login |

Pilot: Penny Dreadful

2014. 05. 19. 21:20 - Írta: CyClotroniC

137 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A Penny Dreadful-ok 19. századi, folytatásos, brit ponyvaregények, melyek olcsó papírra nyomtatott, hetente megjelenő számait mindössze egyetlen pennyért árulták. A gyakran igénytelen nyelvezetű, erősen túlzó történetek még így is drágák voltak a legtöbb munkásosztálybeli tinédzser számára, így összeállva vették meg a heti füzeteket, melyek kézről kézre jártak az ifjúság körében.

A kezdetben ártatlan írásokat hamar felváltották a különféle horror történetek, amik nem csak a viktoriánus Anglia bűntől való rettegését táplálta és nagyította fel, de számos misztikus, természetfeletti történetet is ihletett, mint például Bram Stoker Drakuláját.

A 3 Oscar-díjra is jelölt John Logan misztikus-, horror-sorozatát ezek a füzetek és számos ismert gótikus regényalak ihlette, és bár rettenetesen közel áll ahhoz, hogy Alan Moore The League of Extraordinary Gentlemen-je jusson eszünkbe a sorozatról, mégis egész ügyesen oldja meg a legnehezebb feladatát: képes némileg új szemszögből bemutatni unalomig elkoptatott alakjait.

A Penny Dreadful alaptörténete rémesen egyszerű: egy kemény, szigorú tekintetű Afrika-kutató, Sir Malcolm Murray (Timothy Dalton) oldalán a titokzatos Vanessa Ives-szal (Eva Green) felforgatja a misztikummal átitatott London legsötétebb szegleteit eltűnt lánya, Mina után, egy fiatal orvost (Harry Treadaway) és egy amerikai pisztolyhőst (Josh Hartnett) is megnyerve ügyüknek.

Könnyű lenne dobálózni nevekkel, hogy milyen ismert karaktereket láthattok viszont Logan sötét és gyakran egészen beteges agyszüleményében, és bár nem nehéz őket felismerni, egyértelműen érződik a sorozaton, hogy néhányukat meglepetésnek szánták az írók, így nem venném el senkitől a felfedezés örömét.

A legnegatívabb és egyben legpozitívabb dolog is, amit el tudok mondani a Penny Dreadful első két epizódjáról, hogy majdnem kikapcsoltam 18 perc után, és rettenetesen örülök, hogy nem tettem, sőt ami azt illeti, rengeteg dolgot tanulhatna a sorozattól akár az American Horror Story is, mert egészen lebilincselő néhol az a nyomasztó feszültség, amit főleg a személyesebb, lassabb jelenetek hordoznak magukban.

Az alaptörténet egyelőre leginkább csak egy váznak tűnik, ha úgy tetszik csupán egy “kifogásnak” arra, hogy a furábbnál furább eseményeket és karaktereket összehozhassák egyetlen történetbe, és hogy lehetőséget adjanak a peremtudományos, misztikus monológoknak.

Bár az akciózós nyitás nem győzött meg és igen olcsónak hatott, két rész alatt teljesen beszippantott a sorozat, pedig a horror egyáltalán nem a kedvenc műfajom, de ha többen tálalnák ilyen formában, egészen biztosan jobban rajonganék érte.

J.A. Bayona nyugodt, kimért, elegáns rendezése remek, nyomasztó hangulatot teremtett az első két rész során, olyannyira, hogy a második epizód szeánszáért úgy voltam teljesen oda, hogy igen kevés színésznőt viselek el nehezebben, mint Eva Greent, itt mégis imádtam a jelenetét.

Ha bejön a borongós, viktoriánus, századfordulós London, szereted az elvont karaktereket és az sem riaszt el, ha a beteges misztikumot néhol kissé hatásvadász módon mérik, akkor nyomás bepróbálni a Penny Dreadfult! Bár elég mélyről indított a sorozat, végül simán ki merek rá osztani 7,5/10-et, alig várva, hogy mi minden történhet még a maradék 6 epizód során.

137 hozzászólás Ne habozz!

Happy Zoidberg - 2014. 05. 19. 21:48

Nekem kasza. Túl sok mindent dobáltak bele a pofádba két rész alatt, minden ok nélkül. Ez egy összecsapott katyvasz! Az alapfelállás bőségesen elegendő lett volna egy rövidebb évadra, vagy néhány részre, a tetves lópikuláért kell ide pl.: Dorian Gray!? Csak azért, mert ő Dorian Gray? Ha nem lett volna benne, fel se tűnik a hiánya! A hangulat tényleg jól sikerült, de az íráson elcsúszik az egész! Nem is beszélve arról, hogy 2014-ben, még mindig szegény Frankeinstein dokinál tartunk, aki immáron vagy 80.000-szerre lehelt életet abba a rohadt hullába! MEH!

S84 - 2014. 05. 19. 21:49

Nekem nagyon tetszik!
A második részben Eva Green asztalos jeleneténél a hideg futkosott a hátamon.

Dalmayr - 2014. 05. 19. 21:57

uuuuuuh szerintem nagyon jó volt az első két rész.ritkán esek bele ilyen hamar sorozatokba de itt ez történt.eva green baromi jó.nem tudok mást mondani róla, tökéletesen játssza a szerepét, a szeánsz meg különösen elmebeteg volt, imádtam. nálam 9/10 egyszerűen semmibe nem tudok belekötni, mondjuk elfogult vagyok az ilyen történetvezetéssel, ami látszólag kesze-kusza, de amúgy nagyon átgondolt(ezt megelőlegezem nekik, remélem ez lesz).tuti végig maradok!

CyClotroniC - 2014. 05. 19. 21:59

Szerintem pont a Frankeinstenes rész hozott némileg új vonalat az unalomig koptatott karakterbe. Nem volt őrült kacaj meg villámlás meg semmi ilyesmi, sokkal bensőségesebb volt szerintem a doki és a teremtményének a kapcsolata. Ahogy tanítgatta az baromi jó volt.

Amúgy igen, ezek csak azért vannak behozva, mert ez a sorozat célja, hogy minden ilyen ismert karaktert összedobáljon egy rakásra, kvázi ezt maga az író mondta, nyilván nem ilyen sarkos formában, de a lényeg, hogy pont maga a plot az, amit csak alibiből raktak mellé. Furcsamód nálam működött, pedig általában én is rosszul viselem, ha a sztori csak amolyan öncéló placebo egy sorozatban, itt valahogy mégis sikerült toleránsan fogadnom.

Ez amúgy vízválasztó lehet, hogy kinek jön be és kinek nem, de engem az első 18 perc után kifejezetten a doki húzott vissza, hogy néző maradjak, aztán megkedveltem.

orla - 2014. 05. 19. 21:59

(Tipikus Billie Piper-es beállás az utolsó képen.)

schray - 2014. 05. 19. 22:03

Nagyon jó! Az első rész furább szerkezetű de jobb volt, mint a második, de így is várom a következőt.

Akinek bejött a Ripper Street és a Dracula, az nézzen bele ebbe is, a kor és a hangulat nagyon hasonló, de én a Penny Dreadful világát érzem a “legnagyobbnak”. A Dracula elég zárt hangulatú volt, néha mintha csak pár kastélyban és az őket összekötő utcákon játszódna. A Penny Dreadful világa eddig hangulatra és mitológiára is nagyon nyitott.

A színészek nagyon jók és a kidolgozás is, a történet egyelőre tényleg csak alakulóban van, de egy elég szövevényes, grandiózus tervnek tűnik, amit a háttérben sejtetnek. Látszik, hogy az íróknak nagyon komoly terveik vannak jó előre a karaktereikkel, pl Billie Piper csak a második részben tűnt fel, az első rész alapján főszereplőnek tűnő pisztolyhős meg kb csak kocsmázott a második részben, tehát nem sajnálják az időt karakterizálásra.

Plussz pont, hogy a sorozat egyáltalán nem szemérmes legyen szó szexről vagy véres jelenetekről. Túlzásokba sem esik szerencsére, így pont annyira sokkol egy-egy félmásodpercre mutatott széttépett holttesttel, amennyire kell.

Szóval szubjektíven: ígéretes sorozat nagyon, ha jól szövik az átívelést és a okosan használják a gazdag mitológiát, akkor nagy kedvenc lesz, mert a jó karakterek és a hangulat már adott.

dukyka - 2014. 05. 19. 22:05

A 2. rész első 20, meg utolsó 10 percét eléggé untam, de a közte lévő idő marha jó volt. Összességében így is nagyon tetszik. Meg én Eva Greent is imádom. :)

Benjy - 2014. 05. 19. 22:36

Még csak 1.rèszt láttam de èn azt 6/10-re lőttem be. Nem volt rossz, látok benne potenciált, de számomra túlságosan semmitmondó volt. Igazából nem tudom miért mert a stílus bejön, de valamiért nem tudott berántani. De 2. epizódot azért még megnézem.

Kedd - 2014. 05. 19. 22:40

Salemnél mérföldekkel jobb. Én élveztem, főleg a szeánszt.

Kedd - 2014. 05. 19. 22:43

Ja, az eleje tényleg nagyon lapos volt, de azért felpörgött szerencsére.

Off.:
“Moderálásra vár amit írtál.”

Csak tudnám mi rosszat írtam az előbb.

Reea - 2014. 05. 19. 22:48

Nekem tetszett mindkét rész, várom a folytatást.

Frankensteinnel kapcsolatban pedig csak most fogjuk megismerni a teremtményét, az elsőt, ott lehetett végülis villámacsapás és hasonló anno. A második (vagy sokadik?) teremtényének megalkotásával biztos többet törődhetett, kedvesebbre is sikeredett a kinézete alapján, szerintem ezért bensőségesebb a kapcsolat. Fejlődik. De most visszatért az elűzött.

Dorian Gray történetét szeretem, nem bánom, hogy beleszőtték. :)

kitkat - 2014. 05. 19. 22:49

én először nem örültem, hogy behozzák dorian gray-t, mert a filmek, amik róla szóltak nem nyerték el a tetszésemet. most viszont kellemeset csalódtam, valahogy teljesen megfogott a dorian gray-t játszó színész,eva green pedig zseniális. csak ültem itt tátott szájjal, a monitorra meredve :D

zedtheant - 2014. 05. 19. 23:14

remek sorozat, főleg a második rész ütött, egyértelműen nézős lett. vmi olyan hangulatot tudnak összehozni a borzadályosabb jelenetekre, amivel még sehol sem találkoztam. nagyon egyedi és berántós. igazi minőségi horrorsorozatnak tűnik eddig (vs AHS 3. évad)

Fermina_Daza - 2014. 05. 19. 23:16

olyan, mint egy esztrádműsor, de komolyan…., én sem érzem a pilot alapján, hogy tovább kéne néznem, pedig eva greent nagyon bírom, és illik hozzá ez a gótikus stíl…

Pudli - 2014. 05. 19. 23:43

Érdekes az biztos, de valahogy mégis jó. Dorian Gray-t én imádtam könyvben (viszont a filmekben nem) de itt nagyon tetszett. Ja és Timothy Dalton-t megszerettem a Chuck-ban és itt is jól játszik sose szerettem és nem értettem hogy lehetett ő Bond.

radovan - 2014. 05. 19. 23:54

én még csakaz első részt láttam,azt sem tudtam ki Eva Green,de a film közbe bele kellett wikiznem ,ki ez a démoni tekintetű hölgyemény!
A Frankenstein sztorit pedig esküszöm,soha nem unnám meg,pedig láttam már egy pár feldolgozását.Itt nagyon egyedire sikerült,és mind a szörny,mind a fiatal doki rokonszenves.
Dorian Gray történetét is szeretem,annak ellenére hogy eddig mindig olyan harmatos színészekkel játszatták el.Neki is fogok a második résznek :)

Lemoni - 2014. 05. 20. 00:29

A Dorian Gray volt az első könyv, amit még az akkor harmatos angol tudásommal olvastam és rögtön megkedveltem a regényt és Oscar Wilde-ot :) Éppen ezért nekem jöhet DG karaktere még ilyen felhasználásban is, mint a Penny. De nem csak Dorian miatt szippantott be a sorozat és nem is a többi szereplő vagy a sötét, misztikus történet miatt, hanem a hangulata fogott meg, hozzáteszem, történelmi Londonnal engem nagyon könnyű megfogni :) A cselekményt jól csavarják, de azért a horrorklisék megvannak és működnek is nálam, az első résznél párszor erősen megrezzentem még a legolcsóbb ijesztgetésnél is. Jól választották ki a szereplőket, persze Eva Green viszi a prímet és a többiek is belepasszolnak a karakterükbe. A Penny-történetek lehet, hogy olcsó gagyik voltak anno, de erre a sorozatra azért finomabb jelzőket osztanék, érdekes ügyes munka :)

koka - 2014. 05. 20. 01:03

Ezt a sorozatot szerintem nekem készítették:

Viktoriánus kor – check
Horror elemek – check
Kiváló kosztümök, elsőosztályú díszlet – check
Baromijó zene – check
Jó casting – check

Komolyan rég láttam ilyen fenomenális díszletet. Minden egyes poros kis sarok olyan szinten kidolgozott, hogy pusztán csak ez el tudja vinni nálam a szériát. A CGI pedig olyan szinten toppon van, hogy kb GoT-ban láttam hasonlókat.
Ehhez képest a Salem egy piknikezés az erdő szélén.

Erős anyag, én csak ajánlani tudom. Kicsit E. A. Poe novelláit juttatta eszembe az egész, akik hangulatilag rajta vannak az ezekhez hasonló cuccokon, azok mindenképp próbálják be.

sandor555 - 2014. 05. 20. 04:15

Eva Green? Kassza. :)

pyromancer - 2014. 05. 20. 05:12

Akinek nem tetszett annyira az első rész, meg Eva Green, nézze meg a 2. részt . A szeánszos jelenet mindent visz, manapság az összes szellemes/démonos sorozat/film elbújhat ez mellett szvsz. :)

Rég fogott meg 2 rész után ennyire egy sorozat!

Ubul - 2014. 05. 20. 07:54

durva,az egyszer biztos, egyben szórakoztató is…a 2. rész végén meg kifejezetten meglepődtem..

Cápi - 2014. 05. 20. 09:53

A szeánszos jelenet jó volt, de azért ez messze nem olyan hű de kemén yhorror. Van némi vér, egy kis darabolás és ennyiben kimerült a horror része. Én őszintén szólva meglepődtem, hogy így hirtelen egymás mellé dobálták Frankeinsteint, Dorian Greyt meg Mina Murray révén én még Drakulát is várok, aztán mi lesz még? Vérfarkasok? Dr. Jekyll/Mr. Hide? Tisztára mint a Szövetség c. film. A Salemet magasan veri, meglátjuk, hogy mit tudnak kezdeni a sorozattal, egyelőre maga az alapfelállás 0.

Rékuc - 2014. 05. 20. 09:55

Nekem nagyon bejött, még csak a pilotot láttam. És örülök, hogy megemlítetted az AHS-t, az a sorozat a legutolsó évadban szétesett, súlytalanná volt, de a Penny Dreadful a csalódott nézőt kárpótolja mindenért :) Valahogy az AHS-nek is ilyen feelinget kellett volna közvetítenie, csak ott nem sikerült. SZóval tetszik, folytatni fogom.

Brynden Rivers - 2014. 05. 20. 10:25

Eva Green? Nézős :)

Brynden Rivers - 2014. 05. 20. 11:01

Apropó

ez az első vagy második olyan sorozat, amiről előbb láttam cikket az írott sajtóban, mint itt :)

clegane - 2014. 05. 20. 11:05

“közel áll ahhoz, hogy Alan Moore The League of Extraordinary Gentlemen-je jusson eszünkbe a sorozatról”

mi az hogy közel áll ahhoz? ez volt az első ami eszembe jutott, és ezek szerint a cikkírónak is.
én csak arra lennék kíváncsi hogy mégis hogy a csudába ne az jutna amikor annyira egyértelműen arra hajaz.

tobias88 - 2014. 05. 20. 11:30

Engem eddig azért nem győzött meg, volt 1-2 jó jelenet de ennyi. Pilotra tavaszi 3., de csak azért, mert 3 újat próbáltam be :D (Fargo és True Detective)

tobias88 - 2014. 05. 20. 11:30

Bár a szeánszos Eva Green alakítás miatt maradok, az jó volt :)

tobias88 - 2014. 05. 20. 11:36

Amúgy Reeve Carney -ról eddig nem is hallottam, aztán olyan Don Juan a gyerek, hogy az elképesztő. Hetero létemre még én is meginogtam volna, kész :D

Nem vállalok nagy rizikót azzal, ha azt mondom: Szerintem még fogjuk látni más sorozatban… (és az Eyecandy-n)

mildi - 2014. 05. 20. 12:15

tobias88
és 30 elmúlt! néztem vagy 22-nek :)

CyClotroniC - 2014. 05. 20. 12:35

“A szeánszos jelenet jó volt, de azért ez messze nem olyan hű de kemény horror. Van némi vér, egy kis darabolás és ennyiben kimerült a horror része.”

Szerintem egy jó horror sosem ezektől horror, hanem a feszültségtől. A Penny Dreadfulon se parázok, valahogy szerintem én már ezekre immunis lettem, de míg a szeánsz a székedbe szögez (vagy akár egy sima párbeszéd például a Hannibalból), addig egy sima darabolás az ég adta világon semmi parát nem vált ki, legalábbis belőlem. Egy jó horrorba szerintem inkább “suspense” kell, mint “gore”.

Ubul - 2014. 05. 20. 13:04

“Egy jó horrorba szerintem inkább “suspense” kell, mint “gore”.”

Mondjuk kérdés, hogy a kérdezőnek mi a kemény horror, és azokba a típusokba besorolható -e ez a sorozat.

“Én őszintén szólva meglepődtem, hogy így hirtelen egymás mellé dobálták Frankeinsteint, Dorian Greyt meg Mina Murray révén én még Drakulát is várok, aztán mi lesz még? Vérfarkasok? Dr. Jekyll/Mr. Hide?”

de pont ez a lényege a sorozatnak, meg már korábban is volt róla szó, hogy ennyire zsúfolt lesz, meg persze a címe is elárulta.

mildi - 2014. 05. 20. 14:04

CyClotroniC +1
feszültséget kell keltenie, nem hányingert.

penny d - 2014. 05. 20. 14:58

éljen éljen

paranoid android - 2014. 05. 20. 16:00

A gore szerintem sem ér semmit feszültség nélkül. Az maximum viszolygást, undort válthat ki az emberből. De sokan immunisak már erre. Viszont az ismeretlenre felépített feszültség által kiváltott zsigeri érzést nem hiszem, hogy le lehet vetkőzni.

Két rész alapján nagyon ígéretes a Penny Dreadful. A hangulat első osztályú, a megvalósítás (díszletek, kosztümök és fényképezés) szintén. A karakterek meg kivétel nélkül felkeltették az érdeklődésemet, kíváncsi vagyok hogyan nyúlnak majd a többi ismert karakterhez. Ha hasonlóan ügyesen, mint Frankensteinhez, akkor nem kell aggódni. Még a castingot is eltalálták. A történetből eddig nem sok mindent fedtek fel, de valamiért olyan érzést sugároztak nekem az eddigiek, hogy rendesen át lett ez gondolva.

clark - 2014. 05. 20. 16:01

eddig csak a pilotot láttam,de az nagyon tetszett.

fregattfőhadnagy - 2014. 05. 20. 19:54

Josh Hartnett-en az első részben totál meglepődtem, hogy milyen alkoholista feje lett. Aztán kiderült, miért. :) Vagy az igazi életben sem veti meg a szeszt?

koka - 2014. 05. 28. 01:05

Sejtettem hogy nagyon fog tetszeni a cucc, de hogy ennyire? :)

Tényleg próbálom visszafogni magam de elég nehéz. A harmadik rész pl szinte egy helyben állt (2 szál volt benne csak), mégis annyira leültet… Nehéz így kommentben eladni a sorit na. Az viszont megfogalmazódott bennem a rész alatt, hogy akinek tetszett a Hannibal második évada, annak tetszeni fog ez is. Legalábbis ott láttam utoljára ennyire jó értelemben elnyújtott monológokat életről-halálról.

Lemoni - 2014. 05. 29. 20:12

A 3. részben azt hittem, Frankenstein “elsőszülöttje” lesz az operaház fantomja a színházban, ha már ilyen szabadon bánik a sorozat a különböző rémpofákkal :D Az állatkerti jelenet nagyon tetszett, kíváncsi vagyok a farkas vonalra. Sajnálom, hogy nem hoz jobb nézettséget a sorozat, pedig minden adott benne a sikerhez, történet, karakterek, színészi alakítások, irodalmi kikacsintások, izgalom, vér, szex stb…..

sorozat/gyilkos - 2014. 05. 31. 16:29

Izé..

Kosztüm, hangulat, színészek rendben. Az OuaT-os nagykanállal merős történet mixelés viszont ritkán jön össze. Én még egyszer sem láttam, konkrétan.

A producer egy viktoriánus David Guetta Alice Cooper jelmezben, én meg nem járok a Balaton Soundra.

Tímea - 2014. 05. 31. 21:54

Üdv!
Happy Zoidberg mint első hozzászóló írását idézném: “Nem is beszélve arról, hogy 2014-ben, még mindig szegény Frankeinstein dokinál tartunk, aki immáron vagy 80.000-szerre lehelt életet abba a rohadt hullába! MEH!”–> ezt adom :D az valahogy nálam is lentebb vitte a színvonalat. Kissé uncsi lett tőle az egész hangulat,de gyorsan színesítettek ;) még csak két részt láttam,de bizton állíthatom,hogy valóban veri a Salem-et,és rengeteg lehetőség van,amit kiaknáznak majd. A szeánszos jelenet nálam is verte a biztosítékot :D hatalmas alakítás volt a főszereplő hölgyi részéről! Nagy taps neki! Ígéretes produkció ;) ezek után egy percig sem gondolom,hogy filmet nézek,teljes mértékben beleélem magam. Izgalom – izgalom hátán,és még csak most indultunk neki :) nálam maximális pont! További szép estét :)

Fermina_Daza - 2014. 05. 31. 22:09

csak sikerült rábeszélnetek a folytatásra:-)…, még mindig nem vagyok biztos benne, de az tény, hogy 1-2 jelenet konkrétan hipnotikus…. inkább az atmoszféra fog meg, de az utsó részben kifejezetten élveztem, hogy milyen szépen behozták a klasszik mary shelley-féle frankenstein-motívumokat (démon, menyasszonyt akar etc.)…. ja meg a grand guignol… épp emiatt kicsit american horror story-fílingem van, csak gótkius horror story szinten:-)…

kabuki - 2014. 06. 01. 17:31

No, csak pótoltam én is az első 3 részt. Igazság szerint a hangulat, a kosztümök, a díszletek és a színészek is nagy általánosságban rendkívül jók, sőt egy-egy jelenet valóban elképesztő, lélegzetelállító (ld. a sokszor emlegetett szeánszot).

Ugyanakkor nekem is egyetlen gondom van vele, az viszont elég komoly gond: valahogy átgondolatlannak, inkoherensnek érzem a storyline-t. Amolyan “sokat markol de keveset fog” benyomásom van. Beledobálták az összes XIX. század végi nagy klasszikus horror-figurát, aztán valami majd csak kikerekedik belőle. Vagy nem. Mert egyenlőre nem érzem az irányát, az ívét a dolognak.

Azért nézegetem, de kicsit aggódva. De ne legyen igazam.

danNN - 2014. 06. 03. 00:13

1×4-el kaszáltam. Ha az évadzáró kritika 8 vagy 8 fölé sorolja majd ledarálom. Kétlem.

Lemoni - 2014. 06. 03. 00:36

Tetszett a 4. rész; ahogy a végén Izolda szerelmi halálára összehozták a Brokeback Mountain-t, teljesen váratlan volt, a Wagner muzsikának ugyan nagyon örültem, de azért kezdem érteni, miért volt az abszint olyan rosszhírű itóka :) A vámpírmester nem egy szépfiú, kíváncsi vagyok, mi az, ami összekapcsolja Vanessával. Chandler meg olyan érdekesen és tisztelettel említette meg az indián állatképeket, hogy felmerült bennem, talán alakváltó lehet vagy ilyesmi, de valami biztos összeköti azzal a mitológiával. Csak szerencsétlen Brona sikerült nekem olyan semmilyenre, a többi karakter elég érdekes és különleges. Eddig nem csalódtam a sorozatban, valami ilyesmit vártam.

Lanie - 2014. 06. 03. 01:37

Azért jókat nevetgéltem a negyedik rész utáni megbotránkozó kommenteken a sorozat facebookján. Mindenféle tabukat döntöget a sorozat, nem szándékozik visszafogni magát, csak azért mert néhányan konzervatívabb véleményen vannak mint mások, ezek az emberek nyugodt szívvel el is hagyhatják a sorozatot. Nem is említve azt, hogy mennyire tudatlan hozzászólások vannak Dorian személyét illetően, akiről tudni lehet, hogy számára nem léteznek határok és nem létezik az a szó, hogy nem. Egy örök életű ember mindent megtehet és meg is tesz amit csak lehet.
Az utóbbi részre visszatérve ne feledjük; Ethan más valaki akart lenni egy kicsit, ha csak egy napra is de az lett. Majd meglátjuk :)

orino - 2014. 06. 03. 13:46

Lemoni
Bennem is felmerült, hogy Chandler valamiféle alakváltó. Szerintem titkon valami farkasember szerű lehet, mivel a farkasokat is lenyugtatta, az első részben a belvárosi gyilkosság után pedig sebekkel ébredt az utcán. Sőt az apja levele is, hogy ne meneküljön csak erősíti bennem, ezt a tényt…lehet valamiféle klánban élnek amerikában.

leviske - 2014. 06. 04. 06:01

Én a 4. rész után kicsit úgy érzem, hogy görcsösen próbálnak meghökkenteni és erre valahogy immunissá váltam.

Ilyesmire nem érdemes alapozni egy sorozatot, pláne, hogy maga a sztoriszál lehetne STOP!szex!/STOP!vérfürdő! elemek nélkül is érdekfeszítő.

u.i.: Úgy látom Reeve Carney csak szerintem rossz választás a szerepre. Igazán nem tudom mit látok bele abba a karakterbe, ami miatt úgy érzem, hogy színészileg nem hoz ki belőle semmit.

ubul - 2014. 06. 04. 18:39

berendelték a 2. évadot \o/

torun - 2014. 06. 04. 20:08

Most már megerősödött bennem az a gyanú, hogy Chandler vérfarkas (vagy valamilyen állat) lesz. A patkányos jelenetnél konkrétan vártam a pillanatot, hogy most fog átváltozni…erre elmegy inni egyet! :)

És igen, lesz 2. évad, aminek nagyon örülök. :)

Lemoni - 2014. 06. 04. 22:27

2. évad, juhúúúú! :D
Na, abban jöhetne mondjuk Jack the Ripper és (a Ripper Streetben is szereplő) elefántember :)

koka - 2014. 06. 04. 23:50

Juppii a 2. évadnak!! A Ripper Street mellett ez lett a másik kedvenc viktoriánus kori sorozatom.

Szerintem nem akarnak görcsösen meghökkenteni. A legtöbb dologra szinte én is immúnis lettem (csakúgy mint Dorian Grey hehe), de a Penny Dreadful azért még mindig azon kevés sorozatok egyike, ami lazán kétvállra fektet. És nem érzem izzadságszagúnak.

Mr. Chandler esélyes hogy valami vadállat. Már várom, hogy mi lesz vele, ha megint idegállapotba kerül és nem jut piához :)

Viszont kár hogy már az évad felénél járunk, mivel ha jól látom csak 8 részes az évad :(

Ubul - 2014. 06. 05. 11:08

szerintem is valószínűleg vérfarkas Chandler, eléggé úgy fest a dolog, és valószínűleg ő is tépte széjjel a kislányt meg az anyját az első részben, nem véletlen hogy annyira ingerült mindig, amikor meglátta az újságban az esetet

viszont a rész végi jelenet érdekesen alakult, amolyan nanemáááár, csak ezt ne történések, de hát ebből is lehet még kihozni jó dolgokat is

VanillaSky - 2014. 06. 05. 11:46

Igazából a sztori nem akar összeállni számomra, egy rakat mítikus személy és lény, de nem látom a vezérvonalat, hogy hova is akarnak kilyukadni. Kicsit AHS:Asylum, remek mozzanatok, de mintha csak összehányták volna az egészet.

Tímea - 2014. 06. 06. 00:38

Üdv!
Valami hiba csúszott a gépezetbe,írtam kritikát ,de nem jelent meg :D nos,térjünk a lényegre. Franki vonal pocsék és unalmas. Brona karaktere engem rendkívül idegesít,talán a színésznő személye? Ugyan szánalmas,de felettébb unszimpi a hölgy…ezzel szemben Miss Ives egyre kedveltebb lett nekem…kíváncsi vagyok mire képes még? Chandler nyilván vérfarkas :) egyetértek veletek,csak hihetetlenül fogadtam,hogy a többiek miért nem tették szóvá az aminózus jelenetnél- mi volt ez? :D Úgy tettek mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne egy pár farkast megszelídíteni :D Szóval itt nagy fekete pont a készítőknek! Apropó,készítők. Utóbbi részben hallhattuk,ahogy egy nem rég múlt sorozatra hivatkoznak- úgy gondolom Dracula- illetőleg szereplőkre. Talán ennek is ugyanaz a gárda a készítője? Elnézést kérek a kritikámért,de a homofób jelenetek nálam kiverik a biztosítékot :D nyilván horror elemeknek szánták,annak elmegy,bár a gyomrom forog. Ha ez a cél,akkor nyert :) erotika így is van bőven,úgy gondolom. Értetlenül álltam utóbbi részünk zárásánál. Vajon mi a jelentősége az új vad lámúrnak? Ugyan egyre több karakter bújik elő,mégis olyan hiányérzetem van…valami hiányzik…ettől függetlenül maximálisan jó a hangulat,és a legjobb sorik közé sorolnám :) köszönöm a figyelmet!

Lemoni - 2014. 06. 06. 11:29

@Tímea: gondolom inkább a homoerotikus jelenet verte ki nálad a biztosítékot….. annak a mozzanatnak több jelentése, értelmezése is lehet, egyrészt következik Dorian Gray hedonista jelleméből, életviteléből, másrészt még nem tudjuk Dorian hátsó indítékait (hű, ebben a kontextusban ez most hülyén hangzik :D ), vagyis konkrétan miért is cserkészte be Chandlert, mit akar megtudni róla, mi a valódi célja vele……. Abban egyetértek, Brona idegesítő, amúgy kedvelem Billie Pipert, de itt valahogy nem passzol a karakterbe.

polka.dots - 2014. 06. 06. 16:03

A Penny Dreadful mennyire horrorisztikus illetve ijesztő? Dracula/Ripper Street vagy Hannibal szinten mozog? Az utóbbit is nézném, de nem merem, a kemény horrort nem bírom.

Crias - 2014. 06. 06. 22:09

OK Dorian Grey ki a fene????

Amúgy az utolsó fél percért nagyon nagyon nagyon kár….

Crias - 2014. 06. 06. 22:10

polka.dots
Egyáltalán nem vészes 1-2 idiótaságtól eltekintve de konkrétan semmit sem mutatnak na meg azt is csak szökőévente…

koka - 2014. 06. 06. 23:15

@polka.dots:
Talán a Hannibal a legkeményebb a 4 említett sorozat közül. Draculánál azért jóval durvább, mert van egy két sznitt (pl széttépett emberek) ami azért combos lehet, de azt se mutatják hosszú ideig plánba. Lényegében itt nem a trancsír horrorelemmel akarnak feszültséget teremteni, inkább a hosszan elnyúló teátrális jelenetekkel, úgymond sejtetni.

polka.dots - 2014. 06. 09. 20:06

Crias és koka!

Szerintem bepróbálom, köszi nektek! :)

Lemoni - 2014. 06. 10. 00:43

Phááá, 1×05, ez jó lett! Pedig a flashback mese a lehető legklisésebb, mégis teljesen hatásos volt. Nagyrészt mintha egy romantikus, kosztümös, 4-6 részes, szokásos BBC-feldolgozást néztem volna, pedig nem. De színvonalra igen. Eva Green megint remekelt; nagyon el lehetett volna csúszni a ripacsság felé, főleg a bolondok háza résznél, de szerencsére ő ennél sokkal jobb színésznő. A végszó (“Your father loves you very much and would do anything to save you. But I love you in a different way. I love you enough to kill you”) pedig azt hiszem, végleg rávilágított, miről is szól tulajdonképpen a történet.

alessa - 2014. 06. 10. 20:03

ez a sorozat… nagyon nagyon jó. annyira leköti a gondolataimat minden rész után. De ez az ötödik most kifejezett ilyen volt hogy megválaszolt vagy 500 eddigi kérdést de egyben felvetett még 500at.

eva green csodálatos. ezt eddig is tudtam mondjuk, de minden részből kihoz vmi olyat hogy uhhh. a szeánsz meg ez az 5. rész hát vmi eszméletlen jó volt.

am a negyedik részes gay-kiss téma nekem azért nem jött be mert konkrétan semmilyen kémia nem volt a két szereplő között. (na meg hogy josh hartnet nem néz úgy ki mint aki a férfiakra vágyna, de ez még a kisebb baj) nem tom azzal a vonallal mit akartak a készítők de még eva green és a járókelő között is több vonzalom volt mint itt.na mind1

brona sztem is nagy esélyes lehet a frankeistein menyasszonya címre, mivel amúgy nem sok értelme lenne ennek a karakternek ha ennyi után kiírnák. konkrétan semmi. semmit nem rak hozzá a sorozathoz.

most úgy érzem hogy így a joshhartnet-karakterét(fogalmamsincsmianeve) a brona témát így kiírtanám a sorozatból. szörnyen unalmas, és csak szenvednek. vanessa részében és a frankeinstein vonalban van fantázia. (dorian gray meg úgy elmegy, sok vizet amúgy sem zavar az a részenkénti két perc amíg benne van)
akiből több kéne az a néger arc. ő még érdekesnek tűnik.

fyktyvf - 2014. 06. 10. 21:13

Egy igazán jó gonosz (mennyei képzavar) karakter hiányzik ebből a sorozatból, egy igazi Drakula (ha már Harkerék meg Mina…). Az egyiptomi eredet a vámpírokra ötletes, és ügyesen van kivitelezve, de egyelőre annyira azért nem meggyőző. Vanessa személyes szála annál inkább. A harmadik-negyedik rész erős közepes lett, de az ötödikkel megint beletaláltak a közepébe

Tímea - 2014. 06. 11. 01:01

Üdv!
Így az ötödik rész után bátran állíthatom,ez a legjobb sorozat amit láttam,de talán nem teszek felelőtlen kijelentést azzal,hogy veri az élmezőnyt! A visszatekintés fantasztikusra sikeredett,Miss Ives karaktere és a hölgyi színészi játéka már-már Oscar díjas,túlteljesítette magát ,nagy taps neki! Hittük,hogy a szeánszos rész után nem jöhet jobb,és kellemes csalódás :) ismételt borzongás,remekmű! Izgatottan várom a következő részt :) nah ,hozzászólókra reagálva: ugye,hogy ugye? :D Nem értem én sem miért ez a homofób vonal? :D Alessa fogalmazta meg jól,idézem:
“am a negyedik részes gay-kiss téma nekem azért nem jött be mert konkrétan semmilyen kémia nem volt a két szereplő között. (na meg hogy josh hartnet nem néz úgy ki mint aki a férfiakra vágyna, de ez még a kisebb baj) nem tom azzal a vonallal mit akartak a készítők de még eva green és a járókelő között is több vonzalom volt mint itt.na mind1”–> az egy dolog,hogy még én sem dolgoztam fel,de keresem a miérteket :D biztosan kiderül majd,vagy beborul :D hiába a kevés szereplő,izgalmas,dinamikus,színes,valósághű,egyszóval: csillagos ötös! Mellesleg: franki vonallal is megbarátkoztam már,kezdem érteni mit akarnak kihozni belőle :) Nagy favorit a show!

paranoid android - 2014. 06. 12. 22:53

Eszméletlen jó volt az ötödik rész is, a hangulata lebilincselő, Eva Green pedig csodálatos. Ezután a rész után újra megnéztem a szeánszos jelenetet, ami így nem csak hátborzongató, hanem mélységesen tragikus is, főleg Sir Malcolm miatt.

A negyedik rész végi csókra reagálva… Ami – ahogy Lemoni írta – homoerotikus, és nem homofób. Ez utóbbi jelző azokra illik, akik gondolkodás nélkül undorodva reagálnak rá, ill. a sorozat hibájának tartják. Természetesen nem kell vonzónak találnia senkinek, de a karakterek motivációját azért megvizsgálhatnák. Dorian Gray-ről a sorozaton belül nem sok mindent tudtunk meg, de szerintem annyit azok is leszűrhettek már, akik nem olvasták a Dorian Gray arcképét, hogy Dorian mennyire vadássza az új érzéseket, mert végtelen unalom gyötri, hogy hedonizmusa mögött milyen lelki üresség áll. Valószínűleg a szexualitás szociális konstrukcióit is rég maga mögött hagyta már.
Ami pedig Ethan Chandlert illeti, a rész nagy része róla szólt. Ethan szerintem is werewolf. De az biztos, hogy az epizód nagy részét azzal töltötte, és korábbi részekben is jellemző volt, hogy megpróbálta visszaszorítani, elfojtani az érzéseit. Az 1×04 végén a fantasztikus montázs remekül érzékeltette, hogy a sok feltörő emlék miatt (és az alkohol befolyása miatt) erre most képtelen volt, így másfelé irányította az érzéseit, energiáját. Én úgy értelmeztem a csókot, mintegy kétségbeesett kísérletet arra, hogy ne változzon át. (Persze ez nem zárja ki a lehetőséget, hogy Ethan biszexuális.)

koka - 2014. 06. 13. 17:50

Az 5. epizód után én is megtekintettem a zseniális szeánszos jelenetet, amit így már sokkal jobban megértettem.

@fyktyvf: Az, hogy nem öltöt alakot még a gonosz, attól nálam még hitelt érdemlő a gonoszsága. Ez a ködös körülírás, a félszavas utalások igenis körbeírnak valamit, aminek hatalma és gonoszsága végeláthatatlan. Nem a megszokott megoldás ez de nekem bejön.

Amúgy az 5. rész, ami konkrétan egy mega flashback, megint csak parádés lett. Talán az eddigi legjobb epizód.
Kicsit olyan érzésem volt, mintha egy második pilotot nézek, sőt, lehet tényleg annak szánták, csak túl tömény lett volna kezdésnek.

Mindenesetre aki még nem kezdte el, vagy bizonytalan a sorozattal kapcsolatban és van egy szabad órája, megnézheti akár ezt az epizódot is, mert szerintem önmagában is megállja a helyét, mint egy pár oldalas kis tragikus novella.

VanillaSky - 2014. 06. 14. 00:26

1*05 volt eddig a sorozat csúcsa! Green parádézik a szerepben és kezd érthetőbbé válni a drámája.

Don Fanucci - 2014. 06. 14. 02:42

Szerintem ehhez a sorozathoz bizonyos érettség és szellemi nyitottság kell, különben nehezen élvezhető. Csak akiben megvan ez a nyitottság, az tudja igazán befogadni – és az tudja igazán átérezni, mélységében is, a zsenialitását.

Az első évad ötödik része egyszerűen lenyűgözött.

Vanessa Ives némely monológja kb. a korabeli irodalom csúcsát, D. H. Lawrence-t vagy Marcel Proust-ot idézte – és ez azért mulatságos igazából, mert a cím ugyebár a fin de sécle ponyváira utal.

Frankeinstein, illetve első teremtménye megnyilatkozásai a harmadik, vagy Dorian Gray szuggesztív speech-e a negyedik epizód elején egészen hasonló érzéseket keltett bennem.

Elképesztően magas nívójú anyaggal állunk szemben – és van egy olyan érzésem, hogy valami olysmiben van, és még inkább lesz részünk, amilyet eddig még nem nagyon láttunk…

Nekem a Halt and Catch Fire és a True Detective mellett ez az év csúcsszériája (- eddig…)

Don Fanucci - 2014. 06. 14. 02:46

Még két megjegyzés:

1. Sosem gondoltam, hogy ezt egy sorozattal kapcsolatban fogom leírni, de az 1×05 alapján most már egyértelmű, hogy Eva Green élete alakítását nyújtja. Káprázatosan nagy színésznő…

2. Az egyetlen érv, amit igazán fel lehet hozni az anyaggal szemben, a negyedik rész végén elcsattanó bizarr csók. De ez tényleg annyira súlytalan és méltatlan, hogy nem is teszem meg. Egyébként is – bár most még úgy tűnik, semmi nem indokolta ezt a fordulatot, később még kaphat olyan megalapozottságot, amely maximálisan meggyőz a jogosságáról.

Néma Harcsa - 2014. 06. 14. 20:22

Nemhogy a sorozat legjobb epizódja volt, hanem ez a rész konkrétan minőségi ugrás a korábbiak csapongásához képest, szinte egy másik szériát láttam. Folytathatnák ezt az egy epizódban inkább egy karakterre koncentrálást (a négyes már nyomokban tartalmazta, szóval lehet, hogy Eva Green kell hozzá.)
A Dorian Gray-regény alapból eléggé homoerotikus, pláne, hogy Oscar Wilde írta, szóval max. annyi volt meglepő, hogy egy nyilvánvalóan vérfarkas macsó miért csókolózik a szépfiúval.
Szerintem az alakaváltó Drakula lesz még konkrétabb fizikai megjelenéssel megáldva, csak tartogatják a patront.
Mindenesetre ezzel az epizóddal eldőlt, hogy egyelőre részemről nincs kasza, csak akkor elvárom, hogy ezen a színvonalon folytassák.

paranoid android - 2014. 06. 14. 20:40

Egyszerűen nem értem, mi a gond azzal a bizonyos csókkal. Az 1×02-ben Dorian megcsókolja a tüdőbeteg Bronát, méghozzá épp azért, mert beteg és vért köhögött fel. Az 1×05-ben Vanessa megcsókolja a Sir Malcolm alakját felvevő Gonoszt. Mégis a két férfi között megesett csók a “bizarr”?

paranoid android - 2014. 06. 14. 20:49

@Néma Harcsa
“Folytathatnák ezt az egy epizódban inkább egy karakterre koncentrálást”

Én ezt a piloton kívül mindegyik részben éreztem. Persze az 1×05 csak egyetlen történetszálat tartalmazott, így szembetűnő volt. De annak ellenére, hogy a többi részben több karakter történetét vitték előre, érezhető volt, hogy mindig van egy kitüntetett szál. A negyedik részben Ethan Chandler, azelőtt pedig Frankenstein és a Teremtménye.

Néma Harcsa - 2014. 06. 14. 21:04

@paranoid android: én csak a négyesnél, már az is jobb volt, mint az átlag, pedig az sokaknak nem tetszett. A grand guignolos jelenetsor viszont pl. ettől függetlenül is pazar volt. (Egyébként: God loves his children ;) )

Cléda - 2014. 06. 14. 23:51

Most daráltam az eddigi részeket, és eszméletlenül beszippantott. Eva Green egyszerűen csodás!

A 4. rész végi csókhoz hozzáfűzve: sztem is a csávó valami vérállat lesz. Én mondjuk Anita Blake könyveken “nőttem fel” ha a vérfarkasos és egyéb vérállatokat nézzük, ott teljesen alap volt az, hogy az éhség könnyen átfordítható szexualitásba, és ezzel gyakran élnek, ha nem akarnak épp széttépni valakit… Ebben a jelentben is ez jött át nekem, hogy szó nem volt itt kémiáról, de az összevágott képek is folyton váltottak a vérből a vágyba, és végül a vágy győzött.. Így Dorian nem végezte cafatokban.
Vagy majd idővel kapunk jobb magyarázatot..

Tímea - 2014. 06. 15. 00:04

@paranoid android
Egyszerűen nem értem, mi a gond azzal a bizonyos csókkal. Az 1×02-ben Dorian megcsókolja a tüdőbeteg Bronát, méghozzá épp azért, mert beteg és vért köhögött fel. Az 1×05-ben Vanessa megcsókolja a Sir Malcolm alakját felvevő Gonoszt. Mégis a két férfi között megesett csók a “bizarr”?

A szavak jelentésén lehet vitázni,de a lényeg ugyanaz marad :) egy homoszexuális jelenetet láttunk,ami számomra ,mint hetero nő felkavaró volt :) bocsáss meg kérlek. Nem tudom feldolgozni :)
másrészt meglepett,mert Ethan Chandler karakterén ez nem látszott,hogy bármiféle hajlandóságot mutatna erre,de biztosan ez volt a lényege,a sokk hatás :D
minden tisztelettel…még mindig tartom! Bizarr :D és kész :) ugye nincs harag? :)

Dorian úgy gondolom fizetett Bronának a szolgáltatásért,csak később derült ki- közben- hogy tüdőbeteg,bár ez szemmel láthatóan nem zavarta,vajon miért? (talán szereti a vért? Ami arra enged következtetni,hogy vámpírral lehet dolgunk) mellesleg itt egy túlfűtött hetero jelenetet láttunk :)

Vanessa azért kapta Sir Malcolm alakját a gonosztól,hogy némi bizalommal férkőzzön a közelébe…a szeretetre éhes megkeseredett lánynak ekkor már minden mindegy volt,úgy gondolom. Irányítás alá került. A démoni megszállásban legyengült szervezetét akarta megmenteni. Sikerrel. Egyébként itt is hetero vonal volt ;)

Lemoni - 2014. 06. 15. 00:29

Hát, az valóban vicces lenne, ha Chandler vérfarkas, Dorian vámpír, milyen szép hibrid utódaik lennének…… és nyilván az óegyiptomi nagyon gonosz az original :O Már csak annak kéne kiderülni, hogy Vanessa valamikor Lilith volt és akkora sorozat-crossovert kapnánk, hogy tényleg öröm lenne nézni :D

paranoid android - 2014. 06. 15. 11:43

@Tímea
Nem haragszom, csak furcsállom. Felkavar egy homoszexuális csók, mintha valami olyasmiről beszélnénk, ami hallatlan lenne a mai világban. Nem találod vonzónak? Oké. Visszataszít? Oké. De hogy felkavar…?! A másik két csókot is azért hoztam fel, mert a kontextus sokkal betegesebb. (Doriant inkább azért nyűgözte le Brona betegsége, mert még nem tapasztalt meg ilyen közelről egy haldoklót, és alapvetően a halál neki idegen dolog. Maga a haldoklás és elmúlás izgatta, és nem a vér.) És még cafatokra tépett gyereket is láttunk, de mégis sokan a csókra reagálnak extrém módon. Érdekes.
Volt pár olyan felvetés is, hogy azért ez a reakció, mert nem ordít Ethan Chandlerről, hogy queer. Ez megint furcsa. Csak mert nem viseli a sztereotipikus meleg férfi feminin jegyeit? (A mostani Game of Thrones évadban bemutatkozott egy biszexuális karakter, aki szintén egy kemény, férfias férfi, ott valamiért mégsem volt ügy a szexualitása. Talán mert nyíltan kezelte.) Nem állítom, hogy Chandler biszexuális, mert – ahogy fentebb írtam – másként értelmeztem a jelenetet, de nem is zárom ki, mert nem kell valakinek nyilvánvalóvá tennie a szexualitását. Oly sokszor halljuk, hogy egyesek zavarónak találják, mikor valaki az identitása legfontosabb elemének tekinti szexuális “másságát”, és ezt mások arcába dörgöli. (Egyes országokban még átkozott törvényt is hoznak emiatt.) De úgy tűnik az ellentéte is gond; tudni akarjuk, hogy ne lephessen meg minket, mert valamiért az egyénről kialakított képünk összeomlik attól, ha az általunk feltételezett szexualitása nem fedi a valóságot.
Egyébként meg két jóképű fickóról van szó, szóval csak azért mert hetero vagy, nem következik az, hogy fel kell kavarnia. Én például erotikusnak tartom, mikor két vonzó nő csókolózik.

r.zsofi - 2014. 06. 15. 12:58

Sziasztok!

Eddig csak úgy néztem, nem fogott meg annyira….de ez az 1×05…huh! Minden elismerésem. Akkora ugrás volt, teljesen beszippantott. Pedig féltem elkezdni nézni az előző rész vége után. Nem, alapvetően nem zavarnak a homoerotikus képek, de itt mégis visszataszítónak tartottam. Mert egy olyan karakterre erőszakolták rá, csakhogy felkapjam a fejem, akinél minden mást el tudtam volna képzelni, csak ezt nem. Egyszerűen karakteridegen volt az egész jelenet és a színész sem tudta hihetően eljátszani, akkor meg minek erőltetni…nem illet oda. Egy jelenetnek legyen értelme, mondanivalója…lehet, hogy majd később értelmet nyer és akkor fejet hajtok, hogy ok, kellett, így kerek, de most még kérdőjel van bennem.
Visszatérve a mostani részre: mindenki nagyon kitett magáért!

alessa - 2014. 06. 15. 16:17

paranoid android
van értelme annak amit írtál, mármint hogy alapból ez nem volt egy tudatos dolog mr chandlernél, csak túl sok feszültségét akarta valahogy levezetni. és hopp ott volt egy ember (mind1 hogy nő vagy férfi, mind1 hogy dorian vagy akár maga frankeinstein) és vele elterelte a gondolatait (lehet akár az átváltozást akadályozta meg, nemtudjuk) karakterszinten ez így érthető.
nekem – és sztem nem vagyok ezzel egyedül -, maga a megvalósítás nem volt megfelelő. josh hartnett nem tudta igazából átadni ennek a lényegét, és szerintem ez összezavaró.
megint csak az Eva Green és a járókelőt tudom felhozni: ott érdekes hogy senki nem háborgott rögtön leesett mindenkinek hogy Vanessa azt miért csinálta. ez nem ilyen volt.

S84 - 2014. 06. 15. 18:09

Komolyan ennyire jó részt mint az 1×05 más sorozatokhoz viszonyítva is ritkán láthatunk.
Egy sima tölteléknek indult, de annyira jól fokozatosan felépített és tartalmas volt, hogy olyannak éreztem mintha egy különálló 1.5 órás TV filmet láthatnánk.
Eva Green meg számomra ÓRIÁSI színésznő teljesen magáévá teszi a karaktert és a sorozatot is.
Gyakorlatilag a többiek a nyomába sem érnek, pedig nem utcai színészekről van szó.

A korábbi szeánszos jelenet ami kb. mindenféle vér és elrettentő eszközök nélkül pár percben bemutatott egyet az utóbbi évtizedek “horrorfilmjeinek”.
ZSENIÁLIS!

Tímea - 2014. 06. 15. 22:31

@paranoid android

Köszönöm,hogy elfogadtad bocsánatkérésemet ;) és nincs harag :) nem támadó szándékkal írtam a kritikát.

“Doriant inkább azért nyűgözte le Brona betegsége, mert még nem tapasztalt meg ilyen közelről egy haldoklót”–> egyetértek :) tetszik a meglátásod.

“(A mostani Game of Thrones évadban bemutatkozott egy biszexuális karakter, aki szintén egy kemény, férfias férfi, ott valamiért mégsem volt ügy a szexualitása. Talán mert nyíltan kezelte.”–> ez is megfelelő szemszög :)

valóban van ilyen,egyetértek veled :)

“De úgy tűnik az ellentéte is gond; tudni akarjuk, hogy ne lephessen meg minket, mert valamiért az egyénről kialakított képünk összeomlik attól, ha az általunk feltételezett szexualitása nem fedi a valóságot.”–> ebben a mondatban összefoglaltad mit éltem meg :D erről van itt szó kérem szépen :)

“Egyébként meg két jóképű fickóról van szó, szóval csak azért mert hetero vagy, nem következik az, hogy fel kell kavarnia.”–> erre már nem feltétlenül mondanék igent ;) mert nem tartom őket jóképűnek.

Ettől függetlenül tartsunk össze,és fejtegessük mi célja volt ennek a Dorian és Ethan csóknak? :) ami teljes valószínűséggel ment tovább is…nyilván nem láthattuk az együttlétet,de attól függetlenül megtörténtté kell nyilvánítani.

Én speciel még mindig úgy gondolom,hogy Dorian vámpír :) és Ethan vérfarkas. Vajon egyszeri volt a románcuk? Vagy viszony lesz belőle?

Ubul - 2014. 06. 16. 07:29

Dorian Gray: ha nem fordítják ki nagyon a történetét (én pl egy pillanatra se gondoltam,hogy vámpír lenne),akkor amit a zárójelben is írtam, kétlem, hogy vámpír lenne, hanem a műben lévő sajátosságai itt is elő jönnek, és azzal könnyen igazolható a viselkedése (ne feledjük, bement a rejtett szobába, ahol a titkos festményt nézte , és hát valószínűleg tudjuk miért)

Ethan ettől függetlenül szerintem is vérfarkas, és valószínűleg ő tépte széjjel a gyereket az anyával is. Nem véletlen van felkavarodva állandóan a hír hallatán (pl mikor Victor olvassa az újságot eléggé hevesen reagál rá)

koka - 2014. 06. 16. 11:10

Kíváncsi vagyok, vajon mutatják-e az évadban, hogy mi van a képen :)

koka - 2014. 06. 16. 11:11

Mármint ami Dorian Gray titkos szobájában van.

r.zsofi - 2014. 06. 16. 23:05

Nem tudom, nekem sem hihető, hogy Dorian vámpír…sokkal inkább a megfejthetetlen gonosz erőhöz lehet köze, legalábbis nekem ezt sugallja eddig a történet. De persze lehet, hogy rossz irányba indultam. A kép biztosan adna támpontot.

belzebub - 2014. 06. 17. 13:52

r.zsofi – 2014. 06. 16. 23:05

http://mek.oszk.hu/06000/06004/06004.htm

Pár óra alatt el lehet olvasni és igen élvezetes olvasmány.
Tudom ajánlani mindenkinek, aki nincs tisztában Dorian Gray hátterével. Nem hiszem, hogy nagyon változtatnának a sorsán a sorozatban.

laccer - 2014. 06. 17. 14:19

Látom itt a sok pozitív hozzászólást, úgyhogy ne kövezzetek meg de a részemről kasza. Egy két jelenetet leszámítva egy íztelen semmi.

radovan - 2014. 06. 18. 02:14

Az ötödik rész után leborulok Eva Green és a sorozat készítői előtt.Egyszerűen fantasztikus volt ,minden pillanata .

Ubul - 2014. 06. 18. 14:24

belzebub – szerintem se, viszont még várjuk Drakulát, mint ha ő is benne lenne a későbbiekben…de lehet hogy csak pletyka volt még a sorozatindulás előtt.

Crias - 2014. 06. 18. 20:21

hm ez az 1×6 azért mocsok volt..

Spoiler
Mi az hogy megölik már Van Helsinget???? Ugyanmár meg különben is miért ilyen öreg ő? :(
Azért sajnáltam hogy nem mondta el Victor neki hogy mit is csinált hátha adott volna neki valami jó tanácsot :)

Lemoni - 2014. 06. 18. 21:38

Érdekes, a késsel vagdalós, vért nyalós szexjelenet szóra sem érdemes senkinél, bezzeg a pasi-pasi csók pfúj, de undorító volt, nemdebár? :P Nagyon szeretem a Dorian Gray házában játszódó jeleneteket, mert olyan jó zenéket adnak hozzá :) Frankenstein doki miért ilyen tutyimutyi a szörnyszülöttjével? Nem, ne nyírja ki, mert jó a karakter, csak vegye már fel a kesztyűt vele szemben! Nem tudom miért, de valahogy nem érzem gonosznak a fővámpírt, pedig annak kéne lennie és minden eddigi jelenete is arra utalt, hogy ő nagyon az, de most, amikor felégették a hajót és odasüvített Sir Malcolmnak, kimondottan megsajnáltam.

koka - 2014. 06. 18. 21:56

@Lemoni: Szerintem nem az a fővámpír. Az is csak egy csatlós. Dettó ilyet nyírtak ki, majd koncoltattak fel Frankensteinnel az első részben.
Tetszett, ahogy Mr. Gray a vagdalkozás után ment gyógyulni a kép elé.

Lemoni - 2014. 06. 18. 22:12

Reeve Carney (Dorian) a Twitteren többször említette, hogy a Minát játszó színésznő a való életben az unokatestvére. Naná, hogy ezt rögtön úgy dekódoltam, hogy akkor a sorozatban is kell valami közük legyen egymáshoz és arra gondoltam, tulajdonképpen ő (vagy a titkos szobában a kép) tartja fogságban Minát és belőle nyeri most éppen a fiatalságot. Persze nagyon valószínű, hogy túl- vagy félrekombinálom a dolgot, de nekem akkor is gyanúsak! :D

r.zsofi - 2014. 06. 18. 23:01

Belzebub!

Köszi, lekezdem olvasni.

A legutóbbi rész is mintha arrafelé döntené a mérleget, amit tippeltem, hogy Doriannak sokkal több köze van a legnagyobb gonoszhoz, mint mondjuk a vámpírszálhoz. Vagy Ő minden természetfeletti mozgatórugója? :-) De amilyen kis csodálkozva nézett, amikor Vanessa faképnél hagyta, lehet hogy Ő sincs tisztába ezzel teljesen? Kíváncsi leszek, megyek is olvasok egy ki Dorian-sztorit…

hszilard76 - 2014. 06. 19. 04:28

Egy utolsó észrevétel a homoszexuális csókhoz (remélem, még senki nem mondta ezt előttem – eléggé hanyagul olvastam vissza némely hozzászólást): szóval, ha az egyik karakter immár nem ember, avagy nem homo sapiens, akkor nem tudom, hogy beszélhetünk-e még homoszexualitásról. Feltételezem, hogy homoszexualitás csak fajon belül létezhet.

Egyébként a “homoszexualitást” bőven ellensúlyozta a Billy Piper és a cowboy srác közti szexjelenet.

Viszont a sok szexualitáson túl ez az alkotás egy külön minőség a filmkészítésben. Az előttem szólókhoz már csak annyit tennék hozzá, hogy ebben a sorozatban legalább három olyan szál van, amelyekből önálló sorozatot lehetne készíteni. Továbbá sosem tudható, hogy mi fog következni.
Egy átlag sorozat mindig ugyanúgy épül fel: pl. House MD bemegy a kórházba, kicsit hülye, kicsit félrediagnosztizál, beteg vért hány, de aztán House a király. Itt viszont valami más van terítéken, amit persze nagyon el is lehet rontani, de eddig még nem tették.
Határozottan várom a köv. részt!

hszilard76 - 2014. 06. 19. 07:27

Közben megnéztem a hatodik részt is…
Huh, tudtam, hogy a kislány valamit művelni fog Doriannal, de hogy megkéseli, azt azért nem gondoltam volna. Jó volt!

Tímea - 2014. 06. 19. 11:19

@Lemoni
Érkezem – érkezem :D nyilatkozom :D ne aggódj,”itten” vagyok és reklamálok! Borzalmas volt ez a jelenet :) ez is egy sokk hatást váltott ki belőlem. Nagyon meglepett,hogy Miss Ives,aki egyébként nem falta eddig a férfiakat,alig-alig van tapasztalata,miképp fordult meg a fejében,hogy vágnia kell azzal a késsel? Adott pillanatban hittem,hogy csak a ruhát vágják le egymásról,aztán kiderült,hogy Dorian vérét ízlelte!
Betudjuk annak,hogy egy ősgonosz lakozik az említett hölgyiben,némiképp irányítva őt….és akkor …itt jött a csavar,amit nagyon nehezményezek,visszatér a megszállásos állapot! Pff…azt hittem ez több időt igényel,sejtem,hogy évadzáró felé járunk,de ezt nem kellett volna még ellőni :( elviekben Miss Ives kontroll alatt tartja a démont magában,reméltük,hogy fejleszti ezen képességeit…és most ismét térdre kényszerítik :( noh,de bízom a készítők profizmusában,talán ebből is kihozzák a legjobbat! Természetesen engem is izgalommal tölt el Dorian misztikus személye,főleg,a kis “festménye” előtti produkció,amikor is mereven,csodálattal bámulja,mi nézők meg mindenféle teóriákat gyártunk vajon mi lehet ott? Nekem eddig az volt a tippem,hogy Miss Ives emberi és démoni alakja. Dorian mindig is nagyon érdeklődő volt a hölgy iránt,rajongott érte. Mintha ismerné titkát. Ezt követően már változott az elképzelésem :) ha ez a kép – vagy legyen egy kapu? Esetleg valami portál? Ami képes gyógyítani? Ekkora tudással bír,valószínűsítem,gonosz indentitás. Noh,és akkor térjünk vissza a többi karakterre. Brona esélyes a halálra,bár már kezdem sajnálni,több,mint lehetséges,Franki menyasszonyt csinál teremtményének belőle….de már az is eszembe jutott,mi van,ha Ethan megharapja,és vérfarkas lesz belőle? Úgy tűnik mély érzelmeket táplál a hölgyi iránt,így nem fogja elengedni. Ethan és Dorian kis lámúrja még mindig nem nyert értelmet :) hittem,hogy okkal történik,ezek szerint felesleges húzás volt a készítők részéről? Bízzunk benne,hogy nem ;) Eddig ragaszkodtak a Dracula sorozat alap-történetéhez. Mina,aki Parkerhez ment majdnem feleségül,segítséget kért Miss Ives-on keresztül,később fény derült rá,hogy csak a Mester vérszívó akar így az említett hölgyi közelébe férkőzni?! Aztán jön az ámulat: Mina él! Eddig ott tartották a közelükben,és nem tűnt nekem vámpírnak :)tehát bizonyítottan elrugaszkodtak az alap-szitutól,ebből kiindulva Dorian történetét is átformálhatják ;) nah mára ennyi elég belőlem,köszönöm a figyelmet :*

Lemoni - 2014. 06. 19. 13:23

Na, akkor a Dorian szexualitása körüli homály feloszlatására (vagy még jobban besűrítésére :))

http://www.thebacklot.com/reeve-carney-talks-dorian-gray-sexuality-kissing-hartnett-in-penny-dreadful/06/2014/?xrs=synd_twitter_backlot

Marcipáncica - 2014. 06. 19. 17:33

Nem annyira értem a tippelgetéseket a képpel kapcsoltban. Az eredeti történetet nem ismerik akik ezt kérdezik?

koka - 2014. 06. 19. 20:49

@Marcipáncica: Bocsánatos bűn ha nem ismerik, idehaza nem is kötelező olvasmány.

ubul - 2014. 06. 19. 21:05

@koka : ez ok, én se ismertem, de utána néztem :D (névileg tudtam róla, de a történetét nagyon nem, viszont leírják magyarul is egész korrekten, meg itt fentebb is linkelték már :) )

ubul - 2014. 06. 19. 21:07

jah, meg annyit tudtam róla hogy kapcsolatban van egy festménnyel, és hogy a festmény milyen szerepet játszik az életében (meg mi van ráfestve)…film is volt kb 2006ban róla. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy milyen művelt hülyegyerek vagyok, csak utána szoktam nézni a dolgoknak, ha valami ködös :D (pl feljövök ide :D)

koka - 2014. 06. 19. 21:55

Állítólag nem lett annyira jó a film. Én még nem láttam.

Marcipáncica - 2014. 06. 19. 22:39

ubul: +1
leírtad amit gondolok, de még azt hozzá tenném, hogy aki rászán pár percet arra hogy elolvasgatja a kommenteket, majd ő is ír, az miért nem néz utána ( + 2 perc) hogy ki is az akiről ir? főleg, hogy manapság ehhez már nem kell könyvtárba kutyagolni, noch dazu még a téma is érdekli ugye. ;)

koka: a filmet én sem láttam, de valahogy nem érzek kényszert a megnézésére. összességében nálam még ez a sorozat is billeg a nézzem-e tovább, vagy sem határvonalán.

Lemoni - 2014. 06. 19. 23:05

Az egy dolog, hogy a regényben mi van a képen, a másik, hogy a sorozatban mit hoznak ki ebből, mint látjuk, nem feltétlen “szentírás”, hogy a karakterek ugyanazokat a történeteket futják itt is, mint a könyvekben.

r.zsofi - 2014. 06. 19. 23:25

Azért azt megjegyezném, hogy tény, utána lehet nézni az alaptörténetnek és baromira örülhetünk hogy tudjuk…elvileg…mi van a képen Dorian pincéjében. De biztosan ezt meséli el a sorozat is? Követi a történetet? Mert pl. Helsing doki vonatkozásában kb. homlokegyenest nem. Úgyhogy mi kérünk elnézést, ha az alapművet ismerve mégis felmerül a kérdés, mit kezdenek ezzel az alkotók? Elküldik majd a “tudjukit”(pince, de nem lövöm le, hátha másnap meglepetés lesz) és Frankenstein szörnyecskéjét együtt a vámpírok báljába?…csak arra céloznék, hogy érhetik ám még felettébb nagy meglepetések itt az embert.

Tusika - 2014. 06. 20. 00:17

Most néztem meg a 6. részt és a végén az előzetest, egy képkocka érdekes a végén:

http://kepfeltoltes.hu/view/140620/Penny_dreadful_www.kepfeltoltes.hu_.png

Ubul - 2014. 06. 20. 13:46

r.zsofi: de azért Van Helsingnek is megmaradtak az alapjai.

Én se mondtam, hogy homlokegyenest copy-zni fogják az egészet, csak hogy az alapok valószínűleg érintetlenül fognak maradni, és ráépítkeznek , akár egy új (kifordított) történettel.

paranoid android - 2014. 06. 20. 18:28

Oscar Wilde műve nagy kedvencem, és készült belőle jópár film, én a 2009-eset láttam Ben Barnes és Colin Firth főszereplésével, ami eléggé csalódást keltő volt. De az alaptörténeten kívül is használták már sokfelé Dorian Gray karakterét, számomra nem feltétlenül értékelhető módon. Itt a Penny Dreadfulban viszont eddig tetszik, de szerintem már most eltértek a regénybeli karaktertől, aki sokkal inkább áldozat volt, még ha leginkább önmaga áldozata is, mint az itteni, sorozatbeli megfelelője. Azt viszont nem hiszem, hogy megváltoztatják, hogy mi van a festményen. És kíváncsi vagyok, hogy megmutatják-e, mert az ilyen általában hatásosabb, ha csak a képzeletünkben létezik.

Egyébként a hatodik rész volt az első kicsit gyengébb számomra, főleg amiatt, ami fentebb már szóba került, hogy ebben a részben nem volt fókuszban egy karakter sem, nem volt jelen a korábbi részek karakter-központúsága, az eseményeké volt a főszerep.

Lemoni - 2014. 06. 20. 21:07

Ami a regényben van a képen, pont nem annyira érdekes, hogy ne lehetne most megmutatni, semmi wtf nincs benne. Pont az lenne a poén, ha nem az, vagy nem úgy lenne a képen, mint a regényben, akkor lenne logika a titkolózásban. Amúgy Vanessának már feltűnt, hogy mindenhol csak portrékat lát, sehol egy csendélet vagy tájkép, ahogy meg is jegyezte most a legutóbbi részben….

paranoid android - 2014. 06. 20. 21:15

“Ami a regényben van a képen, pont nem annyira érdekes, hogy ne lehetne most megmutatni, semmi wtf nincs benne.

Ezzel egyáltalán nem értek egyet, de a részletekbe spoileres tartalma miatt nem megyek bele.

ubul - 2014. 06. 20. 21:59

valószínűleg, pont egy-két fentebbi ember miatt, aki nem tudja Dorian Gray-ről hogy ki, elég nagy WTF lenne. Annak persze hogy nem, aki ismeri a történetet…persze én is remélem hogy azért kanyarintanak egyet rajta :)

Lemoni - 2014. 06. 23. 23:09

Te jó ég, még mindig ráz a hideg, hát micsoda nyomasztást hoztak itt össze, atyavilág!!! Eva Green-re most már tényleg nem tudok mit mondani, egyszerűen elképesztő, amit és ahogy alakít, végigtaroltatnám az összes tévés díjátadón. És Josh Hartnett, a másik áll leesős meglepetés, mekkora volt már ő is! Talán csak a Hannibal évadzáróját vártam ennyi izgalommal, mint most a Penny-ét, de még a finálé előtt ki merem jelenteni, hogy beállt a sorozat nekem a Hannibal mellé.

Tímea - 2014. 06. 24. 01:23

Lemoni :) osztom véleményed! Így a hetedik rész után…Ismételten egy profi munka gyümölcsét élvezhettük! Először úgy gondoltam,hogy siettek ezzel a megszállós vonallal,de kellemesen csalódtam ;) valahogy átjött a fokozatosság! Igen,Ethan is szerethető karakter lett ;) megvallom a hideg kirázott a végén amit alkotott. Még mindig borzongok! Egy percig nem éreztem azt,hogy ez egy film,egy sorozat,teljesen beleéltem magam! Eva Green valóban érdemelne díjat,de a készítők is ;) Hatalmas taps! Zseniális mindenféle téren! Szavakat nem találok!

fyktyvf - 2014. 06. 24. 01:39

Ez a rész megint fantasztikus volt. Hihetetlen amit összehoztak, és a négy főszereplő (Ethan, Vanessa, Victor, Sir Malcolm) egyéni dinamikáját sikerült úgy kiegyensúlyozni, hogy mindegyikük meghatározó, és mindegyiküknek jutottak hangsúlyos jelenetek. Zseniális, a 3-4. rész okozta enyhe lejtmenet óta akkorákat csapnak oda, hogy az elképesztő, egyszerűen képtelenség szuperlatívuszok nélkül beszélni a sorozatról.

Rékuc - 2014. 06. 25. 11:36

Valsz. le leszek hurrogva, de nekem a 7-es részben kicsit sok volt Eva. Rendesen elcsúfították, hörgött, nyöszörgött, sziszegett, csúszott-mászott, forgatta a szemeit, csak egy cseppet túlzás volt. Most egyébként terhes lett vagy Dr. F.-nek van igaza, szimplán a bűnösség/szégyenérzet hozta ki belőle a dolgot?

Malcolmot nem értem, miért akarja Minát ennyire visszakapni, ha ekkora egoista (a fiával szemben főleg). Nem tudom, hogy ez tényleg szeretet-e, vagy csak megszállottság (a győzelem iránt).

paranoid android - 2014. 06. 26. 16:56

Rohadt jó lett a hetedik rész, eszméletlen hangulata volt, és tömve volt jobbnál jobb karaktermomentumokkal, dialógusokkal.
A fináléban nem valószínű, szóval remélem hogy a második évadban lesz Sir Malcolm és Sembene flashback.

@Rékuc
Attól még, hogy Malcolm egoista, nem jelenti azt, hogy nem szereti a gyerekeit. Szerintem tisztában van önzőségével, és bűntudata van a fia halála miatt, meg alapvetően amiatt, hogy rossz apa volt. Jó szülő akar lenni a még életben lévő gyerekének, ami jelenleg kimerül abban, hogy megpróbálja megmenteni. Ez a helyzet pedig tökéletesen passzol az adottságaihoz. A megszállottság valóban egy erőteljes személyiségjegye, ami eddig negatívan hatott a családjára, de most megpróbálja ezt az alapvetően destruktív tulajdonságát a lánya érdekében használni. Az már más kérdés, hogy ha sikerül megmenteni Minát, akkor a “békeidőben” milyen apa lenne. Szóval szerintem egyrészről egy őszinte bűntudat és szeretet hajtja, másrészről pedig azért az is ott van, hogy ebben a szituációban igazán megmutathatja (önmagának és a környezetének) a lánya iránti odaadását, ami az egocentrizmusába remekül beleillik.

koka - 2014. 06. 26. 21:42

Úristen mit hoztak itt össze a 7. részre. És valóban, Eva Greenen kívül Josh Hartnett mellett sem szabad elmenni, amikor a sorozat színészeit dicsőítjük. Imádtam ezt a részt!

torjack - 2014. 06. 30. 21:43

nem mondom, hogy rossz volt az évadzáró, de nem tettem le a hajamat tőle.picit mintha elfogyott volna a puskapor a végére. az előző 2 rész bőven jobb volt. nem lesz körömrágás a 2.évadig. mondjuk legalább mr. chandler csak villantott a végén, bár az se volt nagy meglepi. kicsit olyan volt a vége, mint a homeland 3.évada. adtak egy kiszállási pontot.

Lemoni - 2014. 06. 30. 22:29

Chandler csak coming outolt a végére, de sajnos ezzel sem mentette meg a finálét. Az egyik főtémát, a Minás vonalát ugyan (túlságosan is) ripsz-ropsz lerendezték, bár semmi magyarázatot nem tettek hozzá, de az izgalmasabb szálak, Dorian Gray, Chandler, Frankenstein doki előtörténete lógóban maradt, Vanessa tekintetében is csak egy langyos cliffet kaptunk. Egyedül annak tudtam örülni, hogy várhatóan mindegyik karakter folytatja a következő évadban. Szóval, kicsit csalódott vagyok most az évadzárót illetően, de a korábbi részek hoztak annyi pluszt, hogy még így is a legjobbak között van magasan a sorozat.

Tímea - 2014. 07. 01. 00:44

Ez volt az évadzáró rész? :( Egyetértek,nagyon elkapkodták,de nyilván le kellett zárni ezt a Mina szálat. Valaki fentebb említette,hogy Brona lesz a menyasszonykája Franki szörnyének,így is lett. Utóbbi már rendesen irritál :D Annyira vártam,hogy meghúzza azt a ravaszt Franki,de nem így lett. Nyilván az atyai érzések felülkerekedtek.Kicsit vontatott volt ez a zárás,próbáltak némi akciót belevinni…nos,ez a Mester vámpír elég gagyira sikeredett,ennél rosszabb már csak a vámpír lányok voltak,akik kinézetre egyformán parádéztak,és idétlenül viaskodtak :( lent,ott a pincében kissé vicces produkciót láthattunk a nagy összecsapásban,amikor is a fehér hajú démonok próbálták leteríteni három hősünket is,túlerőben voltak,mégsem jött össze?! Meglepő fordulat,és egyben megható,hogy Sir Malcolm lányává fogadta Vanessát…és ahogy Lemoni is írta,végre Mr Chandler is kibontakozott nagy örömünkre :D Dorian-t mára már megkedveltem,kissé szántam is a nyomulásában :) nem várt reakció volt tőle….ahogy Vanessa-tól is az elutasítás.. számomra érdekes kérdés,vajon mi lesz a második évad témája? Hisz Mina lezárva,ezek után nem tudom elképzelni mi lesz a cél? Izgatottan várom :)

Dalmayr - 2014. 07. 01. 14:38

sajnos nekem sem tetszett az évadzáró :( az egész összecsapott volt. De ha az egész évadot nézzük nagyon tetszett :) Tuti maradok jövőre is, bár nem várom én sem tűkön ülve a folytatást. És Emmyt Eva Greennek!!!

paranoid android - 2014. 07. 03. 00:22

A Mina-szál megoldása kétségtelenül semmilyen lett, nem volt kicsit sem kielégítő ahhoz képest, hogy ez volt az évad fő cselekményszála. De ennek ellenére nekem tetszett az évadzáró. Mindegyik karakter kapott pár remek pillanatot. Főleg Frankensteinnek voltak erős jelenetei. És mivel korábban sem az akció hordozta az izgalmas pillanatokat, hanem a karakterdráma, én nem csalódtam most sem.

Mulholland - 2014. 07. 04. 08:42

Én nagyon megkedveltem ezt a sorozatot. Szerintem az évad záró is jó volt, bár érződött rajta, minden egyes mozzanatában, hogy itt bizony a folytatásra gyúrnak.
Nem értem azokat, akik a Mina szálnál vártak hatalmas dolgokat. Ugyan is ott is el van mondva, hogy Miss Ives-t a “nagymesternek” szánják és vajon ki a nagymester? hát Drakula. Tehát a folytatás ezen a vonalon adott. Frankeinstein-nél biztos, hogy nem lesz sétagalopp a lény menyasszonya téma.
Sir Malcolm-nál ott a Madame Kali szál ami most indult. Ethan Chandler-nél pedig a farkasember buli, és Dorian Grey is biztos hogy visszatér szintén Ives-hoz szerintem. Szóval simán meg lehet tölteni a második évadot, tartalmasan és kellemesen borzongatóan.

TittyTwister - 2014. 07. 04. 12:49

Érdekes, hogy átsiklottatok a következő két dolog felett, pedig szerintem fontosak voltak:

1.) Ethan mint (átmenetileg sikerrel járó) ördögűző? Egyszerű americano létére latinul kántál, miközben sharpshooterként jellemezte magát? (Mondjuk a többiek sem kérdezték rá erre, amikor elsétált előttük, pedig valahogy nehéz belelátni a polihisztort a csávóba.) És ha látta, hogy mi a baj Vanessával, miért nem ezzel kezdte, miért hívtak “hivatásos” papot (aki talán még mindig a nyakát fogja)? [Így utólag az is vicces és bukfences volt, hogy miután Vanessa Sir Malcolm orra előtt _felemelkedett_ és művelte azokat a dolgokat, amiket, V dokival a dolgot pusztán a pszichológiai megközelítés felől vizsgálgatták.:) Hozzáteszem, a doki által felállított diagnózis – pszichoszexuális trauma okozza/váltja ki nála ezt a hihetetlen mértékű viselkedésváltozást – helyes volt ]

2.) Amikor Vanessa démon-módba kapcsolt (1×07, tehát ugyanannál a résznél vagyunk, mint az imént), és ennek köszönhetően mindenkiről mindent tudott és el is mondott (jóllehet abban nem volt biztos, hogy ki volt a nagyobb kötsög a buzis jelenetben :) ), kivéve egyet, bár lehet, hogy a készítők szándékosan csinálták így (hogy akkor még ne szerezzünk _hivatalosan_ is tudomást a következőről): nevezetesen, hogy Ethan egy vérfarkas.

Annak amúgy örülök, hogy a helyét a sorozat univerzumán belül megálló magyarázatot lehetett adni a homo-csókra, tényleg úgy tűnt, hogy kétszer is hirtelen kellett választania valamit figyelemelterelésül, nehogy átváltozzon (viszont a kántálás elején megvillanó vérfarkas-szempárt továbbra sem értem – ezek szerint már ott is _közel volt_? Lehet, hogy ezért is csókolta meg a Bronától kapott nyakláncot.).

Apropó, Brona! Szép egy párost alkot majd a Creature-rel, de azon kívül, hogy ott fognak szédelegni egymás mellett, milyen pluszt tudnak majd hozzátenni a második évadhoz? (Merthogy a többi karakterben, főleg a Vanessa-féle drakulás szálban tényleg nagy potenciál van.)

Crias - 2014. 07. 05. 19:11

TittyTwister
Mondta a pap a finálé végén, hogy ha nem hivatalos az ördögűzés az gebaszos lehet

MRagnar - 2014. 07. 06. 11:04

Eleje kicsit csalódás volt, elővettek minden klasszikus horroros klisét és összegyúrták. De a végére megtetszett, az évadzáró nem volt a legjobb, de biztosan nézem jövőre is. Az 5. és 7. részek kifejezetten nagyon jók voltak. Eléggé szeretem a horrort, de manapság eléggé zagyva dolgok születnek, vagy csak csonkolás értelmetlenül. Kicsit talán többet vártam, de reálisan nézve eléggé jó volt. Nekem annyira nem tetszik az American Horror Story, ez inkább. Csak kicsit sokat akartak.

TittyTwister - 2014. 07. 06. 15:50

Illetve most jut eszembe, hogy azt sem értettem, amikor az 1×01 elején Sir Malcolm elkezd vmi rejtélyes nyelven beszélni az ott hesszelő vámpírokkal (!), akikről akkor sem tudta, hogy vámpírok.

Vagy ez hogy volt?

ubul - 2014. 07. 07. 07:39

TittyTwister, valószínűleg már előtte utána járt a dolgoknak, hisz kevésbé volt meglepődve azokon, amiket látott az első részben.

TittyTwister - 2014. 07. 07. 23:22

@ubul, ja ez furcsa is volt (illetve _az is_ furcsa volt).

Ennn - 2014. 07. 07. 23:41

Na, most néztem végig a negyedik részt.
A vége… mi a fa… ?! ?!
Ez meg hogy?
Meg miért?
Baromi jó vagyok abban, hogy “idő előtt megfejtsek” egy filmet, sorozatrészt, meg, hogy egyfél pillangószárny csapásból tudjam, hogymi lesz a következő mondat, cselekvés. De itt…
Néha olyan logikusnak tűnik minden, időnként meg mintha random összehajigálták volna az ötleteket… nyilván egy ilyen minőségű gárda mellett nem erről van szó…
Meglepett, és nem tudtam előre kiszámítani.

Xila - 2014. 07. 08. 10:06

Egyetlen gondom van a sorozattal. Véleményem szerint nagyon érződik rajta hogy “bele kellett” szorítaniuk 8 részbe a történetet. Épp ezért lett imitt-amott kicsit “gügye”, persze a szó legmosolyogtatóbb értelmében!

Amúgy szerintem nagyon is élvezetes kis évad volt, minden kliséjével, újrafelhasználtságával együtt is üdítő és ropogós -rengeteg elvarratlan szállal amit remélhetőleg a második évadban újra felkapnak, kérdés csak, hogy mennyivel ad “több lehetőséget” az a plusz két rész…-

Kétségkívül kell némi érettség az élvezetéhez, főleg a drámai, karakter- és párbeszédközpontú történetvezetés miatt. A horror itt nem ész nélküli hentelésként értetendő,mindinkább egyfajta personal horror-ként. (Ejj de jó WoD alapanyag lenne ;) )

Ennn - 2014. 07. 08. 17:42

Na, most a 6 részen túl az gondolom, hogy Josh Hartnett karaktere az egyik legsokoldalúbb amit eddig láttam. Igazi reneszénsz fickó:D
Kiváló céllövő, bérgyilkos, titokzatos, empatikus, úgy tűnik, hogy jó szerető akár fiú, akár lány a partnere, szerintem amúgy pszihopata sorozatgyilkos is, habár ez csak feltevés, és mindemellett első osztályúan tud ördögöt is űzni…
Wow!
Olyan mint Dean Winchster.

Tímea - 2014. 07. 09. 11:36

@TittyTwister
Igazat kell adjak az észrevételednek :) teljes mértékben elsiklottam felette!
1.pont: az még elmegy szódával,hogy eszébe jutott a medál,amit Bronától kapott,hogy esetlegesen az megoldaná a problémát…de hogy kezdett el latinul beszélni hirtelen felindulásból? Az tényleg kérdéseket vet fel…bár a készítők úgy magyaráznák meg,hogy ő vérfarkas,tehát nem a látható korának megfelelő külsővel és tudással rendelkezik :)

2.Aztán,hogy a démon miért nem leplezte le farkas kilétét? Ezt is megmagyarázná a rendező annyival,hogy a homofób rész érdekesebb volt számára-szóval kifogást mindenre lehet találni :D de tényleg nálad a pont,legalább annyit odavághatott volna,hogy tudom mi vagy!

“Apropó, Brona! Szép egy párost alkot majd a Creature-rel, de azon kívül, hogy ott fognak szédelegni egymás mellett, milyen pluszt tudnak majd hozzátenni a második évadhoz? “–>biztos lehetsz benne,hogy Brona nem fog Franki szörnyével szédelegni,mivel Ethan nagyon mély érzéseket táplál iránta,nem fogja elengedni,ha meglátja…és az eddig látottak alapján Brona is viszonozta ezt ;) tehát a feltámasztás nem egyenlő azzal,hogy irányíthatóvá válik! Szerelmi háromszög drámája várható :P

TittyTwister - 2014. 07. 10. 09:21

@Tímea, na, ezt már szeretem! :D

Bronához: Ha a készítők hűek maradnak a megteremtett univerzumhoz, a feltámasztott ember nem nagyon emlékszik a múltjára, következésképpen Brona Chandler iránti érzelmei is feledésbe merülnek/merültek, így azt a vérfarkas-aspiránsunknak fel kellene benne _melegíteni_ vhogy, ami – elnézve a Creature megszállottságát – nem lesz egyszerű feladat (mondjuk a Creature széttépése menne a legkönnyebben, lásd Chandler utolsó jelenete).

P. S.: A homofób ugye csak elírás volt? Ugyanis az azt jelenti: “ellenes”, márpedig az a jelenet pont nem olyan töltetű volt… :D

Tímea - 2014. 07. 11. 17:28

@TittyTwister
Ez is egy jó meglátás ;) ebből a szemszögből is nézhetjük…elvileg így szól a fáma,de több ízben módosítottak már a készítők a sorozat alatt bizonyos szálakat…kíváncsian várjuk Brona emlékszik e majd a múltjára ;) egy biztos,Mr Chandler nem fogja csak úgy annyiban hagyni…vagy már mély érzelmek fűzik Vanessához? Kiderül a második évadban :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz