login |

Reign: vége az 1. évadnak – írta Andzia

2014. 05. 21. 18:30 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

A Reign egy újabb tipikus CW tiniszappan, annyi különbséggel, hogy középiskola helyett középkori díszletek között játszódik, és ha a karakterek ballépéseire fény derül, akkor nem a szociális öngyilkosság, vagy büféasztaltól való kiközösítés a legrosszabb, ami történhet velük, hanem le is fejezhetik őket.

Azért a főhős, a tini Stuart Mária (Adelaide Kane), a skótok királynője valamelyest érinthetetlen a státuszának köszönhetően, bár az írók az évad során kiötölték hogyan lehetne őt is életveszélybe sodorni.

Az évad egyik fő mozgatórugója Nostradamus jóslata volt, amely szerint Mária jelenti a szintén tini francia trónörökös, Francis életének a végét. Ennek megfelelően a legerősebb karakter a francia királynő (Megan Follows), aki az évad fő gonoszaként próbálja elszakítani az ifjú szerelmespárt, természetesen fia túlélésének érdekében.

A Reign-nek szinte semmi köze a történelemhez, a 16. századi francia udvar, és az uralkodói címek inkább csak a következmények súlyosságát próbálják kiemelni, de így sem igazán lehet komolyan venni őket. A modern pop zenei aláfestés, és a modern viselkedéskultúra pedig esélyt sem ad, hogy elfilózzunk történelmi tényeken.

A hangsúly egyértelműen Márián és az udvarhölgyein van, akik még kinézetre is a Gossip Girl Blair Waldorfját és kíséretét idézik. Így az sem meglepő, hogy az évad során elsütötték a szokásos, jól bevált tini dráma szituációkat, mint például az idősebb férfival való viszony, vagy a terhesség.

A Reign javára legyen mondva, hogy mindezeket új fénybe helyezi a 16. századi hangsúly, és így még az elcsépelt dolgok is érdekesnek tűnhetnek – például egy szerelmi háromszögnek is akadt, de szerencsére ez csak rövidebb ideig volt a a sorozat középpontjában. Ha pedig éppen nem lehetett mit kezdeni Máriával, akkor ott volt nekünk az évad nagy misztikuma, a Blood Wood-béli véráldozatos szekta.

Az egyetlen mélypont talán Francis ex-szerelmének érkezése körül volt, de ezt is gyorsan lerendezték az írók. A cselekményszálak sokasága és tempóssága nem hagyta leülepedni a sorozatot. A karakterek terén volt egy kis következetlenség, mert egy-két személy jelleme összevissza változott, – kivétel például Mária, aki lelkiekben edzettebbé, és az évad végére elég keménykezűvé vált, – de mivel a Reign nem is várja el, hogy komolyan vegyük, ezért ez a következetlenség sem zavarta az összképet.

Összességében véve egy dinamikus évadot kísérhettünk végig, ahol a szokásos szappan némi történelmi fűszerezést kapott, lefejezéssel, véráldozattal, háborúval, és udvari intrikával megspékelve. Aki szereti a CW guilty pleasure-jeit, annak a Reign nem fog csalódást okozni. Második évad berendelve, én biztos, hogy nézni fogom. 6/10 a végére, de a jobb részek nálam megütötték a hetet is.

4 hozzászólás Ne habozz!

Cared - 2014. 05. 21. 23:23

Jó kritika, eddig teljesen eggyetértek az írójával. Épp most tartok a 9. résznél mivel pár napja kezdtem el, eddig jó. vannak érdekes szálak benne pl. a scarecrow csaj (nem tudom a nevét), véráldozat, a királynő ármánykodása. A történelemhez meg tényleg semmi köze, nálam leginkább a kosztümök miatt: félig modern-félig korbeli,ez fura arány de nálam működik. Ezt a szerelmi háromszögeket viszont felejtsék már el könyörgöm, hímként baromi unalmas az ilyen “kit válasszak” kérdések sorozata.
Ez a sorozat engem Pretty Little Liars-re nagyon emlékeztet, ott is és itt is tudnak nagyon pörögni a dolgok és meg is tud lepni néha (ami meg egy ilyen sorozattól nem megszokott), de a szerelmi dolgokat mehh… Eddig simán nézhető sorozat, már kb várom hogy megnézzem a következő részt, részről részre egyre jobb. Guilty pleasure seal approved.

zsemlye - 2014. 05. 21. 23:49

inkább a kibeszélő olvasását javaslom, mert fentiekből csak az nem jön ki, hogy mitől lett pleasure
/ sorry – no offense csak itten egy hardcore fan

derek - 2014. 05. 22. 00:24

Én most egy kicsit pihentetem a sorozatot (10 . résznél tartok) , de majd folytatom , ha felhoztam magam a többi kedvenccel. :-). Nem rossz amúgy a sorozat. Adelaide Kane és Megan Follows nagyon jók a szerepben (pláne az utóbbi remekel – Hol van már a bájos , cserfes Anne Shirley? :-D ) Viszont a legröhejesebb karakter az Kenna. A szolárium barnaságával teljesen kilóg a sztoriból. És amiket megenged magának! A király helyébe már rég lenyakaztattam volna a követelései miatt. De van még remény , elvégre még csak a felénél tartok. :-D

Eny - 2014. 08. 28. 13:49

hat megneztem es unatkozni,nem unatkoztam. ugyhogy varom a kovetkezo evadot is!
nem kulonleges es teljesen megegyezek a velemenyeddel Andzia.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz