login |

Criminal Minds: vége a 9. évadnak – írta Sue

2014. 05. 20. 21:10 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

Az idei évadban nagyságrendileg azt kaptam, amit vártam: egy konstans közepes színvonalat, itt-ott egészen jól megírt gonoszokkal. Tény, ez a Criminal Minds már rég nem az, amit anno megszerettünk, de nyomokban még képes idézni a régi önmagát – ennek köszönheti, hogy még nézem sokakkal együtt.

Az idei évadnyitó pozitív csalódása utána nagyjából kisebb hullámzásokkal ezen pont körül hozták a szintet, volt egy felemás 200. rész, meg Thomas Gibson- (9×16) és Matthew Gray Gubler-rendezések (9×07 és 9×20) is. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A 200. epizód JJ és az új főnök, Cruz körül forgott. Végre megtudtuk, honnan is ismerik ők ketten egymást, mert az már részekkel korábban egyértelmű volt, hogy kettejüknek története van. Jó volt viszontlátni Prentiss karakterét is, újfent megállapíthattam, hogy mennyivel jobban passzol a társaságba, mint Blake. És végre megmagyarázták a készítők, hova tűnt anno JJ (helló, Afganisztán!).

A fentiekben nagyjából ki is merültek a pozitívumok: annyira klisékbe fordult ugyanis az epizód második fele, hogy sikerült tönkrevágni azt, amit egészen addig felépítettek. Na, erre mondják, hogy ehhez azért tehetség kell…

Az évad legsötétebb része egyértelműen – ismét – az egyik Matthew Gray Gubler által rendezett volt (9×20), ami ráadásul úgy ért véget, hogy mi tudjuk: a gonosz még életben van. Így reménykedhetünk abban, hogy a 10. évadban lesz ezzel kapcsolatban még átívelés. Én legalábbis ezt teszem. (Bár ne hagyjuk említés nélkül, hogy az 9×07 szintén elég borongós hangulatú volt.)

És végre megtörtént a csoda: apránként elkezdték Blake alakját háromdimenzióssá tenni. Ennek már itt volt az ideje. Megismertük a hátterét, ami sokat adott számomra ahhoz, hogy miért is ilyen ez a nő, mint amilyen. És nem elégedtek meg egy résszel, az évadzáróban ismét újabb háttérinfókkal bővült a kép vele kapcsolatban.

Morgan magánélete is szépen alakul a háttérben, nagyon szimpatikus nőt sikerült találnia, úgyhogy mostanra a csapat nagyobb részéről elmondhatjuk, hogy a háttérbázis ehhez a cseppet sem egyszerű munkához szerencsére adott. Most már komolyan drukkolok, hogy Reidnek is szerencséje legyen, mert neki is kijárna a boldogság.

Így értünk el a dupla évadzáróhoz. Igen, az idén is dupláztak, de ez igazi duplázás volt a tavalyival szemben: két részt kaptunk, amik valóban rendesen kapcsolódtak egymáshoz. A két rész címe (Angels; Demons) erősen bejövős volt a benne rejlő mondandó miatt: az első rész a prostik körül forgott, akiknek a „bűne” mindössze a foglalkozásuk volt, majd a második részben a korrupt rendvédőkre került át a hangsúly.

Maga a sztori jól felépített volt, szépen fokozatosan végig lettünk vezetve a prostiktól bártulajnőn és a drogproblémákkal küzdő, strici lelkészen keresztül a korrupt rendfenntartókig. Valahogy az egész texasi környezet a romlottságot sugallta, meg hogy senki nem teljesen az, mint akinek látszik (például az elsőre csak simán fura rendőrnő).

Ráadásul egy ideig Reid életéért is mérsékelten aggódhattunk. Azért csak mérsékelten, mert nem volt kérdés, hogy túl fogja-e élni, de attól még nem volt jó látni őt nyaklövéssel.

Garcia újfent nagyot alakított a kórházban, az orvosok után Reid neki köszönhette az életét, duplán is (először, amikor McGregor megérkezett látogatóba, majd amikor az ápolónak öltözött rosszfiú megjelent a színen). Azt azért hozzátenném, hogy a legjobban a kettős életet folytató pap alakja jött be, pont amiatt, mert szeretett volna jónak látszani, sőt, sokan annak is gondolták, de a felszín alatt minden volt, csak jó nem. És az is kiderült, hogy a titkokra érdemes vigyázni, mert ha rossz kezekbe kerül, a vesztedet okozhatják.

Nem hagyhatom ki, hogy szórakoztató elemek is voltak a fináléban: a teljesen dilettáns „kórboncnok” személye, valamint a helyszínt majdnem teljesen tönkretevő „rendőrök” egyaránt mosolyt csaltak az arcomra. Abba viszont ne menjünk bele, hogy mennyi a valóságalapja ezeknek a figuráknak, mert abból semmi jó nem származna.

Bár a finálé során mind Reid, mind Morgan megsérült, mégsem tőlük kell búcsút vennünk, hanem Blake karakterétől, aki kifejezetten elegánsan, de távozott a sorozatból. Az már a múlt heti rész elején egyértelmű volt, hogy egyre kevésbé szívesen csinálja a dolgát, majd Reid sérülése mély sebeket szakított fel nála (a fia halálát), s mindez együttesen oda vezet, hogy kilép.

Az a helyzet, hogy mindezt sajnálom is, meg nem is. Egyrészt igen, mert végre elkezdtem megkedvelni a karaktert, viszont az ő távozásával így a kemény mag továbbra is megmarad, amit egyáltalán nem bánok, sőt. A több, mint 200 rész óta velünk levő szereplők közül az egyik kiírása valószínűleg sokkal fájdalmasabb nyomot hagyott volna bennünk…

Az összképet tekintve ezt a finálét egészen pozitívnak értékelem, és valahogy jobban várom a folytatást, mint egy éve ilyenkor. Osztályzat szintjén egy 6,5/10-et tudok kiosztani a 9. évadra, mert voltak benne pozitív meglepetések, de azért a régi fényét már nem éri el a sorozat.

Viszont maradok, mert hűséges fajta vagyok, s amíg tudnak ilyen közepesen kellemes heti 40 perc szórakozást biztosítani, addig azt hiszem, ez nem fog változni.

12 hozzászólás Ne habozz!

Uri Tamás - 2014. 05. 20. 23:04

Tökéletesen egyet értek a fent leírtakkal! Sajnos itthon, illetve itt a blogon nem túl kedvelt a sorozat pedig nagyon jó és én is nagyon szeretem bár tény messze nem olyan izgalmas már mint régen. Pl. eszembe jut a rész ahol Reid-et kínozták. (Na az volt csak durva!) Ettől függetlenül még marad heti nézős egyenlőre mert valóban amíg hozza ezt a nagyjából közepes, néha jobb szintet addig teljesen rendben van a dolog!
Köszi a kritikát, jó olvasni más véleményét is!

Reea - 2014. 05. 21. 07:54

Nekem tetszett a rész, a második inkább.
A helyszínelésen én is mosolyogtam. :) Senki nem ilyen amatőr, még egy laikus sem- szerintem.
És Reiddel tényleg történhetne már vmi pozitív is…

Ossis - 2014. 05. 21. 09:37

Fura. Nekem az egész évadból 3 rész nem tetszett, abból 2 az utolsó 2 volt. Amúgy meg szerintem még mindig nagyon jó a sorozat. Meg amíg Reid meg JJ itt van, addig rossz nem lehet.

Csilla0422 - 2014. 05. 21. 09:47

Köszi az írást, igazad van!

A finálé olyan volt, mint maga az évad… Voltak benne jó részek, amik miatt továbbra is nézni fogom, bár tudom, hogy ez már nem az.

A strici pap azért ott volt, ezt el kell ismerni! WTF a helyi korboncnok!
Hiába no, nem azok vagyunk, akik vagyunk!

Blaket én sajnálom, szerettem. Elég későn kezdtek el foglalkozni a karakterével.

9X20 nagyon megfogott, az évad legjobb része volt szerintem.

Cruz, ne ő belopta magát… egy cseppet sem csodálkoztam volna ha J.J.-vel viszonyuk van.

Benjy - 2014. 05. 21. 23:55

“Blake karakterétől, aki kifejezetten elegánsan, de távozott a sorozatból.”
WTF? Ez volt hírben? Nem mintha nagyon sajnálnám, de mégis csak meglepett. Mondjuk így már helyére tudom tenni azt az utolsó jelenetet. Azt hittem az amolyan (bénácska) minicliff akar lenni.

Én valahogy úgy vélekedek a CM-ről mint amit múltkor írt human a TaaHM kritikájában. Nagyjából a megszokottat szállítják így nyilván nem fogom kaszálni, de tény hogy 9 év az 9 év, sok víz lefolyt a Dunán. Maga az évad nekem viszont kevésbé jött be mint a tavalyi. Egyrészt mert idén jó pár sablonos sztori volt (9×11,9×21), meg kicsit a belefásulást is éreztem néhol, plusz hiányzott valamicske átívelés. Amit kiemelnék a pozitív oldalra az a 9×18 (a “kreatív” gyilkos miatt),9×19(a csavar miatt),9×20(mert nyitva hagyták, de nyilván nem térnek vissza) trió, azok nagyon bejöttek. Az évadzáró nálam inkább csak a meh kategóriába tartozott. Feszes volt, a csavar is jó volt, de valahogy már nem tudom komolyan venni az ilyen műbalhékat, ahol azt akarják elhitetni hogy valami történni fog a főszereplővel.

Ui.: A 200. rész valami borzalom volt.

Hulp - 2014. 05. 22. 08:11

Tegnap néztem meg az utolsó három részt az évadból. Nekem az utolsó két rész bejött, szerintem nagyon korrekt évadzárót kaptunk. Sokkal jobban bejött mint a tavalyi. Azt annyira beharangozták tavaly, hogy mekkora durranás lesz, ahhoz képest az egész csak egy kicsi pukk lett. Méltatlan volt az egész évados átívelő történet lezárására. Itt cserébe nem volt semmi hype, csak jött egy élvezhető dupla epizódos lezárás.
Blake-en én is meglepődtem, nem olvastam a hírekben, hogy változás lenne. Bár különösebben nem kár érte.
A 200. részről nekem is az a véleményem, hogy ahogy elkezdték, az nagyon tetszett, de úgy elcseszték a végét, hogy azt tanítani lehetne. Sokkal jobb lett volna oda egy dupla hosszúságú rész, hogy rendesen kifussanak a szálak és kapjon egy normális lezárást.
Ezen kívül bennem egy rész hagyott nyomot: Mr. and Mrs. Smith volt asszem a címe, valamikor a 200. rész után egy-kettővel. Na az egy baromi jól megírt rész volt.
Továbbra is maradok, mert nekem bejön a CM, meg persze amíg JJ-t láthatom, a többi csak körítés. :) Bakker, AJ Cook egyre szebb lesz.

Ossis - 2014. 05. 22. 09:50

AJ Cook tényleg egyre szebb :) Amíg ő itt van, nem lehet olyan rossz a sorozat.

Ossis - 2014. 05. 22. 09:52

Am nem tudna vki Aj Cook vagy Matthew Gray-Gubler filmeket amik már kijöttek magyarul?

Sue - 2014. 05. 22. 21:11

AJ Cook rajongóknak ajánlom a Tru Calling első évadját – nagyon fiatal volt még, de már akkor nagyon szép. :)

Itt a junkien nem láttam hírként, de utánaolvastam, mikor írtam, és elég egyértelműen több helyen is ez szerepel, pl ebben az Erica Messer-interjúban is: http://www.seattlepi.com/entertainment/tv/tvguide/article/Criminal-Minds-Finale-Postmortem-Boss-on-5479445.php

Benjy - 2014. 05. 22. 21:30

AJ Cook valóban elég szép. Én először a Végső Állomás 2-ben láttam, még vörös hajjal, plusz ugye jó 10 évvel fiatalabban. :)

Hulp - 2014. 05. 23. 08:20

Pont miatta néztem meg nem is olyan régen a Tru Callingot és maga a sorozat tetszett, de fura módon AJ Cook ott nem jött be. Nem tudom megmondani miért nem tetszett, de a CM-ben sokkal szebb. Meg a Tru Callingban a karaktere is inkább ilyen hp volt a szinkronja meg valami katasztrófa. CM-ben jobban kedveltem amikor még sajtós volt, mint most akcióhősként, de így, hogy ő is profilozó lett, legalább többet láthatjuk. :)

f.fredericks - 2014. 08. 01. 12:36

Kicsit le vagyok maradva, így most sikerült csak befejeznem az évadot. Átlagosnál egy kicsivel jobb volt a szezon, voltak ennél rosszabb évadok is. A 200. rész nekem nem tetszett, és hiányoznak a kemény főgonoszok, (de ezt az utóbbi 3 évadban mindig megemlítem). Az évadzáró rendben volt, bár a zsaru csajról a második mondata után azt mondtam, hogy szerintem ő a gyilkos. (végülis benne volt a bandában. :D ) Ami pozitívum volt még, hogy nagyon tetszett Tobin Bell felbukkanásam, jó volt látni a jó öreg Jigsawt a Criminal Mindsban is. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz