login |

The Good Wife: vége az 5. évadnak – írta darkspell

2014. 05. 20. 17:10 - Írta: vendegblogger

28 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

A héten kifutott az országos csatornák messze legjobb drámája, a The Good Wife. Az évadról (az átlaghoz képest) bőven volt írásunk, és ez leginkább a lelkesedés és a minőség találkozása miatt jöhetett létre: ez már a negyedik kritika az évadból, a negyedik ember tollából: kezdtük ugye a premieressel, amit Ancsa követte el. Aztán volt az első nagy WTF-epizód, amiről cat emlékezett meg, a híres Hitting the Fan (nekem mindig, azonnal a “sz.r és a ventillátor” tipikus esete jut eszembe róla), majd pedig az év talán egyik legmeglepőbb húzását boncolgatta Neoprimitiv.

A felvezetőben spoilerek nélkül sokkal többet már nem szeretnék leírni, legyen elég annyi: mostanság országos csatornáról szinte kötelező program a TGW, annyira jól sikerül alakítani a történetet. És nagyon irigylem azokat, akik csak most kezdik el, mert 112, jobbára remekbe szabott epizódot élvezhetnek a nyáron.

Ha belegondolok, hogy az évad elején hol kezdtük az egészet, és meddig jutottunk a 22×40. perc végére, csak a nem létező kalap megemelése az opció. Pontban is simán megszavaznám a 7-8 közöttit az évadra – no nem azért, mert mindegyik epizód ennyire jó lett volna; sokkal inkább, mert a kimagaslóak nagyon ütöttek. A tovább mögött folytatom komolyabb spoilerek nélkül.

Notórius panaszkodóként kezdeném a #whitepeopleproblems legnagyobbikával: idén sajnos elbúcsúzhattunk az eddig olyan konzekvensen tartott címadási filozófiától (minden epizódcím annyi szóból állt, ahányadik évadban éppen jártunk). Kár, mert pont innentől kezdett volna érdekessé válni a dolog. Sajnálom, hogy ezt a kis kreatív játékot már nem folytatták tovább, kíváncsi lettem volna az eredményére.

Ezt leszámítva viszont úgy gondolom, nem nagyon lehet okunk panaszra, hiszen többször is fenekestül forgatták fel a status quo-t a kedves készítők. Az első öt részben briliáns volt a szakítás felépítése, majd annak kirobbanása – és ha már egyszer borul a bili, boruljon rendesen!

Nem állítom, hogy az évad során mindig tudtak mit kezdeni a két külön cég dologgal, mert azért bőven voltak erőltetettnek tűnő kapcsolatok is néhol, de összességében korrektül sikerült kialakítani az új működési struktúrát. Az, hogy konzekvensen “startup”-ként hivatkoznak egy 60+ embert foglalkoztató, több tízmillió dollár bevételű céget, azért minden alkalommal megmosolyogtatott.

A legfőbb törést / váltást persze nyilvánvalóan az egyik főszereplő (váratlan?) kiírása okozta, ami után akkora vákuum keletkezett, hogy helyenként az évad végéig sem sikerült betölteni. Mindenképpen bátor húzás volt ezt meglépni, de pont a hatalmas űr miatt volt tökéletes: minden szereplő másképp élte meg hiányát, más oldalról közelítette meg a kialakult helyzetet.

Érdekes volt nézni, ahogy a sziklaszilárd(nak hitt) nők az összes talajt elvesztik a lábuk alól, aztán már csak kétségbeesetten kapálózva próbálnak fogódzkodót találni a többi, velük együtt fuldoklón.

Ezzel együtt a TGW egyik legfurcsább aspektusa, hogy olyan szintre emeli az iroda intrikát, ami minimum gyomorforgató: imádom nézni, ahogy egymásnak próbálnak alátenni – kiváltképp a Zach Grenier által istenien hozott David Lee -, de fogalmam sincs, hogy egy valódi munkahelyen valaki ezt hogyan bírja mondjuk… egy napnál tovább.

És sajnos azt kell, hogy mondjam, a finálé is ebbe a hibába esett. Annyira próbálták keverni a szálakat, hogy a végére mindenki volt mindenkivel, és ezzel együtt mindenki ellen is. Merge-nem merge-ki marad a LG élén-ki lesz az ügyész-ki nem-aztán még ő sem…

És valahogy egy katyvasz lett a végeredmény, ami se katarzist nem hozott, se értelmes cliffet a következő évadra. És úgy… lógva maradt a levegőben.

Hogy innen hova tovább? Brutálisan sok lehetőséget hagytak nyitva a jövőre nézve, és gyakorlatilag csak a készítőkön múlik, merre akarnak elindulni. Az ideiekből kiindulva én mindenképpen bizakodó vagyok, és (ha nem is körmöm rágva) kíváncsian várom, merre is lesz majd az előre. Vélemény?

28 hozzászólás Ne habozz!

spamdog - 2014. 05. 20. 17:31

[spoiler] Nem hinném, hogy a le nem zárt választási csalás vizsgálat mellet, belemennének egy olyan szintű nepotizmusba, amit az utolsó jelenetben felvezettek.[/spoiler]

Pudli - 2014. 05. 20. 17:51

Totálisan egyetértek a kritika minden pontjával. Imádom ezt a sorozatot, ha nem volt tökéletes egy rész de mindig hozzáadott valamit. Amúgy nekem ez a választási csalás volt nagyon erőltetett, remélem az nem kerül elő többet.
Összességében én nagyon elégedett vagyok és várom a köv. évadot.

lynx - 2014. 05. 20. 18:16

Még csak a 14. résznél tartok, de eddig iszonyatosan jól fel van építve az évad. Imádom, hogy nem tudom, hogy melyik oldalnak szurkoljak egy-egy részben. Az LG és a FA érveit is meg tudom érteni. Mint egy rossz válás, ahol mindkét felet kedveled.

napocskin - 2014. 05. 20. 18:50

Az egyik kedvenc sorozatom, nem volt olyan rész, ami ne tetszett volna, és hajlandó vagyok, vagy legalábbis voltam eddig, a kisebb botlásokat megbocsátani. Én is irigylem, aki most kezdi. Egyébként Alicia mint state attorney, ez is ilyen kisebb botlás lenne, ha tényleg belemennének, ezt nemigen tudom komolyan venni, és nagy csalódás lenne, ha ő nem mondana rá rögtön nemet. Viszont Diane a Florrick-Agosnál, azt megnézném.:-)
A következő évadban remélem, több lesz Nathan Lane-ből és Carrie Prestonból. És megnéznék egy jó kis drámát Cary meg Kalinda között, ami remélem, csak most nem bontakozott ki rendesen, de nem fogják ennyiben hagyni.

sehrezad - 2014. 05. 20. 19:22

A TGW az egyetlen olyan sorozat jelenleg, amelyben ilyen magas a feszültség/perc arány – a legjobb részeket szinte egy lélegzetvétellel néztem meg. De a talán kevésbé ütősekben is volt azért csemege.
A finálé is pörgött rendesen, nagy ötlet volt ez a bekapcsolva hagyott kamera.

Spoiler, aki nem jár még a végén:
Hiányérzet: a lehallgatós témában lett volna még potenciál szerintem, én legalábbis jól szórakoztam a geek informatikusok ügyködésén :) Az, hogy az egyiket megvádolták, és ahogy leforgott a képviselete, nekem túl könnyű megoldása volt az ügynek, már-már vígjátéki inkább, s nem a kőkemény társadalmi dráma.

Ancsa - 2014. 05. 20. 19:22

Köszi szépen az írást!! Az évadzárót még nem láttam, de ezek alapján nem is rohanok megnézni, majd ahogy időm engedi.
Ahhoz képest amennyire kiakadtam az 5×15-nél, végül csak néztem tovább, bár már nincs az a sürgető kényszer, mint korábban. A sorozat még így is az egyik legjobb a listámon, szóval minden kósza gondolatom ellenére nézős marad.
Polmar (Matthew Goode) karakterének beleírása nagyon tetszett.
Ja, és innen kérem az írókat, hogy tartsák meg a jó szokásukat a neves mellékszereplők felvonultatásával (Carrie Prestont minél többet, pls!)

symor - 2014. 05. 20. 19:43

Igazából talán ez az egyetlen sorozat, amit epizódról-epizódra kibeszélni jártam. No nem itt, hanem a fordító oldalán a többi hardcore fannal:

http://hunsubbyme.wordpress.com/

Mit írhatnék még a Good Wife-ról, eszméletlen bátor, minőségileg kimagasló sorozatról van szó, ami jóval túlmutat a jelenlegi network felhozatal egészén.

A csavarok idén nem voltak semmik, sokak nem is tértek magukhoz még a sokkból “tudjukki” halála miatt. Így például az említett oldal gazdája, egyben a sorozat fordításának legnagyobb elismeréssel illethető tagja sem, ezért vagyok kénytelen itt levezetni a gondolataimat és nem a “megszokott” helyen.

Elsőként leszögezném, hogy “tudjukki” távozása a sorozatnak szerintem csak jót tesz, már hosszú ideje megérett a szereplők kapcsolatrendszerében a vérfrissítés és akárki akármit mond ehhez egy ilyen lépés kellett, még ha a forma lehetett volna kimódoltabb is ennél.

Másodsorban sok már nincs hátra, ezt be kell látni, nagyobbra, többre nem lesz képes ez a sorozat, mint amit idén meglépett minden fronton, így ideje a levezetésen is gondolkodni, hogy úgy legyen tökéletes az egész, mint más eddig talán sohasem.

Én azt mondom a már berendelttel együtt maximum két évad van a sorozatban, ami egy szép 6-7. évados lezáráshoz vezethet.

Most már azon a szinten mozognak a szereplők, hogy féltem a jelenüket és a jövőjüket, úgyhogy a végkimenetelt ideje olyan gondosan előkészíteni, mint amennyire kiválóan a megtett utat kivitelezték.

Köszönöm Good Wife, hasonlóan felnőtt, értelmes szórakozást találni a képernyőn, mindig élvezet!

Neoprimitiv - 2014. 05. 20. 19:47

El vagyok maradva pár résszel, remélem a hétvégre bepótolom, aztán majd jövök újra. :)

Amit láttam belőle, annak alapján egyértelműen nézős mindenkinek, aki az intrikás, hátbatámogatós sztorikat kedveli.

Ancsa: már nem tudom, hol olvastam, de valahol azt írták, hogy felvetődött egy spinoff terve Prestonnal…

Ancsa - 2014. 05. 20. 19:49

@Neo: Igen, én is olvastam – kibírnám :D

Violka - 2014. 05. 20. 21:29

Nekem a legkedvencebb sorozatom, aminek bármelyik részét bármikor képes vagyok újra nézni.

Carrie P. imádom, de nem tudom mennyire tudnám 22 részen keresztül nézni, imádni. Nem fáradna-e meg a karakter. Most minden rész unicum amiben játszik.

A “Tudjukki” távozása pedig igenis jót tett, még ha akkor és ott nem is tudtam elfogadni. Kellett a frissítés. Még akkor is, ha egy párként szerettem volna látni A-val.

zsemlye - 2014. 05. 20. 21:31

515 után is volt élet:

518 Eli: “I am not worthy.” – besírtam, 3x néztem meg a részt nem csak emiatt.

521 Peter Florrick – 2 pohár víz priceless

Matthew Goode-t pedig nem bánnám állandóra ;)

.tnm - 2014. 05. 20. 21:43

nem fogom sokadikként dicsérni, én csak megemlíteném, hogy sztem 7 évaddal számolnak és a címeknél elkezdtek visszaszámolni. szimetria rulz!

a lényeghez: kicsit sajnáltam, hogy az NSA ügyet ilyen személyes vonalon zárták le, mert az elején nagyon jól indult és a kecskék videós srácok: sokkal hihetőbbek voltak, mint a Silicon Valley szakemberei pl. (tudom-tudom a SV karakterei direkt rajzfilmesek)

Ancsa - 2014. 05. 20. 22:44

@zsemlye: én úgy tudom állandó státuszt kapott. De majd a többiek kijavítanak, ha tévedek.

Violka - 2014. 05. 21. 07:35

Én úgy emlékszem, h csak ennek az évadnak a végéig kapta az állandó státuszt.

sehrezad - 2014. 05. 21. 08:35

A végére már kezdett azért kifáradni Polmar karaktere, szerintem ennyi volt (de persze mindig lehet új szálakat írni neki).

Encsi - 2014. 05. 21. 13:49

Nagyon jó volt, az évad is és az évadzáró is. Tényleg nem volt egyetlen unalmas rész sem.

Én is remélem, hogy Alicia nem megy SA-nek, sokkal kíváncsibb vagyok egy Florrick/Agos/Lockhart dinamikára :D

szerintem - 2014. 05. 21. 19:15

az evadzarot meg nem lattam, ugyhogy nyilvan nem lesz teljes a velemenyem. jo ez a sorozat, de azert vannak benne hatalmas ongolok. peter florrick vonalan rengeteg, sokkal erdekesebb sztori lehetne, foleg, miota kormanyzo, mint amit kihoztak belole. vegulis the good wife a sorozat cime…..nehany mellekszereplo nagyon igeretesnek tunt, aztan nem igazan kezdtek veluk semmit, peldaul a szoszi nyomozolany vagy az ir ugyved. sot, nekem ennel sokkal tobb eli gold vagy eppen cary agos is beleferne. legkevesbe aliciat kedvelem, de ez legyen az en bajom. nagyon orulok viszont, hogy rajottek, a kalinda-szalat nem kellene eroltetni, ot is sokkal kevesebbet hasznaltak ebben az evadban, mondjuk azt nem bantam…

az epizodok cimei szerintem most is kovetkezetesek, mindegyik harom szobol all, szerintem most mar visszafele megyunk es meg ket evad van hatra.

szerintem - 2014. 05. 21. 19:20

ja, es meg valami:

“Érdekes volt nézni, ahogy a sziklaszilárd(nak hitt) nők az összes talajt elvesztik a lábuk alól, aztán már csak kétségbeesetten kapálózva próbálnak fogódzkodót találni a többi, velük együtt fuldoklón.”

ezt a mondatot ugy, ahogy van, nem ertem :)
kulonben ha valami, akkor ez szerintem tenyleg nem volt jo az evadban. will halala szinte sulytalanul volt. oke, alicia egy teljes epizodon keresztul fekudt az agyban, de nem lattuk peldaul a dinamikajat ennek a dolognak a csaladjaval. vagy diane, tudtommal ferjnel van, miert nem lattuk, ahogy hazaviszi a fajdalmat es otthon dolgozza fel.

kulonben a lehallgatos szal volt a legjobb otlet iden, mennyire jo volt latni, ahogy nehany idetlen srac a maguk modjan belelatnak alicia es az ot korulvevo emberek eletebe.

na, most befejeztem tenyleg.

Mandala - 2014. 05. 21. 22:01

Úgy látom, Will karaktere csak engem idegesített. Nagyon utáltam – Josh Charles sztem rettenetes játékot nyújtott, kb. mint Ben Stiller Zoolanderje, annyi arckifejezése volt (gyk: egy darab, amit mindenféle érzelem, úm. meghökkenés, dühbegurulás, fájdalom megjelenítésére egyaránt használt). Pedig én az a korosztály vagyok, aki 16 évesen a Dead Poets’ Society-ben megkedveltem, és sok kellett hozzá, hogy mára nagyot essen a szememben.

Diane, Elsbeth, Alicia, Eli és vicces bírók jöhetnek minden mennyiségben!

Boróka - 2014. 05. 27. 14:02

Szerintem a “start-up”-nak még azért nevezik mindig, mert elég lepukkant az iroda meg a környéke. Vannak szép bútoraik, de a falak… Nem járt le még az a pár hónap, amire a köjálosok bezárták azt a szép helyet, ahova először menni akartak?

Borzi - 2014. 06. 07. 14:06

én azok közé a szerencsések közé tartozom, akiket többen is említettek: most darálom az első résztől és most zártam a negyedik évadot. Szerintem is egy igen jó és fordulatos sorozat.Alapvetően egyenletes magas színvonalon, egy-gy kisebb kilengéssel. Szóval most jön majd az 5. évad…

Will karaktere nekem bejött és szervesnek találtam mindvégig. Egyedül A-hoz való hol így, hol úgy levő viszonya zavart. Sokszor érezem erőltetettnek, vagy feleslegesen elnyújtottnak.
Cary karaktere egy kicsit idegesít. Nem érzem pozitívnak. Szerintem bárkit bármikor elárulna, hátba szúrna és szemétkedne.Szóval nekem ellentmondásos és nem éreztem kimunkáltnak.

Üdítő és nagyon jó alakítások/karakterek: Diane, CP karaktere, DL, Eli és Khalinda. Na és persze AF.

Szóval már alig várom, hogy az ötödik szezont is letudjam. Hiányozni fog, hogy a következő szezonok még nem darálhatók.

beci4 - 2014. 06. 22. 14:29

Öröm olvasni, hogy ennyi pozitívumot írtatok a sorozatról, nagyjából ezeket tudom ismételni én is. Nekem is az egyik, ha nem a kedvenc sorozatom, és én sem emlékszem olyan epizódra, ami ne tetszett volna. Hihetetlen, mennyire egyenletesen kimagasló minőségű és egyben sajnálatos, hogy a fiatalok körében nem aratott nagy sikert. De remélem, igazatok lesz és lesz még legalább 2 szezon.
Az 5×05 és az 5×15 epizódok valóban nagyon fordulatosak voltak, az utóbbi után kb. tátott szájjal álltam fel – úgy, hogy egyébként Will karakterét sosem szerettem. Mondjuk cserébe Canning még idegesítőbb, remélem nem marad sokáig. Dianet pedig sajnálom, hogy így ki akarják túrni, bár a végkifejlet alapján lesz itt még meglepetés.
Finn behozása nekem erőltetettnek tűnt/tűnik, nem igazán értem, miért kell neki állandó szereplővé válni, eddig annyira nem tett a történethez sokat.
Eli és Kalinda alakításai továbbra is üde színfoltok, többet is el bírnék viselni belőlük.
Kíváncsian várom a 6. évadot.

zsenike - 2014. 06. 24. 15:25

Sziasztok, csatlakozom az előttem szólókhoz, illetve lenne egy kérdésem..?!

Finn Polmar karakterével mi lesz? Vessetek meg,de valahogyan összeboronálhatnák Alicia-val…

sfefe - 2014. 06. 25. 22:47

6. evad mikor varhato? Osszel vagy csak jovore?

Tyberius - 2014. 07. 20. 20:29

Az évad nagyrésze veszettül erősre sikeredett, kb. a Scandelnek is ilyesminek kéne lennie, csak ott nagyon sok a szappan.
Viszont a vége az számomra iszonyat mélyrepülés volt. A “Partner” kiírása kb annyira volt megalapozva mint Anakin Skywalker sithé vállása az új trilógiában (azaz kb. semmennyire), gondolok itt az elkövető motivációira, totál öncélúnak éreztem, ez sokkal szebben kellett volna megoldani, mert egyébként drámai töltet az volt benne bőven, plusz a feldolgozást is elég jóra csinálták meg. Ami nagyon nem jött be, hogy behozta és/vagy visszahoztak mellék karaktereket, akikkel elindítottak sztorikat, amik végül sehova nem futottak ki, vagy baromi gyorsan és összecsapottan zárták le. Robyn az évad elején még kapott szerepet, aztán a második felében eltűnt a hokiba, Damian belebegtették, kapott egy kis Kalindás szálat, aztán kurva sokáig semmi, majd hirtelen kipaterolja Kalinda a sorozatból. Kedvenc fegyverszakértőnk és Diane az évad elején pár részben enyelegtek egy sort, aztán az évad végéig egy fél pics említés nem esett Diane férjéről. Mellisa George is inkább a Hunted 2-dik évadot csinálná, mert bár nagyon bírom a csajt, de itt inkább volt idegesítő a néhány részes random és funkciótlan szereplése.
Az ügyek nagyrésze fasza volt, jó volt viszont látni a régi ügyvédeket és ügyfeleket (az örök rosszfiúk visszatérése szerintem nagyon jó volt, Sweeney-nek meg lett egy “tanítványa”, szerintem ezzel még lesz ügy a jövőben), viszont az évadzáró egy ömlesztett szarkupac.
Diane lépése érthető, vártam is, hogy ez lesz, Cary és Alicia vitája a végén emlékeztetett néhány Diane-Will fightra és inkább Cary-nek tudtam igazat adni. Az utcsó momentum viszont totál baromság volt, mármint érthető volt Eli ajánlata a maga módján, de remélem egy jó nagy kacagás kíséretében a feledésbe is merül az egész, mert nem volna jó.
Összességében még mindig messze a legerősebb országos dráma (noh jó, más vonalon azért ott vele a POI is), de az 5×15 után érezhetően küzdöttek picit az írók, hogy akkor most mit is akarunk kezdeni a karakterekkel.

Boróka - 2014. 07. 21. 14:13

Szeptember 30-ra tervezik Amerikában elkezdeni a 6. évadot.

Risi92 - 2014. 08. 14. 12:00

na sikerült ledarálnom a sorozatot, ezzel a nagy nyári darám megvolt. a 3. évad hullámzásától eltekintve szerintem az összes többi kimagaslóan jó volt, nagyon örülök, hogy belevágtam a sorozatba június végén. az 5. évad hozta a legváratlanabb húzásokat és a legnagyobb csavarokat, ami különösen meglepő, hiszen a legtöbb sorozat ilyenkor már kezd elfáradni. végigolvastam az összes kritikát az oldalon a TGW-ról, de örülnék ha picit több poszt lenne róla.
mi lesz most így, hogy heti 1 részt láthatok csak? bah… :)

payskin - 2014. 09. 01. 14:00

Hétvégén daráltam, pozitívumokat leírtátok, nem ragoznám.

Egy baromi érdekes dolgot vettem észre dara közben: Eli Gold eszméletlen fiatalodáson megy át, aztán újra megöregszik. Volt egy olyan jelenet valahol a 17-19 környékén, ahol Alan Cumming 1:1-ben úgy néz ki, mintha a Kabaréból ugrott volna át a forgatásra, és valószínűleg ez is történt, csak volna némi életkor-különbség a Kabaré konferansziéja és Eli Gold között, amit akkor épp nem tudtak megoldani a sminkesek. Sajnos miután egyszer kiszúrja az ember, nem tudja nem észrevenni, hogy ez később is visszatérő probléma, Eli meglepően gyakran “járt” fodrászhoz, különböző részekben, néha jelenetekben is teljesen máshogy volt fésülve a haja. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz