login |

Carnivàle – írta jky

2014. 05. 10. 08:55 - Írta: vendegblogger

41 hozzászólás | kategória: kritika,

Daniel Knauf a ’90-es évek elején életbiztosításokkal foglalkozó ügynökként dolgozott, de elégedetlen volt a munkájával, ezért 1992-ben, azt remélve, hogy egyszer majd (főállású) forgatókönyvíró válik belőle, megírta a Carnivàle 180 oldalas forgatókönyvét.

A vándorcirkusz ötlete onnan jött, hogy gyerekkorában nagyon kedvelte őket és ilyen témájú történetet ritkán vittek filmre. Miután elkészült a szkript, úgy gondolta, hogy ez a történet mégsem állja meg a helyét sem játékfilmként, sem pedig televíziós sorozatként, ezért a fiókba vágta az egészet, azt tervezve, hogy egyszer majd regény formájában adja ki.

A forgatókönyv évekig a fiókban hevert, végül Knauf úgy döntött, hogy a weboldalán publikálja, ezt követően pedig a szkript egy barátja segítségével eljutott a Howard Klein producerhez és az HBO-hoz, akik láttak benne fantáziát. Így kezdődött hát a vándorcirkusz története, így kapta meg a „társulat” a lehetőséget, hogy 2003. szeptember 14-én először felkavarják a port a televíziók képernyőjén.

A történet Milfay-ben, Oklahoma államban veszi kezdetét a 30-as évek Nagy Gazdasági Világválságának idejében. A válságot tovább tetézik a hatalmas homokviharok, melyek pusztítják a mezőgazdaságot, ezáltal még inkább szegénységbe és nyomorúságba taszítva az embereket.

Vándorcirkuszok járják az államokat, próbálják szórakoztatni a sanyarú sorsú embereket, miközben ők maguk ebből próbálnak megélni. Az egyik vándorcirkusz itt találkozik először Ben Hawkins-szal (Nick Stahl), akit furcsa álmok gyötörnek, és aki hozzájuk csatlakozva az egyik központi karakterré válik.

A történet nagyon lassan csordogál, tele van szimbolikával és misztikummal, melyek az egyik legalapvetőbb (és örökös) történetet színesítik ki, ami nem más, mint a jó és a rossz küzdelme, illetve a sors és a szabad akarat kérdése.

A történetben kiemelt szerepet kap a vallás, melyet Justin atya (Clancy Brown) és a húga, Iris (Amy Madigan) képvisel elsősorban. Fontos kiemelni Clancy Brown játékát a prédikátor szerepében, mely az egyik legerőteljesebb színészi alakítás a sorozatok történelmében.

A másik kiemelendő szereplő a társulat vezetője, Samson (Michael J. Anderson), a törpe, aki a vándorcirkusz vezetőjét játssza, és akinek már kezdeti tervek idején is bérelt helye volt a sorozatban, mert ő volt a tökéletesen megfelelő színész ehhez a karakterhez. De persze az összes többi szereplővel is kivétel nélkül elégedett voltam, változatos, remekül kidolgozott karaktereket kaptunk, amit a színészek teljes hitelességgel játszottak el.

Apropó hitelesség. A díszlet- és ruhatervezők, kellékesek, sminkesek, és mindenki, akinek köze volt a sorozat megtervezéséhez és megvalósításához, csillagos ötös munkát végeztek. Rengeteg sorozaton túl vagyok már, de azt kell mondjam, hogy képi világban, atmoszférában a Carnivàle az egyik legerősebb. Fantasztikus operatőri munka, remek sárgás-barnás, kopottas, poros, koszos képi világ, tökéletesen passzol a történethez és a korszakhoz.

Az egészhez persze nagyban hozzájárul Jeff Beal csodálatos zenéje is, aki vonós, pengetős és billentyűs hangszerekkel teremtette meg a sivatagos pusztaságában játszódó sorozathoz a kellő hangulatot. És persze ott a főcím, ami szintén minden idők egyik legjobbja: remek stílus, animáció, zene, dokumentumfilmszerű bevágások, képes azonnal megteremteni a hangulatot a sorozathoz.

Ami negatívumként felhozható, az sem igazán a készítők sara, mint inkább az HBO-é. A csatorna ugyanis a 6 évadosra tervezett sorozatot a második szezon után elkaszálta. Az esetet anno a magas költségekkel indokolták.

A történet mindezek ellenére nagyjából kereknek mondható, ugyanis ebben a két évadban felépített főszálat lezárják. Bár sok minden elmesélésére és megmagyarázásra már nem volt lehetőségük a készítőknek, szerintem ez nem is feltétlenül baj, mert egyrészt így marad egy kis misztikum, másrészt ennek a története teljesen 100%-osan talán egyébként sem lenne lezárható – aki végignézi ezt a két évadot, az meg is érti majd, hogy miért.

Akinek eddig kimaradt és nem zavarja, hogy lassan csordogál a történet, az mindenképpen adjon neki egy esélyt, mert egészen különleges hangulatú, HBO-minőségű sorozattal gazdagodhat. Ahogy Samson mondaná:

Let’s shake some dust!

41 hozzászólás Ne habozz!

Viv - 2014. 05. 10. 09:08

Imádtam. Szinte fizikai fájdalmat jelentett, hogy csak két évadot élt meg.

BeZo - 2014. 05. 10. 09:16

Félelmetesen jó sorozat volt, ráadásul én lelkész-szemmel néztem, így még érdekesebb volt az élmény. Méltatlan szavak csúsztak ki a számon, amikor elkaszálták…

asdf - 2014. 05. 10. 09:20

Hogy ez hány éve van az egyszercsak megnézendő listámon…

zedtheant - 2014. 05. 10. 09:21

egyik legnagyobb sorozatélményem és a kevesek egyike, amit dvd-n is megvettem. az a legszomorúbb az egészben, hogy egy mai hbo már nem biztos, h elkaszálná. kivételes sorozatélmény, amilyennel nagyon ritkán találkozik az ember.

BeZo - 2014. 05. 10. 09:28

zedheant:
Teljesen igazad van. Valószínűleg ez a sorozat “túl korán jött”.

Orso-borso - 2014. 05. 10. 09:43

Azon ritka sorozatok közé tartozik, amit újranéztem. Hátborzongatóan zseniális.

MRagnar - 2014. 05. 10. 09:44

Nagyon jó volt. A Deadwood-nak sem volt igazi vége, pedig nekem az volt az egyetlen kávbojos dolog ami tetszett.

dualla - 2014. 05. 10. 09:48

Kétszer is végignéztem, és tervben van egy harmadik dara is. Minden ízében imádtam, tizenévesen ugyanúgy a tévé elé szögezett, mint húszon túl. :)

Thrasher - 2014. 05. 10. 09:56

jé, ez kellemes meglepi.
ott van a 3 kedvencem közt, zseniális volt.
bár nem vágom a nézettségi számokat, de Knauf szerintem ott hibázott nagyot, hogy az első évadban nagyon-nagyon lassan haladt a sztori, ezzel elvágta magát a felszínesebb nézőknél, hiába kapcsolt rá a második évadban.

fantasztikus mitológiát agyalt ki, a neten fellelhető egy dokumentum, ami állítólag az eredeti, az HBO-nak is leadott pitch. ha ez tényleg igaz, és nem utólag bővítette ki, akkor lenyűgőző, mennyire részletesen ki volt dolgozva a mitológia, és minden karakter háttérsztorija.

a környezet a Dust Bowl miatt nagyon egyedi, és ahogy jky is írta, Beals zseniális zenét írt, a sorozat főcíme az egyik kedvencem.

valóban nagyon jó volt Brown is, de ő kb. mindenben nagyon jó. Clea DuVall is tök jó volt egyébként, meg hát Michael J. Anderson, naná. Stahllal nem voltam egyedül megelégedve, de igazán zavaró ő se volt.

a kaszája az egyik legjobb jele annak, hogy mennyire egy kommersz, korlátozott környezet a TV-zés, akár még kábelen is. azt meg tudom érteni, ha valakinek nem ez volt a kedvenc sorozata, naná, de azt a döntést nem, hogy ha ehelyett úgy érezte, hogy inkább valami más, vele egyidőben futó sorozatot néz. a mai napig ez az egyik legeredetibb cucc a TV-ben, és akármi is nyomta le a nézettségi számait, az nagy valószínűséggel valami sablonos, felesleges sorozat volt, hisz bizony a legtöbb sorozat még ma is egy kaptafa, amivel semmit nem vesztesz, ha kihagyod.

a 6 évadot három darab 2 évados fejezetre bontotta Knauf, ebből az egyik ugye elkészült, és ha nincs is elvarrva midnen, de érezni, hogy “eljutott valahova” a sztori, úgyhogy érdemes azoknak is belekezdeni, akik ódzkodnak a kaszált dolgoktól-

Egyszarvu - 2014. 05. 10. 09:58

Óó, hát nem egy pár hete néztem újra? :):)

nuage - 2014. 05. 10. 10:00

Én is nagyon szerettem, igazán hangulatos, egyedi és sokáig az emberrel marad. Bőven lehet rajta agyalni és újra és újra átgondolni a látottakat. Sajnáltam, hogy kaszálták, mert érdekes irányba haladt a történet és simán elnéztem volna még. Bár olykor kifejezetten félelmetes volt, mégis nagyon magával ragadó.

szuladam - 2014. 05. 10. 10:18

De régen láttam, lehet újra kellene nézni… :o

szuladam - 2014. 05. 10. 10:20

Viv, fizikai fájdalmat? :D akkor lehet el kéne menni egy orvoshoz, biztos, ami biztos ;)

bëiz - 2014. 05. 10. 10:32

Én is nagyon szerettem, de nekem kereknek tűnt. Nem hiányzott még plusz 4 évad egyáltalán. Elfogadtam, hogy 2 évad és eleve úgy álltam hozzá. Valóban remek a hangulata és a második évad nagyon beindul (az elsőhöz képes).

jky - 2014. 05. 10. 10:42

Ha valaki nosztalgiázna kicsit, itt vannak a mentett képeim minden epizódból:

http://jkypost.tumblr.com/tagged/carnivàle

(értelemszerűen spoileres)

Alice - 2014. 05. 10. 10:46

Remek írás, gratula! :)
A sorozatot nagyon szerettem, tátott száj kategória, ráadásul az egyik legfelkavaróbb, amit valaha láttam, közvetlenül elalvás előtt nem javallott, nem viccelek :). Döbbenetes élmény, szuper színészekkel. Kiemelném még a főcímét, és a részek lezárása is mindig milyen ütős volt már!
Nekem még hátra van a 2. évad, szintén a listámon, de persze inkább elölről kellene kezdeni. A depresszióssága miatt tologattam annak idején, amikor friss volt a S2.

Clancy Brown hihetetlenül jó, ezerarcú színész. Pl. nagy kedvencem a Föld 2. c. sorozat jó fej, egyedülálló apafigurájaként (!), ott ugyanúgy megállta a helyét, mint itt prédikátorként. Többségében ilyen elborultabb/ gonosz szerepei vannak.

Viv - 2014. 05. 10. 10:48

szuladam, azóta már kihevertem, de hosszú volt a folyamat, lassú a gyógyulás :D

m76 - 2014. 05. 10. 11:04

Hogy ne csak pozitív vélemény legyen.

Én a sok jó vélemény miatt megszereztem pár éve, el is kezdtem nézni, de annyira nyögvenyelős, semmiről se szólós, érdektelen, és lassú volt, hogy nem bírtam talán még a pilotot sem végig nézni. Már nem emlékszem pontosan meddig bírtam, de biztos hogy számomra totálisan érdektelen volr a sorozat. Annak ellenére, hogy a vándorcirkuszok világa nagyon is érdekel, így duplán kellett mellényúlniuk hogy ne tudjam nézni. De amit láttam belőle az alapján nem is volt érezhető, hogy ez egy vándorcirkusz lenne, szerintem abszolut nem adja vissza azt a hangulatot.

Inkább valakinek a misztikus agymenése. Deadwood hasonló hozzá, mivel az sem szól konkrétan semmiről, de azt a karakterek nézhetővé tették. Ezt számomra semmi sem.

BelsoValtozas - 2014. 05. 10. 11:14

Lassú, de nagyon jó sorozat volt, a prédikátor valami eszméletlen volt, én neki szurkoltam. Ezt a mondatot nem tudom feledni:

“There is no demon is me,
The demon is me!”

winnie - 2014. 05. 10. 11:20

m76: de akkor ez csak a pilotra vonatkozik, nem?:)

anno, pedig nem is voltam junkie (akkor kezdődött el a dolog), engem nagyon berántott az atmoszférája. már az a sorozat mellett tartott, és idővel már nem csak az, hiszen ahogy bontakoztak ki a dolgok, egyre megkapóbb és érdekesebbé vált az egész. még véletlenül sem azt mondom, hogy akinek az eleje nem jött be, az fektessen bele időt, mert tény, hogy erősen rétegsorozat, de ez is olyan, ami egészben adja át a lényeget.

azzal viszont egyetértek, hogy a főhős kicsit mintha sántított volna. a többiek simán lekörözték nick stahlt. persze lehet, hogy ide ilyen karakter kellett.

Solmyr - 2014. 05. 10. 11:28

ááááááááááá, imádom ezt a sorozatot, all-time top 5-ban bérelt helye van.

Dhomasson - 2014. 05. 10. 11:30

A Deadwood és a Carnivale kaszáját nehezen bocsátom meg az HBO-nak..
Zseniális sorozat. Az évadzárók különösen jól sikerültek, a hátam borsózott mindkettőnél.

napocskin - 2014. 05. 10. 12:04

Már régen végignéztem volna, ha nem Nich Stahl az egyik főszereplő. Tőle borsódzik a hátam, és nem a jó értelemben. De lehet, hogy végül mégis ráveszem magam.

Lemoni - 2014. 05. 10. 12:36

Junkie-ságom előtti időszak legkellemesebb emléke az X-akták és a Twin Peaks mellett.

Brynden Rivers - 2014. 05. 10. 12:49

Ó jó, hogy mondjátok, Carnivae darát tartok a nyáron :)

Ronald D. Moore (Battlestar Galactica) és Howard Klein (The Office, Parks and Recreation) nevét is meg kell említeni a sorozat kapcsán!

Érdekes, hogy Daniel Knauf többi sorozata (Dracula, My Own Worst Enemy) fele ennyire se érdekes – úgy tűnik “egykönyves” szerző.

@Viv: mint egy szakítás ? :)

noar - 2014. 05. 10. 13:21

Köszönöm az írást, nem is hallottam még róla, nyáron meg lesz nézve! :) Várom is, hogy felfedezhessem.

fm! - 2014. 05. 10. 13:41

Ezt még DVD-n kölcsönöztem(!) ki és úgy láttam. Valahol ott és akkor kezdődött junkie-ságom… :)

Shannen - 2014. 05. 10. 14:01

Évek óta tervezem végre megnézni, de most már nyáron tényleg, történjék bármi ledarálom. Nagyon kíváncsi vagyok, szinte csak pozitív véleményeket olvastam mindig róla, és az eddigi infóim alapján, esélyes, hogy nekem is ennyire be fog jönni. persze majd meglátjuk.

jiliac - 2014. 05. 10. 14:10

Máig az egyik legnagyobb kedvenc. Legalább 20x megnéztem már, és legalább évenként újranézem. Megunhatatlan elnyűhetetlen, igazi “old time classic” sorozat. Igazából őszintén mondhatom ez a sorozat járult hozzá ahhoz, hogy sorozatnézővé váltam. Kiváló alkotás.

pytta - 2014. 05. 10. 17:02

Hm, érdekes, mert én meg úgy tudtam, hogy eredetileg miniként kezdte a sorozat, mármint egy évadosra lőtték be, aztán azt mégis megtoldották. Ez hülyeség, vagy miért emlékszem így? :)
Szerintem pont, hogy a rövidebb verzió lett volna a jobb, mert a második évad vége felé már elég furcsa irányokat vett a történet, amik nem feltétlenül hiányoztak. De azért erős sorozat, bár messze nem a legjobb még az HBO sorozatok között sem szerintem…

Casey Novak - 2014. 05. 10. 17:16

Ez nálam tipikusan hangulatfüggő sorozat. Egyszer elkezdetem, és nem jutottam túl az első 10 percen. De nem akartam lemondani róla, és valamivel később újra nekiálltam, és leszaladt egyben a két évad. Olyan elmeállapot kell hozzá. Ha jó pillanatban kap el, akkor eszméletlen hatásos.

BaBa - 2014. 05. 10. 18:34

Annyira imádtam ezt a sorozatot, minden rész tele volt apró finomságokkal, ami mindig lenyűgözött. Viszont azzal nem nagyon értek egyet, hogy lezárták volna a történetet. De azt én se bocsátom meg soha az HBO-nak, hogy kaszálták.

speedle - 2014. 05. 10. 18:53

Twin peaks western!!! Imadtam a sorit, es amikor nagyban kerestem a 3. Szezont es nem talaltam, na… Twin peaks ota nem hianyzott ennyire egy folytatas… :) lassan ujra kene daralni….

Amiben egyetertek h tul koran erkezett, nem voltak az atlag sorinezok hozzaszokva a lassu tempohoz es az inkabb karakter – es nem tortenet – kozpontu szeriakhoz. Mert nekem inkabb a karakterek tetszettek!

Zsu - 2014. 05. 10. 21:01

Köszi az írást. Még nem hallottam erről a sorozatról eddig, de az írásod hatására már meg is néztem az első részt. Eddig nagyon tetszik, remélem a folytatás is ennyire szuper :)

fran - 2014. 05. 10. 21:42

BeZo, ez a lelkész szemmel nézés mit jelent. Vagyis keresztényként nem lesz durva istenkáromlás benne? Mert a leírás vonz, csak félek a hbo típusú jó rossz harc bemutatásától. Vagy mire készüljek?

Egy ember - 2014. 05. 11. 11:52

Alap sorozat. Talán az első olyan sorozat volt, amit hibátlannak láttam.

Reeku - 2014. 05. 11. 13:01

Amikor ez a sorozat ment, még nem nagyon voltam junkie… persze hallottam akkor róla, de kimaradt valamiért eddig. De majd most nyáron! :) Már letöltöttem, úgyhogy nemsokára jöhet a dara!

Winry Rockbell - 2014. 05. 11. 14:46

Ezt látnom kell :D

Nikki - 2014. 05. 12. 01:38

Anno belekezdtem, de nem csúszott, rémesen lassú volt, úgyhogy feladtam.

Rékuc - 2014. 05. 12. 09:25

Nagyon szerettem!

ZöldM4cska - 2017. 05. 31. 21:41

Bár régebben is halottam már róla hogy misztikus-meg-cirkusz de a feledésbe merült. Most 2017 ben itt élek angolhonban és egy charity (jótékonysági) boltban találtam rá mind a két évadra ráadásul magyar felirat is volt rajta. Gondoltam kiprobálom hátha…
Most fejeztem be és imádtam :-) :-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz