login |

Dracula: vége az 1. évadnak – írta Delilah

2014. 04. 23. 22:44 - Írta: vendegblogger

29 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

Drakula történetében az a jó, hogy senkinek nem kell bemutatni, mindenki hallott róla, hiszen elvileg tőle indultak az ismertebb vámpíros történetek. Nem is volt kérdés, hogy amikor hirtelen lecsapott a vámpírláz a világra, előbb vagy utóbb elő kellett venni őt is. De nem lehetett csak úgy az unalomig ismert történetet képernyőre vinni, ezért új korba és országba rakták, hogy befogadhatóbb legyen a nyugatiak számára is. A pilot és a 3. rész utáni kritikát itt olvashatjátok.

Itt van nekünk a címszereplőt alakító Johnathan Rhys Meyers, már bizonyította tehetségét, kellően sármos, sőt még amerikai akcentus is van a tarsolyában. És persze adott London, amire csak a főbb szereplők kiejtése és a párbeszédek utalnak, egyébként lehetne akár bármelyik korabeli európai város.

Hiábavaló volt a kezdeti lelkesedésem, a történet laposnak és vontatottnak bizonyult, egyszerűen nem haladtak előre az események. Itt is ment a folyamatos drámázás a szereplők között, a szerelmi háromszög (vagy sokszög) állandóan a részek felét tette ki.

Hiába gyönyörűek a ruhák, meg a díszletek, ez sem igazán segít rajtunk. Soha nem látunk egy panoráma felvételt (kivéve, amikor konkrétan Budapesten volt az egyik szereplő), vagy legalább néhány távolabbi beállítást. Minden olyan szűk és közel van.

A tovább mögött spoileresebben folyattom.

Visszatérve, alapvetően a történettel van a baj. Ugye Drakula azért érkezik a városba, hogy leszámoljon régi ellenségével, mégis sokszor mindent félredobva igyekezett felesége reinkarnációjához, Minához (Jessica De Gouw).

Senki ne értsen félre, a szerelmeseké a világ, de jobb lett volna, ha illeszkedik az eseményekbe és nem az áll a középpontban. Például ugye a professzor készítgeti neki a szérumot amivel a napon lehet és amit elsősorban arra talált ki, hogy megtarthassa a cégét és átverje a rendet, később viszont csak a Minával való találkákra használja.

Teljesen kihasználatlan maradt a sorozat, pedig volt benne potenciál. Jó húzásnak tűnt volna más vámpírok bemutatása (Drakulán kívül csak egyet ismertünk meg kicsit jobban, ő sem élt sokáig), kegyetlenség, igazi véres bosszúállások, mint amikor a klubban a vámpírok megjelennek és mindenkivel végeznek, majd a kapura tűzik őket. Ilyeneket várnánk el egy vámpíros sztoritól. Mivel országos csatornáról van szó persze ízlésesen, egy bizonyos fokig azért elmerészkedve, de erre mégsem kerül sor.

Pedig az írók mintha igyekeztek volna, hogy egy kemény sztorit kapjunk. Ki tudja, talán a csatorna keze lehet a dologban, mintha nem tudták volna eldönteni, hogy akkor most kinek is csinálják ezt a sorozatot. Végül valószínűleg a The Vampire Diaries nézőit próbálták meg átcsábítani.

A karakterek sem dobnak sokat a dolgon. Jonathan Rhys Meyers, egy kétdimenziós Drakulából próbál valamit kihozni többé kevésbé sikeresen, Nonzo Anozie (Renfield) és Victoria Smurfit (Jane) kifejezetten jók voltak, sajnálatos, hogy egyiküktől búcsút kellett vennünk. A többiek viszont fájóan kiszámíthatóra sikeredtek.

Szomorú, hogy mennyi minden lehetett volna ez a sorozat és mi lett végül. Lezárás nincs, csak egy bosszantó cliffhanger. A 2. évad sorsa elvileg még kérdéses, de a nézettség bőven kaszaszinten mozgott egész végig, mivel elég olcsó (többnyire belső helyszínek), azért lehet reménykedni, ahogy egész évad alatt tettem és valószínűleg még tették egy páran.

My savagery pales in comparison to yours. You won’t drag me back into this world that had forsaken me. You, who cheated me with the vaccine that gives me but the taste of the life I can never have. You, who gave me hope. You’re more of a monster than I am, and someday… I will kill you for it.

Értékelni nincs szívem, mert egyszerűen nem ütött meg azt a bizonyos szintet. Azért voltak jó pillanatok, hiszen mégis csak eljutottam valahogy a végéig. Gondolok itt az olyan bosszúállásra mint Van Helsingé, ami azért kreatív volt a maga módján, vagy a romantikus pillanatokra, amik tényleg megdobbantották még az én szivemet is, és persze Renfield-Drakula párosára.

29 hozzászólás Ne habozz!

Fere - 2014. 04. 23. 22:59

Nem volt rossz évad. Én azért kezdtem el nézni, mert nálunk forgatták egy- két magyar mellékszereplővel és helyszínekkel. Egy második évadot elnéznék még vagy egy gyors lezárást.
Helyszínből valóban nem volt sok (kb. egy utcában lakott mindenki és ugyanabban az utcában sétáltak egész nap).

edit - 2014. 04. 23. 23:10

Ha nem JMR lenne a főszereplő, már rég kasza. A kritikával egyetértek, a többet ki kellett volna hozni a sztoriból, mert elég érdekesnek tünt. Voltak nagyon jó jelenetek. JMR vitte a hátán szerintem az egész sorozatot. Mina nagyon gyenge. Se karaktere, se szépsége, se dumája. Jane és Renfield viszont el lett találva. Mindenképp maradok ha lesz 2. évad.

Lilith - 2014. 04. 24. 00:02

Sajnos félúton kasza volt.Pedig szurkoltam a sorozatnak.Hiába, még JRM sem tudott lázba hozni.Talán unalmamban vagy időbővében (olyanom is van?! XD) folytatom.De addig is inkább Hannibal,Grimm meg a többiek..

Lemoni - 2014. 04. 24. 00:40

Nem is tudom, kihasználatlan vagy elpazarolt lehetőség ez a sorozat. A hazai forgatás által adott plusszal sem tudott nálam az évad végéig nézős maradni.

koka - 2014. 04. 24. 01:25

Hát a fentiekkel csak részben tudok egyetérteni. Pl a történet jó szívvel is közepes, pedig próbálkoztak ezzel az iparmágnás dologgal újítani, de nem lett az igazi.

“Végül valószínűleg a The Vampire Diaries nézőit próbálták meg átcsábítani.”

Na ez úgy ahogy van nem állja meg a helyét. Pedig eleinte én is elgondolkoztam rajta, hogy a TVD tinik majd ráállnak valami komolyabb cuccra (erre), de annyira más a két sorozat, hogy összesen két közös pontot tudtam találni: – vámpírok, – szerelmi háromszög (vagy ahhoz hasonló, a Drakulában szerintem igenis jó a romantikus szál, csak ne húzzák túl). Azért erős ugrás egy lightos, pár sémából építkezős soriból egy viktoriánus kori kosztümösbe ugrani.

A fényképezés és a zene szerintem kifogástalan. Egyáltalán nem zavart az, hogy “minden olyan szűk és közel van.” Volt pár CGI nagytotál is, sőt még egy sima a parlamentről is Renfield Budapesti látogatásakor. :)
A zene meg kicsit Hanz Zimmeres.

Nem vitték túlzásba az emberek széttépését sem, de amikor igen, az jól nézett ki, nem volt öncélú, mégis kellően véres.

A szerepgárda meg elég vegyes: JMR még piásan is topos, Renfieldet játszó szekrény pedig talán a kedvencem. A szőke MILF-nek is sikerült felülkerekednie a dekoltázsán, Mina szerintem jócsaj, kb ennyiben kis is merült a dolog, vőlegénye pedig még épp benne van az elfogatható kategóriában.
Van Helsing egyáltalán nem meggyőző, Katie McGrathnek pedig az a tisztesség jutott, hogy eljátszhatta a sorozat legrosszabb karakterét.

Én vállalom, hogy tetszett amit láttam, pedig nem egy sebből vérzik, a nézettség pedig már csak egy újabb rúgás, a földön fekvőnek, de halottam híreket, hogy megy a forgatás, aztán ha az NBC-nek nem kell, majd a Syfyra matinézni.

Ui.: apa, apa, apa segíts! :)

Tobias17 - 2014. 04. 24. 05:20

” ezért új korba és országba rakták, hogy befogadhatóbb legyen a nyugatiak számára is.”

Arra a Drakulára gondolunk, akit egy nyugati iró alkotott meg és ami nagyrészt Londonban játszódik ? Dikk…:P

winnie - 2014. 04. 24. 05:23

Szerintem arra a Draculára gondol, akinek a neve Vlad Tepes és Erdélyben élt és uralkodott annak idején a középkorban, és az aki által ihletett történetet ugyancsak Angliába helyezte Bram Stoker, hiszen a regényében épp az Erdélyből Londonba költözését meséli el.

Andro - 2014. 04. 24. 07:33

Nekem kifejezetten tetszett a sok sablonos, naponjárkálóstinivámpíros sorozat után. Londonnal meg nincs semmi gond, mert az eredeti Drakula is Londonba költözött, ahogy winnie is írta. Sőt, Bram Stoker története is asszem a Viktóriánus korban játszódik, bár ebben nem vagyok most teljesen biztos.

Nekem teljesen rendben volt az évad, és bár voltak benne unalmasabb részek, de mégis élveztem, hogy végre olyan vámpírokat kaptunk, akik igenis nem bírják a napot, megdöglenek a szenteltvíztől, karótól, fokhagymától, és koporsóban alszanak, vért isznak és nem vegák, mint az Alkonyál “vámpír”utánzatai.

Én szívesen venném, ha lenne második évad, bár erre szerintem kevés az esély, így viszont a történet befejezetlen.

Isteee - 2014. 04. 24. 07:59

Nekem is bejött nagyon, szerintem hangulatos volt, az pedig külön tetszett, hogy itt forgatták nálunk. Várom a következő évadot, ha lehet kicsit több résszel :)

Jikatumo - 2014. 04. 24. 09:21

Nekem is bejött nagyon a sorozat kifejezetten számítok a 2. évadra. Kicsit elfogult is vagyok a témában mert az igényesebb vámpíros téma akár mikor jöhet:) JMR olyan karakteres színész jó nézni, a szerelmi szálnak lehet drukkolni az egész látványvilága igényes és szép sztem bőven nem egy kaszálni való sorozat

Origen - 2014. 04. 24. 10:00

Féltávnál kaszáltam. Tipikus esete azon sorozatoknak, amiket egy általam nagyon jónak tartott főszereplő visz a hátán. Nem mondom persze, hogy JRM-en kívül nem volt más jó színész a történetben, de miatta kezdtem el.

Nekem nem lett volna bajom a fő szállal, de nekem sok volt a mellékszálnak indult szerelmi háromszögből. Egyszerűen nem értem, hogy miért nem képesek a csatornák bevállalni egy brutálisabb vámpír történetet. Nálam ezért bukott el eddig az összes ezzel a témával foglalkozó sorozat, ahelyett, hogy bekeményítenének, végigcsöpög az egész. Pedig úgy megnéznék egy Interjú a Vámpírral, Bram Stoker vagy 30 nap éjszaka szerű történetet.

Ennn - 2014. 04. 24. 10:25

JRM volt, aki behúzott erre a sorozatra (és annyi minden másra is…), de ez most majdnem kevésnek bizonyult.
Ő nagyon jó, tényleg, de sosem a szerelmes jeleneteiért szerettem az alakításait. Eddig Draculaként tetszett a legkevésbé (nem teljesen, mert a Csontvárosos Valente volt a legrosszabb, amit detto kizárólag miatta néztem meg).
A Minnát alakító csajszival én nem éreztem elég kémiát. Nekem JRM, ha már szerelmi jelenetek, akkor Natalie Dormer az, akivel olyan párost alkotnak, hogy azt öröm nézni.
A történet meg amilyen jónak indult helyenként úgy fulladt bele a nyálba sajnos. Persze nem mindenhol azért, szerencsére voltak jó részek is.

csaklesek - 2014. 04. 24. 11:48

Végignéztem. Mit is mondjak? Imádom a múltban játszódó vámpír klasszikus vámpír történeteket. Sajnos az elmúlt 7-8 évben túl sok az, amit a vámpírokból kaptunk sorozat és film szinten egyaránt. Volt, ami új lendületet adott és volt, ami legyalázta ezeket a misztikus lényeket. Megunták az emberek.
Jelen esetben Van Helsing nálam bejött, ez a pasi igazán vonzó volt számomra.
Victoria Smurfit szerintem röhejes volt, semmi szimpátiát nem éreztem. De Gouw nagyon suta volt(imádtam az Arrow-ban tavaly), de gyönyörű. JRM hozta a szerepet, nem is tudnék belekötni a játékába. Ennek ellenére nem biztos hogy darálva újranézném, de egy második évad még ráférne a retinámra.

pumpika666 - 2014. 04. 24. 12:41

nekem bejött az első évad, kár hogy az idősödő csöcsbajnok vámpírvadászt kinyírta drakula, ő volt a kedvencem :(

Delilah - 2014. 04. 24. 14:30

@Tobias17 nem olvastam a könyvet (sorry:/) de mint átlag ember nem a viktoriánus Londonban képzelem el Drakulát, és sztm az emberek nagy része sem (főleg az egyszerű amerikaik nem), nyilván aki tisztában van a Stoker féle regénnyel, máshogy áll hozzá

roland - 2014. 04. 24. 14:52

Pár rész után kasza pedig úgy vártam ezt a sorozatot :(

lumiere - 2014. 04. 24. 15:00

JRM “Olyan elegáns, mint egy vámpír!” hogy egy klasszikussal éljek :D :D

jdm - 2014. 04. 24. 19:27

nem 10pontos sori, de összességében tetszett az első évad. De Gouw-t imádtam benne, nem voltak nagy alakításai, de csinálhat bármit, nekem akkor is tetszik. :) JRM, Nonso Anozie viszont valóban jók voltak.
Remélem, hogy nem kap kaszát, jó lenne egy második évad.

Vielon - 2014. 04. 24. 21:20

lehet, hogy páran megköveznek…de ez a sorozat olyan számomra, mint a régi, 80-as években gyártott akció-vígjátékok…már akkor is éreztem, hogy tele vannak hibával, laposak, mint egy vasalódeszka…színészi tehetség pedig bennem több van, mint Arniban, vagy Sly-ban…most visszanézve pedig tyűhűűűű…mégolyanabb….de volt/van/lesz egy hangulata, ami élményt nyújt…és egyszerűen kedvessé teszi a szívem számára az adott filmet…igen, még most is…

A Dracula is ilyen…az egy utcában járkálunk egész nap stílust olykor hangosan megmosolyogtam…a töltelékkarakterek olyan egysíkúak és kiszámíthatóak, mint egy A4-es fénymásolópapír..Jonathan számomra inkább lenyűgözően jó színész, mint szexisten (Minának délcegebb és férfiasabb a megjelenése, mint neki:))….a párbeszédekben pedig annyi pattogás sincs, mint egy pohár jégkásában…

DE…mégis…a végére szerethetőre, érdekesre, és hangulatosra állt össze az egész…elhittem Draculának, hogy egy szomorú-kegyetlen-szexi pasi…elhittem a szerelmet…megértettem a karakterek motivációját…aggódtam értük…és haragudtam a gonoszokra:) Működött, nem értem hogyan, de megtette…és emiatt nagyon bízom benne, hogy lesz legalább egy újabb felvonás, ahol az írók is jobban magukra találhatnak, és tollvég-rágcsálás helyett elkezdenek végre dolgozni ebből az amúgy remek kis alapanyagból:):)

Nikki - 2014. 04. 25. 00:44

Messze nem húznám ennyire le; nekem is tetszett. Az külön jó pont, hogy a szőke pumától megszabadultunk. Már csak Van Helsinget nem bírom.
Számomra működött a Dracula, nem éreztem vontatottnak és laposnak, és a fent említett egyéb dolgok sem zavartak (a szerelmi sokszög is fogyasztható volt). Valószínűleg többet is ki lehetett volna hozni belőle, de így is simán nézős volt; ott lennék egy 2-ik évadnál.

Mucika - 2014. 04. 26. 09:15

Nekem, bejött, egy évadot még megérdemelne, hátha a sztorit sikerül jobban kidolgozni. Az évadzárót összecsapták nagyon, az kritikán aluli volt. A szőke bige nagyon szarul játszott, a többiek jók voltak, talán Harker volt még átlagon aluli.

Roxen - 2014. 04. 27. 21:30

Hogy is kezdjem? Nagyon örültem mikor megláttam a Vámpírnaplók siker sorozatot több ember hozzá szólásánal is. Mint én nagy Vámpírnaplók rajongó nagyon is tisztában vagyok avval,hogy mit értett itt egyik másik ember azon “hogy többet is kihozhattak volna a történetből. ” Mert most a Vámpírnaplókkal is ez a helyzet.. Akarom mondani válság van rendesen nézők körében.. Amit a Draculára mondtak,hogy lapos azt most inkább a Vámpírnaplókra mondhatnám… De akkor kezdem én is a jellemzést. Mikor rátaláltam erre a sorozatra ami egy héttel ezelőtt volt azóta 2-szer izgultam újra minden egyes részt amit a Dracula alkotói filmvászonra vittek. Egyszerűen olyan jól megcsinálták a sorozatot,hogy azt le sem tudnám írni. És az előttem kommentelőkkel egyáltalán nem értek egyet! Hogy miért nem? Mi az,hogy lapos??! A történet kidolgozása jó, látványos és még talán ki merem mondani,hogy a Vámpírnaplókénál jobb is valamivel! Mert minden Drakula könyvben vagy filmben Drakulát egy könyörtelen zsarnokként állították be. (Talán az is volt valójában nem tudom) Ezzel azt akarom mondani,hogy 2-ik évadot már türelmetlenül várom!:) Nagyon jó az egész történet. Minden szereplő kihozta magából a maximumot csak Jane-nel nem nagyon voltam kibékülve.. Nekem túl felpörgöttnek és idegesítő volt. Minát alakító színésznő Jessica De Gouw tökéletes volt! Gyönyörű,természetes,lelkes. Talán néha túlságosan is lelkes volt. JMR alakítása hibátlan volt. Imádtam. ♥ Mellesleg Jessicával nagyon jó párost alkottak! :) Jonathen Harker egy disznó volt! -.- Lucy kedvessel együtt. Renfield rendes,segítőkész és hűséges barát. Van Helsing professzor nekem olyan közönséges és átlátszó volt.. Főleg a kalapácsával. :DD De úgy összességében majdnem minden szereplővel ki voltam békülve. Ahogy írtam remélem lesz 2-ik évad mert nagyon jó kis sorozat lesz ebből! :) Gratulálok a készítőknek! Remélem sok ilyen jó és izgalmas részeket hoznak majd ki ebből a történetből! :)

Gwen - 2014. 05. 12. 09:06

Ó, én pont a hétvégén daráltam le, és bár eleinte nagyon morogtam, mert annyira amerikai, annyi bosszantó kis apróság volt benne, de végül nem volt nagyon gáz az egész. Kerek így, ahogy van, de lehetne rápakolni még egy évet, reménykedtem is benne, hogy még idén visszamehetek drakulázni, de nagyon úgy tűnik, már nem. :-(

koka - 2014. 06. 09. 19:40

Az érzetesebb lelkűeknek Dracula és Hans Zimmer Mashup:
http://www.youtube.com/watch?v=RKogbOC_wOE

Saddahell - 2015. 04. 08. 16:16

Elnézést a rendbontásért.
Mivel nem láttam a sorozatot, ezért nem tudok érdemben hozzászólni.
DE. Néhány történelmi tévedés leledzik eme légkörben, amit tisztázni kellene.
Az igazi Dracula, magyarul A Sárkány fia, Havasalföldi fejedelem volt Mátyás király idejében. Erdélyhez nincs köze, Havasalföld Erdélytöl délre, a Kárpátok déli vonulata után található.
Nevezetes arról, hogy ö alapította Bucurestit, (Bukarestet). Nevének eredete: Luxemburgi Zsigmond létrehozott egy lovagrendet az ún. Sárkányos Rendet, ennek tagja volt Vlad Dracul, Dracula apja.
Vlad Tepes: A Vladot apja után kapta, a Tepes pedig karóba húzót jelent. Hírhedt büntetése volt a karóba húzás.
A törökök támadását például egy ízben úgy hárította el, hogy egy átkelönél karóba húzatott húszezer török foglyot.

pppbela - 2015. 04. 09. 12:04

Egy utcában lakott mindenki és ugyanabban az utcában sétáltak egész nap. Ez csak azért volt, mert az utca díszlet volt, zárt térben berendezve, amúgy nagyon látványos. Szentendrén egy gyártelepen volt felállítva, a nyári szentendrei zöldből besétáltam a ködös Angliába. Több, mint 100 évet ugorva és még csak elő sem kellett venni a DeLorean-t. :))

zk - 2015. 04. 29. 17:36

Nem értek egyet, ez a sorozat így jó ahogy van.(bár én nem vagyok nagy kritiku, csak nézem ami érdekel)

Niki - 2015. 05. 14. 16:30

Nekem nagyon bejött!

Szkárlett - 2016. 03. 03. 18:01

Nagyon TETSZETT! Remélem lesz 2-dik évad is! <3 <3 <3

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz