login |

Parenthood: vége az 5. évadnak – írta Sue

2014. 04. 22. 15:11 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

Az idei évad első fele a nézők egy részének nem nyerte el tetszését, de a második felére szépen elkezdett magára találni a jelenleg futó leginkább életszagú családi dráma. Ennek jegyében a zárás is egészen jól hozta már azt, amiért anno megszerettük ezt a sorozatot.

Volt itt minden: nosztalgiázás, egymásra találás, vallomás – ahogyan az Bravermanék háza táján ilyentájt lenni szokott. Viszont ha ennél többet is mondok, az már spoileres, ezért irány a tovább mögé.

Igazából eljutottunk oda, amire nagyjából számíthattunk az évad elején és közepén is.

Julia és Joel bár külön élnek, de az utolsó két részben végre ismét elindultak egymás felé – apró lépésenként ugyan, de számomra úgy tűnik, hogy jó úton járnak ahhoz, hogy ismét egy család legyenek. Mindenesetre azt hiszem, ha kiderül Julia egyéjszakás kalandja (az egyébként vonásaiban némileg Joelre emlékeztető) Mr. Knighttal, abból még lehetnek nehézségek, bár jelenleg nem úgy áll a helyzet, hogy ez nyilvánosságra kerüljön.

Nem elhanyagolható viszont, hogy ennek a különélésnek hála láthattunk néhány kifejezetten jól sikerült jelenetet: a 4 testvér közös házibulizására, vagy Sarah és Julia beszélgetéseire gondolok. Nagyon ritkán kapunk így a testvérekből közös perceket (kivéve az együtt dolgozó Crosby – Adam-párosból; nyilván, mert mindenkinek megvan a saját családja, a saját élete), de az ilyen momentumokban rejlik számomra ennek a sorozatnak az igazi ereje.

Több helyen is olvastam: Joel nem viselkedett logikusan, idióta volt, stb. – kérdem én, ki az, aki ilyen helyzetben teljesen logikusan cselekszik? Nem pont ettől volt életszerű a viselkedése? Mivel a hétköznapokban is sokszor inkább az a jellemző, hogy időre van szükség ahhoz, hogy a két fél beszélni tudjon a történtekről, csak kis hazánkban az ilyen elköltözés nem túl gyakori (de ennek nyilván megvan a maga gazdasági oka).

Victornak kifejezetten jót tett az egész évadon keresztül húzódó autóbütykölés a nagyapjával, részben ennek köszönhető, hogy sikerült megnyernie az esszéversenyt is.

Sidney-vel viszont az évad előre haladtával egyre kevésbé tudtak mit kezdeni az írók, néhány hisztizésen kívül nem produkált emlékezetes jelenetet (és azokra is csak azért emlékszik az ember, mert viszketett a tenyere, hogy lekeverjen neki egyet…) – ugyanakkor részben neki is köszönhető, hogy a szülei kezdenek újra nyitni egymás felé.

Sarah és gyermekei háza táján is zajlott az élet. Drew és Natalie nem kis küzdelmek árán lettek egy pár (Amy kikerülése a képből, majd a szobatárs-affér), a srácnak a nővére és édesanyja hathatós segítségére volt szüksége ahhoz, hogy ne kerüljön veszélybe az egyetemista léte. Cserébe amit Drew és Amber produkált az Aida keresztelőjének előestéjén tartott családi vacsorán (5×17), az nem volt gyenge: a félrészeg, beszívott testvérpár közös jelenetei nagyon ültek.

Amber és Ryan kapcsolata a fiú sérülésének köszönhetően ismét újabb fordulatot vett, így nem kizárt, hogy ha lesz 6. évad, akkor még akár eljuthatunk az esküvőig is, bár valószínűleg akkor komoly Amber – anyós-csatáknak is elébe nézünk.

Sarah és Hank közös munkája a döcögős kezdetek ellenére pozitív változást hoz kettejük kapcsolatában, így nem meglepő, hogy zárásként ők is újra egymásra találnak.

Crosbyék háza táján nem történt olyan sok minden az évad első fele óta: átmenetileg hajléktalanok lettek, így Zeek és Camille vendégszeretetét élvezték, majd miután nem kis bonyodalmak árán sikerült helyrehozni a házukat Joel hathatós segítségével, ismét a maguk urai lettek.

Adam és Kristina a kamaszkorba lépett Max-szel keményen küzdve élik mindennapjaikat: az egyre halmozódó iskolai problémák hatására végül iskolaalapításra adják fejüket, amiben egy Max szükségleteit nagyon megértő tanár, a már említette Mr. Knight is segítségükre van Julia mellett. Max emellett kitartóan fotóz tovább, kettőse Hankkel változatlanul az egyes részek üde színfoltjait adják.

Haddie hazatérésével egy olyan problémát vet fel, ami szintén a még erősen kérdéses 6. évad egyik komoly szála lehet. Emlékeztek még arra, hogy anno Adam mennyire féltette lányát az Alex-szel való kapcsolata miatt? Ehhez képest most a komoly egyetemista hölgy Lauren társaságában érkezik meg, aki nem csak egy szimpla jó barátnő: ők ketten egy pár, bár Haddie még adós szüleinek ezzel a vallomással.

Max ismét nem hazudtolja meg magát: véletlenül rajtakapva a lányokat csókolózás közben, édesanyjával közli a tényeket. Kristina ismételten tanúbizonyságát teszi annak, hogy mennyire elfogadó anya, míg Adam számára is szépen apránként kezd összeállni a kép. A helyzet nagyobb közönség előtti felvállalása, és az, hogy mindez hogyan hat a családra, egyelőre még a jövő zenéje.

Zeek és Camille szintén sok mindenen ment keresztül ebben az évadban: Camille visszatérése után Zeek végül beleegyezik a ház eladásába, ami ezután a gyerekek részérül ütközik némi ellenállásba. Végül a ház elkel, a házaspár pedig megtalálja a következő otthonát, így a záró részben már a költözést szemlélhetjük. Nem véletlen, hogy számomra ennek az évadzárónak a számomra legkedvesebb pillanata az volt, ahogyan Crosby és Adam a matracokat cipelve le az emeletről a lépcsőn ülve beszélgetnek, majd a matracokból pályát építve csúszkálnak le a lépcsőn.

Mindent egybevéve az évad egy 7/10-est érdemelt, bár a zárás ennél azért valamivel jobban tetszett. Igaz, nekem az évad első felével sem voltak komoly problémáim, mert valahogy törvényszerűnek tetszett, hogy „leült” a sorozat, bár egyes megoldásokkal én sem értettem egyet.

Ugyanakkor annak nem örülök, hogy még legalább egy hónapig leshetjük a híreket a Braverman-klán történetét illetően: megkapják a 6. évadot, vagy sem? Személy szerint reménykedek, de ez nem hinném, hogy sokat segít az egyébként nem túl rózsás helyzeten.

11 hozzászólás Ne habozz!

pff - 2014. 04. 22. 16:36

kell a 6. évad. nagyon, nagyon kell. imádom őket.

rm - 2014. 04. 22. 17:18

kiváló évad volt megint, imádni való az egész, nagyon reménykedem, hogy berendelik.

Viv - 2014. 04. 22. 19:31

A Vásott szülők alcímről eddig mindig valami középkategóriás vígjátékra asszociáltam. Örülök, hogy nem az, felveszem a bepróbálandók közé.

winnie - 2014. 04. 22. 19:35

a sorozat alapjaul szolgalo filmre lehet, hogy meg illett a cim. itt lehet, hogy kar volt megtartani…

julcsi - 2014. 04. 22. 20:02

imádom!!!! Emmy-t az egész családnak! meg Oscart! meg mindent!!!!!!!!

cefetke - 2014. 04. 22. 21:36

Pont most néztem az évadzárót, és ismér erősött az érzés, hogy nekem ebből még kell. Tényleg mindenki sorsa érdekel…
Annyira jól összefoglalta Sue, még egyet tennék hozzá: mikor elhunyt Kristina barátnője-sorstársa, hát az bár várható, mégis szívetépő volt. De a szörfös jelenettel helyretették a lelkivilágomat :)
Egyébként csak én éreztem úgy, hogy Zeek-ék házát végülis Crosby-ék igazán megörökölhetnék? :)

I Empire - 2014. 04. 22. 22:04

Nem tudok betelni vele, annyira egyszerű és életszerű. Tényleg a tesós pillanatok a legjobbak.

Mandala - 2014. 04. 23. 04:16

Cefetke: én is végig azt vártam, hogy Crosby családja veszi medg a házat…

mitsesejt - 2014. 04. 23. 12:26

csatlakozom a lelkesedéshez, jóleső kíváncsisággal várnám a következő részeket, hatodik évadot és tovább!

az évad közepe felé, volt kisebb ellenérzésem kiélezett Julia-Joel, Amber-Ryan konfliktusok miatt, de sztem sikerült elérni hogy ne csak egy felfújt dolog legyen, őszinte tudott maradni. Julia karaktere nekem kifejezetten érdekessé vált.
a Sarah-Hank szakítást is erőltetettnek hittem az elején, de ha ez kellett a fejlődésükhoz, hát legyen, dr.Pelikan jó munkát végzett.

Go Bravermans! :)

Harita - 2014. 04. 23. 17:43

Ha egy Hetedik Mennyország kaphatott 11 évadot,akkor azt hiszem ez is.
Azt elismerem,h lelkivilág kérdése,ahogy minden sorozat. De azt gondolom,h aki ennek rajongója, az teljes szívvel az.
Ebben a pillanatban fejeztem be az évadzárót,azért hablatyolok,de a lényeg,h a kérdésre válaszolva,IGEN,KELL,MÉG,SOK!
A pszihoterápiába nem mennék bele,hogy mennyi család nélküli lelki nyomorék van,mint pl. én, akiknek ez a sorozat egy hihetetlen űrt tölt be,de így van. Amikor nézem,mindig azt érzem,hogy kapok valamit,amim sose volt.
A lényeg,h nagyon drukkolok,h legyen még,mert ez a sorozat tényleg AD és nem elvesz,mint sok más..

baratfule - 2014. 04. 24. 21:21

Legyen 6. évad! lécci-lécci! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz