login |

Game of Thrones – 4×05: First of His Name

2014. 05. 06. 20:12 - Írta: CyClotroniC

65 hozzászólás | kategória: kritika,

Féltávhoz érkezett a Game of Thrones eddig talán legösszeszedettebb szezonja, a használt jelzőnek köszönhetően pedig nem kell zöldlátónak lennetek ahhoz, hogy kitaláljátok, igen elégedett vagyok az idén látottakkal összességében.

Egy-két húzósabb jelenetet leszámítva egyáltalán nem kaptunk ám annyival több epikus fordulatot vagy intim karakterdrámát, hogy arra lehessen fogni az enyhe, de érezhető minőségi javulást, de akkor mi működik ennyire? Röviden és tömören jóval kevesebb gyenge pillanat jut már a heti egyórás táncrendünkbe, kicsivel bővebben pedig majd a tovább mögött fejtem ki, spoileresen.

Nem feledni, külön könyves kibeszélőnk továbbra is él és virul!

Eleinte csupán a bátrabb szerkesztést akartam okolni a szezon eddigi átgondoltságáért, de azt hiszem, hogy legalább ennyire fontosak a kiírt szálak és az akciójelenetek, intrikák helyszínei is, hogy működjön a recept.

Robbék ki(ny)írása bármennyire is erős, sunyi gyomrosként érte a Stark rajongók falkáját, rengeteget javított a történet folyásán azzal, hogy az anyuval való parttalan, erkölcsi viaskodást, a fiatal hitvessel való enyelgést és a tábori hétköznapokat magunk mögött hagyhattuk.

Branék és Jonék északi sztorijának nagyon jót tett, hogy idén ők lettek felelősek eddig az akcióért. Rendkívül jó húzás volt, hogy amerre csak nézünk, mindenhol komplett őrülteket láthatunk, legyenek azok a Mások, Mance Rayder vadai, Caster feleségei vagy éppen a koponyából való tivornyázásra és a göndör fürtökre a kelleténél jóval jobban beinduló szakadár gonosztevők. Ezek persze nem új elemek odafenn, de mindenképpen nagyobb figyelmet kaptak.

Bármennyire cuki is volt Sam és Gilly vagy érdekes egyeseknek Jon az ellenség combjai emberei között, jót tett a dinamikának ezek hanyagolása, jó hír, hogy Jon kezd tököt növeszteni és Hodor megelégelve running gag szerepét, letépte láncait majd Locke fejét is a legutóbbi részben.

Ez egyébként csak egyike volt azoknak a jeleneteknek a 4×05 kapcsán, ami rengeteget nyúlt vissza a sorozat múltjához, és ez rettenetesen jó volt. A korábbi szezonokban néhol el- majd feltűnő Kisujjról kiderült, hogy neki köszönhetjük Jon Arryn megmérgezését, no meg a levelet, amiben Ned erről értesült, és jóformán az egész sorozat alapkonfliktusát a Stark és a Lannister ház között.

Arya továbbra is rendületlenül sorolja a neveket, gyakorol a kardjával, Sansát újabb ijesztő férj és őrült anya elé sodorja a sors, Dany szembesülni kényszerült azzal, hogy bizony Essost egyetlen nagytakarítás nem fogja örökre tisztán tartani, Tywin vallomása a Vasbankról és a családi tartozásokról pedig talán először festette le őt és a Lannisterek arany oroszlánját sebezhető oldaláról.

Kifejezetten érdekes volt látni Cersei párbeszédeit is, hiszen belőle is új réteg villanhatott meg Margaery, Oberyn, sőt Tywin társaságában is, ahogy felmérve a helyzetét, ezúttal nem erőből és hatalomból próbálta keresztülnyomni az akaratát a vastag kőfalon, hanem minden partneréhez sikerült az alkalomhoz illő arcot öltenie.

Az epizódra 7.5/10 járt, de összességében ennél is erősebb a félszezon átlaga. A szerkesztés érezhetően tömörebb és átgondoltabb, kevésbé ugrál a helyszínek között, nincs heti “mit vágunk le Theonról” bejelentkezés és Davos-szal perlekedő Stannis sem feleslegesen.

Északon gyakorlatilag az összes változás segített, és bár továbbra is Királyvár a kedvencem, most már unatkozás helyett, kifejezetten érdekel, hogy mi történik a Falon túl.

Ha lehetne kívánni, még több Varyst kérnék a folytatásra, és bár kezdtem erősen ráunni arra, hogy Dany végigturnézza a keleti rabszolgatartó városokat, a legutóbbi epizódban kapott hírek kellően érdekesnek tűnnek ahhoz, hogy új rétegek kerülhessenek fel a sárkánymami eddig kissé egysíkú jellemkollázsára is.

65 hozzászólás Ne habozz!

TT - 2014. 05. 06. 20:17
Fireblade - 2014. 05. 06. 20:19

nem mintha kötözködnék, de nem Hodor tépte le a láncait, hanem a beleköltöző kisklapec :) Hodor magánál se volt :)

jky - 2014. 05. 06. 20:22

HODOR!

Amúgy meg több Khaleesit, mert tényleg elég “turnés”. :) A rész jó volt, bár nem annyira erős, mint az első négy epizód.

Poghy - 2014. 05. 06. 20:32

Cersei viselkedése nekem elég karakteridegennek tűnt ebben a részben, mondjuk ezt be lehet tudni a gyásznak is. Sárkányanyu szála meg egyre gyengébb, most, hogy ekkora serege van, jóformán nincs is ellenfele. Oberyn eddig nem sok vizet zavart. A Falon túl viszont tényleg érdekesebbek a történések, és Kisujjról is kiderült, hogy a tavalyi ütős monológja nem levegőbe beszélés volt. Összességében nem rossz az évad eddig, de a tavalyi első félévadot azért jobbnak éreztem.

wondorog - 2014. 05. 06. 20:36

Cersei viselkedése nem véletlen volt ilyen, egyértelműen a bírákat akarta befolyásolni Tyrion tárgyalására (Tywin, Oberyn és Marg által az apját Mace-t).

Thrasher - 2014. 05. 06. 20:38

Cersei volt a legerősebb pont, meg Aryaék.
Előbbinél kiváncsi vagyok, hogy arról szólt-e most ez, hogy mostantól nem izomból, rohadtp*csa módra nyom majd le mindenkit, hanem profibb, taktikusabb lesz, vagy csak ideiglenes dolog volt.

Kicsit sok lesz viszont az “edzős, összebarátkozós” szálakból: Jaime és hogyhívják (bár ez valószínűleg már kb. kifutotta magát), Podrick és Brienne, aztán meg a Hound (nemtommire fordították) is elkezdi oktatni Aryat?

6/10 amúgy a rész, nem rossz, csak egy 10 részes évadnál érzi nagyon az ember az ilyeneknél, hogy “gyerünkmár”.

Lemoni - 2014. 05. 06. 20:46

Havas Jon szimpla jelenléte máris legalább 7/10-re húzza fel nálam mindig az aktuális részt, ha meg még valami érdekeset is csinál (értsd: pl. Királyvártól lop játékidőt vagy csak ‘egyre nagyobb tököt növeszt’ – kösz CyClo :D ), akkor pedig már a szuperjó felé konvergál az epizód, GoT, én így szeretlek! :) Na jó, azért nem unatkozom a többieken sem, de a Fattyúé a fő figyelmem :)

Kedd - 2014. 05. 06. 20:55

Lehet nekem nem áll össze most teljesen a kép, de Oberyn nem Dany nagybátyja?

Sunsetjoy - 2014. 05. 06. 20:57

Amikor Podrick nyulat sütött szőröstül, azon felnevettem, rögtön meg is jegyeztem, hogy anyám, először meg kellene nyúzni. És lőn.

brk - 2014. 05. 06. 21:03

Kedd:
Dany testvérének a felesége volt Oberyn tesója.
szóval nem

bëiz - 2014. 05. 06. 21:21

Első blikkre azt mondtam, hogy nem sok minden történt, aztán átgondoltam és ennek épp elenkezőjére jutottam. Az az igazság, hogy elrohant ez az óra. Mindig azon kapom magam, hogy csak nézném és nézném :D

tobias88 - 2014. 05. 06. 21:22

“nincs heti “mit vágunk le Theonról”

Nekem ezek mondjuk kifejezetten tetszettek, de tényleg ez az eddigi legerősebb és legösszelakottabb szezon.

VanillaSky - 2014. 05. 06. 21:45

Remek rész volt!

Sansa-Kisujj-bolondék házából jöhet több. Nem lehet betelni velük. A legidősebb Stark lány is kezdi talán levetkőzni gyermeki naivitását, bár még így is túl sokszor hiszi el, hogy biztonságban van. Jon-Bran is szépen alakítják sorsukat. Nekem a többséggel ellentétben Danyből nem kéne, érdektelen a karakter.

Kedd - 2014. 05. 06. 21:55

brk:

Köszi, eddig azt hittem, hogy az őrült király felesége volt.

röviden-tömören - 2014. 05. 06. 22:08

a kézlevágós görényképűt, és a késmestert sajnálom kicsit. összeszedett karakterek voltak + jó színészi játékkal. viszont halad előre a történet és így jó. egyedül a CGI-s patakmenti növényzet, meg a ser crowzás a végén zökkentett ki az amúgy erős részből. mind színészileg, mind játszottan szerintem ez volt idáig a legtöbben-legjobban-legkiegyensúlyozottabban levezényelt rész.

Cersei ütemváltása, Tywin kicsit visszahúzottabb oroszlán-karmai, Sandor alávágott hiéna-nevetése, Kisujj tervének gyünölcsözősége (bár még sokan fognak meghalni az ambíciói miatt), Arya “the Hound”-ja + a két említett színészi játék ÉS Dany sem volt annyira darabos mint máskor, ráadásul Havas Jont sem szerepeltették agyon – nekem ez 8,5-et megért. ezek után még ütősebb cselekményekre számítok Királyvárban. is. :-)

szegény Hodor vajon megunja majd, hogy most már gyilkoltat is vele kripli úrfi?

Anak - 2014. 05. 06. 22:08

Iain Glennel mi történt? Vagy 20 évvel öregebbnek tűnt legutóbbi önmaga óta. Mintha a szemöldöke is leégett volna, vagy csak rosszul volt sminkelve?
Jut eszembe Jorah Mormont tudja, hogy az apja nem él már?

Csiki - 2014. 05. 06. 22:10

Poghy: A nagy sereg semmit nem jelent Westeroson és Essoson… Robbnak is volt, aztán mégiscsak meghalt… Így nehéz jósolni… :D

David R. Blake - 2014. 05. 06. 22:47

Poghy:
Pont ezt beszélték a részben is a tanácskozáson, hogy “Jó, Királyvárat lehet be tudod venni, de te egész Westeros királynője akarsz lenni, ahhoz meg kellenek a nemesek!”

Vagyis a nagy sereg önmagában még nem ér semmit….

Fireblade - 2014. 05. 06. 23:20

röviden-tömören:

Lehet nem figyeltél, Hodor nem ölt meg senkit, és nem unhat semmit, mivel teljesen gyenge elméjű, gőze sincs az egész körülötte történtekről….

Kripli úrfi maga gyilkolt, belement Hodorba, éppúgy mint a farkasba :)

clegane - 2014. 05. 06. 23:27

Hodor ennyire azért nem retardált, hiszen azt is érti amit mondanak neki, csak a beszélt szókincse szegényes. mint ahogy nyilván azt is fel tudja fogni ami körülötte történik, különben csak állna és mosolyogna.

cathy - 2014. 05. 06. 23:38

Én is pont ezt akartam írni, több Varys-t!

Dany no komment, mikor ködösen megállapította, hogy ójaj nem úgy alakult ahogy terveztem azt gondoltam “mégis mit vártál bakker?” :-D

Sandor-Arya nálam továbbra is 10 pont, Sansát nagyon sajnáltam, Lysa Arryn úristen..

És a következőben tárgyaláás!

cathy - 2014. 05. 06. 23:38

Ó és persze Karl kiszenvedett végre! :3

mikkamakka - 2014. 05. 06. 23:53

lehet a soriban nem magyarázták el kellőképpen de a makulátlanok egy nehézpáncélos lovasroham ellen nem sokat értek volna:)
+a sárkányok még túl kicsit
szal még az sem állja meg a helyét h Danynek nem lenne ellenfele katonailag

Fireblade - 2014. 05. 07. 00:23

mikkamakka:

Azért ebben ne lennék olyan biztos.
A nehézlovasságot igen korlátozottan lehet bevetni, lassú manőverezés, és túlzottan kötöttek harci helyzetben, általában letaposásra használták váratlanul előtörve. (lásd Nándorfehérvár Hunyadi)
Makulátlanok, elég mozgékonyak, könnyen kitérhetnek és hosszú dárdával megakaszthatják a lovasroham elejét, összekuszálva a sorokat.
Szerintem egy római légió esélyesebb..vagy egy spártai 300 fős csapat :):)

Poghy - 2014. 05. 07. 00:31

Csiki, David R. Blake: Lehet hogy félreérthetően fogalmaztam Danyvel kapcsolatban. Úgy értettem, hogyha most folytatja a rabszolga-felszabadítást, akkor a Keskeny-tenger onnansó felén nem lesz neki ellenfele. Királyvár az más tészta, de a buta korbácsos rabszolgatartók elleni küzdelmet elég egyoldalúnak érzem. Nem azt mondom, hogy Dany rosszul döntött, hanem hogy nem látom ezt hogyan tudják izgalmassá/érdekessé tenni.

a_n_d_r_e_w - 2014. 05. 07. 00:36

Azt mondjuk rettentoen hianyolom a sorozatbol, hogy a magyarazatok igen felszinesek. Littlefinger tervei sokkal osszetettebbek annal, mint amit a sorozat atad, pedig csak 1-2 mondaton mulik a bovebb magyarazat, pl Joffrey halalaval kapcsolatban is.
Masik, hogy mar nagyon hianyolom a Greyjoyok mutogatasat, pedig idoszeru lenne, az o tenykedesuk egyaltalan nem olyan jelentektelen, mint amit a sorozat mutat. Jo, nem tul erdekes szalak, nem is kellene nekik sok kepernyo ido, de a politikai dontesekre nagy hatasuk van/lesz, 1-1 mondat illene itt is.

yagami - 2014. 05. 07. 06:01

A 6. részes promo…. mik lesznek a következő részbe… :D
Egyébként megint rekordot döntött.. 7,1 millióan nézték! Várjuk nagyon a 6. részt!:)

mrs kai proctor - 2014. 05. 07. 08:05

Nekem ez a rész nem jött be, össze vissza katyvasz volt az egész. A volt lebúj tulaj mindig is melegnek tűnt, erre egy randa úrnőt döntöget. Nem értem, hogy mit akar Sansa-val..biztos nem a jó szándék vezérli.
Danyt nagyon unom, nem halad semerre…ilyen tempóval lesz még van 8 évad a poroszkálásra.

sdaniel - 2014. 05. 07. 08:29

mrs kai proctor

Te eddig mit néztél?Meg lett mondva az előzőekben,h akié Sansa azé észak.A kisujj a hatalmasak játékát pörgeti,a dilis nőt sem szeretetből tossza,csak érdekből.

Anthonz - 2014. 05. 07. 08:51

Számomra ez elég uncsi rész volt, de az vigasztal, hogy csak jobbak jöhetnek.

mrs kai proctor - 2014. 05. 07. 09:14

sdaniel: Sansa már férjnél van, tehát miről beszélünk?
Az esküvő előtt kellett volna elvinnie azon a hajón, amit kínálgatott neki. Mivel Sansa gyáva volt(és nem is bízott benne) el kellett volna rabolnia.
Egyértelmű, hogy az öreglánnyal érdekből van, ahogy mindenkitől remél vagy kierőszakol valamit. Azt írtam, hogy nekem melegnek tűnt, nem pedig azt, hogy hősszerelmes.

t1bee - 2014. 05. 07. 09:34

Nekem furcsa volt, hogy ez a Locke akit Bran és Rickon megölésére küldtek nem is kereste Rickont. Annak meg semmi értelmét nem láttam, hogy ahelyett hogy megölte volna Bran-t, a Reedeket meghagyta szemtanúnak és Brannel a vállán elszaladt az erdőbe :) Bran a vállán plusz súly simán utolérték volna, szóval nem értem…

bëiz - 2014. 05. 07. 09:36

mrs kai proctor: hogy tűnhetett melegnek, amikor másról sem szólt az első évadbeli ténykedése, minthogy világ életében Cathlinbe volt szerelmes? Nem olvastam a könyveket (mindig csak utólag), de ha belegondolsz a Tyrionnal kötött házassága érvénytelen, ugyanis nem hálták el (nem elég egy esküvő, el kell hálni a nászt… erre rengetek egyértelmű utalás volt már az évadok során).
Akié Sansa azé észak.

jockey - 2014. 05. 07. 09:38

TT: David Bradley emellett az első Doktort is alakította a sorozat születését feldolgozó filmben.

Leslie01 - 2014. 05. 07. 10:04

mrs kai proctor:
És pont Kisujj, aki tett róla, hogy Sansa ne legyen már sokáig férjnél. Kisujj nyilván Tyrion kivégzésére számít.
Más: Kisujj mindig Catelynt szerette, és Sansa nagyon hasonlít az anyjára, amúgy meg fiatal és szép.
Ezek együtt bőven elég motivációnak.

mrs kai proctor - 2014. 05. 07. 10:42

Hát ha annyira szerette volna Catelyn-t, nem árulta volna el az első évadban. Nem szeret az senkit, csak ameddig az érdeke diktálja. Catelyn szerintem sokkal vonzóbb nő volt ötvenesként , mint Sansa, aki nemcsak halvérű, de még ostoba is. Báb típus, a muterja közel sem ilyen volt. Az anyja maga volt az erő, Sansa maga a gyengeség.
Tyriont nem fogják kivégezni, gondolom más vég jut majd neki a későbbiekben. Lehet, hogy nem hálták el a házasságot, de a bizonyításához a férj(még élő) állítása is szükséges.

clegane - 2014. 05. 07. 11:00

t1bee: gondolom ki akarta szedni előbb belőle nyugodt körülmények közt, hogy hol van Rickon. vagy akármi.

béla - 2014. 05. 07. 12:44

Csak én érzem úgy, hogy teljesen unalmas és lapos eddig ez az évad? Váratlanul megölték a királyt, kábé ennyi izgalmas volt benne.

Ennn - 2014. 05. 07. 14:11

Anyám! És én még azt mondtam magamban az első kettő percben, hogy Lysa meglepően normálisnak tűnik az első évadhoz, illetve a könyvekhez képest, és mekkorát tévedtem!
De idegesítő az a nő!
:D :D

Dante22 - 2014. 05. 07. 17:11

Szerintem általában elmondható akik “csak” egy látványos,kosztümös akció sorozatot látnak a Trónok harcában,amit manapság illik nézni,mert nem jó ha valaki lemarad,azoknak valószínűleg az ilyen,-igen-, átvezető részek unalmasak lesznek.
Ennek ellenére ezek az “unalmas” részek hozták eddig a legmagasabb nézőszámot.és valószínűleg a 7 milliós mostani csúcs nézettség még nem fog itt megállni.
Tehát ebből következik,hogy sokan “jól” nézik,(illetve látják is)a Trónokat,és pontosan tudják,hogy ezek a kissé unalmasabbnak tűnő részek nélkülözhetetlenek egy nem éppen akció filmre hajazó történethez,amiben egyetlen mondatnak nagyobb súlya van és éle,mint más filmekben egy vágásnak.

jky - 2014. 05. 07. 17:36

@Dante22 +1

És ezért is jobb az angol cím. Magyarul kicsit félrevezető lehet, a “harc” szó ugyanis több harcot, küzdelmet, csatát sejtet, pedig a “game” pont erről szól, ami a sorozatban is történik. Legalábbis egyelőre. :)

Brynden Rivers - 2014. 05. 07. 20:21

Dany szála azért nem érdekes annyira, mert ilyen kevés időben nehéz érdekessé tenni.

Sajnos a döntése elég súlytalanra sikerült :(

tubi_ca - 2014. 05. 07. 22:05

@béla: igen! :)

@t1bee: szerintem nem is tudhatta, hogy Rickon nincs velük. Én például feltételezném, hogy a két árva fiú együtt menekül. Legfeljebb Samtől tudhatta volna, hogy csak az egyik Stark örökös ment a Falon túlra, de vele szerintem nem voltak még annyira jóban, hogy ilyeneket elmondjon neki… Azt is csak egy elejtett félmondatból sejthette, hogy Jon részben az öccse miatt akar Craster erődjéhez menni.

@mrs kai proctor: Nekem az a furcsa, ha Kisujj úgy jelenik meg, hogy nincsenek körülötte a kurvái, másrészt meg Catbe volt nagyon szerelmes, szóval fel sem merült bennem, hogy meleg lehet. Másrészt, akinél egy kicsit is felmerül, azt elég nyíltan megmutatja a sorozat…

Egyébként nekem leesett az állam, amikor a Jon Arryn megmérgezéséről beszéltek. Pont a napokban jutott eszembe, hogy néhány, még az első évadban felvetett kérdésre azóta sem kaptunk választ. Az egyik ez volt, a másik a Branre küldött bérgyilkos. Most már sejtem, hogy az is ő volt. Úgy nézem nem csak az adódó káoszon szeretne felmászni, de ha úgy érzi, akkor épít magának létrát…

Amúgy szívesen megröptetném a kis Robint (eddig nem Robert volt?) és Lady Lysát a Moon Door-on át…

Ami még bennem szöget ütött az a Cersei-Margaery párbeszéd. Már a múlt évadban, az esküvő(k) tervezésekor viccelődött Margaery azzal, hogy nővérének és anyjának is szólíthatja majd, Cersei akkor elég csúnyán leszólta. Most ismét ezzel jött, Cersei viszont fapofával hallgatta. Kezd leszállni a magas lóról? Margaery meg kóstolgatja?

röviden-tömören - 2014. 05. 07. 22:43

@Fireblade, bár már clegane is megírta – 2014. 05. 06. 23:27-kor, hogy Hodor nem teljesen szefo, de azért ehhez még hozzátenném – már csak bizonyítva, hogy ha valaki nem figyelt az te voltál ;-) – hogy akkor amikor Bran visszatért a saját testébe, Hodor meglepetten lenézett az áldozatra; az áldozatára ÉS rögtön utána a véres kezére.. felismerte, hogy vele tetette meg kripli úrfi azt amit őmaga sosem tett volna meg!

Hodor egy jóravaló, nagyszívű óriás, aki tisztában van a testi erejével és soha nem élt volna vissza vele. még Locke-kal szemben sem. még az is kiolvasható a karakteréből, hogy nem is az zavarhatja igazán, hogy az ő “teste” megölt valakit, hanem az, hogy Bran “szelleme” gyilkolt.

clegane - 2014. 05. 07. 23:32

no no, abban magam sem vagyok biztos, hogy azt érti-e Hodor, hogy Bran költözött beléje. az viszont fennforgó veszély hogy kikészül tőle lelkileg, mert nem csak egy hülye bábú hanem azt összeadja hogy ő most ott megölt valakit és nem tudja mitörtént.

tubi_ca - 2014. 05. 08. 00:01

Hodor-témában Fireblade-del vagyok egy véleményen (könyvet olvasom, de a sorozat mögött járok benne). Hodor szerintem sem érti, hogy mi történt vele, hogy hogyan került egyáltalán az erdőbe, abban sem vagyok biztos, hogy azt értette, hogy “ő” ölte meg Locke-ot. Az utasítások megértéséhez és elvégzéséhez sokkal alacsonyabb értelmi szint is elegendő, elvégre egy kutyát is be lehet tanítani rengeteg dologra, bár tudom, hogy ez egy nagyon csúnya hasonlat volt…

andus - 2014. 05. 08. 00:51

Számomra nem unalmas, viszont nekem eddig ez az évad valahogy nem áll össze. Vannak benne nagyon jó részek, amiket kevésbé jók követnek. Nem is igazán tudom megmagyarázni. Valahogy kusza még nekem a dolog, és hiányérzetem van. Remélem már az elején megvolt a koncepciójuk a végére, és mindennek lesz értelme, mert nekem ez még egy kicsit lyukas. Na mindegy, nem igazán tudom elmagyarázni, de ettől függetlenül még mindig vannak olyan részei, amin csak ámulni tudok. De sajnos nem az összes…És itt nem ez esküvőkre gondolok, hanem inkább pl. a fantasztikus párbeszédekre :)

paranoid android - 2014. 05. 08. 01:36

@tubi_ca
“Az egyik ez volt, a másik a Branre küldött bérgyilkos. Most már sejtem, hogy az is ő volt.”

A Bran elleni gyilkossági kísérlet kérdését szerintem nem fogják már feloldani a sorozatban. A könyvben ilyenkorra már kiderült. Nem árulom el, ki a tettes, de ahol most állunk a sorozatban, nem jelentene már semmit.

Hodor témában:
Hodor tudatosan visszafogja az erejét, hogy ne bántson másokat. Ez igenis feltételez egy olyan szintű kognitív képességet a részéről, hogy megérti az ok-okozatiságot. Hogy ebből a konkrét helyzetből mennyit sikerült összeraknia, az kérdéses. Szerintem Bran képességével nincs tisztában, azt nem értené meg. De az előtte heverő hulla és a saját véres keze kombót szerintem sikerült összeraknia – vagyis azt érti, hogy valahogy felelős valakinek a haláláért. Ha annyira együgyű lenne, mint ahogy Fireblade és tubi_ca mondjátok, akkor nem lenne fogalma a halandóságról, pedig láthatóan értelmezni tudja.

David R. Blake - 2014. 05. 08. 04:19

@Poghy – 2014. 05. 07. 00:31:
“Királyvár az más tészta, de a buta korbácsos rabszolgatartók elleni küzdelmet elég egyoldalúnak érzem. Nem azt mondom, hogy Dany rosszul döntött, hanem hogy nem látom ezt hogyan tudják izgalmassá/érdekessé tenni.ˇ”

Igen, az eddigi diadalmentéből nagyon úgy tűnik, hogy Dany most a Rabszolga-öböl de facto “military leade”-je, ugyanakkor gondolj bele, hogy a 10.000 embere arra épphogy elég, hogy megtartsa Meerent! Ha szétosztaná őket a másik két városban, akkor még jobban legyengülne.
Arról nem is beszélve, hogy Essoson több nagy hatalmú városállam is van még, plusz a Daarioéhoz hasonló zsoldosbandák eléggé jó életet élnek arrafelé és bizony a többségük jóval több emberrel rendelkezik, mint a Második Fiak!

röviden-tömören - 2014. 05. 08. 05:19

Fireblade, ezt nyilván a Hodor fejezetből olvastad (miért nem a könyves kibeszélőben vagy akkor?). a sorozatban Hodor együgyü, de azért tudatában van néhány dolognak. a testi erejével például tisztában van. annyira meg nem egyszerű, hogy ne tudott volna kiszabadulni. Bran kellett volna megszállja, hogy elszakítsa a láncait? ha ennyire nem jönne rá magától, akkor azt se tudná kimondani, hogy Hodor.. ha pedig Hodor félt bármit tenni (ami valószínűbb. kiszabadulni, visszaütni – nem azért nem ütött vissza mikor szurkálták, mert egyébként nem lenne képes rá), Bran meg, hogy mentse magukat ezt figyelmen kívül hagyta – Hodor ezt “megértheti”.

Hodor:

-bántottak
-megláncoltak
-baj van
-félek
-úrfi kiáltozik
filmszakadás
-fáj a fejem
-hulla
-vér a kezemen
-vigyem a kést (úrfi is ott van)

ha Hodor ezekből mégha nem is tudatos módon annyit nem szed össze, hogy Bran=fejfájás, akkor Hodor nem lenne képes utasításokat követni. csak képes. kezdettől.

erre (is) alapozva írtam amit írtam.

clegane, nem azt mondom, hogy tudományos értekezést fog írni róla stilisztikailag kielégítő módon; de ahogy a kutya is megmorogja/megharapja azt akiről tudja, hogy belérúg; úgy Hodor is kifejezheti a maga sajátos módján a nemtetszését, hogy amikor az akit cipel vele van, már nem csak a keze-lába, de már a feje is fáj és túl sok a vér.. egy kicsit szerintem érti, nagyobbrészt érzi mi a helyzet. annyira amennyire tőle tellik. szerintem ez okozhat konfliktust a későbbiekben.

Brynden Rivers - 2014. 05. 08. 09:32
edete - 2014. 05. 08. 16:37

Varys Varys ….. Miért nincs ebben az évadban Varys :(
Mind1 ez legyen a legnagyobb baj.

sport1 - 2014. 05. 08. 17:24

Rettentően unalmas rész volt. Tele időhúzással és semmit se halad a story. Előző rész is ilyen volt. 1-3 jó volt, utóbbi 2 baromira untam. Ha ez neked 7.5, akkor nyilván te is egy fanatikus, rajongója vagy…

paranoid android - 2014. 05. 08. 19:10

@sport1
Nyilván. De szerencsére itt vagy nekünk, eltévelyedett rajongóknak, te, hogy hirdesd az objektivitás igéjét. Merthogy a te véleményed az.

Fireblade - 2014. 05. 08. 19:51

jó-jó..de azért látni kell, hogy ez nem egy üsd-vágd sorozat.
Aki nem olvasta a könyveket, nem érti ezt a lassú történetépítést..pedig ez egy ilyen hatalmas ívű rengeteg szereplőt mozgató rendkívül összetett történet.
Szerintem még így is rendesen tömörítve egyszerűsítve van a történet :)
szóval kedves sport1 légy hálás hogy nem a teljes könyv van megfilmesítve, mert halálra unnád magad :):)

clegane - 2014. 05. 09. 00:26

nagyon jó volt az utóbbi 2 rész is, pont azért nézünk sorozatokat, mert van bőven idő kifejteni benne a részleteket és nem kell mindig rohanni a sztorival mint egy másfél órás filmben.

Brynden Rivers - 2014. 05. 10. 11:44

@clegane: azért a nagyon jó erős túlzás :)

A Királyváras jelenetek tényleg jók voltak az igaz.

Csak ismételni tudom önmagam:
Dany nagy döntését súlytalanná tették, kaptunk egy fölösleges időhúzást Locke-kal, amikor pedig karakterekre (Oberyn, Varys, Loras, Ygritte) nincs elég idő.

Lálá - 2014. 05. 10. 11:54

Majd lesz rájuk is. Most az idő, ha nem tűnt volna fel Branre ment el és nem Locke-ra. Valakit őt is érdekel. Ez van.

clegane - 2014. 05. 10. 12:50

hát most hangsúlyosabb volt a Fal meg Bran, de nem feltétlen időhúzás ez. oké, hogy Locke szála végül zsákutca lett, de mégiscsak hozzájárult pl annyiban a karakterekhez hogy most láttuk ahogy Bran megölet valakit Hodorral, meg pl Jojennek a látnokoskodása sem jött elő ennyire korábban. arról nem is beszélve, hogy legfőbb karakterizálása ezeknek hogy Jon végre tökös csávó. de volt Ygritte is az előző részben, ahol szintén jó karakterizálás volt látni ahogy tényleg barbárként viselkedik, nem szerethető hősnőként. stb stb

Dany döntése sztem rendben volt, csak megspóroltak egy pár fölösleges tépelődős kört. a jelenetre odafigyelve azért látszik, hogy súlyos okok meg némi vívódás van mögötte. ott meg nem lehet pont az a baj, hogy gyorsan lerendezték, ha máshol meg az, hogy túl lassan.

pehnemer - 2014. 05. 10. 22:53

Arya Stark és a tánc….csúcs…

Fireblade - 2014. 05. 11. 17:50

Na-na..Arya az egyik legjobb szereplő..komoly szerep juthat még neki :) elvégre Sansa után, ő is észak úrnője lehet..:) és van tehetsége a harchoz..de hát 12 éves kb :) ahhoz képest simán végzett már pár emberrel :)
nekem kedvencem..itt is és a könyvben is :)

állat - 2014. 05. 11. 19:09

Arya…vagy mind a hét királyságé…

Pierre75 - 2014. 05. 12. 21:03

Már a könyvben sem bírtam a Bran-szálat, a sorozatban is átpörgetem. A pilotban a Mások a jó tempóban futó testvért úgy vágták le, hogy pislogni se volt ideje, de Sam-re, a dagadt baromra rá se bagóznak. Annak a nyavalygását is pörgetem.
Sokat javított volna a történetvezetésen is, ha idejében kivérezteti a kripli-retardált vonalat. Így nem maradt idő a Sárkányok anyjára. Egyszerűen röhejes, míg a könyvben haditanács tanakodik, hogyan vegyenek be egy-egy várost, addig így hopp beúszok a csalitosba néhány vasdarabbal, a többit a házirabszolgák elvégzik, a másik még jobb, ostrom idején a félreeső kapun kívül(!) megcsapom az egyszem őrt, betrappolok, egy kis Jean Marais és enyém a város.
A könyv ismeretében szegény Tyrell kinyírása után olyan lejtmenet jön csapongással, hogy a keménymagon kívül kérdéses lesz mennyien maradnak.
Láthatóan Martin se tudja, mihez kezdjen a kedvencemmel, Tyrion-nal.

Zolee - 2014. 05. 12. 23:57

ez a pierre nevű vadbarom most tényleg lelövi a poént, hogy a kisember meghal???????? én nem olvastam a könyvet és a most hbo-n nézett rész az egyik legjobb volt az egész sorozatból, a tárgyalás első részével, de hogy vki ilyen tapintatlan legyen mások irányába, hogy elsüti az egyik főszereplő sorsának alkulását – az ész megáll …. :( csomó ember szórakozását rontja el!! Nem azért van a könyves kibeszélő, hogy akik olvasták és előrébb járnak a sztoriban, ott eszmefutassanak?

Angelus - 2014. 05. 13. 02:33

Egy szóval se írta hogy meghal. Ha nézed a sorozatot, akkor tudhatod hogy eléggé hullik a nép, több esély van rá hogy meghal minthogy túléli a történetet :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz