális spoilerrel, utalással.

Ami a sorozat legnagyobb pozitívuma, az a szokatlan zeneválasztás, még egy boncolási jelenetet is mosolyogva nézünk végig, a kellemes liftzene mellett, szerencsére ez a vidám kis zenei felhozatal és a borzalmas képek egyvelege egészen az évad végéig megmarad.

A vírus egyébként elég érdekesre sikerült, már az első dupla részben megtudunk majdnem mindent arról a bizonyos NARVIK-B-ről. Fekete, ebolához hasonló, különös képességekkel rendelkező zombit csinál az emberből, akik erőszakosan terjesztik a kórt. Vicces, amikor a kötelező vizsgálati protokoll folyamán fizikai állapotában is szembesülünk vele.

Ellentétben másokkal, szerencsére számomra kellemesen rémisztőre sikerült a Helix, feszültségkeltésre sincs panaszom, bár igaz nem horrort vártam, és szerencsére már a szellőzőrendszerben is kevesebb időt töltenek, mint a kezdetekben. Kissé erőltetett a “mindenki titkol valamit a másik elől”-visszatérő motívum, de idővel azért egyre többet tudunk meg.

Most már inkább az a kérdés, hogy ki, kinek, miért jelent, mi az a külső tényező, amitől még a bennfentesek is rettegnek, és egyáltalán ki üzemelteti a bázist?

Az első 6 epizód a vírusról szól, leginkább a gyógymód keresésről. Itt nagyon sok tipikus vonalat vonultatnak fel az alkotók, kezdve, a félresikerült teszten át az izolálásig, majd a teljes elzárásig, ekkor teljesedik ki leginkább Alan lelkiismerete, mert már csak ő látja a betegekben az embert. Kis reménysugarat csak az jelentett, hogy közben néhány érdekesebb kísérlettel is megismerkedhettünk, amit az állomáson végeznek.

Az eszkimókkal való találkozásban éri el a történet a mélypontját, de az epizód végi jelenet felvezeti a következő részek érdekességét, és végre megkapjuk az igazi scifi elemeket is. Megérkeznek a kutatóbázis igazi főnökei, akikről rögtön tudni, hogy nem sok jót várhatunk tőlük, és valami céljuk van a vírussal, de hogy mi az maradjon meglepetés azoknak, akik megnézik a sorozatot.

A maradék részek leginkább, a kutató állomás történetéről, annak vezetőjéről, az ő munkáltatóiról, Farragut feleségének múltjáról szól és persze a vírussal kapcsolatban is történnek fejlemények, miközben a főbb karakterekkel is elég mostohán bánnak.

Főhőseink néha gyors vágtában haladnak, néha megtorpanva egy-egy helyzetben csapdába kerülve vergődnek, de mégis bennem volt a kíváncsiság, hogy minél többet megtudjak a rejtélyről. A legtöbb érdekességet innentől az Artic tulajdonosai szolgáltatják, és róluk elég nehéz írnom, úgy, hogy ne áruljak el semmit, de válogatott gonoszokat kapunk, akik érdekes karaktereket hoznak, kellően lehet utálni őket.

Záró epizódként egy keretes történetet kapunk és előre ugrunk a 235. napra, ahol a szereplőinket tőlük teljesen meglepő helyzetben találjuk. A 13. napon ugyan történik még pár meglepő és előre látható csavar is, de a lényeg a jövőben van.

És igazuk volt a készítőknek, kaptunk néhány választ, de új kérdések tömkelegét is. Vajon a közbenső 222 napot fogjuk látni az elkövetkezendő szezonokban? Vagy csak visszaemlékszünk erre-arra?

Összességében egy igazi klasszikus hight concept sorozatot láttunk, ami mostanában ritkaság, lehet, hogy ezen is fog elvérezni majd, bár a második évadot már berendelték. Jót tett neki, hogy csak 13 részes, mert a korábban említett feleslegen kívül nincs nagyon sok mellékvágányú történet. Nyilván, aki az elején szőrözött, az a folytatásban is tud lovagolni mindenféle logikai bakugrásokon (vagy annak vélt húzásokon), de nagy minőség javulást, ezzel együtt érdekesebb részeket nézhettünk a vége felé.

Az előre vetítés miatt, kaptunk egy igen nagy potenciállal kecsegtető történetet, és ha az évad második felében látott színvonalat követik (kevesebb tipikusság, több meglepő fordulat), akkor minden tekintetben bizakodhatunk. Én egy 7,5-et adnék az évadra, aminek a második fele már-már egy 8-ast is megérdemelne.

A végére pedig a pilot végén lévő dal:

19 hozzászólás Ne habozz!

wonderful - 2014. 04. 20. 21:28

Scifi + Hiroyuki Sanada = WINNING! Ennek ellenére nekem nem különösebben tetszett, de maradok a második évadra is. Hátha.

daver88 - 2014. 04. 20. 21:34

Hát nekem sem tetszett különösebben, de egyszerűen néha már annyira bugyuta volt, hogy már csak azért is megnéztem.
Tipikus esete az “annyira s**r, hogy már jó” kategóriának….
nálam maximum 5,5/10

Ecurb - 2014. 04. 20. 21:35

Nekem az elejétől fogva bejött az egész sorozat, imádom az ilyen vírusos dolgokat. A felbukkanó sci-fi szálak meg igazán érdekessé tették, nagyon kíváncsi vagyok hogy folytatják és mik lesznek a válaszok az újonnan felmerült érdekes kérdésekre.

Chev - 2014. 04. 20. 21:59

Néha éjsötét karakterek, hihetetlen/hiteltelen helyzetek (az “Elmegyek egyedül a bázis másik felébe! Mi baj lehet?” típusra gondolok), és igen, jó nagy lyukak a történetben és a logikában. Csak a completionist énem miatt néztem végig, ritka az, hogy elkaszáljak vmit évad közben.

De azért néztem, szóval végülis elérték, amit akartak. :)))

Igazából az lepett meg, hogy (általam) elég nagy(ra tartott) nevek állnak a sori mögött – gondolok itt Ron Moore-ra és Javier Grillo-Marxuach-ra -, és a korábbi produktumaik alapján ennél fényévekkel jobbra számítottam. Szvsz ennek nem lett volna szabad második évadot adni.

Mindegy, ha el nem felejtem, belekezdek a második évad nézésébe is. De valszeg nem fogom elfelejteni, mert jó nagy hype-ot generáltak a sori köré – gondolom, életképes láng híján a füst is közrejátszott abban, hogy életben hagyták őket.

annak5604 - 2014. 04. 20. 23:26

Ez az első olyan sorozat, ahol nagyon bánom, hogy nem kaszáltam… :/

Dark Energy - 2014. 04. 21. 08:13

Főzés közben szombat délelőttönként teljesen jó volt.

Nextiq - 2014. 04. 21. 08:38

Egy meló utáni kikapcsolódós sorozatnak tökéletes volt. Várom a 2. évadot!

Nézőke - 2014. 04. 21. 08:41

..én is végignéztem, nem tudom miért, talán mert válaszokat akartam…leginkább arra,hogy -40ben mitől nem fagy halálra 5 perc után a kinthagyott félholt csóka. Nem kaptam meg.

Thrasher - 2014. 04. 21. 08:48

a SyFy-tól manapság megszokott színvonalból kiemelkedett, de a sztori fájdalmas ostobaságokkal volt tele.

a legnagyobb kedvencem talán az volt, ahogy megalapozták, hogy hű de nagyon messze van mindentől a bázis, erre a 3. rész körül előhúztak a s*ggükből valami kis eszkimó (jó, nemtom, hogy illik őket hívni) települést egy köpésnyire, ahonnan néha csak úgy átruccantak emberek.
vagy a másik jelölt, ahogy a szupertitkos halhatatlan mutánsokból álló, világuralomra törő társaság párizsi székházán ott figyel a nagy “Ilaria” logo, ugyanabban a részben, amiben közölték főhősünkkel, hogy “sosem fogja megtalálni az Ilariat, inkábbmeghalokvávááástb.”

feltűnően olcsó is volt, arra nem volt pénz, hogy összeCG-zzenek valami külső teret egy folyosóval, meg nyitott ajtóval, úgyhogy a bázis bejáratát az évad végéig nem láttuk…

komoly problémák voltak az ütemezéssel, az utóbbi részekben sokszor egy fejezet alatt meggyógyítottak mindenkit, egy rák egy reklámszünet múlva meg már majdnem ki is újult.

DE, ennek ellenére néha várós volt, mert a háttérsztori elég érdekes volt, és a hangulata is működött. aztán hogy a hangulat milyen lesz jövőre, tök más környezetben, az nagy kérdés.

6,5/10, de ahogy Chev is mondja, ezektől a készítőktől többet vártam.

Jegeskávé - 2014. 04. 21. 10:14

Az írásod elején van egy pici hiba, Hatake nevelt fia Daniel, azaz Miksa, Tulok az ikertesó, akit nem raboltak el.
Nekem bejött a sorozat, várom a következő évadot.

tita - 2014. 04. 21. 10:19

pici hiba: Hatake fiának a neve Daniel, és később derül ki róla, hogy eszkimó és Miksa az eredeti neve.

Egyébként meg félelmetesen sok logikai baki van a sorozatban, a karakterek motivációiról plusz az elcsépelt im your father/mother/sister/brother csavarról ne is beszéljünk. :D :D Ennek ellenére végignéztem én is, mert hétvégi limonádé sorozatnak jó volt. Viszont fáj az, hogy sokkal többet ki lehetett volna hozni a témából.

Hunnenkoenig - 2014. 04. 21. 10:21

En nem szeretem a virusos törteneteket alapbol, de ez nagyon bejött.

Akkor is, ha CGI nagyon latszik, a szinvonala messze felülmulja a többi SyFy produkcioet.

Pörgös, izgalmas, jo es kedvelhetö/utalhato karakterekkel. Teljesen jo iparosmunka.

Varom a folytatast.

ANOka - 2014. 04. 21. 12:55

10. rész körül kaszáltam, mert már tele volt a hócipőm a zombis rohangálástól (is).

b - 2014. 05. 14. 10:03

teljesen jó volt, 7/10

2ik éavadtól azért félek, mert sztem helyszín változás lesz, ami félek megöli a sorozatot.

a zene meg baromi nagy benne, nagyon jó ötlet, és tudatosan végig is vitték :)

wovbagger - 2014. 08. 07. 23:15

Nekem tetszett, de tény, hogy bőven vannak benne mondjuk így: “érdekes” megoldások.
Így pl.:
-az Antarktisznak nincs állandó népessége, nemhogy inuit falva(i)
-az Arktisz őslakosait inuitoknak hívják; nem azért mert az PC-ség; köze nincs ahhoz: az utóbbi két évtizedben a világ szép lassan átvette az Északi-sarkkör őslakosainak saját maguk által magukra használt nevét. Ők az eszkimó kifejezést általában sértőnek érzik; viszont tény, hogy magyarul többnyire még eszkimónak nevezzük őket.
-mint ahogy inutok sem élnek az Antarktiszon, eléggé nevetséges volt kanadai/észak-amerikai inuit totemet (a kövekből emelt elágazást jelző emberalakot) a Déli-sarkra applikálni
-mindenki kurva sok időt kibírt a -40/-50 °C-ban, Balleseros még gyalogolt is pár kilométert (kesztyű nélkül!) a nagyjából azonnali hipotermiát okozó viharban. Iránytű nélkül, csak úgy megérzésből!
-szintén ő simán túlélte a veséjébe mártott csákányt bármiféle elvérzés és hipotermia nélkül. OK, kemény a csávó. De akkor hogyhogy simán lenyomta egy 50 kilós csaj, ha annyira kemény a brazil gyerek, hogy azonnal akklimatizálódik a dermesztő hideghez még súlyos, erősen vérző sebbel is…? Itt valami megint nem stimmel.
-a másik bázison megtalált, bezárt halhatatlan is eléggé érdekes volt: hóból biztos lehet vizet olvasztani, de mit evett 29 évig? Hogyan számolta a napokat (a sarkkörökön ugyanis fél évig sötét, fél évig világos van – persze számolhatta a fél éves periódusokat, de akkor honnan tudta egy hét szórással megmondani, hogy hány napja láncolták le)?
-Jules anyját minek kellett egyáltalán beleírni? Nem láttam a figura létének értelmét, hacsak nem némi könnyfakasztás + “megmutatjuk_hogy_Hatake _tényleg_elkezd_megváltozni” volt a cél.
-a főszereplő testvérpár világ életében nagyon mélyen ismerte egymást. Alan elmegy a világ végére Petert megmenteni, sikerül is a dolog, közben a legvégén Peterről kiderül, ami kiderül. Miközben mindenki jobb és emberibb lesz az évad végére, Peter képtelen erre, annak ellenére, hogy a pokolból hozza vissza Alan? Nekem ez erősen sántít. Vagy Peter még sok meglepetést fog okozni a későbbiekben…?
-miért egy max 18 éves kinézetű nyálgép a fő bérgyilkos? Lehetett volna egy karakán, marcona képű 18 éves is, nem egy ilyen tejbetök kiscsávó, akinek a szájából szánalmasan hangzott a keménykedés + a vele járó szemforgatás.

Asszem, benevezek majd a következő évadra is.

Csabi437 - 2014. 10. 31. 01:12

wovbagger megjegyzésével kapcsolatban: A sorozatban egy arra utaló jelet nem találtam, miszerint az Antarktiszon játszódna a sorozat. Nem is volt róla szó, hogy a déli-vagy északi sarkon játszódik, következésképp az északin játszódik, ha inuitok is vannak benne.

Thrasher - 2015. 01. 17. 22:00

gááááááááááh, MIAF*SZ? :D

csak pislogtam a 2×01 alatt, elég jó példája a 2. évados vérfrissítésnek

Carlo Blaine - 2016. 05. 27. 02:12

Hát én nem értem mit műveltek a sorozattal kb. a felétől… pedig nagyon ígéretes volt.
De jól jellemzi azt, hogy ki volt az a félelmetes bérgyilkos… mint valami nagyon ócska paródia, hát fel nem fogom, hogy ember hogy képes ilyen böszmeségre, hogy ezt így oldották meg, de nem tűnt fel, hogy ez nem jó?…

Syracuse - 2020. 03. 23. 08:29

“mit is lehet vírusos vonalon nyújtani, amit még nem láthattunk” – ez mostanra egy nagyon-nagyon irreleváns kérdés lett. :/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz