login |

Awkward: kezdett a 4. évad – írta keshudioo

2014. 04. 28. 19:20 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Amilyen csalódottan, kasza-kész állapotban fejeztem be az Awkward 3. évadját, annyira megleptek a 4. évados visszatérésükkel. Az új showrunneröket nehéz feladat elé állították, hiszen egy mélyponton lévő, egészévados semmittevéssel operáló tini komédiát kellett kiemelnie a kátyúból.

A sötét oldalra áttért nézők most bánhatják (vagy nem), hogy inkább a Game of Thrones S4-et választották, mert az Awkward-nek sikerült ismét előhúznia azt a karikaturisztikus atmoszférát, ami miatt megszerettük az első évadban. A pozitív csalódást nem más okozza, mint hogy Indiana Jones megtalálta az írók rég elveszettnek hitt, frappáns párbeszédekkel teli frigyládáját.

A történettől most sem kell csodát várni, hiszen továbbra nem számíthatunk Lost-féle flashbackekre, BSG-rejtélyekre vagy a sarkon lesben álló, barna pólós Dexter felbukkanására, viszont újra megízlelhetjük azt, amitől az Awkward kiemelkedik a szappanos, szerelmes tinilimonádék egyvelegéből, méghozzá csupasz fenekeken csattanó dialógusok formájában.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az új évadban nem csak a karakterek lettek egy évvel idősebbek, de a sorozat is korosztályt ugrott. Az első dupla rész egészen bátran nyúl hozzá a szexualitáshoz a korábbi bohóckodás után. Való igaz, érződik benne egy kis ismeretterjesztő, tanítójellegű célzat – ez mégiscsak Amerika -, de a gunyoros hozzáállásuk még így is távol esik a 7th Heavenétől, így nincs mitől félnünk.

“Bátorságukat” az is tükrözi, hogy az epizód alkalmával kilencszer kellett kisípolniuk egy-egy eltévedt fuck vagy shit kifejezést. A tovább mögötti spoilerekből kiderül, kivel mi történik az első felvonásban.

Egy soft pornóba illő jelenettel nyitunk, amelynek két főszereplője természetesen Jenna és egykori szerelme, Matty. A régen öngyilkosjelöltnek kikiáltott lány éppen nagyon jól érzi magát ágyban fekve, fantáziájának társaságában, mikor szülei rátörik az ajtót. Jenna anyja, Lacey nem tudja tartani a száját, így az egyemberes kalandról tudomást szerez az egész gimnázium, ezzel megalapozva az új tanév kínos hangulatát.

A szereplők először találkoznak a többhetes nyári szünet után, s természetesen senki nem tudja, mi történt a másikkal a nyár folyamán (az amerikai sorozatokban miért nem találkoznak soha az osztálytársak a nyári szünet ideje alatt?!). Hamar kiderül – dobpergés -, hogy Ricky Schwartz után sikerült eliminálni egy másik jelentéktelen karaktert is, aki érdemtelenül sok időt töltött a képernyőn.

Ming nincs többé, bár az oka ismeretlen: a.) szülei egy bentlakásos iskolába küldték, hogy javítson a jegyein; b.) Valerie szerint elrabolta az ázsiai maffia. Tulajdonképpen senkit nem érdekel az ok, az örömünk így is, úgy is teljes. Minget egyedül Fred Wu siratja meg, míg a többieket még a filmvásznon sem hatja meg legjobb barátjuk elvesztése, és én is inkább elszívtam volna egy diadalittas nikotinpálcát, ha dohányoznék.

Kiderül, hogy Jenna nem tartozik az éltanulók közé, így joggal merül fel a kérdés, hogy a monológjaiban megszellőztetett bölcsességek nem csak a „minden napra egy klisé” naptárjából származnak-e. Jegyeinek és pontszámának javítása érdekében főhősünk úgy dönt, ezentúl kizárólag az iskolai teendőkre koncentrál.

Az első akadályok azonnal jönnek, mert a kötelező váratlanul-felbukkanok-Matty-házánál nem maradhat el, hogy egy jól megérdemelt, intim együttléttel kezdjenek bele az új tanévnek. A bonyodalmak természetesen ebből (is) táplálkoznak majd az évad során.

Tamara és az idő közben zenésszé avanzsálódott Jake kapcsolata nem csak az én szememben látszik fáradni. Az alkoholista tekintetet növesztő fiú szexuális teljesítményét lekörözi egy elektromos fogkefe (pedig biztosan sokat segítene, ha legalább levetkőznének szex előtt). Véleményem szerint Jake karaktere teljesen kifulladt. Végignéztük, hogyan lett az első évados hősszerelmes romantikusból egy buta fiú a vörös lány mellett, amivel sok ember szimpátiáját elveszthette – az enyémet biztosan.

Sadie továbbra is pénzügyi gondokkal küzd, amit új, kajaárus állásával próbál orvosolni. Az első három részből sok nem derült ki a párkapcsolatáról, azonban ő is érzelmi mélypontra kerül, mert legjobb barátnője, Lissa elhappolja előle a szurkolócsapat kapitányi karszalagját. Sokunk örömére kedvesebbé most sem vált, így továbbra is szállítja a többieket megalázó monológokat.

Ming mellett Matty tavalyi barátnőjétől, Bailey-től is megváltak, kaptunk viszont egy új, belevaló osztálytársat Eva személyében. Lacey és Valerie most is elviszik a legtöbb vicces pillanatoknak járó díjat, de hivatalosan is csatlakozik hozzájuk a már régebben is sokszor brillírozó Ally, aki egysorosaival remek mellékszereplővé nőtte ki magát, és csatlakozott a Parks and Rec-es Jerry és az Episodes-os Myra csapatába.

Összességében elég jól kezdett az Awkward 4. évadja. Több mosolygós pillanatot is hozott, visszakaptuk a régi, tiszta vérképű Jennát, és Matty felsőtestét is újra láthattuk, így a kasza egyelőre elmarad.

11 hozzászólás Ne habozz!

LoGi - 2014. 04. 28. 20:04

Második évad végén kaszáltam, vajon adjak neki esélyt úgy, hogy szkippeljem teljesen a 3. évadot? :O

Cápi - 2014. 04. 28. 20:17

A 3. évad nem volt azért olyan vészesen rossz, mint beállítják, nézz bele, aztán el tudod te is dönteni.

Baileyt nagyon gyorsan eltüntették, kicsit sajnáltam, mert jónak indult, viszont az új-új csaj is szimpi. Ming nekem sem hiányzik, Jake tényleg iszonyú buta lett, nézni is rossz volt az üres tekintetét.

A korosztályugrás tényleg érezhető, egy fokkal már komolyabb hangvétellel nyúlnak a dolgokhoz (rofl), remélem beválik a a showrunner váltás, mertz jó kis sorozat ez.

winnie - 2014. 04. 28. 20:43

neki mar a 2. sem jott be. sokkal tobbet veszthet az ember, ha beleveag, mint nyerhet, ha nem vag bele.

Cápi - 2014. 04. 28. 21:02

Nem kell ennyire drámaira venni a dolgot. 20 perces sorozatról beszélünk, belenéz az első részbe és vagy bejön neki az alaphangulat vagy nem. Felnőtt ember (feltételezem), el tudja maga is dönteni, hogy mi tetszik neki. Én speciel az OUAT komplett 2. évadát fogcsikorgatva szenvedtem végig és a 3. évadért cserébe nagyon megérte, szóval nem csak fekete-fehér a dolog.
Ami az Awkwardot illeti, ha már a 2. évadnál is kínlódott, a 3. tény, hogy rosszabb, JPÉ -> minek erőltetni akkor. A 3. évad zárórésze viszont szvsz jó volt, de továbbra se felejtsük el, hogy egy MTV-s tinisorozatról van szó, túl sok elcárással is kár nekiülni. Vagy szórakoztat valakit vagy nem.

Pudli - 2014. 04. 28. 21:39

Hát ez érdekes, örülök, hogy valakinek legalább tetszett de nekem totál mély pont volt. Megnéztem az első részt (számomra borzalmas volt) majd a másodikat és az sem jött be. Ás már olyanokra kezdtem el figyelni hogy Tamara meghízott (vagy lehet eddig is ilyen volt csak most tűnt fel). Az új csaj szerepe fura és Sadie szerepe is béna az egyetlen aki nem idegesített a fekete pólós srác bár nem tudom mi a neve ha egyáltalán van neki.

Marcipáncica - 2014. 04. 28. 22:37

Pudli +1
Hasonlóan érzem én is. Az első rész nálam teljesen nulla volt, a másodikban már találtam jó elemeket.
Ha komolyabb hangvételű tinis-sulis akkor magasan a My mad fat diary viszi a pálmát. Az Awkward most nem annyira nyerő. Egyrészt az új csaj azon kívül hogy nagyon szép teljesen kilóg az egészből. Nem csak azért mert (szerintem) korosztályban is több ő már ennél, hanem mert valahogy szervetlenül kapcsolódik a történethez is. Tamara tényleg rettenet meghízott, szerintem nem volt korábban ilyen. Persze ez nem tesz hozzá, s nem vesz el a sorozat értékéből semmit. Ami pozitívum, az az hogy a teljesen idióta és idegesítő ázsiai baromságokat kivették, de most többet ennél még nem tudok felsorolni. Maradok, mert szerettem és még most is kedvelem azért a sorozatot. A főszereplő csaj továbbra is egy idétlenül bájos kis jelenség. Sadie pedig egy furcsán összerakott, de érdekes karakter. Tamara engem mindig is idegesített a két srác pedig… hát olyan tinik… még valahogy “kiforratlanok”. Kíváncsi vagyok fog-e változni a véleményem a továbbiak során. Jó lenne! :)

keshudioo - 2014. 04. 28. 23:16

LoGi: Nekem a 2. évad még tetszett, a 3. volt nálam a mélypont. Nem csak a történet volt érdektelen, de poén is alig akadt számomra.

Érdekes, mert én teljes mértékben kerülni szoktam azokat a tinisorozatokat, amelyek csak a szokásos szerelem; szakítás; szűz vagyok még, most mi legyen; nem kívánt terhesség stb. elemekkel operálnak, és az előítéleteim miatt nagyon sok amerikai klasszikust kihagytam, mert egyszerűen nem érdekelt. Az Awkward 1. évada pont, hogy a lazasága, könnyedsége miatt fogott meg, mert nem életbölcsességeket akartak lenyomni a torkunkon, csak lefoglalni minket 20 percre. Szerintem ez a hangulat visszajött a 4. évadra, szóval én egyelőre maradok. :)

Tamara tényleg meghízott, de Jake is. Ez a szerelem! :D

LoGi - 2014. 04. 29. 11:22

Capi: Nem feltetlen csatorna fuggo, vegre elkezdtem nezni a Teen Wolfot is, 2 evad le is tudva, kb most szivesebben nezem mint akarmelyik masikat hetiben (got, orphan black, stb, kiveve Hannibal talan), pedig ez a sorozat is erosen tiniknek van ugye alapbol, ahol 28 eves alakit 17 evest btw :D Amugy az OUAT-tal is igy vagyok, hosszu szunet utan nagyon nem erdekelt a masodik evad kozepes nyitanya, evadokrol a velemenyeket meg ismerem, lehet en is elkezdem csinalni majd azt mint par hardcore/idohianyos junkie, hogy a rossz evadot egyszeruen csak kihagyon, max nezek valan recapet belole :D Kitudja, lehet a Suburgatory is lesz meg ujra jo :D

Vilx - 2014. 05. 14. 19:21

Végre az 4. évad 5. részére összeszedték magukat, és volt egy normális rész, ami nem esett :) kínos túlzásokba.

Marcipáncica - 2014. 06. 19. 16:16

Na, ez a terhesség dolog érdekes irányba fogja elvinni a sorit, már látom. Lesz még itt hajtépés a csajok között… Amúgy meg Eva hálószobája elég ijesztő volt, elég lett volna csak ennyit megmutatni/elküldeni Mattynek, nem pedig beállítani hozzájuk mint valami béna mentőosztag.

Vilx - 2014. 09. 24. 22:34

Ez a 4×12 most jól esett! Olyan jó hogy végre kikerült az a … a képből. S az is hogy Matty szegény nem teljesen hülye.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz