login |

NCIS: Los Angeles: vége az 5. évadnak – írta Sue

2014. 05. 15. 17:50 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

A helyzet az, hogy úgy jártam ezzel az évadzáróval, mint Moldova György öreg gazdája A paraszt és a technika című örökbecsű alkotásban (aki nem ismeri, itt megtalálja, a 64. oldalnál, a 2. történet): nagyon sok momentumnál megvolt a „Gondoltam.”-érzése, de a cliffhanger, amit a nyakunkba kaptunk – na arra nem számítottam.

De még mielőtt ebbe nagyon belemennék, megemlékeznék az idei évadról is röviden, és esetleg némileg spoileresen, így akit érdekel, az klikkeljen tovább.

Sok minden volt az idén. Kezdtünk egy nagyon erős évadnyitóval, aztán utána a PTSD-kérdést nagyon gyorsan megoldották – az én ízlésemnek kicsit túl gyorsan is, mert a poszttraumás stressz nem tűnik csak így hipphopp el. A félreértések elkerülése végett: nem, nem szerettem volna Deeks hosszas szenvedését nézni, de attól még ennél kicsit több utóhatást elbírtam volna. Ugye, milyen ellentmondásos?

Ezt követően szépen lassan egy lejtmenetbe kerültünk bele, aminek a 100. rész is áldozatul esett, majd apránként visszataláltak a helyes útra, és sorra hozták egyre szórakoztatóbb részeket.

A 100. epizód kapcsán egy gonosz kérdés merült fel bennem: miért van az, hogy a Callen eredetét boncolgató részek egyre kevésbé sikerülnek jól? Alapvetően azt kell mondjam, hogy bírom a karaktert (bár tény, hogy nem ő a nagy kedvenc, de attól még csípem), és tényleg érdekes is lehetne az ő eredettörténete, de valahogy ezt a szálat egyre kevésbé találják el jól Shane Brennanék.

Ehhez kapcsolódik az ominózus barátnő-kérdés is a fejemben: nem tudom, ki hogy van vele, de valahogy nagyon nem érzem igazán Callen karakteréhez passzolónak az egyébként kedves tanítónő alakját.

Persze azt nem mondom, hogy átmeneti időtöltésnek nem jó, sőt. Csak egy ilyen múlttal és ilyen munkával rendelkező karakter esetében valahogy olyan magánéletbeli társat gondolna inkább illőnek az ember, aki tudja, mi a férfi foglalkozása, és azt, hogy „honnan jön”. Ugyanis ha netán komolyabbra fordulnának a dolgok, akkor nem árt, ha a nő is tudja, mivel néz szembe – például, hoogy célpont is lehet).

– Beginning of the end?
– End of the beginning.

Nade: a White Ghost sokkal érdekesebb, mint az iménti eszmefuttatásom. Ennek a műveletnek köszönhettük, hogy Daniela Ruah a növekvő pocakja ellenére egész évadban jelen volt, és ez a megoldás nálam csillagos ötöst érdemelt ki.

Jól volt felépítve az első pillanattól kezdve az egész történetszál, fokozatosan csepegtették az infókat. A Kensi – Deeks-kapcsolat szépen bontakozott az évad elején, aztán a 10. rész végén az afganisztáni küldetéssel szépen egy fél világ került a páros két tagja közé. Pedig szerintem sokan rendelkezünk különböző forgatókönyvekkel a fejünkben, mi is történt a 9. rész vége és a 10. kezdete közt…

Mindenesetre idén is jelen volt az a tendencia, hogy általában azok a részek voltak érdekesebbek, ahol a csapat valamelyik tagja a középpontba került, mert valamilyen oknál fogva érintetté vált az ügy kapcsán – kivéve a már említett 100. esetében. Így nekem nagyon bejött az Eric és barátja köré épült történet, vagy a Sam kis „barátnője” után kutató epizód, hogy csak párat említsek.

Mindezek szellemében az évad csúcspontja az 5×19 volt: az egész Kensi-mentőakció jól fel volt építve, és az egész csapat egyértelműen érzelmileg érintett volt az akcióban. Ugyanakkor az ex-vőlegény felbukkanása egyértelműen előre vetítette, hogy ha valaha is igazán összejönne a „Densi” felállás, az nem most lesz.

– You cannot escape.
– Neither can you.

Így érkeztünk el a kellemes heti 40 percek közepette ehhez az évadzáróhoz, ami egészen hétköznapian indult. Jó volt újra látni Weevilt a Veronica Marsból pár pillanatra, és igen jól szórakoztam a Callen – Sam-féle futva vs. autóval üldözős jelenetsoron.

Nem sokkal később már egy ház szétlövését, majd gránáttal félig romba döntését nézhettük végig, ami szintén jó volt, de még mindig nem hozta nálam azt az érzést, hogy igen, én most egy finálét nézek. Ugyanakkor a felettébb szimpatikus Talia Del Campo DEA ügynök (alias Mercedes Masöhn) újbóli felbukkanása határozottan izgalmassá tette a helyzetet: a Kensi kontra Talia-jelenetsorok kifejezetten ültek.

Abban a pillanatban, amikor felmerült a tengeralattjáró szó, ott már kezdtem gyanakodni, hogy nem lesz ez egy egyszerű menet, de aztán amit az utolsó 5-8 percben láttunk, mindent vitt.

A „To be continue” felirat érkezése meg határozottan váratlanul ért. Az az igazság, hogy annyira elmerültem abban, amit láttam, hogy észre sem vettem, hogy letelt a játékidő, így a már citált András bácsi sorsára jutottam: a tengeralattjáró szépen tovaúszott, a fedélzetén rengeteg zsáknyi ammónium-nitráttal, 3 rosszfiúval, valamint Callennel és Sammel. Ja, és a szakadozó, majd megszűnő rádióadás köztük és az Ops között természetesen már csak a hab volt a tortán.

Nem szeretnék szó nélkül elmenni Hetty szála mellett. Várható volt, hogy a már említett 5×19-ben történtek nem maradnak Washington megrovó szavai nélkül, de az, ahogyan a kedvenc, aprócska termete ellenére hatalmas badass főnökasszonyunk távozott, az semmi jót nem sejtetett.

Azért bízom benne, hogy továbbra is ugyanúgy ez a „szokásos” évad végi Hetty kiszáll-akció, aminek ugyanaz lesz a megoldása, mint eddig minden egyes alkalommal, s az abszolút favorit karakterem szeptemberben visszatér a csapathoz.

Ha értékelnem kell az évadot, akkor összességében hoztuk nagyjából a tavaly beállt szintet, viszont az évadzáró nem ütött annyira nagyon nagyot, mint egy éve – azt nem hiszem, hogy lehet überelni, bár ne legyen igazam. Mindent egybevetve egy korrekt 7,5-es osztályzatot simán kioszthatónak ítélek.

Tutira jelen leszek szeptemberben a tengeralattjáró felbukkanásakor, úgyhogy kérek egy időgépet, hogy mihamarabb ősz legyen.

13 hozzászólás Ne habozz!

Fere - 2014. 05. 15. 19:12

Ahogy eszrevettem a mostani evad finalek nem lettek nagyon utosek. CSI es ez is valahogy ilyen lanyha cucc volt. Viszont ami az erdekes hogy tetszettek. Amolyan kedves evadbucsuztatok voltak eroltetesek nelkul. Valamiert ezek jobban bejonnek mint az esdigiek. Az biztos hogy jovore ujra NCIS LA. Ott leszek

torjack - 2014. 05. 15. 20:35

Kissé hullámzó szezon volt. A kezdés remek, de a feldobott lasztikat nem igazán csapták le, majd 1 hónap középszer. Aztán az afgán vonallal megint jó lett (az 5×19 nem csak az évad, de az egész sorozat egyik legjobbja volt), majd az évad végére egy picit elfogyott a szufla. A szezonzáró, leszámítva a szokásos Callen-Sam poénokat, meg az édeshármast (Deeks igazi mázlista :D)kissé lapos volt. A Hetty vs.Washington mondjuk érdekes lehet. Várható volt, hogy lesz valami ilyesmi, de hacsak Linda Hunt nem akar nyugdíjba menni, ez is gyorsan el lesz simítva. Egy jófajta karakteres főellenséget hiányoltam, egy pillanatig bíztam az exvőlegényben, ha már a neje meghalt egy amerikai dróntámadásban, de hoppon maradtam…
Persze attól a következő szezon még várós, érdekes lesz majd, hogy boldogul a Feketelista meg a Castle ellen az NCIS nélkül, egy újonc felvezetésével.

Szepy - 2014. 05. 15. 20:43

Összességében, a kezdeti hullámvölgytől eltekintve, szerintem jó volt ez az évad. Nagyon ügyesen megoldották Ruah terhességét az afganisztáni szállal.

Az évadzárónál nem számítottam arra, hogy felülmúlják a tavalyit, de az utolsó néhány perc nagyon ütött (és döfött egyet a nézőkbe a cliffhangerrel). Én is nagyon remélem, hogy Hetty távozása nem örökre szól, bár az évadon nekem érződött, hogy egyre többször hozták be helyette/mellette Grangert.

Sue - 2014. 05. 15. 21:15

@torjack: ezt a főellenség-dolgot már beszéltük, sztem változatlanul részben igazad van, részben nem: az első “főgonosz” a Kaméleon volt, de ha a részeket számoljuk az érkezése és a rá építő finálé közt, nem volt az olyan sok… Tavaly volt először olyan főgonosz, akinek az árnyéka igazából folyamatosan jelen volt.
Persze, nem véletlen, hogy a tavalyi évad részben ennek köszönhetően is olyan jó lett. Ugyanakkor számomra az idei év is az összképet tekintve gyakorlatilag ugyanott volt (az őszi lejtmenet ellenére) – nem vártam tőle jajdenagy dolgokat soha, csak kellemes heti 40 percet, meg esetleg 1-1 csavart a sztoriban. Egyébként épp emiatt számomra ez a sorozat lassan tipikus guilty pleasure lesz, ha így megy tovább. :)

@Szepy: na pont ezért volt András bácsi-effektus :D semmi extra-semmi extra-mégmindigsemmiextra-nesztek:P

winnie - 2014. 05. 16. 04:54

hogy oldották meg a terhességet, vagyis mi volt a lényege?

torjack - 2014. 05. 16. 08:28

A karaktert elküldték a hűs Afganisztánba rosszfiúra vadászni, a helyi öltözködési szokásoknak megfelelően a karakter tetőtől-talpig be volt öltözve bő rucikba. A színésznővel a jeleneteket meg előre leforgatták, még a szülési szabadság előtt. Aztán ezeket a jeleneteket belepaszírozták az egyes részekbe, így a karakter minden részben szerepelt. Miután megszült és lejárt a szabi, jött az NCIS-verő 5×19, amiben a karaktert kimentették a menetközben félresiklott küldetésből, majd irány vissza LA.

Zora - 2014. 05. 17. 11:21

Az utolsó részben amellett hogyhogy mindenki elsiklott, hogy az ablakon visszahajított gránáttal nagyon nagy valószínűséggel maga Sam ölte meg a túszt???
Ez nálam minden rész értékeléséből levon minimum 3 pontot, hogy gondolkodás nélkül mindenkit mellkason lőnek. Vagy itt, gránátot dobnak. Merthogy más irányba is dobhatta volna.
Nekem a Kensi-Deeks-DEA-s nő hármasa nem tetszett, úgy alapjában véve a “Densi”-dolog sem tetszik. Külön-külön remekek voltak!
Szóval, nálam úgy a középmezőnyben van a sorozat, erős ötös átlaggal, a 10-ből.

torjack - 2014. 05. 18. 11:00

a túsz ottlétéről lövésük nem volt, csak a rosszfiúról, aki egy piszok nagy mordállyal lőtte őket. a gránátos szitunál sam az ablakkal mellett áll, majdnem szemben vele. ha bármely más irányba próbálja dobni, egyrészt időt veszít, amelynek következtében jó eséllyel a kezében, vagy ha még el is dobja, közvetlenül mellettük robban a gránát. ekkor sam és caller ergo halottak lennének. arról nem is beszélve, hogy a ház körül lődöröghettek civilek is. inkább a rosszfiúkhoz vágják a gránátot, mint a lapuló járókelőkhöz. a mellbelövés meg a kiképzés része. a torzó a legnagyobb lőhető felület. tűzpárbajban meg a saját életük és a civilek védelme az elsődleges, nem a támadóé.

Sue - 2014. 06. 04. 19:46

Jaj, mér régóta akartam reagálni, csak valahogy mindig elmaradt…
torjack-nek abszolút igaza van mindkettőben: a gránát visszahajítása a lehetséges megoldások közül messze a legjobb volt: önmaguk és a civilek védelmét egyaránt ez szolgálja leginkább. A mellkasra lövésnél szintén teljes mértékben igaza van.
Plusz: 5 év alatt már megszokhattuk, hogy vannak dolgok, amin ha fennakadnánk, már rég nem néznénk a sorozatot. Ilyen pl. az, hogy kb 99%-ban az első lövés már halálos, ha a rosszfiút éri.

torjack - 2014. 06. 07. 00:05

torjack-nek az átívelős sztoris főgonosz témájában is igaza van, majd meglátjátok, ha az írók is úgy akarják.

:D

Zora - 2014. 06. 07. 19:49

Kb 3 résszel ezelőtt a rosszfiút már érte egy karlövés, + láblövés. A földön hanyatt fekve nyúlkált – a sérült kezével! – a pisztoly felé, míg megfogta – eközben G közelített hozzá -, majd a rosszfiú lassan felemelte a fegyverét, de mielőtt lőhetett volna, G még 2x mellkason lőtte. ???? Nem lett volna egyszerűbb a karjába lőni???

A gránátról: a ház udvar felőli részében voltak, tehát az udvar végébe kellett volna hajítani a gránátot. Pont, hogy a jó kiképzés lényege a gyors döntéshozás, és a minél kevesebb áldozat.

Úgyhogy nem: torjack-nek számomra egyáltalán nincs igaza.

torjack - 2014. 06. 10. 21:45

“A gránátról: a ház udvar felőli részében voltak, tehát az udvar végébe kellett volna hajítani a gránátot. Pont, hogy a jó kiképzés lényege a gyors döntéshozás, és a minél kevesebb áldozat.”

és mi van az udvar végében? hopp, egy másik udvar…amelyben esetleg lakó éppen kifigyel megnézni, hogy mi a bánat folyik odakinn…erre egy szövetségi ügynök mellé dob egy gránátot…vagy ha az ügynök körültekintő,előbb szétnéz alaposan, hogy ártatlan civil biztos nincs-e a közelben. pech, hogy közben háromszor robban fel a kezében a gránát.

A kar-és láblövéses témánál meg az van, hogy mivel a faszi még így is stukiért nyúlkált, nem lett ártalmatlanítva. kaphatott volna talán még egyet a karba…vagy inkább maradhatott volna veszteg. De az, hogy 2 lövés után is még kaparászott, eléggé arra utal, hogy a rosszfiú nem tervezte, hogy mindketten életben maradnak. Valakinek mennie kellett, van ez így. :D

De ezeken egyébként kár mindig fennakadni, nem dokumentumfilm. Bár ha jól tudom, azért szakértőket alkalmaznak, hogy nem csináljanak akció terén komplett baromságokat.

torjack - 2014. 07. 04. 17:46

Na, úgy néz ki, mindenki marad a hatodik évadra is. Volt korábban pletyka, hogy valaki elhagyja a csapatot, de mint kiderült, a készítők ezt Kensi afgán küldetésére értették. Szóval erős a gyanúm, hogy Callen és Sam nem fognak szörnyethalni a tenger mélyén és Hettyt sem húzzák karóba a washingtoni bürokraták. De csak tippelek.

:D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz