login |

Scandal: vége a 3. évadnak – írta cat

2014. 04. 24. 22:27 - Írta: vendegblogger

26 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

A főszereplő Kerry Washington terhessége miatt rövidebbre húzott idei Scandal-évad összességében eléggé vegyes képet mutat. Kaptunk érdekes, és kevésbé jól eltalált történetszálakat, elhaláloztak jelentős és kevésbé jelentősebb karakterek, elég erősen hullámzott a szezon.

Az mindenképpen elmondható róla, hogy az első zseniális és a második, nem kevésbé remek évad után most a harmadikban itt volt a lehetőség, megmutathatta a sorozat, képes-e hosszú távon is ugyanolyan feszes és székhez szögező maradni, mint amilyen korábban volt.

A tovább után elmondom, ez mennyire sikerült, de persze spoileresen.

Rögtön az elején lelövöm a poént: sajnos elfáradni látszik a Scandal. Nagyon úgy tűnik, 2-2.5 évadnyi potenciál volt benne, és nincs tovább. Minden jel arra mutat ugyanis, hogy nagyon szenvednek az írók, és minél görcsösebben próbálják fenntartani a színvonalat, annál rosszabb lesz a helyzet.

Az évadkezdés még rendben volt, bár a cliffhangert megint egy vállrándításnyi idő alatt megoldották, de aki ismeri a sorozatot, szerintem pont erre számított. A folytatás, az “elnök lelőtt egy gépet egy rakás emberrel”-szál bejött, plusz nekem Quinn kiugrása is tetszett – bár az már nem annyira, ahova kifutott a karakter a szezon végére. Lisa Kudrow sztorija és alakítása is nagyszerű volt. Eddig nagyjából minden oké, a problémák alapvetően valahol az évad második felénél kezdődtek.

Az első komoly crack akkor ütött be, amikor kiderült, hogy Olivia anyja életben van. Ezt a rémesen béna, elcsépelt helyzetet sikerült megfejelni az “Olivia anyja nemzetközi terrorista”-fordulattal. Az egész így együtt annyira valószínűtlen és erőltetett lett, hogy rossz volt nézni.

Itt kezdtem kicsit berágni. Egy ilyen abszurd helyzetet persze színészileg is nehéz kezelni, Kerry Washington pedig végképp nem tudott megbirkózni vele. És hiába tűnt el gyorsan a karakter, a végére persze visszahozták, hogy taposson még párat a sorozat addigra halódó korpuszán.

A két esemény közt persze még történtek olyan dolgok, mint például hogy Jake Ballard lett a rettegett B613 góréja. Nem akarom bántani Scott Foley-t, végül is igyekszik ő, de az a helyzet, hogy még pisztollyal a kezében sem tűnik kicsit sem fenyegetőnek, hiába keménykedik, ha közben a nagy, ártatlan zöld szemeire fókuszál a kamera. Egyszerűen nem hiteles ebben a badass szerepben.

Olivia apja annál inkább, vele viszont az a baj, hogy addig élvezhető Joe Morton játéka, amíg csúnyán néz, ha már el kell mondania két mondatnál többet, szegény néző a fogát csikorgatja, hogy csak legyünk már túl rajta. Olyannyira modoros és túljátszott az alakítása, hogy az már a ripacskodás határát súrolja. Nem tudom, magától ilyen, vagy a készítők erőltették rá ezt a stílust, de borzasztó idegesítő. Az évad végére észrevehetően vissza is vett, szóval simán el tudom képzelni, hogy sok-sok negatív nézői reakció érkezett a játékára.

A fő szerelmi szál, amit az előző évad végén olyan mesterien a javára tudott fordítani a sorozat, nos, az tulajdonképpen eléggé halottnak tűnik. Rém unalmas már ez a céltalan egyhelyben toporgás, konkrétan egy szenvedés az egész. És hiába az évadzáróban feltűnt reménysugár, a sorozat nem maradhat főszereplő nélkül, Olivia vissza fog jönni természetesen és előbb-utóbb minden ugyanúgy folytatódik majd, mint eddig.

Írhatnék még jó néhány béna cselekményszálról (pl. Huck és Quinn összeborulása, miután előbbi brutálisan megkínozta az utóbbit, WTF? A B613 lebénítása, nemár! Harrison részeken át tartó, majd kufircba torkolló rettegése az exétől, WTF??), de beszéljünk inkább arról, ami még a sorozat mellett szól.

A mellékszereplők többsége ugyanis még mindig remek. A First Lady-t alakító Bellamy Young minden megmozdulásában több hitelesség és dráma van, mint az összes főszereplőben együttvéve. Cyrus még mindig rendkívül szórakoztató genyó. Ők azok, akik megbízhatóan viszik a vállukon azokat a jeleneteket, amikben megfordulnak.

Mellettük mindenképpen ki kell emelni az alelnököt megformáló Kate Burtont – ijesztő hitelességgel hozza a totál kattantat, és főleg azért ijesztő, mert teljesen el tudom hinni általa, hogy a való életben is létezik sok-sok ilyen bigott vallási őrült, még ha eddig nem is futottam össze eggyel sem.

Örülök, hogy ebben a szezonban több lehetőséget kapott, olyan visszataszító személyiség, akit élvezet utálni. Nem mellesleg hozzá kötődik az évad legkiemelkedőbb mozzanata: amikor kinyírta a férjét, na, az egy olyan WTF-pillanat volt, amilyenért bármelyik showrunner a lelkét adná cserébe. Az a zárszó (“Cyrus, I’ve committed a sin.”) egyszerűen tökéletesre sikerült!

De hiába, a Scandal 3. évadját sem ők, sem az évad eleji pozitívumok nem tudták megmenteni. A legnagyobb problémát én abban látom, hogy a sorozat vérkomolyan veszi magát, igazi drámát akar és igazi könnyeket, ebbe viszont nem férnek bele olyan szappanoperás húzások, amiktől hemzsegett ez a szezon.

Nincs több ötlet, nincs hová fejlődni? Eddig tartott, és itt ki is fulladt a sorozat? Nagyon remélem, hogy nem, de ez majd a következő évadból kiderül.

26 hozzászólás Ne habozz!

HighwayCat - 2014. 04. 24. 23:06

Teljesen egyet ertek a kritikaval. Talan meg abban latok remenyt a kovetkezo evados javulasra, hogy resetelnek mindent, es visszaternek az alap koncepciohoz. Piti ugyek elsikalasa meg Liv es Fitz szerelmi szalanak kibontasa, de ugy hogy tényleg tegyunk par lepest az elvalok es veled leszek iranyba. Az eroszakolos szal ota szimpatizalok is mar szegeny first ladyvel, de az nem nagy drama hogy othhon marad az apuka.
A lenyeg hogy hagyjak a szappant es jojjon a klasszikus nota. Jah es mar diegesitoen vagytam ra hogy Huck kinyirja Queent. Az a no valami hihetetlenul bosszanto. Es nem Joffrey (GoT) imadom utalni szinten hanem tenyleg idegesito.

S84 - 2014. 04. 24. 23:19

“Liv es Fitz szerelmi szalanak kibontasa”

Nem azért de abból a “szerelmi szálból” nekem már elegem van, 3 évad óta ez megy, dobják ki úgy ahogy van.

zsemlye - 2014. 04. 24. 23:42

“még pisztollyal a kezében sem tűnik kicsit sem fenyegetőnek”

Köszi! remek írás, na így kell ezt!

ui.: Kerry Washington meg olyan, mint egy súgógépről hadaró cyborg

winnie - 2014. 04. 25. 04:21

s84: szerintem az írók meg vannak győződve arról, hogy ezért (is) sikeres a sorozat és a számok egyelőre őket igazolják.

Eni - 2014. 04. 25. 06:23

Nagyrészt egyet értek a kritikával, bár én az Olivia apját alakító Joe Mortont imádom. Nekem tetszik, hogy ilyen karakteres. A hosszú monológja Fitznek, az előző évadban… priceless! És nagyon igaza volt. A mostani részben meg:
“My daughter wanted him to be president. And he is. Daddy took care of it.”

Amúgy szerintem Fitz nyugodtan besétálhatott volna a templomba és BUMM… Nem reccsennék meg a hiányától. Nagyon jót tenne a sorozatnak és főleg Olivianak.

JimmyL - 2014. 04. 25. 07:00

enegm Bellamy Young tart a sorozat mellett. remek …

Cyrax - 2014. 04. 25. 07:49

Huck/Quinn szálon kívül nekem szinte tökéletes volt, jelenleg az egyik kedvencem és kiakaszt, hogy 5 hónap múlva jön csak a folytatás. :)

fm! - 2014. 04. 25. 09:41

De megszívtam ezzel a f*s sorozattal. Párommal kezdtük nézni, ő teljesen rákattant, de én ezt az affektáló főszereplőt nem bírom elviselni. És még csak az első évadnál vagyunk. =:o Többet ilyet nem csinálok, előtte mindig megnézek egy részt, aztán sunyiban törlöm, ha nekem nem tetszik. :)

JKJ - 2014. 04. 25. 09:46

Számomra továbbra is jó a sorozat. Nem éreztem rossznak az Anyás csavart és az Apa játékát sem. Valószínűleg mert nem húztak egy évadon át egy-egy ilyen helyzetet, mint a legtöbb sorozatnál. Ballard sem volt nekem hiteltelen. Egyedül Huck és Quinn “románca” volt gáz, de ez apróság szerintem.

Én várom a folytatást!

Cyrax - 2014. 04. 25. 10:06

fm!: Én pont ezért nem nagyon ajánlgatom a sorozatot az ismerősöknek, mert tudom, hogy hiába a pörgős beszéd meg a sok csavar, a falat kaparnák a főszereplőtől.

2SY - 2014. 04. 25. 11:20

Tökre egyetértek a kritikával!
A sorozatot úgy tudnám elképzelni legjobban ha mostantól csak a first lady-Cyrus-Olívia apja-Jake Ballard(btw kedves vendégblogger Scott Foleyval kapcsolatosan ajaánlom figyelmedbe a Unit című sorozatot ha abból megnézel pár részt akkor már tökéletesen hihetővé válik Scott Foley pisztolyal a kezében:)) és az alelnök lenne benne a többiek csak rontanak. Kb leírtátok miért szar és hiteltelen ez a sorozat de én még kiemelnék még egy irritáló dolgot még pedig Huck színészi játékát. Komolyan ha már csak a hangját hallom idegesít de aztán látom a fejét és mindíg egy kicseszett kivert kutya jut róla eszembe és csak ezt a fejet tudja vágni.

2SY - 2014. 04. 25. 11:24
Solmyr - 2014. 04. 25. 16:12

dejó, hogy ne csak én tartom szánalmasnak ezt a színészkedést https://www.youtube.com/watch?v=szlxNS5p2UU komolyan, mintha Joe Morton vmi BET-es sitcomba képzelné magát

napocskin - 2014. 04. 25. 16:33

Minden szavával egyetértek az egyébként nagyon jó kritikának – igaz, úgy, hogy a harmadik évad felénél kaszáltam a Scadalt, mert rémesen unalmas lett, és amit leginkább untam, az az Olivia-Fitz szerelmi szál volt. Egyáltalán nem hiányzik, ennyi volt benne.
Illetvem Bellamy Young hiányzik egy kicsit, ő volt a legjobb.

savanah - 2014. 04. 25. 17:35

Egyetértek, hogy az évad nem ugyanaz ami az első 2 volt.
Főleg h az egész Olivia szüleiről szol (hol egyik, hol másik a rossz, na döntsék már el). Hiányzott a nyomozás, a seperjük a szőnyeg alá a dolgokat…

Engem az is totál idegesít, amikor egy terhes szinésznőnél elkezdik alkalmazni a “csak a fejed mutatjuk”, hordjál nagy kabátot éjjel-nappal”, “vegyél nagy táskát is hozzá”, Egyszerűen mintha a minősége is romalana azoknak a jeleneteknek. nem tudom ez csak nálam van-e…

Quinn-Huck szál, szörnyű, mondjuk h meglett a családja abból még lehet valami jó.

Spoiler: Ha már az egyikte a 2 gyerekből ki kellett nyirni, miért nem a kiscsajt?? A fiu szimpatikusabb volt, mint az a lányka… Mondjuk nem tudom mennyi szerepet szánnak még neki…

Nekem ebben az évadban az a történet sem tetszett amit Mellie-nek irtak, persze a színésznő még mindig zseniális!!

Az egy kicsit meglepett, hogy Cyrus férjét is kinyirták, szerettem amikor Daviddel nyomozgattak… Az hiányozni fog.

Remélem a köv. évad jobb lesz, és végre már elegendő rész lesz benne.

Lily - 2014. 04. 25. 23:55

!!!SPOILER!!!

Úgy tűnik, az egyik cliffhanger megoldódott:
http://insidetv.ew.com/2014/04/25/scandal-columbus-short-not-returning-season-4/

RSL - 2014. 06. 07. 21:12

Nekem tetszett! :)

Tyberius - 2014. 06. 09. 22:42

Noh bedaráltam az évad második felét, bár nehéz volt, mert volt pár potenciális kaszálási pont. Joe Morton játéka akármennyire idegesítő (néha valóban fárasztó a modorossága) nekem marhára bejött, mondjuk továbbra se vagyok oda a másodpercenként 5000 szó típusú jelenségért, de még kibírom. A Fitz-Olivia szál baromi gáz, eskü örültem, hogy végre Mellie-nek is írtak valami faszit, persze tudva levő volt, hogy az már nem fog tetszeni a gyökér férjének… Quinn-Huck viszony egy iszony volt leginkább, azon meg külön sírtam a röhögéstől, hogy mindenki milyen megértő a gyilkosságok kapcsán. Cyrus: biztos megvolt Jake oka amiért kinyírta élete szerelmét… WTF???? Ilyen hazaszeretett a világon nincs, max a legelvakultabb redneckek körében.
A 4-dik évad elejébe beletekintek, de sanszos a kasza. Ha visszatérnének az apróbb ügyekhez, és mondjuk 22 részre jegelnék az Olivia-Fitz párost, akkor lenne esélyes, hogy hosszabb távon a sorozattal maradok.

Raisen - 2014. 06. 20. 10:18

nekem is tetszett, sőőőt!
ment a top20 kedvenc sorozatom közé!

Shannen - 2014. 06. 21. 01:06

Most fejeztem be az évad két napos darálását. És tavalyhoz hasonlóan roppantul örülök, hogy nyárra hagytam, nem pedig hetiben néztem. Tuti a falat kapartam volna a részek között.

A kritika nagy részével egyetértek, ez már nem az a Scandal volt, mint az első két évadban, és ezt sajnáltam. Az egész B613-Apa-Anya szál roppant unalmas volt (na jó, eleinte talán nem, de hamar kifulladt).
Az évad első harmada remek volt, a közepe jó, a vége pedig középszer.

Én szeretem a Fitz-Olivia szálat, mert bár Washington játékával még mindig vannak fenntartásaim, Tony Goldwynnal elképesztő a kémia köztük.
Belly Young és Jeff Perry továbbra is kiemelkedőek, akárcsak Guillermo Diaz.
Olivia apjának a játékával különösebb bajom nem volt, csak néha már túl sokat beszélt, feleslegesen.

Összességében jobban izgultam ezeken a részeken, mint a jelenlegi 24 szezonon, szóval a sorozat továbbra is egy nagy adag adrenalin bomba, ami tetszik. Viszont remélem a következő évadban visszatérnek a gyökerekhez, és inkább a heti esetekre koncentrálnak, mert általában átívelés-párti vagyok, de úgy látszik ezt az írók már nehezen tudják minőségi szinten tartani. Végülis a Scandal nálam még így is a Top3 országos sorozat között van jelenleg.

Évi - 2014. 06. 25. 16:20

Hát igen van benne valami… de mégis Én imádommm

Jó lenne ha már Fitz boldog lehetne Livvel..
de mindíg beüt a Krach :)
Nagyon kivi vagyok a 4.évadra mit tudnak a már amúgy is túlbonyolított Scandalhoz tenni…kívácsian várom :)
addig is pause ….

Agi - 2014. 07. 16. 03:33

Már nagyon rég letöltöttem az első évadot, de csak most kezdtem el nézni, és 4 nap alatt meg is néztem mind a 3 évadot. Nekem így egyben nagyon tetszett, és nem éreztem akkora minőségbeli különbséget a történet előrehaladtával, viszont az tény, hogy tényleg lettek benne furább szálak, amiket a kritikában is olvasni lehet. Én a Fitz Olivia szerelmi szálat is szeretem, de én alapvetően szeretem az ilyen romantikus szálakat a sorozatokban, de meg tudom érteni, hogy akit inkább az összeesküvések vonzanak ebben a sorozatban, annak már kezd elege lenni ebből a történetből, mert már kicsit én is untam a vergődést, tovább kell lendíteni szerintem egy olyan irányba, ahol már együtt lehetnek egymással, de persze a first ladyvel egy fedél alatt, hogy azért ne legyen olyan könnyű az élet, vagy valami más csavarral.

Én amúgy szokásommal ellentétben magyarul nézem, és elképzelhetőnek tartom, hogy ez segít a sorozaton, mert én sem Oliviát sem az apját nem találom magyarul olyan béna színésznek, mondjuk Olivia nem olyan sok fajta fejet tud vágni, de a beszédükkel szerintem semmi baj sincs.

Ledita - 2014. 08. 07. 10:33

Olivia anyukáját erről a nőről mintázták volna?
http://index.hu/kulfold/2014/08/07/a_numero_uno_terroristanagyi/

Rettus - 2014. 10. 01. 14:10

Kemény volt ez az évad.

Nem tudom mit szívtak az írószobában, de megszaladt a “keze” az íróknak. Amikor az elnökválasztási kampányban
a versengő 3 jelölt közül már mindenki ölt embert, onnan már nehéz emelni a tétet.
Tudom, országos show és le kell nyomni IQ 80-ra a sztorit, de hát mégsem Észak-Vazirisztán hétköznapjait énekli meg a sorozat. Legközelebb a Legfelsőbb Bíróság főbírája megöli majd a pápát egy anthraxba mártott feszülettel, vagy hogy?

Remélem Kerry Washington a szülési szabi alatt dolgozni fog egy tartalék arckifejezésen. Az az egy, amit eddig használt, elkopott :D

justy - 2014. 12. 28. 14:28

Negyedik évados kibeszélő ennek már sose lesz? :(

winnie - 2014. 12. 28. 15:25

amint kapunk egy kritikát.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz