login |

Shameless: vége a 4. évadnak – írta Ingorion

2014. 04. 27. 20:20 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Olvashattuk, hogy többek szerint a Shameless negyedik szezonja nem lett éppen a legjobb, de szerintem a Shameless eddigi legjobb évadján van túl.

Már csak azért is fontosnak tartom rögtön az elején leszögezni ezt, mert figyelemreméltó teljesítményről van szó. Ugyanis nem minden sorozat képes pont a negyedik évadra – vagyis ilyen későn – ekkorát dobbantani, valamint nem szabad megfeledkezni arról, hogy a széria a Showtime-on fut, ami a valamikori „HBO-val birokra kelő” éveit már rég maga mögött hagyva, egyre több minőségileg erősen megkérdőjelezhető, öncélúságban tobzódó alkotást tett le elénk az utóbbi időben.

A néhol feleslegesnek érződő szálaknak és az indokolatlan pőreségnek persze a Shameless sincs híján, de ezek mellé borzasztóan erős és jól átgondolt forgatókönyv, valamint profi színészi alakítások társulnak, ezekhez pedig a jelenlegi tévézés talán legszebben fényképezett jelenetei jönnek adalékul. Nem vicc. Game of Thrones ide, True Detective oda. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Bár az előző három etapot is nyugodtan illethettük a kaotikus jelzővel, de ez idén még hatványozottabban igaznak bizonyult: Fiona destruktív húzásai, Lip útkeresése, Carl először apjához, majd barátnőjéhez fűződő viszonya, Ian és Mickey szerelmének megpróbáltatásai, Deb kamaszkori kicsapongásai, illetve Frank kálváriája önmagukban is elégnek bizonyultak volna nem hogy egy, de legalább két évad részeinek tisztességes kitöltéséhez, de John Wells és csapata a képlethez hozzáadott még két új karaktert is, ezzel még népesebbé téve a Gallagher famíliát.

Az ok, amiért mégsem érezzük túlzsúfoltnak az évadot az, hogy a rengeteg történés gyönyörűen kiegészíti egymást, pont a megfelelő pontokon kapcsolódnak, és amellett, hogy önmagukban is megállják a helyüket, nagyon könnyen párhuzam is vonható köztük.

ondoljunk csak bele, hogy bár Fiona lejtmenete mennyire logikus húzás a karakter jellemét, valamint eddigi életútját tekintve, közel sem működött volna ennyire jól, és lett volna megfelelő mértékben meghatározó, ha nincs ott a mérleg másik oldalán Lip, aki szinte észrevétlenül átvette nővére helyét és vált a család egyetlen felelősségteljes tagjává – még ha a maga diszfunkcionális módján is.

– You know, I’m getting pretty damn tired of everybody telling me where I should be and what I should be doing.
– Well, then stop making them have to. Grow the fuck up!

Az évadnak mint feljebb már említettem voltak nem éppen működőképes elemei, V-vel és Kevvel nem igazán tudtak mit kezdeni a készítők, négy-három-két gyerek ide vagy oda, ők inkább csak asszisztáltak az aktuális történésekhez, bár nem tartom kizártnak, hogy jövőre ügyesebben használják fel őket, hisz mind a karakterekben, mind a jelenleg megváltozott helyzetükben van elég puskapor ehhez.

Ugyanez a helyzet Sheilával is, akit bár Joan Cusack szinte hibátlan játéka még mindig képes „eladni” a nézőknek, de érezhetően idén vele sem álltak az írók a helyzet magaslatán. De tényleg csak ennyi negatívumot tudok kiemelni – még Deb szála is értelmet nyert és kifizetődött az évad végére.

Ugyanis minden mással hihetetlen precízséggel jártak el a készítők, az pedig, hogy az évad felétől, Liam balesetétől kezdve Sons of Anarchy-t és Breaking Bad-et kenterbe verő érzelmi hullámvasútra ültettek fel minket, amiről nem is volt leszállás a finálé utolsó tíz percéig mindent elmond a minőségről.

Ezzel viszont nem azt akarom mondani, hogy csak a dráma dominált, a Showtime nem feltétlenül hozott rossz döntést, mikor úgy döntött, vígjáték kategóriában próbál szerencsét a sorozattal az idei Emmy-n, a nagy egésznek még mindig esszenciális elemei a feelgood, a megbotránkoztató és polgárpukkasztó, ugyanakkor veszettül vicces pillanatok.

Elég csak Mickey kocsmai vallomására és azt követő verekedésre, valamint rendőri közjátékra gondolnunk.

If I arrest you, it’s gonna be a lot of paperwork. Keep me in the office all night. I’d rather get home to my husband, Carlos.

Mégis, ha jeleneteket kéne kiemelnem, azok egyértelműen a drámai vonulatból kerülnének ki. William H. Macy-nek idén nem túl hálás feladat jutott, hisz Frank szinte végig a halállal dacolt, mégis, mikor esélyt kapott, hogy kamatoztassa tehetségét, megtette, de olyan zseniálisan, hogy sikerült elfeledtetni – legalábbis velem -, hogy karaktere tulajdonképpen már nem érdemel megváltást.

Abban a bizonyos jelenetben mikor a Sheila házában felépített rögtönzött Alibiben, Sammivel a háttérben leül egy pohár alkoholmentes sör mellé… nos, abban a röpke harminc másodpercben Macy arcára van írva Frank előző negyven évének minden borgőzös, cigifüstös nosztalgikus szentimentalizmusa. Ugyanúgy nagyon sokáig emlékezetes, minden giccset nélkülöző jelenet az, mikor a reggelit készítő Fionához odaszaladnak a gyerekek.

Amit viszont mindennél többre értékelek a Shameless kapcsán, hogy úgy mesél karaktereiről, hogy nem hazudik, nem ferdít.

Az utolsó részekben két kézzel szórt deus ex machinák lehet, hogy első blikkre olcsó húzásnak tűnnek, de véleményem szerint csak elősegítették azt, hogy észrevegyük: Frank minden átélt szörnyűség ellenére az marad aki, ahogy Fiona sem lett rosszabb ember, kevésbé odaadó nővér az elkövetett hibái ellenére. A sorozatot uraló triumvirátus tagjai közül talán csak Lip változott meg ténylegesen, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a készítőkhöz hasonlóan ő sem a könnyebb utat választotta, és sikeresen
bennmaradt az egyetemen.

Az ötödik évadra belengetett szálak pedig az előző négy évadhoz hasonló koncepció ígéretét hordozzák magukban: gondokkal teli, néhol nyomorúságos, néhol pedig mosolyfakasztó és nevetségesen eltúlzott szituációkkal tűzdelt eseményláncolatok fognak végigfutni a következő 12 részen keresztül is. Az egész végén pedig valószínűleg nem a gettóból való kitörés fog minket várni, inkább csak annak az ígérete. Mert Gallagherék – és velük együtt mi is – ilyen kevéssel is beérik.

Ja, igen, az utolsó utáni jelenet, ami megosztotta a közönséget: Steve/Jimmy/Jack úgy látszik nem halt meg az előző évad végén. Ezen csak azok lepődhettek meg, akik komolyan azt gondolták, hogy egy Shamelesshez hasonló, erősen vizuális sorozat képernyőn kívülvégzi ki egyik legfontosabb karakterét. Csupán annyi fenntartásom van a dologgal, hogy szívesebben láttam volna ezt a jelenetet az ötödik évad elején, mintsem most, egy ilyen tökéletesen lezárt etap megbolygatójaként.

Ettől függetlenül amondó vagyok, hogy szavazzunk bizalmat John Wellsnek és csapatának. Hisz rászolgáltak.

15 hozzászólás Ne habozz!

JustABoyInMotion - 2014. 04. 27. 20:33

ámen.
(egyébként Jimmy/Steve/Jack visszatérése a (nem)látottak alapján jogos lenne, hiszen tényleg nem mutatták, hogy megölik, de anno a sorozat készítői twitter-en megerősítették, hogy meghalt.

P009 - 2014. 04. 27. 20:46

Szerintem a Shameless az egyik legjobb jelenleg futó sorozat. Egyszerre megnevettet, elszomorít, megkönnyeztet és lehúzza a kedved olyan mélyre, amennyire csak lehet. Mind a karakterek, színészek, a fordulatok tarolnak a kisebb hibák ellenére is. A 4. évadot 3 nap alatt daráltam le és minden perce kincs volt. De messze van még január.. 9/10

sherlock20 - 2014. 04. 27. 21:02

Nem írom le még egyszer, amit már egyszer leírtam, plusz úgyis benne van már a kritikába is.
Viszont továbbra is mosolygok mikor visszagondolok, hogy az előző negatív hangvételű kritika alatt milyen arányban voltak az ezzel gyökeresen ellentétes vélemények. Ritka…
Köszönjük az írást, helyreállt az egyensúly.

Csak messze van még az a 2015…

ractos - 2014. 04. 27. 21:06

4×02-nél elakadtam a sorozatnál – talán örökre.
“borzasztóan erős és jól átgondolt forgatókönyv, valamint profi színészi alakítások társulnak”
wat?
most komolyan, nekem egyik legnehezebb volt megszokni, hogy Franken és Lipen kívül kb. senki színészi játéka nem meggyőző. ok, gyerek a szereplők nagy része, de akkor is.
a másik. nem rég daráltam le az egészet, de hogy a fő szálakban ne lennének spontán vagy időhúzó húzások…hát elég vastag kijelentés.

paranoid android - 2014. 04. 27. 21:15

Remek kritika, hasonlóan érzek én is a sorozattal és az évaddal (a kevés negatívummal és a sok pozitívummal) kapcsolatban. A következő évadot pedig JimmySteve visszatérése ellenére nagyon várom. Most leginkább az érdekel mi lesz szerencsétlen Fionával.

“Ezen csak azok lepődhettek meg, akik komolyan azt gondolták, hogy egy Shamelesshez hasonló, erősen vizuális sorozat képernyőn kívülvégzi ki egyik legfontosabb karakterét.”

Ez az egyetlen dolog, amivel nem értek egyet. Merthogy attól még, hogy valami vizuális művészet, nem előfeltételezi, hogy mindent meg kell mutatni. Persze ez egyfajta szabály ma már sorozatfronton, hogy ha nem látod egy karakter látványos halálát, bármikor visszatérhet. De ez szerintem sajnálatos. Ugyanis ezzel elveszik a képkivágaton kívüli tér, mint lehetséges művészeti eszköz. Ez olyan, mint a csend – a némafilm idejében a csend nem volt az alkotó eszköztárában, mert nem létezett kontrasztja; a hang megjelenésével lehetett csak használni. Ahogy a meg-nem-mutatás, a hiány is gyakran erőteljesebb tud lenni. JimmySteve halálának esetében ez nagyon igaz volt, kár hogy nem maradt halott.

Medeia - 2014. 04. 27. 21:17

A negyedik évaddal kapcsolatban vegyes érzelmeim vannak. Mivel Mickey karaktere nagy kedvenc, és itt nagy teret, történést kapott, ezért egyrészt nagyon élveztem, másrészt… talán a dara hatása, de az első évadokkal szemben ez a negyedik évad számomra sokkal depresszívebb volt, amit nem élveztem igazán. Lehet persze, hogy töményen elviselhetetlenebb a nyomor, mint lassan adagolva, és a végére merültem ki.

Fiona törését egyébként én személy szerint szerettem. Valószínűtlenebb lett volna, ha húszévesen ilyen körülmények között, ilyen felelősséggel sosem törik meg, és monstre ő a kis szexi Mary Poppins dallal az ajakán. Ami szerethető nyilván, de így hihetőbb volt. És Lip is remek…

Na jó, végre is kiderül, hogy mégiscsak szerettem alapvetően ezt az évadot is.

koka - 2014. 04. 27. 21:24

“Franken és Lipen kívül kb. senki színészi játéka nem meggyőző”

Azért ez meredek. Emmy Rossumhoz folyamatosan díjakat kéne vágni. A gyerekszínészek meg kb ebben a sorozatban a legjobbak.

A kritikával meg mélyen egyetértek.

koka - 2014. 04. 27. 21:29

Ja meg annyi, hogy még itt a junkien is volt egy hír, hogy JimmySteve megerősítette, hogy kilépet. Szóval azért a készítők sem voltak biztosak a dolgukban, ha így lett ez leközölve a média felé.

stargatelost - 2014. 04. 27. 21:53

A jól megérdemelt kritika :)

JimmySteve: még valami olyasmire is emlékszem, hogy a készítők azért nem mutatták a halálát, mert lejárt a bérlési idejük abban a kikötőben, és nem tudták leforgatni. Ha ködösítettek, hogy jobban üssön a visszatérés, akkor is gáz, ha meg gondoltak egyet, és úgy döntöttek, inkább mégse nyírták ki, az is gáz.

yeeeyha - 2014. 04. 28. 09:30

Én is egyetértek veled, szerintem az egyik legjobb évadot zártuk, hihetetlen élmény volt az egész.

sleepwalker77 - 2014. 04. 28. 15:43

Ezelőtt is kedvenc volt, de ez az évad még rátett a színvonalra egy lapáttal.

agika88 - 2014. 04. 28. 19:19

“…az indokolatlan pőreségnek persze a Shameless sincs híján”
Olyan sokszor olvasom kritikákban, h túl sok volt az indokolatlan meztelenség, máshol meg hogy túl kevés, meg hogy kellene bele, de mégsincs. Döntsük már el akkor h most mi is van… vagy inkább fogadjuk már el, hogy ha raknak egy sorozatba, akkor raknak, ha nem, akkor nem.
Nyilván egy csillámpónis Vámpírnaplókba elég fura lenne, de egy ilyen viszonylag realista sorozatban simán belefér, hogy ha valaki szexel, az bizony meztelen…

Julcsi - 2014. 04. 29. 17:26

Frank utolsó jelenete azért… megint… zseniális alakítás.

hajnus - 2014. 05. 15. 00:11

Teljesen egyet értek a kritikával. Viszont én örülök,hogy az “utolsó utáni” jelenet is benne volt,még több ok,hogy várjam,hisz az egyik kedvenc karakterem visszatér.Nem hazudok ha azt mondom,hogy a Shameless a kedvenc sorozatom.

Atom - 2014. 10. 01. 01:35

Nekem kicsit döcögött az elején, de aztán kb a 4.-5. rész körül beindult. Meglepő, hogy senki nem említi a műtétet. Mikor 26 lepedőert kiveszik Frank veséjét :-) még most is röhögök rajta

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz