login |

Game of Thrones – 4×07: Mockingbird

2014. 05. 19. 19:50 - Írta: CyClotroniC

90 hozzászólás | kategória: kritika,

Kicsit szerencsétlenül jött ki a lépés a Game of Thrones-nak ezzel az átvezető résszel, hiszen jövő héten pihennek a Memorial Day miatt, és igazán se leköszönő, se “erre vártunk két hetet”-epizódnak nem lett volna igazán ütős. Komolyabb baj azért nem akadt vele, de minden néző arra volt kíváncsi, hogy mi történik majd Tyrionnal, akinek ugyan a sorsa várat még magára, de így sem maradtunk kibeszélnivaló nélkül.

Ha másra nem, hát arra jó alkalom a mostani epizód, hogy Sansa-val foglalkozzunk kicsit, hiszen az egyik olyan karakter, aki jóval kevesebb figyelmet kap, mint amennyit érdemelne. Bár nehéz volt kedvelni a kezdeteknél a felszínes, idealista, naiv világképét, azóta rengeteg minden történt körülötte, ami bőven formálhatta és talán meg is erősíthette a Stark leányzót.

– What do you do with all the bad people and the scary people and the people you don’t like?
– I never did anything with them at all.

Titkon remélem, hogy a királyvári kalandjai során ragadtak rá dolgok bőségesen, és ha nem is változott meg teljesen, azért már most is látni itt-ott a jeleit. Persze lehet, hogy csak bemesélem, de minden esély meg van arra, hogy a fenti idézet még idővel némi kikacsintós plusz tartalmat is nyerhessen majd magának. Kisujj pedig… nos, ha van karakter, akinek megnézném az offscreen ténykedését egy laza félórás websorozatban vagy DVD-extraként, már jelölném is be, vagy majd ugye a könyvből…

Mondhatnánk, hogy Dany is változott, mert talán először hallgatott észérvekre hosszú idő óta, de tényleg nehéz úgy megkedvelni, hogy továbbra is szentül hiszi, hogy ő majd egymaga felszámolja a rabszolgaságot és Essos felszabadítója lesz különösebb nehézségek nélkül.

Pedig ha valakiben megvolt a lehetőség a nagy átformálódásra, hát ő aztán rengeteget fejlődött az első szezon során, és nagyon szeretnék már az ő ágán valami hasonlót viszontlátni ismét, és ha lehet feltétlenül Daario nélkül. Romantikus Balaton-átúszás ide vagy oda, kevés karaktert nem bírok ebben a történetben, ő az egyik.

Jon, Arya, Brienne és Melisandre sztorija meglehetősen semmilyen volt. Persze jó volt Pitét újralátni vagy a Hound történetét meghallgatni ezúttal az ő szemszögéből is, de igazán csak a vörös papnő fürdőzése hozott érdekességet. Mármint tartalmilag, mert egészen fura és ritkán esetlen módon jött át valamiért az egész jelenet, így nem igazán tudtam ezt most hova tenni, ugyanakkor mindig kíváncsian várom, hogy mi történik Melisandre körül.

Királyvár ezúttal Tyrion három látogatójára szorítkozott és igazán remek, őszinte beszélgetéseket szült kivétel nélkül mindegyik. Érdemes megjegyezni, hogy Dinklage megtörten is baromi erős alakítást nyújt, no meg hogy Pedro Pascal mennyire rohadt jó választás volt Oberynnek, persze meglehet, hogy a könyves kibeszélőben teljesen másképp vélekednek erről az olvasók.

Egy “jó volt, de volt ez jobb is” 7/10 jár azért az epizódra, és ha messze nem hozott olyan katartikus pillanatokat, mint sok korábbi rész, nem árt megjegyezni, hogy idén valahogy még a gyengébb pillanatai is jobbak, mint ahogy azt megszokhattuk.

Jövő héten tehát pihi, aztán jön a hátralévő három rész, és kötve hiszem, hogy el tudnák úgy szúrni őket, hogy ne ez legyen a kedvenc GoT évadom az eddigi négyből.

90 hozzászólás Ne habozz!

leslieb - 2014. 05. 19. 20:24

Szerintem Arya és Hound jelenetei nagyon jók voltak. Arya jelleme szépen fejlődik.

Yetti - 2014. 05. 19. 20:27

Egy dolog van ami nagyon zavar a sorozatban, hogy állandóan ugrálnak a szereplők között.
Ha legalább két olyan rész lenne az évadban, ahol felezik a szereplőket, egyikben az egyik fele, másikban a maradék: sztoriban ugyanoda el tudnának jutni és mellé nem mindenkinek csak egy jelenete lenne, hanem egy hosszabb része a képernyőn, de akár háromfelé is oszthatnák.

Dorc - 2014. 05. 19. 20:40

Pedro Pascal, mint Oberyn nagyon badass, talán kicsit színesebb is mint a könyvben.

Andro - 2014. 05. 19. 20:41

Arya és Véreb, meg az epizód vége a legjobb. Sansa karaktere végre kezd erősödni, ami jó. Arya is szépen fejlődik, bár az azért mindig megrémiszt, hogy milyen hidegvérrel öl embert. Tyrion pedig csak Tyrion, őt imádom.

Nekem kissé lapos epizódnak tűnt, de nem volt azért rossz. Csak hiányoltam a sok akciót.

highwaycat - 2014. 05. 19. 20:42

Yetti: Ez már Martin bácsinak se jött be a könyveknél. :D Szerintem teljesen jóa haladás. Sokkal jobban fjána, ha a kedvenc karaktereim egyáltalán nem szerepelnének egy részben. Sokaknak lehúzná az élményt. Így persze lassabban halad, de az szilárdan hozza a minőséget, és képes egyszerre mindenki kedvére tenni.

Trucky - 2014. 05. 19. 20:44

Mivel az események egy időben zajlanak, ezért talán még ez a megoldás a legjobb. Ha folyamatosan mellőznének egy két szálat, akkor ott föltorlódna nagyon sok esemény és nézhetnénk az északiak vergődését fél óráig, vagy Dárióék f*szoskodását. Szóval sztem jó így, ahogy van.

tubi_ca - 2014. 05. 19. 20:54

Azért az utolsó jelenet nekem felért egy kisebb katarzissal… második nézésre sem tudtam megállni a kárörvendő kacajomat :D

vontod - 2014. 05. 19. 21:02

Azért a királyvári hentelésnél nem volt ott Tyrion. Szóval nem csak róla szól most a helyszín.

Azért a CGI költségvetésbe beleférhetne egy “lángokba tekintés” Melisandréval, lehetőleg ruhátlanul :) :) :)

peethimself - 2014. 05. 19. 21:03

Újabb szál, ami már mélyen az 5. könyvből merít (Sasfészek). Mi lesz így a következő évadban? Nem akarok komolyabb 6. könyves spoilereket látni. :)

Thrasher - 2014. 05. 19. 21:03

Dinklage megint nagyon jó volt, imádom, ahogy Arya karaktere fejlődik, de ez csak 7/10.
már csak azt nem tudom, ezt hogy fogja kimagyarázni Littlefinger. leszédült, baze? főleg ha mondjuk Sansa pókerarcára is szükség lesz (nincs neki), mint tanúéra.

Thrasher - 2014. 05. 19. 21:06

vagy állj, ha megházasodtak, akkor végülis a takonypóc már nem számít, Littlefinger lesz a főnök, és legfeljebb az anyja után b*ssza őt is, ha sokat pattog. hm.

Llew - 2014. 05. 19. 21:07

Könyvesként mondom, hogy Pedro Pascal kicseszett jó Oberyn. Zseniális minden jelenetében.

Gábor - 2014. 05. 19. 21:07

Szerintem Arya és a Véreb beszélgetése az öregemberrel a maga komorságával nagyon erős jelenete volt a résznek!
Valamint Sansa jelenete is. Noha vele hirdették a facebookon is az új részt, csak az utolsó 10 perc lett az övé, de örülök, hogy nem szedték szét a részben össze-vissza. Megmaradt még mindig egy naiv butuskának, (egy kicsi) SPOILER “leromboltad a tornyomat….”, holott az ember szemét kiüti, annyira nem szándékosra csinálták meg azt a mozdulatot (legalábbis én így láttam) SPOILER VÉGE, de már némi élettapasztalattal. Inkább sodródik a történettel, rángatják ide-oda kb. a kezdetek óta, de nagyon sok lehet (még) benne, hogy ennek ellenére is még él és állja a sarat.

Malachi - 2014. 05. 19. 21:07

kell magyarázkodnia? ő a főnök, a vár asszonya a felesége volt. jó kis nyugodt rész volt, kis szusszanás, tetszett ez is.

nedewya - 2014. 05. 19. 21:14

Nem értek egyet a kritikával. Szerintem tökéletes levezető/felvezető rész volt a két hetes szünetre. Egy csomó helyszínt lezártak, míg más helyeken felvezették a közelgő eseményeket. Nem olvastam könyvet, de Lysa néni halála nagyon egyértelmű volt számomra. A falon Havas uraságba belefojtották a kreativitását, de hát nem lehet mindenkinek szerencséje. Arya tökéletes, ő a kedvenc karakterem. Jó látni hogy lesz egyre gátlástalanabb, és talpraesettebb. Sansa körül kost újra fordulni fog a világ… A kérdés kisujj mit tervez vele, (csak nem kényszeríti majd mindenfélére)
Tyrion körül meg felvezették az esetleges drámát. Nem tudom miért de azt érzem hogy méltó lezárása lenne a karakterének ha most kiírnák, bár sajnálnám mert hatalmas karakter.

Apropó közeledik a 4×09… az elmúlt években a 9.rész mindig szívszorító volt. Idén mi lesz a 9.részben?!!

eszem - 2014. 05. 19. 21:29

A rész jó volt szerintem, nem pörgött annyira mint szokott de már magasak az elvárások is.

Lenry - 2014. 05. 19. 21:31

nagyon örültem Sansa erősödésének, végre történt vele is valami.

jky - 2014. 05. 19. 21:35

Szerintem teljesen jó epizód volt ez, kicsit nyugisabb, átvezető-felvezető, de nem probléma. Tyrion továbbra is mocsok jó, és persze Oberyn is, Arya és Hound is jók együtt, és örülök, hogy Littlefinger lelökte azt a rusnyaságot. A pofon is kijárt annak a kis mitugrásznak, nem ártott volna őt sem az anyja után lökni. ;D

Egyedül a Mountain, akit kicsit durvábbnak képzeltem el. Egy nagy mackósajt, lehetett volna valami “karakteresebb” figura. :)

Ja és megszögelték a kis Khaleesit, már kijárt neki. ;D

hellboi - 2014. 05. 19. 21:48

De legalább egy kis cicit mutathatott volna, mióta megszülettek a sárkányok olyan szégyenlős.

Férfifenék, kaján vigyor aztán már csak szegény Ser Jorah bánatos képét látjuk

Thrasher - 2014. 05. 19. 22:00

@jky
már nem emlékszem pontosan, egyszerűen képtelen vagyok ennyi karaktert száz százalékosan fejben tartani, de a Mountaint játszó színészt mintha lecserélték volna valamikor. de már full nem emlékszem, korábban hogy nézett ki, meg arra se, láttuk egyáltalán talpig páncélon kívül másban.

ThomassLord - 2014. 05. 19. 22:03

Kisujj ténykedéseiből én is elviselnék többet, de igazság szerint még ez is több, mint amit a könyvekben kapunk belőle. Nem mernék rá megesküdni, mert az első négy már rég volt, de szerintem még egyetlen saját fejezete se volt, csak másokon keresztül kapunk mindig bepillantást néhány mozzanatába, és legtöbbször a háttérben elkövetett lépéseinek a hatását látjuk. De mintha valahol olvastam volna, hogy Martin erősen közrejátszott abban, hogy a sorozatban sokkal fajsúlyosabb karakter. Csak tudnám, hogy a könyvekben akkor miért nem tudja jobban előtérbe tolni a hatalmi játszmáit.

Miss Keamy - 2014. 05. 19. 22:24

Nagyon korrekt iromány Cyclo. Igazából mindent leírtál helyettem. Nekem továbbra is Arya szála a legerősebb, Tyrion mellett, talán azért is mert ő a 2 favoritom. Lysa lelökése érett. Melisandrét nagyon nem veszi be a gyomrom, örülök hogy keveset szerepel.

VanillaSky - 2014. 05. 19. 22:49

Őöö Kisujj elég gyorsan mászik felfelé azon a bizonyos létrán.

winnie - 2014. 05. 19. 23:06

konyves kmmentek es gusztustalan offok torolve. sorry.

Fermina_Daza - 2014. 05. 19. 23:12

hát pedig ez a Daario sokkal fogyaszthatóbb számomra, mint az akiről lecserélték a színészt az előző szezonból.. az ritka taszító volt, a mostaninak legalább van szexuális kisugárzása (oké, tudom, ez szubjektív:-)…

Platschu - 2014. 05. 19. 23:13

A színészek a legszerencsésebbek ezzel a sorozattal, hiszen a legtöbb alig 1 vagy 2 teljes epizódnyi jelenetet kell, hogy leforgasson az egész évad során, míg más színészeknek hosszabb évadokban minden epizódban jelen kell lenniük. 5-6 szál fut felváltva, de epizódonként alig kapnak 5-10 percet, de a gázsit ugyanúgy megkapják. :)

A rész szerintem jó volt, de lehet darálnom kellett volna az évadot, mert ez így kínzás értékű. :(

Crias - 2014. 05. 19. 23:14

Hát nekem Arya meg Hund szála is nagyon érdekes volt, sőt talán az egyik legérdekesebb Tyrion szála full kiszámítható volt nem kötött le a bús fej meg nem köt le annyira.
Szóval Arya meg Hund én úgy látom kezdik megkedvelni egymást aminek örülök, nemrég még rajta volt a listán de szerintem lassan lekerül.
Apropó lista :)
Kicsit SPOILERES a részből:
Rajta van a listádon?
Nem lehet nem tudom a nevét
Mi a neved.
Rorge.
És kampó :)
SPOILER VÉGE

Baromira nem örülnék neki ha szétválnának az útjaik, annak meg főleg nem hogy ennek a harapásnak legyen bármi következménye, mint Drogonál a kis vágás…

Daario – Deny románcnak nem örült a pedomaci Jorah.
Meg én sem, nem tudom minek cserélték le a színészt a másik sokkal jobb volt, ennek nem igazán áll jól ez a romantikus??? kutyagolás a punci után szerep

squishy - 2014. 05. 19. 23:14

Thrasher: A Mountaint már a harmadik színész játssza, az első évadbeli Conan Stevens és a második évadbeli Ian Whyte után most az izlandi erősemberen, Hafþór Júlíus Björnssonon a sor.

winnie - 2014. 05. 19. 23:16

platschu: biztos, hogy ez szerencse?:) nem lehet tul izgalmas olykor varni, varni, varni es semmit sem csinalni:)

Platschu - 2014. 05. 19. 23:21

Egyébként lassan a teljes Róma stábot átemelik, ha már úgy is az HBO gyártotta mindkettőt…. Ciarán Hinds, James Purefoy és Indira Varma. Már csak Lucius, Atia és Pullo hiányzik. :D

Melissandre nekem egy rejtély. Nem szeretem. Szerepjátékos szóval élve túl van tápolva, de nem értem, hogy mit is akar. Egyszer totál pszichopata fekete mágus, máskor racionális gondolkodó, aztán megint inkvizítor… Közben vidáman eltrécsel Stannis feleségével, miközben mindenkit tudja, hogy viszonya van / volt a férjével. Remélem lesz ennek az egésznek valami megoldása és kapcsolódása a többi történetszálhoz, mert őszintén szólva Stannisék a legérdektelenebbek az egész sorozatban. :(

A Véreb egész jó volt, bár komolyan rám hozták a frászt, amikor nyakon harapták. Jack Bauer is csinált hasonlót. :D

Platschu - 2014. 05. 19. 23:25

Még mindig én.

A Hegyet hogy hívhatták be Királyvárba, ha elvileg az emberei útonállóként fosztogatnak? Csak én éreztem ezt egy picit suta lépésnek? Mert mintha arról lett volna szó, hogy a nem túl humánus lólefejezés után az udvarból ki lett közösítve és minden rangjától megfosztották és nem kívánatos személy lett.

Platschu - 2014. 05. 19. 23:27

Tobias Menziesre gondoltam amikor James Purefoyt írtam. Bocsi. :)

thomas - 2014. 05. 19. 23:28

Nem történt ebben a részben semmi, tipikus vihar elötti csend. Azért GoT-tól ez nagyon gyenge eresztés volt.

Szaddam - 2014. 05. 19. 23:33

Platschu:
A mountain-t Ned Stark fosztotta meg a rangjától, ami Ned halála után tárgytalan lett. Az, hogy az emberei utonállóként fosztogatnak Tywin Lannistert a legkevésbé sem érdekil, mivel Gregor az egyik leghasznosabb embere.

wondorog - 2014. 05. 19. 23:38

Platschu: Ned rendelte el a Hegy Királyvárba hurcolását, mikor Robert vadászata alatt ő ténykedett (1. évad 6. vagy 7. rész), és Dondarrionra bízta. Na mármost Nedet kikiáltották árulónak, Gregor továbbra is Tywin szolgálatában állt (Harrenhallban is ott volt + ugye a korona Tommen által most Tywin kezében van), így inkább Dondarrionék a fosztogatók, a Hegy “törvényesen” cselekszik. A háborúnak vannak áldozatai, akiket a Hegy megöl, vagy megerőszakol, annak számítanak. Ugyanezt csinálják az északiak is (lsd. 2×10, amikor Brienne és Jaime mennek a folyóparton).

radovan - 2014. 05. 19. 23:49

hm…nekem Melissandre az egyik legizgalmasabb figura.Én sem értem mit akar,de bármikor feltűnik ez a nő,semmi más nem érdekes a számomra,igazi telitalálat a szerepre Carice van Heiten.
Az epizód vége pedig egyáltalán nem volt meglepő,kellően fel volt vezetve!

Platschu - 2014. 05. 19. 23:55

Szaddam : Köszi, így már világosabb. :)

Remélem Robin is rövid úton röppályára kerül, mert ő legalább olyan őrült, mint az anyja… :S

LP - 2014. 05. 20. 00:04

szerintem ez is egy jó epizód volt, Oberyn Tyrionnak intézett szavai pedig…

kíváncsi leszek a párbajra, bár az a tény, hogy új Mountaint castingoltak erre az évadra, nem sejtet sok jót

állat - 2014. 05. 20. 00:05

“Winnie”: Bocsi a könyves hozzászólásért remélem nem okoztam problémát olvasóknak. :)

tobias88 - 2014. 05. 20. 00:14

Vörös papnő mellei zseniálisak :D Kéne valami game of boobs verseny, tutira ő nyerné…

bélabá - 2014. 05. 20. 01:11

Offtopik, de

mekkora vicc már, hogy pont Ser Davos és Melisandre (azaz az őket játszó színészek) egy 2011-es filmben egy párt alkotnak:

http://www.imdb.com/media/rm360297984/nm0396924?ref_=nmmd_md_pv

:)

karit - 2014. 05. 20. 01:12

Abban bíztam, hogy Jaime lesz Tyrion bajnoka, és a nővére kénytelen lesz lenyelni a békát és megkérni a Hegyet, hogy a kedvéért hagyja magát levágni. Így most kezdhetem félteni a kedvenc karakteremet.

Nem olvastam (még) a könyveket, csak remélem, hogy ez nem spoiler, de az eddigi “perverziók” után már csak amiatt is el tudnám képzelni, hogy Martin mégis kinyírja, hogy valakinek a szájába adhassa: a törpe most még törpébb lesz egy fejnyivel. Az Istenek adják, hogy ne így legyen, a Tyrion-féle szellemességek nagyon kellenek bele.

koka - 2014. 05. 20. 01:36

Oberyn pazar.

Mark Bolt - 2014. 05. 20. 05:51

Kiváló rész volt a kéthetes szünet előtt mivel a párbaj a következő részben jön ugye. Kicsit szégyenlem hogy nem találtam ki hogy ki lesz Tyrion bajnoka. Csak valahogy túl simának éreztem Bronnt. De milyen okos az a karakter ahogy jó zsoldos módjára felméri a kockázat-nyereség arányt. :)

Daario-t én sem bírom, jobb lett volna az a szőke az előző évadból. Egyszerűen nem értem hogy mért nem vállalta, tök hülye. Különben is féltékeny vagyok. Daenerys olyan szexi tud lenni, most is ahogy végigmérte, aaah szerelmes vagyok! A Hegy nagy csalódás, ostoba ír feje van és egyszerűen érződik hogy nulla színészi affinitása van és csak azért rakták be mert nagydarab. Még csak nem is félelmetes. Bármely korábbi Hegy-színész jobb lett volna.

Hrothgar - 2014. 05. 20. 07:38

Szerintem is jó kis rész volt, hiba nem igazán volt benne, de kiemelkedő jelenet sem.

Platschu - 2014. 05. 20. 08:03

A Hegy esetében jobb lett volna, ha ráadnak egy páncélt és egy maszkot, mert úgy is látható lett volna, hogy mekkora brutális fickó és akkor még az arcát se kellett volna felfedni. Ám feltételezem a női nézők miatt kellett az izmait megmutatni félmeztelenül… :P

Fermina_Daza - 2014. 05. 20. 08:55

tényleg csak nekem jön be az új Daario?! höhö, meg daenerysnek:-)…

Sigismundus - 2014. 05. 20. 08:56

Még egész nézhető lenne, ha azokat az okosságnak feltüntetett, de valójában üres süketeléseket nem vágnák be minden részben. Gondolok itt Arya és a haldokló párbeszédére a semmiről, Melisandre és Lady Stannis (vagy királyné) dumájára a varázsporokról, meg Kisujj süketeléseire.

yaze - 2014. 05. 20. 09:08

Méghogy gyenge rész, hát hihetetlen erős jelenet és párbeszéd volt amikor a vesepitéről beszélt a szakács és Brienne. Ahogy az összetevőket érzéssel sorolta… és végül csak kinyögte, hogy marhalábszár! Katarzis.

rosickyz - 2014. 05. 20. 09:39

Egy nap után már csak Melisandre melleire emlékszem. Tényleg nem volt nagy eresztés ez a rész.

Brynden Rivers - 2014. 05. 20. 10:11

Tyrion szála nagyon nagyon jó volt, szegény mélypontra került az összes barátja vagy nem tud, vagy nem akar segíteni. Aztán Oberyn egy jelenetben nagyon elérzékenyül és nagyon badass. Wow.

“Careful I’m the last friend you’ve got.
” I like you, pampered little shit that you are. I just like myself more.”
“I will be your champion.”

Ezen és a Völgyön kívül a többi szál nem volt érdekes (leszbikus Selyse wtf?).
De a kastélyépítés, a rész végi röptetés, Kisujj szövege és creepy lefelé nézése feledtette a rész közbeni döccenőket.

Brynden Rivers - 2014. 05. 20. 10:14

Könyvesek általános véleménye szerintem

Pedro Pascal rohadt jó választás volt Oberynnek :)

Vacsi - 2014. 05. 20. 11:57

Brynden Rivers: Selyse szerintem nem vágyakozva nézett Melisandre-re, hanem mocskosmód irigyen.

Pascal tényleg tökéletes, alig várom a párbajt.

iverson2 - 2014. 05. 20. 12:23

@ nedewya

“Apropó közeledik a 4×09… az elmúlt években a 9.rész mindig szívszorító volt. Idén mi lesz a 9.részben?!!”

Remek kérdés :D Az eddigi évadokból kiindulva váratlan sokkoló dolgokra számítok. Mint könyvet olvasó konkrét elképzelésem van róla, de megtartom magamnak.

Egyébként megnéztem volna Tywin nagyúr fejét, ha Jamie lett volna Tyrion bajnoka :D

pluhi - 2014. 05. 20. 12:49

Nálam simán a jobb részek között van ez. Tyrion összes jelenete jó volt, különösen az utolsó (még ha tudtuk is, hová lyukad ki). Sansa szálán is volt haladás bőven. Arya+Véreb szódával elmegy, Brienne/Melisandre kuka (mondjuk nem nagyon rémlik miről beszélt kedvenc papnőnk:D).

Aredhel - 2014. 05. 20. 12:57

@Fermina_Daza
Nem csak neked. Ha valamit ki nem állhattam az előző évadban, az a Daarió-rá kiválasztott szinész volt. Az egy dolog,h közé nem volt a könyvben lefestett karakterhez /mert Jorah is tök más,mégis imádom/, de maga színész kifejezetten undorított. A mostani Daario sem eléggé karizmatikus, hogy indokolt legyen Dany belehabarodása, de legalább nem kell hánytól valahányszor a képernyőn van.

VanillaSky - 2014. 05. 20. 13:22
macsi - 2014. 05. 20. 14:12

Nagyon jó rész volt, én is többször tekertem vissza Lysa néni halálát.:) Megérdemelte. Annyira várom már hogy a Stark testvérek találkozzanak, biztos felemelő rész lesz az is.

Holdenper - 2014. 05. 20. 14:17

Lesznek érdekes dolgok a jelenleg nem olyan érdekes karakterek körül is. Arya pl nem volt eleinte izgalmas számomra, de elég komoly jellemfejlődésen megy keresztül, és szerintem a könyvsorozat végén (azaz az utolsó magyar kiadásban) az ő szála a legérdekesebb.

Daeneris pedig fejlődött most is. Nem tudja még annyira kezelni a helyzetet, a fejlődését (fiatal még ő is), de pl most engedett a vágyainak Daario kapcsán :D

cévitamin - 2014. 05. 20. 14:48

Magánál a Red Womannél egyetlen karakter, jelenet vagy akármi sem lehet undorítóbb ebben a sorozatban.

paranoid android - 2014. 05. 20. 15:02

Könyvesként nekem is baromira tetszik Pedro Pascal Oberynje. Sőt, jobban kedvelem itt a sorozatban a karaktert, hála a színésznek.

Egyébként ha belegondolunk, Lysa egy nagyon tragikus karakter (igaz, ki nem az, ebben a sorozatban), szóval szerintem nem érdemelte meg ezt a sorsot. Bár már annyira beleőrült a szenvedéseibe, hogy veszélyt jelentett másokra.

Daario nálam is azon kevés karakterek egyike, akit nemcsak nem kedvelek (ilyen sok karakter között ez előfordul), de nem is tartok érdekesnek. Ez utóbbi pedig elég ritka a GoT világában, ahol még a visszataszító karakterek is izgalmasak. De legalább az új Daario-nak emberi formája van. Az első színész annyira antipatikus volt, hogy szomorú lett volna látni, hogy Dany ennyire igénytelen, ha ő marad erre a jelenetre.

“Selyse szerintem nem vágyakozva nézett Melisandre-re, hanem mocskosmód irigyen.”

Pontosan, ezért is kérdezte meg Selyse, hogy kellett-e valami “varászszert” használnia Stannis elcsábítására. Pont, amikor a kamera végigpásztázta Melisandre nem kicsit vonzó testét. Amire persze nem azt a választ kapta, amiben reménykedett.

Melisandre egyébként szerintem nagyon érdekes. Épp az ambiguitása az, ami miatt vonzza a nézői figyelmet, a vágyat a megértésére. És ezért is olyan ellenállhatatlan a jelenléte, meg persze Carice van Houten remek játéka miatt.

Mark Bolt - 2014. 05. 20. 16:19

Fermina: szerintem ami irritáló Daarioban hogy egyrészt hoz egy nagyon tipikus karaktert ami amerikai tinifilmekben a kamasz lányok pasiideálja, az a könnyed szemtelen csajozós típus. GoT-ban ennél bonyolultabbak a karakterek, kilóg az egyszerűségével, ráadásul nincs mélysége, nem tudunk semmit a múltjáról, nincsenek jó szövegei, nincs olyan humora ami eladná a karaktert. Ha mittudomén olyan lenne mint Han Solo akkor egy szavam nem lenne, de egyszerűen üres a figura, miközben ráadásul a szellemes csajozóst próbálja eladni. Nincs összhangban a színész feladata és az eszköztára, túl gyenge fegyverzettel próbálja elnyerni a királylány és a nézők kegyeit. Szerintem sokkal több színes párbeszéd kellene ami meggyőz minket hogy ideális pasi lenne Daenerysnek. Ehelyett felszínesen udvarolgat, virágot szed, tartalmatlan a mondanivalója.

paranoid android - 2014. 05. 20. 16:40

@Mark Bolt
“Szerintem sokkal több színes párbeszéd kellene ami meggyőz minket hogy ideális pasi lenne Daenerysnek.”

Feltételezve, hogy az a készítők szándéka, hogy meggyőzzenek minket erről. De szerintem egyáltalán nem. Épp az a lényeg, hogy egyáltalán nem ő az ideális pasi Dany számára. A kérdés inkább az, hogy mit láthat benne Dany. A régi színésznél ugyanúgy felmerült volna ez a kérdés, mint az újnál (sőt, az előbbinél nálam fokozottabban). Itt a sorozatban úgy érzem, Daario pont a semmilyensége miatt jutott be Daenerys ágyába, mert biztonságos választás volt a feladatra.

karit - 2014. 05. 20. 16:50

Elképesztő ez a sorozat az olyan apró lelki finomságok terén is, ahogy például egy “mondd, hogy meggondoltam magam”-ból “mondd azt, hogy meggyőztél” lesz.

Sok faék egyszerűségű “drámát” unatkoztam már végig az efféle nüanszok hiánya és az erőltetett dialógusok miatt anélkül, hogy a nemtetszés oka tudatosult volna bennem.

Hatalmasat dobnak az össz-élményen az efféle “szószaporítások”, a GoT-ban mégsincsenek helykitöltő bullshit mondatok; egy audiovizuális pszichológiai orgia az utolsó képkockáig, sötét lelkű főszereplők vs. az én galamb lelkem. (Azért remélem, ez a kisköcsög Gofri2 legközelebb repül az anyukája után.) 9/10

Fermina_Daza - 2014. 05. 20. 17:25

@ paranoid android: “a sorozatban úgy érzem, Daario pont a semmilyensége miatt jutott be Daenerys ágyába, mert biztonságos választás volt a feladatra”

ezzel mélységesen egyetértek, Daario szexre lett kinézve, nem bizalmasnak és szerelemnek, ahogy utána dany ki is fejtette ezt virágnyelven Jorahnak… egyébként nem is a karakterhez szóltam hozzá, hanem a színészhez, aki játssza…de az meg ízlés kérdése, hogy kinek melyik daario jön be jobban…, nekem az új:-), a régi nem tetszett…

Mark Bolt - 2014. 05. 20. 17:51

paranoid + fermina

Szerintem a sorozat általában mélyebb ennél, vagyis ha döntési helyzetbe kerül valaki akkor két érték között vacilláljon, és ne pedig olyan lecsupaszított döntési fája legyen hogy van a jótestű szemtelen macsó, meg a bölcs szerelmes barát és akkor vajon mire melyiket választja? Egyébként Daarionál próbálkoznak hogy legyen értéke is, pl. a párbajban nagyot alakít, illetve általában sem lehet rá rossz szavunk, tisztességes őszinte hősszerelmest tol, csak mégis üres.

Dante22 - 2014. 05. 20. 18:18

nagyon jó,és erős párbeszédek voltak benne..Nálam is simán vitte a 9 et.egyik legerősebb rész volt eddig amiben a Trónok Harca igazán jó.
Aryának vannak amúgy a legjobb partnerei a sorozatban.

sehrezad - 2014. 05. 20. 19:33

Én alapvetően jobban szeretem az ilyen típusú részeket, mint a nagy WTF-eket. A Red Wedding például, ahogy telik az idő, egyre kevésbé erősként marad meg, egy idő után a történet váratlan fordulata önmagában kevés. Azzal együtt, hogy abban a részben azért az utolsó tíz perc szépen fel volt építve, mint ahogy a Purple Weddingnél is. S bár emlékezetes Ned Stark utolsó jelenete, összenézése Aryával, nekem legalább ennyire sokat jelentenek az apró, a világ hétköznapjait is felmutató társalgós, pepecselős jelenetek. Kellenek az olyan nagy jelenetek, mint annak idején Tywin és Arya asztalfelszolgálós találkozása, de kell olyan is, amikor csak a tábortűznél vagy a fogadóban ücsiznek (szerintem). Ezért nem bántam pl. a Brienne-szálat ebben a részben. A dinamika a fontos az egészben, hogy ne billenjen el egyik irányban sem.
A mostaniban Tyrion látogatássora vitte a pálmát, ott mindhárom perfekt volt, Dinklage is.

sehrezad - 2014. 05. 20. 19:35

Btw, amíg egy olyan minor és faékegyszerűségű szereplő, mint Daario kapcsán is létrejön egy olyan érdekes beszélgetés, mint az utóbbi kommentekben, nagy baj nem lehet :D

Aredhel - 2014. 05. 20. 19:51

@Dante22
Arya a legjobb partner a sorozatban. :-)
És nem csak maga a szerep, hanem a színésznő is. A Wikipedián külön kiemelik, mint kiemelkedő alakítást nyújtó gyerekszínész. Charles Dance pedig el volt tőle ájulva, és az nyilatkozta, hogy nagyon szórakoztató volt vele együtt játszani.

Crias - 2014. 05. 20. 20:45

Nekem most jutott eszembe hogy a kis malac a pitével honnan tudta hogy a hund elrabolta Arya-t?
Mikor ő még Melisandre körül ki csatlakozott a csoportból.

állat - 2014. 05. 20. 21:03

Ő csak azt mondta hogy a “törvényen kívüliek” elfogták a Vérebet, nem a Véreb Arya-t, én legalábbis erre emlékszem.

állat - 2014. 05. 20. 21:09

“törvényen kívüliek” = testvériség

röviden-tömören - 2014. 05. 20. 22:10

Arya és Sandor mindig jó. a szenvtelen ölés már-már ijesztő. (már nem macskát kerget a kislány Királyvárban.. :-o)

Super Dario gyilkosnak elfogadhatóbb, de annak is valahogy nyál – akármennyire “badass” néhány jelenete. a “próbálja meg rábeszélni” meg ha lehet még nagyobb hülyeség mint random-uralkodni próbálni. Khalesi ezt még csúnyán megszenvedi.

az új Gregor valahogy egy töltött véreshurkára emlékeztet, vagy méginkább majd szétrepedt agyonfőtt krinolinra – és túl értelmes /már az előzőhöz képest/. mindegy szerintem nem lesz hosszú szerep. :-)

annál is inkább mert Oberynt nagyon jól formálja meg a színész – és mint karakter is a jobbak közül való.

Bronn mintha Bolton és Locke szerelemgyereke lenne, Ramsay féltestvére. kétségtelen, hogy meglesz az a lovasbaleset. :-D

vontod – 2014. 05. 19. 21:02
+1 :-)

Thrasher: “már csak azt nem tudom, ezt hogy fogja kimagyarázni Littlefinger. leszédült, baze? főleg ha mondjuk Sansa pókerarcára is szükség lesz (nincs neki), mint tanúéra.”

szerintem Kisujjon, a (le)szédültön és a “hülegyereken” kívül senki nem tudja, hogy Sansa ott van. (még maga Sansa sem hiszi el.) és a gyagya kölyök legfeljebb bogarat ültethet egy jobb hallású úr/lovag (btw azok hol vannak?) fülébe, de elsőre tuti nem hiszi el senki, hogy kicsoda-micsoda Sansa. (amikor átmentek Kisujjal a kapun, akkor el is fedette vele a hajkoronáját – mondván, hogy vadak a katonák.)

így végiggondolva még az is gyanús lehet ha bent mutatkozik; de azt gondolom éppen ezért nem lesz szem előtt – esetleg az új névleges gyagya várúrnak lesz a dadája. sok máktej fog fogyni, mert Sansa sem annyira naiv már. :-)

vargatom - 2014. 05. 21. 00:14

ThomassLord: Kisujj karakterének pont az volt a könyvekben a legfőbb erőssége, hogy mind a motivációit, mind az általa elkövetett nagy lépéseket csak utólag, a megfelelő pillanatban mutatta meg Martin. Az ő esetében sokkal kevésbé lenne érdekes ezeket első kézből, a történések idején megismerni.

Gondolj bele, hogy mekkora hatása volt a felismerésnek, hogy az egész aktuális cselekményt ő indította el pár apró, de annál jelentősebb lépéssel. Ha már az első könyvben megtudod, hogy mindenkit hülyére vett, akkor messze nem lett volna ilyen érdekes. Ugyanígy most (az ötödik kötet végénél) is hülyeség lenne beavatni minket a távlati terveibe, a lassan de biztosan közeledő végjáték sokkal erősebb lesz pár meglepő húzással, ha nem tudod hogy mire készül.

Ezért is kellemetlen szerintem, hogy a sorozatban sok mindent muszáj volt előre belengetni a Varys-Kisujj párbeszédekkel, csak azért mert a tévés közönségnek fel kell építeni egy ilyen sok éven keresztül érlelt fordulatot*. Részben ezért nem volt akkora kiakadás az előző rész után, amikor kiderült az eseményekben játszott szerepe – a könyvekben ez egy tényleg sokkoló fordulat volt.

*Margaery egy másik ilyen karakter egyébként, akinek már a Renly-vel kötött házasságakor megmutatták a valós személyiségét. A könyvekben még most is egy sokkal kevésbé kiismerhetőbb jellem.
A mamája meg szintén, Joffrey megmérgezése ott is csak utalásokból rakható össze, itt meg saját maga adja elő hogy mi is történt. Ezek szükségszerű kompromisszumok ugyan, de olvasóként akkor is kihagyott magas labdák.

vargatom - 2014. 05. 21. 00:21

Melisandre is egy olyan jelenetet kapott most, ami a könyvekben a saját belső gondolatait bemutatva hatásosabb volt. Lényegében azt vallotta be Stannis feleségének, hogy a “varázsereje” nagy része szimpla bűvésztrükk, hazugság, manipuláció!

Ezzel persze elég erős ellentét a Renly-t meggyilkoló árnyékfattyú. A könyvek ezt is elég jól meg tudták magyarázni, sajnos úgy néz ki hogy a sorozatban ezt a plusz információt csak jóval később fogjuk megkapni, és így az is kevésbé tud majd érvényesülni. Itt igazából nem is teljesen értem, hogy miért kellett előre hozni ezt a leleplezést…
Viszont az azért elég hatásos, hogy a királyné a beismerések ellenére is teljesen elkötelezett híve marad a vörös banyának.

vargatom - 2014. 05. 21. 00:28

Arya esetében tényleg olyan nehéz átérezni, hogy itt egy (a történet szerint) 11-12 éves, nemesi származású kisasszony az, aki képes átérezni egy haldokló helyzetét, meg tétovázás és következmények nélkül szívenszúrni egy másik embert??

Ez a kislány egy végletesen sérült, beteg lelkű szörnyeteggé vált; nem tudom miért ilyen nehéz túllépni a felületes coolság-faktoron és átérezni ezt a borzalmas tragédiát.

vargatom - 2014. 05. 21. 00:31

Pedro Pascal tényleg nagyon, nagyon jó. Nem a könyvhöz kellene mérni akkor sem, ha olvastad – de szerintem a karakter lényege, a végletekig magabiztos és öntörvényű személyiség még a változtatásokkal együtt is tökéletesen érvényesül.

vargatom - 2014. 05. 21. 00:35

paranoid android: Hát igen, sajnos Lysa tragédiáját is erősen megkurtították, pedig ez is olyan témakör amire a könyvek csak utalgattak…

vargatom - 2014. 05. 21. 00:39

Ja és Daario és Dany viszonya is nagyon más a sorozatban, mint a könyvekben, legalábbis ezen a ponton. Dany itt igazából elég ügyesen kihasználja és manipulálja a csávót, szimpla kislányos vágyódás helyett egy win-win szituációt hoz ki a dologból.

Uhu - 2014. 05. 21. 10:36

reklamálnék kicsit, amiért a szőke csaj jelenetét “kivágták”…;)

Andrew-R - 2014. 05. 21. 19:50

Nagy GOT bejelentés lesz 5 nap múlva az HBO Magyarország szerint. Vajon mi lesz az?

vargatom - 2014. 05. 22. 00:27

Ha csak Magyarország, akkor valami lokális dolog, mittomén nyereményjáték hogy bejuthass a forgatásra Horvátországban…

Platschu - 2014. 05. 22. 23:09

Megnyugodtam, hogy nem csak én gondolom elmebetegnek Aryát. Hozzá képest Sansa legalább normális, aki csak sodródott az eseményekkel. Arya viszont minden lefekvés előtt elsorolja a halállistáját, annak tuti nem normális a lelki egyensúlya és bent elmentek otthonról… Ráadásul az ő története is annyira kilóg, hogy kíváncsian várom, hogy a nagy egészben, hogy kapcsolja majd össze Martin a Stark gyerekek + Daeny történetét. Mintha 4-5-6 könyvet olvasnánk felváltva. :S

jky - 2014. 05. 23. 08:21

Hát ha pici gyerekként előtted fejezték le volna apukádat, aztán menekülnöd kellett volna, aztán fogva tartottak volna stb., lehet, hogy te is megkattannál és bosszúra szomjaznál. :)

Sansa idősebb volt, talán jobban fel tudta dolgozni, meg eleve nem is olyan “harcias” természet, plusz neki később is jobb sorsa volt, mint a testvérének, még ha lelkileg az is gyötrelmes lehetett, főleg Gofri mellett. :)

Platschu - 2014. 05. 25. 18:55

Persze, a sorozat vége az lesz, hogy Mircella és Rickon egybekel és közösen égetik el a családi fotóalbumaikat, mert a mesteri tervük csak összejött. :D

luki17 - 2014. 05. 29. 11:40

MLMH?

Brynden Rivers - 2014. 05. 30. 07:51
Fireblade - 2014. 06. 01. 19:13

Innen is törölve lett?? de komolyan, ezt mért töröltétek???

PCampbell - 2014. 06. 02. 07:43

Fúúú, ehhez a részhez azért kell gyomor, ez “picit” erős volt így reggeli után…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz