login |

The Red Road: vége az 1. évadnak – írta Eli

2014. 04. 21. 20:00 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Nemrég befejeződött a Sundance Channel legújabb krimijének első szezonja, s nagyjából azt kaptam tőle, amit vártam. Borongós, olykor nyomasztó képi világot, amerikai kisvárosi közeget, korrekt színészi játékot: egy lassú folyású bűnügyi drámát két férfi egymásnak feszüléséről, valamint a múlt eltemetett titkainak jelenre való kihatásairól.

A The Red Road (pilotkritika) olyan, amilyennek hangzik, senki ne várjon tőle golyózáport, autós üldözést, John McClain-t. A műfajában egy jól eltalált, élvezhető sorozat, még ha nem is fogja megváltani a világot, és nincs hiányában a hiányosságoknak sem.

Amerikai kisváros indián közösséggel, etnikumok közötti összetűzésekkel; börtönviselt, vérbeli rosszfiú indián badass-el (Jason Momoa); kissé öntörvényű zsaruval (Martin Henderson), akit megáldott az ég egy iszákos és zsengeelméjű feleséggel (Julianne Nicholson).

A lázadó tinilányuk indián sráccal kavar, mire az anyuka rövidre zárná az ügyet az indiánokkal, de csak egy gyereket sikerül elgázolnia részegen. Apuka végül kényszerből összeáll az indián badass-el, hogy elkezdődhessen a dolgok eltussolása, egymás fenyegetése és szívatása. A háttérben persze fut egy gyilkossági szál is, csak hogy ne legyen már minden olyan egyszerű.

A színészekre egy rossz szót sem lehet szólni, becsülettel teszik a dolgukat, minőségi alakítást nyújtanak. Érdekesség, hogy nagyon a két férfira van kihegyezve a sorozat, engem mégis leginkább Julianne Nicholson játéka érintett meg. Nyilván benne van az is, hogy jobban ki tud domborodni valakinek a tehetsége, ha egy ilyen, érzelmi kitörésektől nem mentes, ingatag karaktert kell játszania. Hálás a szerepe, na!

Jason Momoa szintén érdekes karaktert kapott, mihelyst kezdi egy kicsit megkedvelni a néző, rögtön tesz valami gerinctelen genyóságot, hogy megint utálat tárgya lehessen. Női nézőknek talán könnyebb őt kedvelni, állítólag ha mosolyog, olvadnak a csajok, bár ezt én nem tudom megerősíteni.

Martin Henderson a széthullani készülő családját saját karrierjének, életének is kockára tevésével összetartani próbáló zsaruként nálam csak a harmadik helyre szorult a főszereplők között, de vele sincs igazán semmi problémám. A mellékszereplők között igazán kiemelkedőt senki nem nyújtott, de a Rómeó és Júliásat jásztó tinilányon kívül ott sem tudok belekötni senkibe. Ő egy kicsit idegesítő olykor.

Maga a történet nem halad rohamléptekben, és bár azon ritka junkie-k közé tartozom, akik nem próbálták az annyit istenített, hasonló műfajú skandináv alkotásokat, nekem ez tökéletesen megfelelt. Még a lassú tempó mellett sem éreztem az epizódok alatt, hogy unatkoznék.

A finálétól azért vártam volna egy kicsit több katarzist, de ennek hiánya nem befolyásol semennyire sem abban, hogy jövőre visszatérjek a folytatásra is – ha lesz.

Főleg azért, mert őszintén szólva nem tudom, hogy mennyit lehet kihozni ebből a történetből, a feleség ikertestvérének halála ugye tisztázódott, az ő elmeállapotával még talán el lehet játszani egy ideig, és az albán maffia/korrupt rendőrt kergető rendőrök kontra Momoa/Henderson konfliktusokban is van még potenciál, de ennek ellenére kicsit félek, hogy van esélye a kifulladásra a sorozatnak. Majd meglátjuk.

7 hozzászólás Ne habozz!

Eddy21 - 2014. 04. 21. 20:31

Az idei felhozatal legrosszabb sorozata. Unalmas, érdektelen, ráadásul nincs benne egy darab kedvelhető karakter sem. Egy angol sorozat a költségvetés negyedéből jobbat hozott volna. Mondjuk ott van legalább forgatókönyv.

Lemoni - 2014. 04. 21. 20:58

A végére azért kiderült, hogy asszonypajtinak nem az iszákosság, hanem a skizofrénia volt a legfőbb baja, ettől viszont még nem lett nekem szimpatikusabb a nő. Nem bírom a hisztis embereket, na. A rendőr és az indián a végére jó összhangba került, az elején nem nagyon tudtam mit kezdeni Martin Henderson rendőrével és játékával, Jason Momoa viszont rendesen összezavart a karakterével, de a játéka teljesen rendben volt. A Rómeó és Júlia vonal nekem nem kellett volna, de mivel valahol ez generálta az egyik (indián gyerek elgázolása) problémaszálat, így helye volt a történetben, de akkor is unom a tini nyűglődéseket, nem csak itt. Ha a Top of the Lake 8/10, a Rectify 9/10 volt a Sundance sorozatai közül nálam, akkor erre azért simán kiosztok egy 7/10. Soha rosszabb néznivalót! :)

hitman - 2014. 04. 21. 22:00

Abszolút nézhető sorozat, nekem nem volt vele különösebb bajom vele, kicsit lassú a tempó az igaz de nincs ezzel baj. Én maradok a 2. évadra is, ha lesz. Az előző kommentelő által említett másik két Sundance sorozatok a Top of the Lake és a Rectify nekem is jobban bejöttek, de attól függetlenül ez sem rossz próbálkozás a csatornától. 7/10!!

Tommy - 2014. 04. 21. 22:21

Korrekt sorozat, nálam is egy 7/10 volt az évad. A trailerek alapján azért jobbra számítottam, szóval kicsit csalódás volt, a finálé viszont erősre sikeredett. Mondjuk ha nem Jason Momoa az egyik főszereplő lehet kaszáltam volna, de nagyon bírom a palit így maradtam. A karaktere pedig különösen jó volt, a végére még elkezdtem vele szimpatizálni.

Fermina_Daza - 2014. 04. 22. 14:32

én az utsó résztől eldobtam az agyam, hogy mennyire gáz…, mintha nem tudták volna, hogy hová futtassák ki az egészet, legjobban a káosz szóval tudnám jellemezni,ami abban a részben volt, pedig a sorozat eleső részeinél még bizakodó voltam…

Csilla0422 - 2014. 04. 22. 21:54

Jason Momoa miatt nézős, amint lesz időm. Haver most már te is kedvet csináltál hozzá! Köszi Eli!

Lemoni - 2014. 04. 29. 00:58

Nocsak, nocsak, 2. évad berendelve, gratula :)))

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz