login |

Resurrection: vége az 1. évadnak

2014. 05. 07. 16:01 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

Ahogy azt a pilot után is vártam, a Resurrection közel sem hozta évadszinten azt az élményt, amit az első rész. Ez sok sorozat esetében elmondható, amelyeknél az első rész tele van felfedezéssel, érdekes szituációkkal, újdonságokkal, hiszen a folytatás már teljesen más mederben fog zajlani.

A Resurrection első részében egy 32 éve meghalt kisfiú tért vissza a családjához, átélhettük velük az érzelmi sokkot, viszont a folytatásban, ha volt is “visszatérés” (6 rész alatt 3 – szóval még véletlenül sem epizodikus a sorozat), már nem hatott ennyire. Igazából a sorozat arról szólt, hogy miképpen viszonyulnak a Visszatérőkhöz a közeli hozzátartozók, és miképpen reagál a jelenségre a kisváros, a Missouri állambéli Arcadia. (Az események mindössze 7-8 nap alatt játszódnak.)

Kezdem azzal, hogy összességében korrekt sorozat lett a Resurrection (5-6/10?), de az 1. évad alapján még véletlenül sem kihagyhatatlan. Nem bántam meg, hogy maradtam, a készítők, amit vállaltak, azt teljesítették, de az, aki valami rejtélyekkel teletömött high concept sorozatra számít, csalódni fog. (Oké, a fináléban nem, mert az eleve a pilot utáni legjobb rész volt, ráadásul a rejtélyes elemekre is ráerősít.)

Because the truth is, there is no life or death. There’s only this.

Persze, high concept a Resurrection, vannak kérdések, rejtélyek, de csak ezek miatt nem érdemes nézni. Ebben a sorozatban nem az lesz az érdekes, ha kiderül, hogy miért történnek a Visszatérések (mert csak), hanem a középpontba a jelenség következményei kerülnek. (Nem véletlen, hogy a főhős “nyomozása” is inkább egy helyben topog, de mint mondtam, nem is telt el sok idő a sorozatban.)

Szóval, akit megmozgat a jelenség és belegondol, az élvezheti a sorozatot. Mégis hogy reagálnánk akkor, ha visszatérne eltemetett gyerekünk, akinek halálán végre sikerült túllépnünk (ha elfogadjuk őt, akkor megtagadjuk a valódi gyermeket?), vagy akkor, ha életünk szerelme visszatérne és látná, hogy azóta már mással élünk együtt? A Resurrection nem szűkölködik érzelmes drámai pillanatokban.

Ezek a dilemmák tankönyv-ízűek ugyan, de mindenképpen érdekesek. Mint ahogy az is érdekes, ahogy az emberek szép lassan rádöbbennek arra, hogy a történtek mit is jelentenek számukra, és hogy miképpen dolgozzák fel azokat.

Természetesen mindenki másképpen reagált a jövevényekre – a családtagok pozitívabban (szülők a gyerekükre, gyerekek a szülőre, férfi az egykor imádott kedvesére), akiket pedig nem érintett a dolog, vagy semlegesen, vagy negatívan. Nyilván megjelentek a szélsőségesebb reakciók is, amiket sajnos elég kottaszerűen vezényeltek le – cserébe, ami történt ezek hatására, az kifejezetten érdekes volt.

Az viszont meglepő volt, hogy nem csak a csürhe jelent meg negatív fényben, hanem, bár gondolom, csak ideiglenesen, de felemelkedett egy “rosszfiú” is, ami legalább felkavarta valamennyire a kisvárosi, “mindenki joviális” status quo-t.

Ami nekem kevésbé jött be, az a Visszatérőkkel kapcsolatos természetfölötti dolgok. Nyilván, maga a Visszatérés adott, azzal nincs gondom, de nem biztos, hogy szükség volt a megérzésekre és eltűnésekre. Illetve úgy mondom, hogy én meglettem volna nélkülük. Persze mindezek hozzátartoznak a mitológiához, s ennek megfelelően ki fog derülni, hogy mi katalizálja a történéseket.

Karakterek szintjén továbbra is azt érzem, amit a pilot láttán: semmi extra, nem túl érdekes vagy izgalmas, átlagos, kisvárosi figurákat látunk. Senki sem kiemelkedő, de szinte mindenki szimpatikus, vagy kellemesen irritáló – ez a helyzet a két fő arccal, Omar Epps-szel is és Devin Kelly-vel. Teszik a dolgukat, el lehet nézni őket, de valójában színtelenek és szagtalanok. (Talán a Visszatérők érdekesebbek egy fokkal, de… Aki látta, tudja, miért “de”.)

Szóval itt állunk. A második évad szinte 100%, hogy berendelésre kerül, ami sokaknak jól is fog esni, hiszen kaptunk egy nagy cliffhanger-t. Ami persze csak szóban nagy, hiszen ami történt, az nem késztet minket falkaparásra, ami pedig kiderült, az sejthető volt akkor, amikor azok a bizonyos új szereplők megjelentek és mesélni kezdtek magukról.

Persze így ismét felvetődnek a kérdések, hogy akkor WTF van, de hiszem, hogy a Resurrection esetében nem az lesz az izgalmas, hogy ezekre milyen random választ adnak. Hanem az, hogy most hogyan tovább?

27 hozzászólás Ne habozz!

Cyrax - 2014. 05. 07. 16:08

Kb. az évad csalódása, az első rész annyira bejött, aztán folyamatosan romlott a színvonal, unalomba fulladt, plusz a cliffhangert látni lehetett előre. Továbbra is az Invasionre emlékeztet, ott bénáztak még ennyit, csak az egy teljes évadon át volt széthúzva. A 2×01-et már nem fogom megnézni…

Tommy - 2014. 05. 07. 16:13

Gondolkoztam, hogy elkezdem de ebben a stílusban itt a Les Revenants amit nézek. A vélemények alapján az pedig klasszisokkal jobb, ez a kritika is csak megerősített, hogy kihagyható sorozat.

Off: Csodálkozok, hogy sokan ilyen korrekt, közepes 5-6/10-es sorozatokat néznek a mikor olyan erős felhozatal mint még soha. Nálam már 7/10 alatt kasza egy sorozat, de mostanában már nem egy 7 pontost is elkaszáltam.

dzsiaj - 2014. 05. 07. 16:22

Tommy: 8 rész volt, bevállalható. Szerintem. Már ha érdekel valakit ez a téma.

Sajnos tényleg nem a high conceptre mentek rá, hanem az érzelmekre, ami engem sajnos mindig taszít. Valószínűleg ezért nem is leszek ott a 2. évados kezdésnél, hiszen engem nem a következmények érdekelnek, vagy a főszereplők további sorsa, hanem sokkal inkább a válaszok, amik ebben a sorozatban valóban feleslegesek.

Aki mondjuk olvasta a könyvet, az spoilerezhetne ám:))

winnie - 2014. 05. 07. 16:25

tippre nem követte, de majd utánaolvasok. én szerintem azért maradni fogok, bár kérdés, hogy ezzel a tömeges visszatéréssel meg a katonákkal mit tudnak kezdeni. túl nagy változtatásnak tűnik a dolog, odalesz így az eddigi intimebb jelleg.

DarylD - 2014. 05. 07. 17:19

8 rész erejéig nem volt rossz, de ha 13 részes lett volna, szerintem nem bírtam volna ki a végéig. Nem az évad újonca, az biztos, de még sok országos újonc is veri szerintem. Nagyon az érzelmekre volt hangolva az egész évad., kicsit sok volt nekem.

Az évad nálam 6/10, az évadzáró 8/10

S84 - 2014. 05. 07. 17:35

Nem tudom ennyire szürke karaktereket/színészeket ritkán láttam már sorozatban…
Az utolsó rész kivételével végig unalmas volt.

karit - 2014. 05. 07. 18:30

Nekem bejött annyira, mint a Les Revenants vagy az In the Flesh (vagy a csak kicsit más témájú The Fades), de lehet, hogy csupán én vagyok túl aberrált a ‘makacs hullák’ irányában.

Viszont hiába kívánt szociológiai tanulmány lenni a Resurrection, mint minden high conceptnél, engem a válaszok érdekelnek főleg.
(Aztán, ha végre megjönnek, falra mászok tőlük.) :)

SPOILER!

Mivel úgy néz ki, brute force visszatérésekről van szó (a megölt lány ‘csakazértis’ újra visszajött), érdekesebb lett a sztori, bár emiatt még kevésbé tűnnek ‘ugyanazoknak’ a valakiknek. Én azt vártam, a végén a tornateremben lévőket simán legéppuskázzák, mire azok is újra visszajönnek, immár feltűrt ingujjakkal – de lehet, hogy ez majd jövő ilyenkor lesz. :) (Vagy ilyen tempó mellett öt év múlva.)

A seriff döntését a végén nem értettem, kissé túlzó volt szerintem a felesége miatt ennyire átesni a lovon, de legalább megkavarta a kulimászt, így most lehet, hogy átmegyünk valami bujkálós / egyenként megmentős irányba. Mindenesetre jelzésértékű volt, hogy az addig viszonylag normális emberek is hamar meghülyülnek, ha nő van a dologban.

Sajnos O. Epps nekem már mindig ‘a köcsög Foreman’ marad, így amikor itt kiderült, miféle izé van a hátán, már csak egy sóhajra futotta. Ettől függetlenül várós maradt, 7/10.

Zora - 2014. 05. 07. 19:48

Hát, nekem teljesen ellentétes a véleményem a poszthoz képest. De gondolom ez nem is baj. Engem első pillanattól kezdve beszippantott a sori, egy percét sem untam, és nem volt előre látható, mik fognak történni.
Az miből derül ki, hogy 7-8 napról szól ez a 8 rész? Mert a seriff felesége azt mondta, már több hete visszajött, meg valahogy olyan sok minden történt, hogy én bőven 1 hónapra gondoltam. Főleg, mivel a bankrabló apuka is elég sokáig újította a házát.
Az apa eltűnése, meg a megérzések nekem is kicsit túlzók voltak, de annyira nem zavartak.

Szóval, tőlem maximális pontszám, és várom a következő évadot, de nagyon!

dismay - 2014. 05. 07. 20:13

Azert az eredet Les Revenants sokkal jobb. Nmecsak azert mert francia, de sokkal finomabb es utosebb.

Ez egy gagyi utanerzes, gazos szereplokkel. A papot jatszo pl. sulyosan gazos. Muanyag sorozat lett ez az eredetibol sajna, McDonalds utanerzes, mint a csirkes szendvics, amiben csak a boret toltak bele.:)

karit - 2014. 05. 07. 21:01

dismay: szerintem ebbe az is belejátszik, hogy a francia sorozat főszereplői a visszatértek voltak, itt meg jobbára csak úgy ‘ott vannak’ és úsznak az árral. Meg az sokkal melankolikusabb, borongósabb volt, ami megalapozta a nem mindennapi hangulatát, ami itt a szokásos “amerikai sorozatos”, 12 egy tucat.

winnie - 2014. 05. 07. 21:18

dismay: az nem eredeti. egyrészt a les revenants is feldolgozás, másrészt annak az amerikai feldolgozása a the returned lesz jövő tavasszal az a&e-n.

ez egy amerikai könyv alapján készült.

winnie - 2014. 05. 07. 21:21

zora: azzal, hogy korrekt a sorozat, nem nagyon lehet a véleményed teljesen ellentétes:) ha nem tetszett volna, akkor lehetne.

“Az miből derül ki, hogy 7-8 napról szól ez a 8 rész? ”

a hatodik részben említik, hogy egy hete van ott bellamy. nem tudom, hogy a 7-8. részben hány nap ment le, de gondoltam max részenként egy. talán annyi sem.

viszont a seriff felesége azt mondta a 8. részben, hogy egy hete tért vissza. tehát valószínűleg jacob után.

Laci sx - 2014. 05. 07. 22:04

Engem is teljesen beszippantott a sorozat. Minden perce élvezhető és izgalmas. A történet is, a szereplők is nagyon jók egytől egyig.

Az utolsó rész volt az egyetlen gyengébb rész az évadban. Számomra eddig magasan az év legjobb újonca.

Balazs - 2014. 05. 07. 22:31

mi ez vmi Les Revenants atdolgozas?

winnie - 2014. 05. 07. 22:40

olvasd el a kommenteket vagy a linkelt pilotkritikát. ez az első dolog, ami tisztázva lett.

Tyberius - 2014. 05. 07. 23:33

Noh 8-dik rész kb 18-dik perc és mindjárt kasza… Pontosan ezek azok a karakterfordulatok, amiket nem tudok elviselni, mint ami a seriffnél is volt. Visszajött a feleség, de nem hozzá brühü-hü – ezért minden visszatérő veszélyes az egész univerzumra bla-bla-bla… Komolyan ennél nagyobb fostalicska dolgot szerintem nem tudtak volna kitalálni a készítők. Hogy a rákba tudják újra és újra elővenni ugyanazt a már másodjára is idegesítő fordulatot elővenni. Mert egyszer még elmegy egy sorozatban, de basszus, attól hogy ebben még nem volt de másik 900 millió sorozatban már igen, attól még akkor is foss.

Hunnenkoenig - 2014. 05. 08. 03:33

Jo volt, tetszett.
Jöhet a 2. evad.

winnie - 2014. 05. 08. 04:24

tyberius: nekem nem volt gondom ezzel, hiszen megmondták, hogy a seriff nem kicsit zakkant, azért hagyta el őt a felesége és azért nem is ment vissza, mikor visszatért. elég ronda dolgokat művelt korábban. és nem a többi visszatérővel volt baja, csak ezzel az eggyel, nem? a többi csak járulékos veszteség lenne. de, ha ezen múlik, akkor szerintem meg lehet nyugodni, meg meg fog békélni:)

mbebe11 - 2014. 05. 08. 12:17

In The Flesh kritika lesz? Egyébként meglep hogy arról nem eset itt szó.

winnie - 2014. 05. 09. 05:22

nem tudom. mivel nem konkrétan zombis a sorozat, ezért most nem hoztam fel, de lehet, hogy korábban említettem.

Zora - 2014. 05. 09. 22:42

winnie – 2014. 05. 07. 21:21

Lehet, hogy rossz volt a felirat? Abban ugyanis a seriff felesége azt mondta, hogy pár hete jött vissza… Oké, akkor ez kavart be nálam.

Marcipáncica - 2014. 05. 13. 09:21

Hú, gyerekek… tegnap lenyomtam a 7-es és 8.as részt, de nem esett le hogy fináléról van szó. (Jó, kicsit csodálkoztam hogy a kibeszélőben nagy a csend. :D) Kifejezetten tetszett pedig az utolsó kettő, de azért egy ütős befejezéshez ennél a nyakontetkónál kicsit többet vártam volna.
Nálam most olyan felemás a sorozat. Voltak kimondottan langyos részek, a szereplőkkel sem vagyok igazán elégedett, de valami miatt mégis nézegettem. Szerintem a 2. évaddal is így leszek. Elkezdem, aztán majd meglátjuk hova fajul a dolog.
Összességében 10/6,5

Marcipáncica - 2014. 05. 13. 09:23

@ Zora:
szerintem a felirat kavart meg, mert abban tényleg “hetek”-ről beszélnek. De a kisfiúval kapcsolatban viszont talán csak egy hetet említ az anyukája. Így sanszos hogy mi valóban csak 7-8 napot láthattunk a történtekből.

roland - 2014. 05. 14. 00:10

Engem is a seriff viselkedése akasztott ki…nagyon nagy volt a karakter fordulat :(. Nah de várom a második évadot.

winnie - 2014. 05. 18. 06:18

roland: előtte nem igazán ismertük, így nem lehet azt mondani, hogy nem volt benne. plusz felvezették, mondták többször is, hogy sötét a lelke, vagy ilyesmi.

Yutani - 2014. 06. 22. 22:30

Lehet, hogy rajtam kívül mindenki látnok és tud mindent előre a sorozatban, de nekem minden rész érdekes, a végén a függőjátszma pedig jó kis WTF volt.

SPOLIER!

Ha Marty annak a házaspárnak a fia, akkor miért nem 80-100 éves? Vagy az a házaspár a 70-es évekből származik? Nem úgy néztek ki! Esetleg Marty az első visszatért személy, aki azóta felnőtt?

Lehet kezdeni az okoskodást!

Thomas - 2014. 07. 29. 21:14

Nem volt rossz, nem volt rossz, de 6 rész után még úgy voltam vele, hogy ha így lecsorog az utolsó 2 rész is, és semmi nem derül ki, akkor abbahagyom. Aztán a végére igen felpörögtek a dolgok:) A tömeges visszatérésektől nagyon lelkes lettem, aztán sajnáltam, hogy szinte meg se tudtunk ismerni senkit, nem láthattuk, ahogy a 100 éve halott emberek rácsodálkoznak a mai világra, már jöttek a tankok, meg Frank bácsi totál becsavarodott. De most kíváncsian várom, hogy hogyan tovább, mert az eddigi nyugis, kisvárosi hangulatot nem hiszem, hogy vissza lehetne csinálni, innentől egy pörgős, menekülős sorozat lesz?:) Érdekes:)
És igen, úgy tűnik, hogy Marty már vagy 30 éve visszatért, de erről ő hogyhogy nem tud? Vagy nem véletlen az egész, hogy pont ő vitte oda Jacobot és hogy ennyire segíteni akart a visszatérteknek?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz