login |

The Amazing Race: vége a 24. évadnak

2014. 05. 19. 16:30 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika, reality,

Minden. Idők. Legrosszabb. The Amazing Race-fináléja. Pont. Pedig nem is olyan régen még 10/10-es finálénk is volt.

A The Amazing Race-ről csak annyit, hogy még mindig az egyik legjobb reality, ami nem is annyira reality, inkább mondjuk sportverseny, s mint ilyen, ez az, ami leginkább bejöhet a reality-ket nem kedvelők számára. Mert végülis tényleg “csak” arról szól, hogy 11-12 csapat elindul egy 21 napos világkörüli versenyre és minden rész végén kiesik az utolsó.

Ennyi. És itt, a Survivor-rel ellentétben még csak olyan poszt sem kell, hogy melyik résszel érdemes elkezdeni, hiszen mindegyik jó. (Oké, a családi 9. évadot el kell felejteni és ha valaki minden részt meg akar nézni, akkor az all star-szezonokat (11, 18, 24) érdemes későbbre hagynia, de aki most száll be és nem akarja utólag “felhozni magát”, annak a mostani évad is jó indítás, hiába all star.)

Mert a szezon jó volt, jó pár szimpatikus csapattal. Csak a finálé… És nem azért, mert valamelyik csapat hatalmas fölénnyel nyert (minden idők második legszorosabb befutója volt), még csak azért sem, mert olyan csapat nyert, akiket nem szeretek (nem hiszem, hogy ez zavart volna valaha is). Egyszerűen csak az elmúlt években felvett irány nem tetszik, amikor a lényeget a látványra fektetik és nem a versenyre. Ez hatalmas hiba.

A tovább után folytatom spoilerekkel.

Dave & Connor nyert. Caroline & Jennifer a második. És Brendon & Rachel a harmadik. Mondhatni ideális végeredmény a számomra. Még akkor is, ha mindig az esélytelennek szurkolok, de Dave-ék sokkal jobban megérdemelték a sikert – már a saját évadjukban is nagyon jól versenyeztek, itt is. Ráadásul nekem szimpátia gondjaim sem voltak, abszolút őszintének tűntek.

Még akkor is megérdemelt a siker, ha egy fizikai feladatokban maximumot nyilván nem hozó idősebb férfi és egy nem túl sportos és okos srác alkotta a csapatot – sőt, talán így még értékesebb a sikerük. A country lányok nagy túlélők voltak – ők CSAK és KIZÁRÓLAG a lámpacsavargatás miatt nem nyertek, míg Rachel-ék (végre előbújt az igazi, folyton nyávogó Rachel, eddig inkább az ájtatos Brendon irritált, de kegyetlenül) a taxit szívták meg.

És itt érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amiért ez a finálé volt minden idők legrosszabbja. Hiába a “szoros” verseny és a győztesek személye, hiába a személyes kedvenc David Copperfield jelenléte és a bűvészet integrálása a műsorba, hiába nem volt menet közben akkora problémám az epizóddal (simán kihozom 6-7/10), végig vártam, hogy LESZ VALAMI. Hogy lesz feladat, ami versenyt indukál.

De nem.

Nem, nem és nem.

Nem azért, mert puzzle-rajongó vagyok, felőlem kitalálhatnak mást is, de ennél lelombozóbb zárást akkor sem tudtak volna produkálni, ha akarják.

De most komolyan… Szinte nulla előzési pont volt. Jó, a végső sorrend nem azért volt a reptéri sorrend, mert nem is előztek, de tényleg azon múlt a végeredmény, hogy ki csavar be gyorsabban 241 villanykörtét. Meg a taxin, amit Rachel-ék megszívtak. (Ha a lányok nyernek, akkor mondhattuk volna, hogy az ő sofőrjükön múlott a végeredmény, hogy nem hagyta, hogy Brendon megvesztegesse őt.)

Taxi, ásás, taxi, bűvészet (az, hogy Rachel-ék ésszel, már a kocsiban kinyitották a ládát, nem ért semmit, utána a kulcskeresés dettó), taxi, neonmúzeum (Rachel-ék buktak 1-2 percet keresés közben), taxi, körtecsavarás (itt előztek Dave-ék – de komolyan nem értem, hogy mit ér az olyan számolós feladat, ahol körbe tudják lőni pár másodperc alatt a számokat), taxi és a végén ejtőernyős ugrás – és UTÁNA SEMMI.

Azért ez durva volt.

Mondom, csak a látvány. Full éjszakai szakasz, Las Vegas-i városkép, neonmúzeum, tüzes trükk, feladat a magasban és ejtőernyőzés. Full látvány, de semmi tartalom, lineáris szakaszokkal, lineáris feladatokkal. (Eleve az egész Copperfield-dolog nem tudom, hogy lett felvéve vagy megszerkesztve, gondolom utólag vettek fel csomó mindent. És annak sem volt semmi értelme, hogy megjött tűzoltó ruhában a társ, egyszerűen nem volt funkciója ennek a momentumnak.)

Még ha a végén izgulhattunk volna, hogy ki ugrik először…, akkor talán sem lett volna érdekes. De így, hogy mutattak mindent… Nyilván azon sem izgult senki, hogy vajon Copperfield trükkje félresikerül-e. Bár azt el kell ismernem, hogy annyiszor mutatták Rachel-t, hogy “imádkozik” a sikerért, hogy már azt hittem, hogy egy nagy előzést vezetnek fel.

Szóval annak ellenére, hogy nem untam a részt, hogy voltak apró, jópofa momentumai, összességében rém keserű szájízt okozott, hatalmas csalódás volt a pályaszerkesztés – nem először. Ilyenkor azért ne a taxi döntsön, vagy legyen legalább egy normális feladat.

A végén pár random dolog. Az egyik, hogy ebben a szezonban nem volt kérdés a pénz mennyisége emlékeim szerint – ezzel egy újabb feszültségforrást szüntettek meg. A második (nekem ez nem tűnt fel, de olvasom), hogy Dave-ék 8/5 arányban road block-oztak, de Twitteren írta Phil, hogy csak a 10. szakaszig van “maximum 6” határ, utána a maradék 3 elintézhető 2/1 arányban bárhogy. Sokan ezért csalást kiáltanak a neten, szerintem tök mindegy.

A harmadik pedig, hogy valahol sajnálom, hogy csak a U-Turn, a Double U-Turn a Speed Bump és az Express Pass maradt meg a korábbi bónuszokból. (Meg a NEL.) Néma főhajtás a korábbiak előtt – emlékszik még valaki rájuk: Yield? Fast Forward? Intersection? Blind U-Turn? Switchback? Hazard? Idén talán még extra hosszú szakasz sem volt. Szerintem nem ártana frissíteni az amerikai verzióit is olykor, ha már a külföldieknél használják ezeket.

És, ha már all stars-szezon, akkor igazán lehetett volna a végén valami kőkemény, all star-feladat, nem?

Nem baj, ősztől új csapatokkal 25. évad. Immáron pénteken.27 hozzászólás Ne habozz!

dragon1986 - 2014. 05. 19. 17:15

“minden rész végén kiesik az utolsó.” majdnem minden rész végén :))

amúgy mindennel egyet értek veled :(

Pocok - 2014. 05. 19. 17:30

Egyetértek. Bár volt egy rész, azt hiszem amikor a szállodához értek és a csajok voltak az elsők… pedig azt hiszem előtte még utolsók voltak. Örülök, hogy harmadikak lettek. Igaz, hogy ez a döntő meg verseny… de attól még lehet tisztességesen is nyerni.

Hazard? Az mi is?

winnie - 2014. 05. 19. 18:30

a csajok másodikak lettek, a taxis miatt tudtak előzni, de a tisztesség hogy kerül képbe?:)

szebe - 2014. 05. 19. 18:33

Szerintem (is) ugyanolyan semmilyen volt a döntő, mint az egész évad.
Remélem mindez csak azért volt, mert tartalékolnak a következő szezonra:)

Pocok - 2014. 05. 19. 18:51

winnie – 2014. 05. 19. 18:30

Lehet kicsit összefojt a mondanivalóm… szóval a harmadik párra gondoltam. Ahogy a földet a másikra szórták meg taxit akartak csenni. Erre mondtam, hogy elég tisztességtelen volt.

Közben eszembe jutott: Én nem tudtam, hogy most így van a szabály. Azt tudtam, hogy régen fele/fele kellett hogy legyen a végére, ami szerintem nagyon jó megoldás volt.

Nilito - 2014. 05. 19. 21:58

Pénteken? Végre. Szombat reggel eddig úgyse volt semmi nézendőm. :)

MrFreeman - 2014. 05. 19. 22:03

Első TAR évadom, (ezért?) nekem iszonyatosan bejött az egész úgy, ahogy volt. A végén pedig még örömkönnyeket is ejtettem Dave&Connor győzelme miatt. :)

bounty123 - 2014. 05. 19. 22:35

Jajjaj, ez siralmasan borzalmas volt, mi a fene történt? Ezt mégis hogy gondolták a sorozat készítői? Gyakorlatilag nem volt valamirevaló feladat a döntő fordulóban, alig hittem a szememnek, hogy akkor ez ennyi. Szánalmas volt. :(

kambuc - 2014. 05. 19. 23:32

Örülök, hogy Dave&Connor győzött, az egész évados teljesítményük alapján teljesen megérdemelten nyertek.

A pályaszerkesztés ebben az évadban kritikán aluli volt. Most így hirtelen visszaemlékezve nem is emlékszem közepesen nehéz feladatra sem, nemhogy nehézre! Ez hatalmas negatívum. Hatalmas szerencséje (vagy jó döntés a producerek részéről) volt a show-nak, hogy az idei all-stars évad volt, így már kötődhettünk a játékosokhoz, ismertük őket, és a jó karaktereikkel jó versenyt kreáltak. Mi lett volna, ha teljesen új évad, ismeretlen játékosokkal a 24.?! Inkább nem is szabad belegondolni…

A rész egyetlen pozitívuma, hogy volt hosszú főcím! :D :P

Most azon gondolkoztam, hogy még azzal lehetne feldobni az évadfinálékat, hogyha maximum 1 RoadBlock lenne, mellé pedig 1(-2) Detour, aztán pedig a végén valami fa.zipántos RoadBlock, ahol még akár össze is jöhetnének a korábban lemaradó csapatok, így lehetne generálni izgalmat is. Mert ez a rész feladatok szempontjából nulla volt.

Egyébként a Yield és a Hazard mik voltak? A többit vágom, de ezek most így nem ugranak be…

Remélem, hogy a péntekre áthelyezéssel nem nyírják ki a sorozatot!

TAR fan - 2014. 05. 20. 09:33

Nagyon örülök én is Dave&Connor győzelmének, a cowboyok után a második kedvenceim voltak (munkából hazafelé mindig sasolom a Hősök terét, hátha meglátom őket :D ).
Nekem akkor is tetszik minden rész, ha lepontozzátok, de ez a finálé még nekem is elég nagy csalódás volt. Eleve hozzászoktam már a másfél órás döntőkhöz, de még ennél is volt egy nagyobb problémám: rettenetesen hiányoltam egy nagy, visszaemlékezős feladatot, ami szerintem eddig szinte az összes évadban szerepelt, mint utolsó feladat (zászlók, pénznemek, köszönések, fogadó emberek ruházata stb az összes meglátogatott országból…) Azok a feladatok bőven adtak lehetőséget előzésre, hiszen elég sokáig tartottak, érdekesek, izgalmasak voltak, jó volt látni, hogy ki hogy használja a memóriáját a nagy nbyomás alatt…
Mindenesetre összességében nagyon élveztem az évadot, most pár hónap pihi, valahogy ki kell bírnom addig :)

winnie - 2014. 05. 20. 10:52

“eddig szinte az összes évadban szerepelt, mint utolsó feladat”

az első pár évadban is volt ilyen?

az emlékezéssel egyébként az volt a bajom, hogy idővel kiismerték a játékosok és mindent elkezdtek felírni, így mostanság már abszolút nem volt kihívás, csak akkor, ha valahogy meg tudták bonyolítani a dolgot egy csavarral. szóval támogatom, hogy újítsanak, de ez, amit csináltak…, csalódás volt.

TAR fan - 2014. 05. 20. 11:04

A 12-es évadtól nézem (a 13-as és 15-ös kimaradt), azokban volt mindig emlékeim szerint, az előtte levőkről nem tudok nyilatkozni.
Igen, kiismerték, de valahogy talán mindig meg lehetne csavarni, vagy nem is tudom…de nekem valahogy mindig az utolsó nagy feladat volt az egyik csúcspont az évadok során.

szerintem - 2014. 05. 20. 12:35

az utolso, osszefoglalos feladatot szerintem mar elore vartak a versenyzok, mindent felirtak, amit lehetett, ugyhogy az nem volt tobbe nagy kihivas. viszont, ahogy winnie is mondja, nem volt helyette semmi. ez egy sima szakasznak elment volna, de dontonek….namar.
talan olyan draga volt a vegasi epizod, hogy ennyi fert bele. hiszen copperfieldnek haromszor is el kellett mondania a szoveget. tenyleg, azt nem vagom, hogyan csinaltak, ujra felvettek, amikor atadja a cluet. vagy talan volt ido a csapatok kozott?

a harom csapatbol egyertelmuen a legjobb nyert, de ennyire unalmas dontot en meg nem lattam, egyaltalan nem erdekelt, hogy mi fog tortenni, lattam, hogy branchelek nem nyerhetnek es ez eleg volt. brandon rendkivul alszent viselkedesevel felulmulta rachelt az evadban, nekem kicsit tul sokat imadkoztak…

ez egy nagyon jo evad volt, katarzis nelkul. nem is tudom, mi a jobb, ez, vagy amikor egy kozepesen-gyengen indulo evad vegen a kormomet leragom a finaleban. de jo lenne vegre egy olyan evad, ahol nem kell ezen gondolkodnom. vissza a jooreg, szivatos feladatokat. hol van mar az, amikor fizikaliag teljesen kimerultek a csapatok, az utcan szaladnak a hatizsakjukkal egesz nap, idore kell nagy mennyiseget enniuk, stb. nekem akkor jobban tetszett a TAR, mint most. es ott a segitseg sem er sokat. talan ezert lett gyakoribb a segitseg meg a szovetseg, mert olyan feladatok vannak, ahol megoldhato, regen nem igy volt.

winnie - 2014. 05. 20. 19:36

szerintem: utolag szoktak ilyesmit sokszor felvenni, utolagos rekonstrukciokent mas realitykben, de azt ki szoktak irni a vegere.

Mucika - 2014. 05. 20. 22:13

Amilyen érdekes csapatot hoztak össze, annyira elcseszték a lapos feladatokkal az évadot. Ez a finálé unalmas volt, végigásítoztam. De legalább nem Branchelék győztek.

Nitro - 2014. 05. 20. 22:51

Kábé 6 szezonnal ezelőtt leírtam, hogy az úgy kellene, hogy az utolsó 2 rész duplaepizód egy helyszínen 4 csapattal. 1-1 detour és roadblock, utolsó kiesik, többiek összerázás nélkül mennek tovább. Újabb 1-1 feladat, ekkor a 3. is kiesik, és az utolsó 2 egy nagy feladatot kap.

Amúgy az évad során felmerült, hogy ugye mindenkinek egy U-turnje van. Támogatnám, hogy minden részben legyen U-turn és így lenne még egy taktikai elem, egyrészt az elején nagyon óvatosan kéne bánni vele, másrészt aki ellőtte, annak újabb célpont a hátán.

A Yield szerintem baromság volt, lényegében U-turn csak meghatározott ideig.

AlrightSir - 2014. 05. 20. 23:23

Elég semmilyen volt ez az évad, főleg a feladatok miatt. A végén már csak azért is a country-s lányoknak kezdtem drukkolni, éljenek az underdogok!

Egyébként nagyon hiányoltam valami normális, izzasztó feladatot itt a végén, hamár eddig nem volt. Például anno kellett köszönéseket kirakniuk meg zászlókat aszerint, hogy merre jártak. Most ez se.

Említettétek, hogy az amcsi verziót frissíteni kéne, máshol jobban működik. Melyik ország TAR-ját kezdjem el nézni? Kéne valami a nyárra.

Raisen - 2014. 05. 21. 18:40

Ausztrál jónak tűnik, nézd azt.

szerintem - 2014. 05. 21. 19:25

AlrightSir: az ausztral a legjobb TAR-os idoket idezi, nagyon kiraly csapatokkal, komoly feladatokkal es 50 perces epizodokkal. hatranya, hogy osszesen ket evad van eddig,a harmadikra mar jo ideje csak varunk….

winnie - 2014. 05. 24. 20:01

nitro: nem volt rossz a yield, a versenyzoknek nem semmi erzes ahogy latjak, hogy mindenki elhalad mellettuk:)

Agi - 2014. 05. 25. 02:01

Én egy nap alatt daráltam le az egészet, és nekem kifejezetten tetszett az évad. Biztos annak is köze volt hozzá, hogy már ismertem a szereplőket és hogy egyben izgalmasabb, de nekem sokkal jobban tetszett ez az évad, mint az előtte lévő pár, de azt aláírom, hogy tényleg nem sok előzésre adtak lehetőséget a döntős feladatok, jobban is meg lehetne őket csinálni.

Domdom - 2014. 06. 25. 20:09

Nekem is nagy csalódás volt a finálé, egyrészt mert a cowboyoknak szurkoltam, de főleg azért, mert magyon hiányoltam valamit: az összefoglaló feladatot. Tudjátok, azt, ami teszteli, hogy mennyire figyeltek út közben, és minden részből kiemel valamit, (tárgyat, motívumot, személyt, állatot, városokat, stb.) és ezeket aztán sorba kell rakni. Általában aki ezzel végez először, az mehet a pit stop-ba. Számomra így nagyjából semmi értelme nem volt a finálénak. Hú, ki kellett mászni egy ládából úgy, hogy több kulcsból kellett kiválasztani egyet? Aztán villanykörtéket csavargatni, majd ejtőernyővel ugrani? Hű, micsoda fantáziadús, nyakatekert feladatok… Szerintem ez az epizód még sima, bármelyik finálé előtti résznek is gyenge lett volna.

Domdom - 2014. 06. 25. 20:12

Ja, és a kanadai verzióról mit gondoltok? Érdemes belekezdeni?

winnie - 2014. 06. 25. 20:22

majd irok egy posztot holnap, hogy melyik nemzeti verziot ajanljak a tobbiek. bar lehet, hogy volt mar egy ilyen.

Dregnarr1 - 2014. 07. 02. 00:07

Nem olvastam sem posztot, sem kommenteket, úgy írok most, kíváncsi vagyok mennyire közeliek a vélemények.

Mi a jó büdös franc volt ez a szar? Ez finálé? Ez TAR rész? Pfff, szánalmas, 1/10. Azt az egy pontot a hosszú intro illetve a látvány kapja.
Borzalmasan rossz volt, ebben semmi versengés nem volt, csak szerencse meg taxisok. Zéró (NULLA!!!!!!!!) önerő kellett ehhez, egyszerűen botrányos volt az egész. Győztestől függetlenül mindez persze, bár nem is érdekelt igazából, mert ezt a 90 éves, tolószékes vak szomszéd néni is képes lett volna megnyerni.

Álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyet tapasztalok egy TAR esetében.

Nagyon érdekelne, hogy nemzetközileg milyen fogadtatást kapott ez a rész, komolyan.

Dregnarr1 - 2014. 07. 02. 00:14

Na, igen, kb ugyanaz.. durva.

Thomas - 2015. 04. 05. 16:35

Én is csalódott vagyok, de már minden leírtatok előttem. Brendonék belehúztak a taxilottóba, azzal kb. nekik el is ment az esélyük, mert ekkora hátrányt nem lehetett behozni ezeken a feladatokon. Szerintem akkor is biztos utolsók lettek volna, ha nem mennek el a cluebox mellett a szállodánál. Pedig nagyon szurkoltam nekik, hogy most sikerüljön megnyerni, de hiába:(
A másik két csapat között meg valóban annyi döntött, hogy az egyikük 2 perccel hamarabb csavarta be a villanykörtéket, röhej:))) És hogy a számomra rettentő ellenszenvessé vált Connorék nyertek, csak még rosszabbá tette az egészet…
De eleve nem ment jól a kedvenceimnek, Mallory-ék és Meghan-ék az elején kiestek, és mentek volna Brandonék is, ha nincs NEL. A country lányok több szakaszban is borzalmasan versenyeztek, bár örültem, hogy megúszták a kiesést, de ott ők is eléggé leírták magukat nálam, amikor beszálltak Connorék gyűlölködő hadjáratába, azért mert Brandonék képesek voltak U-Turn-ölni őket!
Na, egy momentum azért csak tetszett a döntőből, amikor Rachel bedobott egy lapát homokot a gödrükbe, Connorék persze elkezdtek pattogni:) Á, de szép lett volna, ha utolsók lesznek:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz