login |

Once Upon a Time in Wonderland: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Kajuska

2014. 05. 09. 18:36 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

A mostanság divattá váló limitált, azaz nem 22 részes, évadonként lezárt sztorival rendelkező országos sorozatok egyike volt a Once Upon a Time in Wonderland, mely csakúgy, mint a Hostages, a Betrayal vagy a Crisis, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Pocsék nézettséget produkált annak ellenére is, hogy egy sikeres sorozat spinoffjáról van szó.

Maga a sorozat Lewis Caroll klasszikusának szereplőit kölcsönvéve saját történetet mutat be, nem a könyv hű adaptációjáról van szó. Annak ellenére, hogy a címből arra következtetnénk, hogy a történet legfontosabb helyszíne Wonderland, vagyis Csodaország, a különböző flashbackek által gyakran járunk Agrabában, Londonban az Elvarázsolt Erdőben, sőt eljutunk Storybrookba is.

Személy szerint nagyon méltányoltam ezt, mivel a számítógépes Wonderland nem a legszebb. Idővel azonban megszokható és a néző inkább a történetre kezd figyelni, nem a tájra.

Az első két rész elég gyengére sikeredett, csak akkor vált igazán érdekessé a történet, amikor elkezdték bővíteni a sztorit a Wonderland kívüli visszaemlékezésekkel. A karakterek ezáltal kedvelhetőbbé váltak, a légérdekesebbé egyértelműen Knave/Bubi vált, ezért is jó hír, hogy ősztől az anyasorozatban viszont láthatom.

Alice és Cyrus karaktere nagyon hasonlít Snow-ra és Charming-ra, lényegében az a fő jellemvonásuk, hogy szerelmesek egymásba. Igaz bemutatják a múltjukat, de a jellemük nincsen különösebben elmélyítve, inkább csak tipikus mesehősök csupa jó tulajdonságokkal. Persze drukkolhatunk nekik, hogy mihamarabb újra egymásra találjanak, de ennél többet nem nagyon nyújtottak és közel sem olyan bájosak, mint Snow-ék voltak annak idején.

A már említett Knave-nek már érdekesebbre sikeredett a múltja, kevésbé kiszámítható mi fog vele történni és jócskán hoz rossz döntéseket is, sokkal emberközelibb, mint a két főhős.

A gonoszokat kezdetben Jafar és a Vörös királynő képviseli, kár, hogy ők a sorozat gyenge pontjai. De összességében ajánlom a sorozat bepróbálását mindazoknak, akik szeretik a Once Upon a Time-ot, azonban a Wonderlandre még nem szakítottak rá időt. Hibái ellenére is egész élvezhető lett a végeredmény. Egyáltalán nem bántam meg, hogy kitartottam a végéig. A tovább mögött folytatom pár spoilerrel.

Jafar többnyire erőltetettnek tűnt, nem váltotta ki belőlem a “szeretem utálni”-érzést. Kivételt csupán az agrabai jelenetek képezik, azok tényleg jól sikerültek. VK pedig egyáltalán nem illett gonosznak. Pásztorlányként azonban hitelesebb volt, és az évad második felében, amikor Jafar ellen fordult egész érdekes karakterré nőtte ki magát.

Az évad első felében főleg arra koncentráltak, hogy a két szerelemes Cyrus és Alice újra egymásra találjon valamint, megmagyarázták mi motiválja a Jafart és a Vörös királynőt.

A félévadzáró érdekes új alaphelyzetet teremtett és a szünet utáni részek már kinőtték a guilty pleasure kategóriát, simán heti nézősek  lettek. Eseménydúsabb lett a történet és Jafar kapott egy új segítőtársat Jabberwocky/Gruffacsór személyeben. Érződött belőle a gonoszság, jó ellenpólusa volt Alice-éknek.

Meglepő módon nem a finálé volt az évad legjobb rész, hanem az 1×11, amit nem csak Cora megjelenése tett érdekessé, de a meglepő cliffhanger is. Maga a finálé arra szolgált, hogy az írók miden szálat alaposan lezárhassanak (nem kaptunk extra drámát a végére) és azt hozta, amit a legtöbben egy mese befejezésétől várnak.

19 hozzászólás Ne habozz!

Roxi - 2014. 05. 09. 19:20

Már a bejelentéskor szkeptikus voltam,szerintem egy OUAT évadba kellett volna bevinni Wondarlandet, Neverlandhoz hasonlóan!
Nekem az egész túl gyerekes volt,a gonoszak a Red Queentól Jabberwocky-ig mind röhejesek! A flashbackek közül hiányoltam Alice Wonderlandba érkezését!
Tényleg még a Bubi volt a legjobb,jó,hogy Ő visszatér!

Cápi - 2014. 05. 09. 19:20

Jó lett az írás Kajuska, abszolút egyetértek a kritikával.

A CGI borzasztó csúnya volt, gyengébb, mint az OUAT-ban., a szerelmi szál tényleg hajazott a Snow-Charming hangulatr, kellően fárasztő néhol már-már idegesítő volt.

“A félévadzáró érdekes új alaphelyzetet teremtett és a szünet utáni részek már kinőtték a guilty pleasure kategóriát, simán heti nézősek lettek.”
Ez nagyjából mindent elmond, a Jabberwocky behozása és úgy maga a karakter felépítése is nagyon ötletes volt szerintem, valóban a 11. rész volt a legjobb, a lezárás is jó lett, semmi erőlködés.
Jaffar karakterét én erőltetettnek éreztem az egész bosszúállósdival, mondjuk magát a színészt se kedvelem.
Aki teheti, nézze meg amúgy a The Philosophers című filmet, Sophie Lowe az egyik főszereplő és ott viszont nagyon jót alakít meg maga a film is igen jó lett.

Timi - 2014. 05. 09. 19:37

A Bubi, hogy kerül bele a Once upon a time-ba?

Andro - 2014. 05. 09. 20:05

Én három rész után kaszáltam, és nem is nagyon óhajtom megnézni. A CGI rettentően gyermekded, mintha egy Super Mario játékból szedték volna. Az alapkarakterek – Bubi kivételével – harmatgyengék, a történet meg rémes. Szóval, én az elején feladtam. És ahogy a nézettséget láttam, nem is vesztettem túl sokat.

Timi: Úgy, hogy ő Will Scarlett, aki a Robin Hood legendákban Robin egyik embere. És mivel ugye Robin Hood szerepel mind az anyasorozatban, mind pedig ugye az OUATW harmadik epizódjában, evidens, hogy Will is szerepel/szerepelni fog. Egyébként arról, hogy Bubi valójában Will Scarlett az OUATW harmadik részében fény derül.

marsters - 2014. 05. 09. 20:09

Van egy lakása arra

energy - 2014. 05. 09. 20:37

Az effektek fájdalmasan rosszak voltak, szembántóan. Alicet nem kedveltem, nem érdekelt a történet. Ha arról szólt volna, hogyan kalandozott a dzsinnel Alice, az sem biztos, hogy jó lett volna ilyen CGI-vel.

Pipacs - 2014. 05. 10. 10:23

Emberek! Hogy lehet, hogy a történet a 19. század végén kezdődik, Alice ott élt Londonban, mielőtt Csodaországba került, oda is térnek vissza, de a mai Storybrooke-ba mászkálnak többször is? Ez csak engem zavar ?????

Cápi - 2014. 05. 10. 10:56

@Pipacs
Az 2 külön világ. Lewis Caroll történetében ugyanis Alice a 19. században él (mivel a könyv is akkor íródott) és lényegében Csodaország meg a “eredeti” világ, ahol Alice született, az úgy egybe tartozik.
Stroybrooke meg megint egy másik világ, ami papírforma szerint a “mi világunkban” van.
Volt az OUATban más, mágia nélküli világ is, pl. Frankestein-é, tehát nem kell azt gondolni, hogy csak a Stroybrookos világ az, ami olyan, mint a valóság.

Pipacs - 2014. 05. 10. 15:59

@Cápi
Aham. Na akkor még egy meredeket kérdezek.:) Amikor az eredeti sorozatban Neal (Baelfire) átkerül az Elvarázsolt Erdőből abba a világba, ahol az árnyék elviszi a gyerekeket, az ugyanaz, mint Alice világa ??? Csak mert az eléggé stimmel. (Bár lehet hogy az előbbi talán egy fél századdal előbb játszódott, már nem vágom.)

Cápi - 2014. 05. 10. 16:45

@Pipacs
Nem, az meg a Pán Péter világ. Ahogy Csodaország összetartózik avval a világgal, ahol Alice született, úgy Sohaországhoz meg az az Anglia kötődik, ahol a Darling család lakott.

Pipacs - 2014. 05. 10. 17:09

@Cápi
Gondolom akkor van még pl. “Twist Oliver Anglia” meg “Mary Poppins Anglia” is mi? :) Ez azért sántikál nekem, ok, hogy mese, tehát ezek simán beleférnek, csak akkor is…

Cápi - 2014. 05. 10. 18:24

Nézd, amit más író írt, az mind lehet egy különálló univerzum. De simán lehet az is, hogy ugyanabban a “világban” élnek, csak némi időbeli eltéréssel.
Alice története a 19. század közepén játszódik, míg Pán Péter pedig a 20. század közepén, ha az eredeti mesékből indulunk, így könnyen elképzelhető, hogy ez mind ugyanaz a világ és ide került Neal is. Elvégre miért is ne. Bőven megférne mellettük Mary Poppins (20. század közepe a 2. vh után) meg Twist Olivér is (19. század első harmada). Pontos dátumokat nem írok, ki lehet googlezni, csak azokhoz képest nagyjából lövöm be a kort.
Ugyanez lehet igaz amúgy Ózra is, ha az eredeti filmből indulunk ki, Dorothy a mi “időszámításunk” szerint az 1930-as években került át Ozba, míg a varázsló előtte pár évvel. Abszolút elférhetnek egymás mellett, de annak se látom akadályát, hogy miért ne lehetne mind egy külön kis világ.

Pipacs - 2014. 05. 10. 20:35

:) Nem hiszem, hogy az “árnyékos” világ, amibe Neal pottyant, a 20., sokkal inkább 19. eleje. Mary Poppins a 2 VH között indult, talán 20-as, 30-as évek. De értem, mit mondasz, csak ugye, mivel itt nem valami meseszínhelyről (mint Sohaország, meg Óz birodalma, stb.) van szó, hanem Londonról, ez azért bezavar némiképp. De ok, jó magyarázat, végülis…

Cápi - 2014. 05. 10. 21:45

Jaj, nagyon nem. A 19. század az az 1800-as éveket jelenti. Elég youtubeon belenézni a 2×21-es részbe, a Darling házban már elektromos árammal világítanak, az pedig csak a 20. században kezdett elterjedni. Maga Pán Péter karaktere is a 20 század legelején jelenik meg, Neal valamikor a 2. világháború után érkezhetett meg Londonba.

Pipacs - 2014. 05. 11. 10:53

Tudom, hogy az az 1800-as évek…:P Nekem gyertyák meg olajlámpák rémlenek. Mondjuk ebben lehet, hogy tévedek, de a hintóra határozottan emlékszem, és a ruházat tutira nem stimmel, ahogy a ház sem. Akkor inkább az ipari forradalom után. (Akár a századfordulón, s akkor már kábé Alice korában vagyunk.) Az más kérdés, hogy Pán Péter sztorija mikor indult útjára, elvégre a sorozat készítői eddig is rugalmasan kezelték a meséket (pl. Piroska maga a Farkas, stb.).

Kisame - 2014. 05. 13. 11:25

Folyamatos anyázás mellett szenvedtem végig az OUT első évadának kb 3/4-ét, mire úgy döntöttem, hogy F*You! és kaszáltam!

Abban az egy esetben ígértem meg magamnak a visszatérést, ha spinoffot indítanak Rumpelstilskin és/vagy Mad Hatter főszereplésével, emiatt pedig kezdetben bizakodó voltam a sorozattal. Végül nem kezdtem bele és látom jól döntöttem.

A kérdésem az, hogy akkor viszont Mad Hattert TELJESEN kihagyták ebből a sorozatból? Úgy értem nem is castingolták újra? Tudom, hogy Sebastian “9Marvelszerződésemvan” Stan nem igazán ért rá a Winter Soldier miatt, de emaitt teljesen ki is hagyták a figurát innen?

Kajuska - 2014. 05. 18. 22:58

Kisame: Mad Hatter egyáltalán nem szerepelt.

Ivonn - 2014. 10. 23. 17:38

Én mindig arra gondoltam, hogy a Darling család a mi világunkban él, viszont Neal olyan sokáig élt Neverlandben, hogy mire visszatért, már eltelt egy csomó évtized, ezért van a mi világunkban. Viszont ezek szerint erre nyilvánvalóan nincs szükség, ha Alice is valójában egy másik valóságban él… bár azt esélyesebbnek tartom, hogy Alice igenis a mi világunkban volt, hiszen különben miért mutatták volna meg az utolsó résznél, hogy írt egy könyvet? Mert így került a történet a világunkba! Talán a nyuszi mégiscsak tud időt utazni, mint a házimanók, akik akkor is tudnak hoppanálni, ha senki más:D

keats - 2015. 02. 26. 01:18

1-2 napos darára rettenetesen ajánlom ezt a sorozatot.

Én az After the Dark c. film nyomán bukkantam rá, ahol nagyon megtetszett az ott is kardinális szerepet játszó Sophie Lowe színészi játéka és egész lénye (a sorozatban Alice-t alakítja).

Egy nap alatt végig értem a 13 részen és a végén abszolút elégedetten áltam fel előle.

Az anyasorozat nekem nagyon gyors kasza volt, tehát az ne tántorítson el senkit, ha azt nem szívesen nézi.

A mostanában futók közül a Galavant-hoz hasonlítható leginkább, akinek az tetszett szerintem ez még jobban fog.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz