login |

Louie: kezdett a 4. évad – írta The Man Who Laughs

2014. 05. 12. 18:23 - Írta: vendegblogger

20 hozzászólás | kategória: kritika, standup,

A szokottnál egy évvel hosszabb kihagyás után visszatért mindenki kedvenc kékgalléros, jómunkásember komédiása és milyen jól tette! A Louie negyedik szezonja az eddigiek alapján hasonlóan jó lesz, mint az előző három és azok is nyugodtan belevághatnak, akik eddig semmit sem láttak belőle. Talán Yvonne Strahovski szereplése meggyőzi őket.

Tényleg érdemes esélyt adni a sorozatnak, mert bár erősen rétegcucc, de akinek bejön, az igazi kincsre lelhet. A tovább mögött folytatom minimális spoilerrel – főleg az új nézőkhöz szólva.

Bár igazából annyira talán mégsem leszek spoileres, hiszen az első résznek sem volt konkrét története. Csupán apró részeket láthatunk Louie egy átlagos keddjéből úgy, mint a reggeli felkelés nehézségei, a gyerekeivel való szenvedés (akiket nagyon szeret, csak éppen halálra idegesítik), a közös póker más humoristákkal, vagy éppen ahogy a fájós hátával orvoshoz megy.

Mindezen tevékenységek közben pedig általában mindig Louie húzza a rövidebbet, a néző legnagyobb örömére.

Az első rész mini-sztori szálai közé időnként beékelődött egy-egy stand-up betét, mint anno a Seinfieldnél. Az a sorozat a komikus elmondása szerint a semmiről szólt, ilyen szempontból hasonló a Louie-hoz (csak ez messze nem annyira pol. korrekt).

A Louie ugyanis csak és kizárólag egyetlen dologról szól, a címszereplőjéről. Ő és az ő végtelen szerencsétlenkedése az egyetlen dolog, ami összetartja ezt a sorozatot. Ha tetszik a Louis C.K. humora, tetszeni fog a sorozat is. Ha, viszont nem komálod a magyar származású komédiás humorát ez nem a te műsorod. Hiszen a sorozat sem más, mint egy elképzelt verziója az életének, és mint ilyen, az első rész magabiztosan hozta az elvárásainkat.

És, hogy milyen Louis C.K humora? Louie az igazi ízig-vérig kisember. Túlsúlyos, magányos és egyre öregebb, viszont kendőzetlenül őszinte. Persze lehet alpárinak is nevezni és valóban sokat káromkodik a stand-up-jaiban, de nem ez a lényeg. A humorának nagyszerűsége abban rejlik, hogy bátran mer olyan témákhoz nyúlni, amikkel sokan nem viccelnek. Mert nem illik.

Az évad rögtön két résszel indult (és a továbbiakban is heti kétszer húsz perce kell számítanunk majd), ami nagyon jó húzás volt, hiszen a második epizód sokkal jobbra sikerült, mint a csupán kellemes ráhangolódást biztosító első. Ez már nem csak gegek laza füzére, hanem konkrét történettel is rendelkezik.

A rész elején Jerry Seinfield (aki zseniálisan parodizálja ki saját magát) megkéri hősünket, hogy ugorjon be egy másik komédiás helyére egy jótékonysági fellépésen. Persze azt elfelejti közölni, hogy a fogadáson Hampton Beach leggazdagabbjai lesznek ott. Szerencsétlen Louie meg megérkezik a sok elegáns kékvérű közé egy szál pólóban, úgy hogy a színpadon nem nyúlhat a megszokott témáihoz sem. Ami pedig ezután történik, az kérem szépen nem más, mint a kínos humor magasiskolája.

Louie egy balfácán, az átlagemberek legátlagosabbikja, aki hiába nevetett meg annyi embert, ő nagy ritkán nevet. Ha pedig mégis valami jó történik vele (például Yvonne Strahovski hazaviszi a fogadásról és lefekszik vele), azt is képes elrontani a néző legnagyobb örömére. Azért a végén őt is látjuk egy kicsit elmosolyodni, mert eddigi legnagyobb szerencsétlensége azért mégis csak kicsit közelebb hozta álmai pincérnőjéhez.

A negyedik évad nyitánya tehát abszolút hozta az elvárt szintet. Egyetlen dolgot sajnálok csupán, hogy megváltak a jól bevált főcímdaltól, ezért bizony kegyetlenül levonok egy pontot, de nálam még így is minimum 8/10 a start.

20 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2014. 05. 12. 11:26

ahhoz képest, hogy korábban próbált részek közül egyik sem jött be, vagyis nem tudtam végig szórakozni rajtuk, hiába voltak zseniális pillanataik, most kapott egy esélyt a 4×02 a leírás miatt és marhára bejött.

clegane - 2014. 05. 12. 18:27

most kezdtem el nézni az elejétől és hát még eddigi hősömnél, Rickynél is jobban megkedveltem ezt a Louiet.

Khaal - 2014. 05. 12. 20:10

clegane: Ha Gerwaisra gondolsz, ő nyomott a Louieban is egy röpke vendégszereplést, már nem emlékszem melyik részben, de az egész sorozat egyik fénypontja volt kettőjük párosa. Sajnálom hogy nem lett belőle visszatérő szereplő, bár lehet sokadjára már nem működött volna olyan jól a karaktere.

Kíváncsi leszek, hogy a mostani rész történései hogyan hatnak majd ki a jövőre. Vagy esetleg ez is el lesz felejtve a következő részre, mintha meg se történt volna?

clegane - 2014. 05. 12. 20:15

Khaal: ja ja még egészen az elején :)
természetesen emlékezetes volt, de nekem Lynch vendégszereplése jobban bejött :)

Solmyr - 2014. 05. 12. 23:06

winnie, szerintem érdemes bekapcsolódnod hetiben a negyedik évadra, eléggé új nézőkre van tervezve, meg ki is forrotta már magát a sorozat.

paranoid android - 2014. 05. 13. 04:55

A hosszú szünet miatt csaknem el is felejtettem, hogy mennyire szeretem Louie-t. De a remek kezdés mindenképpen igazolta, hogy kellett ez a pihenés. A harmadik évadban én párszor azt éreztem, hogy túlhúzott néhány ötletet, így nem is volt mindig annyira kellemes a ritmusa a részeknek, mint korábban. Ezeket most egyáltalán nem éreztem, mindkét rész nagyon tetszett. A zseniális vendégszereplők sora pedig folytatódott. Nálam is David Lynch, aki az egyik kedvenc rendezőm, viszi a pálmát ezen a téren, de most Seinfield, és főleg Yvonne Strahovski szintén fantasztikus volt. De a humorista kollégákkal való pókerezést is szeretem, különösen Jim Nortont és Sarah Silvermant.

deviszke - 2014. 05. 13. 11:26

magyar szereplő a s04e04-ben !!

tpedro - 2014. 05. 13. 14:56

en is pont ezt akartam ideirni!

Sitrep - 2014. 05. 13. 17:52

Jaja, bár Ellen Burstyn “Isztenem!”-je kicsit béna volt, de a többi magyar szót jó volt hallani a Louie-ban. Sőt, mivel ez elvileg egy hatrészes etapnak az első része volt csak, remélhetőleg lesz még sok magyar jelenlét :)
Kiváncsi vagyok vajon a sorozatbeli Louie-nak is az-e a származási háttere mint a mi Lajosunknak, azaz rájön-e hogy magyar a hölgy, és megemlíti-e hogy neki is van magyar őse.

mogsta - 2014. 05. 14. 10:18

szóval akkor a hét idézete: “KI VAGY TE?” =)

20legendd - 2014. 05. 14. 21:53

Pedig mikor látom, hogy felkel a nő, vártam már, hogy mikor kezd el hisztérikusan kiabálni, hogy “Who are you?”, de erre nem számítottam. Mit ne mondjak, erősen meglepett. Jó egyébként eddig az idei évad, a 4×03 is kiváló volt, sőt…

chinaski - 2014. 05. 26. 03:53

Nem akárki amúgy a magyar szereplő: Bálint Eszter játszott már együtt David Bowie-val, kapott főszerepet Jim Jarmuschtól, zenészként pedig olyan zsenikkel alkotott, mint a Swans és Marc Ribot.

A Slate nemrég írt is arról, hogy a szereplése nem véletlen volt:
http://www.slate.com/blogs/browbeat/2014/05/20/louis_c_k_s_jim_jarmusch_allusion_eszter_balint_s_louie_character_is_a_tribute.html

Mordekai - 2014. 05. 27. 15:06

“Nagyon hülye vagy. Kicsit se vagy vicces.” És utána az a döbbent arc. Ezen percekig röhögtem :) Az évad poénja eddig.
Mehetne a “magyar jelenlétbe” ez a pár másodperc.

aquilone - 2014. 05. 27. 15:18

Azért ez se volt semmi: “In Hungary, we have a saying: If you didn’t screw the cow, she’s not your cow.” :D

mogsta - 2014. 05. 27. 20:29

Mordekai: én is, de még azon is, hogy az mekkora már, hogy beletesz egy olyan poént, amit a sorozat nézőinek töredéke ért.

Jim Norton mimikája pedig azonnal MRW gifesítésért kiált, valaki nem tud egy jó guide-ot?

Mordekai - 2014. 05. 30. 20:03

Szerintem ez a poén úgy is üt, ha se angolul, se magyarul nem tud a néző.
Ja és a főcímzene nekem is rohadtul hiányzik, sosem léptem át, amíg volt.

NatoLocator - 2014. 06. 01. 00:14

Nagy fájdalom nekem is a főcím hiánya, de így legalább több műsoridő jut a főhősnek. Továbbra is imádom Louie humorát, Bálint Eszter magyar jelenlétéért hatalmas pacsi Louie-nak! Nem tudjátok, Louie tud vmennyire magyarul?

Brynden Rivers - 2014. 06. 01. 14:42

Bálint Eszter több részes vendégszereplése megérne egy külön posztot.

Elvégre mikor beszélt magyarul magyar színész egy amerikai sorozatban ? :)

Tauko - 2014. 09. 08. 00:34

4X03
A végén, amikor sétáltak. Basszus, ez zseniális volt. :)

Tauko - 2014. 09. 08. 00:37

Mármint az utolsó kb. 7 perc, az egész beszélgetés.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz