login |

Justified: vége az 5. évadnak

2014. 04. 23. 15:00 - Írta: Neoprimitiv

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Szomorú. Ha egy szóval kellene jellemeznem az 5. évad fináléját, akkor az ez lenne. Nem úgy szomorú, hogy “Jézusom, mi lett ebből?!!” – a legkevésbé sem. Csak ellentétben a korábbi évadokkal ezúttal nem volt katarzis, a pozitív felhangú részletek pedig nem igazán érintettek meg.

Az utolsó évad előtt a Justified fontosabb szereplői szinte visszakerültek az első évad nyitó felállásába, a készítők pedig elkezdték letörölni a tábláról a végső összecsapáshoz szükségtelen szereplőket.

Hiába volt csak 13 epizód, az évad igazából két, jól elkülöníthető részre oszlott. Az első öt után húztak egy vastag vonalat és elkezdődött egy újabb történet. Az előző évadban is nagyjából ekkortól indultak be az események, de itt most nem az akkori bizonytalanságról volt szó.

A Theo Tonin / Lee Paxton-szálakat szépen felvezették, kijátszották és elvarrták, még akkor is, ha a Tonin-ügy árnya azért végigkísérte Raylan-t az évadon. Már az évadnyitóban is feltűnt, hogy nagyon hullottak az emberek, ez meg is maradt, azt hiszem, ez volt a sorozat eddigi legvéresebb szezonja.

A tovább után spoilerek azoknak, akiknek két hét sem volt elég megnézni a finálét.

Kezdjük azzal, hogy hiába volt a Crowe-család az évad fő átívelő szála, nekem ez az évad egyértelműen Boyd-ról és Ava-ról szólt. Boydról, aki mindent megpróbált, hogy valahogy kihozza a rács mögül a szerelmét és Ava-ról, aki megpróbálta túlélni ezt az időszakot és megtartani a reményt, hogy számíthat Boyd-ra.

Az, hogy a saját küzdelmükben végül mindketten elbuktak, az tette annyira szomorúvá a számomra a finálét. Boyd Crowder-re jóindulattal sem lehet azt mondani, hogy jó ember lenne, mégis elszorult a szívem annál a jelenetnél, amikor Ava végül hazaérkezett. Ennyire legyőzöttnek és reménytelennek megint csak az első évad óta nem láttuk őt.

Részben éppen ezért is volt nekem elég váratlan, hogy a hatósági oldal hirtelen a patás ördögnek kijáró lelkesedéssel vetette utána magát. Tényszerűen akár csak ennek az évadnak az alapján is Boyd-nak valóban kinéz a villamosszék. A számomra viszont ez a kiemelt figyelem csak papíron működött, a sorozatban eddig felbukkant rosszarcok között nála sokkal komolyabb halak is voltak/vannak, akiket jóval kisebb vehemenciával vettek üldözőbe.

Ava saját történetszála miatt komorabb lett az egész évad és nem biztos, hogy ez jó döntés volt. Ő soha nem volt humorforrás és fogsága sem az Orange Is The New Black-et idézte. Hiába volt önmagában jól felépített a története és hiába játszott nagyon jól Joelle Carter (aki, ha innen nézzük, akkor megérdemelte, hogy több képernyőidőt kapjon), mint egy túl erős fűszerezés, megülte az ember gyomrát. A Justified mindig is a humor és a tragédia fantasztikus mixelése miatt volt kiemelkedő, ezzel egy kicsit elcsúsztak az arányok.

A Crowe-k különböző balhéi ehhez képest másodlagosak voltak a számomra. Ez egyben azt is jelentette, hogy Raylan is csak a B-szál főszereplője volt, nem az évadé. Ebben az is közrejátszott, hogy a Crowe-család sem karakterekben, sem történetben nem tudott felnőni a Bennett-ek mellé. Bár a második évad fő ellenfelei sem voltak zsenik, Darryl csak egy átlagnál picit ravaszabb piti bűnöző volt, nem volt meg benne Mags Bennett félelmetessége.

A hajrában Art lelövése személyes üggyé tette a velük való leszámolást, de azért a család által jelentett veszély minőségét Danny halálának és Dewey elfogásának a körülményei elég jól illusztrálták – mindketten Darwin-díjat érdemlő módon szálltak ki a játékból. A hülyeségük miatt veszélyesek lehettek, de a legyőzésük legfeljebb elégtételt jelentett, nem diadalt.

A magánéleti sztorival nem igazán tudtam mit kezdeni és nem tudom eldönteni, hogy ez szándékos írói húzás volt, vagy baki? Raylan-nek eddig egyetlen nővel volt olyan kapcsolata, amelyik valamennyire be tudott vonni, az Winona volt. Sem a tavalyi bártündéres affér, sem most Alison esetén nem éreztem egy pillanatig sem, hogy ez neki igazán fontos lenne.

Még egyszer, ha ez volt az írói szándék, akkor bejött, így viszont olyan jelenetekkel volt kitöltve több epizód is, amelyeket legszívesebben áttekertem volna, az meg nem igazán szerencsés. Mellékhatásként ráadásul Winona és a gyerek is a “nem fontos”-kategóriába került, ami az utolsó percek családbarát jelenetét látva szinte biztosan nem volt cél.

Annak ellenére, hogy az évad ennyire két félre oszlott, még ebbe a megbontott, rövid sztoriba is beraktak a készítők olyan részeket, amelyek kifejezetten egy epizódos szereplőkre épültek. Lehetne panaszkodni, de hiba lenne, mert a féllábú hackeres epizód vagy Eric Roberts vendégszereplése a klasszikus Justified-hangulatot hozta.

És igazából ez a hangulat, a párbeszédek az, amiért hiába nem ez lesz a kedvenc évadom, fel sem merült a kiszállás, a sorozat írói idén is hozták azt a szintet, amit korábban Elmore Leonard felügyelete alatt produkáltak. Art helyett a végére maradt Rachel és Tim, amit nem bánok, ritka, hogy két, viszonylag keveset szereplő mellékalak ennyire jól működjön.

A folytatás? Nekem ez az évadzáró inkább egy hosszú szünet előtti, évad közbeni cliffhanger volt, úgy érzem, az ötödik évad második fele és a befejező etap a korábbiaknál sokkal szorosabban kapcsolódik majd össze.

Már bemutatták az új főellenséget (Mary Steenburgen szerintem nagyon jó választás volt a szerepre) és Boyd “démonizálásával” visszatértünk az eredeti “Raylan Boyd ellen”-konfliktushoz is. Ezzel és a mellékszereplők nagy részének kiiktatásával itt a lehetőség az írók előtt, hogy az utolsó évad méltó lezárása legyen az utóbbi évek egyik legjobb sorozatának.

17 hozzászólás Ne habozz!

Bazsa - 2014. 04. 23. 15:50

Raylan számomra nagyon háttérben volt, ez kicsit zavart sajnos. Kiemelkedőnek semmiképpen nem mondanám az évadot, de tökéletes heti szórakozás volt remek pillanatokkal (pl.: 21 foot rule zárása :D ), továbbra is a jelenleg futó sorozatos listám élbolyába tartozik. Remélem sikerül összerakniuk egy zseniális sorozatzárást.

Apost - 2014. 04. 23. 16:00

“A tovább után spoilerek azoknak, akiknek két hét sem volt elég megnézni a finálét.”

Angol tudás nélkül, felirat hiányában, nem volt elég a két hét sem :(

clegane - 2014. 04. 23. 16:06

igen, szerintem is a gyengébb évadok közül való, ettől még többnyire jól szórakoztam a részeken, bár néhol azért kicsit untam is.

azt nem értem igazán, hogy ha egy akkora akta tele van nekik Boyd ellen, akkor eddig miért nem kapták el, illetve most pont miért.

JKJ - 2014. 04. 23. 16:33

Én nagyon súlytalannak éreztem az évadot. Egyáltalán nem volt karakter aki matt izgulni lehetett volna. Igyekszem az utolsó évad felvezetőjeként tekinteni rá. Remélem nem csalódom.

Persze ha Raylan megöli Boyd-ot és ő lesz a főnök vagy kilép és főállású Apa lesz, akkor csalódott leszek.

paranoid android - 2014. 04. 23. 17:21

Nekem tetszett a Crowe-szál, főleg Wendy miatt, ő volt a legérdekesebb karakter a családból, bár az utolsó pár részre elvesztette a magabiztosságát, de akkorra meg Daryl lett érdekesebb, ahogy minden piszkos munkát áthárított másra, ezzel elpusztítva a családját, annak ellenére, hogy folyamatosan állította, sőt szerintem el is hitte, hogy mindent értük tesz. Az viszont jogos, hogy nem volt bennük kellő gravitas, ami egy teljes évados antagonistánál elvárható lenne, de ez adja a Justified különlegességét. És ez különbözteti meg őket Bennettéktől. Mint valami makacs gombás fertőzés megérkeznek Harlanba, ahol valódi átgondolt terv nélkül szivárognak be mások életébe és teszik tönkre azt.

Szóval én élveztem ezt a szálat, de valóban volt egy fajta törés az évad történetszálai között, mert míg a Crowe család tisztán csak erre az évadra szólt, addig a többi esemény a korábbi évadok történéseit vitte tovább (valamelyiket érdekesebben, valamelyiket kevésbé – Ava szálát a vége felé már untam), és inkább csak megágyazott az utolsó évadnak. Levett pár felesleges figurát, a többit pedig a helyére rakta a végső felvonás előtt. Így itt nem voltak különösebb megoldásra váró történetszálak, hanem végül csak csendben a helyükre terelték a karaktereket. Nem egy tipikus, kielégítő évadzárás, de nekem nem volt gondom vele.

bvr - 2014. 04. 23. 18:46

Jó lett az értékelő.
Idén a legjobban a 21-Foot Rule lezárásánál vigyorogtam. És (bár nem igazán tetszik hogy most a jelek szerint akkor Boyd lesz a célkerseztben) de a végén a “You’ll Never Leave Harlan Alive” (ami a mags bennett-féle évadzáróban is volt) ezen mostani feldolgozása nagyon bejött.

Neoprimitiv - 2014. 04. 23. 19:10

@JKJ: Azt nem tudom, hogy Raylan lövi-e majd le vagy sem, a klasszikus dramaturgia szerint neki kellene, de pont ezért ebben nem lenne semmi csavar. Tavaly még láttam esélyt arra, hogy Boyd valahogy megússza élve a sorozat végét, idén már nem.

Az előző évadokkal szemben, amikor rendre nagyon ügyesen valaki mással végeztette el a piszkos munkát (ld. Tonin bérgyilkosát) vagy olyan helyzetet teremtett, amikor még erre sem volt szükség (mint a prédikátorral), idén nagyon nagy súlyt fektettek arra, hogy bemutassák ő személyesen hidegvérrel gyilkol. Az évadnyitóban rögtön a két detroiti gengszter, utána Paxton, Picker, Johnny, hogy csak a fontosabbakat említsem. Ez tévé, kizárt dolog, hogy túlélje.

elwindly - 2014. 04. 23. 20:49

Nagyon gyenge volt az évad, Ava sztorija volt a mélypont számomra és ez hogy a főszereplő ne főszerepet játszon..

na mindegy, bízok a jó utolsó évadban!

attillaahun - 2014. 04. 23. 21:23

A tavalyi zárójeleneten szinte sírni tudtam volna, ahogy Winona a gyerekkel Miami-ba költözött, Rylan meg inkább a szülői ház kertjében sörözve az előtte elhunyt nevelőanyja mellett, frissen ásott faterja sírjánál mereng – végül pedig ráközelít a kamera a saját sírkövére, ahonnan még a halála éve hiányzik …

Ha ez nem volt zseniális rendezés, és konkrét utalás arra hogy nem kell már sokat várnia a megváltásra – akkor semmi.

Szerintem pont úgy lenne stílusos a sorozat, ha nem Boyd-ot, hanem Rylan-t végeznék ki a végére, teszem azt egy véletlen folytán valami sokadrangú nehézfiú …

Benjy - 2014. 04. 24. 11:14

Én csalódott vagyok, mert már bizonyították a készítők hogy ennél sokkal jobbat is össze tudnak tenni. Egyrészt Michael Rapaport karaktere gyenge volt. Míg Magsben meg volt az erő, a kegyetlenség, Quarlesnál a kegyvesztett de mindenre elszánt karakter, Darryl semmilyen szempontból nem volt kiemelkedő. Az évad végén nem is értettem, hogy ő mindenben a családjáért harcol, de szegény Kendalt hagyta volna megrohadni a rács mögött a saját önzősége miatt.
Másrészt az évad fő szálából is hiányzott az egységesség. A tavalyi Drew Thompson\Ellen May kereséséhez képest, idén sokkal tördeltebb volt a szezon. Plusz lehetett volna kicsit több olyan epizód, ami hozza a klasszikus-Justified hangulatot, mert ezek sikerültek rendre a legjobban. Eric Roberts visszatérésének meg szívesen örülnék.
Mindezek ellenére várom az utolsó szezont, Mary Steenburgen karaktere már most érdekesebbnek ígérkezik. Csalódott lennék ha Boyd kipurcanna a sorozat végére, pedig jelenleg ez tűnik a kézenfekvő megoldásnak.

Ui.: A 21-foot rule megfejtése valami zseniális volt.

Brynden Rivers - 2014. 04. 24. 13:33

A forgótkönyv minden gyengesége ellenére

Eric Roberts, Alicia Witt, Joelle Carter, Timothy Olyphant, Walter Goggins nagyon jól játszottak.

És nem igaz, hogy Raylan nem volt főszereplő, pont hogy ő volt az évadban az érdekesebb a 2 főszereplő közül.

A Raylan-Kendal börtönben párbeszédnél Timothy valami zseniális volt.

Meg ezek is:

“Man can’t come in between family.”

“Didn’t I tell you, you were gonna wish I killed you?”

Benjy - 2014. 04. 24. 14:18

Brynden Rivers :
Ezt kihagytad:
“- Miller, would you call this a herd, a gaggle, or a flock of assholes.
– I would call this the United Nations of assholes.”

Ja meg Dickie monológja is jó volt:
“Alright Raylan, alright, you win. You wanna find Dewey here’s what you do. First of all go to a gas’n’go or whatever and get yourself a map of Kentucky. Follow route 9 southbound with your finger, follow it way way down until you’re pointing right at…your asshole, and then what you gonna do is you’re gonna take your hand and just go ahead and cram it right up inside. You gotta make sure, Raylan, that you do it in a way so that the rest of you just keeps on following your hand right up your ass, right up inside all that shit you’re so full of, Raylan. And then what you gonna do is you’re just gonna (whistles) wink out of existence forever.”

deku82 - 2014. 04. 24. 21:22

Továbbra is Boyd-nak szurkolok.
Mint tavaly egy bizonyos WW-nak.

Gwen - 2014. 07. 12. 13:12

Nemrég estem neki a Justified-nak, és míg az 1-4 évadokat nagyon élveztem, ez az 5. már nem tetszett, gyenge volt, sokszor unalmas. Mivel már csak 1 év van hátra, azt is megnézem, még lehet jobb…

hehó - 2014. 07. 24. 22:06

szerintem egyértelműen Wynn Duffy az egész sorozat főszereplője :)

raylan meg fog halni, boyd beáll marshallnak

egy igazi szakember - 2014. 07. 25. 14:33

A kedvenc sorozatom, de ez az évad meglehetősen gyengére sikeredett.

Tommy - 2014. 07. 25. 15:13

Jó évad volt. A Crowe család sztem telitalálat volt, Ava szálat viszont a végére már kicsit untam.. Annak, hogy Raylan vs Boyd lesz az utolsó évadban annyira nem örülök, remelém nem hal meg Boyd, és igen kicsit érthetetlen miért lett hirtelen ekkora célpont, vannak/voltak nála sokkal nagyobb halak is akikkel nem is foglalkoztak..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz