login |

The Tomorrow People: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak? – írta dzsiaj (UPDATE: Vége a sorozatnak)

2014. 05. 07. 22:13 - Írta: vendegblogger

25 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

A fenti kérdésre legkésőbb május 15-én választ kapunk. A CW csatorna ezen a napon jelenti be a 2014/15-ös tévés évad újoncait, és a még bizonytalan sorsú sorozatai (Star-Crossed, Hart of Dixie, Beauty and the Beast, The Carrie Diaries, The 100 és a The Tomorrow People) jövőjéről is dönt.

A The Tomorrow People alkotói pedig semmit nem bíztak a véletlenre, és lezárták az 1. évad fő szálait, a biztonság kedvéért pedig, ha nem is bitang nagy, de azért korrekt cliffhangert kaptunk. Az ezáltal vázolt folytatást én legalábbis szívesen nézném, már ha a készítők mernének egy kicsit bevállalósabbak lenni, vagy ha a csatorna engedné a durvulást.

És ha összességében szeretném értékelni a szezont, pontosan ezt fontos kiemelni: a túlzott biztonsági játékot. Miközben az alaptörténet számtalan lehetőséget rejt magában (egy csapat különleges képességgel megáldott/megvert ember – többségükben természetesen tinédzserek – bujkálni kényszerülnek az őket üldöző hatóság, az Ultra elől), a megvalósítás túlságosan is csatornahűre sikeredett.

A főszereplő tiniket ránézésre is vagy 5-10 évvel idősebb színészek alakítják (na jó, papíron csak Robbie Amell játszik tinit, meg Madeleine Mantock, aki viszont durván védi az életkorát, azt ugyanis nehezebb fellelni, mint az elveszett frigyládát); szerelmi sokszögek furakodnak – teljesen feleslegesen – a sztoriba; helyenként kicsit együgyű történetvezetés; sokadjára látott, emiatt helyenként teljesen kiszámítható fordulatok.

Ilyenkor merül fel az egyszeri junkie-ban a kérdés: miért erőltet a CW egy szuperhősös sorozatot, ha közben megköti a készítők kezét, és minden áron olyanra akarja formálni, hogy az megfeleljen a csatorna célközönsége, azaz a 18-34 év közötti nők számára?

Ennek érdekében semmit sem kockáztattak, hiszen a pilot felett Julie Plec és Greg Berlanti, azaz a The Vampire Diaries és a The Originals, illetve az Arrow showrunnerjei bábáskodtak (a sorozat fő embere már Phil Klemmer), a sok gyerek között viszont elveszett a bába. Egy túlságosan is sok kompromisszummal megírt pilotot, majd évadot láthattunk, sok helyütt gyenge színészi játékkal megspékelve. A tovább mögött spoileresebben folytatom.

Ebben sajnos a főszereplő Robbie Amell (Stephen Amell, azaz a Zöld Íjász unokatesója) jár az élen, aki ugyan tökélyre fejlesztette a fintorgás művészetét, ez azonban még messze áll a színjátszás fogalmától. Peyton Listet (Cara) a lelkes sorozatrajongók már több darabból ismerhetik, és valószínűleg ő volt hivatott a tehetséget képviselni a fiatal gárdában.

A szezon végére viszont mintha belefásult volna a dologba; ezen az sem segített, hogy szép lassan ő lett a legidegesítőbb karakter a főszereplők közül, de sokkal inkább az írók hibájából, hiszen az egyik jelenetben még indokolatlanul keménykedik, a következőben meg már szomorú bociszemekkel néz, és sajnálja, hogy túl kemény volt.

Luke Mitchell (John) pont az ellentettje: gyengén kezdett, de néhány rész után nagyon belejött, talán annak is köszönhetően, hogy kvázi ő kapott értelmes szálakat a történetben, és az ő karakterét sikerült a legjobban árnyalni.

A sidekick Russelre – Aaron Yoo alakításában – nem éri meg sok szót vesztegetni; a jelenléte kvázi fölösleges, csupán a többiek függvényében létezik. Végezetül Mark Pellegrino, aki nem először bizonyítja, hogy kiválóan tud gonoszkodni: az Ultra vezetőjeként és Stephen (Robbie Amell) nagybátyjaként lubickol a jeleneteiben. Az évad közepétől pedig mesterien lavíroz a jó és rossz oldal között: a 22. epizódra ő válik az egyetlen háromdimenziós karakterré.

Rajtuk kívül sajnos nem sokan jutnak szóhoz, ami ez esetben kifejezett hiba. Van több tucatnyi (több száz?) kiválasztott, aminek izgalmas karakterek kavalkádját kéne eredményeznie, ehhez képest alig ismerünk meg bárkit a barlang lakói közül: két mondat után vagy kinyírják, vagy parkolópályára teszik őket, holott ez egy hatalmas lehetőség lenne az univerzum bővítésére.

A rengeteg hiba ellenére mégsem dől saját dugájába a The Tomorrow People, sőt, kifejezetten kellemes guilty pleasure. Ebben az egyik döntő tényező, hogy a főszereplő kettős ügynökként tevékenykedik saját népe és az Ultra között, ami talán az egyik legnehezebb feladatot rója az írókra. Úgy kell a főhőst epizódról epizódra az ellenség berkein belül tartaniuk, hogy ő közben meg tudja védeni a barátait, de az ellen se tűnjön idiótának, hogy ezt nem veszi észre. Nem könnyű munka, annak idején arra tippeltem, hogy ezt a felállást pár rész után kukázni is fogják.

Ehhez képest a szituáció évad végéig így maradt, teljesen korrekt megoldásokat szállítva a lebukás elkerülésére. Ehhez persze nem egyszer volt szükség némi belső segítségre, ám le a kalappal előbb Meta Golding, majd Alexa Vega előtt: sokkal emberibbek, életszerűbbek voltak az állandó szereplőknél, s mindkettejük távozását kifejezetten sajnáltam.

A másik fő összetevő a szépen épülő, a heti ügyek mellett mindinkább kibontakozó átívelő szál volt: az Alapító megjelenése (Simon Merrells zseniális), majd egyre nagyobb térnyerése, a Stephen apja után történő kutatás, Jedikiah sakkjátszmájának lépései, a bunkerben történő vezetőváltás mind nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az évad egy feszített tempójú, pörgős „akciófilmmé” váljon.

Az első epizódok szárnypróbálgatásai után a szezon közepe sikerült a legerősebbre, hogy aztán a záró konklúzió rombolja az összképet (az 1×21 a széria egyik leggyengébb, de határozottan legidegesítőbb, logikai bukfencekkel és karakteridegen mozdulatokkal teli része lett), de végül a finálé helyrehozza a hibákat.

Miért a szezon közepe lett a legjobb? Az írók félretették az amúgy sem működő karakterizálást, a szerelmi és családi drámázásokat, és helyette arra koncentráltak, ami a legjobban ment nekik: a történet kibontására a heti ügyekkel megspékelve.

Sajnos a „nagy ébredés” után a dolgok szétcsúsztak: nem sikerült Jameson apukát megfelelően integrálni a történetbe, ami rettenetes, fejet falbaverős dialógokat produkált; újra előhúzták a csatorna számára oly kedves, de gyatrán megírt és eljátszott szerelmi szálakat, ráadásul a kiválasztottak elkezdtek veszett kutyák módjára viselkedni.

És igen, színre lépett Natalie, akinek már most megszavazom a „minden idők legidegesítőbb sorozatkaraktere” címet. A csajt egy rátermett vezető már idejekorán kihajította volna a bunkerből, de nem: a sztori szempontjából szükség volt rá, ezért erőltetve képben tartották. Még csak számon sem kéri senki azért, hogy minden baj az ő hibájából eredeztethető, ehelyett engedik, hadd áskálódjon tovább (külön hab a tortán, hogy még a fináléban sem csapják le, hanem szépen megvárják, hogy elteleportáljon).

Mindezek fényében nem vártam tűkön ülve a zárást, de végül csak sikerült egy korrekt finálét összehozni (arról azért valaki felvilágosíthatna, hogy a masinát mióta lehet csak akkor leállítani, ha jól lelövöldözzük azt, aki benne „ül”, de ez olyan baromságnak tűnik, hogy kell legyen rá ésszerű magyarázat).

Kicsit sajnáltam, hogy Stephen vendettáját nem bontották ki jobban: szívesen megnéztem volna egy olyan epizódot, melyben egyesével végigmegy az árulókon, majd megbünteti őket.

És akkor íme, a követeléseim:

1. 2. évadot a népnek!
2. Kompromisszumok nélkül!
3. A Stephen-ön és John-on látott bőrkabátokból én is akarok párat!
4. A CW hagyja a készítőket kibontakozni!
5. Julie Plec-től úgy anblok szabaduljanak meg!
6. Ésszerűsítsük a New York-i metrók közlekedését, mert rendkívül kihasználatlanul működnek a szerelvények!

Nagy vonalakban ennyi, a finálé – ledobva a rajongói szemellenzőt – 6/10, és az évad is maximum ezen a szinten mozog.

25 hozzászólás Ne habozz!

Cathy07 - 2014. 05. 07. 22:31

Az utolsó előtt rész után (érthető, mi? ;)) sajnos biztos voltam benne, hogy Rogernek kampecoltak, előtte csak olyan 90%-ot adtam volna rá. Sajnáltam, ugyanis az évad első fele messiás illetve ígéret földje várással telt, ehhez képest gyakorlatilag nem kezdtek semmit vele, még csak azt se lehet mondani, hogy lett volna ideje karizmatikusnak lenni. Oké, tinisorozat, nem illik bele egy ilyen “öreg” főszereplő, de ez így akkor is elég béna lett. Anyu is tök szimpatikus, erre volt, hogy részekre eltűnt, még a háttérben sem motoszkált sehol. :D

A metrón én is röhögtem mindig, aztán eldöntöttem, hogy biztosan garázsmenetes szerelvényekre szállnak fel mindig és pont :D

Isteee - 2014. 05. 07. 22:40

Teljesen egyetértek a kritikával. Nagyon sok lehetőséget kihagytak, nagyon sokat meg elszúrtak. Ennek ellenére viszont tényleg nagyon pörgős lett az évad, ahogy közeledett a vége felé. A finálé tényleg kicsit gyenge lett, de inkább legyen lezárva, mint nyitva hagyva ha véletlen kaszálnák. Viszont akkor mi lesz velünk hasonló sori hiányában? :)

Poghy - 2014. 05. 07. 22:46

Nagyjából egyetértek a kritikával, és Julie Plec szerintem is távozhatna a sorozatkészítés világából. Simon Merrells már a Spartacusban is jól játszotta a “főgonoszt”, itt is jó volt, sajnos a karakteréről ugyanez már nem mondható el, túlságosan kiszámítható volt. Jedikiah viszont többször megvezetett az évad során, Pellegrino végig zseniálisan játszotta. A többi színészről nem sok jót tudok mondani, Luke Mitchell-nek volt még 1-2 jobb megmozdulása.

Az évad során amúgy volt 1-2 egész jól megkoreografált teleport-bunyó, voltak jó flashback sztorik, nagy kár az évad végi tömeges logikátlanságokért. A finálé nagyjából korrekt volt, de az az idővisszatekerés kilóméterekről látszott… Aztán főhősünk jól elszórakozik azon hogy a nője kényelmesnek tartja az ex-barátnője öngyilkossága által felrobbantott széket, majd Cara érzi a golyó helyét ami nem is ment át rajta… úristen azt a jelenetet egy az egyben ki kellett volna vágni.

A cliffhanger azért ütősre sikerült és örülnék ha lenne 2. évad, de az íróknak tényleg kicsit jobban át kéne gondolniuk a folytatást.

winnie - 2014. 05. 07. 22:49

itt linkeltem két készítői interjút: http://www.sorozatjunkie.hu/2014/05/06/hirkedd-orange-is-the-new-black-3-evad-salem-2-evad-when-calls-the-heart-2-evad/

amiből kiderül, hogy a 2. évad előtt elég komoly időugrás lesz majd. ha.

Silas - 2014. 05. 07. 23:34

és az hogy Jedikiahnak is van ereje, de majd Johnt ugráltatja?? :D na meg hogy már majdnem mindenki Annex-projektes lett, holott John volt régen az egyedüli, akin sikerült a kísérlet meg ugye kiderült, hogy a Founderen is működött.

Hunnenkoenig - 2014. 05. 08. 03:21

Tetszett, de a szöke ribi behizasa nagyon idegesitö volt.

A cliffhanger gyakorlatilag egy totalis rebootot vetit elö, amire en mar nem igazan vagyok kivancsi.

Hunnenkoenig - 2014. 05. 08. 03:21

*behozása

Zsuzsee - 2014. 05. 08. 08:26

Silas: Jednek már nincs ereje, mondták, hogy az emberi test elég hamar kidobja, és láttuk is, hogy Jed addig bírta, amíg bejutott a Gépezethez.

Cseho - 2014. 05. 08. 08:27

stephenert azert megorultek a nok. konkretan 3 no rajongta korbe, abbol 2t megdugott. hany 17 eves mondhatja el ezt magarol? :D btw hillaryt mi a rak motivalta? miert segitett suttyomban a foundernek?

goodjohnwin - 2014. 05. 08. 10:20

Stephen és Robbie Amell unokatesók.
nem lényeges, csak megjegyzésképpen :)

Marcipáncica - 2014. 05. 08. 10:52

Ha valamit elkaszálnak, akkor inkább ezt és a The 100 maradjon. Szerintem.
És hogy érdemben is hozzászóljak: engem “CSAK” a főszereplő (maga a színész) az aki rettenet zavar, a többiek még akár maradhatnának is. A történetben is vannak szarvasbaki hibák, de ezt sok sorozatnak elnéztem már, ezen nem fogok fenn akadni. Szóval részemről mindegy hogy kasza vagy marad, ezt az évadot megnéztem, de az esetleges következőt nem biztos hogy meg fogom.

Fragohol1C - 2014. 05. 08. 12:05

Szerintem a negatívumok ellenére ez egy szerethetp sorozat, szerethető karakterekkel. Nagyon remélem, hogy folytatódni fog. Jah és a bőrkabátokból én is kérek :D

mmonitor - 2014. 05. 08. 13:46

Egy vállövést túl lehet élni, kettőt már nem. Talán pont ezért lőtt Jed pontosan ugyan oda. .. vagy talán olcsóbb volt oda rakni a félmeztelen Roger-re azt a mittudémmit..?:D Nekem a finálé is gáz volt nem csak az előző rész, sőt..

Ambriel - 2014. 05. 08. 14:24

Ha valamit kaszálnak, akkor remélem ezt, és a HoD megmenekül.

Sajnos, hiába volt pár jó rész, az elmúlt részek olyan szinten gagyik voltak, hogy az évadzáró egy viccel ért fel. A legjobban az bosszantott, hogy eljátszották már megint az amnéziás klisét.

Plec pedig most már tényleg mehetne a süllyesztőbe, mert minden sorozatot lebutít, és kiheréli a karaktereket.

energy - 2014. 05. 08. 15:56

The Tomorrow People: vége az 1. évadnak… És a sorozatnak?
Reméljük.
Nekem a The Secret Circle jobban tetszett, ennek rosszabb a nézettsége, bár azóta csökkentek a nézettségek.
Mások sem adnak nagy esélyt a sorozatnak
http://tvbythenumbers.zap2it.com/2014/05/06/final-cw-predictions-for-the-100-the-tomorrow-people-beauty-the-beast-star-crossed-the-carrie-diaries/259496/
Star-Crossed 0%
Beauty And The Beast 10% 5%
The Carrie Diaries 5% 10%
The Tomorrow People 30% 25%

dzsiaj - 2014. 05. 08. 16:08

“Reméljük.”

Reméljük, nem. Sosem értettem ezt a hozzáállást, hogy miért fáj valakinek, ha egy sorozat életben marad, nem ártott az senkinek. Ha nem tetszik, nem kell nézni. Szerencsére a nagy sorozatbumm korát éljük, amikor már fizikailag is lehetetlenség nyomon követni a sok kábeles adót és egyéb platformokat, amelyek sorozatos tartalmat kínálnak, van választék dögivel.

Az esélyek tényleg nagyon gyengék. Az egyetlen remény az, hogy a TTP hozza hétfőnként a HoD őszi számait, tavasszal pedig hétfőnként csak 0.3-at tudott a HoD, a TTP stabil 0.4, egyszer 0.5 is volt demóban. Csak a HoD erősebb a valódi célközönségnél, a 18-34-es nőknél. Azért is Bilson orvosos sorozatához hasonlítgatok, mert kettejük közül fog kikerülni (vélhetően) a győztes (a The 100 nyilván be lesz rendelve).

Pudli - 2014. 05. 08. 18:56

Én azt nem értem, mármint a csatorna részéről, hogy azért kötik meg az írók kezét mert úgy gondolják, hogy ilyen jellegű sorozatot akar a célközönség? Mert én bőven benne vagyok a korcsoportba mégis kb 2 rész után kaszáltam mert uncsi volt tele klisékkel. A “színészek” meg folyamatosan ugyanolyan arcot/pofát vágtak.

Persze az is lehet, hogy nem én vagyok az átlag nézőjük mégis mindegyik CW-s sorozatot kaszáltam kivéva a Hart of Dixie-t és anno a Gossip Girl-t.

Az alap koncepció mindig tetszik és a potenciált is látom a sorozataikban mégis a megvalósítás mégis szörnyű legalábbis számomra.

winnie - 2014. 05. 08. 21:07

megkapta a kaszát.

Marci - 2014. 05. 08. 23:21

Sziasztok, nekem az egyik kedvenc sorozatom volt, nagyon sajnálom, h vége lett, van rá esély, hogy egy másik csatorna folytassa? Vagy esetleg Websorozatként?

winnie - 2014. 05. 09. 05:00

esély mindenre van, de csak alig 1%. nem hiszem, hogy bárki is folytatná.

Hunnenkoenig - 2014. 05. 09. 11:09

Jo volt, amig volt.
Nem sajnalom a kaszat.

Legalabb fellazul picit a listam.
Mar kezdett munkaba atmenni a sorozatnezes :-)

Nikki - 2014. 05. 12. 01:44

Egyetértek a kritikával; sajnálom a kaszát, bár a hibái és a kiaknázatlan lehetőségek miatt nem annyira. Jed újabb irányváltását nem igazán tudtam hova tenni a végén, úgyhogy gyorsan el is felejtem, és akkor egy elég szépen lezárt történetet kapunk (az apját nem kellett volna megölniük).

Ball - 2014. 07. 19. 19:06

Nem tudom miért fikázza itt mindenki, de szerintem teljesen jó volt.
Azt kell hogy mondjam az egyik kedvenc sorozatom lett.
Folytatás akkor valószínűleg nem lesz?

Reni - 2016. 10. 22. 00:29

Nagyon tetszett a sorozat habár az utolsó részekben minden egyszerre történt és csak ugy estek ki a szereplők Hillaryt hagyhatták volna még tetszettek Stephanel :) egyébként a szereplők mind szimpatikusak és jól válogatták csak sajnos a főbb karakterektől búcsúztunk :( nagyon sajnálom hogy kaszát kapott szerintem igazán adhatnának egy esélyt összetettebb és komolyabb részekkel és talán több nézettsége lenne! Nagyon remélem neki látnak a második évadnak!!! Szeretném ezt a sorozatot viszon mt látni

winnie - 2016. 10. 22. 01:53

nem lesz 2. évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz