login |

Legit: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is. – írta cyborgwings

2014. 05. 17. 15:46 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: kritika,

A Búsképű lovag kutyafüle hozzám képest szerda este óta, amikor is elolvastam Jim Jefferies posztját a sorozat kaszájáról.

Vigasztalhatatlan vagyok, hogy csak így ukkmukkfukk véget ér az utóbbi idők legszuperebb komédiája, amit hétről hétre nem csak én vártam úgy, mint a messiást, hanem a kommentekből ítélve rajtam kívül még itthon is elég sokan.

Üde színfolt volt a Legit, a kevés haverszitkom között is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és a második évad végére vált végképp egyértelművé, milyen magas szintre tudott lépni.

Visszatekintve, az első évad gyerekcipős próbálkozás volt csupán, mégis remek szórakozást jelentett már az is. Idén pedig kiforrt, jól átgondolt, sokszor igen komoly témákat boncolgató, a vége felé már-már dramedyvé avanzsált kitűnő húszpercekké fejlődött, noha az elején, mint azt féltávnál említettem, voltak azért kevésbé jól sikerült részek is.

Már nemcsak a bulik, piák, drogok és csajok töltötték ki az egyes epizódokat, hanem előtérbe kerültek a függőségek okozta gondok is, amelyek olykor rendkívül szívbemarkolók voltak. A Legit mindezek mellett tudott mégis szó szerint térdcsapkodós hahotázásra fakasztani, hogy néha meg is kellett állítani a lejátszást, különben a nagy sivalkodásban lemaradtunk volna a további poénokról.

Volt itt minden, de talán a legkiemelkedőbb részeket Jim lavírozásai hozták a szórakoztatóipar sötét labirintusában. Többnyire csak remélni mertem, hogy ez nem mind úgy történt meg vele, ahogy itt bemutatta. Mindenesetre igen tanulságos utat járt be, némiképp görbe tükröt tartva a sóbiznisz elé. Szókimondó, laza stílusát bárki megirigyelhetné, merészen piszkál meg bármilyen tabutémát.

Szívügye a fegyverkérdés az Államokban, sok időt is szentelt ennek, és ehhez köthető a legmeglepőbb fordulat is a sorozatban, ami még úgy is fantasztikus cliffhanger volt, hogy a duplaepizódos búcsúnak köszönhetően rögtön fel is oldhattuk azt. Nem is annyira a végkifejlet volt izgalmas a sztoriban, hanem az, hogy ennyire keményen nyúltak a kérdéshez, váratlanul arcul csapva vele az embert.

Egyébként természetesen a záró részek történetének is van való életbeli előzménye, csak az szerencsére nem volt ilyen súlyos. Létezik ugyanis a Youtube-on egy felvétel Jim Jefferiesről (később itt beszél róla), ahol az egyik fellépésén egy úriember nem értékelte a humorát és fölment a színpadra behúzni neki egyet.

Szerintem tök jól húzták föl erre a vázra a szinte átívelő szálként funkcionáló fegyveres sztorit, és ez is jól mutatja, hogy Jefferies nem lacafacázik, hanem keményen megmondja a véleményét bármiről, s teszi ezt úgy, hogy közben a néző/hallgató visongva röhög – már amennyiben képes elvonatkoztatni és nem érzi személyes sértésnek a mondandóját.

Elég gyanús amúgy, hogy előre tudták, nem lesz ebből folytatás, mivel lezárásnak is tökéletesen elmegy, amit láttunk, bár ha úgy adódott volna, simán tovább lehetett volna szőni a történetet.

Bevallom, meghatódtam a végén és több könnycseppet is el kellett morzsolnom a szemem sarkában. Utoljára talán a TSCC kaszáján kámpicsorodtam el ennyire. Hatalmas űrt hagy maga után a Legit, és nagyon remélem, hogy Jimnek lesz még lehetősége valahol sorozatot készíteni – hátha a Netflix benne is lát fantáziát és megment bennünket a sivár Jefferies-mentes hétköznapoktól.

Vagy ha más nem is, biztos készülnek még felvételek a stand-upjairól, hiszen most is járja a világot, kicsit hazament Ausztráliába és jön majd Európába is, augusztus elején például Angliában is fellép.

17 hozzászólás Ne habozz!

pody - 2014. 05. 17. 16:22

nos en is baromira kiakadtam a heten a hir hallatan. Mar az elso evadot is imadtam, de ez a masodik egyszeruen zsenialis. Nem akarom itt bantani ezredszer is a nezettsegi listan vezeto, evek ota onmagat ismetlo Big Bang Theory, Modern Family parost (pl), mar csak azert sem, mert en is nezem meg mindig oket :), de nincs igazsag :) Az infot meg kulon koszonet, mert megyek is megnezem, hogy van e meg jegy az augusztusi londoni fellepesere

paranoid android - 2014. 05. 17. 16:43

Engem is erőteljesen elszomorított a kasza híre. Különleges sorozat volt, bátran nyúlt nem egyszerű témákhoz, és egyszerre tudta azokat viccesen, de nem elbagatellizálva bemutatni. A kompromisszummentes humora mellett nekem talán az tetszett a Legitben a legjobban, ahogy végtelenül természetesen építette be a történetbe és a sorozat mindennapjaiba a fogyatékkal élőket. Rodney pl. milyen fontos eleme lett a csapatnak. Hiányozni fog, és remélem Jim Jefferiest nem kell sokáig nélkülöznünk.

Captain Rehab - 2014. 05. 17. 17:31

paranoid android: Jim azt írta, hogy elkezd dolgozni egy Rodney-s piloton, remélhetőleg az a Rodney ez a Rodney.

akos - 2014. 05. 17. 18:00

Amennyire a szinopszis elolvasása után anno nem tudtam elképzelni, hogy ebből, hogy tudnak egy sitcomot felhúzni, végül annyira megszerettem. Végig nagyon okosan egyensúlyoztak egy olyan határon, hogy ne legyen sértő, és ne szégyelld magad amiatt, hogy ezen teli szájjal röhögsz. Hiányozni fog!

Lemoni - 2014. 05. 17. 18:17

Kínos témákat humorosan, nem bántóan feszegetni nem egyszerű mutatvány, de a Legit profin megoldotta a feladatot. Remek karakterek és színészek, görbe tükör és pofátlan odamondás, helyzet és jellem komikum tökéletes elegye volt. Hiányozni fog :(

Meteor - 2014. 05. 17. 18:49

A Legit tiszteletére a 7. évaddal bezárólag kaszáltam a TBBT-t. A második évad fantasztikus volt. Nagy kár érte :( Várunk vissza a képernyőre, Jim! Addig is megyek bepróbálom a Louie-t, hátha valamelyest pótolni tudja az űrt :)

naughtyl - 2014. 05. 17. 20:08

:(

Mindent elmondtatok. És én is könnyeztem, főleg Billy miatt.
nagyon kellemes élmény volt ez a 2 évad.

wirth6 - 2014. 05. 17. 22:13

Én még csak az első évad vége felé tartok, de nekem nagyon szétesőek az epizódok. Ennek ellenére azért az elkészült részeket megnéze majd, mert tulajdonképp nem rossz, viszont annyira nem vágott fejbe a kasza híre.

.tnm - 2014. 05. 17. 23:48

Minden le lett már előttem írva. A futók közül a kedvenc szitkomom volt. Csak sok volt benne a néger! ;)

lePunk - 2014. 05. 18. 16:18

igy megy ez. a sok kommersz sitcom az eroltetett poenjaival nezettsegi rekordokat dont, ami meg kicsit is szinvonalasabb, mint a legit az meg kasza. ok, kabel, szoval oruljunk, hogy ennyi is volt.

amugy kosz, hogy szoltal, hogy augusztusban jon angliaba. mondjuk a 80 fontos legolcsobb jegyet kicsit sokallom, tekintve, hogy louis ck-re £42 volt a legdragabb :S mindenesetre ott leszek.

cyborgwings - 2014. 05. 19. 15:51

80 font? akkor már alaposan elfogyhattak a jegyek, mert mi szerintem 25-30 körül vettük, nem emlékszem hirtelen, de tény, hogy nagyon gyorsan fogytak, miután megkezdték az eladást.

rá is kerestem gyorsan, alig van pár darab, de 28 font: http://www.ticketweb.co.uk/event/jim-jefferies-day-streaming-tickets/116451?language=en-gb&brand=ents24&camefrom=CFC_UK_BUYAT_141898

Gevin - 2014. 05. 20. 14:07

Baromi jó dramedy, imádtam minden percét, hiányozni fog.

clark - 2014. 05. 20. 15:55

az évad jó volt és nagyonnagy kár a kaszáért.
még bőven elnéztem volna pár évadig.

mergenc - 2014. 05. 23. 10:49

Imádtam. Kár a végéért, még nagyobb kár a kaszáért.

mergenc - 2014. 05. 23. 10:52

Amúgyan ezt irkantotta legutóbb:
“I miss writing legit episode so much. I think I might just write them and put them in the Internet, or just bring DJ and Dan over to my house and perform them like plays”
:D

cyborgwings - 2014. 06. 03. 19:01

hátha jár még erre valaki. meghirdettek még egy fellépést londonban július 31-én, arra csütörtöktől lehet jegyeket kapni itt:
http://www.ticketweb.co.uk/event/jim-jefferies-day-streaming-tickets/125781

combo - 2014. 06. 12. 01:12

Nagyon jó sorozat volt.

SPOILER
Mondjuk a 2. évad második felét szerintem túl elvitték drámába (tudom, az alapfelállás sem vidám), és egyre inkább hiányzott a “feelgood”, így az nem volt annyira térdcsapkodós nekem. (Darálva néztem, lehet, hogy csak nekem volt rossz napom ezeknél a részeknél. ;-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz